HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Fruit Niet Eten Bij Obstipatie?

Welk Fruit Niet Eten Bij Obstipatie
Constipatie voorkomen? Deze producten kun je beter vermijden. – Natuurlijk zijn er nog foods die je beter niet kunt eten als je last hebt van constipatie. Zo is voedsel dat veel calcium bevatten, zoals melk, kaas, en onrijpe bananen vaak triggers voor verstopping.

Wat niet te eten bij verstopping?

1. Genoeg vezels eten – Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven. Bekijk tips om meer vezels te eten,

Wat is slecht voor de stoelgang?

Ik heb last van verstopping In het kort

Bij verstopping gaat poepen moeilijk. U poept minder dan 3 keer per week. Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.

Wat is het Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. U poept minder dan 3 keer per week. De poep blijft te lang in uw dikke darm en wordt daardoor hard en droog. Soms zijn het losse keutels. Een ander woord voor verstopping is obstipatie. Wat merk ik Door verstopping kunt u deze klachten krijgen:

U poept minder vaak. De poep is hard en droog. Soms zijn het keutels. Het poepen doet pijn. U heeft buikpijn of buikkrampen. Dat komt omdat er veel poep in uw dikke darm blijft zitten. U moet hard persen om er wat uit te krijgen. Na het poepen heeft u het gevoel dat u nog niet klaar bent. Dunne poep lekt soms langs de harde poep naar buiten (diarree). Soms zitten er scheurtjes aan de binnenkant van uw anus (poepgat). Daardoor doet het poepen pijn.

Oorzaken Meestal komt verstopping niet door een ziekte. Verstopping kan komen door 1 of meer van deze dingen:

weinig drinken te weinig vezels eten te weinig bewegen aanleg: bij sommige mensen werken de darmen minder goed spanning u gaat niet meteen naar de wc als u moet poepen zwanger zijn de spieren onder in uw bekken werken niet goed u gebruikt medicijnen met als bijwerking verstopping, bijvoorbeeld:

morfine ijzerpillen medicijnen tegen depressie medicijnen tegen botontkalking medicijnen tegen allergie plaspillen medicijnen bij de ziekte van Parkinson medicijnen tegen epilepsie medicijnen tegen psychose

Soms komt verstopping door iets anders, bijvoorbeeld een ziekte:

prikkelbare darm syndroom een langzaam werkende schildklier diabetes (suikerziekte) overgevoelig zijn voor gluten (coeliakie) depressie ziekte van Parkinson multiple sclerose (MS)

Heel soms komt verstopping door een gezwel in de dikke darm. Morfine is een sterke pijnstiller. Het hoort bij een groep stoffen genaamd opiaten. Deze stoffen lijken allemaal op morfine. Artsen schrijven het voor bij plotselinge ernstige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn.

Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker. Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg). Voor meer informatie zie, Onderzoeken Als u naar uw huisarts gaat voor verstopping, onderzoekt uw huisarts uw buik.

Uw huisarts kijkt naar uw buik, luistert en voelt. Soms voelt de huisarts in uw anus. Bij de meeste mensen met verstopping zijn verder geen onderzoeken nodig. Een röntgenfoto van de buik en een echo van de buik zijn niet nodig om te kijken of u verstopping heeft.

 • Uw huisarts kan wel uw bloed en uw plas (urine) laten onderzoeken.
 • Dit is soms nodig om te kijken of er iets anders is.
 • Bijvoorbeeld overgevoeligheid voor gluten of een langzaam werkende schildklier.
 • Adviezen Drink minstens 1,5 tot 2 liter per dag.
 • Drink vooral water, thee en koffie zonder suiker.
 • Liever geen vruchtensap en frisdrank.

, met genoeg, Vezels houden vocht vast in de darmen. U krijgt hierdoor meer en zachtere poep en uw darmen gaan beter werken. Vezels zitten vooral in:

volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst groente fruit peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen noten

Kan banaan verstopping veroorzaken?

Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.

Welk eten bevordert ontlasting?

Nationale Poepdag; 5 tips voor gezonde ontlasting W i st je dat je ontlasting veel zegt over je gezondheid ? Op 10 april is het Nationale Poepdag en staat de relatie tussen je ontlasting en je gezondheid daarom centraal. Ook zelf heb je invloed op je spijsvertering en daarmee je poep. Wij zetten 5 tips voor een gezonde ontlasting op een rij. Een van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van verstopping is als je niet toegeeft aan aandrang. Niet verstandig. Als je je ontlasting langdurig ophoudt, kan dit leiden tot harde en pijnlijke ontlasting, En daardoor ga je dus nog minder graag naar het toilet Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan, waardoor bijvoorbeeld darmklachten kunnen ontstaan. Kortom, ga naar de WC als je moet! Vezelrijk e producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren gra nen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting, Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen,

Daar helpen vezels om je spijsvertering gezond te houden en verstopping te voorkomen, Bijvoorbeeld doordat ze vocht opnemen, net als een spons. Daardoor kunnen vezels de ontlasting dikker en soepeler maken. Dat helpt om goed te kunnen poepen. Andere vezels zijn goed voor de bacteriën in de darm. Ook dat draagt bij aan een gezonde spijsvertering! Als je vezelrijk eet, is het ook belangrijk dat je voldoende drinkt.

Sommige vezels hebben namelijk vocht nodig om hun werk te doen. Ze nemen namelijk vocht op, waardoor de ontlasting zachter wordt en d e vezels meer volume krijgen. En hoe meer volume, hoe beter de darm de voor t stuwende beweging kan maken om je poep door de darm te transporteren. Lichaamsbeweging is belangrijk om je darmen in beweging te houden. Als je zelf bewe egt, stimu leert dat namelijk de voortstuwende eweging van de darm, Die is nodig voor een goede spijsvertering. Als je niet genoeg beweegt, kan je darm trager gaan werken,

Je ontlasting verplaatst zich dan minder snel door de darm wat kan leiden tot verstopping, Beweeg minimaal 30 minuten per dag. Neem een s wat vaker de fiets, ga met de trap in plaats van de lift en wandel een rondje met je collega’s, Zo heb je al snel 30 minuten per dag te pakken, Stress of spanningen k unnen er voor zorgen dat ontlasting veel sneller dan normaal door de dikke darm heen gaat.

Normaal gespreken wordt in de dikke darm water en zouten aan je ontlasting onttrokken, waardoor de ontlasting wordt ingedikt. Bij een sneller proces gebeurt dit indikken dus niet zo goed, waardoor je last kunt krijgen van dunne ontlasting of zelf s diarree, : Nationale Poepdag; 5 tips voor gezonde ontlasting

Hoe krijg ik mijn ontlasting zacht?

Behandeling moeizame ontlasting – De klachten van moeizame ontlasting zijn vaak gemakkelijk te verhelpen. U kunt zelf het volgende doen:

Drink ten minste 1,5 tot 2 liter per dag. Eet regelmatig. Sla het ontbijt niet over. Eet genoeg vezels. Vezels houden vocht vast in uw darm. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting en de werking van de darm wordt gestimuleerd. Vezels zitten vooral in volkoren- en roggebrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen, erwten, linzen), groenten (ook rauwe groenten) en fruit. Op www.vezeltest.info ziet u of u genoeg vezels eet. bewegen: Zorg dat u iedere dag ten minste een halfuur intensief beweegt (bij voorkeur drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook). Ga bijvoorbeeld wandelen, rennen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Daardoor komen de darmen ook in beweging en komt de ontlasting beter op gang. ga naar het toilet zodra u aandrang voelt. Stel dit niet uit, ook al heeft u het druk.

See also:  Hoe Lang Kun Je Eieren Bewaren Buiten De Koelkast?

Helpen deze maatregelen niet goed? Neem dan contact op met uw huisarts. Hij kan u doorverwijzen naar Bekkenzorg Máxima voor een gericht onderzoek en/of behandeling.

Wat is het verschil tussen obstipatie en constipatie?

Men spreekt van obstipatie als de ontlasting hard en droog is en daardoor moeilijk uit te scheiden. Het wordt ook wel verstopping of constipatie genoemd. Oorzaken van obstipatie (verstopping) kunnen zijn:

Te weinig voedingsvezels in de voeding. Te weinig vocht; de ontlasting blijft dan hard en droog. Te weinig lichaamsbeweging. Niet de tijd nemen om rustig naar het toilet te gaan.

Vaak is de stoelgang te verbeteren door extra aandacht aan de voeding te besteden. Obstipatie bij kinderen De ontlasting van zuigelingen die flesvoeding krijgen is vaak steviger dan de ontlasting van zuigelingen die borstvoeding krijgen. Bij oudere kinderen merk je vaak dat ze moeilijker kunnen poepen.

huilen, omdat uw kind buikpijn heeft of pijn bij de ontlasting; opgezette buik; borrelingen, krampjes, winderigheid; slechte eetlust; braken; vegen of kleine beetjes ontlasting in de luier (bij zuigelingen); hoofdpijn, moeheid (bij oudere kinderen).

Welk fruit is goed voor je darmflora?

In je lichaam leven 40 miljard bacteriën, waarvan de meeste zich in je darmen bevinden. Ze staan bekend als je darmflora en spelen een heel belangrijke rol in je gezondheid. Sommige bacteriesoorten in je darmen kunnen echter bijdragen aan ziekte. De voeding die je eet kan het type bacterie in je lichaam sterk beïnvloeden.

Hier zijn tien wetenschappelijke manieren om je darmflora te verbeteren.1. Eet gevarieerd Er zijn honderden soorten darmbacteriën. Elke soort speelt een andere rol in je gezondheid en heeft andere voedingsstoffen nodig om te groeien. Over het algemeen is een diverse darmflora een gezonde. Hoe meer bacteriesoorten, hoe meer gezondheidsvoordelen waaraan ze kunnen bijdragen ( 1, 2, 3, 4 ).

Een dieet met een diversiteit aan voedsel kan zorgen voor een diverse darmflora ( 5, 6, 7 ). Helaas is het Westerse dieet niet erg divers en bevat het veel vet en suiker. Er wordt zelfs geschat dat 75 procent van de wereldwijde voedselproductie afkomstig is van slechts twaalf plantensoorten en vijf diersoorten ( 5 ).

Sommige voedingspatronen op het platteland zijn diverser en rijk aan verschillende soorten plantaardige voeding. Een aantal studies heeft aangetoond dat de diversiteit van de darmflora van mensen uit plattelandsgebieden in Afrika en Zuid-Amerika groter is dan die van mensen uit Europa of de VS ( 8, 9 ).

Kortom : Het eten van een gevarieerd voedingspatroon met veel pure voeding kan zorgen voor een diversere darmflora, wat gunstig is voor je gezondheid.2. Eet veel groenten, fruit, peulvruchten en bonen Groenten en fruit zijn de beste bronnen van voedingsstoffen voor een gezonde darmflora.

Frambozen Artisjok Doperwten Broccoli Kikkererwten Linzen Bonen (kidney, pinto en wit) Volkoren granen

Een onderzoek ondervond dat een voedingspatroon met veel groenten en fruit de groei van ziekmakende bacteriën tegenging ( 10 ). Appels, artisjok, blauwe bessen, amandelen en pistachenoten kunnen de groei van Bifidobacteriën verhogen ( 11, 12, 13, 14 ).

Bifidobacteriën worden beschouwd als gunstige bacteriën, doordat ze darmontstekingen helpen voorkomen en de darmgezondheid verbeteren ( 15 ). Kortom : Veel groente en fruit is rijk aan vezels. Vezels bevorderen de groei van gunstige darmbacteriën, waaronder de Bifidobacteriën.3. Eet gefermenteerde voeding Microben zorgen voor de fermentatie van voeding.

Bij het fermentatieproces zijn bacteriën of gisten betrokken die suikers in voeding omzetten in organische zuren of alcohol. Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn:

Yoghurt Kimchi Zuurkool Kefir Kombucha Tempé

Veel van deze voeding is rijk aan lactobacillen, een bacteriesoort die je gezondheid ten goede kan komen. Mensen die veel yoghurt eten lijken meer lactobacillen in hun darmen te hebben. Deze mensen hebben ook minder Enterobacteriaceae, bacteriën gelinkt aan ontsteking en een aantal chronische ziekten ( 16 ).

Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat het eten van yoghurt je darmbacteriën in de positieve zin verandert en de symptomen van lactose-intolerantie verbetert bij zowel kinderen als volwassenen ( 17, 18, 19 ). Sommige yoghurtproducten kunnen ook het overschot aan bepaalde ziektevormende bacteriën verminderen bij mensen met het prikkelbare darm syndroom.

Twee onderzoeken tonen aan dat yoghurt de functie en samenstelling van de darmflora verbetert ( 20 ). Het is echter belangrijk om te beseffen dat veel yoghurts een grote hoeveelheid suiker bevatten, met name met yoghurts met een smaakje. Daarom kun je het beste gewone naturel yoghurt nemen.

Deze soort yoghurt is alleen gemaakt van melk en bacteriemengsels, ook wel yoghurtculturen genoemd. Verder kan gefermenteerde sojamelk de groei van de goede darmbacteriën bewerkstelligen, zoals Bifidobacteriën en lactobacillen, en de hoeveelheid ziekte wekkende bacteriën verminderen. Kimchi kan ook goed zijn voor de darmflora ( 21, 22 ).

Kortom : Gefermenteerde voeding, voornamelijk naturel yoghurt, kan de darmflora ten goede komen door de werking ervan te verbeteren en een teveel aan ziektevormende darmbacteriën te verminderen.4. Eet niet te veel kunstmatige zoetstoffen Kunstmatige zoetstoffen worden veel gebruikt om suiker te vervangen.

 1. Sommige onderzoeken hebben echter aangetoond dat ze de darmflora negatief kunnen beïnvloeden.
 2. Een onderzoek bij ratten toonde aan dat aspartaam, een kunstmatige zoetstof, gewichtstoename vermindert, maar ook de bloedsuikerspiegel verhoogt en de insulinerespons verminderde ( 23 ).
 3. De ratten die aspartaam kregen hadden ook meer Clostridium en Enterobacteriaceae in hun darmen, die bij grote hoeveelheden beide zijn gelinkt aan ziekte.

Een ander onderzoek ondervond gelijkende resultaten bij muizen en mensen. Het demonstreerde veranderingen in de darmflora door kunstmatige zoetstoffen die een negatieve invloed hadden op de bloedsuikerspiegel ( 24 ). Kortom : Kunstmatige zoetstoffen kunnen de bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden vanwege de effecten op de darmflora.5.

Eet prebiotische voeding Prebiotische voeding bevordert de groei van de gunstige microben in de darmen. Dit zijn voornamelijk vezels of complexe koolhydraten die niet kunnen worden verteerd door menselijke cellen. Bepaalde bacteriesoorten kunnen ze echter verteren of gebruiken als brandstof. Veel groente, fruit en volkoren granen bevatten prebiotica, maar het bestaat ook op zichzelf.

Resistent zetmeel kan ook prebiotisch zijn. Dit type zetmeel wordt niet opgenomen in de dunne darm. Het bereikt namelijk dikke darm, waar het wordt afgebroken door de darmflora. Veel onderzoeken hebben aangetoond preobtioca de groei van veel gezonde bacteriën bevordert, waaronder de Bifidobacteriën.

Veel van deze onderzoeken werden uitgevoerd bij gezonde mensen, maar sommige onderzoeken hebben aangetoond dat prebiotica gunstig zijn voor mensen met bepaalde ziektes. Sommige prebiotica kunnen bijvoorbeeld de insuline-, triglyceride- en cholesterolwaarden verlagen bij mensen met obesitas ( 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ).

Deze resultaten duiden erop dat prebiotica risicofactoren verminderen voor veel ziektes gelinkt aan obesitas, waaronder hartziekte en diabetes. Kortom : Prebiotica bevorderen de groei van de gunstige bacteriën, met name Bifidobacteriën. Dit kan helpen de symptomen van het metabool syndroom bij obese mensen te verlagen.6.

 1. Geef minstens zes maanden borstvoeding De darmflora van een baby ontwikkelt zich pas echt vanaf de geboorte.
 2. Sommige recente onderzoeken wijzen erop dat baby’s al worden blootgesteld aan bacteriën voor de geboorte ( 32 ).
 3. Gedurende de eerste twee levensjaren is de darmflora van een kind voortdurend in ontwikkeling en rijk aan de gunstige Bifidobacteriën, die de suiker in borstvoeding kunnen verteren ( 33 ).

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat zuigelingen die flesvoeding krijgen een andere darmflora hebben met minder Bifidobacteriën dan zuigelingen die borstvoeding kregen ( 33, 34, 35 ). Borstvoeding is ook gelinkt aan minder allergieën, obesitas en andere ziektes door verschillen in de darmflora ( 36 ).

 • Ortom : Borstvoeding helpt bij de ontwikkeling van een gezonde darmflora van een baby, wat kan beschermen tegen ziektes in de toekomst.7.
 • Eet volkoren granen Volkoren granen bevatten veel vezels en niet verteerbare koolhydraten, zoals bèta-glucanen.
 • Deze koolhydraten worden niet opgenomen in de dunne darm, maar in de dikke darm.
See also:  Hoe Lang Kan Biefstuk Buiten De Koelkast?

Hier worden ze afgebroken door de darmflora en bevorderen de groei van bepaalde gunstige bacteriën. Volkoren granen kunnen de groei van Bifidobacteriën, lactobacillen en Bacteroidetes in mensen bevorderen ( 37, 38, 39, 40, 41 ). Bij deze onderzoeken waren ook betere verzadiging en minder ontstekingen en risicofactoren voor hartziekte geconstateerd.

 • Ortom : Volkoren granen bevatten niet verteerbare koolhydraten die de groei van de gunstige bacteriën in de darmflora bevorderen.
 • Deze veranderingen in de darmflora kunnen bepaalde aspecten van de metabole gezondheid verbeteren.8.
 • Eet plantaardig Voedingspatronen gebaseerd op dierlijke voeding zorgen voor de groei van andere darmbacteriën dan plantaardige voedingspatronen ( 42, 43 ).

Een aantal studies heeft aangetoond dat vegetarische voedingspatronen de darmflora ten goede kan komen. Dit kan komen door een hoger vezelgehalte. Een klein onderzoek heeft ondervonden dat een vegetarisch dieet tot minder ziektevormende bacteriën leidde bij obese mensen.

 1. Ook zorgde het voor minder gewicht en ontstekingen en lagere cholesterolwaarden ( 44 ).
 2. Een ander onderzoek ondervond dat een vegetarisch dieet zorgde voor aanzienlijk lagere ziektevormende bacteriën, zoals E.
 3. Coli ( 45 ).
 4. Het is echter niet duidelijk of de positieve invloed van een vegetarisch dieet op de darmflora komt door het ontbreken van vlees.

Vegetariërs neigen vaak naar een gezondere leefstijl dan vleeseters. Kortom : Vegetarische en veganistische diëten kunnen de darmflora verbeteren. Het is echter niet duidelijk of de positieve effecten hiervan kunnen worden toeschreven aan het ontbreken van vlees.9.

Eet voeding rijk aan polyfenolen Polyfenolen zijn plantenstoffen die veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, waaronder een lagere bloeddruk, minder ontstekingen, cholesterolwaarden en oxidatieve stress ( 46 ). Polyfenolen kunnen niet altijd worden verteerd door menselijke cellen. Doordat ze niet op efficiënte wijze worden opgenomen belanden de meeste in de dikke darm, waar ze worden verteerd door de darmbacteriën ( 47, 48 ).

Goede bronnen van polyfenolen zijn:

Cacao en pure chocola Rode wijn Druivenschillen Groene thee Amandelen Uien Blauwe bessen Broccoli

Polyfenolen van cacao kunnen de hoeveelheid Bifidobacteriën en lactobacillen in mensen verhogen en de hoeveelheid Clostridia verlagen. Verder zijn deze veranderingen in de darmflora gelinkt aan lagere triglyceridewaarden en de ontstekingsmarker C-reactieve proteïne ( 49 ).

De polyfenolen in rode wijn hebben een soortgelijk effect ( 50 ). Kortom : Polyfenolen kunnen niet efficiënt worden verteerd door menselijke cellen, maar wel door darmbacteriën. Ze kunnen de gezondheid met betrekking tot hartziekte en ontsteking verbeteren.10. Neem een probioticasupplement Probiotica zijn levende micro-organismen, meestal bacteriën, die zorgen voor een bepaald gezondheidsvoordeel door de inname ervan.

Probiotica koloniseren in de meeste gevallen niet permanent. Ze kunnen je gezondheid echter ten goede komen door de algehele samenstelling van de darmflora te veranderen en de spijsvertering te ondersteunen ( 51 ). Een review van zeven studies ondervond dat probiotica weinig invloed hadden op de samenstelling van de darmflora van gezonde mensen.

Er is echter bewijs om te stellen dat probiotica de darmflora bij sommige ziektes kan verbeteren ( 52 ). Een review van 63 onderzoeken ondervond verdeelde bewijzen over de werkzaamheid van probiotica in het veranderen van de darmflora. Het sterkste effect van probiotica bleek echter het herstel van de darmflora in een gezonde staat nadat het was aangetast ( 53 ).

Sommige andere studies hebben ook aangetoond dat probiotica geen groot effect hebben op de algehele bacteriebalans in de darmen van gezonde mensen. Desalniettemin hebben sommige onderzoeken aangetoond dat probiotca de werking van bepaalde darmbacteriën kunnen verbeteren en de soorten chemicaliën die ze produceren ( 54 ).

 • Ortom : Probiotica veranderen niet aanzienlijk de samenstelling van de darmflora van gezonde mensen.
 • Bij zieke mensen kunnen ze de werking van de darmflora verbeteren en herstellen.
 • Tot slot Je darmbacteriën zijn extreem belangrijk voor veel aspecten van je gezondheid.
 • Veel onderzoeken hebben aangetoond dat een verstoorde darmflora tot talloze chronische ziektes kan leiden.

De beste manier om je darmflora te onderhouden is door het eten van een variatie aan verse, pure voeding van voornamelijk plantaardige bronnen zoals groenten, fruit, peulvruchten, bonen en volkoren granen (met toestemming vertaald ).

Is banaan Verstoppend of laxerend?

Bananen boordevol vezels – In bananen zitten veel vezels: per stuk zo’n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!

Kan chocolade laxerend werken?

Voedingspatroon – Veel kleuters krijgen vezelarme tussendoortjes zoals rijstwafels en soepstengels. Ook oudere kinderen eten vaak vezelarme producten zoals witbrood, beschuit, witte rijst en macaroni. Deze producten verhogen de kans op vaste ontlasting.

 1. U kunt een kind met een verhoogde kans op obstipatie beter vezelrijke voeding geven.
 2. Vezels zijn onverteerbare stoffen die in plantaardige producten zitten (zie de voorbeelden de tabel).
 3. Twee soorten vezels zijn van belang voor een goede stoelgang: oplosbare en niet-oplosbare vezels.
 4. Oplosbare vezels zitten in groenten, fruit en peulvruchten.

In de darm werken bacteriën op deze vezels in. Hierbij komen stoffen vrij die de darmen tot beweging aanzetten en de ontlasting smeuïger maken. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de ontlasting niet te dun wordt. Niet-oplosbare vezels komen voor in volkoren producten en noten.

Deze vezels zuigen in de darm water op. Hierdoor wordt de ontlasting zacht. Omdat de werking van deze vezels berust op de opname van water, is het van belang dat uw kind voldoende drinkt. Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten.

Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.

Tabel van verboden en aanbevolen voeding

Verboden Aanbevolen
Chocolade Rauwkost
Chocolademelk Sla
Onrijpe bananen​ ​Fruit
Frisdrank met prik​ ​Bruinbrood
​Witbrood ​Meergranen rijst, macaroni en spaghetti
​Beschuit ​Andere meergranen producten

Tabel 1: De voedingsmiddelen op een rijtje Mocht uw kind ondanks de voorzorgsmaatregelen obstipatie krijgen, dan kunt u beter geen voeding geven die tot gasvorming in de buik kan leiden, zoals uien, prei, spruitjes, koolsoorten (met uitzondering van bloemkool en broccoli), witte bonen, sterk gekruide producten, koolzuurhoudende dranken en kauwgom.

Welk eten werkt snel laxerend?

Van koffie tot pruimen – Ben jij benieuwd welk eten laxerend werkt? Van ontbijtkoek tot appelsap, van pruimen tot lijnzaad en van koffie tot popcorn. Het zou allemaal de stoelgang makkelijker maken, als je het internet moet geloven. Maar helaas, dat is van al deze producten nog niet bewezen. Dat betekent niet dat voeding geen handje kan helpen en er helemaal geen eten laxerend werkt.

Welke producten werken stoppend?

Dieetadviezen bij een vezelverrijkte voeding | Amphia Ziekenhuis Inleiding Voldoende vezels in de voeding zorgen voor een goede darmwerking en stoelgang. Klachten als obstipatie en diarree kunnen o.a. optreden wanneer er te weinig vezels en vocht in de voeding zitten.

In deze brochure kunt u lezen waardoor obstipatie en diarree worden veroorzaakt en wat de richtlijnen zijn voor vezelverrijkte voeding. Obstipatie Verstopping of obstipatie komt vrij vaak voor. Iedereen kan verstopping krijgen, maar ouderen hebben er meer last van dan jongeren. Ook bij zwangere vrouwen komt het regelmatig voor.

Het is een misverstand dat er sprake is van obstipatie als men niet elke dag ontlasting heeft. Een normale ontlastingsfrequentie varieert van 3 maal per dag tot 2 à 3 maal per week. Klachten bij obstipatie kunnen zijn: harde ontlasting, pijn bij de defecatie (krijgen van ontlasting) door ontstaan van scheurtjes of kloofjes in en rond de anus, gevoel van niet complete lediging, buikpijn, opgezet gevoel, overloopdiarree (dunne ontlasting lekt langs de harde ontlasting) en aambeien.

 1. Diarree Diarree kan verschillende oorzaken hebben.
 2. Het kan bijvoorbeeld acuut optreden bij een infectie of het gebruik van bepaalde medicijnen.
 3. Diarree kan ook langdurig aanwezig zijn, we spreken dan van chronische diarree.
 4. Mensen met een prikkelbare of spastische darm hebben vaak diarree afgewisseld met perioden van obstipatie.

Klachten bij diarree kunnen zijn: dringende aandrang om naar het toilet te gaan (ophouden lukt meestal niet), de ontlasting is waterdun en heeft vaak een andere kleur en geur, buikkrampen, misselijkheid, braken en een algeheel gevoel van ziek zijn. Divertikels Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand die onder andere kunnen ontstaan als gevolg van obstipatie en harde ontlasting.

 • Hierdoor ontstaat er in de darm een hogere druk, waardoor de darmwand op den duur uitrekt op de plaatsen die van nature zwakker zijn.
 • Deze aandoening heet diverticulose.
 • Als deze uitstulpingen gaan ontsteken heet dit diverticulitis.
 • Lachten bij divertikels kunnen zijn: Meestal geven divertikels geen klachten.

Sommige mensen hebben wel klachten, zoals een vage buikpijn, buikkrampen en soms wat verstopping en/of diarree en wat slijm uit de anus. Soms geven divertikels bloed bij de ontlasting. Klachten treden vooral op als divertikels gaan ontsteken. Diverticulitis geven vaak:

Buikpijn en buikkrampen. De pijn kan direct hevig zijn of eerst wat zeurend en na een paar dagen hevig; Koorts; Een opgezette buik; Een veranderd ontlastingspatroon: Hevige diarree of ernstige obstipatie; Misselijkheid, soms met braken; Soms bloedverlies en slijmverlies uit de anus.

Wat zijn voedingsvezels? Voedingsvezels zijn de onverteerbare delen die van nature in veel plantaardige voedingsmiddelen voorkomen. Variatie in verschillende vezels is van belang omdat elke soort weer een eigen werking heeft op de darm. We kunnen vezels verdelen in twee groepen: de ‘oplosbare’ vezels en de ‘nietoplosbare’ vezels.

De oplosbare vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht waar de darmbacteriën ze bewerken. Hierbij komen stoffen vrij die de darmwerking stimuleren/prikkelen, waardoor de stoelgang verbetert en sneller kan verlopen. Oplosbare vezels zitten met name in voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en peulvruchten. De niet-oplosbare vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht. Ze werken als een soort spons en nemen veel vocht op. Op deze manier zorgen ze voor een groter volume en zachtere ontlasting. Niet-oplosbare vezels zitten met name in volkorenbrood, muesli, havermout en andere graanproducten.

Een voedingsvezel verrijkte voeding wordt dus niet alleen geadviseerd bij obstipatie, maar ook bij diarree. De niet-oplosbare vezels kunnen namelijk vocht binden, waardoor de diarree afneemt. Aangezien de verschillende vezels een andere werking hebben, is het belangrijk dat u voldoende van beide soorten vezels gebruikt.

Roggebrood, volkoren- en bruinbrood, muesli-, krenten- en rozijnenbrood. Volkoren producten zoals havermout, boekweitgrutten, muesli, tarwevlokken, volkoren biscuits, volkoren ontbijtkoek. Groenten; bij voorkeur rauw of niet te gaar gekookt. Vers fruit met schil, gedroogde zuidvruchten (pruimen, abrikozen, tutti frutti, rozijnen, dadels, vijgen). Aardappelen of vervangers voor aardappelen zoals zilvervliesrijst, volkoren macaroni enspaghetti. Peulvruchten zoals bruine en witte bonen, kapucijners, erwten en linzen. Noten, pinda’s, sesamzaad, lijnzaad.

Adviezen: Hoeveel voedingsvezel is nodig per dag? Hoeveel voedingsvezel iemand moet gebruiken om een goede stoelgang te krijgen, verschilt per persoon. Daar moet iedereen zijn evenwicht in zien te vinden.Een volwassene heeft voor een gezonde spijsvertering minimaal 25 gram voedingsvezel per dag nodig; hoe meer calorieën u eet, des te meer voedingsvezel heeft u nodig.

 • Bij een voedingsvezelverrijkte voeding is het goed om te streven naar 30-40 gram voedingsvezel per dag.
 • Wanneer geeft een vezelverrijkte voeding resultaat? Starten met een vezelverrijkte voeding heeft over het algemeen niet direct resultaat.
 • Het kan wel één tot twee weken of zelf langer duren voordat de darmen aan een vezelverrijkte voeding zijn gewend.

In de eerste periode kunnen klachten als winderigheid, gasvorming en krampen ontstaan. Dit komt doordat de bacteriën in de dikke darm bij het verwerken van de vezels extra gas vormen. Deze klachten verdwijnen wanneer de darmen gewend zijn aan een vezelverrijkte voeding.

 • In sommige gevallen is een voeding met vezelrijke voedingsmiddelen alleen niet voldoende om de problemen te verhelpen.
 • Winderigheid of gasvorming Door de spijsvertering ontstaan er altijd gassen, geuren en verschillende kleuren in de ontlasting.
 • Bepaalde voedingsmiddelen kunnen extra winderigheid of gasvorming veroorzaken.

Welke producten dit zijn, verschilt van persoon tot persoon en hangt ook af van de hoeveelheid die ervan wordt gegeten. Voedingsmiddelen die voor extra gasvorming kunnen zorgen zijn: koolsoorten, spruiten, paprika, peulvruchten, prei, uien, knoflook, producten die veel suiker of sorbitol (zoetstof) bevatten zoals kauwgom en snoep, bier en koolzuurhoudende dranken.

het tijdens het eten veel lucht mee naar binnen happen; het kauwen van kauwgom; drinken met een rietje; het eten wegspoelen met iets te drinken; praten tijdens de maaltijd; ​roken; snurken met open mond; slecht passend gebit waardoor extra lucht wordt ingeslikt.

Werken sommige voedingsmiddelen “stoppend”? Zogenaamde stoppende voedingsmiddelen bestaan niet. Vaak wordt gedacht dat voedingsmiddelen als beschuit, witte rijst, wit brood en bananen “stoppend” werken. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. Wel is het zo dat producten met veel voedingsvezels de darm meer stimuleren en dus sneller ontlasting geven. Producten zoals beschuit en wit brood bevatten weinig tot geen voedingsvezels. Vochtadvies Bij een normale, gezonde voeding moet een volwassene dagelijks minimaal 1,5 liter drinken en een oudere > 65 jaar, 1,7 liter per dag, Bij een vezelverrijkte voeding is extra vocht erg belangrijk, omdat de extra vezels anders niet genoeg vocht aangeboden krijgen om de werking als spons te voltooien. Wanneer de vezels niet voldoende vocht op kunnen nemen, kunnen ze averechts werken en juist obstipatie veroorzaken. Bij een vezelverrijkte voeding wordt minimaal 2 liter vocht per dag aanbevolen zoals water, thee, melkproducten, soep, bouillon of vruchtensap. Dit komt neer op 16 kopjes van 125 ml of 13 glazen van 150 ml per dag. Gebruik niet meer dan 4 koppen koffie verdeeld over de dag omdat dit darmkrampen kan veroorzaken. Beperk het gebruik van grote hoeveelheden koolzuurhoudende dranken, aangezien deze een vol gevoel en/of gasvorming kunnen geven. Algemene adviezen

Zorg voor een regelmatig voedingspatroon – Gebruik 3 hoofdmaaltijden en sla geen maaltijden over. – Neem kleine tussendoortjes met meer vezels zoals fruit. – Maak bij voorkeur gebruik van een stevig ontbijt wat de darmmotoriek extra stimuleert. – Neem rustig de tijd voor de maaltijden en kauw goed. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging Beweging heeft een gunstige invloed op het voorkomen en verhelpen van obstipatie. Te weinig lichaamsbeweging heeft mogelijk een vermindering van samentrekkingen in de dikke darm tot gevolg, waardoor de ontlasting langer in de dikke darm blijft en obstipatie kan ontstaan. Het advies is om minimaal 5 dagen per week 30 minuten matig intensief te bewegen. Matig intensief bewegen is bijvoorbeeld wandelen, rustig fietsen of zwemmen waarbij je nog kunt praten. Geef gehoor aan “aandrang” om naar het toilet te gaan. Als hier geen gehoor aan wordt gegeven zullen de aandranggevoelens verdwijnen en droogt de ontlasting extra in. Drink een glas lauw water op nuchtere maag. Neem geen laxeermiddelen of vezelpreparaten zonder uw arts te raadplegen. Op de lange duur verminderen zij de darmmotoriek waardoor de obstipatie kan verergeren of blijft bestaan.

Tabel vezelverrijkte voeding Met onderstaande tabel kunt u zelf een vezelverrijkte voeding samenstellen : Dieetadviezen bij een vezelverrijkte voeding | Amphia Ziekenhuis