HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Vers Vlees Voor Kat?

Welk Vers Vlees Voor Kat
Moet het spiervlees zijn? – Katten zijn echte carnivoren en beperken zich dus niet alleen tot het spiervlees, maar eten ook graag vlees dat wat vetten bevat. Daarnaast hebben katten koolhydraten, mineralen en vitaminen nodig, daarom kun je het vleesvoer aanvullen met andersoortig eten als groenten.

Welk vlees beste voor katten?

1. Mager Vlees – Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Teveel vet van vlees kan tot problemen leiden in de maag en darmen maat een klein stukje kan geen kwaad.

Is rauw vlees goed voor de kat?

2. Rauw vlees of rauwe vis – Je mág je kat vers vlees of verse vis geven, maar zorg ervoor dat je het eerst genoeg verhit. Rauw vlees of rauwe vis bevatten soms gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E.coli die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De symptopmen zijn braken, buikpijn en diarree. Neem dus liever geen risico.

Hoeveel vers vlees mag kat?

Gemiddeld genomen is 2% van het lichaamsgewicht voor een volwassen gezonde hond voldoende. Dit betekent dat een hond van 25 kilo genoeg heeft aan zo’n 500 gram vers vlees per dag. Bij pups en drachtige of zogende teven ga je uit van 3% tot soms wel 8% van het lichaamsgewicht.

 1. Bij gezonde volwassen katten ga je uit van 4% van het lichaamsgewicht.
 2. Een kat van ongeveer 6 kilo heeft genoeg aan 240 gram vers vlees per dag.
 3. Bij kittens en drachtige of zogende poezen heb je circa 8% van het lichaamsgewicht nodig.
 4. Alle genoemde percentages zijn natuurlijk slechts een leidraad.
 5. Een groot deel van de voedingsbehoefte hangt af van het standaard metabolisme* van jouw huisdier, de hoeveelheid activiteiten die je jouw huisdier aanbiedt en aan de omstandigheden waarin jouw huisdier zich begeeft.

Ook leeftijd en castratie of sterilisatie spelen daarin een belangrijke rol. In het onderstaande schema is goed te zien hoe jouw hond of kat er in de optimale situatie uit zou horen te zien. Zo kun je wellicht zelf bepalen of hij nu te mager is of wellicht overgewicht heft. * energieverbruik in rust

Welk vlees mogen katten niet eten?

Rauw varkensvlees – Over het algemeen kunnen katten tegen rauw vlees, maar het is toch altijd riskant. Met name varkensvlees is gevaarlijk. Rauw varkensvlees kan namelijk het Aujeszky-virus bevatten. Als een kat hiermee geïnfecteerd wordt leidt dit bijna altijd tot de dood. Mocht je bezig zijn met het bereiden van varkensvlees, verlies dit dan geen moment uit het oog met je kat in de buurt.

Waarom geen varkensvlees in kattenvoer?

Ziekte van Aujeszky – Katten zijn heel erg gevoelig voor een bepaald type virus dat varkens soms met zich meedragen. Het gaat om een herpesvirus dat bij katten de ziekte van Aujeszky veroorzaakt. Vooral rauw of slecht verhit vlees van besmette varkens is gevaarlijk voor katten.

 • Als het virus via besmet vlees bij je kat terechtkomt, nestelt het zich binnen een paar dagen op alle plekjes van zijn of haar zenuwstelsel.
 • Het duurt dan nog maar een paar dagen voordat het dier sterft.
 • En sterven zal het altijd, want er is tot nu toe nog geen behandeling tegen de ziekte van Aujeszky bij katten.

Hoewel varkens de hoofddrager van het beruchte virus zijn, is het voor hen niet zo fataal als voor katten. En daar ligt nu net het gevaar. Het is namelijk niet altijd bekend of een varken het virus met zich meedraagt. Hierdoor zou het per ongeluk gemakkelijk in kattenvoer terecht kunnen komen, met alle gevolgen van dien.

Wat is gezond eten voor de kat?

Wat mag een kat eten? – Zoals gezegd bestaat het natuurlijke dieet van een kat uit vlees, orgaan en spier. Dus veel eiwitten, beperkt vet, vrijwel geen koolhydraten aangevuld met zo’n 70% water, Dat is de gezonde basis voor de jagende kat in de natuur maar ook voor de huiskat van nu.

Hebben katten vlees nodig?

Wel of geen vlees – We onderscheiden grofweg carnivoren en herbivoren. Dat wil zeggen vleeseters en planteneters. Mensen, beren en varkens zijn weer omnivoren en eten alles. Hoewel katten en honden allebei carnivoren zijn, denken veel mensen ten onrechte dat deze dieren ook ongeveer dezelfde voeding nodig hebben.

Is natvoer goed voor katten?

Nat voer – Het grote voordeel van natvoer ofwel blikvoer is dat het een grote hoeveelheid vocht bevat waardoor het risico op urinewegproblemen, zoals blaasgruis, blaasstenen en infecties, veel kleiner is. Dit is vooral van belang voor katten. Zij zijn gevoelig voor urinewegaandoeningen en drinken over het algemeen weinig. Deze grote hoeveelheid vocht zorgt er ook voor dat het voer in verhouding weinig calorieën bevat. Een kat of hond met overgewicht krijgt hierdoor een verzadigd gevoel met een beperkte calorie inname. Nat voer ruikt ook veel sterker. Voor u misschien minder aangenaam, maar het zet lastige eters wel eerder aan tot eten.

Kan ik mijn kat tonijn uit blik geven?

Gezondheidsvoordelen van tonijn uit blik voor katten – Als traktatie kan tonijn voor de meeste katten gezond zijn, zolang het met mate wordt gegeven. Tonijn is koolhydraatarm, een rijke bron van eiwitten en omega-3 en bevat essentiële vetzuren EPA en DHA, die de huid en vacht verbeteren en onderhouden. Deze zuren hebben een positieve werking bij allergieën, artritis en huidaandoeningen.

Wat moet een kat eten per dag?

Voeding van uw kat – Normen en hoeveelheid Het juiste voer en de juiste hoeveelheid zijn belangrijk om uw kat gezond te houden. Hier leest u hoe u bepaalde voedingszaken voor uw kat kunt berekenen. Zo kunt u nagaan of de voeding van uw kat voldoet aan de Europese eisen voor kattenvoer. Ook kunt u berekenen hoeveel energie het voer van uw kat zou moeten bevatten en wat de dagelijkse hoeveelheid voer is die uw kat moet krijgen.

Wanneer u zich gaat verdiepen in kattenvoeding, dan kunt u verschillende termen en afkortingen tegenkomen. Hieronder vindt u de betekenis van deze woorden. Metaboliseerbare energie Metaboliseerbare energie is de energie die gebruikt kan worden voor processen in het lichaam zoals groei en spieropbouw. Van alle energie die de kat opneemt via de voeding, wordt de energie afgehaald die verloren gaat in de vorm van ontlasting en urine.

See also:  Hoe Lang Eten In De Koelkast Bewaren?

Wat overblijft is energie waar de kat iets aan heeft voor zijn lichaam, de metaboliseerbare energie (ME). Biologische waarde Een hoge biologische waarde betekent dat de gebruikte eiwitten essentiële onderdelen (aminozuren) bevatten in hoeveelheden die zo goed mogelijk aansluiten bij de behoefte van het dier en waarvan het grootste deel goed verteerd wordt.

Over het algemeen hebben dierlijke eiwitten een hogere biologische waarde dan plantaardige eiwitten. Een uitzondering is soja, dat eiwit heeft een vrij hoge biologische waarde. FEDIAF, The European Pet Food Industry Federation, bestaat uit afgevaardigden van diervoederorganisaties uit diverse EU landen en een aantal grote diervoederfabrikanten.

Door samen te werken met overheden, toezichthouders en academici willen ze veilig voer kunnen leveren. FEDIAF heeft normen samengesteld waar een kattenvoer aan moet voldoen. Deze zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en getoetst door onafhankelijke, in voeding gespecialiseerde dierenartsen.

 1. Er zijn normen voor volwassen katten en jonge kittens, drachtige en zogende (lacterende) katten.
 2. Voer dat in de EU wordt verkocht als ‘volledig voer’ moet alle benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden bevatten.
 3. In de FEDIAF normen staat voor elke voedingsstof aangegeven wat de minimale hoeveelheid is die er in kattenvoer moet zitten, en voor sommige stoffen wordt ook een maximum hoeveelheid aangegeven.

De hoeveelheden worden gegeven in gram per 100 gram droge stof (DS) of in gram per ‘metaboliseerbare’ energie. Dit is een methode die gebruikt wordt om het vergelijken makkelijker te maken. Bijvoorbeeld: het aanbevolen eiwitgehalte in voer voor een volwassen kat is minimaal 25 gram per 100 gram droge stof.

 • Dus er zou per kilo droge stof 250 gram eiwit in moeten zitten.
 • Een overzicht van de benodigde voedingsstofgehalten vindt u onderaan dit document onder het kopje “benodigde voedingsstofgehalten”.
 • Op de verpakking van voer staan de gehalten van voedingsstoffen vaak per kilogram of per 100 gram voer.
 • Dit betekent dat het vocht dat in het voer zit meegerekend wordt.

Om voer te kunnen vergelijken is het handiger om dit per eenheid droge stof te doen. Dit betekent dat het vocht niet meegerekend wordt, hier zitten namelijk geen voedingsstoffen in. Daarnaast zit er soms verschil in het vochtpercentage per merk of type voer.

 1. Er zit bijvoorbeeld meer vocht in natvoer dan in droogvoer zoals brokken.
 2. Soms wordt het vochtgehalte van het voer op de verpakking vermeld, maar vooral bij droge brokken staat dit er lang niet altijd bij.
 3. Om te kunnen controleren of het kattenvoer voldoet aan de eisen van FEDIAF kan er gebruik gemaakt worden van onderstaande berekening om op het droge stof gehalte uit te komen.

Daarna kan men dan berekenen hoeveel van een bepaalde voedingsstof er in 100 gram van die droge stof zit, zodat dit te vergelijken is met de FEDIAF norm. Berekenen van het droge stof gehalte en het vochtgehalte Het droge stof gehalte van een voer is de optelsom van de vaste stoffen in het voer.

 • Droge stof gehalte = gram koolhydraten (inclusief ruwe celstof) + gram ruw eiwit + gram ruw vet + gram as(mineralen)
 • Het vochtgehalte is wat er overblijft per 100 gram:
 • Vochtgehalte per 100 gram = 100 – (droge stof gehalte)

Helaas staat vaak niet het totale gehalte aan koolhydraten vermeld. Vaak staat alleen het gehalte ruwe celstof vermeld. Deze zijn een onderdeel van de totale hoeveelheid koolhydraten: het zijn de onverteerbare vezels die dus niet voor energie zorgen. Om bovenstaande berekening te kunnen maken, moet men weten hoeveel koolhydraten er in totaal in het voer zitten.

 1. Berekenen van de hoeveelheid van een voedingsstof in droge stof
 2. Op de zak staat hoeveel van een voedingsstof er in het complete voer zit (dus in de droge stof plus water). De formule om dit om te rekenen naar hoeveelheid per 100 gram droge stof is:
 3. (% voedingsstof gedeeld door % droge stof) x 100 procent.
 4. Voorbeeld 1 (natvoer):

Natvoer bestaat gemiddeld voor 25 % uit droge stof en 75 % uit water. Op de zak staat dat het voer 10 % eiwit bevat. Dit is dus 10% van het volledige voer, inclusief water. De hoeveelheid eiwit in de droge stof is te berekenen door de formule in te vullen:

 • 10 % eiwit / 25 % droge stof = 0,40,4 x 100 procent = 40 % eiwit op droge stof basis.
 • Dit is 40 gram per 100 gram droge stof.
 • Voorbeeld 2 (droogvoer):

Droogvoer bestaat gemiddeld voor 90 % uit droge stof en 10 % uit water. Op de zak staat dat het voer 22 % eiwit bevat. Dit is 22 % van het volledige voer, dus inclusief water. De hoeveelheid eiwit in de droge stof is te berekenen door de formule in te vullen:

 1. 22 % eiwit / 90 % droge stof = 0,2440,244 x 100 = 24,4 % eiwit op droge stof basis.
 2. Dit is 24,4 gram eiwit per 100 gram droge stof.

Per 100 gram droge stof bevat het natvoer dus 40 gram eiwit en het droogvoer 24,4 gram eiwit. Dit is nu makkelijk te vergelijken met de FEDIAF norm. Bovenstaande rekenformule ((% voedingsstof gedeeld door % droge stof) x 100 procent) is niet alleen voor eiwit, maar voor alle voedingsstoffen te gebruiken om het percentage op droge stof basis te berekenen.

U ziet dat het belangrijk is om rekening te houden met het vochtpercentage. In eerste instantie lijkt het alsof er minder eiwit in het natvoer zit dan in het droogvoer. Er zit namelijk 10% eiwit in het natvoer en 22% eiwit in het droogvoer. Nu het op droge stof basis is uitgerekend blijkt dat het natvoer meer eiwit bevat dan het droogvoer.

Koolhydraten Als de totale hoeveelheid koolhydraten niet op de verpakking staat, maar als, naast hoeveelheden eiwit, vet, celstof en as, wel de hoeveelheid vocht per 100 gram vermeld is, kan men daaruit afleiden hoeveel koolhydraten het voer bevat: 100 gram – (eiwit + vet + as + vocht) = totale hoeveelheid koolhydraten.

 1. De hoeveelheid verteerbare koolhydraten, die dus energie kunnen leveren, is dan de totale hoeveelheid koolhydraten – hoeveelheid ruwe celstof.
 2. Zijn zowel de hoeveelheid vocht als de hoeveelheid koolhydraten niet vermeld, dan kan men bovenstaande berekeningen van bijvoorbeeld het gehalte eiwit per 100 gram droge stof niet berekenen.

Om een grove indicatie te krijgen zou men kunnen uitgaan van 10% vocht in droge brokken en 75% vocht in natvoer, of men kan de gegevens proberen op te vragen bij de fabrikant.

 • Om de energiebehoefte van een kat te kunnen berekenen is een overzicht van omrekenfactoren handig:1 calorie = 4,2 Joule (J)1 Kilocalorie (Kcal) = 1000 calorieën1 kilojoule (kJ) = 1000 Joule (J)
 • 1 Megajoule (MJ) = 1000 kilojoule (kJ)
 • Dit zijn allemaal termen die aangeven dat het om een energiewaarde gaat.
 • Hieronder leest u hoe u voor verschillende levensfasen kunt berekenen hoeveel energie uw kat nodig heeft.
See also:  Hoe Gezond Is Brood?

In de formules hieronder staat de volgende term: ‘lichaamsgewicht in kilo 0,67 ‘. Dit wil zeggen: het lichaamsgewicht (in kilogram) tot de macht 0,67. Dit kunt u uitrekenen met de toets x y (machtsverheffen) op een rekenmachine of bijvoorbeeld de rekenmachine op uw computer (bij die laatste kiest u dan in het menu voor ‘wetenschappelijk’).

 1. Er zijn meerdere standaard formules opgesteld om de energiebehoefte voor onderhoud te kunnen berekenen. De hier gebruikte formule is opgesteld door het National Research Council:
 2. 418 kJ x lichaamsgewicht in kilo 0,67 = kJ ME behoefte per dag (voor een slanke kat).
 3. De uitkomst van de formule geeft het dagelijks gebruik van metaboliseerbare energie (ME) weer in kilojoules.
 4. We vullen de formule in met als voorbeeld een kat van 4 kg:
 5. 418 kJ x 4 0,67 = 1058 kJ ME per dag.

Gecastreerde katten (zowel poezen als katers) hebben ongeveer 30% minder energie nodig dan ongecastreerde katten. Het lichaam hoeft minder energie te gebruiken om te functioneren. Dit betekent simpelweg dat er minder voer gegeven moet worden, anders wordt de kat te dik. Het is wel belangrijk dat de kat de dagelijks benodigde voedingsstoffen binnen blijft krijgen.

 • De behoefte van groeiende kittens is per leeftijdscategorie opgedeeld:8 weken 910 kJ per kilo lichaamsgewicht12 weken 830 kJ per kilo lichaamsgewicht18 weken 580 kJ per kilo lichaamsgewicht 25 weken 420 kJ per kilo lichaamsgewicht
 • 40 weken 370 kJ per kilo lichaamsgewicht
 • Bijvoorbeeld: een kitten van 8 weken dat 800 gram weegt heeft 910 kJ x 0,8 kilogram = 730 kJ per dag nodig.
 • Drachtige katten Drachtige katten hebben vrijwel vanaf de bevruchting meer energie nodig. De formule is:
 • 530 kJ x LG in kg 0,67 = kilojoule ME per dag.

LG staat voor lichaamsgewicht. In deze formule gaat het om het lichaamsgewicht voor de dracht. Dus een drachtige kat van 4 kilogram zou per dag 530 kJ x 4 0,67 = 1342 kJ ME moeten krijgen. Lacterende katten Als de kittens zijn geboren en de poes melk gaat geven aan de kittens gelden andere formules om de energiebehoefte te berekenen.

Deze hangen af van de grootte van het nest. Bij een nest kleiner dan 3 kittens is de formule: 418 kJ x kg 0,67 + LG x 75 kJ x L Bij een nest van 3 of 4 kittens is de formule: 418 kJ x kg 0,67 + LG x 251 kJ x L Bij een nest groter dan 4 kitten is de formule: 418 kJ x kg 0,67 + LG x 293 kJ x L De L in de formule staat voor de week van de lactatie.

De hoeveelheid melk die gemaakt moet worden neemt eerst toe en daarna af. Het getal dat bij L ingevuld moet worden is:week 1 en 2: L = 0,9week 3 en 4: L = 1,2week 5: L = 1,1week 6: L = 1,0

 1. week 7: L = 0,8
 2. Voorbeeld:

Als voorbeeld nemen we de kat van 4 kg met 2 kittens in de tweede week van de lactatie.Het nest is kleiner dan 3 kittens, dus de formule is 418 kJ x kg 0,67 + LG x 75 kJ x L, waarbij L 0,9 is. Eerst de energie voor de poes zelf, dit deel is de formule voor de volwassen katten.418 kJ x 4 0,67 = 1058 kJ voor de poes zelf.

 • Om te bepalen hoeveel voer een kat moet eten om aan zijn dagelijkse behoefte te voldoen, is de volgende regel van toepassing (let op dat binnen een berekening steeds eenzelfde eenheid wordt gebruikt, dus alles in kilojoule, of alles in megajoule):
 • Voer (kg) = energiebehoefte (MJ) / energiegehalte per kilo voer(MJ)
 • Dus hoeveelheid voer per dag = behoefte van de kat in megajoule per dag gedeeld door het energiegehalte per kilogram voer in megajoule.

Hieronder vindt u rekenvoorbeelden voor katten in verschillende levensfasen. Houdt u er rekening mee dat dit gemiddelde behoeften zijn en dit per kat kan verschillen. Sommige katten hebben meer of minder energie nodig dan andere katten uit dezelfde gewichtsklasse.

Dat kan onder andere afhangen van leeftijd, activiteit, ras of individuele verschillen. Houd dus altijd de conditie van uw kat in de gaten, weeg hem regelmatig om te zien of hij afvalt of aankomt, en pas de hoeveelheid voer die u geeft daar op aan! Als voorbeeld nemen we weer een kat van 4 kg. Om te bepalen hoeveel voer deze kat moet eten per dag, maken we de volgende berekeningen: Droogvoer Een kat van 4 kg heeft 1058 kJ oftewel 1,058 MJ per dag nodig.

Dat is net berekend bij de energiebehoefte. Een gemiddeld droog kattenvoer bevat 15 MJ per kilogram (voorbeeld; dit verschilt per merk). Voer (kg) = energiebehoefte (MJ) / energiegehalte per kilo voer(MJ) 1,058 MJ per dag gedeeld door 15 MJ per kilogram = 0,07 kilogram per dag.

 1. Een kat van 4 kg moet dus per dag 0,07 kilogram oftewel 70 gram van deze brokken krijgen.
 2. Natvoer Wanneer de kat geen brokken, maar natvoer te eten krijgt, is de berekening op eenzelfde wijze uit te voeren.
 3. Een kat van 4 kg moet ME = 1,058 MJ per dag binnen krijgen.
 4. Een gemiddeld nat kattenvoer bevat 5 MJ per kilogram (voorbeeld; dit verschilt per merk).

Voer (kg) = energiebehoefte (MJ) / energiegehalte per kilo voer(MJ) 1,058 MJ gedeeld door 5 MJ per kg natvoer = 0,21 kg oftewel 210 gram natvoer per dag. Een kat van 4 kg moet per dag dus 210 gram natvoer krijgen van het voer dat 5 MJ per kg aan energie bevat.

 1. Een kat van 0,8 kg heeft 730 kJ oftewel 0,73 MJ per dag nodig.
 2. Een gemiddeld droog kattenvoer bevat 15 MJ/kg (voorbeeld; dit verschilt per merk).
 3. Voer (kg) = energiebehoefte (MJ) / energiegehalte per kilo voer(MJ) 0,73 MJ per dag / 15 MJ per kilogram = 0,05 kilogram brok per dag.
 4. Een groeiende kat van 0,8 kg moet per dag 0,05 kilogram oftewel 50 gram van deze brokken krijgen.

Dit is ook voor natvoer uit te rekenen: uitgaande van een natvoer dat 5 MJ/kg metaboliseerbare energie bevat, heeft deze groeiende kat 150 gram van dit voer nodig per dag. Een lacterende kat van 4 kg, met minder dan 3 kittens, in de tweede week van de lactatie heeft 1328 kJ oftewel 1,33 MJ per dag nodig.

 1. Om bij de hoeveelheid voer uit te komen moeten we de behoefte van de kat in megajoule delen door het energiegehalte per kilogram voer in megajoule.
 2. 1,33 MJ per dag gedeeld door 15 MJ per kilogram = 0,09 kg per dag, oftewel deze kat moet 90 gram van deze brokken krijgen.
 3. Dit is ook voor natvoer uit te rekenen: uitgaande van een nat kattenvoer dat 5 MJ/kg metaboliseerbare energie bevat, heeft deze lacterende kat per dag 270 gram natvoer nodig.
 4. vindt u de voedingsstofbehoefte van katten in verschillende levensfasen per 100 g droge stof in het voer, volgens FEDIAF.
See also:  Wat Is Livar Vlees?

: Voeding van uw kat – Normen en hoeveelheid

Hoe eetlust opwekken bij katten?

Behandeling van een kat die niet eet –

Als de oorzaak van de slechte eetlust wordt achterhaald en behandeld, is de kans op herstel groter. Om braken en/of misselijkheid te bestrijden kan Cerenia® of Emeprid® (metoclopramide) worden gegeven. Om de eetlust op te wekken kunnen lage doseringen diazepam of mirtazapine worden gegeven. Het gebruik van prednison als eetlustopwekker raden we af, voordat de diagnostiek volledig is afgerond. Door dit medicijn kan het stellen van de juiste diagnose worden bemoeilijkt wat dan weer kan leiden tot hogere kosten. Als uw kat niet zelf eet, moet de kat geholpen worden met eten. Dit kan door het in de mond spuiten van voeding of door het plaatsen van een voedingssonde via de neus of via de hals. Het ingeven van eten via een sonde is makkelijker voor de eigenaar en vaak minder stressvol voor de kat. In de meeste gevallen accepteert de kat een voedingssonde goed.

Een neussonde of een slokdarmsonde zijn soms nodig om een kat weer op de been te krijgen

Wat vind een kat niet lekker?

Welke planten vinden katten vies ruiken – Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel. Katten kun je ook proberen af te schrikken met andere luchtjes, bijvoorbeeld met citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie (te bestellen bij de drogist).

Kan een kat filet americain eten?

Ook rauwe vleesproducten, zoals bijvoorbeeld filet americain, ossenworst, rosbief, rauwe ham en salami zijn risicovol. Katten scheiden eitjes van T. gondii uit.

Wat voor fruit mag een kat?

Eten katten fruit? – Heb jij een nieuwsgierige kater of poes in huis? Dan ben je vast al eens aangestaard toen je een stuk fruit zat te eten. Je wil wel een stukje geven maar mogen katten wel fruit eten? Dat ligt aan de fruitsoort. Bananen, meloen en bosbessen vinden katten erg lekker en het is ook nog eens goed voor ze! Geef ze vooral geen druiven, krenten of rozijnen, want daar kunnen ze niet tegen.

Is Smølke goed kattenvoer?

Beoordelingen: – Voedingswaarden: Ingrediënten: Smolke Kitten krijgt van ons 4 sterren voor voedingswaarden. De reden voor deze beoordeling is dat Smolke Kitten bij de analyse van de voedingswaarden tot de beste 40% van het geanalyseerde droogvoer behoort.

Hebben katten vlees nodig?

Wel of geen vlees – We onderscheiden grofweg carnivoren en herbivoren. Dat wil zeggen vleeseters en planteneters. Mensen, beren en varkens zijn weer omnivoren en eten alles. Hoewel katten en honden allebei carnivoren zijn, denken veel mensen ten onrechte dat deze dieren ook ongeveer dezelfde voeding nodig hebben.

Welk kattenvoer is het gezondst?

Welke merken bevelen wij aan? – Bij Huisdierenbazaar.nl staan we achter alle merken die we verkopen. Anders zouden we ze natuurlijk ook niet verkopen. Hoewel we u zeker aanraden om wat verschillende merken uit te proberen en te kijken welke het beste bij uw kat past, zijn er wel een aantal merken waar wij zelf een voorkeur voor hebben.

 • Zoals u kunt lezen in onze top tien beste kattenbrokken zijn dit Riverwood, Orijen, Acana, Natural Health, Greenheart, CaroCroc, Canagan, Smølke en Prins,
 • Deze merken weten prijs en kwaliteit goed te balanceren en bieden een gezonde, volledige voeding voor uw kat.
 • De meeste goede merken kattenvoer houden voornamelijk rekening met de natuurlijke voedingsbehoefte van katten.

Ze letten hierbij op het feit dat katten carnivoren zijn en hun voedingsstoffen dus vooral uit vlees en dierlijke producten halen. Daarnaast worden groenten, zoals erwten of linzen, of licht verteerbare granen, zoals maïs, toegevoegd voor stevigheid en vitaminen.

 1. Behalve de natuurlijke behoeften van uw kat, houden veel merken ook rekening met de rest van de natuur.
 2. Zo houdt Greenheart nauwlettend zijn ecologische voetafdruk in de gaten en gebruiken ze bio-afbreekbaar materiaal voor de verpakkingen.
 3. Het merk Schesir maakt zelfs volledig biologisch kattenvoer,
 4. Wie geeft om de natuur, kan er ook voor kiezen om kattenvoer te halen dat in Nederland geproduceerd wordt.

Dat vermindert natuurlijk vervuiling door het vervoer. Verder weet u met Nederlandse merken ook zeker dat ze voldoen aan de kwaliteitseisen die de Nederlandse overheid aan dierenvoer stelt. Een paar Nederlandse merken zijn CaroCroc, Smølke (ondanks de Scandinavisch klinkende naam) en Prins.

Kan een kat varkensvlees eten?

Zijn rauwe varkensvleesproducten veilig? – De meeste in de winkel gekochte hamproducten zijn geconserveerd, maar sommige ham wordt als “vers” verkocht, wat betekent dat hij niet gekookt is. Zijn ongekookte ham en varkensvleesproducten, zoals spek en gebraden varkensvlees, dan een gezondere optie? Het voeren van rauwe varkensvleesproducten aan huisdieren kan zeer gevaarlijk zijn, omdat het een bron kan zijn van het Aujeszky virus, dat bij honden en katten een dodelijke ziekte kan veroorzaken. Daarnaast is een van de meest voorkomende risico’s van het voeren van rauw vlees een bacteriële infectie (zoals E. coli en Salmonella).” Zelfs met de juiste voedselbereiding en behandeling van ontlasting, is het risico op bacteriële besmetting en infectie van zowel huisdieren als mensen in het huishouden een reëel risico,” aldus de World Small Animal Veterinary Association,

 1. Dit kan niet alleen de gezondheid van je huisdier in gevaar brengen, maar ook die van je gezin.
 2. Andere gevaren kunnen parasitaire en protozoaire infecties zijn, die vaak levensbedreigend kunnen zijn.
 3. Er bestaat ook een risico op voedingstekorten, als de maaltijden niet goed uitgebalanceerd zijn.
 4. Ortom, als je overweegt je huisdier vlees (ham of iets anders) te voeren, geef hem dan nooit rauwe dierlijke eiwitbronnen.

Het is het risico gewoon niet waard.