HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Fruit Is Goed Voor De Darmen?

Welk Fruit Is Goed Voor De Darmen
Hier een aantal soorten fruit die goed zijn voor je darmen, en je dus het beste kunt eten bij obstipatie:

 • Appels.
 • Bosbessen.
 • Banaan – deze staan bekend als een verstoppend middel, maar volgens het Voedingscentrum is daar geen bewijs voor.
 • Bramen.
 • Frambozen.
 • Blauwe druiven.
 • Peer.

Meer items

Welk fruit is goed voor de darmflora?

In je lichaam leven 40 miljard bacteriën, waarvan de meeste zich in je darmen bevinden. Ze staan bekend als je darmflora en spelen een heel belangrijke rol in je gezondheid. Sommige bacteriesoorten in je darmen kunnen echter bijdragen aan ziekte. De voeding die je eet kan het type bacterie in je lichaam sterk beïnvloeden.

Hier zijn tien wetenschappelijke manieren om je darmflora te verbeteren.1. Eet gevarieerd Er zijn honderden soorten darmbacteriën. Elke soort speelt een andere rol in je gezondheid en heeft andere voedingsstoffen nodig om te groeien. Over het algemeen is een diverse darmflora een gezonde. Hoe meer bacteriesoorten, hoe meer gezondheidsvoordelen waaraan ze kunnen bijdragen ( 1, 2, 3, 4 ).

Een dieet met een diversiteit aan voedsel kan zorgen voor een diverse darmflora ( 5, 6, 7 ). Helaas is het Westerse dieet niet erg divers en bevat het veel vet en suiker. Er wordt zelfs geschat dat 75 procent van de wereldwijde voedselproductie afkomstig is van slechts twaalf plantensoorten en vijf diersoorten ( 5 ).

 1. Sommige voedingspatronen op het platteland zijn diverser en rijk aan verschillende soorten plantaardige voeding.
 2. Een aantal studies heeft aangetoond dat de diversiteit van de darmflora van mensen uit plattelandsgebieden in Afrika en Zuid-Amerika groter is dan die van mensen uit Europa of de VS ( 8, 9 ).

Kortom : Het eten van een gevarieerd voedingspatroon met veel pure voeding kan zorgen voor een diversere darmflora, wat gunstig is voor je gezondheid.2. Eet veel groenten, fruit, peulvruchten en bonen Groenten en fruit zijn de beste bronnen van voedingsstoffen voor een gezonde darmflora.

Frambozen Artisjok Doperwten Broccoli Kikkererwten Linzen Bonen (kidney, pinto en wit) Volkoren granen

Een onderzoek ondervond dat een voedingspatroon met veel groenten en fruit de groei van ziekmakende bacteriën tegenging ( 10 ). Appels, artisjok, blauwe bessen, amandelen en pistachenoten kunnen de groei van Bifidobacteriën verhogen ( 11, 12, 13, 14 ).

Bifidobacteriën worden beschouwd als gunstige bacteriën, doordat ze darmontstekingen helpen voorkomen en de darmgezondheid verbeteren ( 15 ). Kortom : Veel groente en fruit is rijk aan vezels. Vezels bevorderen de groei van gunstige darmbacteriën, waaronder de Bifidobacteriën.3. Eet gefermenteerde voeding Microben zorgen voor de fermentatie van voeding.

Bij het fermentatieproces zijn bacteriën of gisten betrokken die suikers in voeding omzetten in organische zuren of alcohol. Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn:

Yoghurt Kimchi Zuurkool Kefir Kombucha Tempé

Veel van deze voeding is rijk aan lactobacillen, een bacteriesoort die je gezondheid ten goede kan komen. Mensen die veel yoghurt eten lijken meer lactobacillen in hun darmen te hebben. Deze mensen hebben ook minder Enterobacteriaceae, bacteriën gelinkt aan ontsteking en een aantal chronische ziekten ( 16 ).

Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat het eten van yoghurt je darmbacteriën in de positieve zin verandert en de symptomen van lactose-intolerantie verbetert bij zowel kinderen als volwassenen ( 17, 18, 19 ). Sommige yoghurtproducten kunnen ook het overschot aan bepaalde ziektevormende bacteriën verminderen bij mensen met het prikkelbare darm syndroom.

Twee onderzoeken tonen aan dat yoghurt de functie en samenstelling van de darmflora verbetert ( 20 ). Het is echter belangrijk om te beseffen dat veel yoghurts een grote hoeveelheid suiker bevatten, met name met yoghurts met een smaakje. Daarom kun je het beste gewone naturel yoghurt nemen.

Deze soort yoghurt is alleen gemaakt van melk en bacteriemengsels, ook wel yoghurtculturen genoemd. Verder kan gefermenteerde sojamelk de groei van de goede darmbacteriën bewerkstelligen, zoals Bifidobacteriën en lactobacillen, en de hoeveelheid ziekte wekkende bacteriën verminderen. Kimchi kan ook goed zijn voor de darmflora ( 21, 22 ).

Kortom : Gefermenteerde voeding, voornamelijk naturel yoghurt, kan de darmflora ten goede komen door de werking ervan te verbeteren en een teveel aan ziektevormende darmbacteriën te verminderen.4. Eet niet te veel kunstmatige zoetstoffen Kunstmatige zoetstoffen worden veel gebruikt om suiker te vervangen.

Sommige onderzoeken hebben echter aangetoond dat ze de darmflora negatief kunnen beïnvloeden. Een onderzoek bij ratten toonde aan dat aspartaam, een kunstmatige zoetstof, gewichtstoename vermindert, maar ook de bloedsuikerspiegel verhoogt en de insulinerespons verminderde ( 23 ). De ratten die aspartaam kregen hadden ook meer Clostridium en Enterobacteriaceae in hun darmen, die bij grote hoeveelheden beide zijn gelinkt aan ziekte.

Een ander onderzoek ondervond gelijkende resultaten bij muizen en mensen. Het demonstreerde veranderingen in de darmflora door kunstmatige zoetstoffen die een negatieve invloed hadden op de bloedsuikerspiegel ( 24 ). Kortom : Kunstmatige zoetstoffen kunnen de bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden vanwege de effecten op de darmflora.5.

Eet prebiotische voeding Prebiotische voeding bevordert de groei van de gunstige microben in de darmen. Dit zijn voornamelijk vezels of complexe koolhydraten die niet kunnen worden verteerd door menselijke cellen. Bepaalde bacteriesoorten kunnen ze echter verteren of gebruiken als brandstof. Veel groente, fruit en volkoren granen bevatten prebiotica, maar het bestaat ook op zichzelf.

See also:  Hoe Geef Je Brood Aan Baby 6 Maanden?

Resistent zetmeel kan ook prebiotisch zijn. Dit type zetmeel wordt niet opgenomen in de dunne darm. Het bereikt namelijk dikke darm, waar het wordt afgebroken door de darmflora. Veel onderzoeken hebben aangetoond preobtioca de groei van veel gezonde bacteriën bevordert, waaronder de Bifidobacteriën.

Veel van deze onderzoeken werden uitgevoerd bij gezonde mensen, maar sommige onderzoeken hebben aangetoond dat prebiotica gunstig zijn voor mensen met bepaalde ziektes. Sommige prebiotica kunnen bijvoorbeeld de insuline-, triglyceride- en cholesterolwaarden verlagen bij mensen met obesitas ( 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ).

Deze resultaten duiden erop dat prebiotica risicofactoren verminderen voor veel ziektes gelinkt aan obesitas, waaronder hartziekte en diabetes. Kortom : Prebiotica bevorderen de groei van de gunstige bacteriën, met name Bifidobacteriën. Dit kan helpen de symptomen van het metabool syndroom bij obese mensen te verlagen.6.

 • Geef minstens zes maanden borstvoeding De darmflora van een baby ontwikkelt zich pas echt vanaf de geboorte.
 • Sommige recente onderzoeken wijzen erop dat baby’s al worden blootgesteld aan bacteriën voor de geboorte ( 32 ).
 • Gedurende de eerste twee levensjaren is de darmflora van een kind voortdurend in ontwikkeling en rijk aan de gunstige Bifidobacteriën, die de suiker in borstvoeding kunnen verteren ( 33 ).

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat zuigelingen die flesvoeding krijgen een andere darmflora hebben met minder Bifidobacteriën dan zuigelingen die borstvoeding kregen ( 33, 34, 35 ). Borstvoeding is ook gelinkt aan minder allergieën, obesitas en andere ziektes door verschillen in de darmflora ( 36 ).

 1. Ortom : Borstvoeding helpt bij de ontwikkeling van een gezonde darmflora van een baby, wat kan beschermen tegen ziektes in de toekomst.7.
 2. Eet volkoren granen Volkoren granen bevatten veel vezels en niet verteerbare koolhydraten, zoals bèta-glucanen.
 3. Deze koolhydraten worden niet opgenomen in de dunne darm, maar in de dikke darm.

Hier worden ze afgebroken door de darmflora en bevorderen de groei van bepaalde gunstige bacteriën. Volkoren granen kunnen de groei van Bifidobacteriën, lactobacillen en Bacteroidetes in mensen bevorderen ( 37, 38, 39, 40, 41 ). Bij deze onderzoeken waren ook betere verzadiging en minder ontstekingen en risicofactoren voor hartziekte geconstateerd.

Kortom : Volkoren granen bevatten niet verteerbare koolhydraten die de groei van de gunstige bacteriën in de darmflora bevorderen. Deze veranderingen in de darmflora kunnen bepaalde aspecten van de metabole gezondheid verbeteren.8. Eet plantaardig Voedingspatronen gebaseerd op dierlijke voeding zorgen voor de groei van andere darmbacteriën dan plantaardige voedingspatronen ( 42, 43 ).

Een aantal studies heeft aangetoond dat vegetarische voedingspatronen de darmflora ten goede kan komen. Dit kan komen door een hoger vezelgehalte. Een klein onderzoek heeft ondervonden dat een vegetarisch dieet tot minder ziektevormende bacteriën leidde bij obese mensen.

Ook zorgde het voor minder gewicht en ontstekingen en lagere cholesterolwaarden ( 44 ). Een ander onderzoek ondervond dat een vegetarisch dieet zorgde voor aanzienlijk lagere ziektevormende bacteriën, zoals E. coli ( 45 ). Het is echter niet duidelijk of de positieve invloed van een vegetarisch dieet op de darmflora komt door het ontbreken van vlees.

Vegetariërs neigen vaak naar een gezondere leefstijl dan vleeseters. Kortom : Vegetarische en veganistische diëten kunnen de darmflora verbeteren. Het is echter niet duidelijk of de positieve effecten hiervan kunnen worden toeschreven aan het ontbreken van vlees.9.

 • Eet voeding rijk aan polyfenolen Polyfenolen zijn plantenstoffen die veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, waaronder een lagere bloeddruk, minder ontstekingen, cholesterolwaarden en oxidatieve stress ( 46 ).
 • Polyfenolen kunnen niet altijd worden verteerd door menselijke cellen.
 • Doordat ze niet op efficiënte wijze worden opgenomen belanden de meeste in de dikke darm, waar ze worden verteerd door de darmbacteriën ( 47, 48 ).

Goede bronnen van polyfenolen zijn:

Cacao en pure chocola Rode wijn Druivenschillen Groene thee Amandelen Uien Blauwe bessen Broccoli

Polyfenolen van cacao kunnen de hoeveelheid Bifidobacteriën en lactobacillen in mensen verhogen en de hoeveelheid Clostridia verlagen. Verder zijn deze veranderingen in de darmflora gelinkt aan lagere triglyceridewaarden en de ontstekingsmarker C-reactieve proteïne ( 49 ).

De polyfenolen in rode wijn hebben een soortgelijk effect ( 50 ). Kortom : Polyfenolen kunnen niet efficiënt worden verteerd door menselijke cellen, maar wel door darmbacteriën. Ze kunnen de gezondheid met betrekking tot hartziekte en ontsteking verbeteren.10. Neem een probioticasupplement Probiotica zijn levende micro-organismen, meestal bacteriën, die zorgen voor een bepaald gezondheidsvoordeel door de inname ervan.

Probiotica koloniseren in de meeste gevallen niet permanent. Ze kunnen je gezondheid echter ten goede komen door de algehele samenstelling van de darmflora te veranderen en de spijsvertering te ondersteunen ( 51 ). Een review van zeven studies ondervond dat probiotica weinig invloed hadden op de samenstelling van de darmflora van gezonde mensen.

Er is echter bewijs om te stellen dat probiotica de darmflora bij sommige ziektes kan verbeteren ( 52 ). Een review van 63 onderzoeken ondervond verdeelde bewijzen over de werkzaamheid van probiotica in het veranderen van de darmflora. Het sterkste effect van probiotica bleek echter het herstel van de darmflora in een gezonde staat nadat het was aangetast ( 53 ).

Sommige andere studies hebben ook aangetoond dat probiotica geen groot effect hebben op de algehele bacteriebalans in de darmen van gezonde mensen. Desalniettemin hebben sommige onderzoeken aangetoond dat probiotca de werking van bepaalde darmbacteriën kunnen verbeteren en de soorten chemicaliën die ze produceren ( 54 ).

 1. Ortom : Probiotica veranderen niet aanzienlijk de samenstelling van de darmflora van gezonde mensen.
 2. Bij zieke mensen kunnen ze de werking van de darmflora verbeteren en herstellen.
 3. Tot slot Je darmbacteriën zijn extreem belangrijk voor veel aspecten van je gezondheid.
 4. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat een verstoorde darmflora tot talloze chronische ziektes kan leiden.
See also:  Hoe Lang Kun Je Lasagne Bewaren In De Koelkast?

De beste manier om je darmflora te onderhouden is door het eten van een variatie aan verse, pure voeding van voornamelijk plantaardige bronnen zoals groenten, fruit, peulvruchten, bonen en volkoren granen (met toestemming vertaald ).

Wat is heel goed voor de darmen?

1. Genoeg vezels eten – Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven. Bekijk tips om meer vezels te eten,

Wat is goed om te drinken voor je darmen?

2. Water voor je darmen – Vezels hebben vocht nodig om hun werk te kunnen doen. Je darmen gezond eten kan dus alleen als je daarbij genoeg drinkt. Voor een goede spijsvertering is elke dag een anderhalf tot twee liter water drinken belangrijk. Dat is best veel, dus wissel water af met thee, koffie en bijvoorbeeld soep.

Wat doet kiwi met je darmen?

Verlicht constipatie met Zespri Green kiwi’s – Klinische studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi’s constipatie verlichten en de frequentie van de stoelgang verhogen.2,3 Dit komt omdat ze zowel oplosbare als niet-oplosbare vezels bevatten die tegelijkertijd samenwerken.4 De oplosbare vezels in het spijsverteringssysteem absorberen het water en zorgen voor een grotere, zachtere en beweeglijkere ontlasting.

Harde en droge ontlasting glijdt moeizamer door de darm en kan zelfs pijnlijk zijn. De niet-oplosbare vezels voegen massa toe aan de ontlasting waardoor deze gemakkelijker door het spijsverteringskanaal glijdt. De optimale verhouding tussen beide vezeltypes zorgt voor een smerend effect dat de stoelgang bevordert.

Bestrijd maagproblemen met Zespri Green kiwi’s Studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi’s niet alleen een laxerende werking hebben maar ook het onaangename, opgeblazen gevoel verminderen.5 Dat is zo omdat ze actinidine bevatten, een uniek, natuurlijk spijsverteringsenzyme dat de vertering van eiwitten (bv.

Eet evenwichtig en gezond. En concentreer je voornamelijk op vezelrijke voedingsmiddelen zoals fruit en groenten Drink voldoende water Doe regelmatig aan sport (indien mogelijk dagelijks) Als je naar het toilet moet, onderdruk die behoefte dan niet Neem je tijd om naar het toilet te gaan

Welke groente en fruit goed voor darmen?

Wat zijn voedingsvezels eigenlijk? – Voedingsvezels, ook wel vezels genoemd, zijn plantaardige stoffen die we niet kunnen verteren in de dunne darm en die niet door het lichaam kunnen worden opgenomen. In de dikke darm zijn ze belangrijk voor een goede darmwerking. Er zijn twee soorten voedingsvezel; de fermenteerbare en de niet fermenteerbare vezel.

Is koffie goed voor de darmen?

Cafeïne verergert symptomen van chronische darmaandoeningen – Het is wetenschappelijk aangetoond dat cafeïne de symptomen (zoals diarree, buikpijn en zure oprispingen) verergert van chronische darmaandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn 1,

Wat eten mensen met de gezondste darmflora ter wereld?

Gezonde voeding voor onze darmen – Voor een goede darmflora is gezonde voeding erg belangrijk. Welke voedingsmiddelen je hierbij het beste kunt innemen lichten we hieronder graag toe: Eet gevarieerd In je darmen bevinden zich honderden soorten bacteriën.

 1. Deze bacteriën hebben allemaal een andere rol in je gezondheid en hebben ieder andere voedingsstoffen nodig om te groeien.
 2. Het is daarom belangrijk om gevarieerd te eten.
 3. Groenten, fruit, peulvruchten en bonen De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groenten en fruit.
 4. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door je lichaam kunnen worden verteerd.

Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen. Eet genoeg vezels Met gezonde voeding voed je je gezonde darmbacteriën. Met bewerkte voedingsmiddelen zoals junkfood en zoetigheid, voed je juist de slechte, ziekmakende darmbacteriën.

Vezels helpen in dit geval de goede darmbacteriën. Vezels ondersteunen de hele spijsvertering en zorgen dat er niet te veel resten achterblijven in de darmwand. Wanneer je bijvoorbeeld veel vlees eet en weinig groente kan het voorkomen dat er veel voedingsresten in de darmwand blijven zitten. In dit geval heb je vaak last van een moeizame stoelgang.

Vezels kunnen in dit geval helpen om deze resten weer te verwijderen. Daarnaast helpen vezels om vocht aan te trekken en vast te houden, hierdoor blijft je ontlasting soepel. Drink genoeg water Het is belangrijk om iedere dag genoeg water te drinken, het liefst 2 liter per dag.

De bacteriën in de darmen functioneren beter in een waterrijke omgeving. Een tekort aan vocht (water) kan leiden tot verstoppingen en daarmee tot vertraging van de spijsvertering. Naast water is ook waterrijk voedsel zoals groenten en fruit belangrijk voor de darmen. Vermijd suikers Dat suikers niet goed voor ons lichaam zijn is inmiddels wel bekend.

Suiker dient namelijk als voeding voor de slechte bacteriën en schimmels in de darmen. De suikers die voortkomen uit groenten en fruit kun je rustig innemen. Het gaat vooral om de onnatuurlijke suikers zoals frisdrank, snoep en koek. Daarnaast hebben ook de koolhydraten in wit brood en pasta’s zoals macaroni en spaghetti een schadelijk effect.

Deze voedingsmiddelen brengen de darmen in onbalans en voeden de schadelijke schimmels. Eet gefermenteerde producten Gefermenteerde producten zijn erg goed voor onze darmen. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gister worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn zuurkool, yoghurt of kefir.

Let hierbij wel op hoe het product is bereid. Aan yoghurt worden namelijk voor suikers toegevoegd. Het beste is om te kiezen voor een naturel yoghurt. Eet volkoren granen Volkoren granen bevatten veel vezels en niet verteerbare koolhydraten. Deze koolhydraten worden niet opgenomen in de dunne darm, wel in de dikke darm.

See also:  Wat Kost Brood?

Kunnen darmen rugpijn veroorzaken?

Het verband tussen darmen en rugpijn – Er is een verband tussen darmklachten en rugpijn. Een onregelmatige stoelgang kan leiden tot pijn in de onderrug. Veel mensen hebben tegenwoordig een minder goede darmflora. Dit kan te maken hebben met een overconsumptie van suiker, koolhydraten en toevoegingen (denk aan de vele E-nummers), maar ook met parasieten en schimmels.

Welke kruiden zijn goed voor de darmen?

Enzymen en kruiden – Voedingssupplementen met verschillende spijsverteringsenzymen (koolhydraat-, eiwit- en vetsplitsend) kunnen worden gebruikt bij onvoldoende afgifte van enzymen door het lichaam. Deze enzymen kunnen tijdelijk de eigen spijsverteringsenzymen aanvullen indien de aanmaak hiervan gestoord is.

Hoe krijg je weer een goede darmflora?

Alles over je microbioom Jouw donatie maakt het verschil Wij bieden betrouwbare informatie en maken onderzoek mogelijk. Steun ons werk. Jouw donatie maakt het verschil Steun betrouwbare informatie en onderzoek. In je darmen huizen biljoenen bacteriën, die samen met virussen, gisten en schimmels je microbioom vormen.

 • Al die bacteriën hebben grote impact op jouw leven en hoe jij je voelt.
 • En doen enorm goed werk! Het microbioom helpt bijvoorbeeld mee om je darmwand gezond te houden.
 • Ook traint het je afweersysteem.
 • Dat zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt en sneller beter bent.
 • Al die bacteriën bij elkaar wegen wel 1,5 kilo! Wetenschappers weten steeds beter wat zich in ons innerlijke ecosysteem afspeelt.

Nieuwe technieken brengen ons microbioom tot in detail in kaart. Daardoor weten we dat ons microbioom net zo uniek is als een vingerafdruk. Hoe je microbioom eruit ziet ligt aan verschillende factoren: geboorte, genen, leeftijd, omgeving en gebruik van medicijnen.

 1. Alles speelt een rol.
 2. De samenstelling van je microbioom heb je voor een deel zelf in de hand.
 3. Genoeg bewegen, goed slapen en voldoende ontspannen dragen allemaal bij aan een gezond microbioom.
 4. Maar voeding is de meest bepalende factor.
 5. Wat wij eten staat namelijk ook bij onze bacteriën op het menu.
 6. De bacteriën in je buik zijn dol op vezels.

Vezels zitten in groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten. Door hier veel van te eten, help je de goede bacteriën om hun werk te doen. Het is goed om veel verschillende bacteriestammen in je buik te hebben. Het eten van veel soorten vezels is de beste manier om je microbioom te verzorgen en je eigen gezondheid in de hand te nemen.

Welke yoghurt is goed voor de darmflora?

5. Overwegend mild voor je darmen – Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën ( probiotica ) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.

Deze bevat namelijk minder lactose dan gewone yoghurt. Lactose is vooral te vinden in melkwei en bij Griekse yoghurt wordt dit er grotendeels uit gefilterd. Als je last hebt van lactose-intolerantie, kan het zijn dat je Griekse yoghurt beter verdraagt dan gewone yoghurt. Door het filteren bevat Griekse yoghurt ook minder wei-eiwit dan gewone yoghurt.

Als je gevoelig bent voor dit eiwit, kan het zijn dat je darmen rustiger blijven als je Griekse yoghurt eet. Daarentegen bestaat Griekse yoghurt voor een groot deel uit caseïne-eiwit, Ben je hier gevoelig voor, dan kun je juist last hebben van je darmen als je Griekse yoghurt eet.