Bewerkt en onbewerkt vlees, mager en vet vlees – Behalve een onderscheid tussen rood en wit vlees, kun je onderscheid maken tussen bewerkt en onbewerkt vlees.
Onbewerkt mager vlees: Vlees waaraan voorafgaand aan de verkoop geen verdere toevoegingen of bewerkingen zijn gedaan. Hieronder valt ook gesneden of gemalen vlees dat geen verdere toevoegingen of andere bewerking heeft ondergaan. Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees. Bewerkt vlees: Vlees dat voorafgaand aan de verkoop is bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door middel van roken, zouten, drogen en/of het toevoegen van conserveringsmiddelen zoals nitraat of nitriet. Het kan hierbij gaan om rood of wit vlees, maar het meeste bewerkte vlees is rood vlees. Alle vleeswaren, zoals worst, ham of paté en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees zijn bewerkt vlees. Vlees varieert in vetgehalte. Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade.Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
Welk vlees is goed om af te vallen?
Vlees eten staat niet gelijk aan vettig eten – Vlees is door de jaren heen een stuk vetarmer geworden dan vroeger. Toch is het aangewezen om bepaalde types vlees links te laten liggen. Denk maar aan gehakt, spek en salami, die bekendstaan voor hun hoog vetgehalte.
Voor wie graag vlees eet, zijn er gelukkig vetarme alternatieven zoals kalfslapje, magere biefstuk, rundsvlees (bijvoorbeeld rugspier), kalkoenham, Stukken vlees met alleen spieren zijn het magerst, maar een beetje vet kan geen kwaad. Rood vlees (varkens, rund- en lamsvlees) komt beter niet op je bord, aangezien het de kans op kanker en diabetes vergroot.
Vooral rood vlees (hamburgers, worst, ) is te mijden. Kies liever voor wit vlees : kip of kalkoen. Eet je toch rood vlees, ga dan voor de magere soorten zoals runderlap, entrecote, rosbief, hamlap en varkensfilet.
Wat is gezonder varkensvlees of rundvlees?
We zien varkensvlees als minder gezond dan rund of kip. Het zou te veel vet bevatten. De vergelijking pakt een stuk genuanceerder uit. Belgisch varkensvlees is erg mager en nieuw veevoer moet de gezondheidswaarde ervan verhogen. Toch mag het wat minder. Arme varkens.
Hun reputatie kreeg de laatste jaren een flinke knauw. Varkensvlees zou veel te vet zijn, en vooral te veel slechte vetten bevatten. Daarbij komt de waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie. Rood vlees en dus ook varkensvlees kan kankerverwekkend zijn. Veel gezondheidsgoeroes raden af om al te veel varkensvlees te eten, of ze weren het volledig uit een gezond dieet.
De consument maakt zich daar niet druk over. Zowel in België als in Nederland is varkensvlees goed voor bijna de helft van alle vleesconsumptie. De gemiddelde Belg at in 2015 maar liefst 39 kilogram varkensvlees, de gemiddelde Nederlander 36 kilogram. Wereldwijd groeit de honger naar varkensvlees, dat instaat voor ongeveer 38 procent van de vleesproductie.
- Vooral in Azië blijft de vraag jaar na jaar stijgen.
- Maar hoe gezond is varkensvlees? Eten we ons met z’n allen ziek aan te vet en potentieel kankerverwekkend vlees, of valt dat nog wel mee? Varkens krijgen het imago dat ze vet zijn.
- Dat is onterecht, toch voor een deel.
- Veel hangt af van welk stuk varken je op je bord legt, en van welk soort varken dat vlees komt.
‘Het ene ras is beduidend vetter dan het andere’, zegt professor Nadine Buys. Buys is verbonden aan de Vakgroep Dier en Mens van de KU Leuven en is gespecialiseerd in de genetica van landbouwdieren. ‘De Belgische varkens behoren tot de magerste in de wereld.
Daar werd door de jaren heen specifiek op geselecteerd, en het is ook de reden waarom we zoveel varkensvlees exporteren.’ De grote meerderheid van de varkens in België is geboren uit een kruising van een mannelijk dier van het Piétrain-ras en een hybride zeug. Die selectie maakt dat de dieren veel spiermassa en weinig vet ontwikkelen, aldus Buys.
‘Vet is een punt als het gaat om de gezondheidswaarde van varkensvlees. Onze varkens zijn bijzonder mager, zelfs in die mate dat het vlees eigenlijk te mager is. Vet is een belangrijke smaakdrager. Het lage vetgehalte van onze varkens doet afbreuk aan de smaak.
Consumenten klagen dat het vlees droog en smaakloos is geworden. Dat is een direct resultaat van een evolutie naar magerder varkens.’ Buikspek of varkenshaasje ‘Over het karkas van een varken ligt een speklaag. Daarmee is het in zijn geheel wat vetter dan van een rund of een kip. Voor een deel klopt de perceptie dat varkens vetter zijn’, legt Stefaan De Smet uit.
De Smet is professor aan de Vakgroep Dierlijke Productie van de Universiteit Gent en werkte mee aan heel wat onderzoek naar de gezondheidswaarde van vlees. ‘Een stuk buikspek kan tot 20 procent vet bevatten. Het grootste deel van het vet belandt niet als vers vlees op ons bord, maar wordt verwerkt in vleeswaren als salami.
Die kunnen wel meer dan 30 procent vet bevatten. Volgens De Smet zijn de meeste stukken vers varkensvlees veel minder vet. ‘Varkenshaas, koteletten, zelfs rib of kookham zijn niet veel vetter dan kip of rund. Een kotelet zonder vetrand heeft een vetgehalte van 1 tot 3 procent. Dat is ongeveer even veel als dat van een rundsteak.
Het varkensvlees dat op ons bord terechtkomt, verdient dus beter dan zijn imago vet te zijn. Varkensvlees bevat ook minder verzadigde vetten dan rundvlees. In de pens, één van de magen van runderen en andere herkauwers, zetten bacteriën onverzadigd voedervet deels om in verzadigd vet.
- Varkens hebben maar één maag, dus dat mechanisme speelt niet.
- Daar heeft varkensvlees een voordeel.’ Een minder bekend pluspunt van varkensvlees is zijn hoge gehalte aan vitamine B1.
- Het meeste vlees heeft veel vitamines uit de B-groep, maar varkensvlees springt daar nog bovenuit met een B1-gehalte van 0,75 milligram per honderd gram vlees.
Ter vergelijking: rundvlees bevat maar 0,05 milligram B1. Vitamine B1 speelt een essentiële rol in de energiehuishouding van het lichaam. Het is betrokken bij de omzetting van koolhydraten naar energie. Delicaat beestje Mager varkensvlees heeft ontegensprekelijk gezondheidsvoordelen.
- Voor de mens dan toch, want onderzoek suggereert een verband tussen snelle groei, mager vlees en problemen met stress en infectieziektes.
- Belgische varkens zijn zeer mager in vergelijking met die in andere Europese landen.
- De Belgische Piétrain is een delicaat beestje’, zegt professor Dominiek Maes, verbonden aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent.
‘Varkens hebben van nature al een broos cardiovasculair systeem, waardoor het risico op hartfalen groter is dan bij de mens. Het varkenshart is klein. Het bedraagt maar 0,2 tot 0,3 procent van het lichaamsgewicht, terwijl dat bij mensen ongeveer 0,4 procent is.
- Het Piétrain-ras is gevoeliger voor stress en ongunstige omgevingsfactoren.
- Bij transport ligt het risico op sterfte hoger dan bij andere rassen.
- Verder hebben Piétrain-varkens minder nakomelingen per worp en groeien ze trager.
- Samen met de hoogbespierdheid nemen nakomelingen voor commerciële kweek die eigenschappen deels over.
Al kunnen we niet spreken van een oorzakelijk verband.’ De varkens die in België worden gekweekt, zitten op de ondergrens van het aanbevolen vetgehalte. Vlees dat nog magerder is, wordt smaakloos. Nieuwe pistes moeten de samenstelling van het vet in het vlees verbeteren.
- Het idee is de voeding en de gezondheidswaarde van varkens op te drijven.
- Supermarktketen Delhaize introduceerde het ‘Beter voor Iedereen’-varkensvlees, waarbij de dieren onder andere voeding met extra omega 3 voorgeschoteld krijgen.
- Het Bel’Vidha-varken trekt deze lijn nog een stuk verder door.
- Omega 3 is een verzamelnaam voor een groep meervoudige onverzadigde vetzuren.
De lijst met al dan niet vermeende positieve effecten op onze gezondheid is lang. Het zou risico’s op hart- en vaatziekten, artritis en zelfs depressie verminderen. Het cholesterolgehalte zou afnemen. De vetzuren spelen daarnaast een rol bij het functioneren van ons zicht, de stofwisseling in de hersenen en ze hebben een ontstekingsremmende werking.
Vandaar het advies om regelmatig vette zeevis als zalm of makreel te eten. Die groep vissen blijft de voornaamste bron van omega 3. Al liggen de rekken in de supermarkt ondertussen vol met producten waaraan omega 3 is toegevoegd, zoals eieren en brood. Algen in de stal Europa hanteert een strikte norm.
Voordat vleesproducenten het label ‘verrijkt met omega 3′ mogen opplakken, moet het product meer dan 40 milligram van de omega 3-langeketenvetzuren bevatten. Enkel de lappen varkensvlees van het Bel’Vidha-varken halen de Europese norm. Deze varkens krijgen aangepaste voeding, die tien jaar lang ontwikkeld werd door het Laboratorium voor Diervoeding en Kwaliteit van Dierlijke Producten aan de Universiteit Gent.
Veevoedingsdeskundige Danny Van Mullem van veevoederfabrikant Lambers-Segers en varkensvleesgroothandel Risa werkten eraan mee. Joël Cuylaerts van Risa is lyrisch over het project. ‘De varkens krijgen in de laatste weken van hun leven een supplement op basis van algen en zeewier in hun voeding. Dat lijkt een eenvoudige ingreep, maar hij vereist veel meer dan zomaar wat zeewier door het eten mengen.’ De algen moeten uit Zuid-Amerika worden overgescheept.
Onderzoek om de algen in België en Nederland te kweken, staat nog in de kinderschoenen. ‘Bovendien moeten de varkens het supplement in hun lichaam kunnen opnemen’, voegt Cuylaerts toe. ‘Aanvankelijk hoopten we vooral dat omega 3 zich in het vet aan de buitenkant van het varken zou opstapelen.
Later zagen we dat het zich ook in het intramusculaire vet tussen de spieren ophoopte. Dat maakt dat de structuur en sappigheid van het vlees er sterk op vooruit gaat. Ook de gezondheidswaarde steeg.’ Even spectaculair is de gedragsverandering van de dieren die extra omega 3 voorgeschoteld krijgen. ‘De varkens zijn veel rustiger.
Uitingen van stress, zoals staartbijten, verdwijnen bijna volledig’, zegt Cuylaerts. ‘We moeten de varkens minder medicatie geven, en ze groeien beter. Dat heeft een goede invloed op de kwaliteit van het vlees. De smaak verandert niet bijzonder veel, maar de kleur en de sappigheid wel.
- De aangepaste voeding komt dus zowel het varken als de consument ten goede.’ Voorlopig is Risa de enige groothandel die het verrijkte vlees aanbiedt.
- Minderen mag Extra omega 3 of niet, de consumptie van varkensvlees mag wat naar omlaag.
- Die van ander vlees ook, zegt Stefaan De Smet.
- Volgens een advies van de Hoge Gezondheidsraad blijft gematigd verbruik van rood vlees een belangrijke bron van eiwitten, vooral voor senioren.
Gemiddeld zitten we met onze consumptie van rood vlees en vleeswaren die daarvan zijn bereid wel boven de aanbevolen hoeveelheid. Die ligt op maximum 500 gram per week’, zegt De Smet. ‘Vleeseters doen er goed aan om rood vlees te matigen en regelmatig af te wisselen met gevogelte en ander wit vlees, eieren, (vette) vis en vleesvervangers.
Wat is beter kip of gehakt?
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken.
Wat is gezonder vlees of kip?
Als je kilootjes kwijt wilt of gezonder wilt leven – Artikel Wil je wat kilootjes kwijt of wil je gewoon gezonder gaan leven, dan is kip – samen met vis en groenten – je trouwe bondgenoot. Waarom dat zo is?
Kip is mager vlees, Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip. Natuurlijk speelt ook de bereidingswijze een rol: gefrituurde kip is minder gezond dan een gegrild filetje, maar dat had je zelf ook al bedacht. Ook kipbereidingen, zoals kippenworst, zijn vetter dan de pure stukjes vlees. Kip bevat veel eiwitten, Dat zorgt ervoor dat je door een stukje kip toe te voegen aan je salade, bijvoorbeeld, of aan een maaltijdsoep, langer verzadigd blijft. Daarnaast bevat ze ook veel vitaminen (vooral A en B) en mineralen (ijzer, selenium). Natuurlijk kies je voor een kip die een goed leven heeft gehad. Geen plofkip gevuld met water, maar een lekkere vlezige kip. Let op de labels zoals Label Rouge, een Frans label voor dierenwelzijn, en neem ook eens een kijkje bij www.koopeenkip.be : een ‘crowdbutchering’ platform waar je online duurzame kip kunt kopen, niet gemanipuleerd met water, E-nummers of andere producten die niet in vlees thuis horen. De kip wordt bij je thuis geleverd. Kies wel voor gezonde bereidingswijzen. Grillen, stomen en pocheren zijn gezonde bereidingswijzen die uitstekend toe te passen zijn op kip en waarbij je geen of niet veel vetstof nodig hebt. Ook wokken is een gezonde manier om kip te bereiden. Waar je bij kip goed op moet letten, is dat ze goed gaar wordt. In rauw kippenvlees en in dooivocht van kip kunnen salmonella en campylobacter voorkomen, bacteriën die je flink ziek kunnen maken. Let daarom op dat je bereide kip niet snijdt op de snijplank waar de rauwe kip op lag, en gebruik ook een ander mes. En controleer de gaarheid: wanneer je in de kip prikt, moet het sap dat er uit komt helder zijn. Of je kunt een thermometer gebruiken: als de kerntemperatuur van de kip 80°C bedraagt, is ze gaar.
Heb je vlees echt nodig?
Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en/of B12. Maar die kun je ook uit andere producten halen. Vlees kun je goed vervangen door ei, peulvruchten, tofu en tempé, ongezouten noten, pitten en zaden.
Welk vlees minst slecht?
Klimaat – De productie van vlees heeft veel invloed op het klimaat vergeleken met andere producten. Vee heeft veel voer nodig: voor elke kilo vlees is 2 tot 10 kilo voer nodig. De productie van voer kost water, land en energie. Ook zorgt de veeteelt voor mest en broeikasgassen.
Naast productie heeft ook het vervoer, bewerken, opslaan en verpakken van vlees invloed op het klimaat. Van alle vleessoorten heeft kippenvlees het minste invloed op het klimaat, rundvlees het meest. Varken zit daar tussenin. Kippen eten minder en zetten het voer efficiënt om in ei of vlees. Kippen leven verder minder lang, waardoor ze ook minder mest produceren.
Voor het klimaat is het daarom beter om minder vlees te eten. Vleesvervangers, zoals peulvruchten, tofu, tempé, ei en noten hebben minder invloed op het klimaat.
Waarom moet je geen varkensvlees eten?
Relatie tussen vlees en ziekte – Er is inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs dat het eten van te veel rood vlees zoals varkensvlees en vooral van bewerkt vlees, het risico op bepaalde soorten kanker (waaronder darmkanker) verhoogt. Het eten van veel rood en bewerkt vlees verhoogt eveneens het risico op diabetes type 2 en op beroerte. Lees meer bij de gezondheidseffecten van vlees,
Welke vis is gezond om te eten?
Vis is onderdeel van een gezonde voeding. Het staat in de Schijf van Vijf. Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Wat zijn de gezondste vleesvervangers?
De gezondste vleesvervangers zijn noten, peulvruchten, sojaproducten, kaas, eieren (behalve als je vegan eet) en andere vlezige groenten. Ook de kant- en- klare vleesvervangers zijn erg in opmars en geëvolueerd. Er is een ruime keuze aan vegetarische burgers, balletjes, kip en zelfs vis.
Is biefstuk goed voor je?
Voedingsstoffen – Rundvlees is rijk aan vitamine B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamines B1, B2, B6 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Runderlever is bovendien rijk aan vitamine A, Rundvlees bevat van nature eiwit en vet en geen koolhydraten,
- De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband.
- Hoe vetter het vlees, hoe lager het eiwitgehalte.
- Het vet van rundvlees bestaat voor ongeveer 40% uit verzadigd vet,
- De magere varianten bevatten minder vet en daarmee minder verzadigd vet.
- Deze leveren ook minder calorieën.
- Er zijn aanwijzingen dat runderen die alleen gras en kruiden eten, vlees hebben dat minder vet is dan runderen die veel graan eten.
Daarnaast zitten er meer goede, gezonde vetten in dat vlees, zoals omega-3-vetten. Het gaat hier echter om minder en andere omega-3-vetten dan in vis. In de winkel is dit vlees onder andere herkenbaar onder aanduiding ‘natuurvlees’. De voedingswaarde van vleesproducten, zoals gehaktbal, vinken, burgers en worsten, hangt af van hoe en met welk vlees het gemaakt is.
Wat is gezonder rund of varkensgehakt?
Meer Rundergehakt gerelateerde vragen – Rundergehakt is een gezondere keuze dan gehakt van andere vleessoorten omdat het minder verzadigd vet bevat. Toch bevat gehakt relatief veel verzadigd vet dus kan het het beste met enige mate worden gegeten. Gehakt rundvlees lijkt veel op tartaar, maar dan met meer vet.
Gehakt vlees bestaat voor 8% uit vet. Tartaar heeft een veel hoger percentage mager vlees (slechts 7%). Het smaakt rauw wel goed als je er ei en kappertjes aan toevoegt. Rundergehakt is niet mager. Rundergehakt van de slager bevat minder vet dan het gemiddelde in de supermarkt, met 17% in “normaal” gehakt.
Mager en extra mager gehakt uit de supermarkten zit ook op 12%. Rundergehakt wordt gemaakt van gemalen vlees. Het gehakt wordt traditioneel gemengd met zout en kruiden, of het kan worden gekookt in een bouillon om er soepbouillon van te maken. Varkensgehakt is vaak een product van de slager en het kan magerder zijn dan rundvlees.
- Het bevat gemiddeld ook minder calorieën, waardoor varkensvlees de gezondere optie is, echter blijft het belangrijk om de vleessoort te kiezen die het beste bij het gerecht past.
- Het verschil tussen rundergehakt en half om half is dat het laatste zowel varkensvet als varkenseiwit bevat, waardoor het een melkachtige consistentie krijgt.
In het geval van rundergehakt worden alleen magere delen gebruikt, zonder toegevoegde dierlijke vetten of eiwitten, zodat het gehakt meer smaak krijgt wanneer het in zijn geheel wordt gekookt. Rundergehakt is gemalen vlees. Het kan gebruikt worden in talloze bereidingen, zoals hamburgers, steak haché en américain.
Wat is het gezondste gehakt?
Gezondere alternatieven voor gehakt – Gehakt staat in de Schijf van Vijf als het minder dan 5 gram verzadigd vet per 100 gram bevat en er geen zout aan is toegevoegd. (Extra) mager rundergehakt of kipgehakt kan hieraan voldoen. Je kunt op het etiket van verpakt gehakt zien hoeveel verzadigd vet er in zit.
Bekijk de video: verzadigd vet vergelijken doe je zo. In vergelijking met andere soorten vlees zit er in alle soorten gehakt relatief veel verzadigd vet. Wil je gehakt met minder vet, dan kun je beter kiezen voor tartaar. Vegetarisch gehakt varieert in de hoeveelheid verzadigd vet en sommige soorten bevatten veel zout.
In de ‘Kies Ik Gezond?’-app kun je zien welk vegetarisch gehakt in de Schijf van Vijf staat.
Is een ei goed voor je?
Hoe gezond is een ei? zijn supergezond! Ze zitten vol eiwit, mineralen en vitamines. Eieren bevatten veel voedingsstoffen die het lichaam goed kan gebruiken, zoals de mineralen ijzer, fosfaat en zink, maar ook onmisbare B-vitamines en vitamine A en D.
Is pasta gezond of niet?
Is pasta gezond? – Pasta bevat vooral koolhydraten, Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat pasta vezels, eiwitten, B- vitamines en mineralen, Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel.
Is vlees van de slager gezonder?
5. Betere kwaliteit vlees – Het vlees van de slager wordt verwerkt als puur vlees zonder (veel) toevoegingen zoals water, gistextracten en allerlei E-stoffen. Dit proef en zie je ook op je bord terug. Je vlees behoudt dezelfde grootte en heeft een hele andere smaak dan vlees uit de supermarkt.
Waarom is kip gezonder dan rood vlees?
Is kip vlees of gewoon kip? Eet jij wel eens een lekker kippetje? Dan heb je je misschien wel eens afgevraagd of kip net zoals koe en varken vlees is. Of is het gewoon kip? Willem Wever zoekt het uit! Eet jij wel eens een lekker kippetje? Dan heb je je misschien wel eens afgevraagd of kip net zoals koe en varken vlees is.
Of is het gewoon kip? Willem Wever zoekt het uit! Kip (maar bijvoorbeeld ook kalkoen) wordt gerekend onder vlees. Het vlees van kip en ander gevogelte wordt witvlees genoemd. Ook vissen vallen in de groep witvlees. Naast witvlees bestaat er natuurlijk ook roodvlees. Dat is het vlees van bijvoorbeeld koeien, varkens of schapen.
Het vlees van kippen bevat weinig onverzadigd vet en is daarom gezonder dan rood vlees. Kippenvlees met vel bevat wel weer meer vetten.
Wat zijn onbewerkte vleeswaren?
Wat zijn onbewerkte vleeswaren? – Onbewerkte vleeswaren zijn vleeswaren waarbij niks is gebeurd met het productieproces. De vleeswaren zijn dus niet gemarineerd, gekruid, gemalen, gepaneerd of gerookt. De bewerkte vleeswaren hebben daarentegen meer negatieve effecten voor je gezondheid en bevatten meer calorieën.