HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Fruit Na Gastric Bypass?

Welk Fruit Na Gastric Bypass
Vanaf dag 19 kunt u alle soorten fruit gebruiken. Dranken Gebruik thee, koffie zonder suiker. (Mineraal) water, eventueel met suikervrije siroop. En als afwisseling een glaasje bouillon.

Wat kun je niet meer eten na een gastric bypass?

Gedurende de eerste twee weken na je maagverkleining, vermijd je het best vaste voeding. Enkel vloeibare of gemalen voeding is vlak na de operatie aangeraden. Je maag heeft tijd nodig om te genezen en opnieuw tot rust te komen. Geef je lichaam die tijd.

Welke tussendoortjes na gastric bypass?

Kies minimaal twee keer per dag voor een tussendoortje met veel eiwit. Tussendoortjes met veel eiwit (5 gram of meer): Een blokje kaas (48+) of een plakje vleeswaren of worst ‘uit het vuistje’. Boterham, cracker, beschuit of toastje met een vlees- of vissalade, kaas of vleeswaren.

Welke kaas na gastric bypass?

Drink niet tijdens de maaltijd en mijd het gebruik van koolzuurhoudende dranken. Hartig beleg: Magere smeerkaas, magere platte kaas, zelfbereide vlees- of vissla, sneetje magere kaas, sneetje magere vleeswaren,

Waarom geen suiker na gastric bypass?

Gastric bypass (maagverkleining) – De gastric bypass wordt het meest uitgevoerd in Nederland. Door middel van een operatie wordt je maag kleiner gemaakt: van het bovenste gedeelte wordt een kleinere maag gecreërd. Hieraan wordt het bovenste deel van de dunne darm vastgezet.

De rest van de maag blijft in tact, er komt geen voedsel meer in maar blijft wel spijsverteringssappen aanmaken. Deze komen later in je darm weer bij het voedsel terecht. De ‘nieuwe maag’ is ongeveer zo groot als een kiwi. Je eet daardoor kleinere porties. Daarnaast is de aansluiting van maag op darm anders: normaal gesproken zorgt een sluitspier (de pylorus) dat het voedsel vanuit de maag niet direct de darm in gaat en blijft een maaltijd normaal gesproken zo’n 2-3 uur in je maag.

Na een gastric bypass is die sluitspier omgeleid. Het voedsel verlaat daarom sneller de maag en komt in de darm terecht. Na een gastric bypass eet je minder. Daarnaast is het na operatie belangrijk om mager en zo veel mogelijk suikervrij eten want suiker en vet kunnen (dumping)klachten geven.

Wat is het beste om te eten na gastric bypass?

Hoe lang moet ik vloeibaar eten na mijn operatie en wat wordt verstaan onder vloeibaar? – Omdat de naden van de verkleinde maag nog goed aan elkaar moeten groeien, mag u de eerste twee weken na de operatie alleen vloeibaar of gepureerd voedsel gebruiken.

De broodmaaltijden kunt u vervangen door havermout, Brinta of bambix. De warme maaltijd kan bestaan uit gepureerde onderdelen: aardappelpuree, groentepuree, vleespuree, vispuree of kippuree (met de blender of staafmixer). In de folder ‘ voeding na een maagverkleining ‘ staan uitgebreide voedingsadviezen voor dag 1 tot 14 na de operatie.

Ook adviezen voor de dagen erna staan in deze folder.

Welke soep na maagverkleining?

De eerste twee weken na de operatie mag u alleen vloeibare voeding nemen, u mag zowel helder als dik vloeibaar (zie hieronder). Als het drinken goed gaat begint u de eerste dag na uw operatie met het opbouwen van dik vloeibare voeding, zoals melk, karnemelk, yoghurt of kwark.

Thee, bouillon, water en aanvullend eventueel 2-3 glazen light dranken zonder koolzuur (crystal clear in pakken, Spa fruit light in pakken, ice-tea light in pakken etc), light limonadesiropen. Isotone dorstlessers Extran hydro, Aquarius, Gatorade en Isostar; Verdeel in 3-4 porties van 150-200 ml per dag.

Let bij light dranken of isotone dorstlessers op de suikers in de drank (op de verpakking). Per 100 ml maximaal 6-7 gram suiker. Dik vloeibaar

Beginnen met karnemelk of magere drinkyoghurt zonder toegevoegde suiker Gevolgd door magere (vruchten)yoghurt of magere (vruchten)kwark Gebruik zuivelproducten zonder toegevoegd suiker, maximaal 6 gram suiker per 100 ml

Gewone melk geeft soms klachten. Het gaat om melksuiker (lactose). Het enzym lactase wordt (nog) onvoldoende aangemaakt, daardoor wordt lactose (de melksuiker) niet goed verteerd. Er kunnen klachten optreden in de vorm van buikpijn, misselijkheid en diarree.

 1. Gewone melk en daarvan afgeleide producten zoals vla geven vaak meer last dan zure melkproducten zoals yoghurt, karnemelk en yoghurtdrink.
 2. Ook groentesappen en gebonden soep waarvan vulsel (groenten en/ of vlees) is fijngemalen zijn goede mogelijkheden in deze periode! Verdeel 3 porties van 150-200 ml zuivelproducten en eventueel een keer een gladde soep over de dag.

Let op! Gebruik geen soepen in de vorm van erwtensoep, bruine bonensoep, pompoensoep of soep waar grote hoeveelheid aardappel, vermicelli of noedels in zijn verwerkt. De eetgewoonten

Neem ruim de tijd voor een glas drinken, een half uur per glas is heel normaal! Concentreer u op drinken met kleine slokjes door aan tafel te gaan zitten, zonder afleiding. Zit goed rechtop tijdens het drinken; Leer aan om regelmatig verdeeld over de dag te drinken; Stop met drinken als u genoeg heeft. Zit u abrupt vol, dan heeft u waarschijnlijk te snel gedronken. Zoete of vette dranken kunnen dumping klachten geven, dus vermijd deze producten

In de informatiefolder die u bij de voorlichting voor de operatie heeft meegekregen, leest u meer over het dieet. Lees meer

Nazorg Vitaminegebruik Gewichtsverlies na OK Actief zijn en bewegen MDO-complex Groepsbijeenkomsten

Wat zijn eiwitrijke tussendoortjes?

Naast peulvruchten zijn noten en zaden een goede bron van plantaardige eiwitten. Vooral pinda’s en amandelen zijn eiwitbommetjes, maar pistachenoten en cashewnoten komen daar vlak achteraan. Je kan als eiwitrijk tussendoortje natuurlijk gewoon een handje noten nemen.

Waarom mag je geen koolzuur na gastric bypass?

Waarom mag ik geen koolzuurhoudende dranken meer drinken na een maagverkleining? – Koolzuurhoudende dranken kunnen na een maagverkleining klachten geven in de bovenbuik. Dit komt doordat de gasbubbels geen ruimte hebben in de verkleinde maag. Door deze druk krijg je buikpijn.

Welke melk na gastric bypass?

Lactose intolerantie na een gastric bypass operatie In dit artikel licht ik toe wat een lactose intolerantie inhoudt. Ik bespreek daarbij wat de klachten zijn bij een lactose intolerantie en waarom deze klachten kunnen ontstaan na een maagomleiding. Daarnaast licht ik verder toe waar je op kunt letten als er een lactose intolerantie is vastgesteld.

volle, halfvolle en magere melk en karnemelk geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk zachte geiten- en schapenkaas chocolademelk, yoghurtdrink en fruitzuiveldranken zoals Rivella en Taksi smeltkaas, smeerkaas, buitenlandse kaas, verse kaas, hüttenkäse, cottage cheese. In Nederlandse harde kaas, zoals Goudse kaas, zit geen lactose. Dit komt doordat de lactose tijdens de rijping van de kaas volledig wordt afgebroken. yoghurt, kwark, kefir vla, pap, pudding, mousse slagroom, zure room en crème fraîche

Ook in geneesmiddelen, vitaminepreparaten en zoetjes kan lactose voorkomen. In deze producten wordt het meestal in zeer kleine hoeveelheden als vulmiddel gebruikt. Hiervan krijgen de meeste mensen met lactose-intolerantie dan ook geen klachten. Sommige geneesmiddelen zijn echter ook beschikbaar in een andere vorm zonder lactose.

See also:  Hoe Lang Kun Je Gebakken Gehakt In De Koelkast Bewaren?

Naast in zuivelproducten kan melksuiker ook voorkomen in producten waarin melk, melkpoeder of bepaalde bestanddelen uit melk zijn verwerkt. Dit staat vermeld op het etiket. Wat houdt een lactose intolerantie in en wat zijn de bijhorende klachten? De darm maakt het enzym lactase aan. Dit enzym breekt lactose af zodat dit kan worden verteerd en opgenomen door de darm.

Bij een lactose intolerantie wordt er door de darm onvoldoende lactase aangemaakt waardoor lactose niet of onvoldoende wordt afgebroken. Niet iedereen ervaart hierbij klachten. Er kunnen klachten ontstaan als de darmbacteriën de niet-verteerde lactose in de darm afbreken.

 1. Daarbij komen extra veel gassen en darmprikkelende stoffen vrij.
 2. Dit zorgt voor buikkrampen en een waterige, schuimende ontlasting die een zure geur heeft.
 3. Een lactose intolerantie is niet hetzelfde als een melkeiwitallergie.
 4. Waarom kunnen deze klachten ontstaan na een gastric bypass? Bij een gastric bypass wordt het eerste deel van de dunne darm omgeleid.

Lactase wordt voor een deel aangemaakt in het eerste stuk darm wat wordt omgeleid bij operatie. Hierdoor kan het zijn dat de darm minder lactase aan gaat maken. Daarnaast komt een deel van de aangemaakte lactase, net als de gal en pancreasenzymen, door de darmomleiding op een later deel van de darm bij de voeding terecht.

 1. Hierdoor is de afbraak van lactose soms sterk verminderd.
 2. Wat te doen als je een lactose intolerantie vermoed? Bespreek je buikklachten met je behandelend arts, huisarts of diëtist.
 3. Er kan op meerdere manieren worden onderzocht of er daadwerkelijk sprake is van een lactose intolerantie.
 4. Er kan een waterstofademtest, Lactose Tolerantie Test of eliminatie provocatietest worden toegepast.

Bij een eliminatie provocatietest wordt alle lactose weg gelaten uit de voeding en moet er al op korte termijn verbetering worden ondervonden. Voor het stellen van deze diagnose kan het handig zijn om (van tevoren) een klachtendagboek bij te houden. Vermeld hierbij je voedingsinname en de buiklachten.

 • Waar moet je extra op letten bij een lactose intolerantie: Wanneer is vastgesteld dat je een lactose intolerantie hebt, krijg je het advies om lactose weg te laten uit het voedingspatroon.
 • Dit houdt echter wel in dat je veel eiwitrijke producten moet laten staan.
 • Vervang een glas melk bij voorkeur niet voor plantaardige zuivel zoals soja, amandel of rijstmelk.

Dit bevat minder eiwitten en daarnaast minder essentiële aminozuren: zie. Er zijn gelukkig steeds meer (verse) zuivelproducten op de markt die lactosevrij zijn. Ook in het koelvak van de supermarkten. Zo is er al lactose vrije melk, roomkaas en yoghurt te verkrijgen van Campina en Arla.

 • Ook goed om te weten: de meeste PROTEIN producten van Melkunie zijn ook lactose vrij! Je kunt, wanneer je geen klachten meer hebt, voorzichtig uitproberen hoeveel lactose je kunt verdragen.
 • Sommige personen met een lactose intolerantie kunnen enkele zuivelproducten per dag gebruiken zonder klachten.
 • Ook kan het verschil uitmaken of je kiest voor zure melkproducten, zoals karnemelk/yoghurt/kwark.

Deze producten worden vaak beter verdragen dan de zoete zuivelproducten, denk aan melk, vla en room. Word je opgenomen in het ziekenhuis? Laat dan weten aan de verpleegkundige bij opname dat je een lactose intolerantie hebt zodat je een aangepast voedingsaanbod krijgt. : Lactose intolerantie na een gastric bypass operatie

Wat is lekker gepureerd eten?

Gepureerd fruit of een fijne jam zonder harde stukjes zijn ook goede opties. Wanneer je cornflakes, muesli en andere ontbijtgranen wil toevoegen kun je deze zachter maken door ze voor het eten even in melk of yoghurt te laten weken.

Hoeveel zuivel na gastric bypass?

Dranken – Het is belangrijk dat u 1,5 tot 2 liter vocht per dag drinkt. Alles wat vloeibaar is telt mee met het vocht. Dit dient 30 minuten voor de maaltijd en 30 minuten na de maaltijd gedaan te worden. Met uitzondering van de melkproducten, mogen dranken maximaal 5 calorieën per 100 ml bevatten. Koolzuurhoudende dranken kunnen klachten geven. Voor uw operatie kon koolzuur zich stapelen in de maag. Nu dat niet meer kan, kan koolzuur zorgen voor opboeren of winderigheid. De klachten kunnen uren aanhouden. Mocht u toch frisdrank willen drinken, kies dan alleen voor light of zero frisdranken. Melkproducten Melkproducten zijn belangrijke bronnen van eiwit en calcium. U heeft dagelijks ongeveer 500 ml aan melkproducten nodig. Dit komt neer op 3 bekers of schaaltjes met bijvoorbeeld melk, karnemelk, yoghurt of kwark. Het is belangrijk te kiezen voor magere of halfvolle varianten, bij voorkeur naturel producten of producten zonder toegevoegde suikers. Op het etiket van de producten kunt u de voedingswaarden lezen. Melkproducten mogen maximaal 60 calorieën (kcal) per 100 ml bevatten. Er zijn een aantal producten die boven de 60 kcal/100ml zitten, welke wegens de hoeveelheid eiwit geschikt zijn om te gebruiken. Hiervoor wordt als richtlijn < 6g suiker per 100 ml gehanteerd. Zie hiervoor informatie op de Catharina Obesitascentrum app. In onderstaand voorbeeld kunt u zien hoe u dat getal kunt aflezen.

Hoeveel val je per week af na een gastric bypass?

Hoe snel verlies ik gewicht? – Vaak is het zo dat in de eerste weken/maanden de kilo’s er het snelst afgaan. Gemiddeld vallen patiënten in het begin 1 kilo per week af. Dit is natuurlijk het gevolg van de kleine maag. Maar voor het grootste deel doe je dit zelf door je aangepaste leefstijl.

Heb je honger na gastric bypass?

Bij een vermageringsoperatie, zoals een gastric bypass of sleeve operatie, wordt uw maag verkleind. U zal sneller verzadigd zijn en minder kunnen eten. Bij een gastric bypass wordt ook een deel van de dunne darm overgeslagen, waardoor uw eten minder goed wordt opgenomen.

Hoe lang blijft eten in maag na gastric bypass?

Wanneer mag je weer gewoon eten? – Vier à vijf dagen tot een kleine week (gastric bypass) of twee weken (gastric sleeve) na de operatie mag je weer gewoon eten. Verwacht niet dat dit ook altijd meteen gaat zoals je zou willen. Dit heeft tijd nodig. Lukt het eten je niet dan mag je maximaal 21 dagen het vloeibaar, fijngemalen dieet volgen. Weer gewoon eten na de operatie

Wat kun je eten als vloeibaar voedsel?

Energie – Het is belangrijk dat u voldoende energie binnenkrijgt. Wanneer u minder eet dan u nodig heeft, neemt uw gewicht af. Ieder mens heeft een andere energiebehoefte. Afhankelijk van uw gewicht, ziekte en/of behandeling kan de diëtist uw voedingsbehoefte berekenen en zo een advies opstellen.

Gebruik per dag drie hoofdmaaltijden en minimaal drie tussenmaaltijden. Gebruik volle in plaats van halfvolle of magere melk(producten). Op productverpakkingen staat altijd de hoeveelheid calorieën vermeld, waardoor producten onderling te vergelijken zijn. Producten waarop bijvoorbeeld staat dat er geen suiker aan is toegevoegd of die minder vet bevatten, kunt u beter niet gebruiken. Kies voor producten die dit wel bevatten. Voorbeelden zijn: volle melk, volle vla, volle yoghurt, volle (vruchten)kwark, maar denk ook aan pap gemaakt van volle melk. Ook kunt u naar smaak suiker, honing, stroop, (limonade)siroop, roomboter, (dieet)margarine, olie of ongeklopte (slag)room toevoegen. Gebruik hartige sauzen als curry- en tomatenketchup, satésaus, mayonaise en andere (kant-en-klaar) sauzen voor bij de warme maaltijd. Ook zoete sauzen zoals aardbeien- en chocoladesaus kunt u door de vla en dergelijke mengen. Denk aan een vlaflip.

See also:  Hoe Lang Blijft Bloemkool Goed In De Koelkast?

Hoeveel ml soep na gastric bypass?

Onder vloeibare voeding verstaan we per dag: –

750 ml melk en/of melkproducten.

We raden je aan om voor een deel hiervan magere kwark te gebruiken. Kwark bevat namelijk veel eiwitten. Daarnaast kun je gebruik maken van melk of yoghurt. Hiermee kun je pap maken zoals Brinta en griesmeel.

200 ml gepureerd fruit 150 ml gepureerde soep

Pureer 50 gram ongepaneerd vlees, vis of kip samen met 100 gram groenten. Verdun het net zo lang met bouillon tot het zo dik is als pap of soep, net wat jij het lekkerste vindt

Een gepureerde warme maaltijd die bestaat uit:

75 gram ongepaneerd vlees, vis of kip. Maak het klaar met een eetlepel vloeibaar bak & braad.100 gram groenten 50 gram aardappel Pureer de onderdelen allemaal apart of doe ze samen en maak er een stamppotje van Je kunt je eten smeuïg maken met de jus van het vlees, met het nat van de groenten, met bouillon of met melk

Hoeveel procent blijft slank na maagverkleining?

Feiten en cijfers – Op het moment is de gastric bypass één van de meest populaire maag verkleinende ingrepen in Nederland. Van de ruim 12.000 maagverkleiningen zijn er 8.000 een gastric bypass. De meeste patiënten raken na zo’n operatie 60% van hun overgewicht kwijt.

Waarom geen vol gevoel na gastric bypass?

Kan je maag oprekken na een maagverkleining? De grootte van de maag bij een gastric bypass ‘Het allerbelangrijkste om je te realiseren, is dat uit onderzoek is gebleken, dat voor het gewichtsverlies na de operatie het niet uitmaakt hoe groot de maagpouch is gemaakt. Of de inhoud ervan nu 30, 50 of 120 ml is, maakt geen significant verschil.

 1. Als de maag iets uitrekt hoeft dit niet meteen te betekenen dat je in gewicht aankomt.’ ‘Ik weet niet of de maag oprekt.
 2. Dit is (nog) niet onderzocht.
 3. Hiervoor zouden we vlak na de operatie, een paar maanden en de jaren daarna structureel foto’s moeten maken.
 4. Maar het is geen relevante vraag want de grote van de maagpouch maakt niet zo veel uit.’ ‘Er kan wel een verwijding van de slokdarm en dunne darm plaatsvinden.

Het hoeft niet zo te zijn dat mensen die grotere porties kunnen eten, ook direct een vergrote slokdarm of dunne darm hebben. Dit wordt eerder door genetisch aanleg veroorzaakt dan door overeten. Anastomose ‘Wat wel van invloed kan zijn, is de grootte van de nieuwe verbinding tussen de maag en de darm (de anastomose).

De anastomose bepaald namelijk mede je verzadigingsgevoel. Wanneer deze verbinding tussen maag en darm groter is of wordt (verwijding genaamd), zul je je minder snel vol voelen.’ Met als gevolg mogelijke gewichtstoename. ‘Bij wie er een verwijding van de anastomose plaatsvindt, is van tevoren niet te voorspellen.

Dit wordt niet zozeer veroorzaakt door overeten maar kan een genetische oorzaak hebben. De ene persoon kan een stenose (vernauwing) en de andere een verwijding van de anastemose ontwikkelen.’ Darmperistaltiek ‘Daarnaast is de darmperistaltiek van invloed op je verzadigingsgevoel.

Wanneer de dunne darm op een hogere snelheid knijpende bewegingen maakt, zul je gemakkelijker meer kunnen eten en minder snel verzadiging voelen. Ook iets waar je geen invloed op kan uitoefenen.’ Dit kan effect hebben op het gewichtsverlies en op lange termijn op de gewichtstoename. Gastric Sleeve ‘Bij een gastric sleeve operatie krijgt iedereen vrijwel dezelfde maaginhoud.

Bij sommige patiënten wordt gezien dat de maag na verloop van tijd iets groter wordt. Doordat de maag continue gevuld is en er continu druk op de maagwand is, dan kan er, net als bij de dunne darm en slokdarm een verwijding plaatsvinden. Maar dit komt niet van één keer te veel eten bij bijvoorbeeld het kerstdiner.

Na onvoldoende gewichtsverlies na een gastric sleeve operatie, kan er worden overwogen om deze operatie om te zetten in een gastric bypass operatie. ‘Wanneer er na een gastric bypass operatie door de arts een vergroting van de anastomose wordt gezien, dan kan er een hersteloperatie worden uitgevoerd. Het is echter niet te voorspellen dat die ingreep ook daadwerkelijk het gewenste effect zal hebben. Dit, omdat de hersteloperatie geen of minder hormonale veranderingen met zich meebrengt, wat wel het geval was bij de eerste operatie. De verwachting is 5 tot 10 procent gewichtsverlies. Ook zou er een maagbandje op de maagpouch van een maagverkleining kunnen worden geplaatst. Hiervoor geldt dezelfde verwachting in gewichtsverlies.

In het kort:

De grootte van de maagpouch heeft geen invloed op het gewichtsverlies na de operatie. Wat wel invloed heeft op het verzadigingsgevoel en daarmee ook de gewichtstoename: een verwijding van de nieuwe verbinding tussen maag en darm (anastemose) en een snelle darmperistaltiek. Op beide factoren heb je zelf geen directe invloed. Continue overeten kan een negatief effect hebben op het gewichtsverlies. Dit gebeurt echter niet na enkele keren overeten. Heroperaties brengen gemiddeld 5 tot 10% gewichtsverlies met zich mee

Kan je maag oprekken na een maagverkleining?

Kan je nog op restaurant na gastric bypass?

Patiënten kunnen na een gastric bypass of sleeve gastrectomie zeker nog op restaurant. Na een vermageringsoperatie is het niet de bedoeling dat patiënten moeten inboeten op hun sociale activiteiten, integendeel.

Wat mag je allemaal eten na een maagverkleining?

Ik heb een maagverkleining gehad In het kort

Na de operatie mag u wat drinken. U begint ook voorzichtig met eten. Na een maagverkleining kunt u na 1 of 2 dagen naar huis als er geen problemen zijn. Fietsen of een stukje lopen mag al een paar dagen na de operatie. U gebruikt medicijnen, zoals pijnstillers, maagbeschermers en prikken tegen trombose. De meeste mensen kunnen na een paar weken weer aan het werk.

Eerste dagen Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Na de operatie kunt u last hebben van:

Pijn tussen uw schouders. Dat komt door het koolzuurgas dat de chirurg tijdens de operatie heeft gebruikt. Dit gas verdwijnt binnen enkele dagen. De pijn is dan ook weg. Bijwerkingen van de narcose. Bijvoorbeeld keelpijn, slaperigheid, heesheid, misselijkheid en overgeven. Pijn door de operatie. U krijgt daarvoor pijnstillers. Een volle blaas doordat u niet goed kunt plassen. U krijgt dan een slangetje in uw blaas om de urine af te voeren (katheter). Verstopping. U kunt hier medicijnen tegen krijgen.

See also:  Hoe Lang Kun Je Filet Americain Bewaren In De Koelkast?

Eten/drinken Na de operatie begint u met drinken. U kunt voorzichtig beginnen met eten. Als dat goed gaat, kunt u snel weer wat meer eten. Douchen U mag de dag na de operatie weer douchen. Als de wondjes dicht zijn, mag u weer in bad. Bewegen Het is belangrijk dat u beweegt na de operatie.

u na de operatie zonder problemen kunt drinken en vloeibaar voedsel kunt eten er geen problemen zijn door de operatie, zoals koorts of bloedingen u thuis genoeg hulp thuis heeft van familie of vrienden

Medicijnen Na de maagverkleining gebruikt u de volgende medicijnen:

Prikken tegen trombose (bloedpropjes). U kunt dat zelf doen. Hoe lang u dit moet doen, hoort u in het ziekenhuis., Dit is een goede pijnstiller met weinig of geen bijwerkingen. Werkt dat niet genoeg, overleg dan met uw arts. Een maagbeschermer, zoals omeprazol (20 mg). U gebruikt ze minimaal een paar maanden. U hoort in het ziekenhuis hoe lang precies. Een laxeermiddel, zoals macrogol, Dit kunt u gebruiken als u last heeft van verstopping. U gebruikt het totdat u weer makkelijk kunt poepen. Multivitamines. Deze slikt u de rest van uw leven. Dit is nodig omdat u door de maagverkleining niet genoeg vitamines binnenkrijgt.

Sommige medicijnen worden anders door het lichaam opgenomen na een maagverkleining. Er zijn ook medicijnen die u beter niet kunt gebruiken na een maagverkleining. Geef daarom aan uw apotheek door dat u een maagverkleining heeft gehad. Macrogol is een laxeermiddel.

 1. Het is te gebruiken bij verstopping, of om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of darmoperatie.
 2. Het wordt soms gebruikt bij vergiftiging, om de darmen snel leeg te maken en bij prikkelbaredarmsyndroom met verstopping.
 3. Voor meer informatie zie,
 4. Omeprazol is een maagzuurremmer.

Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren, ontsteking van de maag en bij het syndroom van Zollinger-Ellison. Voor meer informatie zie, Herstel U kunt de eerste maanden erg moe zijn.

Per maaltijd kunt u eten wat er ongeveer op een ontbijtbordje past. Eet langzaam en kauw goed. Drink en eet niet tegelijk. Een half uur na het eten mag u wat drinken. Eet gezond:

Eet voldoende eiwitten. Dat is nodig voor uw spieren. Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, kip, ei, noten, peulvruchten (bonen, erwten), melk, kwark en yoghurt. Eet 3 maaltijden. Als ontbijt of lunch kunt u een boterham of 2 crackers eten. Als avondeten mag u in totaal 200 gram rijst/aardappelen/groente en vlees. Eet 3 kleine gezonde tussendoortjes. Bijvoorbeeld fruit, een bakje yoghurt, een cracker of een glas karnemelk. Eet zo min mogelijk producten met suiker en vet. Bijvoorbeeld ijs, chocolade, chips, gefrituurde snacks, snoep en koek. Drink minstens 1,5 liter vocht verspreid over de dag, zoals water, thee of koffie zonder suiker, of melk. Drink geen frisdrank (prik) of water met koolzuur.

Stop met eten zodra u het gevoel heeft dat u genoeg heeft gegeten. Sla geen maaltijden over. Als u vaak niet eet, heeft u een grotere kans dat u te weinig eiwitten en vitamines binnenkrijgt. U kunt alcohol drinken na een maagverkleining. Alcohol wordt na een maagverkleining sneller opgenomen. U wordt dus sneller dronken. Ook bevat alcohol veel calorieën.

U krijgt ieder jaar een bloedonderzoek. Dat is om te kijken of u genoeg vitaminen en mineralen in uw bloed heeft. Het is heel belangrijk dat u dit volhoudt. Zelfs als u vitaminepillen gebruikt, kan dat gebeuren. U merkt het niet meteen als u te weinig van iets heeft. Afvallen

Het eerste jaar na de maagverkleining verliezen de meeste mensen 35 tot 40% van hun totale gewicht. De gemiddelde na een operatie is 30 tot 32. Na een aantal jaren worden mensen vaak weer wat zwaarder.

Afvallen gaat niet vanzelf. Het aantal kilo’s dat u afvalt, hangt af van wat en hoeveel u eet en hoeveel u beweegt. Het is belangrijk dat u voor de rest van uw leven genoeg beweegt en gezond eet met kleine beetjes tegelijk. Valt u niet veel af na de operatie? Of komt u na een tijd weer veel aan? Of lukt het u niet om genoeg te bewegen en gezond te eten? Dan kunt u hulp krijgen.

zijn 80 van de 100 mensen die een hoge bloeddruk hadden van hun hoge bloeddruk af zijn 70 van de 100 mensen met diabetes type 2 van hun diabetes af hebben 90 van de 100 mensen die slaapapneu hadden dit niet meer

De positieve invloed is vaak al snel na de operatie merkbaar. Bijvoorbeeld doordat mensen minder medicijnen nodig hebben. Zo kunnen de meeste mensen met diabetes type 2 binnen 6 weken na de operatie stoppen met insuline,

Insuline is een injectiemiddel voor mensen met diabetes die zelf geen of onvoldoende insuline aanmaken.Er zijn verschillende soorten insuline verkrijgbaar: kortwerkend, middellangwerkend, langwerkend en combinaties hiervan.Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus.

Voor meer informatie zie, Zwanger worden? U kunt zwanger worden na een maagverkleining. Het liefst pas minimaal 1 jaar na de operatie. Na 1 jaar blijft uw gewicht waarschijnlijk hetzelfde. Dat is belangrijk als u zwanger bent. Afvallen tijdens een zwangerschap is niet goed voor de baby. Uw lichaam moet ook nog wennen aan de nieuwe situatie na de operatie.

Gebruik daarom het eerste jaar na een maagverkleining een voorbehoedmiddel. De pil is niet betrouwbaar., Wilt u proberen zwanger te worden? Bespreek dit met uw arts.

Bent u toch snel na de operatie zwanger? Ga naar uw huisarts. Die stuurt u door naar een gynaecoloog. De gynaecoloog zal tijdens uw zwangerschap extra goed letten op hoe het met u en uw baby gaat. Te veel huid Als u veel afvalt na een maagverkleining, kunt u last krijgen van te veel huid.

als uw gewicht minimaal 12 maanden hetzelfde is en als de maagverkleining al 18 maanden geleden is.

: Ik heb een maagverkleining gehad

Waarom geen cola na gastric bypass?

Let op met cola, cola light of cola zero aangezien deze een verhoogd risico geven op maagzweervorming wegens veel fosforzuur. Vermijd zoete dranken zoals vruchtensappen (ook ongezoete), frisdranken, gesuikerde melkdranken.

Waarom mag je geen koolzuur na gastric bypass?

Waarom mag ik geen koolzuurhoudende dranken meer drinken na een maagverkleining? – Koolzuurhoudende dranken kunnen na een maagverkleining klachten geven in de bovenbuik. Dit komt doordat de gasbubbels geen ruimte hebben in de verkleinde maag. Door deze druk krijg je buikpijn.