HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Fruit Is Goed Voor Je Blaas?

Welk Fruit Is Goed Voor Je Blaas
3. Zomerse watermeloen – Sommige vruchten, zoals blauwe bessen en bananen, helpen je blaas gezonder te worden. Watermeloen helpt vooral om de hele zomer gehydrateerd te blijven; er zit namelijk veel water én antioxidanten in. Dat draagt weer bij aan een goede werking van je blaas.

Welk fruit is goed voor de blaas?

Fruit met een lage zuurgraad Maar zuur fruit kan je blaas irriteren. Kies liever voor fruit met een lage zuurgraad, zoals (water)meloen, perzik, banaan, kokosnoot of papaja. ‘Bananen bevatten veel magnesium en kalium, wat bijdraagt aan een goede darm- en blaasfunctie’, aldus Movassaghi.

Welk drinken is goed voor de blaas?

Voedingstips bij blaasontsteking Blaasontsteking is vooral voor veel vrouwen een vervelend, regelmatig terugkerend probleem. Veelal wordt antibiotica voorgeschreven die helaas ook de weerstand tegen een volgende infectie vermindert.

 • Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt – dat geldt voor alle ontstekingen – zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo’n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc. Zie ook het uitgebreide overzicht op blz.295 van ‘Weten van (h)eerlijk eten’ deel 1.
 • Wees zeer matig in het gebruik van, of nog beter, schrap de volgende voedingsmiddelen: suikers/snelle koolhydraten als tarwe/bloem/frisdranken, die een flinke insuline-aanmaak vergen. Insuline is niet alleen een hormoon dat bloedsuikers ‘wegwerkt’ naar onze cellen, het zorgt voor buikvet en het is een sterk ontstekingsbevorderend hormoon. Advies: eet dus laag glycemisch, zie tabel Glycemische Lading in mijn boek ‘Weten van (h)eerlijk eten 1′. En zie deze link: Niet voor niets hebben diabeten/pre-diabeten een hogere kans op blaasontsteking: los van het ontstekingsbevorderende effect van insuline, zorgen suikers ook voor verlaging van de weerstand, ook in onze darm (zie verderop voor de connectie tussen darmen en blaasontsteking). Ook hardnekkige Candida infecties (die gedijt bij overmatige suikers) kunnen steeds terugkerende blaasontstekingen veroorzaken.
 • Drink regelmatig over de dag verdeeld wat citroensap met water of gebruik 3-4 keer per dag een vitamine C supplement (bij voorkeur 500 of 1000 mg in de ascorbinezuur vorm, dus niet de ontzuurde versie). Dit maakt het milieu in de blaas minder geschikt voor foute bacteriën.
 • Door voldoende water/kruidenthee te drinken, krijgen bacteriën minder kans om zich te vermenigvuldigen in de blaas. Zorg wel dat je je vocht verdeeld over de dag drinkt.
 • De overgang (voor, in en na de overgang) kan een belangrijke veroorzaker zijn van blaasontstekingen, veroorzaakt door de hormonale disbalans tussen oestrogeen en progesteron. Oestrogeen houdt de slijmvliezen in de vagina en urinewegen intact en sterk zodat bacteriën er geen vat op kunnen krijgen. Bij een oestrogeen tekort worden deze slijmvliezen dunner en kunnen ze minder weerstand bieden tegen ‘foute bacteriën’. Zie hierover uitgebreide informatie + recepten in mijn boek
 • Heb je regelmatig blaasontsteking omdat je urineproductie te gering is, overweeg dan eens vochtafdrijvende kruiden en of -groenten extra te verwerken in je voeding of in een kruidenthee. Goede vochtafdrijvers zijn paardenbloem, maisharen*, bleekselderij, jeneverbes, Javaanse nierthee, solidago/guldenroede, venkel, peterselie, brandnetel, berkenblad, munt en paardenstaart/equisetum. Let op dat je dit niet ongebreideld of in hoge mate doet, dat is te heftig voor je nieren. Als je er thee van maakt zorg dan altijd dat je meerdere kruiden erin verwerkt. Ook Buchu thee drinken is een goede manier om het milieu in je blaas te corrigeren (2). * Maisharen (maisstempels) hebben naast hun vochtafdrijvende werking ook een verzachtende invloed op geïrriteerde slijmvliezen.
 • Preventief is ook ongezoete, biologische cranberrysap een goed idee. Er zijn ongelooflijk veel onderzoeken die de werking van cranberry bij blaasontsteking aantonen. Voor de optimale werking is het wel belangrijk om ongezoet cranberry sap te kopen; suikerhoudende drankjes werken ontstekingen juist weer in de hand. Drink er wel minimaal 300 ml per dag van. Een heel goed idee kan zijn om cranberry sap zonder suiker te laten fermenteren met waterkefir korrels. Zo heb je twee vliegen in een klap: in onderzoeken lijkt de combinatie cranberry + lactobacillen (in kefir) + vitamine C over goede preventieve kwaliteiten te beschikken bij terugkerende blaasontstekingen (6). Zie hieronder bij kefir. Kefir korrels kun je eenvoudig zelf bestellen via internet, bijvoorbeeld bij de
 • Vind je ongezoet cranberry sap echt niet lekker, dan kun je er een beetje (Manuka) honing door doen. Manuka honing lijkt goede kwaliteiten te hebben als het gaat om de bestrijding van resistente bacteriën (4)(5).
 • Dagelijks een teen rauwe knoflook – niet meer dan 1 – kan ook meehelpen om bacteriën als de E-Coli, de grootste veroorzaker van blaasontsteking, het leven zuur te maken. Bij blaasontstekingen t.g.v. de E-Coli bacterien is er vaak een tekort aan Bifodo bacteriën in de darm. Deze kun je natuurlijk via een probioticum aanvullen maar blijvend je vezelinname verhogen is een structuelere oplossing. Kies voor vezels als kokos, lijnzaad, peulvruchten, noten, zaden, groente, fruit, inuline, psyllium etc.
 • Zorg voor gezonde darmen die ook dagelijks ontlasting produceren! Recepten staan volop in mijn boek, Een gezonde darm is een basisvoorwaarde om blaasontstekingen te voorkomen: het gros (80-90%) van de bacteriën die blaasontsteking veroorzaken zijn pathogene bacteriën die onze darm de kans hebben gehad om zich te sterk te vermenigvulldigen. Deze ‘verhuizen’ (zeker bij vrouwen) heel gemakkelijk van de anus naar de urinebuis. Gezondere bacteriën in onze darm bieden dus bescherming! Gebruik daarom dagelijks iets van probiotische voeding: water- of yoghurtkefir, Biogarde, zure ongezoete yoghurt zoals Demeter Yomia met probiotica of karnemelk. Ook is een goede manier om de hoeveelheid goede bacteriën in je darm te verhogen. Let op: de commerciële flesjes probiotische zuiveldrank in de supermarkt zijn niet alleen heel duur, ze bevatten ook heel veel suikers. Kies zoveel mogelijk voor (rauwe) biologische of biologisch-dynamische zuivel vanwege het fermentatieproces. Zeker als je al meerdere keren antibiotica hebt moeten gebruiken om je blaasontsteking onder controle te krijgen is dit zeer belangrijk. Gebruik tijdens of na een antibioticakuur ook het liefst een supplement met probiotische bacteriën om je immuunsysteem zo snel mogelijk weer te versterken. Vooral de lactobacillen (allerlei soorten) zijn goed onderzocht als het gaat om het tegengaan van terugkerende blaasontstekingen (1)(3). Zie ook het artikel over
 • Andere fermentatieproducten zoals zuurkool, miso, tamari, brooddrank, melkwei, kefir, gefermenteerde groentesappen en met mate koffie en thee zijn prima om de goede bacteriën in de darm goed te laten functioneren en te laten overleven.
 • Zorg ook voor dagelijks prebiotica in je voeding. Deze voedingstoffen zorgen ervoor dat de goede darmbacteriën kunnen groeien/overleven zodat foute/ziekmakende bacteriën in hun groei worden belemmerd. Mooie voedingsbronnen van prebiotica zijn:
 1. Inuline : artisjok, asperge, prei, ui, arrowroot, witlof, zoete aardappel, knoflook, aardpeer en cichoreiwortel.
 2. Pectines : geraspte appel (biologische met schil) en het witte schilletje van citrusvruchten.
 3. Arabinogalactanen worden o.a. gevonden in Arabisch gom (van bomen en planten). Ook komen arabinogalactanen voor in tomaten, wortel en medicinale paddenstoelen zoals de reishi, verder in kokosmeel, wortel, zwarte bonen, peer, tomaat, kokosnoot, curcuma longa (geelwortel) en in salie. Als je geen kans ziet om ze in je voeding te verwerken kun je altijd nadenken over een supplement zoals Inuline of Psyllium of een supplement met arabinogalactanen

Essentiële suikers: Al jaren horen we van alles over essentiële aminozuren (uit eiwitten) en essentiële vetzuren (de onverzadigde vetzuren Omega-3, -6 en -9). Pas sinds een aantal jaren wordt er ook regelmatig gepubliceerd over essentiële suikers. De wetenschap die zich hiermee bezig houdt is de Glycobiologie, de wetenschap over suikers. Het woord essentieel geeft aan dat deze stoffen van wezenlijk belang zijn, maar we ze zelf niet kunnen maken en dus zijn aangewezen op onze voeding.

Twee specifieke belangen van deze essentiële suikers voor onze gezondheid (de rest van het artikel staat in, bijlage Essentiële suikers):

 1. Net als essentiële vetzuren en aminozuren zijn ook essentiële suikers van groot belang voor het goed functioneren van al onze cellen, dus voor ALLE lichaamsprocessen.
 2. Essentiële suikers zijn specifiek nodig om alle communicatie tussen cellen in ons lichaam en ons brein mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan ons immuunsysteem: als er een foute bacterie is, moeten alle cellen die hiermee te maken hebben zo spoedig mogelijk weten wat ze moeten doen. Essentiële suikers vormen als het ware ‘antennes’ op onze celwanden zodat cellen met elkaar kunnen ‘praten’ en elkaar kunnen informeren zodat de juiste ‘acties’ in werking worden gezet.
See also:  Waarom Rood Vlees Ongezond?

Dit komt voor in groene bonen, linzen en groenten: kool, broccoli, aubergine, tomaten, paddenstoelen, shiitake en fruit: zwarte, blauwe en rode bessen, kruis- en veenbessen, cranberries, perziken, appels, sinaasappelen en ananas. Ook komt het voor in Aloë Vera bladeren, kelp, cayenne en fenegriek.

 1. Dit komt voor in moedermelk, kelp, zeewier, Japanse bruine algen, champignons, medicinale paddenstoelen (Reiskhi, Shiitake, Mai take, Coriolus Vesicolor) en zaden.
 2. Elp bevat fucose, xylose, mannose en galactose.
 3. Xylose remt de groei van schadelijke bacteriën.
 4. De hoogste tijd dus om essentiële suikers weer toe te voegen aan ons eten.

Dat is niet heel ingewikkeld, zie recepten in ‘. Voor een goede algemene gezondheid is het belangrijk om alle essentiële suikers weer in ons eetpatroon toe te voegen en niet alleen de hierboven genoemde. Vraag dan eventueel bij een natuurarts/therapeut om een gerichter voedingsadvies of ondersteuning met een homeopathisch middel/supplement/kruidenpreparaat om uit de vicieuze cirkel van blaasontsteking > antibiotica > blaasontsteking > antibiotica te komen. Deze zijn er namelijk volop en zijn ook eeuwenlang door de mensheid gebruikt, maar vanwege de wetgeving in Nederland mag er niets over gezegd worden op straffe van een boete. Super simpel recept natuurlijk. Waarom ik hem deel is omdat er heel wat mensen met steeds terugkerende blaasontstekingen rondlopen. Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige. De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.

: Voedingstips bij blaasontsteking

Welke voeding irriteert de blaas?

Beperk het drinken van prikkelende dranken – Eén van de oorzaken van een overactieve blaas is het drinken van prikkelende drankjes. Denk aan cafeïnehoudende substanties zoals koffie, thee of cola. Ook alcohol is niet de beste vriend van uw blaas. Al deze dranken irriteren uw blaas, waardoor deze sneller van de inhoud af wil dan eigenlijk nodig is.

Kan je blaas herstellen?

Een verslapte blaasspier kan niet worden hersteld. Er bestaan geen medicijnen om de blaas weer sterker te maken. Wel kunnen de gevolgen worden behandeld.

Welke bessen helpen tegen blaasontsteking?

Cranberry soms niet goed voor de blaas Veel patiënten met terugkerende blaasontstekingen hebben baat bij het gebruik van cranberry, ook wel de veenbes genoemd. Cranberry bevat proanthocyanidinen. Deze antioxidanten kunnen voorkomen dat bacteriën zich vasthechten aan de blaaswand en daar ontstekingen veroorzaken.

Ook maken cranberry’s de urine zuurder. Dat is goed bij blaasontstekingen maar juist niet bij blaaspijnsyndroom. Uroloog Erik Arendsen geeft uitleg. Als patiënten binnenkomen bij ons Centrum voor Blaaspijnsyndroom zijn ze vaak al langdurig onder behandeling geweest voor blaasontstekingen. Doorgaans betekent dat dat deze patiënten al vele antibioticakuren hebben ondergaan.

Vaak gebruiken ze daarbij ook cranberry. Door cranberry’s wordt de urine veel zuurder en we zien dat dat bij veel patiënten met blaaspijnsyndroom juist meer pijn van de blaaswand veroorzaakt.

Welke thee is goed voor de urinewegen?

Blaasontsteking op het nippertje voorkomen – Als je al meerdere keren last had van een blaasontsteking, voel je het de volgende keer waarschijnlijk opkomen. Om te voorkomen dat de blaasontsteking doorbreekt, onderneem je dan het beste de volgende acties:

drink enorm veel! Zowel water (tot drie liter per dag) als kamillethee. Het water zorgt ervoor dat je urinewegen gereinigd worden. De kamille verzacht de urinewegen en werkt mild antiseptisch; de tweede sleutel om je blaasontsteking tegen te gaan is: rusten ! Leg je op de bank, doe een dutje of kruip gewoon je bed weer in; ook de natuurlijke hulpmiddelen die we hierboven aanhaalden, helpen om een blaasontsteking te voorkomen!

Wat kan er op de blaas drukken?

Wat is de oorzaak van een overactieve blaas? – Bij de meeste mensen is niet bekend waarom zij een overactieve blaas hebben. Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen. Bijvoorbeeld een dwarslaesie, Alzheimer, MS of Parkinso; Soms is er geen bekende oorzaak voor de klacht.

Hoe voelt een geïrriteerde blaas?

Overactieve blaas: kenmerken en oorzaken – Een overactieve blaas is een blaas waar u geen controle meer over heeft. De blaas trekt te heftig en te vaak samen. Dit kan vervelende gevolgen hebben in het dagelijks leven. Kenmerken van een overactieve blaas zijn:

 • Het niet meer kunnen ophouden van uw plas als u aandrang voelt.
 • Heel vaak moeten plassen (meer dan acht keer per dag en meer dan één keer per nacht).
 • Vaak een sterke aandrang voelen om te plassen.
 • De overactieve blaas komt bij 10 procent van de volwassenen voor. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van een overactieve blaas.

Vaak is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor een overactieve blaas. Mogelijke oorzaken zijn:

 • Afwijkingen in de blaas, zoals blaasontstekingen, prostaataandoeningen, blaasstenen en blaastumoren.
 • Medicijnen. Soms is de overactieve blaas een bijwerking van plaspillen of antidepressiva.
 • Beschadigingen of een aandoening van de zenuwen, zoals bijvoorbeeld bij MS, een dwarslaesie, Alzheimer of Parkinson.
 • Bestraling in het blaasgebied.
 • Overmatig gebruik van koolzuurhoudende dranken, alcohol, cafeïnehoudende dranken, nicotine of drugs kunnen de blaas sterk prikkelen. Ook stress kan een rol spelen.
 • Bekkenbodemproblemen, zoals het te vaak aanspannen van de bekkenbodemspieren (overactieve bekkenbodemspieren).

Door de verhoogde spanning wordt de bekkenbodem omhoog getrokken en deze drukt dan tegen de onderkant van de blaas, de zogenaamde blaasbodem. Juist in dit gedeelte van de blaas bevinden zich veel zenuwen zodat de blaas juist op dit punt uiterst prikkelbaar is. Als reactie op de druk van de bekkenbodem, gaat de blaas zich samentrekken. Zo krijgt u steeds weer het gevoel dat u moet plassen, gaat u vaak naar het toilet en plast steeds maar kleine beetjes. Ook kan het zijn dat u door de hoge spierspanning niet meer weet en voelt hoe u moet ontspannen waardoor u ook niet meer goed kunt plassen. Het gebeurt zelfs, dat het plassen niet meteen op gang komt.

See also:  Hoe Lang Kaas Buiten Koelkast?
 • Verwijzing

  Hoe de blaas volledig ledigen?

  Tips voor goed toiletgedrag In deze folder kunt u lezen wat goed toiletgedrag is. U krijgt informatie over de blaasfunctie en de darmfunctie. Ook krijgt u adviezen over hoe u uw blaas en uw darmen op een goede manier ledigt. De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml.

  Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en ‘s nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit.

  Vaak plassen is vaak heel hinderlijk. Minder drinken werkt averechts omdat de urine dan te geconcentreerd wordt. Hierdoor is er meer kans op blaasontstekingen. Een vochtinname van 1,5 tot 2 liter per dag is voldoende. Wanneer u te lang wacht en te weinig gaat plassen, neemt de blaasinhoud toe tot meer dan 500 ml.

  de voeten staan goed gesteund op de grond; de knieën staan ‘losjes’ van elkaar (kleding tot over de knieën); ga rechtop zitten (onderrug iets hol); laat de schouders los en adem ontspannen; ontspan zoveel mogelijk (met name de bekkenbodem). Hoe meer u de bekkenbodem ontspant, des te gemakkelijker kan de blaas de urine lozen; neem de tijd om de blaas te ledigen; niet persen, door mee te persen krijgt u meer druk rond de plasbuis, waardoor de doorgang van urine moeilijker wordt; onderbreek de straal niet (geen ‘stippeltjes’ plassen), omdat u hierbij de blaas stoort tijdens het legen; om de blaas volledig te legen kunt u een aantal keren het bekken kantelen (onderrug hol en bol maken), ga daarna weer rechtop zitten en ontspan zoveel mogelijk; knijp tot slot de bekkenbodemspier aan en trek in; veeg niet teveel met toiletpapier. Spoel liever na met wat water en dep daarna droog.

  De endeldarm is in staat om de ontlasting voor enige tijd op te slaan en daarna op een willekeurig moment te lozen. Wanneer de darmwand door ontlasting of gasvorming wordt gerekt, ontstaat er een aandranggevoel. Meestal geeft u gehoor aan dit aandranggevoel en laat u de ontlasting komen.

  Wanneer u vaak windjes ophoudt, ontstaat er op den duur een opgeblazen en onaangenaam gevoel in de buik. Wanneer u het aandrang-gevoel voor ontlasting regelmatig wegknijpt, hoopt de ontlasting zich op en droogt teveel in. Daardoor moet u persen hetgeen pijn en beschadiging kan veroorzaken (bijvoorbeeld aambeien en verzakkingen).

  Een normale ontlastingsfrequentie is 1-2 keer per dag tot 1 keer per twee dagen. En ontspannen houding op het toilet kan het ontlasten makkelijker maken. Dat kunt u doen door de volgende aanwijzingen op te volgen:

  de voeten staan goed gesteund op de grond; nog beter is een verhoging van ongeveer 15 cm onder de voeten. Hierdoor buigen de heupen iets meer dan 90° en komt de darm beter voor de uitgang; ga licht onderuit zitten (onderrug bol); laat de schouders los en adem rustig door; neem de tijd om de darmen goed te ledigen; ontspan zoveel mogelijk. Hoe beter de bekkenbodem ontspant, des te makkelijker komt de ontlasting; door hard te persen gaan aambeien zwellen, waardoor de uitgang vernauwt; na het ontlasten kunt u een aantal keren het bekken kantelen (onderrug hol en bol maken), waardoor er eventueel nog wat ontlasting kan nakomen; knijp tot slot het bekken aan en trek in; veeg niet teveel met toiletpapier. Spoel liever na met wat water en dep daarna droog.

  Soms komt het voor dat u het hevige aandranggevoel nog even moet beheersen voordat u op het toilet zit. Bedenk dat u zelf het signaal geeft tot urineren en ontlasten. U kunt het altijd nog een paar minuten ophouden. Wat kunt u doen?

  reageer niet door direct naar het toilet te rennen, maar ga eerst zitten; laat de buik los en adem rustig door; span de bekkenbodemspier lichtjes aan en herhaal dit een paar keer totdat het aandranggevoel verdwijnt. Pas dan loopt u rustig naar het toilet; wanneer u op het toilet zit, in de goede houding, geeft u het signaal om te plassen of te ontlasten.

  Heeft u vragen over goed toiletgedrag, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de bekkenbodemverpleegkundige of de continentieverpleegkundige. De continentieverpleegkundige is bereikbaar op maandag, dinsdagmiddag (oneven weken) en vrijdagmiddag (even weken). Bekkenbodemverpleegkundige: De afdeling gynaecologie helpt u graag verder

  bel voor vragen of een afspraak bekijk de wachttijden Zoek uw arts of specialist

  Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via, Bijgewerkt op: 13 september 2018 Code: GYN42 : Tips voor goed toiletgedrag

  Welke kruiden zijn goed voor de blaas?

  Naast cranberry’s, hebben berendruif en heermoes direct invloed op de blaasontsteking. Andere geneeskrachtige kruiden voor blaasontsteking zijn ondersteunend, zoals goudsbloem (ontstekingsremmend), moringa (vitamine C) en paardenbloem (vochtafdrijvend). Deze kruiden helpen ook bij het voorkomen van een blaasontsteking.

  Hoe voelt een geïrriteerde blaas?

  Overactieve blaas: kenmerken en oorzaken – Een overactieve blaas is een blaas waar u geen controle meer over heeft. De blaas trekt te heftig en te vaak samen. Dit kan vervelende gevolgen hebben in het dagelijks leven. Kenmerken van een overactieve blaas zijn:

  • Het niet meer kunnen ophouden van uw plas als u aandrang voelt.
  • Heel vaak moeten plassen (meer dan acht keer per dag en meer dan één keer per nacht).
  • Vaak een sterke aandrang voelen om te plassen.
  • De overactieve blaas komt bij 10 procent van de volwassenen voor. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van een overactieve blaas.

  Vaak is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor een overactieve blaas. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Afwijkingen in de blaas, zoals blaasontstekingen, prostaataandoeningen, blaasstenen en blaastumoren.
  • Medicijnen. Soms is de overactieve blaas een bijwerking van plaspillen of antidepressiva.
  • Beschadigingen of een aandoening van de zenuwen, zoals bijvoorbeeld bij MS, een dwarslaesie, Alzheimer of Parkinson.
  • Bestraling in het blaasgebied.
  • Overmatig gebruik van koolzuurhoudende dranken, alcohol, cafeïnehoudende dranken, nicotine of drugs kunnen de blaas sterk prikkelen. Ook stress kan een rol spelen.
  • Bekkenbodemproblemen, zoals het te vaak aanspannen van de bekkenbodemspieren (overactieve bekkenbodemspieren).

  Door de verhoogde spanning wordt de bekkenbodem omhoog getrokken en deze drukt dan tegen de onderkant van de blaas, de zogenaamde blaasbodem. Juist in dit gedeelte van de blaas bevinden zich veel zenuwen zodat de blaas juist op dit punt uiterst prikkelbaar is. Als reactie op de druk van de bekkenbodem, gaat de blaas zich samentrekken. Zo krijgt u steeds weer het gevoel dat u moet plassen, gaat u vaak naar het toilet en plast steeds maar kleine beetjes. Ook kan het zijn dat u door de hoge spierspanning niet meer weet en voelt hoe u moet ontspannen waardoor u ook niet meer goed kunt plassen. Het gebeurt zelfs, dat het plassen niet meteen op gang komt.

 • Verwijzing

  Wat te doen tegen pijnlijke blaas?

  Inleiding Uw behandelend arts heeft bij u de diagnose blaaspijnsyndroom gesteld. De medische term hiervoor is Cystitis Interstitialis of Interstitiële Cystitis. Omdat Interstitiële Cystitis de meest gebruikte benaming is, zowel nationaal als internationaal, kiezen wij voor deze naam (IC).

  Een overgevoeligheidsreactie van de blaas op de eigen urine waardoor de blaas steeds meer geïrriteerd raakt. Een reumatische reactie; reuma en andere allergische aandoeningen worden vaker bij patiënten met IC en hun familie gezien. Het auto-immuun mechanisme; het lichaam maakt antistoffen tegen zichzelf (in dit geval de eigen urine). Bij de ziekte van Sjogren (autoimmuum aandoening met onder andere droge ogen en een droge mond) ontstaat opvallend vaak een IC. Het beschermende slijmlaagje van de binnenzijde van de blaas kan aangetast zijn, waardoor irriterende stoffen zoals ammoniak en kalium de blaaswand binnen dringen.

  Twee dingen zijn wel duidelijk: IC wordt niet veroorzaakt door een bacterie en is ook niet kwaadaardig. De klachten IC begint vaak als blaasontsteking. Het lijkt dan net een blaasontsteking waardoor het vaak lang duurt voor de echte diagnose wordt gesteld.

  See also:  In Welk Fruit Zit Vitamine C?

  Soms lijken antibiotica te helpen als het spontane herstel samenvalt met een kuur. Maar bij opeenvolgende aanvallen blijkt dit al gauw niet meer te kloppen. Soms beginnen de klachten na een operatie. Gemiddeld blijkt het wel vier tot vijf jaar te duren voor de diagnose gesteld wordt. Pijnlijke aandrang Pijn of pijnlijke aandrang staat op de voorgrond.

  Meestal is het stekende pijn onder in de buik, vaak ook stekend in de schede. Dit kan het vrijen heel pijnlijk, zo niet onmogelijk maken. Soms trekt de pijn naar de liezen of rug. Opvallend is dat plassen de pijn verlicht, een opgelucht gevoel geeft. De continue aandrang en de opluchting die met plassen bereikt wordt, maakt dat mensen steeds vaker gaan plassen.

  • Ook ‘s nachts gaat dit door met als gevolg dat mensen oververmoeid en geprikkeld raken.
  • Reizen en bezoekjes zijn nauwelijks meer mogelijk en wordt beheerst door de vraag ‘waar is het toilet?’ Soms doet de patiënt een luier om met het idee ‘dan loopt het maar weg’.
  • Of er staat een emmertje in de auto, zodat niet telkens gestopt hoeft te worden.

  Maar ook in een mildere vorm kunnen de klachten hinderlijk zijn en het dagelijks leven beïnvloeden. De bekkenbodem-driehoek Door de chronische klachten (vaak zonder juiste diagnose) ontstaat psychische stress. Helemaal als door buitenstaanders gesuggereerd wordt dat ‘het’ wel eens tussen de oren kan zitten.

  • Psychische stress in combinatie met IC geeft vaak een spastische bekkenbodem.
  • Dat wil zeggen dat de bekkenbodem verkrampt.
  • Hierdoor ontstaan stekende pijnen en vaak ook een moeilijke stoelgang (obstipatie).
  • Als daardoor de blaasklachten verergeren, neemt ook de psychische stress verder toe, de bekkenbodem verkrampt nog meer: de zogenaamde ‘bekken-driehoek’.

  Het stellen van de diagnose Het is belangrijk dat het zeker is dat u IC heeft. Dan pas is duidelijk welke behandelingen mogelijk zijn. U bent daarom verwezen naar een uroloog. Om de diagnose te kunnen stellen moet eerst onderzoek worden gedaan, zodat het zeker is dat het niet om een andere ziekte gaat.

  Uw bloed en urine worden onderzocht. Wij vragen u een zogenaamde plaslijst bij te houden. Hierop noteert u 2x 24 uur wanneer en hoeveel u plast. Vervolgens wordt er in de blaas gekeken, een cystoscopie. Dat kan heel goed poliklinisch met een plaatselijke verdoving, maar wordt ook vaak tijdens een korte opname (dagbehandeling) gedaan. Zodat u geen pijn voelt en de uroloog beter de blaas kan vullen en bekijken. Eventueel worden gelijktijdig kleine stukjes weefsel (biopten) uit de blaas genomen voor microscopisch onderzoek. Vaak gebeurt er ook een uro-dynamisch onderzoek. Bij dit onderzoek wordt een dun slangetje via de plasbuis in de blaas gebracht. De blaas wordt met water gevuld, waardoor eigenlijk het normale plassen wordt nagebootst. Door de druk- en volumemeting kan de uroloog vaststellen hoeveel vocht uw blaas kan bevatten, wanneer u aandrang heeft en wanneer u pijn voelt, en of er ook blaaskrampen zijn.

  Wat kan er gedaan worden? Er zijn verschillende mogelijkheden om patiënten met IC te behandelen, bijvoorbeeld uw leefstijl veranderen. Behandeling kan ook bestaan uit een of meerdere medicijnen, blaasspoeling, zenuwmodulatie of een chirurgische therapie.

  Medicijnen Diverse orale behandelingen (slikken van tabletten of drankje) zijn toegepast voor IC. Voordeel van een oraal te gebruiken middel is dat het gemakkelijker is en daardoor prettiger voor de patiënt, dan andere meer ingrijpende behandelingen. Maar er zijn ook nadelen: bij medicijnen in tabletvorm komt het middel in het lichaam en vindt uitscheiding plaats via de nieren.

  Pas daarna heeft het middel zijn werking op de blaaswand. Dit duurt enige tijd, Omdat het middel in de bloedbaan komt, kunnen er bijverschijnselen optreden. De beste behandeling is vaak een combinatie van geneesmiddelen (cocktail) om de verschillende klachten van pijn, aandrang en frequentie aan te pakken.

  Antihistaminica (atarax) H2-receptorantagonisten (cimetidine of tagamet) Tricyclische antidepressiva (amitryptiline) Anti-cholinergica (vesicare of detrusitol) Pijnstillers

  Blaasspoelingen Intravesicale therapieën of blaasspoelingen zijn behandelingen waarbij rechtstreeks invloed wordt uitgeoefend op de blaas of het blaasslijmvlies. Bij een blaasspoeling komt het middel meteen op de juiste plaats en daardoor kunnen veel hogere concentraties in de blaaswand worden bereikt dan bij orale medicatie.

  Er komen niet veel bijwerkingen voor omdat er relatief weinig absorptie plaatsvindt vanuit de blaas in de bloedbaan. Dit is een van de grootste voordelen van blaasspoelingen. Soms leert de patiënt zelf katheteriseren. Dit wordt poliklinisch door de continentieverpleegkundige aangeleerd. De meest gebruikte spoelingen zijn: oxybutinine, pentosan en heparine, d.m.s.o., cystistat en gepan.

  PTNS (percutane tibiale nerve stimulation) Bij deze behandeling wordt door middel van een naald de zenuw bij uw enkel gestimuleerd. Deze enkelzenuw staat in contact met zenuwwortels in het kleine bekken. Daar treedt als het ware een zenuwblokkade (neuromodulatie) op waardoor sensaties, zoals pijn en drang, vanuit de blaas geblokkeerd worden.

  1. De behandeling vindt plaats volgens een vast protocol.
  2. De eerste 12 weken vindt stimulatie van de enkelzenuw plaats gedurende een half uur per week.
  3. Van deze behandeling is een aparte folder verkrijgbaar.
  4. Sacrale zenuwstimulatie Hierbij wordt een zenuwwortel rechtstreeks bij het heiligbeen (stuitje) geprikkeld.

  Allereerst wordt een teststimulatie gedaan. Van deze behandeling is een aparte folder verkrijgbaar. Chirurgische behandeling Soms werkt geen van de behandelingen (meer) en is de situatie toch heel pijnlijk en onacceptabel. Dan zijn er chirurgisch oplossingen:

  Het dichtbranden van de bloedende plekken in de blaas met behulp van de laser. Hierdoor worden de zenuwuiteinden (verantwoordelijk voor de pijn), (tijdelijk) gedood en de blaas gestimuleerd om een nieuwe beschermde slijmlaag te maken. Verwijderen van de blaas en aanleggen van een urinestoma (uitwendige uitgang) of vervanging van de blaas door een darmblaas.

  Wat kunt u zelf doen? U kunt veel zelf doen! Het is belangrijk uw eigen lichaam te leren kennen en uit te vinden wat de klachten verergert, en wanneer het juist beter gaat. Het is ook goed te bedenken dat er altijd spontane verbeteringen, maar helaas ook spontane verslechteringen, zijn.

  • Vaak raakt de aandoening na een aantal jaar ( 3 tot 10) als het ware ‘uitgeblust’, de pijn vermindert en de frequentie van plassen wordt ‘acceptabel’.
  • Dieet Het dieet kan een rol spelen maar hoeft niet.
  • Sommige patiënten vinden verlichting door citrusvruchten te vermijden.
  • Ook koffie, alcohol, chocola en gekruid eten kan de klachten doen verergeren.

  Het beste kunt u dit zelf uitproberen door een periode van drie weken iets niet te gebruiken. Noteer hoe vaak u in 24 uur naar de wc bent geweest en hoeveel pijnstillers u heeft geslikt. Laat vervolgens bijvoorbeeld de koffie een aantal weken staan, noteer en vergelijk.

  • Er is nooit bewezen dat bepaalde vloeistoffen een positieve of negatieve invloed hebben op de klachten van patiënten met IC.
  • Veel of weinig drinken moet ieder voor zich bepalen.
  • Warmte Kou (winter) heeft vaak een slechte invloed op de klachten, warmte echter, vaak een goede.
  • Probeer daarom warme kleding te dragen, en warm ondergoed.

  Een elektrische deken of een warme kruik kan ‘s nachts aangenaam zijn. Een warm, heel warm zitbad gedurende 20 tot 30 minuten geeft vaak verlichting van de pijn. Als er geen ligbad is, kunt u een babybadje gebruiken. Seks Soms is seksuele gemeenschap niet meer mogelijk doordat de plasbuis en de blaas te pijnlijk zijn.

  • Het is belangrijk hierover te praten met uw partner en samen naar andere oplossingen te zoeken.
  • Een zitbad van tevoren, eventueel gecombineerd met een pijnstiller of zetpil kan helpen.
  • Stress Stress heeft een slechte invloed.
  • Stress vermijden is makkelijker gezegd dan gedaan.
  • De chronische pijn op zich is al een oorzaak van stress.

  Daarom is afleiding, een hobby of een sport heel belangrijk. Soms kunnen yoga oefeningen goed helpen. Dit kan helpen om de eerder genoemde vicieuze cirkel van de bekkendriehoek te doorbreken. Patiëntenvereniging Heeft u behoefte aan meer informatie? Of wilt u eens praten met een lotgenoot? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de patiëntenvereniging.

  T (076) 595 10 26

  Ruimte voor uw vragen en/of opmerkingen:,