HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Vlees Is Het Gezondst?

Welk Vlees Is Het Gezondst
1. Kip – Kip is een van de meest populaire vleessoorten wereldwijd. Door haar neutrale smaak is het ook het meest veelzijdige stukje vlees. En goed nieuws! Kippenvlees is zeer gezond. Allereerst is kip gevuld met eiwitten, die de bouwstenen zijn van spieren.

Welk vlees is het beste om af te vallen?

Vlees eten staat niet gelijk aan vettig eten – Vlees is door de jaren heen een stuk vetarmer geworden dan vroeger. Toch is het aangewezen om bepaalde types vlees links te laten liggen. Denk maar aan gehakt, spek en salami, die bekendstaan voor hun hoog vetgehalte.

 1. Voor wie graag vlees eet, zijn er gelukkig vetarme alternatieven zoals kalfslapje, magere biefstuk, rundsvlees (bijvoorbeeld rugspier), kalkoenham, Stukken vlees met alleen spieren zijn het magerst, maar een beetje vet kan geen kwaad.
 2. Rood vlees (varkens, rund- en lamsvlees) komt beter niet op je bord, aangezien het de kans op kanker en diabetes vergroot.

Vooral rood vlees (hamburgers, worst, ) is te mijden. Kies liever voor wit vlees : kip of kalkoen. Eet je toch rood vlees, ga dan voor de magere soorten zoals runderlap, entrecote, rosbief, hamlap en varkensfilet.

Waarom is varkensvlees gezonder dan rundvlees?

We zien varkensvlees als minder gezond dan rund of kip. Het zou te veel vet bevatten. De vergelijking pakt een stuk genuanceerder uit. Belgisch varkensvlees is erg mager en nieuw veevoer moet de gezondheidswaarde ervan verhogen. Toch mag het wat minder. Arme varkens.

 1. Hun reputatie kreeg de laatste jaren een flinke knauw.
 2. Varkensvlees zou veel te vet zijn, en vooral te veel slechte vetten bevatten.
 3. Daarbij komt de waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie.
 4. Rood vlees en dus ook varkensvlees kan kankerverwekkend zijn.
 5. Veel gezondheidsgoeroes raden af om al te veel varkensvlees te eten, of ze weren het volledig uit een gezond dieet.

De consument maakt zich daar niet druk over. Zowel in België als in Nederland is varkensvlees goed voor bijna de helft van alle vleesconsumptie. De gemiddelde Belg at in 2015 maar liefst 39 kilogram varkensvlees, de gemiddelde Nederlander 36 kilogram. Wereldwijd groeit de honger naar varkensvlees, dat instaat voor ongeveer 38 procent van de vleesproductie.

 1. Vooral in Azië blijft de vraag jaar na jaar stijgen.
 2. Maar hoe gezond is varkensvlees? Eten we ons met z’n allen ziek aan te vet en potentieel kankerverwekkend vlees, of valt dat nog wel mee? Varkens krijgen het imago dat ze vet zijn.
 3. Dat is onterecht, toch voor een deel.
 4. Veel hangt af van welk stuk varken je op je bord legt, en van welk soort varken dat vlees komt.

‘Het ene ras is beduidend vetter dan het andere’, zegt professor Nadine Buys. Buys is verbonden aan de Vakgroep Dier en Mens van de KU Leuven en is gespecialiseerd in de genetica van landbouwdieren. ‘De Belgische varkens behoren tot de magerste in de wereld.

Daar werd door de jaren heen specifiek op geselecteerd, en het is ook de reden waarom we zoveel varkensvlees exporteren.’ De grote meerderheid van de varkens in België is geboren uit een kruising van een mannelijk dier van het Piétrain-ras en een hybride zeug. Die selectie maakt dat de dieren veel spiermassa en weinig vet ontwikkelen, aldus Buys.

‘Vet is een punt als het gaat om de gezondheidswaarde van varkensvlees. Onze varkens zijn bijzonder mager, zelfs in die mate dat het vlees eigenlijk te mager is. Vet is een belangrijke smaakdrager. Het lage vetgehalte van onze varkens doet afbreuk aan de smaak.

Consumenten klagen dat het vlees droog en smaakloos is geworden. Dat is een direct resultaat van een evolutie naar magerder varkens.’ Buikspek of varkenshaasje ‘Over het karkas van een varken ligt een speklaag. Daarmee is het in zijn geheel wat vetter dan van een rund of een kip. Voor een deel klopt de perceptie dat varkens vetter zijn’, legt Stefaan De Smet uit.

Heeft een mens vlees nodig?

De Smet is professor aan de Vakgroep Dierlijke Productie van de Universiteit Gent en werkte mee aan heel wat onderzoek naar de gezondheidswaarde van vlees. ‘Een stuk buikspek kan tot 20 procent vet bevatten. Het grootste deel van het vet belandt niet als vers vlees op ons bord, maar wordt verwerkt in vleeswaren als salami.

See also:  Hoe Lang Kun Je Macaroni Bewaren In De Koelkast?

Die kunnen wel meer dan 30 procent vet bevatten. Volgens De Smet zijn de meeste stukken vers varkensvlees veel minder vet. ‘Varkenshaas, koteletten, zelfs rib of kookham zijn niet veel vetter dan kip of rund. Een kotelet zonder vetrand heeft een vetgehalte van 1 tot 3 procent. Dat is ongeveer even veel als dat van een rundsteak.

Het varkensvlees dat op ons bord terechtkomt, verdient dus beter dan zijn imago vet te zijn. Varkensvlees bevat ook minder verzadigde vetten dan rundvlees. In de pens, één van de magen van runderen en andere herkauwers, zetten bacteriën onverzadigd voedervet deels om in verzadigd vet.

 1. Varkens hebben maar één maag, dus dat mechanisme speelt niet.
 2. Daar heeft varkensvlees een voordeel.’ Een minder bekend pluspunt van varkensvlees is zijn hoge gehalte aan vitamine B1.
 3. Het meeste vlees heeft veel vitamines uit de B-groep, maar varkensvlees springt daar nog bovenuit met een B1-gehalte van 0,75 milligram per honderd gram vlees.

Ter vergelijking: rundvlees bevat maar 0,05 milligram B1. Vitamine B1 speelt een essentiële rol in de energiehuishouding van het lichaam. Het is betrokken bij de omzetting van koolhydraten naar energie. Delicaat beestje Mager varkensvlees heeft ontegensprekelijk gezondheidsvoordelen.

 1. Voor de mens dan toch, want onderzoek suggereert een verband tussen snelle groei, mager vlees en problemen met stress en infectieziektes.
 2. Belgische varkens zijn zeer mager in vergelijking met die in andere Europese landen.
 3. De Belgische Piétrain is een delicaat beestje’, zegt professor Dominiek Maes, verbonden aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent.

‘Varkens hebben van nature al een broos cardiovasculair systeem, waardoor het risico op hartfalen groter is dan bij de mens. Het varkenshart is klein. Het bedraagt maar 0,2 tot 0,3 procent van het lichaamsgewicht, terwijl dat bij mensen ongeveer 0,4 procent is.

 1. Het Piétrain-ras is gevoeliger voor stress en ongunstige omgevingsfactoren.
 2. Bij transport ligt het risico op sterfte hoger dan bij andere rassen.
 3. Verder hebben Piétrain-varkens minder nakomelingen per worp en groeien ze trager.
 4. Samen met de hoogbespierdheid nemen nakomelingen voor commerciële kweek die eigenschappen deels over.

Al kunnen we niet spreken van een oorzakelijk verband.’ De varkens die in België worden gekweekt, zitten op de ondergrens van het aanbevolen vetgehalte. Vlees dat nog magerder is, wordt smaakloos. Nieuwe pistes moeten de samenstelling van het vet in het vlees verbeteren.

 1. Het idee is de voeding en de gezondheidswaarde van varkens op te drijven.
 2. Supermarktketen Delhaize introduceerde het ‘Beter voor Iedereen’-varkensvlees, waarbij de dieren onder andere voeding met extra omega 3 voorgeschoteld krijgen.
 3. Het Bel’Vidha-varken trekt deze lijn nog een stuk verder door.
 4. Omega 3 is een verzamelnaam voor een groep meervoudige onverzadigde vetzuren.

De lijst met al dan niet vermeende positieve effecten op onze gezondheid is lang. Het zou risico’s op hart- en vaatziekten, artritis en zelfs depressie verminderen. Het cholesterolgehalte zou afnemen. De vetzuren spelen daarnaast een rol bij het functioneren van ons zicht, de stofwisseling in de hersenen en ze hebben een ontstekingsremmende werking.

 1. Vandaar het advies om regelmatig vette zeevis als zalm of makreel te eten.
 2. Die groep vissen blijft de voornaamste bron van omega 3.
 3. Al liggen de rekken in de supermarkt ondertussen vol met producten waaraan omega 3 is toegevoegd, zoals eieren en brood.
 4. Algen in de stal Europa hanteert een strikte norm.
See also:  Hoe Eet Je Kaki Fruit?

Voordat vleesproducenten het label ‘verrijkt met omega 3′ mogen opplakken, moet het product meer dan 40 milligram van de omega 3-langeketenvetzuren bevatten. Enkel de lappen varkensvlees van het Bel’Vidha-varken halen de Europese norm. Deze varkens krijgen aangepaste voeding, die tien jaar lang ontwikkeld werd door het Laboratorium voor Diervoeding en Kwaliteit van Dierlijke Producten aan de Universiteit Gent.

 • Veevoedingsdeskundige Danny Van Mullem van veevoederfabrikant Lambers-Segers en varkensvleesgroothandel Risa werkten eraan mee.
 • Joël Cuylaerts van Risa is lyrisch over het project.
 • De varkens krijgen in de laatste weken van hun leven een supplement op basis van algen en zeewier in hun voeding.
 • Dat lijkt een eenvoudige ingreep, maar hij vereist veel meer dan zomaar wat zeewier door het eten mengen.’ De algen moeten uit Zuid-Amerika worden overgescheept.

Onderzoek om de algen in België en Nederland te kweken, staat nog in de kinderschoenen. ‘Bovendien moeten de varkens het supplement in hun lichaam kunnen opnemen’, voegt Cuylaerts toe. ‘Aanvankelijk hoopten we vooral dat omega 3 zich in het vet aan de buitenkant van het varken zou opstapelen.

 • Later zagen we dat het zich ook in het intramusculaire vet tussen de spieren ophoopte.
 • Dat maakt dat de structuur en sappigheid van het vlees er sterk op vooruit gaat.
 • Ook de gezondheidswaarde steeg.’ Even spectaculair is de gedragsverandering van de dieren die extra omega 3 voorgeschoteld krijgen.
 • De varkens zijn veel rustiger.

Uitingen van stress, zoals staartbijten, verdwijnen bijna volledig’, zegt Cuylaerts. ‘We moeten de varkens minder medicatie geven, en ze groeien beter. Dat heeft een goede invloed op de kwaliteit van het vlees. De smaak verandert niet bijzonder veel, maar de kleur en de sappigheid wel.

De aangepaste voeding komt dus zowel het varken als de consument ten goede.’ Voorlopig is Risa de enige groothandel die het verrijkte vlees aanbiedt. Minderen mag Extra omega 3 of niet, de consumptie van varkensvlees mag wat naar omlaag. Die van ander vlees ook, zegt Stefaan De Smet. ‘Volgens een advies van de Hoge Gezondheidsraad blijft gematigd verbruik van rood vlees een belangrijke bron van eiwitten, vooral voor senioren.

Gemiddeld zitten we met onze consumptie van rood vlees en vleeswaren die daarvan zijn bereid wel boven de aanbevolen hoeveelheid. Die ligt op maximum 500 gram per week’, zegt De Smet. ‘Vleeseters doen er goed aan om rood vlees te matigen en regelmatig af te wisselen met gevogelte en ander wit vlees, eieren, (vette) vis en vleesvervangers.

Waarom geen varken?

Waarom eten moslims en joden geen varkensvlees? Soms mag je iets niet van je geloof. Moslims en joden mogen bijvoorbeeld geen varkensvlees eten. Maar waarom niet? Willem Wever dook de Koran en Thora in, op zoek naar het antwoord. In de Thora staat geschreven dat een varken een onrein dier is.

Moslims en joden eten geen varkensvlees, omdat het in de Koran en Thora wordt verboden. Varkens zijn namelijk onrein, omdat ze kleine dieren eten. Ze eten niet alleen maar planten.

Soms mag je iets niet van je geloof. Moslims en joden mogen bijvoorbeeld geen varkensvlees eten. Maar waarom niet? Willem Wever dook de Koran en Thora in, op zoek naar het antwoord. In de Thora staat geschreven dat een varken een onrein dier is. Moslims en joden eten geen varkensvlees, omdat het in de Koran en Thora wordt verboden.

 • Je bent dus ongehoorzaam aan God als je varkensvlees eet.
 • Ook het zwijn, omdat het wel gespleten hoeven, ja zelfs geheel doorkloofde hoeven heeft, maar niet herkauwt; onrein zal het voor u zijn.
 • Van hun vlees zult gij niet eten en hun aas zult gij niet aanraken; onrein zullen die voor u zijn.
 • Leviticus 11:7-8 Hij heeft u slechts het gestorvene, het bloed, het varkensvlees en datgene, waarover een andere naam, dan die van Allah is uitgeroepen, verboden.
See also:  Waarom Vlees Op Kamertemperatuur?

Maar hij, die gedwongen is en dit niet wenst en geen overtreder is, op hem rust geen zonde. Want Allah is Vergevensgezind, Genadevol. Soera 2: 173 Moslims en joden eten alleen dieren die ‘rein’ zijn. Reine dieren zijn dieren die alleen planten eten zoals koeien en schapen; varkens zijn onrein, omdat ze ook kleine dieren eten.

Waarom is kip gezonder dan varkensvlees?

Voedingsstoffen – Vlees van kip en gevogelte is, afhankelijk van het soort gevogelte, rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen, Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper, Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees.

Varkensvlees bevat veel meer vitamine B1 en rundvlees veel meer vitamine B12 dan kip. Kippenlever is rijk aan vitamine A, Kippenvlees en vlees van gevogelte bevat van nature eiwit en vet, Er zitten geen koolhydraten in. Wel kunnen er als gevolg van bereiden, bijvoorbeeld paneren (schnitzel, kipnuggets, kipburger), koolhydraten aan het vlees worden toegevoegd.

Het vet van kip en kalkoen bevat ongeveer 25% minder verzadigd vet dan rund- en varkensvlees. Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees.

Wat is er zo slecht aan vlees eten?

Is vlees ongezond? – Te veel vlees eten kan ongezond zijn. Een algemene richtlijn van het Voedingscentrum is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. Waarom is te veel vlees ongezond? Vlees bevat, naast nuttige voedingsstoffen, ook een hoge concentratie van verzadigde vetten, slecht LDL-cholesterol en zout,

 • Te veel vlees eten verhoogt daarom de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2,
 • Met name veel rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees, kan slecht zijn voor uw gezondheid.
 • Hetzelfde geldt voor bewerkt vlees, dat voor de smaak of houdbaarheid beïnvloed is door bijvoorbeeld conserveringsmiddelen.

Het eten van veel bewerkt, rood vlees hangt samen met een hoger risico op longkanker of een beroerte. Daarnaast bevat rood vlees ook veel heemijzer dat het risico op darmkanker kan verhogen. Voorbeelden van bewerkt, rood vlees zijn:

Ham. Spek. Pathé. Rookworst. Hamburger. Gemarineerd vlees.

Wie is de beste slager van Nederland?

WAALWIJK – Slagerij Van Roessel in Waalwijk is opnieuw in de prijzen gevallen. Nadat de slager al eens was uitgeroepen tot onder meer beste slager van Nederland en beste traiteur, heeft Van Roessel nu een derde plaats behaald bij de internationale slagersvakwedstrijd Confrérie.

Wat is gezonder broccoli of sperziebonen?

Koploper in vezels – Broccoli wordt ook wel een echte vezelbom genoemd. Met 4,1 gram vezels per 100 gram is broccoli de onbetwiste koploper op dit gebied. Alleen bospeen, rodekool en sperziebonen komen nog een beetje in de buurt. Genoeg vezels eten is vooral goed voor je bloeddruk en tegen aderverkalking en hart- en vaatziekten. Bovendien geeft het je voor langere tijd een verzadigd gevoel.

Welke groenten zijn dikmakers?

Welke dan niet? – Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht, Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen. Ondanks de goede voedingwaarden en vitaminen die de groenten bevatten, zitten er namelijk ook koolhydraten in.