HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Rauw Vlees Hond?

Welk Rauw Vlees Hond
Welke soorten rauw vlees mag je hond eten? – Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees, Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.

Welk vers vlees is het beste voor de hond?

Wat is goede voeding Wat is goede hondenvoeding? Welke brokken zijn nu goed voor een hond? Dit is simpel: er zijn maar heel weinig goede brokken voor de hond! Veel soorten brokken bestaan voor 50-70% uit granen en daar wordt uw hond ziek van. Ook uw hond is van nature een roofdier en die eten alleen en uitsluitend rauwe vleesvoeding.

Granen is goed voor kippen (!) maar nooit voor roofdieren, omdat granen moeilijk verteerbaar zijn voor een hond en dat veroorzaakt vele ziektes. Maar waarom gebruiken fabrikanten dan granen als dit slecht is? Heel simpel men gebruikt meestal afvalgranen, en ze doen dit omdat het een goedkope grondstof is! Dat is de reden waarom graan vaak gebruikt wordt in hondenvoeding en niets anders.

Wij geloven dat goede hondenvoeding RAUW moet zijn!! Gekookt vlees heeft geen zin voor een hond. Alle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en goede bacteriën zijn dan dood gekookt. Gekookt vlees, daar heeft een hond niets aan, hij kan hier niets mee en is ongezond.

Vergeet niet het woord RAUW, dit is heel belangrijk, zo niet het belangrijkste!! Goede hondenvoeding is dus rauw vlees en rauwe botten, zoals konijnen, halve kippen met bot en al, hart, lever, nieren, pens, rauwe zalm of makreel met kop, graten en ingewanden en al. Dat is goede hondenvoeding die de natuur aan uw hond heeft voorgeschreven om gezond te blijven.

Maar is botten niet gevaarlijk voor onze hond? Nee, een hond is een carnivoor (roofdier), die hebben zo’n verschrikkelijk sterk maagzuur (pH-1 ) waarin botten gewoon oplossen. Dit geldt voor alle honden, zowel voor kleine als voor de grote honden. Lever mag niet te vaak gevoerd worden Geef lever als een hele maaltijd om de 2 weken, het is niet aan te bevelen om dit vaker te geven.

 1. Honden ontwikkelen een voorkeur voor lever als ze dit teveel gevoerd krijgen.
 2. Op een regelmatige basis kan het een teveel aan vitamine A veroorzaken.
 3. Lever en nieren zijn opslagplaatsen van giftige stoffen en reststoffen van medicijnen.
 4. Lever is zéér gezond Lever bevat hoge kwaliteit proteïnen, vetten, enzymen en vitaminen.

Een grote maaltijd lever elke 2 weken geeft een nuttige aanvulling aan het menu van rauwe vleesvoeding met bot en tafelresten. Maar is tafelresten dan niet slecht voor een hond ? Nee, dat is niet slecht voor uw hond, gewoon een aardappel en wat groente, maar wel fijngeprakt, dan is het geen enkel probleem.

 • Let op: geen andijvie, dit blijven slierten waarvan de hond onherroepelijk van gaat braken.
 • De maaltijd van een hond bestaat voor 85 % uit vlees met botten en ingewanden.
 • Wat u voor de overige 15% voert is niet meer belangrijk voor uw hond.
 • Tafelresten of rijp fruit het maakt niet uit waar dit uit bestaat.

Maar nooit druiven (en dus ook geen rozijntjes), deze zijn zeer giftig voor een hond! 1 ons druiven kan al fataal zijn, met dodelijke afloop ( acute lever en nier falen ). Je hoort vaak dat mensen zeggen van aardappel word je dik van maar dat is grote onzin.

 • De aardappel valt onder groente.
 • De dikmakers zijn vette jus en andere sausjes, dit mag de hond natuurlijk ook niet hebben.
 • LET OP : Honden die alleen commerciële voeding krijgen zoals brokken, diners of blikvoer mogen beslist geen tafelresten eten! Voor deze honden is dit niet goed.
 • Voor vlees- en bot etende honden kan dit geen kwaad, dit komt overeen met de darminhoud van zijn prooi die ze in de natuur vangen.

Kijk ook even in het stukje “wat is giftig voor honden”, u kunt niet alles geven want sommige groentes zijn giftig voor uw hond. Maar waarom mogen honden die brokken eten geen tafelresten eten? Dit komt omdat een hond die brokken eet al zeer slechte voeding krijgt en dan met tafelresten erbij is dat niet echt gezond voor de hond.

Honden die rauwe vleesvoeding krijgen zijn super gezond en eten ook gezond, dan maakt tafelresten niets meer uit, het doet toch niets het is alleen maar vulling Rauwe vissen voeren Eens in de week een rauwe vis voeren, ja ik hoor u al denken ik heb geen zin om die vis schoon te maken! Nou, dat komt dan mooi uit want dat moet ook niet, dit moet de hond zelf doen.

Geef gewoon een rauwe makreel of zalm. Dan kan hij dit buiten op het gazon lekker opeten. Rauwe vis is zeer gezond voor de hond, de voedingswaarde is 4 x hoger dan vlees. Wolven geven de voorkeur aan zalmen, deze zijn makkelijk te vangen en de wolven lopen nagenoeg geen risico.

 • Voor kleine hondjes kunt ook sardines halen, vis is op de markt niet zo duur.
 • Vraag aan de visboer of hij wekelijks een rauwe zalm / makreel meeneemt.
 • En dan niet denken: ik snij de kop van de vis er af dat vind ik vies, want dan gooit u het beste van vis weg.
 • De voedingswaarde zit grotendeels in de kop van de vis.

Met rauwe vissen bedoelen wij geen gerookte, gekookte of vis uit blik, nee zo uit zee op uw gazon, dat is rauw. Wees niet bang om uw hond rauw vlees of vis met bot en graten te voeren, een hond is een roofdier en weet als geen ander hoe hij hiermee moet omgaan.

 • Een hond is uiterlijk door het fokken wel veranderd, maar innerlijk komen honden groot en klein nog steeds voor 99,9 % overeen met de wolf.
 • Maar heeft de hond dan geen last van bacteriën en parasieten? Nee daar heeft een gezonde hond geen last van, honden kunnen uitstekend overweg met bacteriën en parasieten en worden hier nooit ziek van.

Voor de goede orde, we hebben het hier wel over een gezonde hond die rauwe voeding krijgt. Honden die commerciële voeding krijgen zijn niet gezond, dit is onmogelijk, en die kunnen wel last hebben van bacteriën en parasieten. Eigenlijk is het heel simpel, uw hond is een roofdier en die vreten alles op wat ze maar kunnen vangen.

 • Ze eten muizen, ratten, fazanten, konijnen e.d.
 • Muizen en ratten zijn zeker niet steriel te noemen maar ziek worden doet een gezonde hond nooit hiervan.
 • Dit kan ook niet omdat het maagzuur van een vleesetende hond een waarde heeft van PH-1 zuur tot extreem zuur dit is vergelijkbaar met zoutzuur en hierin is leven onmogelijk.

Alle schadelijke bacteriën en parasieten worden in dit zuur onmiddellijk gedood. Bacteriën en parasieten die dit toch nog mochten overleven in de maag zullen in gevecht moeten treden met de darmflora van de hond, en die is altijd in de meerderheid, deze schadelijke bacteriën hebben geen schijn van kans en zullen als nog gedood worden.

Natuurlijk zullen er nu mensen zijn die zeggen: ja, maar mijn hond eet geen muizen en ratten. Dat zal wel, maar ze eten ook ontlasting van andere dieren en andere ziekmakende rotzooi op wat ze vinden en ook dan is het van zeer groot belang dat de hond een extreem sterk maagzuur heeft om niet ziek te worden.

Roofdieren (dus ook uw hond) moeten een sterk maagzuur hebben om gezond te kunnen blijven. Brokkeneters hebben een maagzuur waarde van PH-7, bijna neutraal dus waterig, dit leidt onherroepelijk tot ziektes, schadelijke bacteriën en parasieten krijgen hier door vrij spel, waardoor er vele dierenarts bezoekjes zullen gaan volgen.

 • Als honden te dik zijn Dierenartsen adviseren vaak om de hond sperziebonen uit blik door het voer te doen, dan valt hij hiervan af.
 • Dit klopt ook wel maar ze vergeten erbij te vermelden dat u de bonen moet fijn prakken om braken te voorkomen.
 • Als u dit niet doet valt u van het één in het andere probleem, omdat de hond deze bonen moeilijk kan verteren.

Een veel betere optie is om de hond iets minder voeding te geven, en wat vaker een lange boswandeling te maken zodat de hond meer beweging heeft, dan kan hij afvallen op een gezonde en verantwoorde manier. Rauw vlees en bot is de sturende factor Rauw vlees en botten is de sturende factor om uw hond gezond te maken en te houden en zal tevens de levensverwachting aanzienlijk verlengen.14-10-2014 : Wat is goede voeding

Kan je een hond rauw vlees geven?

De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af. Er zijn duidelijk risico’s verbonden aan het voeren van rauwe vleesvoeding, terwijl het bewijs voor de vermeende voordelen twijfelachtig is. Met rauwe vleesvoeding bestaat de kans dat er parasieten en bacteriën worden overgebracht via de diervoeding.

Kan een hond rauwe biefstuk eten?

Gevaarlijk voor je hond? Hier zijn de meningen over verdeeld, maar als je je hond af en toe een vers stuk biefstuk geeft is dit geen enkel probleem. Je kunt er ook voor kiezen om het eerst te bakken. Rauw vlees heeft als kracht dat het versterking biedt aan het immuunsysteem van je hond.

Hoeveel rauw vlees mag een hond eten?

Voerwijzer | Hoeveel voer moet ik mijn Hond of kat geven Er word uitgelegd hoeveel en hoevaak jouw maatje zijn voedingen nodig heeft. Als er iets niet duidelijk is of je heb een vraag of voedingsadvies nodig kun je ons altijd om advies vragen. Hoeveel vers vlees heeft mijn hond of kat nodig per dag?

Pup Ongeveer 50 gram per kg lichaamsgewicht en bij kleinere rassen tot wel 100 gram per kg lichaamsgewicht. Hoe ouder de pup wordt, hoe minder per kg lichaamsgewicht je hoeft te voeren.
Volwassen hond Ongeveer 20-40 gram per kg lichaamsgewicht, kleine en actieve honden hebben vaak meer nodig. Drachtige of zogende teef 40-50 gram per kg lichaamsgewicht
Kitten en zogende kat Kitten: Ongeveer 80 tot 100 gram per kg lichaamsgewicht Zogende kat: Ongeveer 60 tot 80 gram per kg lichaamsgewicht
Volwassen kat Ongeveer 30 tot 40 gram per kg lichaamsgewicht
See also:  Hoe Lang Kan Je Paling In De Koelkast Bewaren?

Hoeveel maaltijden per dag?

Pup Leeftijd tot 3 maanden: 4 keer per dag, 3- 6 maanden : 3 keer per dag 6- 12 maanden: 2 keer per dag.
Volwassen hond Wij adviseren 2 maaltijden per dag.
Kitten 4 tot 3 keer per dag
Volwassen kat 2 keer per dag

Wat moet er op het menu staan van de kat en hond? Wij adviseren om minimaal met 4 diersoorten te voeren. Dit om een zo compleet mogelijke voeding aan te kunnen bieden. Alle menu’s die bij ons de benaming ‘compleet’ hebben bevatten de geadviseerde verhoudingen tussen bot, vlees en orgaan. Tevens adviseren wij minimaal 1 pensdag voor honden en minimaal 1 visdag per week voor kat en hond.

Wat is beter KVV of BARF?

Veel fabels en feiten doen de ronde over BARF, NRV en KVV: rauw vlees zou voor honden en katten veel gezonder zijn dan kant-en-klare brokken en natvoer. Het zou beter aansluiten op de natuurlijke behoefte en bovendien maag- en darmklachten voorkomen. Wat is hiervan waar? Welke risico’s zijn er bij het geven van BARF en klopt het dat het gezonder is dan blikvoer en brokjes? De afkorting BARF staat voor ‘Biologically Appropriate Raw Food’ of ‘Bones And Raw Food’. NRV is een afkorting van ‘Natuurlijke Rauwe Voeding’ en KVV staat voor Kant-en-klaar Vers Vlees. Deze termen verwijzen alle naar hondenvoer en kattenvoer die bij BARF voor ongeveer de helft uit botten en rauw vlees bestaat, twintig procent fruit, groenten en tafelresten en tien procent orgaanvlees bevat.

 • Alleen bevatten NRV en KVV geen groente en fruit, maar zoveel mogelijk karkas.
 • Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van deze voeding.
 • Hieruit blijkt dat honden en katten die rauw vlees krijgen er zeker beter uitzien en een mooiere vacht krijgen.
 • Maar duidelijke gezondheidsvoordelen zijn niet aangetoond.

Wel is aangetoond d Wil je je hond of kat goed uitgebalanceerde voeren, dan is droog- en blikvoer de meest gemakkelijke, maar ook de meest veilige oplossing. Kies in dat geval voor 100% natuurlijke voeding, zonder geur-, kleur- en smaakstoffen. Dit bevat de juiste samenstelling van vitaminen, mineralen en voedingsstoffen, die je hond of kat een leven lang gezond houden.

Als je wilt kun je je huisdier verse vleesproducten geven, maar beperk dit tot maximaal tien procent van de dagelijkse hoeveelheid voer die hij krijgt. Een gezonde voeding voor je hond of kat stel je niet zomaar samen. Het vraagt de nodige voorbereiding als je je huisdier rauw vlees wilt voeren: je moet het vlees en de botten veilig bewaren en op een hygiënische manier bereiden.

Wees je in elk geval bewust van de volgende zaken:

Wat is beter voor de hond vers vlees of brokken?

Bewezen: weinig ontlasting – Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels, Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.

Kun je rauwe kip geven aan een hond?

Mag een hond rauwe kip? – Het geven van rauwe kip aan jouw hond verhoogt het risico op salmonella of andere bacteriële infecties. Hetzelfde geldt voor katten, Het rawfood-dieet voor jouw hond is iets dat goed moet worden onderzocht en besproken met de dierenarts. Als je niet zeker bent van rauwe kip, kies dan voor kip die geroosterd, gepocheerd, gegrild of gebakken kan worden gegeven aan je hond.

Welke groenten mag een hond rauw eten?

Welke groente en fruit mag je hond wel en niet eten? – Vitakraft Nederland We horen steeds vaker dat honden een stukje groente of fruit te eten krijgen. Gewoon lekker als gezond tussendoortje. Nu is de vraag: zijn alle groente en fruit wel goed voor je hond? Lees gauw verder om erachter te komen welke groente en fruit wel en welke niet gezond zijn voor jouw hond.

Gezonde groenten Welke groenten zijn gezond voor jouw trouwe hond? Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten. Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet.

Rauwe groenten zijn moeilijker te verteren voor je hond dan wanneer de groentes licht gekookt zijn. Het beste kun je daarom, als je groentes wilt geven aan je hond, de groentes pureren of licht koken. Zo kan je viervoeter niet alleen lekker snacken maar kan zijn lichaam ook de vitamines en mineralen uit de groenten opnemen.

 • Ongezonde groenten Een aantal groenten die voor ons heel vanzelfsprekend te eten zijn, zijn dit niet voor je hond.
 • Denk maar eens aan champignons/paddenstoelen.
 • Wij vinden ze heerlijk, jouw hond kan er juist erg ziek van worden.
 • Lees hierover meer in,
 • Groenten als ui, prei en bieslook zijn ook erg ongezond voor je hond.

Voor de meeste huisdieren zijn deze groenten giftig. Het eten van deze groenten kan bij je hond diarree en maagpijn veroorzaken, dus let er goed op dat je hond ze niet opeet. Groenten met zetmeel Een hond kan zetmeel niet goed verteren en daarom is het van belang kleine hoeveelheden te geven.

 1. Een hond kan slechts een kleine hoeveelheid zetmeel verteren en kan dit niet heel erg goed.
 2. Aardappelen bestaan juist voor een groot gedeelte uit zetmeel.
 3. Net als voor mensen is het eten van een ongekookte aardappel voor honden giftig.
 4. In veel knolsoorten zit relatief veel zetmeel, wat dus ook moeilijk te verteren is voor je viervoeter.

Gezonde fruitsoorten Is jouw viervoeter dol op fruit? Je wil hem natuurlijk alleen maar verwennen met fruit dat ook echt gezond voor hem is. Fruit bevat veel antioxidanten welke de vrije radicalen in de cellen van jouw hond onschadelijk kunnen maken. Hierdoor blijft je hond langer gezond en dat is wat we allemaal willen voor ons maatje! Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen.

 • Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt.
 • Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
 • Ongezonde fruitsoorten De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond.
 • Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven.
 • Renten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond.

Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond. Nu klinkt het heel verleidelijk om je hond veel meer groenten en fruit te gaan geven. Let op dat je niet meer dan 10 – 15% van het dieet van je hond uit groenten en fruit laat bestaan.

Je hond haalt het grootste gedeelte van zijn energie uit de volgende voedingsstoffen: eiwitten, vetten en koolhydraten. Verwen je hond met Vita Veggies! Wil jij hond verwennen met groente? Verras je hond met de nieuwe groentesnacks van Vitakraft! 100% vegetarische snacks zonder granen en toegevoegde suikers.

Nieuwsgierig? Klik dan op de onderstaande banner en ontdek de Vita Veggies! : Welke groente en fruit mag je hond wel en niet eten? – Vitakraft Nederland

Kan een hond rauwe zalm eten?

2. Rauwe vis – Rauwe vis als zalm en tonijn kunnen zeer gevaarlijk zijn voor honden, vooral als de vis is geïnfecteerd met de “Neorickettsia helminthoeca” bacterie. Deze kan zelfs fataal zijn. Er is natuurlijk niets mis met gekookte vis en vis die drievoudig is verwerkt. Heeft je hond rauwe zalm of tonijn op dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

Is een rauw ei goed voor een hond?

Zijn rauwe eieren slecht voor honden? – Op zich mogen honden zowel gekookte als rauwe eieren eten. Veelal wordt afgeraden om rauwe eieren te geven aan je hond omdat ze een bron van Salmonella kunnen zijn. Ook kunnen eieren als ze slecht worden andere bacteriën laten groeien.

Kan een hond carpaccio eten?

Kan rauw vlees voor gevaarlijke problemen zorgen? – Dit is absoluut een feit, er zit een risico aan het geven en het eten van rauw vlees. Een hond en mens kan via het eten van rauw vlees de ESBL-bacterie of Salmonella oplopen. De ziekte loop je op als je vlees niet hygiënisch bereid in je eigen keuken.80 procent van de geteste honden draagt de bacterie, meldt het Medisch Centrum voor Dieren.

 • Ook honden die geen rauw vlees eten, zijn niet veilig voor ESBL.
 • De 80% van de geteste honden betreffen niet alleen honden die rauw vlees hebben gegeten, maar ook honden die dus andere voeding hebben gegeten.
 • En hoe zit het met andere huisdieren die geen vlees eten, hoe vaak komen de ESBL bacterie voor bij de andere huisdieren die geen vlees eten? De ESBL bacterie is in de eerste plaats een probleem vanuit de reguliere bio-industrie vanwege een overvloed aan antibiotica.

En de bacteriën zijn overal. Een van de conclusies van het onderzoek is dat de relatie tussen het voorkomen van een besmetting en het eten van rauw vlees met grote voorzichtigheid benaderd moet worden. De bacteriën worden wel aangetroffen in de ontlasting maar er is niet aangetoond dat deze afkomstig zijn van het vlees.

Elk jaar worden er 85.000 mensen ziek door een infectie die ze hebben opgelopen via een dier, meldt het RIVM. En wie bijvoorbeeld ESBL oploopt, kan daar serieuze gevolgen van ondervinden, meldt het Medische Centrum voor Dieren: Bij gezonde mensen is dat geen probleem, maar als iemand eenmaal ziek is, is een simpele infectie al niet te behandelen door antibiotica.

Dit cijfer wordt uit het onderzoek erbij gehaald maar wordt uit zijn verband getrokken. Hoeveel van de 85.000 mensen wordt ziek van hun huisdier? En hoeveel daarvan zijn eenvoudige schimmelinfecties? Of andere klachten die niet levensbedreigend zijn? Hoeveel mensen zijn er die Salmonella van hun vlees etende hond hebben gekregen? Of van hun brok etende hond? – dierenarts Tannetje Koning Diepvriesvoeding van honden wordt gecontroleerd op bacteriën.

See also:  Wat Is Zwezerik Voor Vlees?

Kun je brokken en vers vlees combineren?

Veelgestelde vragen Wij krijgen regelmatig vragen van klanten. Bijvoorbeeld of u vers vlees met brokken kunt combineren en hoe lang het bewaard kan worden. Om u beter van dienst te kunnen zijn hebben we de meest gestelde vragen hieronder samengevat. Deze vullen wij regelmatig aan, dus hou deze pagina goed in de gaten! Kunt u hieronder het antwoord op uw vraag niet vinden? Stuur ons dan een,

In principe kan dit, maar brokken worden anders verteerd dan vers vlees. Brokken vragen een andere zuurgraad van de maag en hebben andere enzymen nodig dan vers vlees. Voor de vertering kunt u brokken en vers vlees beter niet tegelijk geven, zeker niet als uw huisdier een gevoelig verteringssysteem heeft.

Voor afwisseling kunt u het beste een dag of enkele dagen vers vlees geven en dan weer een dag of enkele dagen brokken. Bij sommige honden en katten geeft het geen problemen om te mengen. Als u graag brokken en vers vlees wilt combineren, adviseren wij om geperste brokken te geven.

 1. De vertering hiervan ligt dichterbij de vertering van vers vlees dan geëxpandeerde (krokante) brokken.
 2. Afhankelijk van uw visie en/of de kvv al groenten bevat, kunt u ook groenten toevoegen.
 3. Atten hebben hier geen behoefte aan, maar bij honden kan het een goede aanvulling zijn.
 4. Groenten worden alleen goed verteerd als u ze maalt/blendert of kookt.

Een rauwe groentenmix heeft de voorkeur, omdat daar de voedingsstoffen beter in behouden zijn. Naast groenten kunt u ook andere dingen geven, zoals knoflook (niet teveel i.v.m. risico op bloedarmoede), biogarde/melkkefir (als probiotica), gember, zaden, kiemen, geelwortel of visolie.

 • Een eitje, of twee eitjes per week wordt ook aanbevolen, daar zitten veel gezonde vitamines in.
 • Gluten (van het Latijnse gluten, lijm) is de naam van een groep eiwitten die, net zoals zetmeel, worden aangetroffen in het endosperm van granen (tarwe, rogge, gerst, spelt,teff, rijst, mais en haver) en de producten die ervan worden gemaakt.

Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten. Durum (Triticum durum – een graansoort) wordtharde tarwe genoemd en heeft een bijzonder hoog glutongehalte. Gluten zijn niet in water oplosbaar en worden door de plant opgeslagen in de graankorrel om te dienen als reservevoedsel.

Niet-granen, zoals wilde rijst, boekweit, quinoa, amaranth, sojabonen en zonnebloempitten bevatten geen gluten. Gluten worden onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van de gluten kan aanleiding geven tot coeliakie (gluten-intolerantie). Granen met weinig tot geen van deze gliadines (rijst, mais, teff) kunnen wel gegeten worden door mensen met coeliakie en staan daarom (onterecht) bekend als glutenvrij.

Als alternatief op vers vlees zijn er gestoomde worsten. Dit zijn lang houdbare worsten die niet in de vriezer bewaard worden. De worsten van Naturis en Barf2Go bijvoorbeeld zijn compleet. Dat wil zeggen dat alle benodigde voedingsstoffen, vitamine en mineralen in deze worst zitten.

Deze worst is overigens ook uitermate geschikt om als beloning te geven! Ja, dat is zelfs aan te raden. Hoe meer afwisseling, hoe minder kans op tekorten. Uiteraard moet u wel goed opletten als u een huisdier heeft met bijvoorbeeld een allergie of gevoelige darmwerking. Vers vlees, ook wel een kvv maaltijd, zijn prima aan te vullen met bijvoorbeeld een kippennek.

Als alternatief kunt u ook half kvv geven en de andere helft zelf samenstellen. Als u de kvv goed wilt aanvullen, kunt u het beste bekijken wat de kvv niet bevat aan voedingsstoffen en vitamine/mineralen. Met hele producten kunt u de maaltijd daarmee dan aanvullen.

 • Bevat de kvv bijvoorbeeld geen pens en/of vis? Dan kunt u ervoor kiezen om een dag met pens en een dag met vis in te lassen.
 • Atten lusten meestal geen pens, een makkelijke aanvulling voor een kat is dan bijvoorbeeld eendagskuikens.
 • In veel gevallen kan dat prima.
 • Uiteraard kan er wel verschil in zitten.

Dit hangt ook van het merk af. Enkele verschillen kunnen zijn;

Meer eiwit in het vers vlees voor de kat Minder tot geen granen en/of groenten in het vers vlees voor de kat Geen pens in het vers vlees voor de kat Minder bot in het vers vlees voor de kat

Als u vers vlees hebt zonder granen en groenten kan dat prima aan de kat gevoerd worden. Veel katten lusten geen pens, maar het is niet per se slecht voor ze. Wel wordt aangeraden om katten (meer) rood vlees te geven, zoals hert en haas. Hier zit namelijk meer taurine in, iets wat voor katten een belangrijke voedingsstof is.

Dat is geen probleem, maar er zijn natuurlijk gezondere alternatieven. In de dierenspeciaalzaak kunt u vaak gedroogde vleesproducten vinden. Gedroogde pensstaven, bullepezen, runderoren of rahwide kluiven zijn gezonde snacks en als beloningssnoepje/trainingssnoepje kunt u bijvoorbeeld ook stukjes kaas, fruit of kleine gedroogde vleesstukjes geven.

Ook zijn de houdbare worsten van Naturis hier een goed alternatief voor. Dat hangt er helemaal vanaf welk merk brokken en welk merk vers vlees u neemt om te vergelijken. De vergelijking hieronder komt van het artikel Brok vs Rauw. De vergelijking is gebaseerd op de aanbevolen hoeveelheid die de brokkenfabrikant opgeeft en voor vers vlees hebben wij 2% van het lichaamsgewicht per dag aangehouden.

Osten circa per dag (hond van 10 kg) Dure brok: € 0,90 Kwaliteitsbrok: € 0,49 Goedkope brok: €0,25 Goedkoop versvlees: € 0,26 Biologisch versvlees: € 0,65 Zelf samenstellen: € 0,30 tot € 0,60 De bedragen hierboven zijn richtlijnen. Zoals eerder vermeld hangt dat af van het merk brokken en vers vlees.

Dit is een persoonlijke kwestie. Wij zelf raden aan om bijvoorbeeld één keer per week maar een halve portie te geven. Dit komt de vertering alleen maar ten goede. Tenslotte eten wij ook niet alle dagen even veel en even zwaar. In de vriezer is versvlees zeker enkele maanden te bewaren, maar hoe langer het bewaard wordt, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan.

Waarom kunnen honden rauw vlees eten?

De dierlijke grondstoffen sluiten goed aan op de functionaliteit van het verteringsstelsel van honden. Het verteringsstelsel is relatief kort en kan eiwitten en vetten zeer goed verteren. Rauw voer sluit het meest aan op wat de hond nodig heeft. Hierdoor worden de organen minder belast.

Is natvoer goed voor honden?

Waarom natvoer kiezen? –

Natvoer kan makkelijk en aangenamer zijn voor oudere dieren, Zeker als ze een paar tanden missen, Als je hond niet veel drinkt, is natvoer een uitstekende keuze. Er zit veel meer vocht in. Met natvoer geef je makkelijker te veel. Als je hond op dieet is (of aan het Garfieldsyndroom lijdt) is natvoer mengen met droogvoer een aanrader.

Is BARF duur?

Hoeveel kost barfen gemiddeld per maand? – Vanaf 20 € voor kleine honden tot en met 10 kg Voor een evenwichtige BARF-voeding van uw hond ontstaan er kosten vanaf gemiddeld 20 € per maand. Vanaf 35 € voor middelgrote honden tot en met 30 kg Voor een evenwichtige BARF-voeding van uw hond ontstaan er kosten vanaf gemiddeld 35 € per maand. Vanaf 80 € voor grote honden tot en met 60 kg Voor een evenwichtige BARF-voeding van uw hond ontstaan er kosten vanaf gemiddeld 80 € per maand. Vanaf 160 € voor heel grote honden vanaf 60 kg Voor een evenwichtige BARF-voeding van uw hond ontstaan er kosten vanaf gemiddeld 160 € per maand.

Is BARF compleet voer?

Datum: 24 juni, 2011 Laatst bijgewerkt: 7 april, 2023 Barfmenu heeft voor honden de volgende lijnen:

 • De gewone mixen, deze zijn aangevuld met vitamines en mineralen (premix)
 • De *Premium* mixen, deze bevatten geen premix

In dit artikel bespreek ik de gewone mixen van Barfmenu voor de hond.

Analyse, ingrediënten en prijzen Barfmenu

Ingrediënten Eiwit Vet Vezel Calcium Fosfor €/kg
Natuurlijk! Rundvlees, kippenvlees, runderorganen (o.a hart, geen lever), kippenbotten, runderpens, dierlijke vezels in de vorm van runderhuid met vacht 16,1% 16,6% 0.3% 0,82% 0,52% €4,75
Kip Kippenvlees, kippenbotten, kippenorganen (o.a. maag, geen lever), dierlijke vezels 16,1% 14,2% 0,2% 0,77% 0,5% €5,15
Eend Eendenvlees, eendenbotten, eendenorganen (lever en hart), dierlijke vezels in de vorm van konijnenhuid met vacht. 15,9% 12,9% 0,05% 0,93% 0,62% €6,65
Lam Lamsvlees, lamsbotten, lamsorganen, kippenvlees, kippenbotten, dierlijke vezels in de vorm van lamshuid met vacht 16,9% 15,6% 0.2% 0,72% 0,42% €6,24
Konijn Konijnenvlees, konijnenbotten, konijnenorganen (hart en long), konijnenhuid met vacht. 16,7% 17% 0.3% 0,9% 0,57% €7,70
Vis 30% makreel, 24% zalm, kippenvlees, kippenbotten, dierlijke vezels in de vorm van konijnenhuid met vacht. 16,2% 15,8% 0,3% 0,93% 0,59% €5,70
Energiek Konijnenvlees, konijnenbotten, zalm, lamsorgaan, kippenvlees, kippenbotten, dierlijke vezels in de vorm van konijnenhuid met vacht. 16,6% 17,4% 0,3% 0,87% 0,54% €6,45
Groentemix 20% verse gepureerde groenten (spinazie, wortel, bloemkool), kippenvlees, 5% makrelen, runderpens, boekmaag 13,5% 12,6% 0,4% 0,55% 0,35% €5,45
Duurzaam Insecten, vers rundvlees, kippenvlees, runderorganen, kippenbotten, runderpens, zalmolie 15% 14% 0,75% 0,61% 0,38% €8
Kennel Professional Rundvlees, kippenvlees, konijnenvlees, runderorganen, eendenorganen, lamspens, kippenbotten, konijnenbotten, makreel, zalmolie 15% 21% 0,3% 0,59% 0,39% €4,10
Babypack Kippenvlees, kippenbotten, kippenorganen, geitenmelk, zalmolie, (extra fijne maling) 14% 13% 2,6% 0,7% 0,4% €7

Samenstelling en verhoudingen van Barfmenu Het bot percentage ligt tussen de 20 en 25%. Het orgaan percentage is ongeveer 20%. De organen die gebruikt worden zijn: hart, lever, pens, boekmaag, maag en long. Als er lever in een mix zit, is dit nooit meer dan 5%.

 1. Verrijkt met dierljke vezels Aan bijna alle mixen is vacht toegevoegd voor de darmgezondheid.
 2. Lees ook Onverteerbare dierlijke vezels in rauwe vleesvoeding positief effect op darmgezondheid.
 3. Is Barfmenu Compleet? Ja, Barfmenu is compleet doordat er vitamines en mineralen aan toegevoegd zijn.
 4. Is Barfmenu geschikt voor pups? Ja Barfmenu is geschikt voor pups, alleen ik vind het minder geschikt voor pups van grotere rassen.

Het calciumgehalte is vrij hoog, en hierdoor is het risico op groeipijn wat groter. De aanbeveling is om gemiddeld onder 0,8% calcium te blijven en dat is bij Barfmenu lastig. Ook de hoeveelheid calcium in Barfmenu Babypack is hoger dan ideaal voor pups, vooral in verhouding met de hoeveelheid fosfor.

 1. De richtlijnen (Fediaf) voor pups zijn om maximaal 1.6x zoveel calcium als fosfor te geven, en in Barfmenu Pabypack zit 1.78x zoveel calcium als fosfor.
 2. Deze richtlijnen zijn gemaakt op basis van onderzoek op brokken, of en hoe snel deze verhouding problemen geeft als het om rauwvoer gaat, is onbekend.
See also:  Wat Als Koelkast Niet Waterpas Staat?

Verpakking en verkrijgbaarheid Barfmenu is verkrijgbaar in rollen van 500 gram en 1 kg. Barfmenu Kennel Professional is alleen verkrijgbaar per 20 rollen van een kilo, en is alleen via de webshop van Barfmenu verkrijgbaar na inschrijving. Hoe hogere afname, hoe lager de kiloprijs.

Is alleen KVV voldoende?

In principe is een complete kvv voldoende om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Voor een hond is 2%-3% van het lichaamsgewicht genoeg.

Kan een hond alleen brokken eten?

Premium hondenbrokken – Het belangrijkste is dat het dieet van jouw geliefde hond evenwichtig en gezond is en dat jouw hond de voeding krijgt die hij/zij nodig heeft. In het artikel ‘ Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond ‘, wordt hier uitgebreid op ingegaan.

 • Als je jouw hond hondenbrokken geeft, is het belangrijk dat al die voedingsstoffen daadwerkelijk in dat brokje zitten verwerkt.
 • Wil je weten hoe alle voedingsstoffen in zo’n kleine brok komen? Lees het in ons artikel ‘ Wat is het verschil tussen geperste en geëxtrudeerde hondenbrokken’,
 • Als je eenmaal een goed merk hebt gekozen, kan je het beste altijd dit merk geven.

Het te veel variëren met verschillende merken hondenbrokken kan tot darm- en maagproblemen leiden. Vervelend voor je hond (en voor jou).

Is BARF goed voor hond?

Een gezond gebit – Het voeren van BARF voorkomt tandplak en tandsteen. Dit komt voornamelijk doordat het voer geen zetmeel bevat (wat wel in brokken zit). Voor het gebit van je viervoeter is het goed om ook regelmatig gezonde kauwsnacks te geven. Onze PETT snacks, bijvoorbeeld de Woefstocks, zijn hier niet alleen goed voor een gezond gebit, je verwent je viervoeter ook nog eens met een heerlijke traktatie. Er zijn nog veel meer voordelen te benoemen, maar we hopen vooral dat je het zelf zult ervaren. De overgang van brokken naar versvoer kan best een ontdekkingstocht zijn. Hoe je dat het beste kunt doen, vertellen we je graag in dit artikel. Heb je specifieke vragen of het dieet van je viervoeter? Neem dan contact op met je dierenarts.

Is alleen vers vlees goed voor een hond?

Vers vlees als complete voeding – Je kunt je hond ook alleen vers vlees geven, zolang het maar een complete voeding is. Een complete voeding bevat alle ingrediënten die een hond nodig heeft om gezond en actief te kunnen leven. Dus ook plantaardige ingrediënten zoals groente en fruit.

Kan je hond brokken en vers vlees geven?

Veelgestelde vragen Wij krijgen regelmatig vragen van klanten. Bijvoorbeeld of u vers vlees met brokken kunt combineren en hoe lang het bewaard kan worden. Om u beter van dienst te kunnen zijn hebben we de meest gestelde vragen hieronder samengevat. Deze vullen wij regelmatig aan, dus hou deze pagina goed in de gaten! Kunt u hieronder het antwoord op uw vraag niet vinden? Stuur ons dan een,

 1. In principe kan dit, maar brokken worden anders verteerd dan vers vlees.
 2. Brokken vragen een andere zuurgraad van de maag en hebben andere enzymen nodig dan vers vlees.
 3. Voor de vertering kunt u brokken en vers vlees beter niet tegelijk geven, zeker niet als uw huisdier een gevoelig verteringssysteem heeft.

Voor afwisseling kunt u het beste een dag of enkele dagen vers vlees geven en dan weer een dag of enkele dagen brokken. Bij sommige honden en katten geeft het geen problemen om te mengen. Als u graag brokken en vers vlees wilt combineren, adviseren wij om geperste brokken te geven.

 • De vertering hiervan ligt dichterbij de vertering van vers vlees dan geëxpandeerde (krokante) brokken.
 • Afhankelijk van uw visie en/of de kvv al groenten bevat, kunt u ook groenten toevoegen.
 • Atten hebben hier geen behoefte aan, maar bij honden kan het een goede aanvulling zijn.
 • Groenten worden alleen goed verteerd als u ze maalt/blendert of kookt.

Een rauwe groentenmix heeft de voorkeur, omdat daar de voedingsstoffen beter in behouden zijn. Naast groenten kunt u ook andere dingen geven, zoals knoflook (niet teveel i.v.m. risico op bloedarmoede), biogarde/melkkefir (als probiotica), gember, zaden, kiemen, geelwortel of visolie.

Een eitje, of twee eitjes per week wordt ook aanbevolen, daar zitten veel gezonde vitamines in. Gluten (van het Latijnse gluten, lijm) is de naam van een groep eiwitten die, net zoals zetmeel, worden aangetroffen in het endosperm van granen (tarwe, rogge, gerst, spelt,teff, rijst, mais en haver) en de producten die ervan worden gemaakt.

Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten. Durum (Triticum durum – een graansoort) wordtharde tarwe genoemd en heeft een bijzonder hoog glutongehalte. Gluten zijn niet in water oplosbaar en worden door de plant opgeslagen in de graankorrel om te dienen als reservevoedsel.

Niet-granen, zoals wilde rijst, boekweit, quinoa, amaranth, sojabonen en zonnebloempitten bevatten geen gluten. Gluten worden onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van de gluten kan aanleiding geven tot coeliakie (gluten-intolerantie). Granen met weinig tot geen van deze gliadines (rijst, mais, teff) kunnen wel gegeten worden door mensen met coeliakie en staan daarom (onterecht) bekend als glutenvrij.

Als alternatief op vers vlees zijn er gestoomde worsten. Dit zijn lang houdbare worsten die niet in de vriezer bewaard worden. De worsten van Naturis en Barf2Go bijvoorbeeld zijn compleet. Dat wil zeggen dat alle benodigde voedingsstoffen, vitamine en mineralen in deze worst zitten.

Deze worst is overigens ook uitermate geschikt om als beloning te geven! Ja, dat is zelfs aan te raden. Hoe meer afwisseling, hoe minder kans op tekorten. Uiteraard moet u wel goed opletten als u een huisdier heeft met bijvoorbeeld een allergie of gevoelige darmwerking. Vers vlees, ook wel een kvv maaltijd, zijn prima aan te vullen met bijvoorbeeld een kippennek.

Als alternatief kunt u ook half kvv geven en de andere helft zelf samenstellen. Als u de kvv goed wilt aanvullen, kunt u het beste bekijken wat de kvv niet bevat aan voedingsstoffen en vitamine/mineralen. Met hele producten kunt u de maaltijd daarmee dan aanvullen.

Bevat de kvv bijvoorbeeld geen pens en/of vis? Dan kunt u ervoor kiezen om een dag met pens en een dag met vis in te lassen. Katten lusten meestal geen pens, een makkelijke aanvulling voor een kat is dan bijvoorbeeld eendagskuikens. In veel gevallen kan dat prima. Uiteraard kan er wel verschil in zitten.

Dit hangt ook van het merk af. Enkele verschillen kunnen zijn;

Meer eiwit in het vers vlees voor de kat Minder tot geen granen en/of groenten in het vers vlees voor de kat Geen pens in het vers vlees voor de kat Minder bot in het vers vlees voor de kat

Als u vers vlees hebt zonder granen en groenten kan dat prima aan de kat gevoerd worden. Veel katten lusten geen pens, maar het is niet per se slecht voor ze. Wel wordt aangeraden om katten (meer) rood vlees te geven, zoals hert en haas. Hier zit namelijk meer taurine in, iets wat voor katten een belangrijke voedingsstof is.

Dat is geen probleem, maar er zijn natuurlijk gezondere alternatieven. In de dierenspeciaalzaak kunt u vaak gedroogde vleesproducten vinden. Gedroogde pensstaven, bullepezen, runderoren of rahwide kluiven zijn gezonde snacks en als beloningssnoepje/trainingssnoepje kunt u bijvoorbeeld ook stukjes kaas, fruit of kleine gedroogde vleesstukjes geven.

Ook zijn de houdbare worsten van Naturis hier een goed alternatief voor. Dat hangt er helemaal vanaf welk merk brokken en welk merk vers vlees u neemt om te vergelijken. De vergelijking hieronder komt van het artikel Brok vs Rauw. De vergelijking is gebaseerd op de aanbevolen hoeveelheid die de brokkenfabrikant opgeeft en voor vers vlees hebben wij 2% van het lichaamsgewicht per dag aangehouden.

Kosten circa per dag (hond van 10 kg) Dure brok: € 0,90 Kwaliteitsbrok: € 0,49 Goedkope brok: €0,25 Goedkoop versvlees: € 0,26 Biologisch versvlees: € 0,65 Zelf samenstellen: € 0,30 tot € 0,60 De bedragen hierboven zijn richtlijnen. Zoals eerder vermeld hangt dat af van het merk brokken en vers vlees.

Dit is een persoonlijke kwestie. Wij zelf raden aan om bijvoorbeeld één keer per week maar een halve portie te geven. Dit komt de vertering alleen maar ten goede. Tenslotte eten wij ook niet alle dagen even veel en even zwaar. In de vriezer is versvlees zeker enkele maanden te bewaren, maar hoe langer het bewaard wordt, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan.

Hoeveel vers vlees per dag voor hond?

Hoeveel gram vlees? – Volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar): De vuistregel voor volwassen honden is 20 à 25 gram vlees per 1 kg. Dus als jouw viervoeter 30 kilogram weegt, geef je 750 gram vlees per dag (30 x 25). Dit kun je over twee momenten verspreiden.

 • Dus 375 gram in de ochtend en 375 gram in de avond.
 • Pup: Puppies kunnen niet hetzelfde vers vlees eten als volwassen honden.
 • Dat is omdat daar vaak nog teveel grove botten in zitten die een pup nog niet kan verteren.
 • Verder hebben de jonge honden ook meer eiwitten nodig om goed op te groeien.
 • Tot zes maanden geef je daarom 40 tot 45 gram puppyvlees per 1 kg.

Weegt je pup 10 kilo, dan voer je dus 400 tot 450 gram vlees. Daarna bouw je per twee maanden met 100 gram af. Bij 10 maanden is je pup bijna volwassen en bouw je af van 30 gram (per kilo) naar 20 à 25 gram. Terwijl je afbouwt in puppyvoeding, bouw je tegelijkertijd op met de voeding voor een volwassen hond.

Hoe vaak vers vlees hond?

Richtlijnen hoeveelheid voeding – Vers vlees en brokken

Dier Hoeveelheid per dag
Volwassen hond 10-20 gram per kg lichaamsgewicht. Zeer actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 20 gram per kg lichaamsgewicht Drachtige en zogende hond: 15-20 gram per kg lichaamsgewicht
Kitten 40 tot 50 gram per kg lichaamsgewicht