HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Fruit Bij Griep?

Welk Fruit Bij Griep
Appels – Het is misschien waar wat ze zeggen over een appel per dag. Appels zitten boordevol flavonoïden, die het risico op hartaandoeningen, kanker en diabetes kunnen helpen verminderen. Studies hebben ook aangetoond dat het eten van een appel kan helpen om je immuunsysteem te versterken, vooral als je gestresst bent.

 • Leuk weetje! Wist u
 • Appels, perziken en frambozen behoren tot de rozenfamilieAppels drijven in water omdat ze voor 25% uit lucht bestaan!

Welk fruit is goed als je ziek bent?

Zo blijf jij griepvrij tijdens die koude wintermaanden – De koude wintermaanden komen er weer aan. Een yay voor de gezellige feestdagen, maar een nay voor die aankomende griep tijdens deze periode. Om te voorkomen dat jij straks ziek aan het kerstdiner zit, hebben wij d oplossing.

Je raadt het al: fruit! 1. Beter voorkomen dan genezen Fruit eten terwijl je ziek bent is goed voor je, maar fruit eten om ziekte te voorkomen werkt ng beter. De vitaminen in fruit helpen je namelijk vooral bij het opbouwen van je weerstand en werken dus effectiever om ziekte te voorkomen dan als medicijn.

Eet je elke dag een fruithapje, dan geef je griep geen kans! Ben je al ziek, eet dan vooral fruit waar veel vitamine C in zit. Deze vitamine speelt een grote rol bij het versterken van het immuunsysteem en houdt ontstekingen in het lichaam tegen. De antioxidanten in vitamine C bestrijden ook schadelijke deeltjes in het lichaam, zoals vrije radicalen.

 • Ga voor sinaasappels, mandarijnen en kiwi’s.
 • Dit zijn echte vitamine C-bommetjes! 2.
 • Gezondheid! Vitamine C is dus een dikke DO ! Maar wist je dat vitamine D ng belangrijker is bij het voorkomen van griep en verkoudheid? Een tekort maakt je sneller vatbaar voor ziektes en dat is wat we dus net niet willen.

Door een zonnetje op je huid krijg je voldoende vitamine D binnen. Tijdens de wintermaanden is deze zon vaak ver te zoeken en dus moeten deze vitamines ergens anders uitgehaald worden. Ook hier zetten sinaasappels hun beste beentje voor, want deze zitten er vol mee.

 • Regelmatig een sinaasappeltje persen stelt jouw verkoudheid dus nog even uit.3.
 • Actieve stoffen Naast genoeg mineralen en voedingsvezels, bevat fruit ook voldoende vocht.
 • We weten allemaal dat genoeg water drinken (zo’n 1,5 liter per dag) je immuunsysteem in goede conditie houdt.
 • Volgens de Universiteit van Nebraska voorkom je zo uitdroging, wat weer belangrijk is om verkoudheids- en griepvirussen tegen te houden.

En appel bevat al zo’n 84,3 gram water. Een appeltje voor de dorst is dus zeker een must om jouw vochtbalans op peil te houden. Andere anti-griep stoffen in fruit, zijn de “bioactieve salvestrolen”. Deze ontstaan al in de plant van de vrucht en, zo blijkt uit Brits onderzoek, wapenen ze je lichaam tegen verschillende virussen en bacterin.

 1. Om maar door met rode druiven, frambozen en zwarte bessen, want deze vruchten zitten boordevol salvestrolen.
 2. Drink daarnaast voldoende water en jij bent griep-proof.
 3. Het mag duidelijk zijn: fruit houdt je weerstand op peil.
 4. Heb je het niet altijd in huis, dan is het fijn als het op kantoor voor het grijpen is.

Bestel nu zelf of via je werkgever een fruitmand voor op kantoor, Zo blijf jij die aankomende griep de baas en zit jij straks met een gerust hart en zonder snotneus aan het kerstdiner. Extra bronnen: https://rubriek.nl/gezond/voeding-met-de-meeste-vitamine-c http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fruit.aspx https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=69 https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/vitamine-d-tekort-en-bijbehorende-symptomen/ http://www.salvestrolnaturalproducts.com/page5.html https://water.unl.edu/category/drinking-water

Wat kun je het beste eten om aan te sterken?

6. Eet veel producten met eiwit – Om spieren weer op te bouwen is eiwit nodig en is het belangrijk dat je veel beweegt. Eiwit haal je vooral uit vlees, kip, vleesvervangers, vis, ei, melk(producten), sojaproducten, peulvruchten en noten. Recepten met veel eiwit vind je hier,

Welke groente is goed tegen griep?

Hoesten, hoofdpijn en koorts: ieder jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Vooral in de wintermaanden snotteren we heel wat af. We nemen dan vaak onze toevlucht tot allerlei zelfzorgmiddelen en paracetamolletjes. Maar waarom laten we de natuur/ voeding & leefstijl niet een handje laten helpen? Gewoon ouderwets uitzieken met oude huismiddeltjes als vlierbes, botten-bouillon of kippensoep hebben ons eeuwen geholpen om de klachten wat te verlichten.

Niet voor niets kennen we het credo: “Met medicijnen is griep meestal binnen een week over, zonder medicijnen meestal binnen zeven dagen.” Uitzieken en echt je bed inkruipen zonder de griep te onderdrukken met paracetamol of iets dergelijks blijft natuurlijk de perfecte manier om te herstellen van griep.

Je lichaam verhoogt immers de temperatuur om van het virus af te komen. Medicijnen als aspirine en paracetamol verlagen de temperatuur en onderdrukken de griepverschijnselen, waardoor je je even beter voelt, maar je mogelijk het natuurlijke herstelproces onderdrukt.

In de apotheken en drogisterijen zijn heel wat natuurlijke middelen om de griepverschijnselen wat aan banden te leggen. Voor wie de natuur een handje wil helpen (zonder het proces te onderdrukken) zijn er natuurlijk nog altijd heel wat oude kruiden, huis- en voedingsmiddelen die we daar eeuwen voor hebben gebruikt.

Dit artikel gaat over natuurlijke remedies op basis van voeding. Ik beperk me even tot een paar waarmee ik vanuit mijn ervaring goede ervaringen heb. Met stip op één staat altijd nog vlierbessensap. Een zeer effectief huismiddel dat voorkomt dat het (griep)virus zich razendsnel vermenigvuldigt.

 1. Als je sap koopt let er dan op dat je een (liefst biologische) variant zonder suiker kiest.
 2. Suiker verhindert een krachtige werking van je immuunsysteem*.
 3. Mocht je het sap echt niet lusten zonder iets zoets, dan kun je er een beetje biologische (Manuka-) honing in doen.
 4. Echte honing (dus niet verhit en ook niet aangelengd met suikers) heeft, in tegenstelling tot suiker, wél immuunversterkende eigenschappen ( hier lees je meer over honing ).

Ook omdat het de darmbacteriehuishouding in je darm ondersteunt. Een gezonde darm is dé basis van je immuunsysteem. Zie mijn artikel + video; e en optimaal werkend immuunsysteem, je beste vriend. Ik vind het altijd leuk om in het najaar zelf vlierbessen te plukken en er sap van te maken.

 • Het is even zoeken om de groene (onrijpe) eruit te halen, het te koken en om de pitjes te verwijderen maar dan heb je wel een mooi EHBO middel voor de griepperiode in huis! En helemaal gratis van Moeder Natuur.
 • Grieptip van Rineke : Tijdens griep met keelklachten/hoest/slijm etc.
 • Zie je dat veel mensen aan allerlei suikerhoudende snoepjes, drankjes en zuigtabletjes gaan.
See also:  Hoe Lang Zijn Eieren Houdbaar In De Koelkast?

Overweeg eens propolis-druppels, -blokjes of -spray zonder toegevoegde suiker. Lees de etiketten dan goed. Of gebruik een paar keer een theelepeltje (Manuka-) honing. Vlier bloesem thee heeft een geheel andere werking dan de vlier bes, Het is prima inzetbaar bij griep met koorts. Het is een zogenaamd ‘koortsdrijvend kruid’. Andere ondersteunende theeën bij griep zijn gemberthee, thee met rode zonnehoed, heemst, lindebloesem, weegbree, eucalyptus, tijm, salie etc.

 • Stomen met deze kruiden kan natuurlijk ook.
 • Andere kruiden die je in je eten kunt verwerken met een ondersteunende werking bij griep/virale infecties zijn bijvoorbeeld mierikswortel, kaneel en natuurlijk knoflook (en andere leden van de lookfamilie als ui, daslook, bieslook etc).
 • Zeker voor de griepvormen met veel slijmvorming is dit een aanrader.

Eén van de aminozuren uit kippenbotten/-karkas (cysteïne) is een slijmoplosser. Dit is ook verkrijgbaar als medicijn maar dan mis je natuurlijk de versterkende werking van de bouillon of soep met zijn vele mineralen. Kies wel voor een ‘gezond’ en biologisch bouillonblokje en een biologisch (dynamische) kip. Tijdens een griep tegen je zin in eten (omdat we in de veronderstelling leven dat we moeten eten om op te knappen) heeft niet zoveel zin. Niet voor niets heb je minder trek: als je minder energie hoeft te steken in de vertering van voedsel dan kan er meer energie worden gebruikt om het virus de baas te worden.

 1. Als je wel trek hebt zijn groente en fruit ideaal.
 2. Wellicht denk je ‘uiteraard, daar zit vitamine C in’ maar dat is niet de reden: vitamine C kan wel erg goede diensten bewijzen om griep te voorkomen, maar als je eenmaal door de griep geveld bent heeft het niet veel effect meer.
 3. De stoffen in groenten en fruit die bij griep ondersteuning bieden zijn de bioflavonoïden erin.

Specifieke bioflavonoïden of andere stoffen om de griep te baas te worden zijn:

Quercetine : zit vooral in appel, rode ui, broccoli, frambozen, tomaat, boerenkool en broccoli Salvestrolen : deze komen met name voor in biologische onbespoten groente, fruit, kruiden en specerijen. Oude rassen en bittere soorten bevatten het meest van deze immuunversterkende stoffen. Nog echt bittere spruitjes en witlof bijvoorbeeld, zoals in biologische groente, is een prima idee Ellaginezuur en anthocyanen : vind je in rood fruit als zwarte bessen, cranberries, frambozen, granaatappels, blauwe bessen en bramen. Rood ongezoet fruit kun je, in tegenstelling tot veel andere vruchtensappen, wel prima drinken als sap. Deze hebben namelijk veel minder effect op je bloedsuikerspiegel. Kijk wel op het etiket en vergewis je er an dat je echt met een (bij voorkeur biologisch) ongesuikerd product te maken hebt. Alliine : zit in knoflook. Niet voor niets moesten de pyramidebouwers in Egypte dagelijks knoflook en uien eten: met zoveel mensen bij elkaar was de ziektedruk hoog. Met name alliine in knoflook is een sterke virusremmer. Voor de beste werking eet je ze rauw.

Het uitgebreide overzicht van nog meer van deze beschermende stoffen lees je in mijn artikel ‘ Antioxidanten, kleurrijke beschermers’. Extra grieptip van Rineke : Kies voor gemakkelijk/licht te verteren bereidingen als groentesoep, geraspt of fijngesneden fruit of gestoomde groenten.

Gebruik zeker geen zware vetten in tijden van griep. Zink is een belangrijk sporenelement voor onder andere ons immuunsysteem. Zinkzuigtabletten zouden de duur van de griep flink verkorten omdat zink het binnendringen van het virus, in onze cellen, zou verhinderen. Aangezien dergelijke onderzoeken vaak gedaan worden met zinktabletten mag dit niet automatisch vertaald worden naar voeding.

Maar het lijkt wel aannemelijk om aan te nemen dat voeding met zink een positieve bijdrage levert. Zeer goede zinkbronnen in tijden van griep zijn bijvoorbeeld: zeewieren, agar agar, edelgist, haver, ei (noten, zaden en granen zijn ook goede bronnen maar in tijden van griep niet de meest aangewezen, zie verderop bij arginine). De bloemkool Kombu soep op de foto hiernaast zou een prima soepje kunnen zijn in tijden van griep. Kombu is niet alleen een goede bron van zink maar ook van Jodium. Als we aan jodium denken, denken we vaak aan onze schildklier, Maar wist je dat ons immuunsysteem jodium nodig heeft om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te kunnen gaan? Omdat je immuunsysteem, dat met het virus moet afrekenen, voor het grootste deel afhankelijk is van de gezondheid van je micro-organismen in je darmen en de slijmvliezen in je lichaam, is goed voor je darmen zorgen ten tijde van griep een logische stap als het gaat om preventie of herstel.

Een optimaal gezond immuunsysteem je beste vriend 1 Een optimaal gezond immuunsysteem je beste vriend 2

Extra grieptips van Rineke :

Specifieke vezels die onze darmen nodig hebben zijn de vezels uit groente, fruit, lijnzaad, kokosmeel, pectine (uit citrusschil, geraspte appel etc.) inuline en psyllium. Zie dit uitgebreide schema over specifieke vezels en hun werking. Ook gefermenteerd voedsel als zuurkool en biologische zure zuivel is van groot belang. Koop bij voorkeur biologisch (dynamische) yoghurt. Hoewel het nemen van melkproducten bij een griep met slijmvorming geen handige keuze is (omdat zuivel slijmvorming stimuleert), kan met mate de langdurig gefermenteerde biologische (zoals bijvoorbeeld biologisch dynamische en rauwmelkse) zuivel dat wel zijn. Een hele specifieke bacteriestam bifidobacterium bifidum is met name bekend om zijn preventieve werking tegen griep. Deze bacterie gedijt alleen in onze darmen als we ruim voldoende vezels (uit groente, fruit etc) eten en de pH in onze darm op orde is. Je kunt ook heel eenvoudig je eigen probiotische zure zuivel maken met rauwe biologische melk, het recept daarvan lees je in mijn boek ‘ Alles draait om je hormonen ‘ (op blz.104). Rauwe zuivel bevat een aantal zeer immuunversterkende stoffen als lactoferrine en lactoglobulines. Bovendien zou je daar een zakje of een paar capsules probiotica, die de Bacteriestam Bifidobacterium bifidum bevat, erdoor kunnen doen. Let altijd op als je probiotica koopt dat er een nummer achter de stam staat. Zoals bijvoorbeeld Bifidobacterium bifidum W23. De onderzoeken die gedaan zijn met probiotica zijn altijd gedaan met specifieke stammen. Alleen de vermelding van Lactobacillus Acidopihilus of voornoemde bacterie zegt niets over de werkzaamheid van de gebruikte stam.

See also:  Hoe Lang Blijft Vis Goed In De Koelkast?

Wanneer er sprake is van een griepepidemie is stressbeheersing nog belangrijker: mensen met flinke stress zijn vatbaarder voor griep dan mensen met minder stress, Goede darmbacteriën spelen zelfs in je stressbeheersing een belangrijke rol. Dus ook daarom is het bovenstaande van belang.

 1. Tips om via voeding iets aan stressbeheersing te doen vind je in mijn boek ‘ Alles draait om je hormonen ‘ Hoewel eiwitten belangrijk zijn om je immuunsysteem een virusinfectie te laten overwinnen lijkt het aminozuur arginine niet zo’n handige voedingskeuze bij virale infecties.
 2. Of dit voor elk virus geldt is niet helemaal duidelijk.

Bij herpes virussen lijkt het verstandig om arginine te reduceren ten tijde van een uitbraak. Arginine zit vooral in chocola, pinda’s, noten, zaden en volle granen. Een ander aminozuur (lysine) is daarentegen juist heel belangrijk bij griep/virussen. Dit aminozuur zit vooral in groente, zuivel, ei en avocado.

Zeker vegetariërs en veganisten kunnen gemakkelijk een tekort aan dit aminozuur hebben. Lees hier meer over eiwitten en aminozuren, Hoewel gezonde spiegels hiervan niet echt te bereiken zij. via voeding speelt een gezond vitamine D-gehalte een belangrijke rol als lichaamseigen antibioticum/virusremmer.

Ben je in de herfst/winter erg vatbaar voor virussen, dan kan het zinvol zijn om je vitamine D te laten bepalen bij je huisarts of een laboratorium. In voeding zijn vis, roomboter en ei de belangrijkste bronnen, maar dit is lang niet genoeg om je in de Hollandse winters van voldoende vitamine D te voorzien.

Waarom voel je je in de avond zieker?

Slaap versterkt de immuniteit – Slaap verbetert onze immuniteit tegen ziektekiemen, Tijdens het slapen worden er meer witte bloedcellen en antilichamen gemaakt om virussen te bestrijden. Bij onvoldoende slaap bent u vatbaarder voor griep en verkoudheden.

Als we ziek zijn, is het moeilijker om comfortabel te slapen door allerlei ongemakken. We hebben het snel warm, kort daarna soms koud, we ervaren spierpijn, zweten meer, Heel vervelend is een verstopte neus om goed door te kunnen slapen. Vraag raad aan uw arts over hoe u uw comfort kan verhogen om het maximale uit uw nachtrust te halen.

Een ergonomisch slaapsysteem of matras helpt om meer uit uw nachtrust te halen. Het draagt bij aan een rustigere, intensere slaap, De uren in bed zijn belangrijk bij ziekte, maar de kwaliteit van die uren is dat evenzeer. Bij ziekte is warme, comfortabele kledij aan te raden.

Hoe krijg je weer energie na de griep?

Eet gezond met voldoende eiwitten op het menu Groente en fruit, maar ook brood, rijst en pasta. Daarin zitten precies de vitamines, mineralen en energie die je nodig hebt om aan te sterken. Spierafbraak gaat erg snel als je een tijdje ziek bent geweest, en veel hebt gelegen. Eiwitten zijn dan extra belangrijk.

Welke soep is het beste als je ziek bent?

Soep als medicijn – Misschien denk je bij het woord ‘soep’ alleen maar aan de tomatensoep met ballen die je oma vroeger altijd maakte. Dat is altijd goed en lekker, maar je kunt met een soep zoveel verschillende kanten op. Een pompoensoep is altijd een goed idee, want die groente bevat heel veel vitamines en is voedzaam tegelijk.

Hoe lang ben je besmettelijk als je griep hebt?

Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Mensen kunnen ook via de handen en voorwerpen het virus binnen krijgen. Griep is besmettelijk vanaf 1 dag vóór het begin van de klachten tot 5-7 dagen ná het begin van de klachten.

Is in bad gaan goed als je griep hebt?

Veelgestelde vragen over koorts – Heeft een extra trui of deken nut bij koorts? Extra kleding en dekens zijn niet noodzakelijk en zelfs niet aangewezen bij koorts. Ze kunnen namelijk oververhitting veroorzaken. Je kiest beter voor kledij waar je jezelf comfortabel in voelt en voor een frisse kamertemperatuur.

Heb je koude rillingen? Dan kan lekker ingeduffeld zijn wel even soelaas brengen. Kan een lauw of koud bad koorts sneller verhelpen? Je lichaamstemperatuur wordt geregeld door je interne thermostaat, je hypothalamus. Een lauw bad zal even je symptomen verlichten, maar na het bad stijgt je temperatuur gewoon weer tot die hogere waarden.

Neem vooral geen koud bad bij koorts. De koude zal de bloedvaten in je huid vernauwen waardoor je lichaam minder snel afkoelt. Door het koude water ga je ook bibberen wat de hypothalamus het signaal geeft om je inwendige lichaamstemperatuur nog meer te doen stijgen.

Waarom is je lichaamstemperatuur zo belangrijk? In het ziekenhuizen of bij de huisarts wordt je temperatuur frequent opgemeten. Hierdoor krijgt de arts op een eenvoudige en accurate manier een beeld van je algemene gezondheidstoestand. Een verhoogde temperatuur is een natuurlijke reactie van het lichaam en geeft aan dat je immuunsysteem aan het werk is.

Wanneer moet ik naar de dokter bij koorts? Bij twijfel is het altijd beter om een arts te raadplegen. In het algemeen bezoek je best snel een dokter als je koorts boven de 39 °C oploopt, gepaard gaat met andere kwaaltjes, of lang duurt.

Welke thee is goed voor griep?

Citroen, gember, kurkuma, kaneel en cayennepeper bevatten stoffen die het immuunsysteem ondersteunen, honing werkt verzachtend voor de keel. En als je de thee lekker heet opdrinkt, helpt de damp van de thee ook nog bij een verstopte neus. Anti-griep thee is overigens ook lekker als je geen griep hebt natuurlijk!

See also:  Hoe Lang Gaat Een Liebherr Koelkast Mee?

Is Cola goed voor griep?

Conclusie – De stelling ‘Cola helpt tegen misselijkheid’ moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden. : Feit of Fictie: Helpt cola tegen misselijkheid?

Waarom helpt kippensoep bij griep?

Heilzame stoffen – Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben.

 1. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
 2. De onderzoekers stelde vast dat dit te maken heeft met bepaalde aromatische componenten in de soep.
 3. Daar staat wel tegenover, dat nagenoeg hetzelfde effect werd behaald met heet water.
 4. De universiteit van Nebraska heeft nog altijd het recept van de vrouw van hoogleraar geneeskunde Stephan Rennard op de site staan.

De soep vertraagt volgens Rennard de bewegingen van neutrofielen, een type witte bloedcellen dat wordt aangetrokken na een infectie. Hoe minder van die cellen hoe beter we ons voelen. Maar wetenschappelijk bewezen is de werking van deze soep niet.

Hoe lang blijf je thuis met griep?

Hoelang duurt griep en hoelang is het besmettelijk? 🤧 – Meestal zijn mensen één week ziek van griep. Daarnaast zijn ze volgens het RIVM besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen erna. We kunnen veel, heel veel, maar tijdreizen (nog) niet.

Welk virus heerst er op dit moment?

SARS-CoV-2: 3 keer (12%) RS-virus: 2 keer (8%) Rhinovirus: 2 keer (8%) Humaan seizoens-coronavirus: 1 keer (4%)

Wat drinken om aan te sterken?

Drink zuiveldranken of smoothies. Hiermee krijg je makkelijk extra calorieën en eiwitten binnen. Zorg voor variatie in smaak (zoet-hartig), in temperatuur (warm-koud), in kleur en in de keuze van ingrediënten en bereidingsmethoden. Maak je eten en tussendoortjes niet te zwaar en te vet.

Welk fruit helpt tegen misselijkheid?

10 voedingstips tegen misselijkheid bij chemotherapie – Alrijne Zorggroep

Vermijd sterk gekruide of vette voeding. Een wat minder gekruid, flauwer dieet met voedingsmiddelen zoals bananen, rijst, appelsap, crackers of aardappelen kan de kans dat je last krijgt van je maag en dat je misselijk wordt verkleinen. Vermijd gebakken, gefrituurd, geroosterd en erg heet voedsel. Voeg eiwitten toe aan je eten: eiwitrijke voeding werkt vaak beter tegen misselijkheid dan vet of koolhydraten. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in; kip, kwark, vis, eieren, peulvruchten, kaas, yoghurt, karnemelk. Vermijd grote maaltijden. Als je bij misselijkheid wat vaker een klein beetje eet, kan dat de symptomen van misselijkheid tegengaan. Blijf even rechtop zitten na het eten: Sommige mensen hebben meer last van oprispingen of worden misselijk als ze binnen 30-60 minuten gaan liggen na een maaltijd. Vermijd drinken bij het eten. Als je bij het eten iets drinkt, kan dat het gevoel van volheid vergroten, wat bij sommigen kan zorgen voor meer misselijkheid. Zorg dat je niet uitdroogt. Uitdroging kan de misselijkheid verergeren. Als je naast de misselijkheid ook moet braken, vervang dan het verloren vocht met vloeistoffen die rijk zijn aan elektrolyten, zoals mineraalwater zonder koolzuur, groentebouillon of een sportdrank. Vermijd sterke geuren. Die kunnen de misselijkheid verergeren. Soepen (kippensoep/bouillon), zacht voedsel eet vaak gemakkelijker dan bijvoorbeeld brood. Drink voldoende (1,5 tot 2 liter) per dag om te voorkomen dat u een droge mond krijgt of mondschimmels ontwikkelt. Dit zorgt namelijk voor een vieze smaak en kan misselijkheidsklachten geven. Het drinken van gemberthee verlicht misselijkheidsklachten. Schil en snijd de gemberwortel in kleine stukjes en laat deze 3-5 minuten trekken in het water. U kunt voor de smaak wat honing of een schijfje citroen/sinaasappel toevoegen.

Terug naar boven : 10 voedingstips tegen misselijkheid bij chemotherapie – Alrijne Zorggroep

Wat kun je het beste eten om aan te sterken?

6. Eet veel producten met eiwit – Om spieren weer op te bouwen is eiwit nodig en is het belangrijk dat je veel beweegt. Eiwit haal je vooral uit vlees, kip, vleesvervangers, vis, ei, melk(producten), sojaproducten, peulvruchten en noten. Recepten met veel eiwit vind je hier,

Wat eten om aan te sterken na ziekte?

Algemene adviezen – De volgende adviezen kunnen u helpen om voldoende te eten:

Probeer minimaal zes keer per dag iets te eten. Gebruik zo veel mogelijk volle producten, zoals volle yoghurt, volle melk en volvette kaas (48+). Gebruik zo min mogelijk magere en lightproducten. Drink 1,5 – 2 liter per dag. Koffie, thee en water leveren geen energie en eiwitten. Gebruik liever zuivelproducten, limonadesiroop of vruchtensap. Gebruik ruim boter of margarine op brood. Neem de tijd voor het eten en eet rustig. Probeer in een rustige omgeving te eten. Kook meerdere porties en vries wat u overhoudt in.

Wat eten als je ziek bent Corona?

Adviezen eiwitrijke voeding –

Neem bij de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger zoals ei of peulvruchten. Eet liever hartig broodbeleg in plaats van zoet: (smeer)kaas, vleeswaar, paté, vis, salades, pindakaas, notenpasta, humus of ei. Plan uw lichamelijke activiteit vóór het nuttigen van een (eiwitrijke) maaltijd. Bijvoorbeeld: boodschappen doen, tuinieren, stevig wandelen, trainen of fietsen. Gebruik eiwitrijke producten voor het slapen gaan, zoals een schaaltje (vruchten)kwark of yoghurt, bordje pap, vleeswaren of blokjes kaas, een beker (karne)melk, milkshake, smoothie of chocolademelk, of een handje pinda’s of noten. Gebruik een melkproduct bij elke maaltijd, zoals een glas (soja)melk, karnemelk of yoghurt bij het brood en een schaaltje (soja)vla, yoghurt of kwark bij de warme maaltijd. Kies voor producten waaraan extra eiwit is toegevoegd, zoals kwark, yoghurt, pudding, shakes en repen. U kunt ze online en in de supermarkt vinden.