HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Fruit Helpt Tegen Keelpijn?

Welk Fruit Helpt Tegen Keelpijn
Minder scherp en zuur zijn aardbei, banaan, meloen, perzik, peer, mango of fruit uit blik. Fruit en vruchtensap worden verzacht door toevoeging van een melkproduct, bijvoorbeeld vla met fruit, een milkshake van ijs met vruchtensap of vruchtensap met een scheutje room.

Welk fruit eten bij keelpijn?

Kies voor zacht fruit zoals aardbei, banaan, framboos, kiwi, mango, meloen, nectarine, peer, perzik en pruim. Hard fruit zoals appels en ananas kun je eventueel pureren. Fruit uit blik is ook vaak zacht, maar levert minder vitamines dan vers fruit.

Is fruit goed voor je keel?

Citrus vruchten – Studies hebben aangetoond dat het eten van vitamine C-rijk fruit je immuunsysteem een ​​boost geeft en verkoudheid en griep helpt voorkomen. Maak je geen zorgen over een overdosis vitamine C – het lichaam kan het niet opslaan, dus het is van vitaal belang om je voorraden elke dag aan te vullen en alles wat je lichaam niet gebruikt, wordt gewoon uit je systeem gespoeld.

Wat moet je niet doen bij keelpijn?

Don’t 4. Veel koffie, alcohol en sterke zwarte thee drinken – Koffie en thee en ook alcohol kunnen het slijmvlies uitdrogen. Dat draagt niet bij aan het herstel van je keelpijn. Door het uitdrogen van het slijmvlies kan het beschermende laagje zijn werk minder goed doen. Gevolg? Je bent kwetsbaarder voor een ontsteking of bacterie.

Is yoghurt goed als je keelpijn hebt?

3. Vermijd zoete melkproducten – Melk drinken als je keelpijn hebt? Beter van niet. Zoete zuivelproducten houden het slijm vast in je keel, hierdoor moet je vaker slikken. Gevolg: nog meer keelpijn. Je mag wel kwark, yoghurt en karnemelk nemen, omdat zure zuivelproducten geen kwaad kunnen (geen extra slijmvorming).

Welke snoepjes helpen tegen keelpijn?

Tip 2: Zuig op een dropje of een zuurtje Het zuigen op een dropje, zuurtje of keelsnoepje kan je keelpijn tijdelijk wat verzachten.

Is thee goed voor keelpijn?

Voordelen van thee drinken Thee, wie kent het niet? Thee is één van de meest gedronken dranken in de wereld. Thee is een warme drank gemaakt door een infusie van de bladeren en knopjes van de theeplant: Camellia sinensis. Thee heeft verschillende eigenschappen die een positief effect kunnen hebben op je gemoedstoestand en gezondheid. Laten wij er eens een paar op een rijtje zetten. Bij thee denken de meeste mensen aan behaaglijke warmte en gezelligheid. Een dagelijks kopje thee is goed voor de gezondheid. Thee stimuleert niet alleen het lichaam maar ook de geest. William Ewart Gladstone (voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk) beschreef het effect van thee met de volgende woorden: ” Als je het koud hebt, zal thee je verwarmen.

 • Heb je het warm, dan zal thee je verfrissen.
 • Als je bedrukt bent zal thee je opmonteren.
 • Ben je opgewonden, dan zal thee je kalmeren.
 • Als het buiten erg koud is en je wilt opwarmen, neem dan een lekker kopje thee.
 • Veel mensen kiezen voor een warme chocomelk met slagroom, en hoewel dit ook kan werken bevat dit natuurlijk veel meer calorieën.

Als je geen suiker in je thee doet heb je zelfs een drankje zonder calorieën. Goed voor je gezondheid en ook verwarmend op een koude dag. Op grond van bepaalde bestandsdelen zijn groene en zwarte thee ook natuurlijke medicijnen. De looistoffen die in thee zitten werken ontstekingsremmend, brengen maag en darmen tot rust en werken helend bij aandoeningen van de luchtwegen. Last van keelpijn? Probeer dan eens thee met honing om je keel te verzachten. Of kies voor gember en citroen. Want gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen waardoor slechte bacteriën gedood worden terwijl de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Het zuur van de citroen doodt, net zoals gember, de slechte bacteriën. Ben je druk op het werk en voel je je gestrest? Dan is het tijd voor een kopje thee. Thee kan een rustgevend gevoel geven en je laten ontspannen. Dus neem een kop thee en probeer even afstand te nemen van je probleem. Dan kan je er na je kopje thee weer stevig tegen aan. : Voordelen van thee drinken

Is sinaasappel goed voor je keel?

5. Knapperige snacks – Overslaan omdat: Je hoest of een zere keel hebt. Waarom je je er rotter door voelt: ‘ De textuur van snacks als chips, granola of zelfs toast voelt als schuurpapier over je zere keel,’ zegt dokter Bhatia. En het voelt niet alleen rot, maar hoe meer je je keer irriteert, hoe langer ie nodig heeft om te delen.

Kan keelpijn binnen 1 dag weg?

Keelpijn bij baby’s en kinderen – Ook baby’s en kinderen kunnen last hebben van keelpijn. Voor kleine kinderen is het soms lastig om zelf aan te geven waar ze last van hebben. Je kunt keelpijn bij een baby of kind herkennen aan koorts, huilen, onrustig slapen en weinig drinken.

Is honing goed tegen keelpijn?

Zere keel – Werkt honing ook bij een zere keel? Een beetje, zegt Eric. ‘Het hangt af van het type infectie en de ernst ervan. Bij goedaardige en niet al te ernstige keelinfecties van bacteriële aard kan honing soelaas bieden.’ Doe de honing niet in kokende thee of hete melk, zegt hij, want dan worden die actieve stoffen juist vernietigd.

Wat is verzachtend voor de keel?

1. Drink voldoende water Wanneer uw keel droog is, voelt deze snel droog en geïrriteerd. Drinken helpt de pijn verzachten. Verder kan het spoelen van uw keel helpen om de bacteriën uit uw keel te halen. Drink 8 tot 10 glazen water per dag. Bekijk 5 tips om meer water te drinken,

 1. Een hoestdrank of tijmsiroop kan ook helpen om de keel te verzachten.
 2. Bijvoorbeeld van Bisolvon of Daro,2.
 3. Gorgel met warm water Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn.
 4. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost.
 5. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit.

Doe dit maximaal 3 keer per dag.3. Zuig op een (hard) snoepje of neem een zuigtablet Als u op een snoepje (denk aan een dropje of zuurtje) zuigt, maakt u meer speeksel aan. Hierdoor smeert u uw keel, en is uw keel minder schor en droog. Probeer eens zuigtabletten of keelpastilles van de merken: Trachitol, Daro en Strepsils,

 1. Deze richten zich speciaal op keelpijn.4.
 2. Rust goed uit Het is een goed idee om uw lichaam de ruimte te geven om te herstellen van griep of verkoudheid waardoor u mogelijk de keelpijn heeft gekregen.
 3. Voldoende slapen is daarom één van de manieren om fit te blijven.
 4. Goed rusten kan helpen deze ziekten tegen te gaan.
See also:  Welk Fruit Is Goed Voor De Prostaat?

Lees ook: 10 tips om beter te slapen,5. Neem een heet bad of douche of ga stomen Ga lekker warm douchen. De stoom die van het water afkomt hydrateert uw huid en uw droge keel. Ook komt er vaak een hoop slijm los. Adem diep in door neus en mond, zodat de stoom diep in de keel komt.

 1. Bij een warm bad helpt het om hier pepermuntolie of eucalyptusolie in te druppelen.
 2. Deze oliën verzachten de keelpijn en verminderen het hoesten.
 3. Heeft u geen bad? Breng een grote pan met water aan de kook.
 4. Wanneer het water kookt, doe het fornuis uit en bindt een theedoek om uw gezicht.
 5. Ga nu boven de pan hangen en adem de stoom rustig in en uit.

Let op dat u zich niet verbrandt!

Is banaan goed voor keel?

3. Banaan – Hoe een banaan helpt tegen de keelpijn? Simpel: een banaan zit vol vitamine C, wat weer helpt tegen verkoudheid en vooral tegen de pijn in je keel. Ook lekker is om de banaan bevroren te eten. Lees ook Onderzoek: hierdoor eet jouw kind voortaan wel alle groenten op >

Welk fruit bij slikproblemen?

Gebruik zachte fruitsoorten, zoals banaan, peer en perzik. Maak hier eventueel een smoothie van. Kook aardappelen en groenten goed gaar.

Wat helpt tegen keelpijn natuurlijk?

Middelen uit de reguliere drogisterij die je kunt gebruiken tegen keelpijn – Trachitol De zuigtabletten bevatten lidocaïnehydrochloride, een plaatselijk pijnstillende stof. Hierdoor wordt het keelslijmvlies minder gevoelig voor pijn. Ook zit er propyl-4-hydroxybenzoaat in, een stof die de groei van bacteriën remt.

Strepsils Strepsils zijn zuigtabletten die desinfecterende stoffen bevatten. Deze stoffen doden bacteriën en voorkomen ontstekingen. Werkzame stoffen: amylmetacresol 0,6 mg en 2,4-dichloorbenzylalcohol 1,2 mg. Er zit wel suiker en glucose in, wat weer niet zo goed voor je weerstand is. Toch kan je vaak net zo goed een laurierdropje of ander zuigsnoepje nemen.

Vaak biedt dat net zo effectief wat verlichting. Of 3 keer per dag gorgelen met zout water. Er zijn ook natuurlijke middelen tegen keelpijn. Helaas mogen we daar hier niks over zeggen. Je kan ons wel bellen voor advies. Bij ernstige keelpijn die door bacteriën worden veroorzaakt, krijg je uiteindelijk antibiotica voorgeschreven.

Waarom s avonds meer keelpijn?

Wat zijn overige oorzaken van keelpijn? – Behalve door een virus kan keelpijn ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld:

veelvuldig gebruik van je stem, bijvoorbeeld wanneer je veel zingt of voor de klas staat; roken; droge lucht.

Verminder de pijn doeltreffend en snel met deze keelspray. Even sprayen en de keel voelt snel veel prettiger aan. Meer info Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Salvia officinalis en Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik. Keelpijn die veroorzaakt wordt door verkoudheid begint vaak met een droog of schraal gevoel in de keel. Je wordt bijvoorbeeld wakker met het gevoel dat je de hele nacht door je mond hebt geademd. Je hebt last van een zere keel. Als je kort daarna verkoudheidsverschijnselen als een loopneus en een verstopte neus krijgt, is het je wel duidelijk: je wordt verkouden.

 1. Mogelijk worden de klachten in de loop van de dagen wat heviger en krijg je last van een vastzittende hoest, met slijm in de keel en pijn bij het slikken.
 2. En eventueel kun je daarna ook nog last krijgen van een kriebelhoest of droge hoest.
 3. Waarna de keel zich weer herstelt.
 4. Het komt voor dat je maar aan één kant van je keel keelpijn hebt.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor keelpijn aan maar één zijde van de keel, waaronder:

het weglopen van vocht en slijm uit de neus naar de keel, bij een verkoudheid of griep. De continue toevoer van slijm naar de keel kan keelpijn veroorzaken aan de kant waar het slijm voornamelijk langsloopt; een amandelontsteking aan maar één van de keelamandelen; een aft in de keel. Aften zijn kleine zweertjes in de mond. Wanneer zich een aft in de keel heeft gevormd, kan dat pijn doen aan die zijde van de keel.

Sommige mensen hebben op een bepaald moment van de dag, bijvoorbeeld ‘s nachts, ‘s avonds of juist ‘s ochtends, meer last van hun keelpijn. Hoe kan dat?

‘s Avonds meer last hebben van je keelpijn en overige verkoudheids- of griepverschijnselen kan te maken hebben met je hoeveelheid energie. Dan voel je je aan het begin van de dag nog best oké, maar krijg je meer klachten en dus ook keelpijn, naarmate de dag vordert en je vermoeider wordt. ‘s Nachts lig je en kan slijm moeilijker weglopen uit je keel. Vaak worden keelklachten als hoesten hierdoor ‘s nachts erger. ‘s Ochtends kun je soms wakker worden met een hele droge mond en keel. Je hebt dan ‘s nachts door je mond geademd, omdat je neus verstopt zat misschien. Dit kan voor meer keelpijn in de ochtend zorgen.

Wat voor thee is goed voor je keel?

Verkoudheid, wie kent het niet? Het begint vaak met een beetje gesnotter en na een paar dagen heb je het idee dat je hoofd helemaal vast zit. De pakjes zakdoeken zijn niet aan te slepen en dan krijg je er ook nog keelpijn bij. Blijft het bij een verkoudheid of krijg je toch griep? Vreselijk! Deze warme drankjes zijn fijne hulpmiddeltjes om de verkoudheid tegen te gaan of de pijn te verzachten.

 1. De eerste thee tegen verkoudheid is een standaard gember thee.
 2. Gedurende de winter drink ik deze thee een paar keer per week.
 3. De gember is een fijne opkikker en zorgt ook dat je weer energie krijgt.
 4. Voor als je last van je keel begint te krijgen is de tijm thee een aanrader.
 5. Dit verzacht namelijk de geïrriteerde keel.

De smaak is misschien even wennen, maar je merkt snel verschil. In het oosten wordt kurkuma (geelwortel) gebruikt vanwege de ontstekingsremmende werking en helpt tegen koorts en pijn. De kurkuma kaneel thee heeft een bijzondere kleur en smaak. Voor het gemak gooi ik de ingrediënten voor thee tegen verkoudheid toe aan kokend water en drink het op.

Is frisse lucht goed voor keelontsteking?

Wat te doen tegen verkoudheid | Tips Een verkoudheid is iets dat iemand op elk moment kan krijgen en helaas bestaat er geen behandeling. Dit betekent niet dat de symptomen niet kunnen worden behandeld; er zijn veel dingen die u kunt doen om de verkoudheid sneller te laten genezen.

See also:  Hoe Hoog Is Een Tafelmodel Koelkast?

Deze omvatten: · Veel drinken om slijm makkelijk te laten stromen. Dit vervangt ook de slechte vloeistoffen die momenteel in uw lichaam zitten. · Probeer uw lichaam rust te geven; als u zoals normaal doorgaat, zal uw conditie niet verbeteren en in plaats daarvan zal het langer duren voordat u herstelt.

U stelt anderen om u heen ook bloot om verkouden te worden.

· Gorgelen met zout water of warme dranken drinken kan helpen om keelpijn te verlichten. · Probeer in een goed geventileerde kamer te verblijven met frisse lucht die niet te warm of te koud is. · Paracetamol en ibuprofen kunnen helpen om pijn, koorts of hoofdpijn te verlichten. · Otrivin neussprays en druppels zijn geen genezing voor verkoudheden, maar ze kunnen helpen om u beter te voelen en een lastig symptoom van een verkoudheid, verstopte neus, te verlichten.

: Wat te doen tegen verkoudheid | Tips

Is soep goed voor je keel?

Soep, en liefst kippensoep – Griep gaat vaak gepaard met verstopte neus en hoesten. Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat.

Is sinaasappel goed voor keelpijn?

2. Sinaasappelsap – Overslaan omdat: Je hoest of een zere keel hebt. Waarom je je er rotter door voelt: Sinaasappelsap is vaak verfrissend. Maar wanneer je griep hebt of keelpijn, kan het je keel nog gevoeliger maken. ‘Sinaasappelsap bevat citroenzuur, wat je ontstoken keel nog meer irriteert,’ zegt geneeskundedocent Taz Bhatia.

Is kiwi goed voor keelpijn?

05 jan 2012 om 10:57 BAARN – Het dagelijks eten van gele kiwi’s vermindert de klachten en ernst van een verkoudheid aanzienlijk. Dat schrijven onderzoekers van Plant & Food Research in Nieuw Zeeland. “Het onderzoek laat zien dat de voedingsstoffen in gele kiwi’s verkoudheidssymptomen en andere luchtweginfecties bij gezonde 65-plussers verminderen.”, vertelt onderzoeker Denise Hunter.

“We weten niet precies welke ingrediënten de gezondheidsvoordelen leveren, maar het eten van kiwi’s op regelmatige basis lijkt een goede manier om gezond de winter door te komen.” Banaan Gedurende twintig weken volgden de onderzoekers 37 gezonde 65-plussers. De deelnemers aten vier weken een gele kiwi per dag en vier weken een banaan per dag.

Deze periodes werden afgewisseld met een fruitvrije periode. Tijdens de onderzoek werd het bloed van de deelnemers gecontroleerd op de aanwezigheid van antioxidanten en weerstandsreacties. Antioxidanten De deelnemers rapporteerden tijdens de kiwiperiode minder verkoudheidssymptomen.

Welk fruit is goed voor griep?

Hoesten, hoofdpijn en koorts: ieder jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Vooral in de wintermaanden snotteren we heel wat af. We nemen dan vaak onze toevlucht tot allerlei zelfzorgmiddelen en paracetamolletjes. Maar waarom laten we de natuur/ voeding & leefstijl niet een handje laten helpen? Gewoon ouderwets uitzieken met oude huismiddeltjes als vlierbes, botten-bouillon of kippensoep hebben ons eeuwen geholpen om de klachten wat te verlichten.

Niet voor niets kennen we het credo: “Met medicijnen is griep meestal binnen een week over, zonder medicijnen meestal binnen zeven dagen.” Uitzieken en echt je bed inkruipen zonder de griep te onderdrukken met paracetamol of iets dergelijks blijft natuurlijk de perfecte manier om te herstellen van griep.

Je lichaam verhoogt immers de temperatuur om van het virus af te komen. Medicijnen als aspirine en paracetamol verlagen de temperatuur en onderdrukken de griepverschijnselen, waardoor je je even beter voelt, maar je mogelijk het natuurlijke herstelproces onderdrukt.

In de apotheken en drogisterijen zijn heel wat natuurlijke middelen om de griepverschijnselen wat aan banden te leggen. Voor wie de natuur een handje wil helpen (zonder het proces te onderdrukken) zijn er natuurlijk nog altijd heel wat oude kruiden, huis- en voedingsmiddelen die we daar eeuwen voor hebben gebruikt.

Dit artikel gaat over natuurlijke remedies op basis van voeding. Ik beperk me even tot een paar waarmee ik vanuit mijn ervaring goede ervaringen heb. Met stip op één staat altijd nog vlierbessensap. Een zeer effectief huismiddel dat voorkomt dat het (griep)virus zich razendsnel vermenigvuldigt.

Als je sap koopt let er dan op dat je een (liefst biologische) variant zonder suiker kiest. Suiker verhindert een krachtige werking van je immuunsysteem*. Mocht je het sap echt niet lusten zonder iets zoets, dan kun je er een beetje biologische (Manuka-) honing in doen. Echte honing (dus niet verhit en ook niet aangelengd met suikers) heeft, in tegenstelling tot suiker, wél immuunversterkende eigenschappen ( hier lees je meer over honing ).

Ook omdat het de darmbacteriehuishouding in je darm ondersteunt. Een gezonde darm is dé basis van je immuunsysteem. Zie mijn artikel + video; e en optimaal werkend immuunsysteem, je beste vriend. Ik vind het altijd leuk om in het najaar zelf vlierbessen te plukken en er sap van te maken.

 • Het is even zoeken om de groene (onrijpe) eruit te halen, het te koken en om de pitjes te verwijderen maar dan heb je wel een mooi EHBO middel voor de griepperiode in huis! En helemaal gratis van Moeder Natuur.
 • Grieptip van Rineke : Tijdens griep met keelklachten/hoest/slijm etc.
 • Zie je dat veel mensen aan allerlei suikerhoudende snoepjes, drankjes en zuigtabletjes gaan.

Overweeg eens propolis-druppels, -blokjes of -spray zonder toegevoegde suiker. Lees de etiketten dan goed. Of gebruik een paar keer een theelepeltje (Manuka-) honing. Vlier bloesem thee heeft een geheel andere werking dan de vlier bes, Het is prima inzetbaar bij griep met koorts. Het is een zogenaamd ‘koortsdrijvend kruid’. Andere ondersteunende theeën bij griep zijn gemberthee, thee met rode zonnehoed, heemst, lindebloesem, weegbree, eucalyptus, tijm, salie etc.

 1. Stomen met deze kruiden kan natuurlijk ook.
 2. Andere kruiden die je in je eten kunt verwerken met een ondersteunende werking bij griep/virale infecties zijn bijvoorbeeld mierikswortel, kaneel en natuurlijk knoflook (en andere leden van de lookfamilie als ui, daslook, bieslook etc).
 3. Zeker voor de griepvormen met veel slijmvorming is dit een aanrader.

Eén van de aminozuren uit kippenbotten/-karkas (cysteïne) is een slijmoplosser. Dit is ook verkrijgbaar als medicijn maar dan mis je natuurlijk de versterkende werking van de bouillon of soep met zijn vele mineralen. Kies wel voor een ‘gezond’ en biologisch bouillonblokje en een biologisch (dynamische) kip. Tijdens een griep tegen je zin in eten (omdat we in de veronderstelling leven dat we moeten eten om op te knappen) heeft niet zoveel zin. Niet voor niets heb je minder trek: als je minder energie hoeft te steken in de vertering van voedsel dan kan er meer energie worden gebruikt om het virus de baas te worden.

 • Als je wel trek hebt zijn groente en fruit ideaal.
 • Wellicht denk je ‘uiteraard, daar zit vitamine C in’ maar dat is niet de reden: vitamine C kan wel erg goede diensten bewijzen om griep te voorkomen, maar als je eenmaal door de griep geveld bent heeft het niet veel effect meer.
 • De stoffen in groenten en fruit die bij griep ondersteuning bieden zijn de bioflavonoïden erin.
See also:  Welke Groenten Niet In De Koelkast?

Specifieke bioflavonoïden of andere stoffen om de griep te baas te worden zijn:

Quercetine : zit vooral in appel, rode ui, broccoli, frambozen, tomaat, boerenkool en broccoli Salvestrolen : deze komen met name voor in biologische onbespoten groente, fruit, kruiden en specerijen. Oude rassen en bittere soorten bevatten het meest van deze immuunversterkende stoffen. Nog echt bittere spruitjes en witlof bijvoorbeeld, zoals in biologische groente, is een prima idee Ellaginezuur en anthocyanen : vind je in rood fruit als zwarte bessen, cranberries, frambozen, granaatappels, blauwe bessen en bramen. Rood ongezoet fruit kun je, in tegenstelling tot veel andere vruchtensappen, wel prima drinken als sap. Deze hebben namelijk veel minder effect op je bloedsuikerspiegel. Kijk wel op het etiket en vergewis je er an dat je echt met een (bij voorkeur biologisch) ongesuikerd product te maken hebt. Alliine : zit in knoflook. Niet voor niets moesten de pyramidebouwers in Egypte dagelijks knoflook en uien eten: met zoveel mensen bij elkaar was de ziektedruk hoog. Met name alliine in knoflook is een sterke virusremmer. Voor de beste werking eet je ze rauw.

Het uitgebreide overzicht van nog meer van deze beschermende stoffen lees je in mijn artikel ‘ Antioxidanten, kleurrijke beschermers’. Extra grieptip van Rineke : Kies voor gemakkelijk/licht te verteren bereidingen als groentesoep, geraspt of fijngesneden fruit of gestoomde groenten.

 • Gebruik zeker geen zware vetten in tijden van griep.
 • Zink is een belangrijk sporenelement voor onder andere ons immuunsysteem.
 • Zinkzuigtabletten zouden de duur van de griep flink verkorten omdat zink het binnendringen van het virus, in onze cellen, zou verhinderen.
 • Aangezien dergelijke onderzoeken vaak gedaan worden met zinktabletten mag dit niet automatisch vertaald worden naar voeding.

Maar het lijkt wel aannemelijk om aan te nemen dat voeding met zink een positieve bijdrage levert. Zeer goede zinkbronnen in tijden van griep zijn bijvoorbeeld: zeewieren, agar agar, edelgist, haver, ei (noten, zaden en granen zijn ook goede bronnen maar in tijden van griep niet de meest aangewezen, zie verderop bij arginine). De bloemkool Kombu soep op de foto hiernaast zou een prima soepje kunnen zijn in tijden van griep. Kombu is niet alleen een goede bron van zink maar ook van Jodium. Als we aan jodium denken, denken we vaak aan onze schildklier, Maar wist je dat ons immuunsysteem jodium nodig heeft om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te kunnen gaan? Omdat je immuunsysteem, dat met het virus moet afrekenen, voor het grootste deel afhankelijk is van de gezondheid van je micro-organismen in je darmen en de slijmvliezen in je lichaam, is goed voor je darmen zorgen ten tijde van griep een logische stap als het gaat om preventie of herstel.

Een optimaal gezond immuunsysteem je beste vriend 1 Een optimaal gezond immuunsysteem je beste vriend 2

Extra grieptips van Rineke :

Specifieke vezels die onze darmen nodig hebben zijn de vezels uit groente, fruit, lijnzaad, kokosmeel, pectine (uit citrusschil, geraspte appel etc.) inuline en psyllium. Zie dit uitgebreide schema over specifieke vezels en hun werking. Ook gefermenteerd voedsel als zuurkool en biologische zure zuivel is van groot belang. Koop bij voorkeur biologisch (dynamische) yoghurt. Hoewel het nemen van melkproducten bij een griep met slijmvorming geen handige keuze is (omdat zuivel slijmvorming stimuleert), kan met mate de langdurig gefermenteerde biologische (zoals bijvoorbeeld biologisch dynamische en rauwmelkse) zuivel dat wel zijn. Een hele specifieke bacteriestam bifidobacterium bifidum is met name bekend om zijn preventieve werking tegen griep. Deze bacterie gedijt alleen in onze darmen als we ruim voldoende vezels (uit groente, fruit etc) eten en de pH in onze darm op orde is. Je kunt ook heel eenvoudig je eigen probiotische zure zuivel maken met rauwe biologische melk, het recept daarvan lees je in mijn boek ‘ Alles draait om je hormonen ‘ (op blz.104). Rauwe zuivel bevat een aantal zeer immuunversterkende stoffen als lactoferrine en lactoglobulines. Bovendien zou je daar een zakje of een paar capsules probiotica, die de Bacteriestam Bifidobacterium bifidum bevat, erdoor kunnen doen. Let altijd op als je probiotica koopt dat er een nummer achter de stam staat. Zoals bijvoorbeeld Bifidobacterium bifidum W23. De onderzoeken die gedaan zijn met probiotica zijn altijd gedaan met specifieke stammen. Alleen de vermelding van Lactobacillus Acidopihilus of voornoemde bacterie zegt niets over de werkzaamheid van de gebruikte stam.

Wanneer er sprake is van een griepepidemie is stressbeheersing nog belangrijker: mensen met flinke stress zijn vatbaarder voor griep dan mensen met minder stress, Goede darmbacteriën spelen zelfs in je stressbeheersing een belangrijke rol. Dus ook daarom is het bovenstaande van belang.

Tips om via voeding iets aan stressbeheersing te doen vind je in mijn boek ‘ Alles draait om je hormonen ‘ Hoewel eiwitten belangrijk zijn om je immuunsysteem een virusinfectie te laten overwinnen lijkt het aminozuur arginine niet zo’n handige voedingskeuze bij virale infecties. Of dit voor elk virus geldt is niet helemaal duidelijk.

Bij herpes virussen lijkt het verstandig om arginine te reduceren ten tijde van een uitbraak. Arginine zit vooral in chocola, pinda’s, noten, zaden en volle granen. Een ander aminozuur (lysine) is daarentegen juist heel belangrijk bij griep/virussen. Dit aminozuur zit vooral in groente, zuivel, ei en avocado.

Zeker vegetariërs en veganisten kunnen gemakkelijk een tekort aan dit aminozuur hebben. Lees hier meer over eiwitten en aminozuren, Hoewel gezonde spiegels hiervan niet echt te bereiken zij. via voeding speelt een gezond vitamine D-gehalte een belangrijke rol als lichaamseigen antibioticum/virusremmer.

Ben je in de herfst/winter erg vatbaar voor virussen, dan kan het zinvol zijn om je vitamine D te laten bepalen bij je huisarts of een laboratorium. In voeding zijn vis, roomboter en ei de belangrijkste bronnen, maar dit is lang niet genoeg om je in de Hollandse winters van voldoende vitamine D te voorzien.

Welke snoepjes helpen tegen keelpijn?

Tip 2: Zuig op een dropje of een zuurtje Het zuigen op een dropje, zuurtje of keelsnoepje kan je keelpijn tijdelijk wat verzachten.