Welk vlees gebruik je voor erwtensoep? Voor een lekkere erwtensoep gebruik je een mooi stukje varkensvlees met bot. Dat geeft gewoon extra smaak aan je snert. Neem dan een en laat deze minstens een uur trekken in ruim water tot een mooie bouillon. Daarbij kun je, naast de benodigde spliterwten, varieren wat je wil om een eigen recept te maken.
Wat ipv Varkenskrabbetjes?
Geplaatst op 17/11/2016 door in Soep Hoe Hollands kan een soep zijn? In veel landen wordt soep van erwten gemaakt, maar niet de heel dikke erwtensoep, of snert, wat zo typisch Nederlands is. Zo dik dat je ‘m bijna kunt snijden en uiteraard met rookworst! Jarenlang gruwelde ik van snert, maar naarmate ik ouder werd, heb ik het leren eten.
Het is ook weer niet zo dat je mij dit dagelijks kan voeren, maar inmiddels maak ik deze soep wel een paar keer per winterseizoen. Als ik ‘m zelf heb gemaakt, vind ik het ook echt lekker! En ik eet het dan ook nog heel ouderwets met roggebrood met katenspek. Vroeger werden o.a. varkenskrabbetjes, varkenspoten en zelfs varkensoren voor de erwtensoep gebruikt, maar dat kom je bijna nergens meer tegen.
En bovendien kost het best veel werk om het vlees hier vanaf te plukken. Makkelijker is om gewoon karbonades en hamlappen of hamschijf te gebruiken. Oh enneh als je nog nooit snert hebt gemaakt, schrik dan niet van de geur tijdens het eerste kookproces.
Gekookt varkensvlees ruikt niet echt prettig! De soep is overigens het lekkerst als je ‘m een dag eerder hebt gemaakt voordat je het gaat eten. Bewaar snert echter wel op een heel koele plek, want hij bederft snel (zie je aan een soort van ‘levend’ schuimlaagje). Wil je ‘m in de koelkast bewaren, laat dan wel eerst heel goed afkoelen.
Heb je over? Snert kun je prima invriezen!
Wat in plaats van schouderkarbonade?
Er bestaan verschillende soorten karbonade. Allemaal worden ze gesneden van de karbonadestreng. Die loopt van de nek, over de hele rug van het varken, tot aan de ham. De karbonadestreng is trouwens niet uniek voor varkens: ook de T-bone steak van het rund en de lamsrack zijn eigenlijk karbonades. Vlak na de nek en schouder komen de ribkarbonades. Die hebben een dun vetrandje en zijn wat malser dan de schouderkarbonades. De ribkarbonade wordt door slagers ook wel verder verwerkt; je houdt dan spareribs over en varkensfilet. Dit sappige stukje vlees komt van het eerste deel van de karbonadestreng, tegen de nek aan.
Het is wat donkerder en grover van structuur dan karbonades van de rug en het is licht doorregen. In de pan of op de barbecue heeft het ook wat meer tijd nodig om gaar te worden. Maar door de aanwezigheid van een klein beetje vet heeft het vlees veel smaak, Dit is de meest malse karbonade, van het magerste deel van de rug.
Het is de ‘T-bone steak’ van het varken. Aan één kant zit een stukje varkenshaas; haal je dat weg, dan houd je een lendekarbonade over. Na het uitbenen van de haas- en ribkarbonades houdt de Keurslager een mooi langwerpig stuk vlees over: de varkensfilet.
Hiervan snijdt hij filetlapjes. Die heb je vast wel eens gegeten. Hou je van groot vlees? Vraag dan om een wat groter stuk varkensfilet. Dat kun je – in een ruime pan met halfgesloten deksel – als één geheel braden. Het is wel belangrijk dat je het vlees regelmatig omkeert. En met vocht bedruipt. Lekker met smaakmakers als peper en foelie.
Deze website plaatst functionele en analytische cookies. Daarmee maken wij onze website gebruiksvriendelijker. Je blijft anoniem, omdat in deze cookies geen persoonsgegevens worden opgeslagen. Voor meer informatie verwijzen wij je naar onze privacy- en cookiepolicy.
Welke erwtensoep is het beste?
Lees ook: Dit is er mis met erwtensoep uit de supermarkt Daarbij beoordeelde de keuringsdienst vijftien supermarkterwtensoepen. Waarbij ze onder andere keken naar vetgehalte en hoeveelheid rookworst in de soep. Aldi’s ‘hete ketel’ erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test.
- De soep is volgens de experts uitstekend in balans.
- De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als ‘precies goed’.
- Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
- Met een testoordeel van 6,8 is de soep een goede tweede.
- Toch zijn de experts minder positief: ‘Veel aardappel en wortel, en juist weinig vlees en knolselderij.
En wat doen die doperwten in de soep?’ Maak je erwtensoep liever zelf? Bekijk dan onze onderstaande recepten.
Waar is erwtensoep van gemaakt?
Het moest, het zou er komen, échte ouderwetse erwtensoep op tafel. Ik vind het héérlijk! Mijn moeder maakt de lekkerste, althans dat vind ik nou eenmaal 😉, Gelukkig deelt ze graag haar recept met mij zodat ik jullie kan vertellen hoe je deze heerlijke erwtensoep zelf op tafel zet.
- Het is overigens niet zo dat ik een uitgeschreven briefje krijg met exacte hoeveelheden, bereidingswijze etc.
- Nee, er volgt dan een (vaak mondelinge) opsomming van ingrediënten die ik dan op een blaadje noteer.
- Een zakje spliterwten, prei, wat winterpenen, aardappel, schenkel, oh en natuurlijk rookworst.
Met die ingrediëntenlijst ging ik aan de slag om ouderwetse erwtensoep te maken. Overigens valt deze “erwtensoep” officieel onder de term “snert”. Nu zul je misschien denken, dat is toch hetzelfde? Ik dacht ook lange tijd dat erwtensoep en snert hetzelfde kommetje soep waren maar er zit een verschil in.
Erwtensoep is gemaakt van o.a. spliterwten, verschillende groentes & rookworst. In snert zit ook nog varkensvlees zoals de schouderkarbonade die ik in dit recept gebruik. De schenkel voeg je toe om een lekkere bouillon te trekken en is dus uitsluitend voor de lekkere smaak. Nu refereer ik altijd naar erwtensoep als ik deze soep bedoel en daarom noem ik deze soep ook gewoon lekker ouderwetse erwtensoep.
Ik ben nou eenmaal een beetje een “rebel” die snert, erwtensoep noemt en kruidnoten, pepernoten 😉,
Is er een verschil tussen snert en erwtensoep?
Dit is het verschil tussen erwtensoep en snert Dit is het verschil tussen erwtensoep en snert Het verschil zit ‘m in de details, zegt men weleens. Dat is voor het onderscheid tussen snert en erwtensoep niet anders. In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst.
Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag ‘gestaan’ heeft. De gelatine die in het bot zit maakt de soep geleidelijk dikker en daarmee in veler ogen lekkerder. De oorsprong van de benaming is Fries en naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van het woord ‘sneirts’, wat ‘in één teug’ betekent.
Gezien de heerlijke smaak van de soep kunnen we ons uitstekend vinden in die omschrijving!
Waarom moet je het schuim van de erwtensoep halen?
Wit schuim bevat eiwitten en vervuilingen – Tijdens het koken van vlees, maar ook bouillon of soep, kan zich een laagje met wit schuim aan de oppervlakte vormen. Dit bestaat voornamelijk uit vrijgekomen eiwitten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het koken van erwtensoep, runderbouillon en kip.
Is Ribkarbonade hetzelfde als schouderkarbonade?
Bereiding van een ribkarbonade – De ribkarbonade is een karbonade die veel steviger is qua vlees en minder vet bevat dan de schouderkarbonade. De ribkarbonade heeft dan ook een kortere bereidingstijd dan de schouderkarbonade nodig en is perfect om te bakken.
- Daarnaast kun je deze karbonade ook prima op de barbecue leggen.
- Omdat het vlees van een rund of lam nog wat rood van binnen mag zijn en bij varkensvlees toch geadviseerd wordt om deze door en door te bakken, zal een varkenskarbonade langer in de pan liggen.
- Reken na het aanbraden bij een varkenskarbonade ongeveer 10 minuten op laag vuur.
Voor welke bereiding je ook kiest, laat het bot aan de ribkarbonade zitten bij de bereiding. Dit kleine stukje geeft extra smaak aan je stukje vlees.
Is Halskarbonade hetzelfde als schouderkarbonade?
Schouderkarbonade en de halskarbonade – De schouderkarbonade komt niet, zoals je misschien denkt en het meest logisch, van de schouder, maar van het deel net naast de schouder. De halskarbonade komt daarentegen wel van de hals. Het zijn delen die veel bewegen, werkvlees en daarom vind je in verhouding tot de karbonades die verder naar achter in de karbonadestreng zitten, meer vet.
Hoe krijg je dikke erwtensoep?
Soep dikker maken: dit kun je doen – Til je de deksel van de pan en is je soep te waterig of te dun? Geen nood, wij hebben vier tips om je soep dikker te maken. Zo zet je alsnog dé perfecte soep op tafel, zonder dat je soep te dun is. Heerlijk na een lange dag om mee op te warmen, of niet? 1.
- Roer wat room door je creatie.
- Hierdoor zal jouw verwarmende gerecht niet alleen wat dikker, maar ook romiger worden.
- Smullen! 2.
- Je kunt de soep gemakkelijk met een papje van aangemaakte maïzena binden.
- Wel even laten koken, anders werkt deze methode niet.
- Je kunt ook allesbinder gebruiken tegen een soep die te waterig is.3.
Is je soep te waterig of te dun? Een klassieke methode is legeren, oftewel binden met losgeklopte eidooiers. Let op: hierna mag je de soep niet meer laten koken.4. Als laatst kun je ervoor kiezen om een beurre manié maken. Dit is een gegaarde roux van boter met bloem.
Is erwtensoep calorierijk?
De voedingswaarde van erwtensoep – Je weet nu hoeveel calorieën, vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels er in erwtensoep zitten. Wil je weten wat de voedingswaarde van dit product betekent binnen je hele eetpatroon? In de Eetmeter kun je langere tijd bijhouden wat je eet en drinkt. Dit online dagboek berekent dan hoeveel energie en voedingsstoffen je in totaal binnenkrijgt.
Wat eten bij erwtensoep gezond?
Erwtensoep met roggebrood – Wil je het echt traditioneel winters maken? Neem dan ook nog een lekkere snee echt roggebrood bij je erwtensoep. Van alle alternatieve broodsoorten die we in Nederland hebben, is dit één van de gezondste. Roggebrood bevat veel meer vezels, het houdt de bloedsuikerspiegel daarom relatief stabiel en heeft dus een lage glycemische index.
Waarom is erwtensoep zo gezond?
Eindoordeel – Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel. : Kant en klaar of zelfgemaakt: hoe gezond is erwtensoep?
Waarom erwtensoep met pannenkoeken?
Volwaardig eiwitprofiel – De combinatie erwtensoep met pannenkoeken was voor Henk makkelijk te verklaren, zo blijkt. “Dierlijke bronnen hebben een betere aminozuursamenstelling dan plantaardige, maar als je het slim combineert, kan je ook via planten genoeg eiwit binnen krijgen.
De combinatie van granen en peulvruchten is complementair aan elkaar en vormt een volwaardig eiwitprofiel.” En zo is het, concludeert Couwenbergh. “In een tijd waarin eiwitinname volop aandacht krijgt bij ziekte en herstel, een hele logische keuze om snert met pannenkoeken te combineren.” Om te besluiten met: “Was het maar vast winter.”.
: Het geheim van snert met pannenkoeken
Wat te drinken bij erwtensoep?
Erwtensoep & snert met Nederlandse wijn: auxerrois van Wijngoed Thorn – Erwtensoep is één van de meest gegeten soepen in de winter. Het is een zware soep die je echt kan zien als ultiem winters comfortfood, De soep heeft een volle en lobbige structuur, dat komt de grote hoeveelheid erwten en de gelatine uit het varkensvlees.
- Een echte snert vraagt om een frisse witte wijn met een beetje pit, net zoals het karakter van de soep zelf.
- Witte wijnen met pit zijn bijvoorbeeld wijnen van de sauvignon blancdruif, een grüner veltliner of een auxerrois.
- In Nederland komen de eerste twee druiven niet veel voor, maar de auxerroisdruif is wel goed vertegenwoordigd op de Nederlandse wijnmarkt.
Een goede Nederlandse auxerrois die goed past bij een grote kom erwtensoep is de witte auxerrois van Wijngoed Thorn,
Hoe lang moeten spliterwten weken voor erwtensoep?
2. Spliterwten weken, hoe doe je dat? – Het is voor de meeste gerechten niet strikt noodzakelijk om gedroogde spliterwten te wellen voor gebruik. Dat is echter wel aan te bevelen, omdat je dan veel meer controle over je gerecht hebt. Zo weet je altijd zeker dat de erwten gaar worden en dat ze binnen een redelijke tijd stuk koken.
- Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat ongeweekte spliterwten tweemaal zoveel tijd nodig hebben om zacht te worden, maar soms worden ze eigenlijk helemaal niet gaar.
- Weken is dus een aanrader.
- Spoel de erwten altijd eerst goed af.
- Doe de spliterwten dan in een bak met koud water.
- Reken per kilo erwten ongeveer 1,5 tot 2 liter water.
Laat de erwten enkele uren, maar het liefste overnacht weken. Vervolgens kun je de erwten afgieten en ze verder in je gerecht verwerken. Beter is echter om ook het weekvocht in je maaltijd op te nemen. Het vocht zal na het weken namelijk bomvol vitamine B zitten, dat uit de erwten is gekomen.
Waarom spliterwten in erwtensoep?
Groene spliterwten – Wat zijn groene spliterwten en hoe kook je ze? Spliterwten zijn grote, gladde, groene (of gele) erwten waar het velletje niet meer omheen zit. Hierdoor vallen de erwten in twee delen uiteen. De groene spliterwt is in heel West-Europa enorm populair.
- De gele spliterwt worden ook in andere werelddelen vaak gegeten en is wat zoeter van smaak.
- Spliterwten hoeven niet te worden geweekt, waardoor de kooktijd kort is.
- Spliterwten moeten wel langer gekookt worden dan linzen.
- De spliterwten zijn uitermate geschikt voor het maken van puree en soepen door het ontbrekende velletje.
Beide spliterwten zijn heerlijk in deze gerechten en kunnen gebruikt worden als vervanger van rode linzen. Aan het einde van de kooktijd veranderd de spliterwt in een stevige puree met een aardeachtige smaak. Groene spliterwten smaken het meest naar erwt.
Hoeven niet geweekt te worden
Kooktijd: Bewaren: Smaak: groene spliterwten hebben een zoete smaak Herkomst:
Toepassing: De groene spliterwt wordt vooral in erwtensoep verwerkt. Omdat spliterwten geen velletjes meer hebben, is de soep wat egaler. Aan het einde van de kooktijd veranderd de spliterwt in een stevige puree met een aardeachtige smaak. Groene spliterwten smaken het meest naar erwt.
- Tijdens het koken kan er zout worden toegevoegd omdat de spliterwt altijd zacht wordt.
- Er wordt voornamelijk erwtensoep van de groene spliterwt gemaakt.
- De spliterwt is perfect voor jonge kinderen en mensen die peulvruchten minder makkelijk kunnen verteren.
- Bekijk waar spliterwten bij in jou in de buurt zijn.
Wil je meer lezen over erwten? Bekijk dan de of laat je inspireren via : Groene spliterwten – Wat zijn groene spliterwten en hoe kook je ze?
Hoe voorkom je aanbranden van erwtensoep?
In een kom goede snert blijft de lepel rechtop staan. Wil je een echte ouderwetse variant, dan kook je in plaats van krabbetjes goed gewassen varkenspootjes mee, wel van een biologisch varkentje natuurlijk. Een variant van zonder vlees kan prima, het vraagt iets meer fantasie en pit.
- Met wat gebakken blokjes rooktofu of rooktempé maak je het heel lekker, zeker als je ze eerst even marineert in wat tamari of andere sojasaus.
- Spoel de erwten even onder de kraan en kook ze met 2 l water, de krabbetjes, spek, laurierblaadjes, foelie, cayennepeper en zout naar smaak ¾ tot 1 uur.
- Haal het vlees uit de pan en voeg de in stukken gesneden groenten toe.
Kook nog 20-30 min. Snijd het vlees van het been en voeg weer toe aan de soep, voeg ook peterselie toe. Kook nog even, warm de rookworst mee en breng op smaak met p&z. Snijd het spek in plakjes en eet die erbij op een plakje roggebrood. Ga je voor de vega-variant, voeg dan op het einde pas de gebakken blokjes rooktofu of rooktempé toe.
- Tips: De erwtensoep wordt nog lekkerder als je ‘m een dag van te voren al maakt.
- Laat hem dan wel goed afkoelen zonder deksel op de pan.
- Vanwege het hoge eiwitgehalte kan de soep anders makkelijk bederven, bewaar m daarom in de koelkast.
- Doordat de soep zo dik is, is aanbranden snel gebeurd.
- Roer dus regelmatig! Je kunt ook 5-6 schone, glazen knikkers in de pan doen.
Door de hitte gaan deze cirkels draaien op de bodem en voorkom je aanbranden. Niet vergeten de knikkers te tellen en uit de soep te vissen voordat je hem serveert!
Hoeveel water heb je nodig voor 500 gram spliterwten?
Stap 1: Wassen, koken en afschuimen – Voor een zelfgemaakte erwtensoep was je de spliterwten goed, liefst meerdere malen. Laten weken is niet nodig, maar kan wel. Laat de spliterwten en het vlees met 2 liter water (op ca.500 g spliterwten) aan de kook komen en laat dit minstens een uur zachtjes pruttelen. Bij erwtensoep ontstaat er eiwitschuim. Schep het schuim er met een schuimspaan af.
Waarom moet je spliterwten eerst wassen?
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Is het nodig om spliterwten te weken?
Je hoeft spliterwten niet te weken, omdat het vliesje is verwijderd kun je de spliterwten meteen gebruiken. Alleen even wassen in een vergiet en koken in schoon water. Spliterwten kook je gemiddeld 1-2 uur op laag vuur met deksel op de pan.
Wat is een Varkenskrabbetje?
Een krabbetje (meestal: krabbetjes) is een benaming voor de rib met vlees van een geslacht varken. Krabbetjes worden vaak als ingrediënt aan erwtensoep toegevoegd.
Wat voor vlees is krabbetjes?
Beschrijving – Krabbetjes kopen? Krabbetjes, vleesribben of platte ribben zijn diverse benamingen voor hetzelfde vlees. Heerlijk voor op de barbecue of in de erwtensoep. Voor de barbecue gebruikt men doorgaans. Buik-spareribs of spare-ribs van de rug. Maar ook de krabbetjes kan je uitstekend gebruiken voor de barbecue.
Is erwtensoep uit pak gezond?
Eindoordeel – Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel. : Kant en klaar of zelfgemaakt: hoe gezond is erwtensoep?