HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Fruit Is Koolhydraatarm?

Welk Fruit Is Koolhydraatarm
Fruit met weinig koolhydraten: een handige lijst – Ben je benieuwd welke fruitsoorten specifiek weinig snelle suikers bevatten, ongeacht het totale aantal koolhydraten? Kijk dan eens in het blog over fruit met weinig suikers. In dit onderstaand lijstje geven we je enkele fruitsoorten met een laag totaal aantal koolhydraten per 100 gram, ongeacht of dit snelle of trage suikers zijn.

Avocado: 1,4 gram koolhydraten per 100 gram Kokosvruchtvlees: 3 gram Cranberries: 4 gram Frambozen: 4,5 gram Cantaloupe meloen: 5,6 gram Aardbeien: 6,5 gram Nectarine: 6,5 gram Pruim: 7,5 gram Kiwi: 7,5 gram Meloen: 8 gram Watermeloen: 8 gram Bramen: 8,5 gram Perzik: 8,7 gram Citroen: 9 gram Mandarijn: 9,8 gram Blauwe bessen: 11 gram

Voor een optimale gezondheid eet je het beste een grote variatie aan fruit en let je niet te veel op het aantal koolhydraten in fruit. Indien je koolhydraten wil schrappen doe je dat beter door wat zorgvuldiger om te gaan met toegevoegde suikers in gebak, fastfood, snoep en frisdrank.

 • Met de eetschema’s van FitChef krijg je elke week lekkere en gezonde recepten toegestuurd, die helemaal zijn aangepast aan jouw persoonlijke energiebehoefte.
 • Zo weet je dat de koolhydraten uit het fruit in je maaltijden of snacks helemaal is aangepast aan jouw energieverbruik.
 • En zo kan je zorgeloos genieten van heerlijk sappig fruit en al je doelstellingen behalen die je maar wil, zoals afvallen of lean bulken.

👉 Meld je hier aan voor persoonlijke eetschema’s op maat

Waarom geen fruit bij koolhydraatarm dieet?

Koolhydraten in fruit – Fruit is lekker zoet. Dat komt doordat het koolhydraten in de vorm van suikers bevat. Het bestaat dan ook voornamelijk uit koolhydraten, vezels en water. Alle soorten fruit bevatten koolhydraten, maar de hoeveelheid verschilt per fruitsoort.

De meeste fruitsoorten bevatten te veel koolhydraten om tijdens het koolhydraatarm dieet te eten. Daarnaast bevat fruit veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Dat zijn voedingsstoffen die allemaal goed zijn voor je lichaam. Hierdoor wordt fruit als gezond gezien. Doordat fruit ook veel vezels bevat kan dit misleidend zijn voor het aantal koolhydraten dat in fruit aanwezig is.

Dit aantal vezels wordt soms namelijk meegeteld in de hoeveelheid koolhydraten. Vezels geven geen tot weinig energie en kan je daarom aftrekken van het aantal netto koolhydraten. Het is juist erg gezond om vezels te eten, omdat deze zorgen voor een goede stoelgang.

 • Als je een koolhydraatarm dieet volgt waarbij een beperkte hoeveelheid van koolhydraten mag, dan kan je koolhydraatarm fruit eten.
 • Dient het aantal koolhydraten sterk beperkt te worden, dan kan je fruit beter laten liggen.
 • Bij een koolhydraatarm dieet, zoals Protislank, zijn er wel veel fruitige vervangers zoals shakes waarmee je toch het gevoel blijft houden dat je fruit binnenkrijgt.

Een goed dieet bevat wel alle voedingsstoffen die je uit fruit kunt halen. Wij geven een lijst van de soorten fruit die je dan mag eten, maar ook van fruit met veel koolhydraten die je het beste kunt vermijden.

Welk fruit eten om af te vallen?

Zo kun je goed kiezen voor aardbeien en ander rood fruit zoals frambozen, bessen etc. Deze staan erom bekend wat lager in kcal uit te komen. Maar ook een peer, appel of kiwi past goed binnen een energiebeperkt dieet.

Welke koolhydraten zijn dikmakers?

Wat zijn negatieve effecten van producten met koolhydraten? – Negatieve effecten hebben onderstaande producten met koolhydraten. Deze producten staan niet in de Schijf van Vijf, Ze bevatten veel suiker en dus veel calorieën. Het drinken van veel frisdrank en/of vruchtensap verhoogt het risico op overgewicht en diabetes type 2.

Frisdranken Vruchtensappen

Verder zit in snoep en koek veel koolhydraten, meestal vooral in de vorm van suiker. Snoep en koek kun je beter laten staan. Zij leveren wel energie, maar weinig andere nuttige voedingsstoffen. Je hebt ze niet nodig. Tips om minder suiker te eten,

See also:  Welk Vlees Is Mexicano?

Welke yoghurt in koolhydraatarm dieet?

Plantaardige alternatieven voor yoghurt – Kies voor soorten met de minste koolhydraten en houd een maximum aan van 4,2 gram koolhydraten per 100 gram. Ook voor deze yoghurt geldt dat het afvallen kan tegenvallen; kies er in dat geval niet voor. Een aantal opties: Let op : plantaardige alternatieven voor yoghurt bevatten áltijd te weinig vet.

Voeg zelf ruim vet toe (zie hierboven) om te zorgen voor verzadiging en voldoende brandstof en energie. Enkele geschikte soorten:– Kokosyoghurt naturel van Abbot Kinney’s (biowinkel en AH), met ruim voldoende vet (15,8%!) en niet te veel koolhydraten.– Ongezoete kokosyoghurt van AH merk (2,5 gram koolhydraten per 100 gram) – Alpro Mild & creamy naturel, of andere geschikte sojayoghurt.

VOEG ALTIJD VET TOE! – AH plantaardig Yoghurt Soja ongezoet. VOEG ALTIJD VET TOE! Niet geschikt: – Andere soorten kokosyoghurt, want deze bevatten te veel koolhydraten.– Alle andere soorten plantaardige yoghurt met meer dan 4,2 gram koolhydraten per 100 gram.

Is Griekse yoghurt keto?

Echte Griekse yoghurt – Echte Griekse yoghurt wordt traditioneel van schapenmelk gemaakt. Het is een dikke, romige yoghurt. Schapenmelk bevat veel vet en als het verzuurt krijg je een dikke, romige yoghurt. Yoghurt van koemelk is veel minder dik en dat geldt net zo goed voor de melk van Griekse koeien.

Om toch een heel dikke romige yoghurt te krijgen, wordt de yoghurt van de (Griekse) koemelk drie keer of zelfs vier keer uitgelekt. Traditioneel gebeurde dit door de yoghurt in een zak te schenken en die zak op te hangen en de yoghurt uit te laten lekken. Hierbij lekt de wei uit de zak en wordt het weggegooid.

Als je dit proces meerdere keren herhaald krijg je een heel dikke romige yoghurt. Een beetje zoals onze hangop dus. Dit is een lang en duur proces. Je hebt minimaal 2,5 liter melk nodig om 1 liter yoghurt te maken, de rest lekt eruit als wei en gooi je weg.

De wei bestaat uit water en lactose (melksuiker). Door dit proces bevat echte Griekse yoghurt meer eiwitten en relatief veel vet, Zo bevat het Griekse merk Kolios per 100 gram 4,5 gram koolhydraten, 10 gram vet en 6 gram eiwitten. Je kan het vergelijken met labneh (hangop) en je kan je eigen dikke en romige yoghurt op net zo’n manier maken met Nederlandse melk.

Echte Griekse yoghurt is gezond en kan in kleine hoeveelheden op het keto dieet gebruikt worden. Je kan er van uit gaan dat 100 ml echte authentieke Griekse yoghurt 4 gram koolhydraten bevat.

Welk fruit mag je niet eten bij keto?

Beste keto groenten –

Groentesoort Koolhydraten per 100 gram
Rucola 0,1
Champignons 0,4
Broccoli 0,8
Spinazie 0,9
Andijvie 1,2
Komkommer 1,3
Paksoi 1,4
Bleekselderij 2
Snijbonen 2
Groene paprika 2,5
Bloemkool 2,9
Asperge 3
Aubergine 3
Boerenkool 4
Courgette 5

Bekijk hier het uitgebreide overzicht van toegestane groenten tijdens het proteïne dieet. Hierin staat ook per groentesoort het aantal koolhydraten per 100 gram vermeld. Vooral zoete en groenten met veel zetmeel kan je het beste vermijden. Koolhydraatrijke groenten zijn onder andere maïs, wortel, ui, pompoen, (zoete) aardappelen, bonen en peulvruchten.

Is komkommer koolhydraatarm?

11. Komkommer – Als je snel je honger even wilt onderdrukken dan is een halve komkommer een makkelijke keuze. Een gezonder tussendoortje kom je niet snel tegen. Komkommers bevatten weinig koolhydraten en vooral in de zomer kan het verfrissend zijn.100 gram komkommer staat gelijk aan 14 kcal en 2,2 gram koolhydraten.

Welke crackers mag je eten bij een koolhydraatarm dieet?

Wat is de beste volkorencracker? – Gepubliceerd op: 22-12-2017 10:15 Door: Ismene Montnor Als je die minder brood wilt eten, kan je kiezen voor crackers. Vergeleken met een boterham bevat een cracker minder koolhydraten en minder kilocalorieën. Daardoor passen crackers in een energie- en koolhydraatbeperkt dieet.

Is een wrap koolhydraatarm?

Koolhydraatarme tortilla’s – Helaas zijn traditionele tortilla wraps niet toegestaan tijdens een koolhydraatarm dieet of het proteïne dieet, Een tortilla bevat namelijk gemiddeld 20 gram koolhydraten per stuk. Maar met een paar aanpassingen en de juiste ingrediënten maak je in een handomdraai de lekkerste koolhydraatarme tortilla’s.

 • In dit recept gebruiken we eiwitten en kokosmeel voor een stevige en elastische structuur.
 • Okosmeel is gemaakt van gedroogd kokosvlees en is neutraal van smaak.
 • Daarnaast is het rijk aan vezels, glutenvrij, laag in koolhydraten en al geschikt vanaf fase 1 van het proteïne dieet.
 • Het is een ontzettend veelzijdig product, waarmee je lekkere baksels kan maken.

Dankzij het Sukrin kokosmeel bevat één luchtige wrap maar liefst 94% minder koolhydraten.

Wat mag je niet bij een koolhydraatarm dieet?

Wat kun je het beste vermijden bij een koolhydraatarm dieet? – Bij een koolhydraatarm dieet, ook wel low carb dieet genoemd, vermijd je koolhydraatrijke producten zo veel mogelijk. Het is dan slim om te minderen met de volgende producten: Brood is één van de voornaamste koolhydraatbronnen in ons traditioneel dieet.

 • Wit of bruin brood, volkoren of maïs, allemaal koolhydraatrijke producten die je best vermijdt in een koolhydraatarm dieet.
 • Niet alleen brood trouwens, alle producten waar veel graan (tarwe, rogge, maïs, rijst, haver, gerst, gierst, etc) in zit zijn rijk aan koolhydraten.
 • Broodjes (hard of zacht), bagels, crackers en biscuits schrap je dan ook beter van je boodschappenlijst als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Behalve brood zijn er nog een hele hoop overige graanproducten die veel koolhydraten bevatten. Denk hierbij aan pasta (macaroni, spaghetti, etc.), pizzabodems, couscous, tortilla’s, taco’s, pannenkoeken, poffertjes en wafels. Dit zijn stuk voor stuk koolhydraatrijke producten en passen dus niet binnen een low carb dieet.

Ook maïskolven, popcorn en croutons vallen hieronder. Niet zo verrassend, maar alle soorten gebak en banket kun je van je boodschappenlijstje schrappen als je een koolhydraatarm dieet volgt. Geen smeuïge koeken, vlaaien, taarten, cake, muffins, brownies, donuts, puddingbroodjes, suikerbrood of gebakjes meer! Maar ook droge koekjes en biscuits bevatten relatief veel koolhydraten en kun je dus beter niet meer eten binnen een koolhydraatarm dieet.

Niet iedereen staat er bij stil, maar ook sommige soorten fruit en vruchten bevatten veel koolhydraten! Denk hierbij aan appels, peren, bananen en pruimen. Maar ook gedroogde vruchten zoals dadels, vijgen, krenten, rozijnen en cranberries zijn koolhydraatrijk.

Vergeet ook de bananenchips en Turks fruit niet. Deze soorten fruit en vruchten kun je beter vermijden binnen een koolhydraatarm dieet. Bonen en erwten, beide een veelgebruikt product in de keuken. Toch zijn het allebei niet de beste keuzes als het aankomt op een low carb dieet. Het gaat in dit geval eigenlijk om alle soorten bonen.

Denk aan witte bonen, bruine bonen, zwarte bonen, chilibonen, kidneybonen, tuinbonen en sojabonen. Maar ook linzen, kikkererwten en spliterwten kun je beter vermijden. Als je vegetariër bent, eet je misschien regelmatig tofu, tempeh of seitan- en sojaburgers als vleesvervanging, maar ook al deze producten zijn erg koolhydraatrijk en passen dus niet in een koolhydraatarme levensstijl.

Ook al lijken ze in eerste instantie gezond, wortels en knollen bevatten relatief veel koolhydraten. Specifiek hebben we het dan over aardappels (ja, ook gefrituurde aardappel oftewel patat), rode bieten, aardperen, pastinaak en rapen. Waspeen, radijsjes en koolrabi daarentegen zijn relatief koolhydraatarm! Veel dikkere soepen zijn een no go binnen een koolhydraatarm dieet.

Denk aan erwtensoep, bonensoep, maïssoep en aardappelsoep. Maar ook alle soorten bliksoepen en soepen op poederbasis kun je beter vermijden. Er zijn echter talloze ongebonden koolhydraatarme soepen zoals uiensoep, tomatensoep, groentesoep en bouillonsoep.

 1. Bewerkte vleeswaren zijn grote koolhydraatbronnen en dus niet de slimste keuze als je koolhydraatarm(er) wilt gaan eten.
 2. Vleeswaren zoals rookworst, knakworst, salami, gebraden gehakt, boterhamworst en voorverpakte hamburgers zijn stuk voor stuk erg koolhydraatrijk.
 3. Als je een echte vleesliefhebber bent, ga dan eerder voor onverwerkt vlees zoals kipfilet, biefstuk en varkenshaas.

Deze bevatten namelijk veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Een koolhydraatarm dieet kan erg lastig zijn als je een echte zoetekauw bent. Vrijwel alles wat zoet smaakt bevat namelijk veel koolhydraten. Zo ook zoet broodbeleg zoals chocoladepasta, hagelslag, jam, kokosbrood en appelstroop.

Veel kant-en-klare sausjes zijn niet de meest geschikte keuze als je koolhydraatarm wilt gaan eten. Denk hierbij aan zoete sladressing, whiskeysaus, knoflooksaus, chilisaus en barbecuesaus. Er zijn ontzettend veel soorten losse suiker, siroop en honing die allemaal zeer koolhydraatrijk zijn. Denk hierbij aan suikers zoals kristalsuiker, basterdsuiker, ruwe rietsuiker, oersuiker of poedersuiker.

Maar ook natuurlijke suikers (die misschien gezonder lijken) bevatten veel koolhydraten. Voorbeelden hiervan zijn honing, agave(siroop), ahorn(suiker, siroop), appelstroop, speltstroop, tarwestroop, rijststroop, maïsstroop, dadel(suiker, stroop) en fruit- of diksap.

En dan zijn er nog de toegevoegde suikers die in veel verschillende benamingen voorkomen: dextrine, dextrose, dulcitol, fructose, gerstemout, glucose, lactose, levulose, maltodextrine, maltose, mannitol, melasse, sacharose, sorghum, sucanat, sucrose, turbinado en xylose. Check dus altijd de ingrediëntenlijst als je in de supermarkt staat! Eigenlijk zijn alle soorten en vormen van snoep die níet suikervrij zijn rijk aan koolhydraten.

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, kun je deze dus het best allemaal vermijden. Denk aan M&M’s, winegums, lolly’s, bonbons, chocolaatjes en drop maar ook aan Fisherman Friend en pepermuntjes. Als je toch iets wilt snoepen, ga dan voor een suikervrije variant.

 • Niet alleen snoep en chocolade, maar ook chips en zoutjes bevatten veel koolhydraten.
 • Zowel naturel chips als smaken chips (paprika, bolognese, etc.), borrelnootjes, tuc koekjes en krokante snacks zoals zoutjes en kaasstengels kun je beter mijden binnen een low carb dieet.
 • De enige koolhydraatarme snacks zijn sommige verse, ongebrande pinda’s en noten.

Desserts zoals pudding, vla, (slag)room, mousse, pap, bavarois, tiramisu, crème brûlée, vruchtenyoghurt, hangop, fruitkwark en milkshakes zijn allemaal koolhydraat bommen. Als je toch zin hebt in een dessert, kun je beter gaan voor naturel yoghurt en kwark, deze zijn namelijk eiwitrijk en koolhydraatarm.

Eigenlijk zijn alle soorten ijsjes geen goede keuze in een low carb dieet. Of het nu gaat om roomijs, waterijs, sorbetijs of ijsjes van puur fruitsap: allemaal bevatten ze veel koolhydraten. Alle frisdranken die niet ‘light’ zijn, bevatten veel suikers en koolhydraten. Maar ook gezoete zuiveldrankjes zoals Yogho, Fristi en Chocomel zijn koolhydraatrijk.

Alcoholische dranken zoals bier en wijn kun je ook beter mijden in een low carb dieet (droge wijnen bevatten echter veel minder koolhydraten dan zoete wijnen). Gedistilleerde sterke dranken daarentegen (zoals whiskey, wodka, rum, tequila, etc.) bevatten geen koolhydraten meer omdat deze verdwijnen tijdens het fermentatieproces.

Welk fruit bevat de meeste koolhydraten?

Overzicht koolhydraten in fruit

Product Koolhydraten per 100 gram Portie
Appel 12 g 1 stuk (= 135 g)
Banaan 20 g 1 middel (= 130 g)
Blauwe bessen 11 g 1 schaaltje (= 100 g)
Blauwe druiven 16,8 g 1 schaaltje (= 100 g)

Waarom geen calorieën tellen bij koolhydraatarm?

Calorieën tellen? Ma’s advies – Wil jij letten op je voedingsinname en het liefst een paar kilo’s afvallen? Dat kan, heel goed zelfs! Maar daar hoef je geen calorieën voor te tellen. Je kunt veel beter letten op je koolhydrateninname, Als je namelijk vooral veel eiwitten en goede vetten binnenkrijgt en zo min mogelijk (snelle) koolhydraten, hoef je geen calorieën meer te tellen.