HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Fruit Is Goed Voor Je Nieren?

Welk Fruit Is Goed Voor Je Nieren
Welke groenten zijn goed voor de nieren? – Gezonde voeding voor de nieren zijn vooral rode paprika, groene kool, bloemkool, knoflook of knoflookpoeder, ui, appels, cranberry, bosbessen, frambozen, aardbeien, kersen, (vette) vis, rode druiven en olijfolie. Nieren liggen aan de rugzijde van je lichaam, boven de taillelijn.

Wat mag je niet eten bij nierproblemen?

U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe. Alle soorten zoet beleg, pindakaas en sandwichspread zijn toegestaan. van de zuurkool heeft geen zin, omdat er toch veel natrium achterblijft. U kunt dit beter niet gebruiken.

Welke drank is goed voor je nieren?

Koffie is goed voor je nieren – De gezondheidseffecten van koffie zijn controversieel, Ondanks de negatieve verhalen die je vaak over koffie hoort, zijn er ook genoeg positieve dingen te zeggen over ‘het zwarte goud’. Het bevat veel antioxidanten en vermindert het risico op veel ziekten.

Welk voedsel is goed voor je nieren?

2. Verse groenten voor gezonde nieren – Het eten van verse groenten is altijd beter, maar al helemaal als het om je nieren gaat. Dat komt omdat ook veel kant-en-klare producten met groenten vol met zout zitten. Denk aan groenten uit blik of glas, pakken soep en diepvriesgroenten a la crème.

Wat doet koffie met je nieren?

Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie. Een teveel aan cafeïne kan wel andere nadelige gevolgen hebben voor je lichaam.

Is paracetamol schadelijk voor de nieren?

Paracetamol: niet schadelijk – Vroeger werden vele gevallen van nierinsufficiënte veroorzaakt door een overmatig gebruik, zeg maar misbruik, van pijnstillers op basis van de stof fenacetine. Maar dat is nu van de markt verdwenen. “Gelukkig maar,” zegt professor Vanrenterghem.

Vijfentwintig jaar geleden lag de helft van onze dialysecentra vol met patiënten die te veel van deze pijnstillers hadden gebruikt. Met het verdwijnen van fenacetine is er eigenlijk ook een einde gekomen aan het klassieke ziektebeeld van deze analgetica-nefropathie (nierbeschadiging ten gevolge van pijnstillers).

Van paracetamol (het werkzame bestanddeel in pijnstillers zoals bijv. Dafalgan) is nooit bewezen dat het schadelijk zou zijn voor de nieren. Misschien dacht men dat vroeger wel omdat er bepaalde mengpreparaten bestonden die zowel fenacetine als paracetamol bevatten.

Welke vitaminen voor nieren?

Samenvatting – Kolff Junior Postdoc beurs Hart- en vaatziekten zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het aantal sterfgevallen onder patiënten met chronische nierschade. Vaatverkalking komt veel voor bij deze patiënten en is een sterke voorspeller van sterfte aan hart- en vaatziekten.

Op dit moment is er echter geen effectieve behandeling voor vaatverkalking. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het behouden van sterke botten, maar is ook gerelateerd aan het risico op hart- en vaatziekten. Nieuwe inzichten laten zien dat vitamine D bovendien invloed heeft op het goed functioneren van vitamine K.

Vitamine K is met name bekend voor goede bloedstolling maar is ook nodig om bepaalde eiwitten te activeren die belangrijk zijn om vaatverkalking tegen te gaan. Een aantal studies in mensen heeft bijvoorbeeld laten zien dat alleen de combinatie van vitamine D en vitamine K leidt tot sterkere botten en mogelijk ook tot minder vaatverkalking.

 • Een tekort aan vitamine D en vitamine K komt veel voor bij patiënten met chronische nierschade.
 • Daarnaast gebruiken patiënten met chronische nierschade vaak vitamine D supplementen.
 • Vitamine D supplementgebruikers met een te laag vitamine K gehalte lopen mogelijk een extra groot risico op vaatverkalking.

De verwachting is dat optimale waarden van zowel vitamine D als vitamine K belangrijk zijn om vaatverkalking te remmen en het risico op sterfte aan hart- en vaatziekten bij patiënten met chronische nierschade te verlagen. Dit onderzoek zal inzicht geven in de interacties tussen vitamine D en vitamine K, vaatverkalking en hart- en vaatziekten.

 1. De resultaten kunnen mogelijk bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor het voorkomen van vaatverkalking en hart- en vaatziekten bij nierpatiënten.
 2. Vraagstelling: 1.
 3. Bepalen van de prevalentie van tekort van zowel vitamine D als K (mensen met een hoog risico op chronische nierschade, patiënten met chronische nierschade en niertransplantatiepatiënten).2.

Nagaan of vitamine D en K spiegels op een synergistische manier gerelateerd zijn aan onderliggende mechanismen van hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden.

See also:  Hoe Lang Blijft Spinazie Goed In De Koelkast?

Welke eiwitten zijn slecht voor je nieren?

Verschil dierlijke proteïne en plantaardige proteïne op nierfunctie – In dat laatste citaat wordt specifiek dierlijke, niet-zuivel, proteïne genoemd als risicofactor voor mensen die reeds nierklachten hebben. Uit diverse onderzoeken blijkt inderdaad dat dierlijke proteïne en plantaardige proteïne een verschillend effect hebben op de nieren (9 tm 22).

 • Zuivel is echter ook dierlijk en de onderzoekers van Harvard maken hierboven gelukkig ook duidelijk dat proteïne uit zuivel niet hetzelfde negatieve effect heeft op de nieren als andere dierlijke proteïne.
 • Dit onderscheid gaat echter niet ver genoeg.
 • Er blijkt namelijk ook een groot verschil te zijn tussen proteïne uit rood vlees dat een risico zou zijn voor mensen met nierklachten en proteïne uit wit vlees dat dit gevaar niet vormt.

Proteïne uit zuivel liet volgens Japans onderzoek (ze gebruikten kaas en eiwit) de GFR (mate van filtratie door de nieren en indicatie voor zwaardere belasting) niet stijgen, waar bijvoorbeeld proteïne uit tonijn dat wel deed (20,21,22). Vis speelt sowieso een bijzondere rol.

 • Hoewel het volgens het Japanse onderzoek GFR verhoogt, blijkt een hogere vis-inname de kans op een specifieke nierziekte (microalbuminurie), juist te verlagen (23).
 • Griekse onderzoekers toonden aan de proteïne uit soja de GFR (en albumine in urine) minder deed stijgen dan proteïne uit vlees (18).
 • Het is alleen jammer dat niet beschreven is wat voor dierlijke proteïne.

Dat dit een belangrijk verschil is, blijkt uit Braziliaans onderzoek waarin het vervangen van rood vlees door wit vlees zorgde voor een verlaging van de GFR (14). Deze bevindingen gezamelijk zijn natuurlijk muziek in de oren! Immers, bodybuilders zijn al decennia geleden overgestapt van rood vlees als belangrijkste bron van proteïne naar wit vlees (vooral kip en in mindere mate kalkoen).

Wat zijn de eerste symptomen van nierfalen?

Klachten – Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.

Kunnen slecht werkende nieren herstellen?

Welke behandeling is nodig? Chronische nierschade is meestal blijvend. Het is dan niet te herstellen. Vaak is het wel mogelijk om verdere achteruitgang van de nieren te voorkomen: met een gezonde leefstijl, gezond eten en medicijnen.

Is wandelen goed voor de nieren?

Belangrijk voor nierpatiënten –

 • Doe 2 keer per week oefeningen die uw botten en spieren versterken. Door nierschade kunnen uw botten zwakker worden. Botten worden sterker door bewegen en belasting. Bijvoorbeeld: traplopen, wandelen of fitnessen.
 • Zit niet lang stil. Stilzitten vergroot het risico op suikerziekte en hart- en vaatziekten. Sta regelmatig even op of loop een rondje door het huis.
 • Pas bij buikdialyse op met buikspieroefeningen.De dokter kan u vertellen of het verstandig is om te sporten met of zonder dialysevloeistof in de buik.
 • Pas bij hemodialyse op uw shunt-arm.Als u een shunt heeft, kunt u beter geen contactsport doen zoals judo of volleybal.
 • Wandelen is gezond en goed voor het humeur. Loop elke dag een half uurtje en u bent al heel goed bezig.
 • Loop niet te hard van stapel en ga als beginner geen wandeling voor gevorderden lopen. Uw spieren, pezen en botten zijn hier (nog) niet op ingesteld.
 • Wandel samen met iemand. Dat is gezellig en samen wandelen helpt om in beweging te komen.
 • Doe een warming-up en een cooling-down. Dit doet u door rustig te beginnen en rustig te eindigen met wandelen. U kunt ook rek- en strekoefeningen doen.
 • Loop niet in een hoger tempo dan u aankunt. Zoek uw eigen ritme en houd dat aan.
 • Stel kleine en haalbare doelen. Elk succes helpt u om te blijven bewegen.
 • Luister naar uw lichaam en doe wat met de signalen die het geeft. Neem bijvoorbeeld een pauze als uw lichaam daar om vraagt.
 • Ga niet wandelen vlak na een stevige maaltijd.
 • Ga niet wandelen met een blessure.

Om u op weg te helpen, kunt u onderstaand wandelschema gebruiken. Dit wandelschema gaat uit van 3 wandelingen per week.

Tabel van folder Bewegen bij chronische nierschade

Weeknummer Wandeling 1 Wandeling 2 Wandeling 3
Week 1
 • 4 keer:5 minuten normaal tempo
 • 2 minuten heel rustig tempo
4 keer:5 minuten normaal tempo 2 minuten heel rustig tempo
 1. 4 keer:5 minuten normaal tempo
 2. 2 minuten heel rustig tempo
Week 2
 • 5 keer:5 minuten normaal tempo
 • 2 minuten heel rustig tempo
3 keer:10 minuten normaal tempo 2 minuten heel rustig tempo
 1. 5 keer:5 minuten normaal tempo
 2. 2 minuten heel rustig tempo
Week 3
 • 4 keer:10 minuten normaal tempo
 • 2 minuten heel rustig tempo
3 keer:15 minuten normaal tempo 2 minuten heel rustig tempo
 1. 4 keer:10 minuten normaal tempo
 2. 2 minuten heel rustig tempo
Week 4
 • 2 keer:15 minuten normaal tempo
 • 2 minuten heel rustig tempo
2 keer:20 minuten normaal tempo 3 minuten heel rustig tempo
 1. 2 keer:15 minuten normaal tempo
 2. 2 minuten heel rustig tempo
Week 5
 • 2 keer:20 minuten normaal tempo
 • 2 minuten heel rustig tempo
2 keer:25 minuten normaal tempo 3 minuten heel rustig tempo
 1. 2 keer:25 minuten normaal tempo
 2. 2 minuten heel rustig tempo
Week 6
 • 2 keer:25 minuten normaal tempo
 • 2 minuten heel rustig tempo
2 keer:30 minuten normaal tempo 5 minuten heel rustig tempo
 1. 2 keer:25 minuten normaal tempo
 2. 2 minuten heel rustig tempo
Week 7
 • 10 minuten normaal tempo5 minuten heel rustig tempo
 • 40 minuten normaal tempo
2 keer:25 minuten normaal tempo 2 minuten heel rustig tempo
 1. 10 minuten normaal tempo5 minuten heel rustig tempo
 2. 40 minuten normaal tempo
Week 8
 • 10 minuten normaal tempo5 minuten heel rustig tempo
 • 50 minuten normaal tempo
2 keer:30 minuten normaal tempo 3 minuten heel rustig tempo
 1. 10 minuten normaal tempo5 minuten heel rustig tempo
 2. 60 minuten normaal tempo

ul>

 • Kunt u een keer niet wandelen volgens het schema? Sla deze training dan niet over, maar ga verder met het schema waar u gebleven bent.
 • Heeft u moeite met de wandelingen en is uw hersteltijd langer dan 2 uur? Doe dan nog een week dezelfde wandelingen, totdat het gemakkelijker gaat en uw hersteltijd korter dan 1 uur is.
 • Heeft u meerdere trainingen gemist, bijvoorbeeld omdat u ziek was? Begin dan 1 week terug in het schema en bouw de trainingen daarna weer op volgens het schema.
 • Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

  Is koffie drinken slecht voor je nieren?

  Dé nieuwssite voor diëtisten, studenten diëtetiek en professionals in de voedingszorg. En krijg elke week het nieuws gratis in je mailbox! – Voor gezonde mensen is een lage tot matige koffieconsumptie niet bezwaarlijk voor de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, gefinancierd door de Nierstichting. Bij gezonde mensen die 6 koppen koffie drinken en ouder zijn dan 46 jaar, is de nierfunctie (glomerulaire filtratiesnelheid) lichtelijk verhoogd. Nieuws voor diëtisten bestaat sinds 2005. Wij zijn een nieuwssite op het gebied van voeding en diëtetiek, speciaal gericht op diëtisten en diëtisten in opleiding. Wekelijks verstuurt Nieuws voor diëtisten een gratis e-nieuwsbrief naar de abonnees.

  Welke thee is het beste voor de nieren?

  2. Brandnetel – Brandnetel staat bekend als nier zuiverend kruid. Drie tot vier kopjes brandnetelthee per dag zuiveren je nieren en voeren van overtollig water. Wat je ook kunt doen om je nieren te ondersteunen is een pan brandnetelsoep maken. Een fijn recept vind je,

  Welke kruiden zijn goed voor de nieren?

  3. Versterk uw nieren met Ayurvedische kruiden – Om uw nieren te reinigen met een Ayurveda kuur, raden we aan om Ayurvedische geneeskrachtige kruiden en specerijen te gebruiken. Peterselie wordt beschouwd als een van de beste kruiden voor het reinigen van uw nieren en spoelt alle bacteriën en ziektekiemen uit uw urogenitale kanaal door zijn diuretische werking.

  Waar heb je pijn als je last hebt van je nieren?

  Problemen met één van de organen – Bij pijn aan de lever is er vaak sprake van pijn in de rechterschouder en de monnikskap spier, en bij pijn in het midden van de rug en aan de linkerschouder kan er sprake zijn van problemen met de longen. Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug.

  Is komkommer goed voor nieren?

  1. Goed voor de nieren – Komkommer is een ideale manier om nierstenen te voorkomen. Nierstenen ontstaan wanneer stoffen zoals urinezuren, calcium of cystine in een te hoge concentratie aanwezig zijn in de urine. Hierdoor vormen ze kristallen, wat eigenlijk kleine nierstenen zijn.

  • Althans, toch in het begin.
  • Hoe langer ze blijven zitten, hoe groter ze worden in volume.
  • Het sap dat vrijkomt bij het eten van een komkommer kan het gehalte van bijvoorbeeld urinezuren verminderen, waardoor de nieren gezond blijven.
  • Voldoende hydrateren is daarnaast ook belangrijk om nierstenen te voorkomen, wat deze groente ideaal maakt, omdat het grootste gedeelte uit water bestaat.

  Lees ook : Meer hydrateren tijdens warm weer dankzij deze 5 tips

  Welke emotie hoort bij de nieren?

  Element water – Bij blaas en nieren hoort de emotie angst, in de vijf elementen leer is dit het element Water. Angst geeft een sterke reactie op de bijnieren. Te lang teveel angst/ stress kan leiden tot uitputting van de bijnieren, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals een terugkerende blaasontsteking,

  Bij honden die uit angst handelen, de zogenoemde angstbijters, kan het erg zinvol zijn om ook de nierenergie te behandelen/ ondersteunen, Nierenergie heeft volgens de Chinese geneeswijzen ook een relatie met botten, gewrichten en onderrugklachten. Rugklachten kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van langdurige angst en stress, maar ook tijdens de wisseling van de seizoenen kan dit probleem opspelen.

  Je ziet regelmatig dat bewegingsproblemen verergeren bij kou. In de Chinese geneeskunde wordt een verstoorde nierenergie beschouwd als een belangrijke oorzaak van artrose en bewegingsproblemen, de nieren hangen onder andere samen met de botten. Vanuit de acupunctuur zorgen de nieren voor gezonde botten en de milt voor gezonde en soepele gewrichtsvloeistof.

  Waar heb je jeuk bij nierschade?

  Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen.

  Wat zijn de eerste symptomen van nierfalen?

  Klachten – Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.

  Welke eiwitten zijn slecht voor je nieren?

  Verschil dierlijke proteïne en plantaardige proteïne op nierfunctie – In dat laatste citaat wordt specifiek dierlijke, niet-zuivel, proteïne genoemd als risicofactor voor mensen die reeds nierklachten hebben. Uit diverse onderzoeken blijkt inderdaad dat dierlijke proteïne en plantaardige proteïne een verschillend effect hebben op de nieren (9 tm 22).

  Zuivel is echter ook dierlijk en de onderzoekers van Harvard maken hierboven gelukkig ook duidelijk dat proteïne uit zuivel niet hetzelfde negatieve effect heeft op de nieren als andere dierlijke proteïne. Dit onderscheid gaat echter niet ver genoeg. Er blijkt namelijk ook een groot verschil te zijn tussen proteïne uit rood vlees dat een risico zou zijn voor mensen met nierklachten en proteïne uit wit vlees dat dit gevaar niet vormt.

  Proteïne uit zuivel liet volgens Japans onderzoek (ze gebruikten kaas en eiwit) de GFR (mate van filtratie door de nieren en indicatie voor zwaardere belasting) niet stijgen, waar bijvoorbeeld proteïne uit tonijn dat wel deed (20,21,22). Vis speelt sowieso een bijzondere rol.

  • Hoewel het volgens het Japanse onderzoek GFR verhoogt, blijkt een hogere vis-inname de kans op een specifieke nierziekte (microalbuminurie), juist te verlagen (23).
  • Griekse onderzoekers toonden aan de proteïne uit soja de GFR (en albumine in urine) minder deed stijgen dan proteïne uit vlees (18).
  • Het is alleen jammer dat niet beschreven is wat voor dierlijke proteïne.

  Dat dit een belangrijk verschil is, blijkt uit Braziliaans onderzoek waarin het vervangen van rood vlees door wit vlees zorgde voor een verlaging van de GFR (14). Deze bevindingen gezamelijk zijn natuurlijk muziek in de oren! Immers, bodybuilders zijn al decennia geleden overgestapt van rood vlees als belangrijkste bron van proteïne naar wit vlees (vooral kip en in mindere mate kalkoen).

  Is koffie schadelijk voor de nieren?

  Dé nieuwssite voor diëtisten, studenten diëtetiek en professionals in de voedingszorg. En krijg elke week het nieuws gratis in je mailbox! – Voor gezonde mensen is een lage tot matige koffieconsumptie niet bezwaarlijk voor de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, gefinancierd door de Nierstichting. Bij gezonde mensen die 6 koppen koffie drinken en ouder zijn dan 46 jaar, is de nierfunctie (glomerulaire filtratiesnelheid) lichtelijk verhoogd. Nieuws voor diëtisten bestaat sinds 2005. Wij zijn een nieuwssite op het gebied van voeding en diëtetiek, speciaal gericht op diëtisten en diëtisten in opleiding. Wekelijks verstuurt Nieuws voor diëtisten een gratis e-nieuwsbrief naar de abonnees.