HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welke Vitamine Zit In Vlees?

Welke Vitamine Zit In Vlees
Voedingsstoffen – Mager onbewerkt vlees staat in de Schijf van Vijf en past in een gezond voedingspatroon. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Lever is bovendien rijk aan vitamine A.

Vlees bevat van nature eiwit en vet. Er zitten geen koolhydraten in. De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband. Des te vetter het vlees des te lager het eiwit gehalte en andersom. De voedingswaarde van vleesproducten, zoals gehaktbal, vinken, burgers en worsten, hangt af van hoe en met welk vlees het gemaakt is.

Vaak zit er veel zout in. Dat geldt ook voor bewerkt vlees en vleeswaren zoals rollade, rookvlees, bacon en ham.

Welke vitaminen zitten in rundvlees?

Voedingsstoffen – Rundvlees is rijk aan vitamine B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamines B1, B2, B6 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Runderlever is bovendien rijk aan vitamine A, Rundvlees bevat van nature eiwit en vet en geen koolhydraten,

 1. De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband.
 2. Hoe vetter het vlees, hoe lager het eiwitgehalte.
 3. Het vet van rundvlees bestaat voor ongeveer 40% uit verzadigd vet,
 4. De magere varianten bevatten minder vet en daarmee minder verzadigd vet.
 5. Deze leveren ook minder calorieën.
 6. Er zijn aanwijzingen dat runderen die alleen gras en kruiden eten, vlees hebben dat minder vet is dan runderen die veel graan eten.

Daarnaast zitten er meer goede, gezonde vetten in dat vlees, zoals omega-3-vetten. Het gaat hier echter om minder en andere omega-3-vetten dan in vis. In de winkel is dit vlees onder andere herkenbaar onder aanduiding ‘natuurvlees’. De voedingswaarde van vleesproducten, zoals gehaktbal, vinken, burgers en worsten, hangt af van hoe en met welk vlees het gemaakt is.

Hoeveel vitamine in vlees?

Voedingswaarde van vlees Vlees brengt gemiddeld ongeveer 20 g eiwitten aan per 100 g. Deze eiwitten hebben, in tegenstelling tot de eiwitten in de meeste plantaardige producten, een hoge biologische waarde. Zij brengen met andere woorden alle aan in een goede verhouding zodat de opbouw en het onderhoud van de verschillende lichaamsweefsels optimaal kan verlopen.

Binnen de voedingswaarde van vlees verdient vitamine B12 speciale aandacht. Vlees is een bijzonder goede bron van vitamine B12: een stukje vlees van 100 g levert al ongeveer 60% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B12. Plantaardige producten brengen geen volwaardig vitamine B12 aan. Hiervoor is men dus aangewezen op dierlijke producten zoals vlees, vis en eieren en in mindere mate op melk en melkproducten.

Een veganistisch eetpatroon is daarom niet volwaardig zonder vitamine B12-supplementen. Vlees is niet alleen een goede bron van vitamine B12 maar ook van de vitaminen B1, B3, B6 en in mindere mate van B2. Vlees is in het algemeen een goede bron van ijzer, zink en selenium.

Het gehalte varieert per vleessoort. In vergelijking met rood vlees zoals rund- en varkensvlees bevat kip minder ijzer en zink maar ook gevogelte biedt deze mineralen aan in een goed opneembare vorm. De absorptie bedraagt gemiddeld 20 tot 30 % uit vlees en slechts 5 tot 15 % uit plantaardige voedingsmiddelen.

↑ ↓ Vlees bevordert de opname van ijzer Ijzer in vlees komt vooral voor in de vorm van heemijzer. Heemijzer wordt efficiënter opgenomen uit de voeding (15 tot 35 %) dan niet-heemijzer (minder dan 10 %). Plantaardige voedingsmiddelen bevatten enkel niet-heemijzer.

Vitamine C maar ook een kleine hoeveelheid vlees (50 g) toevoegen aan een groente- of granenschotel kan de opname van niet-heemijzer verbeteren. Ijzer in de voeding is een belangrijk aandachtspunt aangezien de gemiddelde ijzerinname bij veel jongeren en vrouwen onder de aanbeveling ligt. Adolescente jongens en mannen hebben gemiddeld 11 en 9 mg ijzer per dag nodig, adolescente meisjes en pre-menopauzale vrouwen gemiddeld 15 mg per dag.

Bij deze aanbeveling is rekening gehouden met een biologische beschikbaarheid van 15 %. Ook bij kleine kinderen moet men waakzaam zijn voor een ijzertekort. Een tekort kan een negatieve invloed hebben op onder meer de psychomotorische ontwikkeling van opgroeiende kinderen maar ook het immuunsysteem en het vermogen om weerstand te bieden aan infecties verstoren.

 1. Vlees bevordert de opname van zink De absorptie van zink uit de voeding is eveneens afhankelijk van de aanwezigheid van bepaalde eiwitten in vlees, granen en melkproducten.
 2. De zinkabsorptie uit een voeding die arm is aan dierlijke producten ligt lager (zo’n 20 %).
 3. Voor personen die weinig of geen dierlijke producten eten, zoals vegetariërs en veganisten, geldt daarom een hogere aanbevolen zinkinname (tot 13 mg zink voor vrouwen in plaats van 8 mg en tot 20 mg zink voor mannen in plaats van 11 mg).
See also:  Hoe Lang Duurt Koelkast Ontdooien?

Een te lage zinkinname bij kinderen kan gepaard gaan met een achterstand op het vlak van groei en seksuele maturatie. Huidproblemen, haaruitval, zicht- en reukafwijkingen en een verstoord immuunafweersysteem kunnen eveneens wijzen op een zinktekort. Zoals de voedingswaarde van vlees kan ook de hoeveelheid vet – en dus ook de hoeveelheid calorieën – in vlees variëren.

 1. Sommige vleesstukken zoals rosbief, biefstuk, een kippenborst, een kalfslapje, een varkensmignonnette en varkenshaasje bevatten nog geen 3 g vet per 100 g vlees en mogen worden beschouwd als vetarm of zeer mager vlees.
 2. Vette vleessoorten zijn bijvoorbeeld spek, ribbetjes, lamsborst en een soepkip met vel.

Door zichtbare vetranden weg te snijden mijd je extra vet en met dunne sneetjes heb je meer controle over de portiegrootte dan met dik gesneden plakken. Ook het vetgehalte van bereid vlees en vleeswaren kan sterk variëren naargelang de ingrediënten en het recept (van ongeveer 2 g tot ruim 30 g vet per 100 g).

Vlees dat in de oven wordt bereid bevat doorgaans minder vet dan wanneer je vlees paneert en met veel vet krokant in de pan bakt. Hetzelfde geldt voor vegetarische vleesvervangers. Sommige soorten, in het bijzonder bereide producten, kunnen eveneens veel vet en zout bevatten. Raadpleeg steeds het etiket.

: Voedingswaarde van vlees

Waar zit vitamine C in vlees?

Geen vitamine C in vlees – Vitamine C is een wateroplosbare vitamine die je niet terugvindt in vlees. Maar dat wil niet zeggen dat citrusvruchten de enige bron zijn. Dierlijke producten zoals lever bevatten ook vitamine C. In 100 gram kippenlever zit 18 mg, dit is helaas nog steeds minder dan de helft van een sinaasappel van 100 gram. Deze bevat 53 mg vitamine C. Toch maar focussen op fruit dus.

Waar is vlees rijk aan?

Alles wat je moet weten over vlees Vlees heeft goede en slechte kantjes. Positief? Het is een bron van eiwitten, vitaminen (zoals B1, B2, B6 en B12) en mineralen (zoals zink, ijzer, fosfor en seleen). Orgaanvlees zoals lever is rijk aan vitamine A. Maar vlees bevat ook vet en nogal wat vleessoorten hebben een relatief hoog gehalte aan verzadigd vet,

Wat zit alleen in vlees?

Vlees is een belangrijke bron van kwaliteitseiwitten, B-vitaminen (B1, B3, B6 en vooral B12) en mineralen zoals ijzer en zink. Je hebt deze voedingstoffen nodig voor de groei, de goede werking en het onderhoud van je lichaam.

Eiwitten

Na water zijn eiwitten het belangrijkste bestanddeel in vlees.100 gram vers vlees bevat ongeveer 20 gram eiwitten. Eiwitten in vlees hebben het voordeel dat ze goed verteerbaar zijn en een hoge biologische waarde hebben. Vlees brengt met andere woorden alle essentiële aminozuren aan in een goede verhouding wat bijdraagt tot een goede opbouw en het onderhoud van onder meer de spieren.

Plantaardige eiwitten, met uitzondering van soja-eiwitten, bevatten te weinig van één of meerdere essentiële aminozuren. Vandaar dat vegetariërs erop moeten letten om verschillende plantaardige eiwitbronnen te combineren of ze samen met melkproducten of ei te gebruiken. Alleen zo krijgen zij voldoende van alle essentiële aminozuren binnen.

Omdat plantaardige eiwitbronnen bovendien minder vlot verteerbaar zijn, blijkt de eiwitbehoefte van vegetariërs en veganisten 20 tot 30 % hoger te zijn dan van mensen met een gemengde voeding. Doorgaans krijgen we voldoende eiwitten binnen, maar wie te weinig of te eenzijdig eet en te veel voedingsmiddelen uit zijn voeding schrapt, riskeert ook hier tekorten.

See also:  Hoe Lang Blijft Paprika Goed In De Koelkast?

Vitamine B12

Vitamine B12 zit van nature enkel in dierlijke producten en draagt bij tot de vorming van rode bloedcellen en de normale werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Wie geen vlees of andere dierlijke producten zoals zuivel eet, riskeert te weinig vitamine B12 binnen te krijgen en moet beroep doen op verrijkte voedingsmiddelen of voedingssupplementen.

Ijzer en zink

Vlees levert een belangrijke bijdrage aan de inname van verschillende mineralen, en in het bijzonder van ijzer en zink. Bovendien biedt vlees deze mineralen van nature aan in een gemakkelijk opneembare vorm. De ijzerabsorptie bedraagt gemiddeld 25 % uit vlees en maar 5 tot 15 % uit plantaardige voedingsmiddelen.

 1. Door de aanwezigheid van complexvormende fytaten in granen, zaden, noten en peulvruchten, polyfenolen in thee en koffie en oxalaten in bijvoorbeeld spinazie wordt ijzer minder goed opgenomen uit plantaardige voedingsmiddelen.
 2. Vitamine C in groenten en fruit bevordert de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen.

Een kleine hoeveelheid vlees (50 g) toevoegen aan een groente- of granenschotel kan eveneens de opname van ijzer van plantaardige oorsprong (niet-heemijzer) verbeteren. Een ijzer- en zinktekort kan in alle leeftijdsgroepen optreden. Jonge kinderen, jonge en zwangere vrouwen, vegetariërs en veganisten lopen meer kans.

78 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag; 44 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag; 43 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag; 41 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag; 33 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag; 25 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag; 16 % van de benodigde hoeveelheid kalium per dag; 15 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag; 6 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte.

100 g mager varkensvlees levert gemiddeld ongeveer:

75 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B1 per dag; 41 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag; 40 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag; 38 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag; 30 % van de benodigde hoeveelheid fosfor per dag; 26 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag; 24 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag; 23 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag; 18 % van de benodigde hoeveelheid kalium per dag; 7 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag; 5 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte (*); 3 % van de gemiddelde dagelijkse toegestane hoeveelheid vet (*); 4 % van de gemiddelde dagelijkse toegestane hoeveelheid verzadigde vetzuren (*).

(*) Halfvet en vet varkensvlees brengen meer energie, vetten en verzadigde vetzuren aan:

respectievelijk 8 en 13 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte; respectievelijk 14 en 29 % van de dagelijkse toegestane hoeveelheid vet; respectievelijk 16 en 36 % van de gemiddelde dagelijkse toegestane hoeveelheid verzadigde vetzuren

100 g mager kalfsvlees levert gemiddeld ongeveer

72 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag; 43 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag; 39 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag; 24 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag; 22 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag; 17 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag; 8 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag; 5 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte

Referenties:

Belgische voedingsmiddelentabel. www.internubel.be Verordening (EU) Nr.1924/2006 van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen en Verordening (EU) Nr.1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België- 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr.9285

Bekijk alle veelgestelde vragen

Waar zit vitamine B12 in eten?

Bronnen van vitamine B12 – Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.

See also:  Van Welk Fruit Krijg Je Energie?

Waar zit veel vitamine D?

Vitamine D (cholecalciferol) is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen.

Is vlees goed voor je spieren?

Bouwstoffen in vlees, een compleet overzicht • Vlees.nl Goede voeding helpt bij een goede gezondheid. Een maatstaf zijn de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het komt neer op gevarieerd en gematigd eten (voldoende bewegen), voldoende groente en fruit, maar zeker ook met vlees.

 • Vlees heeft een hoge voedingswaarde, bevat veel nuttige bouwstoffen voor het lichaam past dus gewoon goed in een gezond en gevarieerd eetpatroon.
 • Vlees bevat waardevolle stoffen voor het functioneren van het menselijk lichaam, als energiebron, voor de celdeling en de opbouw van botten en spieren.
 • De voedingsstoffen hebben allemaal een rol en betekenis voor het goed functioneren van het menselijk lichaam.

Bouwstoffen in vlees zijn vitamines B1, B6 en B12, vitamine D, ijzer, zink, eiwitten en vetten.

Wat gebeurt er als je een maand geen vlees eet?

Wil je snel een paar kilo kwijt? Eet dan even geen vlees. Volgens een Amerikaanse studie blijkt dat je daar in een maand tijd ruim drie kilo door kunt afvallen. Er wordt wel vaker geclaimd dat een vegetarisch dieet goed werkt als je wilt afvallen.

Waarom geen rundvlees eten?

Beter voor het milieu – De productie van vlees is heel belastend voor het milieu. Dat geldt vooral voor rood vlees zoals rundvlees. Er is veel land, water en voer nodig voor het houden van vee. Dit veevoer moet ook worden gemaakt en vervoerd. Voor 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig.

En voor het verbouwen van voer, zoals soja uit Zuid-Amerika, is niet alleen land nodig, maar wordt ook vaak oerwoud gekapt. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door scheten, boeren en mest. Sommige stoffen uit mest kunnen in de natuur terechtkomen en daar de biodiversiteit verminderen.

Die optelsom maakt vlees erg belastend. Door minder vlees te eten kun je de klimaatimpact van jouw voedingspatroon dus flink verlagen. Stel je eet nu volgens de Schijf van Vijf-adviezen het maximum van 500 gram vlees per week. Als je in plaats daarvan 400 gram vlees per week eet dan verlaag je de klimaatimpact van jouw eten al met 5 tot 10%.

Wat zit er in vlees dat goed voor je is?

Alles wat je moet weten over vlees Vlees heeft goede en slechte kantjes. Positief? Het is een bron van eiwitten, vitaminen (zoals B1, B2, B6 en B12) en mineralen (zoals zink, ijzer, fosfor en seleen). Orgaanvlees zoals lever is rijk aan vitamine A. Maar vlees bevat ook vet en nogal wat vleessoorten hebben een relatief hoog gehalte aan verzadigd vet,

Waarom geen rundvlees?

Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het eten van veel rood vlees (100 tot 120 gram per dag) hangt samen met een: 10% hoger risico op beroerte.10% hoger risico op darmkanker.