HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welke Energieklasse Koelkast?

Welke Energieklasse Koelkast
Sinds 1 maart 2021 nieuw energielabel – Het energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 vernieuwd. Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen.

Wat betekent energieklasse F bij koelkasten?

Energielabel – Uitleg energieklasse koelkast A t/m G

 • Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
 • Scherpe prijzen
 • 3 échte winkels
 • Klantwaardering 9.1 uit 10

Een A+++ koelkast kan op het nieuwe label zomaar energieklasse C worden Het energielabel voor en krijgt vanwege nieuwe richtlijnen in maart 2021 een nieuw jasje. Een koelkast met energielabel A+++ of A+++-30% behoort hierdoor tot het verleden. Voortaan zal de energieklasse lopen van A tot en met G.

 • Hierdoor blijft een A+++ koel vries combinatie net zo energiezuinig, maar kan deze op het nieuwe energielabel energieklasse C krijgen.
 • Daarnaast zullen nieuwe methodes worden gebruikt om het stroomverbruik te meten en de klasse te bepalen.
 • Om ruimte te reserveren voor nieuwe, zeer zuinige koelkasten, blijft de zuinigste klasse (A) zoveel mogelijk leeg.

Hierdoor zal een nieuwe A-label koelkast nog even op zich laten wachten. Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koelkast betrof.

Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen. Naar verloop van tijd is het energielabel aangepast door de toevoeging A+, A++ en A+++ labels. Het gevolg was dat consument door de bomen het bos niet meer zag. Dit is de reden deze A+, A++ en A+++ labels bij koelkasten, wasautomaten, was-droogcombinaties en een aantal andere productgroepen verdwijnen.

Het nieuwe systeem zal de energieklasse A t/m G hanteren. De nieuwe regelgeving is voor Europese consumenten en zal ook toegepast worden in landen die geen lid zijn van de Europese Unie (bijvoorbeeld Noorwegen, Zwitserland). Hoe moet ik het nieuwe energielabel van de koelkast lezen? De procedure om te bepalen tot welke energieklasse een koelkast behoort is nu uitgebreider.

 • Er wordt rekening gehouden met het type apparaat, de werking, de kamertemperatuur en het aantal en de grootte van de compartimenten.
 • De rest van de elementen op het nieuwe energielabel voor koel- en vriesapparatuur blijven grotendeels hetzelfde.
 • Het energieverbruik wordt nog steeds aangegeven in kWh per jaar (‘annum’).

Het label geeft ook informatie over de totale inhoud van alle koelcompartimenten en, indien aanwezig, alle vriescompartimenten, alsmede over het geluidsniveau en de bijbehorende klasse.

Wat is beter energieklasse A of F?

Wat betekent het energielabel van je koelkast? Geschreven door Marijn 3 april 2023 15.32 Bij je nieuwe koelkast krijg je standaard een energielabel. Hierop staat belangrijke informatie over het energieverbruik van de koelkast, die is opgesteld vanuit de Europese Unie.

QR-code Energieklasse Energieverbruik Inhoud vriesgedeelte Inhoud koelgedeelte Geluidsniveau

See also:  Wat Zit Er In Bruin Brood?

We lichten de onderdelen in dit artikel verder uit. Rechtsboven het energielabel staat de QR-code. Zodra je deze code scant met je telefoon, kom je in de database van de Europese Unie terecht. Je ziet dan direct alle eigenschappen van de koelkast. De energieklasse geeft de energie efficiëntie aan met de klassen A tot en met G. Hoe dichter bij de A, hoe beter het apparaat voor het milieu is. Je betaalt dan weinig energiekosten per jaar. Heeft de koelkast een energieklasse van F of lager? Dan is de koelkast niet energiezuinig. Naast de energieklasse staat ook het energieverbruik van de koelkast op het label. Dit staat aangegeven in kilowattuur (kWh). Doe je dit getal keer € 0,40, dan krijg je de jaarlijkse energiekosten. Heeft de koelkast een vriesgedeelte? Dan zie je ook de netto inhoud hiervan op het energielabel. Hoe hoger de inhoud, des te meer etenswaren je in het vriesgedeelte bewaart. We adviseren de volgende capaciteit:

Klein: minder dan 110 liter – 1 tot 2 personen Normaal: 110 tot 250 liter – 2 tot 3 personen Groot: 250 tot 350 liter – 3 tot 4 personen Zeer groot: 350 liter of meer – 4 personen of meer

Ook bij de netto inhoud van het koelgedeelte geldt: hoe groter de inhoud, hoe meer boodschappen je bewaart. We adviseren het volgende voor het koelgedeelte:

Klein: minder dan 150 liter – 1 tot 2 personen Normaal: 150 tot 250 liter – 3 tot 4 personen Groot: 250 liter of meer – 5 personen of meer

Onderaan staat het geluidsniveau van de koelkast. Hoe lager het geluidsniveau, hoe relatief stiller het apparaat is. Elke 3 decibel is een verdubbeling van het geluid. Wil je geen last hebben van harde geluiden? Kies dan een koelkast met een geluidsniveau van 35 decibel of lager.

Stil: 35 decibel of lager Gemiddeld: 36 tot en met 38 decibel Luid: 39 decibel of hoger

: Wat betekent het energielabel van je koelkast?

Wat is zuiniger A of G?

Klassen A tot en met G – Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco’s, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten. Op energielabel.nl staat per apparaat wat de labels zijn,

See also:  Hoe Lang Rookworst Bewaren In Koelkast?

Hoe goed is energielabel C?

Wat betekent het als je woning energielabel C heeft? – Wanneer je woning energielabel C heeft gekregen, betekent dit dat je woning een redelijk laag energieverbruik heeft. Energielabel C is na de labels A en B het laatste ‘groene’ energielabel. Een woning met energielabel C is redelijk geïsoleerd.

Is energieklasse C zuinig?

Energielabel C: energiezuinig of niet Een woning met energielabel C is relatief zuinig, maar heeft nog wel ruimte voor verbetering. Je energieverbruik is redelijk laag. Toch zijn de kosten voor energie nog wel hoger dan bij een woning met een groen energielabel.

Wat was energielabel G vroeger?

Het energielabel, dat sinds 1995 verplicht is in Europa, drukte vroeger de energiescore van een elektrisch apparaat uit in zeven energie-efficiëntieklassen, gaande van ‘zeer energiezuinig’ (A) tot ‘ zeer energieverspillend ‘ (G). De A-klasse is door de jaren heen verder uitgebreid met A+, A++ en A+++.

Is energielabel D goed koelkast?

Sinds 1 maart 2021 nieuw energielabel – Het energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 vernieuwd. Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen.

Welk energielabel is slecht?

Waarom energiebesparende aanpassingen doen bij energielabel G? – Heb je een huis met energielabel G? Dan doe je er goed aan om energiebesparende aanpassingen aan het huis te verrichten. Dit is niet alleen op de korte termijn goed voor je comfort en de portemonnee, maar ook op de lange termijn heeft dit voordelen.

Wat is het slechtste energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is en welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste.

Hoeveel verbruikt een koelkast met energielabel F?

Hoeveel stroom verbruikt een koelkast? – Bovenaan het energielabel van een koelkast zie je de energieklasse, in het zwarte labeltje staat die aangeven. Daaronder toont het energielabel in kWh wat de koelkast gemiddeld verbruikt per jaar. Hoe groener het label, hoe minder kWh per jaar.

De onzuinigste F-categorie koelkast verbruikt gemiddeld zo’n 250 kWh per jaar. De zuinigste A maar 110 kWh. Je kan een aanschaf van een duurder en zuiniger koelkast dus terugverdienen. Hoe lang je daarover doet, hangt wel van de prijs en het echte verbruik af. De plaats van een koelkast heeft daar invloed op.

De ‘gemiddelde’ koelkast verbruikt jaarlijks 150 kWh. Dat betekent 150 kWh x,

See also:  Wat Betekent Energielabel E Koelkast?

Wat zegt energieklasse F?

Waarom energiebesparende aanpassingen doen bij energielabel F? – Een huis met energielabel F is zeer onzuinig, waardoor het zeker slim is om energiebesparende aanpassingen te verrichten. Dit heeft op korte termijn voordelen voor je op het gebied van comfort, want je hebt minder last van tocht.

Maar je zal dit ook zeker merken in de portemonnee, aangezien je energierekening een stuk lager zal uitvallen. Daarnaast profiteer je op de lange termijn ook van de voordelen van een hoger energielabel. Je huis is met een hoger energielabel namelijk meer waard op de huizenmarkt dan met een laag energielabel, zoals energielabel F of G.

Ook zal je huis met een hoger energielabel sneller verkocht zijn.

Wat is de energiezuinigste koelkast?

Inhoudsopgave –

Verbruik koelkast Koelkast vervangen

De kosten van stroom en gas gaan in 2019 fors omhoog. Het loont dus om eens kritisch naar je stroomverbruik te kijken. Wist je dat je koelkast en vriezer ongeveer 15% van je stroomgebruik uitmaken? En oude koelkasten verbruiken nog veel meer stroom dan een nieuwe zuinige koelkast! Maar ook tussen nieuwe koelkasten kunnen de verschillen groot zijn.

De zuinigste koel-vriescombinatie verbruikt jaarlijks ruim drie keer minder stroom per liter inhoud dan de minst zuinige. Jaarlijks scheelt dat voor een koel-vriescombinatie zo’n 70 euro aan stroomkosten. Oude koelkasten zijn per definitie niet zuinig: pas de laatste jaren is het energieverbruik van koelkasten flink gedaald.

Toch moet je opletten als je een nieuwe koelkast wilt gaan kopen: is de koelkast goedkoop, dan is de kans groot dat hij toch niet erg energiezuinig is. Dat levert je jaar op jaar een hoge energierekening op. Goedkoop kan dus duurkoop zijn. Je meet het stroomverbruik van een koelkast af aan het energielabel.

 1. Let op, een energielabel a+ klinkt heel zuinig, maar in werkelijkheid is a+ juist de minst zuinige categorie bij nieuwe koelkasten.
 2. Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten.
 3. Ies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++.Deze gebruikt zo’n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh.

Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar. Dat is tientjes per jaar op de stroomrekening! De energie die je bespaart als je je koelkast vervangt, weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van het maken van de nieuwe koelkast. Handig om te weten: de zuinigste koelkasten worden gemaakt door de merken Bosch, Siemens en Liebherr.