HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Fruit Groeit In De Winter?

Welk Fruit Groeit In De Winter
Fruit

 • Kersen.
 • Peren.
 • Braambessen.
 • Pruimen.
 • Bosbessen.

Welke fruitsoorten in de winter?

Groenten & fruit: WINTER Nieuw seizoen, nieuw lekkers op ons bord. Alhoewel, een heel aantal fruit en groeten zoals de appel, peer, pompoen, wortel, pastinaak. zagen we deze herfst ook al. De voordelen van seizoensgebonden te eten zijn niet op één hand te tellen. Of toch? Ik doe een poging:

Het is ecologischer: minder nood aan serre’s en verwarming, minder hydrocultuur. Het is lekkerder: het zomerfruit is duizend keer lekkerder als het zongerijpt is! Het is goedkoper: door seizoensgebonden te eten kan je flink wat uitsparen. Het is minder eentonig: ik kan echt uitkijken naar het pompoen-seizoen en daarna weer naar dat van de kersen.

Oei, dat tellen op 1 hand ging eigenlijk vlotter dan ik dacht! 😉 Dan maar snel over naar de lijstjes! Kwa fruit is het eigenlijk héél simpel. Vooral appel en peer, Aan te vullen met ingelegd fruit of fruit uit de diepvries (bijvoorbeeld rode vruchten). Vruchten die in zuidelijke landen worden geteeld kun je ter afwisseling eten, bij voorkeur in deze wintermaanden.

 1. Denk dan aan banaan, citroen, kiwi, mandarijn, mango, pompelmoes en sinaasappel.
 2. In de groentenafdeling is er gelukkig nog iets meer keuze: aardappel, aardpeer, knolselder en groene selder, alle soorten kolen, schorseneer, paddenstoelen, pompoen, verschillende knolgroenten zoals pastinaak, wortel, bieten en rapen, maar ook spruitjes, witlof, prei, ui, en veldsla.

Hieronder zie je een hele lijst per maand. Probeer de voedselkilometers zo veel mogelijk te beperken. Kies voor de groenten en fruit die het dichtst bij huis zijn gekweekt en lees het etiket. Soms zie ik in de bio-winkel peren liggen uit Peru en appels uit Nieuw-Zeeland.

Welk fruit is er het hele jaar door?

Het hele jaar door – Groenten die je het hele jaar relatief duurzaam kunt kopen zijn: de meeste koolsoorten, bloemkool en broccoli, bleekselderij, ijsbergsla, prei, radijs, biet, tomaat, ui, winterpeen of wortel, witlof. Bij fruit geldt dat voor: appels, bananen en peren en de meeste citrusvruchten.

Is mandarijn een Winterfruit?

Citrusvruchten – Tijdens de winter zijn citrusvruchten volop te verkrijgen zoals mandarijntjes, sinaasappels en grapefruit. Citrusvruchten zijn het lekkerste op kamertemperatuur, maar zijn langer houdbaar in de koelkast.

Wat kun je in de winter in een kas kweken?

In de kas – En dan hebben we nog 3 kassen. Het zijn koude kassen zonder verwarming. Dat betekent dat de lucht er in de nacht net zo koud is als buiten. Maar als de zon schijnt warmt die de lucht en de grond in de kas op. En omdat de grond die warmte in de nacht weer af kan staan is het er dicht bij de grond net iets minder koud. We proberen de warmte in de grond ook nog wat extra te vangen en te behouden door bodembedekking aan te brengen, in de vorm van bijvoorbeeld repen zwart gronddoek tussen de rijtjes groenten. In een andere kas hebben we juist kriskras door elkaar gezaaid en geplant en ook daar staan de planten er nog goed bij.

See also:  Welke Boter Is Gezond Voor Op Brood?

De foto hierboven is bijvoorbeeld in kas 2 gemaakt (alle foto’s op deze pagina maakte ik dit jaar op 21 december). Je ziet er soorten als tuinkers, bietjes, spitskool, snijbiet, komatsuna (met het paarse blad) en tatsoi (met het donkergroene lepelvormige blad). In deze kas staan buiten de foto ook nog boerenkool, mosterdblad, rucola, bloemkool, tuinbonen, selderij, peterselie en spitskool.

In een andere kas staan weer wat andere soorten. Voor de vrolijkheid heb ik er wat goudsbloemen (zoals de bloem op de foto bovenaan dit artikel) staan die nu zelfs nog bloeien en Oost-Indische kers, waarvan we ook de blaadjes en bloemen kunnen oogsten en eten. En dan is er nog de laatste kas, daarin hebben we soorten gezaaid die beter in rijtjes gezaaid kunnen worden, met daartussen dus die repen gronddoek. Dit is niet zo mooi, maar wel nuttig. In deze kas staan onder andere rijtjes met veldsla, pluksla, snijsla, rijtjes radijs, mosterdblad, bietjes, worteltjes, winterpostelein, tuinkers, knolvenkel, lente-ui, kervel, rucola, winteruien en knoflook.

Welk fruit is er in november?

Het lekkerste fruit van de maand – Geniet in november van ananas, appel, avocado, banaan, druiven, kiwi, mandarijnen, peren, pompelmoes en sinaasappelen, mango. Ga aan de slag met deze recepten.

Wat is geen groente maar fruit?

1. Tomaat – Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit.

See also:  Wat Is Mals Vlees?

Is mango een seizoensfruit?

Mango is het hele jaar verkrijgbaar.

Welk seizoen voor mango?

Mango kopen en bewaren – In Nederland kun je het hele jaar door mango’s kopen. Een rijpe mango ruikt lekker zoet en geeft bij lichte vingerdruk een beetje mee. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de vrucht, maar kijk wel of er geen zwarte vlekken op zitten. Je kunt mango na aankoop het beste op de fruitschaal bewaren.

Wat groeit er in december?

1. Wintergroenten oogsten – Hoera voor wintergroenten zoals boerenkool, spruitkool, winterprei en winterpostelein. Ik zorg altijd dat mijn moestuin ook in december nog wat bewoners heeft. Daar moet je natuurlijk wel op tijd over nadenken, want veel wintergroenten zaai of plant je in de zomermaanden. Ik zaai winterpostelein altijd lekker dicht op elkaar. Zo ontstaat er een mooi bodembedekkend tapijtje. Hij neemt niet veel ruimte in beslag en groeit soms wel 3x aan als je hem een paar centimeter boven de grond afknipt. is een van mijn lievelingsgerechten.

Wat groeit er in november?

Oogsten – In november kun je nog volop wintergroenten oogsten. Denk aan boerenkool, witte en rode kolen, bieten, wortelen, pastinaak, prei en andijvie. Het bietenvak Ook kun je nu je aardperen oogsten! Dit kan vanaf het moment dat de bloemen zijn uitgebloeid, tot in het voorjaar. Haal slechts de hoeveelheid uit de grond die je nodig hebt voor je gerecht, boven de grond blijven aardperen niet lang goed.

Wat oogsten in winter?

Ook in de wintermaanden kun je verschillende soorten groenten oogsten. Sommige groenten oogst je voordat het gaat vriezen zoals: winterpeen, bietjes, koolraap, wortels en knolselderij. Andere groenten oogst je gedurende het winterseizoen zoals: boerenkool, spruiten, prei, winterui, wortelpeterselie, pastinaak en schorseneren.

Wat kun je in een koude bak kweken?

1 Zaaien – Met een koude bak je al vanaf februari ‘buiten’ bloemen en groenten. Niet alleen biedt de bak bescherming bij slecht weer, ook de grond warmt er sneller op. Groenten die je vanaf eind februari in de koude bak kunt opkweken zijn,, en, De groenten zijn dan eerder oogstrijp, uiteraard maakt het wel uit of je zaait of direct jonge plantjes plant.

Welk fruit groeit er in Nederland?

Uit welke landen komt fruit? – Appels zoals Elstar en Jonagold komen vooral uit Nederland. Bananen komen uit Midden-Amerika. Sinaasappels en mandarijnen komen vooral uit het Middellandse Zeegebied. In het Nederlandse klimaat worden vooral appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld.

 1. Belangrijke teeltgebieden zijn de Betuwe, de Noordoostpolder, Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden, het rivierengebied van Gelderland en Overijssel, de Gelderse vallei, Limburg en Noord-Holland.
 2. Ook in andere landen op het noordelijk halfrond wordt dit fruit geteeld.
 3. Als het hier niet het seizoen is voor dit fruit, komt het van het zuidelijk halfrond.
See also:  Wat Voor Fruit Mag Een Hamster?

Bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. De seizoenen zijn daar immers tegengesteld. Tropisch en subtropisch fruit, zoals bananen, sinaasappels en druiven, worden het hele jaar door geïmporteerd. Vooral de bananenteelt is voor veel ontwikkelingslanden erg belangrijk.

Wat zijn Nederlandse wintergroenten?

Groentekalender overzicht seizoensgroenten per maand – Om zelf te gaan eten met seizoensgroenten en rekening te houden met duurzaamheid, hebben wij voor jou een groentekalender gemaakt met een overzicht van seizoensgroenten per maand. Naast de groenten van de maand zullen we regelmatig een recept posten waarin we rekening houden met de seizoensgroenten.

 1. De lijst met groenten van het seizoen is lang.
 2. Daarom hebben wij een aantal veel voorkomende groente- en fruitsoorten opgesomd.
 3. Voor een gehele lijst van alle groenten en fruit, kun je kijken bij de die Voedingscentrum heeft gepubliceerd.
 4. Groenten van januari: aardappel, pompoen, spinazie, wortel, witlof, radijs, rode biet, prei.

Groenten van februari: andijvie, boerenkool, rode biet, rode kool, roodlof, uien, spinazie, witlof, witte kool, wortel Groenten van maart: paddenstoelen, veldsla, wortel, witlof, pompoen, boerenkool, bloemkool, rode biet Groenten van april: paksoi, aardappel, asperges, groene selder, wortel, prei, spinazie, radijs, bloemkool Groenten van mei: koolrabi, doperwten, asperges, kropsla, prei, spitskool, prei, rode biet Groenten van juni: peultjes, tuinbonen, artisjok, asperges, paddenstoelen, venkel, wortel Groenten van juli: komkommer, venkel, paprika, prei, bloemkool, aubergine, doperwt, courgette, tuinbonen, wittekool, wortel Groenten van augustus: courgette, paddenstoelen, bleekselderij, broccoli, tomaat, ui, venkel, waterkers Groenten van september: prei, paprika, paddenstoelen, radijs, knolselder, rode biet, courgette, snijbonen, spinazie Groenten van oktober: andijvie, rode biet, rode kool, roodlof, knolselder, koolraap, witlof, pompoen, prei Groenten van november: rode kool, veldsla, spruiten, ui, rode biet, witte kool, groene selder, aardappel, andijvie, boerenkool Groenten van december: spruiten, boerenkool, paddenstoelen, uien, veldsla, witte kool Bron lijst: Voedingscentrum, Libelle, Dieetadvisering : Seizoensgroenten per maand op een rij