HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Fruit Vult Het Meest?

Welk Fruit Vult Het Meest
Zoals je vast zelf ook wel eens hebt gemerkt, vult het ene voedingsmiddel beter dan de ander. Zo zit je na het eten van een bruine boterham veel langer vol dan na het eten van een witte. Helemaal als je minder wilt eten, is het beter om iets te eten waar je een vol gevoel van krijgt.

Om een beeld te geven van wat wel en wat minder vult is er in 1995 een verzadigingsindex ontwikkeld. Wij leggen het je uit! Verzadigingsindex Het voedsel werd ingedeeld aan de hand van hun ‘vermogen’ om trek te stillen. Als basis is wit brood genomen, dat voor 100% staat. Is het vullender dan dat, scoort het boven de 100% en vice versa.

Voedsel dat dus meer dan 100 scoorde is meer vullend dan voedsel dat minder dan 100 scoorde. Eet je voedsel dat hoog scoort op de index, dan heb je dus kans dat je uiteindelijk gemiddeld minder calorieën eet: je zit immers het grootste deel van de tijd vol.

Uitblinkers Gekookte aardappelen De good old gekookte aardappelen scoren het hoogst op de verzadigingsindex met 323. Dit is dus het meest vullende eten dat er is! Havermout Havermout scoort ook hoog op de index, namelijk 209. Met die score neemt het de derde plek in op die lijst. Havermout is onder meer vullend door de oplosbare vezels die erin zitten: die zuigen water op waardoor je je langer vol voelt.

Ei Een studie ondervond dat een ei bij het ontbijt, in plaats van een bagel, het vol-gevoel verhoogde en de calorie-inname verlaagde over de volgende 36 uur. Dit komt onder andere door de eiwitten in ei. Gekookte eieren scoren 150 op de index. Appels & sinaasappels Van alle stukken fruit scoren appels en sinaasappels het hoogst met 197% en 202%.

Volkoren pasta Deze bruine pasta is met 188% behoorlijk vullend! Popcorn Van alle snacks is popcorn het meest vullend met 154%. Pinda’s daarentegen scoren heel laag met 84% Lage scorers Croissant Opvallend: een croissantje is met een score van 47% het minst vullend van de hele index! Cake & Donuts Ook deze zoete baksels scoren heel laag op de verzadigingsindex (65% en 68%).

Het is misschien wel lekker, maar dus ongezond en niet vullend! Bananen Van de fruitsoorten scoren bananen het laagste met maar 118%. Helemaal niet meer voedend dan een witte boterham dus. Witte pasta Ook witte pasta scoort maar 119% en is dus een stuk minder voedzaam dan de volkoren variant.

The Satiety Index
All are compared to white bread, ranked as “100” Each food is rated by how well it satisfied their hunger. Tip: If you want to lose weight, avoid the LOWER numbers!
Bakery Products Carbohydrate Rich Foods
Croissant 47% White bread 100%
Cake 65% French fries 116%
Doughnuts 68% White pasta 119%
Cookies 120% Brown Rice 132%
Crackers 127% White rice 138%
Snacks and Confectionary Grain bread 154%
Mars candy bar 70% Wholemeal bread 157%
Peanuts 84% Brown pasta 188%
Yoghurt 88% Potatoes 323%
Crisps 91% Protein Rich Foods
Ice cream 96% Lentils 133%
Jellybeans 118% Cheese 146%
Popcorn 154% Eggs 150%
Breakfast Cereals Baked beans 168%
Muesli 100% Beef 176%
Sustain 112% Fish 225%
Special K 116% Fruits
Cornflakes 118% Bananas 118%
Honeysmacks 132% Grapes 162%
All Bran 151% Apples 197%
Porridge/Oatmeal 209% Oranges 202%
See also:  Wanneer Fruit Baby?

Wat eet jij als je een vol gevoel wil krijgen? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt de foto hier. Summary Article Name Verzadigingsindex: hoe lang vult je eten? Description Zoals je vast zelf ook wel eens hebt gemerkt, vult het enige voedingsmiddel beter dan de ander.

Waarom vult fruit niet?

3 fabeltjes over fruit Ik eet heel veel en heel graag fruit. Een dag zonder fruit is als een dag niet geleefd! Ik vind alleen al de kleuren van fruit zoooooo mooi! Ik kan me echt verwonderen over al die tinten rood, geel en groen die veelal op natuurlijke wijze voorkomen. Elk stuk fruit ziet er ook weer anders uit, in een andere kleursamenstelling, een andere grootte of met bobbels, bulten en bochten.

 1. Ik vind het fantastisch om voor het eerst een nieuw soort fruit te proberen.
 2. Eerst uitvogelen hoe ik de vrucht open krijg, daarna bewonder ik de binnenkant en neem ik voorzichtig een eerste hap.
 3. En naast al die prachtigheid aan de buitenkant, zit er ook zoveel moois aan de binnenkant! Als er een productgroep bestaat waar je eindeloos van kunt eten zonder je schuldig te voelen – wat zeg ik, hoe meer hoe beter! – dan is het fruit.

Toch heeft fruit in de 20e eeuw op magische wijze een slechte naam opgebouwd. Ben je net als ik een bewonderaar van fruit, lees dan snel verder en help mij om deze onzin uit de wereld te verdrijven. Van fruit word je dik Het klopt dat fruit veel suikers bevat.

In onderzoeken naar overgewicht wordt aangegeven dat een teveel aan suikers kan helpen met het bereiken van overgewicht. Echter zijn de suikers in fruit goede (natuurlijke) suikers. Suikers worden in je lichaam omgezet in glucose en glucose is energie. Wist je dat de voornaamste brandstof van je hersencellen glucose is? Naast suikers bevat fruit nog veel meer goede voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, vezels en vocht.

In een stuk fruit zitten erg weinig calorieën, zoals je kunt zien in de tabel hieronder (deze tabel is afkomstig van Optimavita.nl). Vergelijk dat maar eens met de 484 calorieën in een Snickers. Kortom, om dik te worden van fuit moet je héél véél eten en niet bewegen.

Dat klinkt in mijn oren niet als iets wat snel gebeurt. Fruit vult niet Ik hoor in mijn omgeving vaak dat men geen fruit eet omdat het niet vult of juist hongeriger maakt. Er lijkt dus een behoefte te zijn aan een gevoel van verzadiging of een volle maag. Verzadiging ontstaat wanneer de maag voldoende is gevuld met voedsel.

Terwijl je eet, stretcht de maag uit tot een bepaalde omvang totdat hij niet verder kan. Dan signaleren receptoren in de maag het brein dat je voldoende hebt gegeten en dat je moet stoppen. Het probleem is echter dat niet elk soort voedsel de maag op eenzelfde manier vult.

 • Zo nemen 500 calorieeën aan groentes (waar voornamelijk koolhydraten en vezels in zitten) veel meer plek in dan 500 calorieeën van een goedkope hambuger (vet).
 • Terwijl je bij de groentemaaltijd op tijd stopt met eten, voel je je nog niet verzadigd door die ene hamburger en neem je er nog een.
 • Dat is misschien niet wat je wilt.
See also:  Welke Fruit Is Goed Voor Je Huid?

Wat is dan de oplossing als je graag fruit eet als tussendoortje maar je niet vol voelt? Eet meer fruit voor meer vezels en gevarieerd voor diverse smaaksensaties. Een appel én een mandarijn. Zwarte druiven en een sinaasappel. Twéé bananen en frambozen.

Je snapt het. Bruine bananen zijn overrrijp/ fruit met vlekjes is niet gezond Zag ik vroeger een banaan met bruine vlekjes op de schil, dan gooide ik ‘m achteloos weg. Ik dacht dat ‘ie bedorven was en dat ik het arme banaantje te lang had laten liggen. Nu weet ik dat de vlekjes geen teken van schimmel zijn, maar dat het de zetmeel is die omgezet is in suikers.

Dat betekent dat de banaan rijp is, makkelijker verteerbaar en op z’n lekkerst! Heb je weleens het fruit in de Albert Heijn met het fruit in de Lidl vergeleken? Fruit heeft, zoals ik in de intro vertelde, bochten, bulten en vlekjes. Maar dat maakt ‘m niet minder lekker.

Is fruit gezond om af te vallen?

Afvallen met fruit – Je hoeft dus echt niet bang te zijn om fruit te eten als je af wilt vallen. De suikers zijn geen probleem, zeker niet als je ze vergelijkt met de vele voordelen die fruit met zich meeneemt. Daarnaast is het aantal calorieën kijkt ook erg laag.

 • De meeste vruchten blijven makkelijk onder de 100 kcal per stuk.
 • Een banaan levert bijvoorbeeld maar 90 kcal op, een peer of appel 80 kcal.
 • Zelfs met twee stuks fruit per dag zul je dus niet snel de 200 kcal aantikken.
 • De kans is klein dat je daardoor opeens een calorie-overschot op zou lopen Bovendien zorgen de aanwezige vezels voor een verzadigd gevoel.

Fruit kan dus juist ook helpen voorkomen dat je naar ongezondere en minder slanke snacks grijpt als je even trek hebt. Ook leveren deze gezonde fruitsoorten allerlei broodnodige voedingsstoffen, die voorkomen dat je trek krijgt door tekorten.

Welk fruit is vullend?

Zoals je vast zelf ook wel eens hebt gemerkt, vult het ene voedingsmiddel beter dan de ander. Zo zit je na het eten van een bruine boterham veel langer vol dan na het eten van een witte. Helemaal als je minder wilt eten, is het beter om iets te eten waar je een vol gevoel van krijgt.

 • Om een beeld te geven van wat wel en wat minder vult is er in 1995 een verzadigingsindex ontwikkeld.
 • Wij leggen het je uit! Verzadigingsindex Het voedsel werd ingedeeld aan de hand van hun ‘vermogen’ om trek te stillen.
 • Als basis is wit brood genomen, dat voor 100% staat.
 • Is het vullender dan dat, scoort het boven de 100% en vice versa.

Voedsel dat dus meer dan 100 scoorde is meer vullend dan voedsel dat minder dan 100 scoorde. Eet je voedsel dat hoog scoort op de index, dan heb je dus kans dat je uiteindelijk gemiddeld minder calorieën eet: je zit immers het grootste deel van de tijd vol.

 1. Uitblinkers Gekookte aardappelen De good old gekookte aardappelen scoren het hoogst op de verzadigingsindex met 323.
 2. Dit is dus het meest vullende eten dat er is! Havermout Havermout scoort ook hoog op de index, namelijk 209.
 3. Met die score neemt het de derde plek in op die lijst.
 4. Havermout is onder meer vullend door de oplosbare vezels die erin zitten: die zuigen water op waardoor je je langer vol voelt.
See also:  Waarom Is Tomaat Fruit?

Ei Een studie ondervond dat een ei bij het ontbijt, in plaats van een bagel, het vol-gevoel verhoogde en de calorie-inname verlaagde over de volgende 36 uur. Dit komt onder andere door de eiwitten in ei. Gekookte eieren scoren 150 op de index. Appels & sinaasappels Van alle stukken fruit scoren appels en sinaasappels het hoogst met 197% en 202%.

 • Volkoren pasta Deze bruine pasta is met 188% behoorlijk vullend! Popcorn Van alle snacks is popcorn het meest vullend met 154%.
 • Pinda’s daarentegen scoren heel laag met 84% Lage scorers Croissant Opvallend: een croissantje is met een score van 47% het minst vullend van de hele index! Cake & Donuts Ook deze zoete baksels scoren heel laag op de verzadigingsindex (65% en 68%).

Het is misschien wel lekker, maar dus ongezond en niet vullend! Bananen Van de fruitsoorten scoren bananen het laagste met maar 118%. Helemaal niet meer voedend dan een witte boterham dus. Witte pasta Ook witte pasta scoort maar 119% en is dus een stuk minder voedzaam dan de volkoren variant.

The Satiety Index
All are compared to white bread, ranked as “100” Each food is rated by how well it satisfied their hunger. Tip: If you want to lose weight, avoid the LOWER numbers!
Bakery Products Carbohydrate Rich Foods
Croissant 47% White bread 100%
Cake 65% French fries 116%
Doughnuts 68% White pasta 119%
Cookies 120% Brown Rice 132%
Crackers 127% White rice 138%
Snacks and Confectionary Grain bread 154%
Mars candy bar 70% Wholemeal bread 157%
Peanuts 84% Brown pasta 188%
Yoghurt 88% Potatoes 323%
Crisps 91% Protein Rich Foods
Ice cream 96% Lentils 133%
Jellybeans 118% Cheese 146%
Popcorn 154% Eggs 150%
Breakfast Cereals Baked beans 168%
Muesli 100% Beef 176%
Sustain 112% Fish 225%
Special K 116% Fruits
Cornflakes 118% Bananas 118%
Honeysmacks 132% Grapes 162%
All Bran 151% Apples 197%
Porridge/Oatmeal 209% Oranges 202%

Wat eet jij als je een vol gevoel wil krijgen? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt de foto hier. Summary Article Name Verzadigingsindex: hoe lang vult je eten? Description Zoals je vast zelf ook wel eens hebt gemerkt, vult het enige voedingsmiddel beter dan de ander.

Welk fruit eet je best s avonds?

Tweede portie – Wanneer eet je dan best de tweede portie? Gezellig ‘s avonds voor de televisie! ‘s Avonds fruit eten zou goed zijn voor je nachtrust, Aardbeien, kersen, bananen en nectarines in het bijzonder bevatten een beetje van het slaaphormoon melatonine, waardoor je rustig in slaap kunt vallen.