HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Fruit Vitamine C?

Welk Fruit Vitamine C
10. Mandarijn (40 milligram per 100 gram 1 ) – Last but not least, er zit ook veel vitamine C in de mandarijn. Het is dan wel de laatste van dit rijtje, maar alsnog haal je een goede 40 mg vitamine C uit 100 mg van de vrucht. Vooral in het herfstseizoen is de mandarijn erg populair, omdat de vrucht ook in deze periode geplukt wordt.

Waar zit veel vitamine C in?

Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden, is het belangrijk om groente in weinig water te koken, en niet langer dan nodig is.

Wat moet je eten bij vitamine C tekort?

Waar zit veel vitamine C in? – De zeemannen (en vrouwen) wisten dus ook al hoe hoe je een vitamine C tekort kunt aanvullen. Een gezond en gevarieerd dieet vol groente en fruit volstaat om een vitamine C tekort te voorkomen. Denk aan 2 stuks fruit per dag, dan zit je sowieso goed.

Maar als je een vitamine C tekort flink wilt aanvullen, dan zijn citrusvruchten – echte vitamine C knallers – je redding. Mocht je (te veel) alcohol drinken of roken, dan kan een citrusvrucht hier en daar geen kwaad. Al gaat een gezond en gevarieerd dieet verder dan enkel vitamine C, denk bijvoorbeeld eens aan vitamine K2.

Enige idee waar dat inzit? Dit is waarom vitamine K2 zo belangrijk is – en hoe je een tekort herkent,

Welk fruit heeft meeste vit C?

1. Acerola (1700 milligram per 100 gram 1 ) – De absolute winnaar is de acerola, ook wel de barbadoskers genoemd. Deze relatief onbekende fruitsoort steekt met kop en schouders boven de rest uit: er zit maar liefst 1700 mg vitamine C in acerola! Dat is meer dan welke fruitsoort dan ook.

Hoe merk je dat je vitamine C tekort hebt?

3. Wanneer heb je een vitamine C-tekort? – Het lichaam kan Vitamine C niet zelf aanmaken, hierdoor kan een vitamine C-tekort ontstaan als je niet voldoende vitamine C uit voeding binnen krijgt. Lukt het niet om dagelijks 2 stuks fruit en 2 ons groente te eten, dan kan er een vitamine C-tekort optreden.

Een tekort merk je aan je weerstand, maar ook aan gewichtsverlies, vermoeidheid en gewrichtsklachten. Het is dan zinvol om een voedingssupplement te nemen met vitamine C. Rokers, mensen met veel stress en ouderen hebben meer kans op een vitamine C-tekort. Bij een extreem vitamine C-tekort loop je het risico scheurbuik op te lopen.

Vitamine C-tekort symptomen bij scheurbuik gaan nog een stuk verder: je hebt dan ook last van slapeloosheid, tandvleesbloedingen en inwendige bloedingen. Scheurbuik als gevolg van een vitamine C-tekort komt echter vrijwel niet meer voor.

Hoe merk je tekort aan vitamine C?

Vitamine- en mineralengebrek Een tekort aan vitamine C is zeldzaam, omdat het lichaam voorraad opbouwt voor 3 maanden. Een gebrek merkt u aan gewichtsverlies, minder weerstand, moe zijn, gewrichtsklachten, slecht genezende wondjes en blauwe plekken. Een extreme vorm van vitamine-C-gebrek is scheurbuik.

Hoe krijg je het beste vitamine C binnen?

Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden, is het belangrijk om groente in weinig water te koken, en niet langer dan nodig is.

Wat is gezonder een sinaasappel of een kiwi?

2. Kiwi – Wat is bruin en harig van buiten en groen van binnen? Juist, een kiwi! Kiwi’s zijn heel gezond en worden ook wel vitaminebommetjes genoemd. Met 1 kiwi heb je al meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen! Kiwi’s bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel.

See also:  Welk Vers Vlees Voor Kat?

Hoe veel vitamine C per dag?

Vitamine C, veel meer dan een weerstands vitamine De meeste dieren maken zelf vitamine C aan en wanneer zij gestrest zijn, is dat wel vier tot tien keer meer dan in rust. Ook mensen hebben veel meer vitamine C nodig in stressvolle periodes. De meeste voedingswetenschappers gaan uit van 1000 – 3000 mg vitamine C per dag in tijden van stress of dreigende virussen.

 1. Mensen kunnen echter zelf geen vitamine C aanmaken en zijn aangewezen op hun voeding, maar het valt niet mee om die hoeveelheid uit je voeding te halen.
 2. Vitamine C is een water-oplosbare vitamine.
 3. Dat betekent dat je lichaam er geen voorraadje van kan aanleggen en dat je bij voorkeur aan elke maaltijd (en het liefst ook bij elk tussendoortje, als je die eet) een vitamine C-bron toevoegt.

Ook is het daarom aan te bevelen om in al je maaltijden meerdere vitamine C-bronnen te verwerken. Voldoende vitamine C is een must voor elk mens die gezond wil zijn en blijven. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 80 mg is gericht op het voorkomen van tekorten, maar logischerwijs niet voldoende voor een zo optimaal mogelijke gezondheid. Zeker niet omdat vitamine C, los van haar taken voor je afweersysteem (viruskiller, ontstekingsremmer bij ontstekingen, aanmaak van Natural Killer cellen) en ontelbare andere taken heeft in ons lichaam:

Als antioxidant* (in zowel lichaam maar zeker in ons brein: hersenen en bijnieren bevatten de hoogste concentraties vitamine C**)De aanmaak van neurotransmitters. Zo is een gezonde GABA/Glutamaat balans (die de balans tussen ‘remmen’ & gas geven’ in je brein regelt)onder ander afhankelijk van voldoende vitamine C. Verder hebben we voor de aanmaak van serotonine, dopamine en (nor)adrenaline ook voldoende vitamine C nodig.De afbraak van neurotransmitters, zoals histamine zodat er geen allergische klachten optreden.de omzetting van de essentiële vetzuren Omega 3 en 6 naar de gezondheidsbevorderende prostaglandines. Zie het weetje de omzetting naar carnitine zodat je vetten kunt omzetten in energiede omzetting van schadelijke nitrosaminen uit nitraat en nitriet tegengaan in het spijsverteringskanaal.Het is één van de vitamines die nodig zijn voor de schadelijke en/of onbruikbare stoffen moeten geschikt worden gemaakt voor uitscheiding. de aanmaak van collageen/ bindweefsel, etcetera.bijdragen aan de omzetting van cholesterol in galzouten. (Zo draagt het bij aan een gezond cholesterol. Bovendien zijn galzouten essentieel voor o.a. de vertering van vetten en de afvoer van afvalstoffen)

Vitamine C is een noodzakelijke vitamine om de omzetting naar bijvoorbeeld schildklierhormonen en je gelukshormoon dopamine mogelijk te maken. *Onder invloed van stress hebben we veel meer antioxidanten nodig. **Wat belangrijk is om te weten is dat onze hersenen als eerste vitamine C als antioxidant toegewezen krijgen.

 1. Bevat de voeding onvoldoende vitamine C dan krijgen andere taken geen vitamine C meer toebedeeld.
 2. Dit kan vergaande consequenties hebben voor echt van alles: je stemming, darmperistaltiek en je slaap zijn bijvoorbeeld afhankelijk van een gezonde aanmaak van neurotransmitters.
 3. En om je hormoonbalans gezond te houden en je teven uit de chronische ontstekingen te houden is een goede omzetting van essentiële vetzuren nodig.

En wat te denken van voldoende collageen: Vitamine C beschermt bovendien je bloedvaten tegen beschadiging. Beschadiging aan bloedvaten veroorzaken ontstekingen die gerepareerd moeten worden. Vitamine C is de eerst aangewezen stof hiervoor.(1) Is er onvoldoende vitamine C dan wordt er getracht met behulp van cholesterol de beschadigingen te repareren. Je brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen. Uit: “Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap” / Rineke Dijkinga. Een lekke darm kan bijdragen aan te weinig opname van vitamine C. Belangrijk om te weten: onder invloed van chronische stress heb je een groter risico op een lekke darm. En een veel hogere behoefte aan vitamine C Ieder mens heeft voor een gezond brein (met een zeer hoge vitamine C behoefte), een gezond hart-vaatsysteem, een gezonde huid/immuunsysteem etc.

See also:  Hoe Lang Kun Je Rijst Bewaren In De Koelkast?

onder invloed van chronische stress verkeren (waardoor er meer oxidatieve stress is) of die uitgeput zijn door chronische stress;bepaalde medicijnen gebruiken (antibiotica, anticonceptie, maagzuurremmers, bloedverdunners etcetera);chronische ontstekingen hebben, zoals bij het metabool syndroom (2), diabetes etc. Maar feitelijk zijn alle chronische ziektebeelden die ons plagen ontstekingsziekten*. tekenen van een tekort hebben, zie hieronder;een lekke darm/leaky gut of een gebrek aan maagzuur hebben, omdat de opname van onder andere vitamine C hierdoor belemmerd wordt;gevoelig zijn voor (cholesterol)galstenen.(3)

* Als ons immuunsysteem chronisch geactiveerd wordt door een laaggradige ontsteking zorgt dit voor meer oxidatieve stress waardoor ook onze behoefte aan vitamine C toeneemt; Scheurbuik, het ultieme signaal van een vitamine C-tekort, kennen we gelukkig niet meer.

snel bloedend tandvleesslecht gebittrage wondgenezingsnel blauwe plekken en/of snel (onderhuids) bloedenbloedarmoede/ijzergebrekniet te verklaren vermoeidheidgebrek aan eetlust en daardoor onverklaarbaar gewichtsverliescellulitissnelle en/of vroegtijdige huidverouderingzwak bindweefsel (peesblessures, snel spierpijn, spataderen, zwakke haarvaten etc)1,2

Wat bijzonder is om te zien: dit zijn nagenoeg dezelfde symptomen die ook kunnen optreden bij een tekort aan beschermende polyfenolen. Zie verder het artikel

Vitamine C gehalte in mg/ 100 gram (ADH is 80 mg/dag)

Aardbei 60Ananas 43Asperge, rauw 30Aubergine 10Basilicum, vers 26Basilicum, gedroogd 61Bieslook, vers 47Bieslook, gedroogd 660Broccoli, gekookt 38Cayennepoeder 76Chilipoeder 64Citroen 40Dille vers 85Frambozen 32Grapefruit 40Kersen 10Kiwi, groen 79Kiwi, geel 135Koriander, droog 567

Koolrabi, rauw 60Kruidnagel 81Mango 23Mierikswortel 122Paprika, rood en rauw 150Paprika, groen en rauw 71Paprikapoeder 71Peterselie, vers 125Peterselie, gedroogd 122Rozemarijn, gedroogd 61Rozenbottel 426Tomaat, zongedroogd 39Tijm 160Sinaasappel 51Spruitjes, gekookt 132Sambal 144Tuinkers 50Zwarte bessen 150

Bronnen: nevo-online.rivm.nl & nutritiondata.self.com Als je kijkt naar de top 10 van vitamine C-bronnen, dan bevat tropisch fruit over de hele linie hogere hoeveelheden vitamine C dan inheems fruit: guave, kiwi, papaja, sinaasappelen en grapefruit scoren hoog.

Maar vlak onze Hollandse aardbeien, (aronia)bessen en rozenbottels beslist niet uit. Het zou mooi zijn om de inheemse bronnen optimaal te gebruiken. Ga bijvoorbeeld eens naar een pluktuin om je eigen bessen of aardbeien te plukken (www.pluktuin.nl). Of pluk eens wat rozenbottels in de natuur en maak er een heerlijke jam zonder suiker mee.

In een natuurgebied is plukken toegestaan, mits je het bij een portie van 250 gram houdt. Merk ook op dat kruiden en specerijen, zowel droog als vers een wezenlijke aanvulling kunnen zijn van vitamine C. En zo eet je ook direct heel wat polyfenolen extra.

De ADH van vitamine C De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor vitamine C is 80 mg per dag. Het is zeer de vraag of dit ook de optimale hoeveelheid is. Mogelijk is het wel voldoende om een echt tekort te voorkomen. Maar zeker als chronische stress of chronische ontstekingen een rol spelen, is het zeer de vraag of het voldoende is.

Overweeg je supplementen, lees dan even verder via voor de ins- en outs ervan. Lees hier verder in mijn blog waarom (nog) gezonder eten in tijden van zo belangrijk is. Tip van Rineke Vitamine C is gevoelig voor verhitting. Tijdens koken, bakken et cetera.

gaat er een groot deel verloren. Eet daarom de vitamine C-bronnen die rauw te eten zijn liever rauw. En als je groente verhit, weet dan dat kort stomen het minst verlies van vitamine C geeft.(6) Dit geldt overigens ook voor de meeste polyfenolen. Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen.

Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie.

 1. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie.
 2. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt.
 3. Raadpleeg ook dan een deskundige.
 4. De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen.
See also:  Hoe Lang Moet Een Brood Bakken?

Houd er s.v.p rekening mee dat:

Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers. Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding. Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt). In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.

: Vitamine C, veel meer dan een weerstands vitamine

Wat is de beste vorm van vitamine C?

Tot slot: de beste vitamine C voor je weerstand is een complete immuniteitsformule* – Zijn de herfst- en wintermaanden in aantocht en zoek je ondersteuning voor je weerstand?* Ester-C® is de beste vitamine C vorm die mild voor maag en darmen is en daardoor geschikt in hogere doseringen.

Het beste weerstand supplement herken je aan de toevoeging van hoogwaardige nutriënten die de positieve effecten versterken. Samengebracht in één supplement komen ze pas echt goed tot hun recht, zoals in de complete immuniteitsformule Gebufferde Vitamine C. Advies nodig over de beste vitamine C? Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.

Vraag gratis advies aan

Waar zit meer vitamine C in mandarijn of sinaasappel?

Mandarijn | Fruit At Work Wist je dat een mandarijn ongeveer 30 milligram vitamine C per 100 gram vruchtvlees bevat? Bij een is dit ongeveer 50 milligram. Vitamine C is cruciaal om je weerstand op peil te houden. Belangrijk voor wie eens een nachtje doorwerkt of als je voor een aantal drukke weken staat.

Wat doet vitamine C met je gezicht?

Vitamine C, dat herken je van je sinaasappelsapje. Maar wist je dat het ook veel goeds kan doen voor je huid? Vitamine C is een krachtig ingrediënt dat huidverbetering kan bieden op verschillende vlakken. Zo is het een sterke antioxidant, wat betekent dat het de huid beschermt tegen schadelijke invloeden.

 • Denk hierbij aan luchtvervuiling en UV-straling, maar ook irritaties of ontstekingsreacties.
 • Naast dat Vitamine C een beschermende werking heeft, helpt het ook bestaande huidproblemen aanpakken.
 • Zo ondersteunt Vitamine C het natuurlijke huidherstel, waardoor plekjes en wondjes (door bijvoorbeeld acne of onzuiverheden) sneller genezen.

Ook helpt Vitamine C hyperpigmentatie te verminderen en de huid te verhelderen. Vitamine C is daarom ook perfect voor de doffe huid of huid met een oneffen teint.