Fruit met weinig koolhydraten: een handige lijst – Ben je benieuwd welke fruitsoorten specifiek weinig snelle suikers bevatten, ongeacht het totale aantal koolhydraten? Kijk dan eens in het blog over fruit met weinig suikers. In dit onderstaand lijstje geven we je enkele fruitsoorten met een laag totaal aantal koolhydraten per 100 gram, ongeacht of dit snelle of trage suikers zijn.
Avocado: 1,4 gram koolhydraten per 100 gram Kokosvruchtvlees: 3 gram Cranberries: 4 gram Frambozen: 4,5 gram Cantaloupe meloen: 5,6 gram Aardbeien: 6,5 gram Nectarine: 6,5 gram Pruim: 7,5 gram Kiwi: 7,5 gram Meloen: 8 gram Watermeloen: 8 gram Bramen: 8,5 gram Perzik: 8,7 gram Citroen: 9 gram Mandarijn: 9,8 gram Blauwe bessen: 11 gram
Voor een optimale gezondheid eet je het beste een grote variatie aan fruit en let je niet te veel op het aantal koolhydraten in fruit. Indien je koolhydraten wil schrappen doe je dat beter door wat zorgvuldiger om te gaan met toegevoegde suikers in gebak, fastfood, snoep en frisdrank.
Met de eetschema’s van FitChef krijg je elke week lekkere en gezonde recepten toegestuurd, die helemaal zijn aangepast aan jouw persoonlijke energiebehoefte. Zo weet je dat de koolhydraten uit het fruit in je maaltijden of snacks helemaal is aangepast aan jouw energieverbruik. En zo kan je zorgeloos genieten van heerlijk sappig fruit en al je doelstellingen behalen die je maar wil, zoals afvallen of lean bulken.
👉 Meld je hier aan voor persoonlijke eetschema’s op maat
Welk fruit heeft meeste koolhydraten?
In fruit zitten koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten verschilt per fruitsoort. Overzicht koolhydraten in fruit.
Product | Koolhydraten per 100 gram | Portie |
---|---|---|
Appel | 12 g | 1 stuk (= 135 g) |
Banaan | 20 g | 1 middel (= 130 g) |
Blauwe bessen | 11 g | 1 schaaltje (= 100 g) |
Blauwe druiven | 16,8 g | 1 schaaltje (= 100 g) |
Welk fruit moet je niet eten als je wilt afvallen?
O Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. o Pitfruit, zoals appels en peren. o Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi’s en ananassen.
Wat kun je eten waar geen koolhydraten in zitten?
Wat zijn producten zonder koolhydraten? – Producten zonder koolhydraten bevatten 0 gram koolhydraten. Vooral onbewerkt vlees en vis zijn producten waar geen koolhydraten in zitten. Voorbeelden zijn biefstuk, gehakt, kipfilet, karbonade, kabeljauw en zalm. Maar ook dranken als water, bruiswater, groene thee en koffie bevatten geen koolhydraten.
Is banaan een koolhydraat?
Veel koolhydraten, maar ook veel energie – Bananen. Ze bestaan inderdaad voor een groot gedeelte uit koolhydraten. Sterker nog, een banaan bestaat vooral uit koolhydraten. Je hebt groene en gele bananen. Hoe geler de banaan, hoe meer suiker erin zit. Naarmate een banaan rijper wordt, worden de koolhydraten namelijk omgezet in suiker.
Fruitsuiker weliswaar. Wil je afvallen aan de hand van een koolhydraatarm dieet? Dan kan je de banaan beter links laten liggen. Wil je afvallen door enkel gezonder te eten? Dan kan je een banaan prima toevoegen aan je eetpatroon. Ook als je energie nodig hebt voor je work-out, kun je kiezen voor een banaan.
De natuurlijke suikers van een banaan worden namelijk snel opgenomen door je lichaam. Daardoor kun je met alle energie in je lichaam het beste uit je work-out halen.
Is banaan goed om af te vallen?
Bananen en afvallen – Bananen zijn geschikt om te eten als je wilt afvallen. Ze hebben, zoals iedere fruitsoort, belangrijke voedingswaardes en kenmerken. Ze bevatten veel vezels en kalium. Bananen bevatten wel relatief veel fruitsuiker, dat in grote hoeveelheden het afvallen kan vertragen, dus eet niet meer dan twee stuks fruit per dag tijdens het afvallen.
- Eet fruit van het seizoen en varieer zo veel mogelijk, dan krijg je én meer verschillende voedingsstoffen binnen, én varieer je met de gehaltes in suikers.
- Een banaan is soms erg groot en bevat daardoor meer calorieën dan een gemiddeld stuk fruit.
- Als je als tussendoortje bijvoorbeeld yoghurt met banaan wilt eten, pak dan eens een halve banaan en bewaar de andere helft voor later.
Deze is de dag erna zeker nog goed. Bananen kunnen niet goed tegen kou. De koelkast is daarom geen goede plek om je bananen te bewaren. Hieronder geven we je twee heerlijke recepten met banaan. Wil jij nog meer inspiratie op het gebied van heerlijke en gezonde recepten? Download dan ons gratis !
Hoeveel eieren per dag bij koolhydraatarm dieet?
Eieren eten mag weer volop! BREEK DE DAG, TIK EEN EITJE Ken je die slogan uit de jaren tachtig nog? Toen wisten we het al: eieren zijn heel gezond! Jammer genoeg hebben eieren de jaren daarna het etiket ‘ongezond’ gekregen, terwijl dat niet terecht is.
Gelukkig keert het tij en mág het weer! En niet alleen het eiwit. Dus in plaats van hooguit drie keer per week, mogen we weer iedere dag genieten van een gezond en voedzaam eitje, of twee, of zeven. Waar komt die angst voor eieren dan vandaan? Dertig jaar geleden waren wetenschappers overtuigd van enkele fabels die ons bang hebben gemaakt voor eieren.
Zo werden we er voor gewaarschuwd dat eieren eten je cholesterol verhoogde, omdat ze cholesterol bevatten én dat cholesterol ongezond was. Je moest er dus zo min mogelijk van hebben. Bovendien was men ervan overtuigd dat het slecht voor ons zou zijn om vet te eten: niet alleen vanwege cholesterol, maar je zou er ook dik van worden en er diabetes 2 of er andere nare ziekten door krijgen.
- Het advies was daarom om alleen het eiwit te eten en niet de vettere dooier, die veel voedingstoffen bevat.
- Laten we eerst kijken of het eten van eieren je cholesterol verhoogt.
- Je lichaam is een slimme ‘fabriek’ In eieren zit cholesterol.
- Vroeger werd aangenomen dat cholesterol uit voeding je cholesterol verhoogt, maar wetenschappers zijn er al lang achter dat het anders zit.
Je lichaam maakt namelijk zélf cholesterol aan: zoveel het nodig heeft. Als je voeding eet met cholesterol dan komt dat er niet ‘extra’ bij. Je lichaam is namelijk een heel slimme ‘fabriek’, helemaal afgesteld om alles in evenwicht te krijgen en te houden.
Eet je voeding die cholesterol bevat, dan past je lichaam zich aan en maakt het zelf minder cholesterol aan. Eieren verhogen je cholesterol dus niet. Is het belangrijk om zo min mogelijk cholesterol te hebben? Zonder cholesterol kun je niet leven. Nog geen dag! Cholesterol is letterlijk van levensbelang: we gaan meteen dood zónder cholesterol.
Het is een bouwstof voor onze cellen, is belangrijk bij herstel van cellen en speelt ook een grote rol bij hormonen, ontstekingen, infecties en bloedstolling (zie link onderaan artikel). Dertig jaar geleden wisten wetenschappers dat allemaal niet. Toen werd cholesterol nog gezien als de grote boosdoener bij hart- en vaatziekten.
- Ten onrechte weten we nu, dertig jaar later.
- Nu is zelfs ontdekt dat het lichaam juist extra cholesterol aanmaakt bij beschadigingen van de vaten om de cellen te helpen repareren.
- Is vet de oorzaak van overgewicht, diabetes en andere ziekten? Vet verhoogt de bloedsuikers niet! Het is steeds duidelijker dat hoge bloedsuikers, te veel suikers in het bloed dus, de échte veroorzaker zijn van overgewicht, diabetes en allerlei andere ziekten; ook van hart- en vaatziekten.
Steeds te hoge bloedsuikers hebben richt dus veel schade aan in je lijf. Krijg je hoge bloedsuikers van vet eten? Nee! Vet eten verhoogt de bloedsuikers niet. Vet is namelijk geen suiker en je lichaam kan er ook geen suiker van maken. Wat zorgt dan wel voor te veel suiker in je bloed? Koolhydraten! Alle koolhydraten die je eet, ook brood en rijst, worden namelijk direct omgezet in suiker dat in je bloed terecht komt.
- Waarom zijn we dan nog bang voor vet? Hardnekkige fabels maken ons steeds zieker.
- Veel mensen geloven nog steeds in de fabels van lang geleden.
- Dat is niet zo raar, want ze zijn ons met de paplepel ingegoten.
- Nog steeds halen fabrikanten het vet uit voedsel en voegen ze daarvoor in de plaats suiker en andere koolhydraten toe.
Dus ze halen vet uit voedsel wat de natuur ons aanreikt en halen er het vet uit. Daarvoor in de plaats stoppen ze er suiker in. Klinkt dat logisch? En zo werden en worden te hoge bloedsuikers een steeds groter probleem. Het is lastig om al die oude ‘waarheden’ los te laten en ruimte te maken voor de werkelijkheid.
De werkelijkheid is dat we ziek en dik worden van te veel suikers en andere koolhydraten. Niet van vetten, niet van cholesterol en niet van eieren Terug naar de eitjes Een ei zit vol gezonde voedingsstoffen! Eieren zitten boordevol gezonde voedingsstoffen, en niet alleen eiwit. Eieren zijn rijk aan vitamine A, B2, B9 (beter bekend als foliumzuur), B12 en E.
Ze bevatten veel mineralen zoals seleen, ijzer, fosfor, jodium en zink en veel gezonde vetten. Daarnaast zijn ze zeer voedzaam en zorgen ze voor gezonde verzadiging. Eieren zijn perfect als vleesvervanger in een vegetarisch menu! Maar ook als je niet vegetarisch eet, zijn eieren een gezond onderdeel van je koolhydraatarme menu.
- Bovendien: recente studies onder ouderen tonen aan dat het consumeren van minimaal één ei per dag het niveau van antioxidanten verhoogt en preventief werkt bij maculadegeneratie (netvliesveroudering).
- Ook nog eens goed voor je ogen dus! In Nederland kun je veel verschillende soorten eieren kopen: scharrel, maïs, meergranen, rondeel, dubbeldooiers, biologische, met extra omega 3 verrijkt keus genoeg! Soms heeft de naam iets te maken met het welzijn van de kip en soms met het voer dat de kip krijgt.
Grofweg zijn er vier categorieën, aangeduid met een code die op het ei gestempeld is. Biologisch begint met 0 en is het diervriendelijkst, kooi-eieren hebben code 3 en mogen hier niet meer verkocht worden. Wel worden ze nog verwerkt in o.a. koek, gebak, beschuit en pasta: etenswaren die je niet eet in een gezond koolhydraatarm/keto menu.
Biologische eieren hebben verreweg de voorkeur. De kippen die dit soort eieren leggen, krijgen de meeste ruimte en hun snavels worden niet geknipt. Hoe vaak eieren eten? Je kunt elke dag eieren eten; er is geen maximum aan het aantal eieren per dag. Eieren passen uitstekend in een gezond koolhydraatarm/keto menu! Je kunt ze heerlijk combineren met allerlei groenten, vlees en vis.
De variatie is eindeloos: van een simpel zacht gekookt eitje tot een omelet of eiersalade. Je zult ook merken dat je heel lang een voldaan gevoel hebt na een maaltijd met eieren. Een ontbijt met eieren is niet voor niets het beste begin van de dag! En daar mag gerust een lunch of diner met eieren op volgen! Geldt dat echt voor iedereen? Dus niemand hoeft ‘bang’ te zijn voor eieren? Iedereen kan gewoon eieren eten, zoveel je wilt.
Is pindakaas koolhydraatarm?
Koolhydraten in pindakaas van verschillende merken kunnen nogal wisselen, deze twee zijn behoorlijk laag in koolhydraten:
Tegua Proteine (AH) 6,7 gram koolhydraten per 100 g. Whole Earth crunchy (AH) pindakaas 7,4 gram koolhydraten per 100 g, per el ongeveer 1,5 gr. khd. Pindakaas is vaak ook wel te vervangen door tahin (sesampasta).
Die van het plaatje bevat per 100 g: calorieën 629 kcal, koolhydraten 6.7 g, eiwitten 36.5 g, vetten 49.9 g, vezels 5.1 g.
Hoe snel val je af als je geen koolhydraten eet?
2. Geef niet te snel op – Als je met een koolhydraatarm dieet begint, dan heeft je lichaam even de tijd nodig om zich aan te passen. Je kan daarom ook wat klachten zoals vermoeidheid, een grieperig gevoel of hoofdpijn ervaren. Deze klachten zullen na enkele dagen verdwijnen.
Welke groente niet koolhydraatarm?
Koolhydraatarm dieet voor beginners | Wat moet je eten?
Kan ik onbeperkt groenten eten? – Dit ligt aan de groentesoort. Sommige groenten bevatten veel koolhydraten waaronder uien, spruitjes, courgette en rode paprika. Het is dus beter om deze groenten te vermijden. Maar er zijn ook groenten die (bijna) geen koolhydraten bevatten.
- Bijvoorbeeld tuinkers, rucola, sla, broccoli en champignons.
- Deze mag je dus onbeperkt eten tijdens het koolhydraatarme dieet! Uiteraard is het niet de bedoeling dat je deze groenten extreem overmatig gaat eten.
- Bij Protislank raden we aan om minimaal 400 gram groenten per dag te eten.
- Dit kun je bijvoorbeeld verdelen over je lunch en avondeten.
Je kunt natuurlijk verschillende groenten combineren maar let er wel op dat je per dag maximaal 10 gram aan koolhydraten binnenkrijgt. Wij hebben voor jou een lijstje gemaakt waarbij je per groente kunt zien hoeveel gram koolhydraten erin zitten. Let op: het gewicht van de groenten geldt voor rauwe, onbereide groenten (tenzij anders vermeld).
Groentesoort | Koolhydraten per 100 gram | Aangeraden hoeveelheid |
---|---|---|
Tuinkers | 0,0 gram | Onbeperkt |
Rucola | 0,1 gram | Onbeperkt |
Kropsla | 0,3 gram | Onbeperkt |
Sla | 0,3 gram | Onbeperkt |
Champignons | 0,4 gram | Onbeperkt |
Zuurkool | 0,6 gram | Onbeperkt |
Broccoli | 0,8 gram | Onbeperkt |
Spinazie (vers) | 0,9 gram | Onbeperkt |
Augurken (zuur) | 1,0 gram | Onbeperkt |
Spinazie (diepvries) | 1,1 gram | Onbeperkt |
Andijvie | 1,2 gram | Tot 400 gram per dag |
Komkommer | 1,3 gram | Tot 400 gram per dag |
Spinazie (glas, blik) | 1,3 gram | Tot 400 gram per dag |
Paksoi | 1,4 gram | Tot 400 gram per dag |
IJsbergsla | 1,7 gram | Tot 400 gram per dag |
Asperges (blik, glas) | 1,9 gram | Tot 400 gram per dag |
Bleekselderij | 2,0 gram | Tot 400 gram per dag |
Pompoen | 2,0 gram | Tot 400 gram per dag |
Rabarber | 2,0 gram | Tot 400 gram per dag |
Snijbonen (vers) | 2,0 gram | Tot 400 gram per dag |
Rode sla | 2,3 gram | Tot 200 gram per dag |
Witlof | 2,4 gram | Tot 200 gram per dag |
Groene paprika | 2,5 gram | Tot 200 gram per dag |
Taugé | 2,7 gram | Tot 200 gram per dag |
Bloemkool | 2,9 gram | Tot 200 gram per dag |
Asperges (vers) | 3,0 gram | Tot 200 gram per dag |
Aubergine | 3,0 gram | Tot 200 gram per dag |
Rode kool (vers) | 3,0 gram | Tot 200 gram per dag |
Tomaat | 3,1 gram | Tot 200 gram per dag |
Prei | 3,8 gram | Tot 200 gram per dag |
Gele paprika | 3,9 gram | Tot 200 gram per dag |
Boerenkool | 4,0 gram | Tot 200 gram per dag |
Groene kool | 4,0 gram | Tot 200 gram per dag |
Koolrabi | 4,0 gram | Tot 200 gram per dag |
Radijs | 4,0 gram | Tot 200 gram per dag |
Spitskool | 4,0 gram | Tot 200 gram per dag |
Tuinbonen | 4,0 gram | Tot 200 gram per dag |
Witte kool | 4,0 gram | Tot 200 gram per dag |
Rode paprika | 4,3 gram | Tot 100 gram per dag |
Courgette | 5,0 gram | Tot 100 gram per dag |
Knolselderij | 5,0 gram | Tot 100 gram per dag |
Peultjes | 5,0 gram | Tot 100 gram per dag |
Sperziebonen | 5,0 gram | Tot 100 gram per dag |
Sugarsnaps | 5,0 gram | Tot 100 gram per dag |
Spruitjes | 5,2 gram | Vermijden |
Augurken (zoetzuur) | 5,3 gram | Vermijden |
Wortelen | 5,6 gram | Vermijden |
Rode biet | 6,0 gram | Vermijden |
Uien | 6,6 gram | Vermijden |
Zilverui (zoetzuur) | 6,9 gram | Vermijden |
Rode kool (blik, glas) | 7,9 gram | Vermijden |
Artisjok | 9,5 gram | Vermijden |
Pastinaak | 11,0 gram | Vermijden |
Linzen | 11,6 gram | Vermijden |
Maïs | 13,0 gram | Vermijden |
Kapucijners | 13,5 gram | Vermijden |
Doperwten | 14,0 gram | Vermijden |
Kidneybonen | 14,7 gram | Vermijden |
Kikkererwten | 15,0 gram | Vermijden |
Bruine bonen | 17,7 gram | Vermijden |
Hoeveel moet ik per dag lopen om af te vallen?
Helpt wandelen bij het afvallen? – Kun je afvallen door alleen te wandelen? Regelmatig wandelen kan zeker bijdragen aan het afvallen, mits je verder een normaal dieet aanhoudt. Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram).
Heeft kaas koolhydraten?
Conclusie koolhydraten in kaas – De Hollandse harde kaas past perfect in het koolhydraatarme dieet en in het keto-dieet, omdat ze precies allemaal 0 gram koolhydraten en dus ook 0 gram suikers bevatten. Boerenkaas kan goed als beleg, tussendoortje, snack of als alternatief voor een zoet dessert.
Waar zitten veel koolhydraten in fruit?
Je kan fruit eten, maar niet alle fruitsoorten – Er zijn wel bepaalde fruitsoorten die beter bij een koolhydraatarme levensstijl passen en fruitsoorten die er wat minder goed bij passen. Bessen bevatten over het algemeen minder koolhydraten. Met name frambozen, Blauwe bessen, bramen en aardbeien kun je zonder problemen eten bij het volgen van het koolhydraatarm dieet.
Grapefruit, citroen, limoen Mandarijn Bessen (blauwe bessen, frambozen, cranberry’s (vers), aardbeien Rabarber Galia meloen Kiwi Peer met de schil Kokosnoot (niet kokossuiker)
Fruit is eigenlijk het snoep van de natuur. Zeker de fruitsoorten die wat minder vezels bevatten en wat meer fructose. Deze fruitsoorten zie je ook vaak terug in smoothie ‘s en baksels. Hieronder de fruitsoorten die wat meer koolhydraten bevatten en je dus beter even kan laten staan of goed moet kijken of ze in de dag passen:
Watermeloen Mango Banaan Druiven Appel
Waar zit heel veel koolhydraten in?
Waar zitten de meeste en de minste koolhydraten in? – De meeste koolhydraten zitten in brood, graanproducten en aardappelen. Kies altijd voor volkoren, dat is het best voor je gezondheid. Naast koolhydraten leveren deze producten ook andere nuttige voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten, B-vitamines, ijzer en jodium. Ze zijn dus erg nuttig! Voorbeelden van producten met koolhydraten zijn:
Brood Pasta Rijst Couscous Muesli Havermout
Er zijn ook koolhydraatrijke producten die minder gezond zijn, doordat ze weinig vezels of nuttige voedingsstoffen bevatten en juist veel suikers. Voorbeelden hiervan zijn:
Koek en snoep Frisdrank Vruchtensappen Zoet beleg IJs
Tip: Check het etiket. De ingrediënten die het eerste genoemd worden zitten er het meeste in. Is dit bijvoorbeeld ‘tarwe’ of ‘suiker’? Dan bevat het veel koolhydraten. In een aantal productgroepen zitten van nature heel weinig koolhydraten, maar juist meer eiwitten en/of vetten. Voorbeelden hiervan zijn:
Groenten Noten, pitten en zaden Vlees en vis Zuivel Eieren
Heeft fruit veel koolhydraten?
Koolhydraten in fruit – Fruit is lekker zoet. Dat komt doordat het koolhydraten in de vorm van suikers bevat. Het bestaat dan ook voornamelijk uit koolhydraten, vezels en water. Alle soorten fruit bevatten koolhydraten, maar de hoeveelheid verschilt per fruitsoort.
De meeste fruitsoorten bevatten te veel koolhydraten om tijdens het koolhydraatarm dieet te eten. Daarnaast bevat fruit veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Dat zijn voedingsstoffen die allemaal goed zijn voor je lichaam. Hierdoor wordt fruit als gezond gezien. Doordat fruit ook veel vezels bevat kan dit misleidend zijn voor het aantal koolhydraten dat in fruit aanwezig is.
Dit aantal vezels wordt soms namelijk meegeteld in de hoeveelheid koolhydraten. Vezels geven geen tot weinig energie en kan je daarom aftrekken van het aantal netto koolhydraten. Het is juist erg gezond om vezels te eten, omdat deze zorgen voor een goede stoelgang.
- Als je een koolhydraatarm dieet volgt waarbij een beperkte hoeveelheid van koolhydraten mag, dan kan je koolhydraatarm fruit eten.
- Dient het aantal koolhydraten sterk beperkt te worden, dan kan je fruit beter laten liggen.
- Bij een koolhydraatarm dieet, zoals Protislank, zijn er wel veel fruitige vervangers zoals shakes waarmee je toch het gevoel blijft houden dat je fruit binnenkrijgt.
Een goed dieet bevat wel alle voedingsstoffen die je uit fruit kunt halen. Wij geven een lijst van de soorten fruit die je dan mag eten, maar ook van fruit met veel koolhydraten die je het beste kunt vermijden.