10. Gedroogd fruit – Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there, Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben. Vind je pruimen niet te pruimen? Probeer dan gedroogde abrikozen of anders dadels.
Wat werkt laxerend en snel?
1. Genoeg vezels eten – Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven. Bekijk tips om meer vezels te eten,
Welke groenten en fruit werken laxerend?
Laxerende groenten tegen obstipatie – Naast diverse fruitsoorten die je kunt nemen als je te maken hebt met obstipatie, zijn er ook laxerende groenten die jou kunnen helpen gemakkelijker naar het toilet te gaan. Het gaat hier om uien, broccoli, kool, bloemkool, spruiten, boerenkool, asperges, artisjokken, wortelen, bieten, knoflook, zuurkool en tomaten.
Is kiwi goed voor de stoelgang?
Conclusie – Onderzoekers stelden vast dat twee kiwi’s per dag de klachten bij constipatie kunnen verlichten. Maar er waren in de studie weinig verschillen tussen het effect van kiwi’s en dat van voedingsvezels. Ander onderzoek toont aan dat fruit in het algemeen wel kan helpen bij verstopping.
Welk laxeermiddel werkt meteen?
Belangrijk om te weten over bisacodyl Bij verstopping. En om de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of operatie. Tablet: na 6 tot 12 uur komt de ontlasting op gang. Zetpil: werkt binnen 20 minuten.
Is koffie een laxeermiddel?
Hoe komt dit? – Koffie, wat voornamelijk komt door cafeïne. Cafeïne stimuleert de peristaltiek. Dit is de knijpende beweging die ervoor zorgt dat voedsel vooruit wordt geduwd in het maag-darmstelsel of urine in de ureter. Gelukkig hebben we perisaltiek, anders zouden we niet ondersteboven een glas water kunnen drinken.
Kan banaan laxerend werken?
Bananen boordevol vezels – In bananen zitten veel vezels: per stuk zo’n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!
Is ontbijtkoek laxerend of stoppend?
Fabel of feit: ontbijtkoek werkt laxerend Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons.
Hoe kun je je darmen stimuleren?
Wat kan ik doen? –
Eet gezond en vezelrijk
Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Dagelijks heb je 30 tot 40 gram vezels nodig. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. Door het gebruik van extra vezels kun je in het begin last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Deze klachten zullen minder worden als je darm gewend is aan de verandering. Het advies is om het rustig op te bouwen. Weten hoe je verzelrijk kunt eten? Lees hier alles over vezels.
Drink voldoende
Om verstopping te voorkomen is het belangrijk dat je genoeg drinkt, tenminste anderhalf tot 2 liter water per dag. Drink liever geen frisdrank of alcohol. Je kunt het beste water, thee, koffie of zuivel drinken. Waarvan de helft van de hoeveelheid vocht van water komt. Als je verstopt bent of als je extra vezels gebruikt, is het verstandig om nog wat meer te drinken. Als je te weinig drinkt, kunnen vezels hun werk niet goed doen en kunnen ze juist verstopping veroorzaken.
Zorg voor voldoende beweging
Door regelmatig te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd en kun je verstopping voorkomen. Beweging zorgt ervoor dat de darm op gang blijft.
Gezond toiletgedrag
Ga meteen naar het toilet als je aandrang voelt. Door de poep op te houden, wordt deze verder ingedikt. Hierdoor kan verstopping ontstaan. Neem rustig de tijd voor je toiletgang en kijk achterom. De kleur en vorm van de ontlasting zegt veel over je gezondheid.
Gezonde zithouding
Een juiste zithouding op het toilet is belangrijk voor een goede stoelgang. Met behulp van een voetenbankje creëer je gemakkelijk een goede zithouding. Doordat je de knieën optrekt en iets voorovergebogen zit, zit je gehurkt en ontspant de kringspier zich volledig. Hierdoor zal het poepen makkelijker gaan.
Is pindakaas laxerend?
Is pindakaas goed voor de stoelgang? Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Kan yoghurt laxerend werken?
Helpt yoghurt om je darmflora te herstellen? – Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang,
Is olijfolie laxerend?
10 tips tegen constipatie – 1: Natuurlijke vezels Vezels werken als een spons. Het trekt water aan uit zijn omgeving, waardoor het op gaat zwellen. Tijdens dit proces worden de vezels zachter en flexibeler en geven ze volume aan de ontlasting. Hierdoor kan het gemakkelijk het darmkanaal passeren om uiteindelijk zonder enige moeite in het toilet te belanden.
- Let er wel op dat je de juiste, natuurlijke vezels eet.
- Die zitten oa in: Peren, pruimen, appels, noten, abrikozen, bessen, broccoli en bonen.
- Er zijn echter een aantal voedingsmiddelen die juist een omgekeerde werking hebben, en obstipatie juist in de hand werken zoals bananen, beschuiten en toast, bosbessensap, kaneel, witte rijst, langgetrokken thee en rode wijn.
Vergeet niet om ook veel water te drinken. De vezels hebben water nodig om op te zwellen en te weinig water in de darmen zal dan een averechts effect hebben.2: Drink voldoende water Drink 1,5 tot 2 liter per dag., want zonder voldoende vocht kunnen de vezels hun werk niet doen in de dikke darm.
Vezels houden vocht vast waardoor de ontlasting meer volume krijgt en zachter wordt. Drink een glas lauw water op de nuchtere maag (door het volume) dat kan erg behulpzaam zijn. Je kan ook de dag beginnen met een glas warm water met citroen. Het citroenzuur zal vervelende toxines en ander onverteerbaar materiaal verwijderen van je darmwanden.
Want dat is in veel gevallen de oorzaak van de constipatie. Door het toevoegen van het water wordt het citroenzuur snel opgenomen door je lichaam en zal de ontlasting ook wat vloeibaarder worden.3: Zuiveringszout Zuiveringszout is een geweldig huismiddeltje zou niet mogen ontbreken in het medicijnkastje.
Zo is het bijvoorbeeld een geweldig middel tegen problemen in de buikstreek, en dan met name als het gaat om maagklachten. Zuiveringszout werkt zo goed, omdat het bicarbonaat overbodige lucht uit je lichaam verwijdert, op welke manier dan ook. Ditzelfde bicarbonaat kan dus, met hetzelfde mechanisme, de constipatie helpen oplossen.
Om hiervan te profiteren, doe je een theelepel bakpoeder in een kwart kopje water. Drink dit in één keer op en je zult snel het gevoel krijgen dat er beweging in je lichaam komt, en dan met name in je darmen.4: Probiotica Probiotica is één van de beste manieren om je darmflora, en daarmee je darmen, gezond te houden en bevat de juiste bacterieën voor je darmflora.
Het dagelijks innemen van probiotica voorkomt niet alleen obstipatie, maar zal het ook minder erg maken als het toch eens een keer gebeurt. Je kan ze op een natuurlijke manier opnemen door iedere dag een portie pure, magere yoghurt te eten. Kies voor yoghurt zonder enige vorm van toevoegingen, het liefst van de natuurwinkel.
Je kan ook probiotica halen bij de apotheek. Zeker nadat je een antibioticakuur hebt gevolgd raad ik iedereen aan om een probiotica te nemen. Let er wel op dat deze supplementen vaak veel toevoegingen bevatten, onder andere suiker. Dit laatste vindt de fabrikant noodzakelijk om de smaak van probiotica te maskeren.5: Lijnzaad- en olijfolie Lijnzaadolie bevat niet alleen allemaal gezonde vetzuren, maar is ook heel erg effectief als het gaat om obstipatie.
De lijnzaadolie zorgt voor een soort coating aan de binnenzijde van je darmen, waardoor de ontlasting zonder obstakels zijn weg naar buiten kan vinden. Om hiervan te profiteren neem je een glas sinaasappelsap, en meng je hier 1 tot 2 eetlepels lijnzaadolie doorheen. Dit drink je in één keer op. Neem wel sinaasappelsap met vezels, want die heb je nu juist nodig.
Wordt niet ongeduldig, want het duurt ongeveer 5 uren voordat het zijn werk gaat doen. Neem dus geen glas extra, want dan kan diarree het gevolg zijn. Als je geen lijnzaadolie in huis hebt kun je ook olijfolie gebruiken. Olijfolie is niet alleen een geweldige antioxidant, maar kan ook opluchting geven in het geval van verstopping.
Als je regelmatig olijfolie inneemt, of gewoon gebruikt bij het bereiden van de maaltijd, is het risico op een verstopping heel erg klein. Als je last hebt van obstipatie, neem dan een eetlepel pure olijfolie, en in een mum van tijd merk je dat je ontlasting op gang komt. Ook kun je de olijfolie, net als de lijnzaadolie, mengen met 2 theelepeltjes citroensap voor een sneller en beter resultaat, en natuurlijk om de smaak wat aangenamer te maken.6: Lichaamsbeweging We zitten tegenwoordig meer dan dat we bewegen.
Dit is niet alleen luiheid, maar vooral ook de werksituatie. Veel banen worden tegenwoordig zittend ingevuld, dan wel achter het bureau, dan wel in de auto. Des te meer reden om meer moeite te doen om toch te bewegen. Bewegen is niet alleen belangrijk om fit te blijven, om het risico op hart- en vaatziekten zo laag mogelijk te houden, om dat buikje weg te werken.
Ook is bewegen belangrijk voor het soepel laten werken van het spijsverteringssysteem. Een stevige wandeling na de maaltijd is al voldoende om je spijsvertering optimaal te laten werken. Wacht wel even een uurtje tussen de maaltijd en de wandeling, anders krijg je weer last van andere problemen. Om het even algemeen te houden: Regelmatig bewegen zal sowieso zorgen voor een efficiënt werkend spijsverteringssysteem, waardoor de kans op obstipatie zo klein mogelijk wordt gehouden.
Loop tijdens de lunchpauze eens vaker een blokje om, neem vaker de benenwagen en de trap in plaats van de auto en de lift.7: Koffie Als je een regelmatige koffiedrinker bent, zal het je smorgens zijn opgevallen dat je na je eerste of tweede tas koffie naar het toilet moet.
- Offie is niet alleen een stimulans voor je geest, maar heeft ook een laxerende werking.
- Offie maakt je spijsvertering wakker en zal je ontlasting soepel en snel transporteren zodat je snel naar het toilet kunt.
- Let wel op dat je niet teveel koffie drinkt, want als je heel veel koffie drinkt, zal het effect averechts zijn.
Koffie werkt vocht afdrijvend, zodat je meer moet plassen. Als dan niet genoeg water drinkt, zal je lichaam uitdrogen en zal er dus geen vocht beschikbaar zijn om je ontlasting zachter en soepeler te maken.1 of 2 tassen is prima, maar daar moet het dan ook bij blijven.8: Regelmaat Heb jij een bepaalde regelmaat om naar het toilet te gaan? Dan heb je waarschijnlijk geen last van obstipatie Als je geen vast ritme hebt, zou het goed zijn om daar nu eens mee te beginnen.
Het is een kwestie van trainen, maar uiteindelijk zal het je lukken. Ooit heb je misschien een ritme gehad van één keer per dag naar het toilet voor de grote boodschap. Probeer dat ritme weer terug te krijgen door iedere dag op dezelfde tijd, naar het toilet te gaan of je nu aandrang hebt of niet. Neem een tijdschrift mee, en neem je tijd.
Maar niet langer dan 20 minuten. Is het dan nog niet gelukt, dan probeer je het morgen weer. Het is wel belangrijk dat je niks gaat forceren. Niet extreem gaan persen, want dat is ook weer niet goed. Als je dit consequent volhoudt, zal je merken dat je lichaam zich na een poosje aangepast heeft.9: Pruimensap Dit is echt een oplossing uit grootmoeders tijd: Pruimensap drinken of het eten van pruimen.
Het is een klassieke oplossing die al eeuwenlang wordt gebruikt om de stoelgang weer op gang te helpen en regelmatig te houden. Niet alleen zijn pruimen heel erg rijk aan vezels, maar bevat het ook sorbitol. Sorbitol helpt om de ontlasting zacht en glad te houden. De combinatie van de vezels en de sorbitol zorgt er voor dat de ontlasting water opneemt waardoor er meer volume is.
Misschien onnodig te zeggen, maar een overdaad van dit natuurlijke laxeermiddel kan zorgen voor diarree.10: Bij aandrang direct naar het toilet De meest preventieve maatregel tegen constipatie is direct naar het toilet gaan als je aandrang hebt. Je lichaam weet heel goed wat het doet, en wat nodig is.
- Als je lichaam zegt dat je naar het toilet moet, is er dus ook een noodzaak.
- Je lichaam wil de afvalstoffen lozen! Het is belangrijk dat de reflex wordt beantwoord: een prikkel die niet wordt beantwoord, verdwijnt.
- Een prikkel die nooit wordt beantwoord, ontstaat niet meer.
- Het voortdurend negeren van de toiletdrang betekent het telkenmale terugsturen van de stoelgang met alle mogelijke gevolgen van dien voor de gezondheid.
Bovendien zal het lichaam het toegevoegde water weer uit de ontlasting halen, waardoor het steeds moeilijker zal worden om naar het toilet te gaan. Uiteindelijk zal dit leiden tot constipatie. Waarom neem je best geen laxeermiddelen? Iedereen die last gehad heeft van constipatie weet goed dat dit snel moet worden verholpen.
- Niet alleen is het ongemakkelijk, maar kan ook nog eens pijn gaan doen.
- Terwijl veel mensen direct naar de apotheek rennen om een laxeermiddel te kopen, is het veel veiliger om één of meerdere van bovenstaande natuurlijke huismiddeltjes te gebruiken.
- De laxeermiddelen die vrij verkrijgbaar zijn, hebben een aantal bijwerkingen.
Sommige zijn niet zo heel erg, andere bijwerkingen kunnen weer grote gevolgen hebben. Wist je bijvoorbeeld dat laxeermiddelen blijvende schade aan kunnen richten aan het rectum? Of dat laxeermiddelen invloed hebben op je zoutgehalte in je lichaam? Dat je mineralen in uit balans kunnen geraken door het gebruik van laxeermiddelen? Dit kan op termijn weer andere problemen geven, dus beslist niet aan te raden.
misselijkheid,winderigheid,buikpijn,opgeblazen gevoel,uitdroging,
Het is dus een goede keuze om een natuurlijke oplossing te zoeken. Deze zijn minstens zo effectief, en hebben geen bijwerkingen. Tot slot Als je regelmatig te maken hebt met verstopping, dan is dat een duidelijk teken dat je iets zal moeten veranderen aan je levenswijze.
Wat kun je doen als je niet naar de wc kan?
Welke voedingsmiddelen werken laxerend of stoppend? | Voedingscentrum
Ik heb last van verstopping In het kort
Bij verstopping gaat poepen moeilijk. U poept minder dan 3 keer per week. Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Wat is het Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. U poept minder dan 3 keer per week. De poep blijft te lang in uw dikke darm en wordt daardoor hard en droog. Soms zijn het losse keutels. Een ander woord voor verstopping is obstipatie. Wat merk ik Door verstopping kunt u deze klachten krijgen:
U poept minder vaak. De poep is hard en droog. Soms zijn het keutels. Het poepen doet pijn. U heeft buikpijn of buikkrampen. Dat komt omdat er veel poep in uw dikke darm blijft zitten. U moet hard persen om er wat uit te krijgen. Na het poepen heeft u het gevoel dat u nog niet klaar bent. Dunne poep lekt soms langs de harde poep naar buiten (diarree). Soms zitten er scheurtjes aan de binnenkant van uw anus (poepgat). Daardoor doet het poepen pijn.
Oorzaken Meestal komt verstopping niet door een ziekte. Verstopping kan komen door 1 of meer van deze dingen:
weinig drinken te weinig vezels eten te weinig bewegen aanleg: bij sommige mensen werken de darmen minder goed spanning u gaat niet meteen naar de wc als u moet poepen zwanger zijn de spieren onder in uw bekken werken niet goed u gebruikt medicijnen met als bijwerking verstopping, bijvoorbeeld:
morfine ijzerpillen medicijnen tegen depressie medicijnen tegen botontkalking medicijnen tegen allergie plaspillen medicijnen bij de ziekte van Parkinson medicijnen tegen epilepsie medicijnen tegen psychose
Soms komt verstopping door iets anders, bijvoorbeeld een ziekte:
prikkelbare darm syndroom een langzaam werkende schildklier diabetes (suikerziekte) overgevoelig zijn voor gluten (coeliakie) depressie ziekte van Parkinson multiple sclerose (MS)
Heel soms komt verstopping door een gezwel in de dikke darm. Morfine is een sterke pijnstiller. Het hoort bij een groep stoffen genaamd opiaten. Deze stoffen lijken allemaal op morfine. Artsen schrijven het voor bij plotselinge ernstige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn.
- Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.
- Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).
- Voor meer informatie zie,
- Onderzoeken Als u naar uw huisarts gaat voor verstopping, onderzoekt uw huisarts uw buik.
Uw huisarts kijkt naar uw buik, luistert en voelt. Soms voelt de huisarts in uw anus. Bij de meeste mensen met verstopping zijn verder geen onderzoeken nodig. Een röntgenfoto van de buik en een echo van de buik zijn niet nodig om te kijken of u verstopping heeft.
Uw huisarts kan wel uw bloed en uw plas (urine) laten onderzoeken. Dit is soms nodig om te kijken of er iets anders is. Bijvoorbeeld overgevoeligheid voor gluten of een langzaam werkende schildklier. Adviezen Drink minstens 1,5 tot 2 liter per dag. Drink vooral water, thee en koffie zonder suiker. Liever geen vruchtensap en frisdrank.
, met genoeg, Vezels houden vocht vast in de darmen. U krijgt hierdoor meer en zachtere poep en uw darmen gaan beter werken. Vezels zitten vooral in:
volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst groente fruit peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen noten
Wat eten of drinken om stoelgang te bevorderen?
1. Genoeg vezels eten – Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven. Bekijk tips om meer vezels te eten,
Wat is beter groene of gele kiwi?
Bron van vitamine C – Vergis je niet in de zoete smaak van de gele kiwi. Dit hoeft namelijk niet te betekenen dat het minder gezond is! Met één kiwi per dag heb je gelijk al je dagelijks aanbevolen portie vitamine C binnen, zelfs nog meer dan de aanbevolen 75 mg en daarmee ook meer dan sinaasappels.
De gele variant bevat in verhouding tot de groene kiwi de meeste vitamine C, met ruim 152 mg! Terwijl de groene kiwi 88 mg bevat. Dagelijks een kiwi eten kan dus bijdragen aan een betere weerstand en minder vermoeidheid. Als je verkouden bent kun je dus het beste de gele variant eten. Tip: Weet je niet zo goed wanneer de kiwi rijp genoeg is? Druk dan voorzichtig op de kiwi.
Als het een klein beetje meegeeft is hij rijp. Een hele harde kiwi kun je beter nog even laten rijpen.
Hoe weet je of je darmen vol zijn?
Opgezette buik of opgeblazen gevoel? De buik kan opzwellen doordat de darm in volume toeneemt, door een infectie of door gasvorming. Een opgezette buik gaat vaak samen met een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid, maar dat hoeft niet altijd.
De buik is zichtbaar opgezwollen Er kan een opgeblazen gevoel zijn, terwijl dat niet zichtbaar is Een toename van gassen in de darmen, met als gevolg winderigheid Soms is er sprake van misselijkheid of een verminderde eetlust
Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor een opgezette buik of een opgeblazen gevoel:
Een afwijkende darmflora Overgroei met candida of andere gisten Een besmetting met darmparasieten, is een van de meest voorkomende oorzaken Overconsumptie van zetmeel of noten Intolerantie voor gluten Intolerantie voor melksuiker Stijging van histamine door een enzym tekort Gebruik van maagzuurremmers Ontstekingen gaan samen met een opgeblazen gevoel in de buik, er is dan een afwijkend ontlastingspatroon
In de rest van dit artikel gaan we verder in op de mogelijke oorzaken van een opgezette buik. Heb jij last van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel, en wil je graag weten wat de oorzaak hiervan is? Bestel dan een test bij Darmklachten.nl. Een kweek van de darmflora kan een daling van de gezonde bacteriën aantonen, dit gaat vaak samen met een toename van gisten, wat een opgezette buik als gevolg kan hebben.
Het gebruik van een antibioticum kan ook een opgezette buik, een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree tot gevolg hebben. Evenals een toename van gisten zoals Candida albicans. Candida albicans is een gist dat gassen vormt en zowel een opgeblazen gevoel als winderigheid veroorzaakt. Candida kan toenemen door het eten van zetmeelrijke producten zoals brood.
Bij mensen met overgewicht en diabetes is vaak sprake van een toename van gisten in de darm. Een van de belangrijkste oorzaken van een opgeblazen gevoel in de buik is een besmetting met Dientamoeba fragilis of Blastocystis hominis, parasieten die jarenlang in de darm kunnen verblijven.
- Bijna geen enkele aandoening veroorzaakt meer een opgezette buik dan deze darmparasieten.
- Een veel gehoorde klacht bij besmetting met Dientamoeba fragilis is: “ik heb een opgezette buik alsof ik acht maanden zwanger ben.” Ook Blastocystis hominis veroorzaakt een opgezette buik en een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid en soms jeuk.
Sommige mensen ervaren jarenlang klachten zonder te weten dat ze besmet zijn met deze parasiet. Het eten van brood en andere zetmeelrijke producten is vaak de oorzaak van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel. Daarnaast doet een zetmeel overconsumptie de klachten van Candida en parasieten toenemen.
Bij een gebrek aan maagzuur of voedselintoleranties wordt de voeding niet goed verteerd, dit kan leiden tot een opgezette buik of een opgeblazen gevoel. Een toename van ongunstige coli bacteriën en een daling van gezonde bacteriën zoals Lactobacillus is een andere mogelijke oorzaak voor een opgezette buik.
Diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel treden op bij het eten van granen die gluten bevatten wanneer men een glutenintolerantie, coeliakie, heeft. Kinderen met coeliakie hebben vaker diarree en buikpijn. Kenmerkend is dat zij een bolle, opgezette buik hebben.
- Zij kunnen vermoeid zijn en bloedarmoede hebben.
- De darmvlokken kunnen beschadigen of kapot gaan, waardoor minder mineralen opgenomen worden.
- Bij volwassen kan coeliakie zich uiten in migraine, depressiviteit, buikpijn, een opgezette buik en botontkalking.
- Een opgezette buik, een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree kunnen worden veroorzaakt door hoge spiegels van histamine in de darm.
Een toename van histamine ontstaat door een gebrek van het enzym (DAO) dat histamine in de darm afbreekt. Er ontstaan vooral hoge histamine spiegels bij allergieën en na het consumeren van oude kaas, chocolade of rode wijn. De ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa kunnen gepaard gaan met langdurige hevige diarree of waterige ontlasting.
- Dit kan wel 10 maal per dag voorkomen.
- Ook kunnen de symptomen milder zijn en zich uiten in een opgeblazen gevoel en winderigheid.
- Het niet goed verteren van vetten en zetmeel doet de buik vaak opzwellen en zorgt voor een opgeblazen gevoel.
- Een infectie of afgenomen functie van de alvleesklier en galblaas of een afname of toename van pancreas elastase of galzouten kunnen hiervan de oorzaak zijn.
Wanneer men slechts om de 3 of 4 dagen naar het toilet gaat, ontstaat er een opgezette buik. De druk in de buik wordt als zeer belastend ervaren. Vaak is er loze aandrang, men gaat naar het toilet, maar er komt niets uit. Tenslotte kan een melksuiker intolerantie de oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel of een opgezette buik.
- Lactose is een suiker dat voorkomt in melk en in melkproducten, en wordt ook wel melksuiker genoemd.
- Een intolerantie voor melksuiker veroorzaakt winderigheid, een opgezette buik en diarree.
- In Nederland kan 15% van de mensen het melksuiker niet afbreken.
- Daardoor kan diarree ontstaan na het drinken van een glas melk.
Lactose wordt vaak aan voedsel en medicijnen toegevoegd. Mensen met deze aandoeningen dienen altijd goed de ingrediënten van hun voedsel te bestuderen, slechts een beetje melksuiker kan al een opgeblazen gevoel of een opgezette buik veroorzaken. Door middel van een ademtest wordt een tekort aan lactase aangetoond, die weer een opgeblazen gevoel of opgezette buik kan veroorzaken.
Dat kan wijzen op een melksuiker-intolerantie. Bij een melksuiker-intolerantie wordt het waterstofgas gehalte van de adem gemeten. Er kan echter ook methaan worden gevormd. Wanneer alleen de standaard waterstof ademtest wordt uitgevoerd en methaan niet wordt gemeten, wordt 5 tot 15% van de gevallen over het hoofd gezien.
Er zijn een aantal testen die gedaan kunnen worden voor verschillende mogelijke oorzaken van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel:
Klacht | Test |
Giardia lamblia, Cryptosporidium spp | PCR |
Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis | PCR |
Overconsumptie zetmeel | Zetmeel gehalte ontlasting |
Slechte vertering | Vetgehalte van de ontlasting |
Afwijkende darmflora | Kweek darmflora |
Candida overgroei | Kweek candida soorten |
Glutenintolerantie | t-Transglutaminase, Anti-gliadine |
Histamine gehalte | Histamine |
Ziekte van Crohn, colitis | Calprotectine, lactoferrine |
Darmontstekingen | TNF-alfa, alfa trypsine |
Dikke darm aandoening | Beta-defensine2 |
Alvleesklieraandoeningen | Pancreas elastase |
Galblaas aandoeningen | Galzouten |
Er zijn een aantal testen die gedaan kunnen worden voor verschillende mogelijke oorzaken van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel: Een opgezette buik en een opgeblazen gevoel zijn erg vervelend. Indien sprake is van een achterliggende aandoening, dient deze behandeld te worden.
Houd de lucht niet in, maar laat deze naar buiten Munt en kamille thee bevorderen de spijsvertering en helpen een opgezet gevoel te verminderen Bonen, peulvruchten, fruit met veel vezels, frisdrank en zuivelproducten kunnen beter uit het dieet vermeden worden
Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. : Opgezette buik of opgeblazen gevoel?
Wat eten voor stevige stoelgang?
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. – Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
- Vezels werken als een spons.
- Doordat vezels vocht vasthouden, wordt de ontlasting steviger en dikker.
- Eet bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren couscous, zilvervliesrijst, peulvruchten, aardappelen, groente en fruit.
- Doordat je door diarree veel vocht en zout verliest, kun je uitdrogen.
- Het is daarom goed om iedere twee uur iets te eten en te drinken.
Zorg dat je voldoende drinkt (meer dan 1,5 liter per dag) en blijf daarnaast zo normaal en gevarieerd mogelijk eten. Ga voor meer voedingstips naar ons artikel over, : Bestaan er voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen?
Wat te eten bij luie darmen?
Tips om constipatie te vermijden Dr. Philip Caenepeel, gastro-enteroloog in het ZOL: “We spreken van een verstopping wanneer de ontlasting minder dan drie keer per week of alleen na hard persen tot stand komt. Wanneer constipatie te wijten is aan een verkeerde levenswijze zijn een aanpassing van de eet- en leefgewoonten en het heropvoeden van de darm cruciaal en meestal ook afdoende.
- De raadgevingen zijn relatief eenvoudig en sluiten perfect aan bij de aanbevelingen van een gezonde en gevarieerde voeding.” Gezond ontbijt Neem een vezelrijk en gevarieerd ontbijt.
- Hiermee maak je je darmen als het ware wakker.
- Neem tijd voor het toiletbezoek Stel de toiletdrang niet uit.
- De toiletdrang treedt vooral op na voedselinname.
Als de maag gevuld wordt, seint de maag een signaal naar de dikke darm dat er nieuwe darminhoud is toegekomen en dat de dikke darm zich moet ledigen. Krachtige samentrekkingen in de dikke darm duwen de inhoud naar het rectum (endeldarm). Als het rectum wordt gevuld, krijg je de drang om naar het toilet te gaan.
- Het is belangrijk dat deze drang wordt opgevolgd.
- Een prikkel die niet wordt beantwoord, verdwijnt.
- Het rectum past zich dan aan aan de nieuwe gevulde situatie.
- Een prikkel die nooit wordt beantwoord, ontstaat niet meer.
- Het rectum seint dan geen toiletdrang meer door.
- Neem zeker voldoende tijd voor je toiletbezoek.
Zit op het toilet met de voeten op de grond. Kinderen die met bengelende benen op het toilet zitten, gebruiken minder goed hun buikspieren om de darmen te ledigen. Je kan op het toilet naar voor en naar achter wiegen om met de buikspieren de darmen ‘pompend’ te ledigen.
- Eet vezelrijke voeding Maak er een gewoonte van vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken zoals volkorenbrood en andere volkorenproducten (bv.
- Muesli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stukken per dag).
- Een vezelrijk dagmenu bevat ongeveer 30 gram vezels per dag.
- Vezels zijn onverteerbare suikers.
Ze voeden en vullen de dikke darm en veroorzaken toiletdrang. Drink water Drink voldoende water, eventueel als koffie. Zonder voldoende vocht kunnen de vezels hun werk niet doen in de dikke darm. Vezels houden vocht vast waardoor de ontlasting meer volume krijgt en zachter wordt.
- In normale omstandigheden vertelt ons lichaam ons perfect wanneer we moeten drinken.
- Jonge kinderen en hoogbejaarden kunnen wel eens vergeten te drinken.
- Bij warm weer en bij sporten moet je meer drinken.
- Lichaamsbeweging Neem voldoende en regelmatig lichaamsbeweging.
- Sporten kan de darmen stimuleren.
- Oorzaak van verstopping ? Verstopping kan ontstaan door ‘een luie dikke darm’ of door een moeilijke uitdrijving van de darminhoud.
Laxantia kunnen helpen bij ‘een luie dikke darm’. Bij een moeilijke uitdrijving van de darminhoud, moet je nagaan hoe je je toiletbezoek kan verbeteren. Spreek erover met je arts. Laxantia Er bestaan niet-prikkelende en prikkelende laxantia. De niet-prikkelende laxantia houden water vast in de darm en vergemakkelijken zo de darmwerking.
Is koffie een laxeermiddel?
Hoe komt dit? – Koffie, wat voornamelijk komt door cafeïne. Cafeïne stimuleert de peristaltiek. Dit is de knijpende beweging die ervoor zorgt dat voedsel vooruit wordt geduwd in het maag-darmstelsel of urine in de ureter. Gelukkig hebben we perisaltiek, anders zouden we niet ondersteboven een glas water kunnen drinken.