Stoffen in grapefruit(sap) vertragen de afbraak van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor krijgt u meer van het medicijn in uw lichaam. Dat zorgt voor een grotere kans op bijwerkingen.
Welke kruiden mogen niet bij bloedverdunners?
Knoflook en kurkuma 6 juli 2019 09:08 Aangepast 6 juli 2019 09:46 Wie medicijnen gebruikt, moet oppassen met kruidenproducten. Die lijken misschien onschuldig, maar zijn dat in combinatie met sommige medicijnen niet altijd. Dat zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat een waarschuwingscampagne begint. Lees ook: Kan ik nog sint-janskruid nemen? 5 vragen over kruidenpreparaten Enkele voorbeelden:
Sint-janskruid en kurkuma kunnen er voor zorgen dat medicijnen tegen kanker sneller worden afgebroken, waardoor zij minder effect hebben. Sint-Janskruid zorgt ook voor een sterkere werking van antidepressiva. De kruidenproducten ginseng en ginkgo hebben invloed op de bloedstolling. Bij gebruik met een bloedverdunnend medicijn neemt het risico op trombose of een hart- of herseninfarct toe. Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners wordt gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. Hierdoor wordt de kans op blauwe plekken en inwendige bloedingen groter.
Bron: CBG
Welke vitamine niet bij bloedverdunners?
Bloedverdunner | Consumentenbond Antwoord: Bloedverdunners als Acenocoumarol (een zogenoemd coumarine) blokkeren de activering van vitamine K. Bij de bloedstolling is vitamine K nodig om bepaalde stollingseiwitten werkzaam te maken. Zonder geactiveerd vitamine K blijven deze eiwitten onwerkzaam en wordt de bloedstolling geremd.
Vitamine K speelt daarnaast een rol bij de botopbouw. Het is niet duidelijk wat de invloed van langdurig coumarinegebruik is op de botten. Gezond eten, dagelijks vier zuivelconsumpties nuttigen, niet roken en voldoende bewegen is verstandig om uw risico op botontkalking en botbreuken te verlagen. Op latere leeftijd is het ook raadzaam extra vitamine D te gebruiken.
Wat u niet moet doen, is het slikken van supplementen met vitamine K. Deze kunnen de werking van uw bloedverdunner belemmeren. Ik raad u aan uw zorgen met uw huisarts te delen. Mogelijk komt u in aanmerking voor een botdichtheidsmeting. Hanneke Goossens, apotheker bij apotheek Stevenshof in Leiden Gezondgids 5, oktober 2017 : Bloedverdunner | Consumentenbond
Kun je alcohol drinken met bloedverdunners?
Anti coagulerende werking van alcohol – Door de combinatie van alcohol met antistollingsmiddelen kan de anti coagulerende werking namelijk worden versterkt en het risico op bloedingen daardoor toenemen. Door inname van (een grote hoeveelheid) alcohol bestaat echter ook nog eens de kans dat de afbraak van geneesmiddelen – waaronder die van uw ‘bloedverdunner’ – minder goed verloopt, waardoor er een (gevaarlijke) ophoping van betreffend(e) middel(en) in uw lichaam kan ontstaan.
Kan paracetamol met bloedverdunners?
Slik je bloedverdunnende medicijnen? Pas dan op met pijnstillers. Bij langdurig gebruik (langer dan vier dagen) en in hoge dosering (4g per dag) van paracetamol kan de werking van orale bloedverdunners worden versterkt.
Wat doet gember met bloedverdunners?
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen – Gember kan de suikerspiegel in het bloed verlagen (3) en bloedverdunnend effect hebben (3). Aan mensen die hier al ‘klassieke’ medicatie (vooral bij warfarine, fenprocoumon en salicylaten als aspirine) (4) voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.
Andere voedingssupplementen kunnen ook de suikerspiegel in het bloed verlagen (aloë vera, betaglucanen, ginkgo biloba, ginseng, knoflook, kurkuma en Q1O) of een bloedverdunnend effect hebben (druivenpitextract/resveratrol, ginkgo biloba, ginseng, knoflook/quercetine, kurkuma, lijnzaad, visolie/omega-3 vetzuren en vitamine E).
Wees dus voorzichtig bij het gebruik en meld dus ook combinatiegebruik zeker aan uw arts. Stop het gebruik van gember enkele dagen voor een chirurgische ingreep.1 uur voorafgaand aan de ingreep kan wel het equivalent van 1 g gember ingenomen worden om misselijkheid en braken na de ingreep te verminderen (4).
Welk fruit bevat veel vitamine K?
Vitamine K tabel
Peterselie (rauw) | 1640 μg |
---|---|
Snijbiet (vers, gekookt, zonder zout) | 484 μg |
Spinazie (rauw) | 483 μg |
Raap * (vers, gekookt, zonder zout) | 367 μg |
Andijvie (rauw) | 231 μg |
Kan je duizelig worden van bloedverdunners?
Als u een DOAC gebruikt, kunt u last krijgen van deze bijwerkingen: misselijk zijn. hoofdpijn. duizelig zijn.
Is chocolade bloedverdunnend?
Feit of fabel: is chocolade gezond? Jullie kennen ons natuurlijk van onze (h)eerlijke kunstwerkjes van chocolade, maar zo af en toe houden wij ons ook bezig met belangrijke levensvragen. Zo ook vandaag: laten we voor eens en altijd het grote vraagteken wegnemen en antwoord geven op dé hamvraag rondom chocolade: Om maar met de deur in huis te vallen: nee, chocolade is niet gezond.
- Wat wél gezond is, is het hoofdbestanddeel van chocolade: cacao.
- En dan het liefst de rauwe variant.
- Rauwe cacao is cacao die niet verhit wordt tijdens het productieproces en dát is het ingrediënt die chocolade gezond maakt; de suikers en melk die vaak ook in chocolade zitten, zijn verre van gezond.
- Dat klinkt misschien streng, maar niet getreurd: onze bonbons hebben een omhulsel van, gemaakt van rauwe cacao.
Yes!
Cacao zorgt dat jij je gelukkig voelt. Cacao bevat het geluksstofje serotonine: een neurotransmitter van geluk en een goed humeur. Bovendien zorgt cacao dat je hersenen meer endorfine aanmaken en dat zorgt voor een euforisch gevoel. Cacao verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, doordat het een licht bloedverdunnend effect heeft. De werking kun je vergelijken met dat van een aspirientje. Rauwe cacao zit bomvol antioxidanten, die veroudering tegengaan. Oftewel: move over ouderdomscrèmepjes, maak plaats voor lades vol chocolade! Geloof het of niet: chocolade helpt je afvallen, Cacao bevat MAO-remmers, die we onder andere terugvinden in afvalpillen. Deze remmers stimuleren de stofwisseling en verminderen je trek in snacks. Cacao zorgt voor een beter geheugen, doordat het de bloedtoevoer naar je hersenen stimuleert. Goed excuus om een bonbonnetje extra te nemen! Cacao bevat magnesium, en dat is goed nieuws: magnesium is een belangrijk mineraal voor de hersenen. Het vermindert onrust en stress in het lichaam en zorgt dat je lekkerder slaapt. Last but not least : chocolade stimuleert een gezonde darmflora. Cacao werkt als een probiotica : micro-organismen die levend de darmen bereiken en een verstoorde darmflora kunnen herstellen.
Dus: is chocolade gezond? Nee én ja: chocolade is niet direct gezond, maar (rauwe) cacao heeft zeker een hele hoop voordelen. Voor ons in ieder geval reden genoeg om regelmatig een te snoepen!
Welk fruit is goed voor bloed?
Iedereen weet natuurlijk dat fruit gezond is, maar welke zijn nu het best voor je? Wij geven je de tien gezondste soorten fruit die gemakkelijk in België verkrijgbaar zijn en te vinden zijn in onze fruitmanden door het jaar heen.1. Appel Appels bevatten enorm veel vezels en anti-oxidanten.
- Bovendien bevatten appels ook catechine en quercetine.
- Deze stoffen verminderen de kans op onder andere beroerte, hartinfarct, kanker en diabetes.2.
- Abrikoos Abrikozen zitten boordevol kalium, bètacaroteen, ijzer, vitamine A, C en E.
- IJzer stimuleert de aanmaak van hemoglobine, dit zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof in je bloed terechtkomt.3.
Banaan Bananen zijn zo een bron van goede suikers die omgezet worden in energie. Ze zitten ook vol kalium en vezels. De tryptofaan in bananen wordt door ons lichaam omgezet in serotonine. Deze stof zorgt voor een relaxed, kalm en vredig gevoel en maakt je dus blijer.4.
Braambes Dit minivruchtje bevat heel wat anti-oxidanten, pectine en vitaminen B (B1 en B2), C en E. Vitamine E is goed voor je huid, je spieren, je hart en je bloed.5. Blauwe bes Ondanks het feit dat blauwe bessen enorm veel voedingstoffen bevat, is het een vrucht met weinig calorieën. Deze bessen zijn goed voor je hersens en je bloeddruk en bevatten ook veel anti-oxidanten.
Ze hebben een positief effect op het hart en helpen ook tegen veroudering.6. Meloen In meloen zit onder andere foliumzuur, kalium, betacaroteen, vezels en vitaminen A, B en C. Foliumzuur moeten we uit onze voeding halen, want ons lichaam kan het zelf niet aanmaken.
De vitamine bevordert de aanmaak van rode bloedcellen en DNA.7. Kers In dit klein superfruit zitten de meeste anti-oxidanten en het zit ook boordevol ijzer. Daarnaast bevatten kersen ook betacaroteen, kalium, vezels en vitamine C en E. Kersen helpen goed tegen het verlagen van het cholesterolgehalte en de suikerspiegel.8.
Pompelmoes Pompelmoezen bevatten veel kalium, calcium, betacaroteen en pectine. Kalium helpt om de bloeddruk te verlagen en calcium is goed voor je botten. Pectine helpt onder andere het cholesterolgehalte, de bloeddruk en de suikerspiegel te verlagen.9.
Mango Mango’s bevatten veel betacaroteen, vezels en vitamine C. Betacaroteen wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Deze vitamine is goed voor je weerstand, je gezichtsvermogen, je botten, je tanden, je huid en je haar. Vezels verminderen de kans op hartziekten.10. Aardbei Ellaginezuur en vitamine C zijn talrijk aanwezig in aardbeien.
Ellaginezuur is goed voor celweefsel, het spijsverteringsstelsel en helpt ook tegen veroudering. Vitamine C is goed voor je hart, je bloedvaten, je weerstand, je botten, stimuleert ijzeropname en helpt tegen verouderen. Bron: http://www.zapmagazine.be/santee/spijs-stuff/pages/top10gezondfruit.aspx
Kun je oud worden met bloedverdunners?
Ook ouderen boven de negentig kunnen veilig gebruikmaken van bloedverdunners. Dat concluderen internist in opleiding Hilde Kooistra en Karina Meijer, hoogleraar stolling van het UMCG. Het promotieonderzoek van Kooistra is deze week gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, “Dit betekent dat we vaker herseninfarcten bij ouderen kunnen voorkomen.”
Welke voeding maakt bloed dunner?
Beïnvloeding van de antistollingsbehandeling door voeding, alcohol en stress Voeding Voeding heeft een belangrijke invloed op de antistollingsbehandeling en is gedeeltelijk verantwoordelijk voor de dagelijkse (beperkte) schommelingen van de INR waarden.
Grote INR-schommelingen worden echter nooit (alleen) door de voeding veroorzaakt. Vitamine K werkt het effect van de coumarines (fenprocoumon/Marcoumar®, acenocoumarol, warfarine) tegen zodat de INR lager wordt en het bloed dus ‘dikker’ wordt. Het lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitamine K nodig om goed te werken en dit wordt uit de voeding gehaald.
Aangezien we iedere dag wel wat anders eten, varieert dus de dagelijkse inname van vitamine K en dit geeft weer schommelingen van de INR bij patiënten onder antistolling. Voeding heeft dus een belangrijke invloed op de antistolling. Het is ooit in een studie uitgeprobeerd om patiënten buiten een dosiskalender ook een dieet te geven met een vaste dagelijkse hoeveelheid vitamine K, en hieruit bleek dat de INR dan inderdaad stabieler is.
Broccoli | Spruiten | Kool |
table>
Andere groenten zoals tomaten, komkommer, pepers, aardappelen, bevatten dan weer weinig vitamine K. Ook andere voedingsmiddelen bevatten wisselende hoeveelheden vitamine K.
Tomaten | Komkommer | Wortelen | Aardappelen |
Over het algemeen zijn het dus de groenten die Nederlanders in de winter eten, die het meeste vitamine K bevatten. In de winter moet de dosis van de antistolling dan ook vaak worden verhoogd om hier tegen in te gaan om de INR toch binnen de streefwaarden te houden.
In de zomer worden weer andere groenten zoals tomaten en komkommer gegeten die minder vitamine K bevatten. Meestal moet in de zomer de dosis van de antistollingsmedicijnen dan ook worden verminderd. Als men gevarieerd eet, is er geen probleem. De seizoensgebonden variaties worden door de trombosediensten opgepikt en de dosis aangepast.
De beperkte dagelijkse schommelingen vormen niet echt een probleem. Men moet dan ook geen bepaalde voedingsmiddelen vermijden. Door de regelmatige controles bij de trombosedienst kunnen de antistollingsmedicijnen worden bijgestuurd indien nodig. Natuurlijk geeft een week lang spruiten eten wel een lagere INR door de vele vitamine K die men zo binnen krijgt, terwijl de volgende week enkel tomaten eten dan weer de INR zal doen stijgen.
De gemiddelde Nederlandse voeding is dus rijk aan vitamine K, wat inhoudt dat de gemiddelde dosis van antistollingsmiddelen in Nederland redelijk hoog moet zijn om dit te compenseren. Voedingspatronen verschillen van land tot land en van werelddeel tot werelddeel. De oosterse keuken bevat heel weinig vitamine K en de gemiddelde dosis van de antistollingsmiddelen is daar ook een stuk lager.
Hiermee dient rekening te worden gehouden bij lange vakanties in het verre oosten. De INR kan dan wel eens een stuk hoger worden. De voeding is een belangrijke reden van de INR-schommelingen die in de vakantie worden gezien en dit is één van de redenen waarom patiënten soms wordt aangeraden tijdens hun vakantie een INR te laten bepalen.
- Als mensen op dieet gaan, beïnvloedt dit ook de antistolling.
- Ten eerste krijgen ze misschien minder vitamine K binnen (afhankelijk van wat ze eten) dan gewoonlijk, maar belangrijker is dat ze minder vet eten.
- Vitamine K wordt enkel opgenomen in aanwezigheid van vet.
- Als er dus minder vet wordt gegeten, zal er minder vitamine K worden opgenomen, zelfs al zit het in de voeding, en zal de INR omhoog gaan.
Tegenwoordig zijn er fruitsappen op de markt met toegevoegde vitamines. Sommige hiervan kunnen vitamine K bevatten en zullen dus ook de INR beinvloeden. Alcohol De lever bepaalt in grote mate de stolling omdat het de lever is die de verschillende stollingseiwitten produceert.
- Alles wat de lever beïnvloedt, beïnvloedt dus ook de stolling.
- Alcoholgebruik is een belasting voor de lever.
- Een gezonde lever kan een stootje hebben, dus een gematigde alcohol inname mag gedurende een antistollingsbehandeling.
- Heeft de lever het al moeilijk door andere redenen, dan wordt de mogelijke invloed van alcohol groter en dient dit wel te worden beperkt.
Patiënten die onder een antistollingsbehandeling staan, hebben een hoger risico op bloedingen. Zij moeten dus oppassen zich niet te verwonden. Bij overmatig alcoholgebruik neemt de kans op verwondingen toe door de ‘benevelde’ toestand. Ook is het niet ondenkbeeldig dat tijdens een ‘benevelde’ toestand een verkeerd aantal medicijnen wordt ingenomen.
Drinkt iemand echt ‘hevig’ dan kan niet alleen de lever (tijdelijk) in de problemen komen, maar zal waarschijnlijk ook het voedingspatroon wisselen. Tijdens ‘drinkbuien’ wordt er meestal heel weinig gegeten zodat er minder vitamine K wordt opgenomen en de INR een bijkomende reden heeft om te stijgen Stress Over de invloed van stress op antistolling is weinig onderzoek gedaan.
Het is een moeilijk gebied om te onderzoeken en er zijn veel verschillende vormen van ‘stress’. Het is bekend dat een aantal stollingseiwitten toenemen bij stress waardoor men een lagere INR zou verwachten maar veelal wordt door de trombosediensten eerder een stijging van de INR gezien.
Het is onduidelijk hoe dit verklaard kan worden. Waarschijnlijk is er een toename van bepaalde ‘stress’hormonen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Mogelijk wordt de leverfunctie hierdoor beïnvloed waardoor de productie van stollingseiwitten of de verwerking van de antistollingsmedicijnen wordt gewijzigd.
Ook kunnen deze hormonen de opname van vitamine K in de darmen beïnvloeden. : Beïnvloeding van de antistollingsbehandeling door voeding, alcohol en stress
Kun je een TIA krijgen als je bloedverdunners slikt?
Bloedverdunners gebruiken en toch trombose krijgen 6 maart 2018 In onze rubriek Stel uw vraag vroeg Arno zich af: Kun je als je bloedverdunners gebruikt alsnog trombose krijgen ? Dr. Victor Gerdes is internist in het MC Slotervaart (Amsterdam) en geeft antwoord. Het korte antwoord: ja, dat kan. “Als iemand bloedverdunners gebruikt voor de behandeling van trombose, longembolie of boezemfibrilleren, en diegene neemt de medicatie zorgvuldig alle dagen in, is de kans om trombose of longembolie te krijgen laag”, aldus dr.
Wat is de beste tijd om bloedverdunners in te nemen?
U slikt 1 pil per dag (edoxaban of rivaroxaban) –
- Bent u de pil vergeten te slikken en ontdekt u dit dezelfde dag ? Slik dan die dag nog de vergeten pil.
- Ontdekt u pas de volgende dag dat u het vergeten bent? Sla dan de vergeten pil over en ga verder met de eerstvolgende pil.
- Op 1 dag mag u niet meer dan 1 pil slikken.
Komt u er niet goed uit, bel dan direct uw huisarts of huisartsenpost en bespreek wat u het beste kunt doen. Apixaban is een antistollingsmedicijn. Artsen schrijven het voor bij trombose en om trombose te voorkomen, bijvoorbeeld bij heupoperaties en knieoperaties en om een beroerte of trombose te voorkomen bij bepaalde hartritmestoornissen. Voor meer informatie zie,
- Dabigatran is een antistollingsmedicijn.
- Artsen schrijven het voor bij trombose en om trombose te voorkomen, bijvoorbeeld bij heupoperaties en knieoperaties.
- Soms wordt het gebruikt om trombose of een beroerte te voorkomen bij bepaalde hartritmestoornissen.
Voor meer informatie zie, Edoxaban is een antistollingsmedicijn. Artsen schrijven het voor bij trombose en om trombose of een beroerte te voorkomen bij bepaalde hartritmestoornissen. Voor meer informatie zie, Rivaroxaban is een antistollingsmedicijn. Artsen schrijven het voor bij trombose en om trombose of een beroerte te voorkomen, zoals bij bepaalde hartritmestoornissen of bij heupoperaties en knieoperaties, en om beroerte en hartaanval te voorkomen na een hartinfarct (hartaanval) of bij hartziekten.
- Ontdekt u dit op dezelfde dag? Dan kunt u de pil die dag nog slikken.
- Ontdekt u pas de volgende dag dat u een pil bent vergeten? Neem dan contact op met de trombosedienst om te bespreken wat u moet doen. Misschien moet de hoeveelheid bloedverdunner aangepast worden. Of misschien moet u uw bloed sneller laten controleren. U mag de vergeten pil de volgende dag niet slikken zonder dat u dit heeft besproken met de trombosedienst.
Acenocoumarol is een antistollingsmiddel. Artsen schrijven het voor bij trombose, na een hartinfarct, beroerte (herseninfarct) of TIA en bij hartritmestoornissen. Voor meer informatie zie, Fenprocoumon is een antistollingsmiddel. Artsen schrijven het voor bij trombose, na een hartinfarct, beroerte of TIA en bij hartritmestoornissen.
- Als u dit op de dag zelf ontdekt, dan kunt u de pil die dag nog slikken.
- Ontdekt u pas de volgende dag dat u een pil bent vergeten? Slik de vergeten pil niet meer, maar ga verder met de pil van deze dag.
: Ik ben vergeten mijn bloedverdunner te slikken
Hoelang mag je bloedverdunners gebruiken?
Hoe vaak en hoe lang worden bloedverdunners ingenomen? – In sommige situaties, bijvoorbeeld bij bepaalde hartritmestoornissen en stollingsziekten, worden bloedverdunners levenslang voorgeschreven. In andere, zoals na een bloedklonter in het been ( diepveneuze trombose of DVT ) of een longembolie, worden ze voorgeschreven voor een periode van drie tot zes maanden,
De duur van de behandeling wordt steeds in samenspraak met je arts bepaald. Doorgaans geven artsen het advies om één keer per dag een dosis in te nemen, best telkens op hetzelfde moment, bijvoorbeeld ‘s avonds. Op die manier kan de dosis nog aangepast worden naargelang het resultaat van je bloedtest. Als je een dosis vergeet in te nemen, kun je alsnog dezelfde dag een dosis innemen.
Als je het een paar dagen vergeten bent of meer medicatie genomen hebt dan normaal, overleg je best met je huisarts.
Welke pijnstiller mag je met bloedverdunners?
Gebruik geen pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac. U kunt beter niet te veel alcohol drinken. Drink maximaal 1 glas alcohol per dag en niet iedere dag.
Kan het kwaad elke dag paracetamol?
Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.
Kun je met bloedverdunners in de zon?
Jazeker. De antistollingsbehandeling op zichzelf is geen reden om de zon te vermijden. Wel kunnen eventuele extreem hoge temperaturen die daar soms mee gepaard gaan indirect invloed hebben, bijvoorbeeld door veel vochtverlies.
Wie mag geen gember gebruiken?
Wanneer gember vermijden? – Gember kun je beter vermijden als je last hebt van galstenen aangezien het het maagzuurgehalte verhoogd. Ook als je een hartkwaal hebt moet je oppassen met gember aangezien het de hartslag kan verhogen. Omdat gember je lichaamstemperatuur omhoog brengt moet je het niet gebruiken wanneer je koorts hebt.
Wat gebeurt er als je elke dag gember thee drinkt?
1. Gember stimuleert je spijsvertering – Gember heeft een gunstige invloed op je maag- en darmstelsel. Het stimuleert je alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken die helpen bij het afbreken van suikers en vetten. Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember.
Wat als je stopt met bloedverdunners?
Een bloedverdunner kunt u in 1 keer stoppen. Afbouwen is niet nodig.
Kan kurkuma samen met bloedverdunners?
Heeft kurkuma bijwerkingen? – Bij normaal gebruik heeft kurkuma geen bijwerkingen. Je hoeft je dus zeker geen zorgen te maken als je kurkuma of kerriepoeder aan je eten toevoegt. Als je meer kurkuma neemt om van de gezondheidsvoordelen te profiteren, zijn er mogelijk wel bijwerkingen. Houd er dan rekening mee dat:
- Kurkuma bloedverdunnend werkt.
- Kurkuma de werking van aspirines kan beïnvloeden.
- Je met je arts dient te overleggen over het gebruik van kurkuma als je bloedverdunners slikt of als je lever-, maag- of galproblemen hebt.
Welke kruiden mag je niet combineren?
Wil je aan de kruidentuin ook een muntplantje toevoegen? Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving.