HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Fruit Bij Diabetes?

Welk Fruit Bij Diabetes
Fruit en diabetes: wordt fruit aanbevolen? Fruit is een integraal onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet, Als je diabetes hebt, kun je elk soort fruit eten. Wel kan het nuttig zijn om rekening te houden met het koolhydraatgehalte en het effect op de bloedsuikerwaarden,

Wat kun je het beste eten als je diabetes hebt?

Ik wil gezond eten bij diabetes type 2 In het kort

Als u gezond eet kan uw bloedsuiker lager worden. U kunt afvallen en vaak heeft u minder klachten van de diabetes. Er is een kans dat u minder of geen medicijnen nodig heeft. Kies vooral voor verse producten. Eet veel groente, volkoren producten, fruit, peulvruchten, vette vis en noten. Drink vooral water, thee en koffie zonder suiker. Bespreek het altijd eerst met uw arts, praktijkondersteuner of diëtist als u anders gaat eten. Bespreek het ook altijd als u een dieet wilt volgen.

Waarom gezond eten Gezond eten is heel belangrijk bij diabetes type 2:

Uw bloedsuiker kan omlaag gaan. U kunt afvallen. U kunt zich fitter voelen. Uw bloeddruk kan omlaag gaan. U heeft minder kans op ziekten van uw hart en bloedvaten, zoals een hartaanval of een beroerte.

Gezond eten hoort bij de behandeling van diabetes. Het is ook belangrijk dat u,, en, Dat hoort allemaal bij,

Hoeveel fruit voor diabetes 2?

Fruit en diabetes – Het advies om 2 porties fruit per dag te eten, geldt ook voor mensen met diabetes. Als je diabetes hebt en daar insuline of andere medicijnen voor gebruikt, is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid koolhydraten. In fruit zitten koolhydraten en suikers.

Fruitsoort Calorieën (Kcal) Koolhydraten (gram) Waarvan suikers (gram) Vezels
Aardbeien 29 5,1 5,1 1,1
Abrikozen, gedroogd 285 59,0 56,0 14,4
Abrikozen, vers 44 8,0 8,0 1,7
Ananas 57 12,0 11,6 1,6
Appel (met schil) 60 13,0 10,4 2,0
Banaan 95 20,6 15,5 1,9
Blauwe bessen 52 11,0 10,0 2,4
Blauwe druiven met schil 75 16,8 16,8 2,1
Cranberries, gedroogd 335 77,6 64,6 5,0
Cranberries, vers 24 3,4 3,4 3,6
Dadels, gedroogd, geconfijt 315 73,0 70,0 7,5
Dadels, vers 139 31,3 31,3 3,6
Frambozen 35 4,5 4,5 2,5
Grapefruit 37 6,6 6,6 1,4
Kaki 77 18,6 18,6 0,5
Kersen 54 11,5 11,5 0,9
Kiwi 68 12,2 10,3 2,3
Kumquat 52 9,1 9,1 3,8
Lychee 72 16,1 16,1 1,0
Mandarijn 45 9,8 8,2 0,9
Mango 66 14,3 13,9 1,6
Nectarine 36 6,5 6,5 1,1
Papaja 39 7,8 7,8 1,7
Passievrucht 52 5,7 5,7 3,3
peer (met schil) 55 11,7 9,5 2,2
Perzik 41 7,9 7,9 1,4
Pruimen, gedroogd 220 45,0 45,0 16,1
Pruim 49 9,6 7,3 2,2
Rozijnen 326 75,5 72,8 3,7
Sinaasappel 51 7,9 7,7 2,0
Vijgen, gedroogd 259 54,1 47,9 9,8
Vijgen, vers 84 19,0 19,0 2,0
Watermeloen 36 8,0 8,0 0,6
Witte druiven met schil 76 16,9 15,6 1,4

Bron: NEVO-tabel, RIVM Bekijk en download de handige lijst Hoeveel suiker zit er in fruit?

Hoeveel suikerklontjes in 1 banaan?

Hoeveel suiker zit er in fruit? – De hoeveelheid suiker in fruit verschilt per soort. In de onderstaande lijst hebben we een aantal fruitsoorten voor je op een rij gezet.

Fruitsoort Suiker per 100 gram
Banaan 15,5
Mango 13,9
Kersen 11,5
Kiwi 10,3
Appel (rood) 10,2
Peer 9,5
Mandarijn 8,2
Sinaasappel 7,7
Aardbeien 5,1

Bron: NEVO-online versie 2016/5.0, RIVM, Bilthoven,

Wat voor broodbeleg bij diabetes?

Variatielijst bij diabetes mellitus Het is gezond en lekker om gevarieerd te eten. In deze variatielijst staan voedingsmiddelen vermeld zoals brood, melk, aardappelen e.d. met de hoeveelheid koolhydraten. Daaronder staan de variatiemogelijkheden die eenzelfde hoeveelheid koolhydraten bevatten.

Indien je een voorbeeld dagmenu hebt gekregen, staan daarop de hoeveelheden vermeld zoals die met jou afgesproken zijn. Zo kunt je je voeding variëren, daarbij rekening houdend met de hoeveelheid koolhydraten. Dit om grote schommelingen in bloedglucosewaarden te voorkomen. Brood en ontbijtproducten Maak bij voorkeur gebruik van producten rijk aan voedingsvezels: volkoren-, bruin- en roggebrood.

See also:  Waarom Bloem Op Vlees?

Beperk het gebruik van de vettere broodsoorten zoals croissants, worsten- en saucijzenbroodjes.1 snee volkorenbrood bevat 14 gram koolhydraten. In plaats van 1 snee volkorenbrood kun je gebruiken:

  • 1 snee bruin- of witbrood
  • 1 snee donker roggebrood
  • 1 ½ snee licht roggebrood
  • 1 snee mueslibrood
  • 1 snee krenten- of rozijnenbrood
  • 2 sneetjes (volkoren) knäckebröd
  • 2 (volkoren) beschuiten
  • ½ hard broodje
  • 3 sneetjes stokbrood
  • 1 plak ontbijtkoek
  • 1 beschuit met zoet beleg
  • 2 eetlepels muesli zonder suiker met 1 beker (150 ml) yoghurt of melk
  • 3 eetlepels cornflakes met 1 beker (150 ml) yoghurt of melk
  • 1 klein bordje pap, gemaakt van halfvolle melk of karnemelk zonder suiker
  • 150 ml drinkontbijt
  • 100 ml fruitontbijt

Een zacht broodje levert gemiddeld 25 gram koolhydraten. Je kunt dit nemen i.p.v.1 ½ snee brood. Halvarine, margarine, roomboter Deze producten bevatten geen koolhydraten maar wel vet. Kies voor producten met onverzadigd (gunstig) vet, zoals (dieet)halvarine of (dieet)margarine.

  • Dieethalvarine bevat minder vet en calorieën dan dieetmargarine.
  • Heb je overgewicht dan is het wellicht verstandiger om voor dieethalvarine te kiezen.
  • Geen halvarine of margarine op het brood smeren is niet verstandig, want naast vet leveren deze producten ook onmisbare vitamines.
  • Broodbeleg Hartig beleg bevat geen koolhydraten.

Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten. Enkele voorbeelden: rookvlees, fricandeau, achter- of schouderham, rosbief, kiprollade/kipfilet, kalkoenrollade/filet, casselerrib, cornedbeef, pekelvlees.

  • een gekookt / gebakken ei (max.3x/week)
  • vissalade zoals tonijn- of zalmsalade
  • groentespread
  • rauwkost
  • pindakaas

De overige soorten bevatten wel veel koolhydraten, bijvoorbeeld jam, (appel)stroop, vruchtenhagel, honing, hagelslag, chocoladepasta. Gebruik deze dan ook in plaats van een ½ sneetje brood. Melkproducten Je mag zowel magere, halfvolle als volle melkproducten gebruiken.

  • 1 beker karnemelk
  • 1 beker naturel yoghurt / naturel kwark
  • 1 schaaltje magere vruchtenyoghurt zonder toegevoegd suiker
  • 1 beker drinkyoghurt zonder toegevoegd suiker
  • 1 beker magere chocolademelk zonder suiker, gezoet met zoetstof of zelfgemaakt van cacao

Warme maaltijd Soep Of soep koolhydraten levert hangt af van de ingrediënten. Bouillon met soepgroente, soepvlees, kip, vis, kruiden en specerijen, soeparoma en/of tomatenpuree leveren nauwelijks koolhydraten. Is de soep gebonden met bloem, vermicelli, rijst, aardappel of macaroni, dan levert een bord soep ongeveer 8 gram koolhydraten.

  • Deze kun je nemen in plaats van 1 aardappel.1 bord maaltijdsoep (zoals bruine bonensoep, erwtensoep en linzensoep) levert ongeveer 16-20 gram koolhydraten en kun je gebruiken in plaats van 1 aardappel en 1 portie groente of 1 sneetje brood met hartig beleg.
  • Aardappelen en aardappelvervangingen Aardappelen, rijst en pasta zoals macaroni, spaghetti e.d.

bevatten veel koolhydraten. Maak bij voorkeur gebruik van producten rijk aan voedingsvezels zoals volkoren pasta en zilvervliesrijst. Gebakken aardappelgerechten zoals frites, gebakken aardappelen en aardappelkroketten bevatten veel vet en leveren veel calorieën, gebruik ze daarom niet te vaak als je overgewicht hebt.

  • 1 opscheplepel gekookte (zilvervlies) rijst (50 gram)
  • 1 ½ opscheplepel gekookte (volkoren) macaroni, (volkoren) spaghetti of mie (ca.70 gram)
  • 1 ½ opscheplepel gekookte peulvruchten zoals bruine/ witte bonen, kapucijners, linzen (100 gram)
  • 2 opscheplepels aardappelpuree (100 gram)
  • 1 opscheplepel frites (50 gram)
  • 2 opscheplepels gebakken aardappelen (100 gram)
  • 1/5 pizza (70 gram)
  • 1 snee brood
  • 3 sneetjes stokbrood
  • 3 opscheplepels stamppot (150 gram)

Een gemiddelde warme maaltijd bestaande uit 3 aardappelen, 4 opscheplepels groente en 1 portie vlees levert 33 gram koolhydraten. Deze maaltijd kun je in zijn geheel vervangen door:

  • 5 opscheplepels stamppot (200 gram) met een portie vlees
  • 3 opscheplepels nasi goreng (150 gram)
  • 3 opscheplepels bami goreng (150 gram)
  • 2 opscheplepel gekookte (volkoren) macaroni, (volkoren) spaghetti of mie (100 gram) met groente en vlees
  • 1/3 pizza
  • 1 kleine pannenkoek (70 gram) met zoet beleg
  • 1 bord bonensoep of erwtensoep met 1 snee licht roggebrood of een ½ snee donker roggebrood
See also:  Wat Verbruikt Een Koelkast?

Groente Groente bevatten weinig koolhydraten.1 opscheplepel groente (50 gram) levert ca.2 gram koolhydraten. Enkele soorten zijn wat rijker aan koolhydraten:

  • 1 opscheplepel doperwten levert 6 gram koolhydraten
  • 1 opscheplepel maïs levert 6 gram koolhydraten
  • 1 opscheplepel schorseneren levert 9 gram koolhydraten
  • 1 opscheplepel bruine bonen, witte bonen of kapucijners levert 9 gram koolhydraten
  • 1 opscheplepel linzen levert 6 gram koolhydraten

Gebruik indien gewenst 1 opscheplepel in plaats van 1 aardappel. Bladgroenten zoals spinazie en andijvie bevatten minder koolhydraten, daarom kun je deze groenten licht binden met bloem, maïzena of verkruimelde beschuit of paneermeel. Naast het gebruik van gekookte groente kun je rauwkost nemen, bijv.

  1. Sla, tomaat, komkommer, radijs, rauwe witlof, rauwe andijvie.
  2. Maak de salade evt.
  3. Op smaak met een kleine hoeveelheid dressing op basis van olie en azijn/citroensap.1 klein schaaltje appelmoes (125 ml) levert 22 gram koolhydraten.
  4. Indien je graag appelmoes eet kunt je dit het beste nemen in plaats van 1 schaaltje vla of vervanging.

Vlees, gevogelte Ongepaneerd vlees, wild en gevogelte leveren geen koolhydraten. Voor één persoon is een portie van 100 gram (rauw gewicht) voldoende. In verband met de aanwezigheid van verzadigd vet in vlees, wild en gevogelte heeft het de voorkeur om te kiezen voor magere soorten.

  1. Vlees, wild en gevogelte kun je bakken, braden of stoven in olie of vloeibaar bak- en braadproduct.
  2. Hiervoor is één eetlepel bak- en braadproduct per persoon voldoende.
  3. Enkele voorbeelden van mager vlees: magere runderlappen, mager rundergehakt, biefstuk, bieflapje, rosbief, tartaar, ossenhaas, varkensfricandeau, magere rib- / haaskarbonade, varkenshaas, magere hamlappen, varkensfilet, varkensoester, mager lamsvlees, mager kalfsvlees, rundervink, kipfilet, kalkoenfilet, kip en kalkoen zonder vel.

Vis, schaal en schelpdieren Ongepaneerde vis bevat geen koolhydraten. Vis bevat onverzadigde vetten. Gebruik minimaal 1x per week vis en bij voorkeur vette vis. Voor één persoon is 100-150 gram (rauw gewicht) voldoende. De vis kun je in olie of vloeibaar bak- en braadproduct bakken of stoven.

  1. Hiervoor is één eetlepel bak- en braadproduct per persoon voldoende Vette vissoorten zijn o.a.
  2. Haring, makreel, zalm, heilbot, forel.Magere vissoorten zijn o.a.
  3. Kabeljauw, pangasius, tilapia, koolvis, krab, kreeft, mosselen, garnalen, wijting, roodbaars, scholfilet.
  4. Vegetarische vleesvervanging Vegetarische vleesvervangers kunnen koolhydraten bevatten.

Wanneer je deze eet zul je elders in die maaltijd minder koolhydraten moeten gebruiken. Tahoe bevat nagenoeg geen koolhydraten. Vervang je je portie vlees door 2 eieren dan bevat dit geen koolhydraten. Jus Vetten en olie bevatten geen koolhydraten. Gebruik bij voorkeur jus bereid van vlees gebakken in olie of vloeibare margarine.

  • 1 appel
  • 1 grapefruit
  • 1 grote schijf watermeloen
  • 1 kleine banaan
  • 1 grote of 2 kleine nectarines
  • 1 peer
  • 1 grote of 2 kleine perziken
  • 1 schaaltje appelpulp (= appelmoes zonder suiker)
  • 2 schaaltjes verse bosbessen/zwarte bessen/kruisbessen (200 gram)
  • 1 schaaltje compote zonder suiker of op lichte siroop
  • 1 schaaltje kersen
  • 3 schaaltjes rode bessen (300 gram)
  • 1 schijf ananas (100 gram)
  • 1 sinaasappel
  • 10-15 druiven (100 gram)
  • 2 schaaltjes frambozen (200 gram)
  • 1½ schijf suikermeloen (200 gram)
  • 2 schijven netmeloen (240 gram)
  • 2 kiwi’s
  • 3 schaaltjes aardbeien (300 gram)
  • 2 schaaltjes bramen
  • 25 gram gedroogd fruit
  • 2-3 mandarijnen
  • 7 verse abrikozen (140 gram)
  • 3 pruimen
  • 1 glas ongezoet vruchtensap (150 ml)
  • ½ glas ongezoet druivensap (100 ml)

Let bij gebruik van vruchtensap op de aanduiding; ongezoet of zonder toevoeging van suiker, Het bevat dan wel koolhydraten, maar alleen die van de vruchten zelf. Gebruik de vruchtensappen daarom niet onbeperkt maar alleen als vervanging van vers fruit.Aan vruchtendranken, vruchtennectar en vruchtenlimonades is suiker toegevoegd en deze bevatten dan ook meer koolhydraten.

  • 1 portie vers fruit
  • 1 schaaltje naturel yoghurt / kwark met 2 eetlepels muesli
  • 1 schaaltje naturel yoghurt / kwark met een ½ portie fruit
  • 1 schaaltje vruchtenyoghurt
  • 1 schaaltje kant en klare pap
  • 1 klein schaaltje appelmoes
  • 2 kleine bolletjes yoghurtijs
  • Bij uitzondering:
  • Tussenmaaltijden
  • Een tussenmaaltijd van ongeveer 15 gram koolhydraten kan bestaan uit:
  • 1 portie fruit
  • 1 glas ongezoet vruchtensap
  • 1 sneetje brood met mager hartig beleg
  • 1 sneetje ontbijtkoek
  • 1 (volkoren) beschuit met daarbij 1 glas melk (150 ml)
  • 1 sneetje knäckebröd met hartig beleg en 1 glas karnemelk (150 ml)
  • 1 schaaltje naturel yoghurt / kwark (150 ml) met ½ portie fruit
  • 2 volkoren koekjes
  • 1 Evergreen
  • ½ puntje Limburgse vruchtenvlaai
  • 1 portie cup-a-soup (gebruik dit niet bij hoge bloeddruk of bij gebruik bloeddrukmedicatie)
See also:  Hoe Zwaar Is Een Koelkast?

Bij uitzondering:

  • 1 plak cake
  • 2 bonbons
  • ½ gebakje
  • 3 dropjes

Vrij toegestaan De volgende producten bevatten geen koolhydraten en hebben dus geen invloed op je bloedglucose. Dranken zoals koffie en thee zonder suiker, (mineraal-)water, light frisdrank, suikervrije limonadesiroop, tomatensap, groentesap en bouillon (gebruik dit niet bij hoge bloeddruk of indien je medicijnen gebruikt voor je bloeddruk).

  1. Alcoholische dranken die koolhydraten bevatten zijn: advocaat, bier, likeur, zoete wijn.
  2. Alcoholische dranken die geen of weinig koolhydraten bevatten zijn: droge wijn, droge sherry, jonge jenever, whisky, rum, vieux, cognac en wodka.
  3. Alcoholvrij bier bevat meer koolhydraten dan gewoon bier.

: Variatielijst bij diabetes mellitus

Is Kiwi goed voor je als je diabetes bent?

Zespri kiwi’s kunnen je helpen om je bloedsuikerspiegel te regelen – Dankzij hun lage glycemische index (GI) (39 voor Zespri Green kiwi’s en 38 voor Zespri SunGold kiwi’s) zijn kiwi’s een gezonde keuze voor mensen met een verlaagde tolerantie voor glucose zoals mensen met diabetes type I of II, en insulineresistentie.

Een Zespri Green kiwi bij het ontbijt zal de opname van suikers in de bloedbaan aanzienlijk verminderen en vertragen. Dat is goed nieuws voor je bloedsuikerspiegel. Hierdoor is de kiwi de ideale lunchsnack. Zeg je middagdipje na de lunch vaarwel! Wist je dat? De glycemische index (GI) rangschikt voedingsmiddelen op basis van hun effect op de bloedsuikerspiegel.

Voedingsmiddelen met een lage GI-waarde (55 of minder) worden trager verteerd, opgenomen en gemetaboliseerd, en zorgen voor een geringere en tragere stijging van de bloedglucosespiegel.

Wat kun je eten waar geen suiker in zit?

Vlees, vis en zeevruchten – Je kunt tijdens een suikervrij dieet of suikerdetox over het algemeen alle soorten vlees, vis en zeevruchten eten. Deze producten zijn voedzaam en bieden veel proteïne, vitamines en mineralen. Als je een dieet volgt met weinig of geen koolhydraten of diabetes hebt, zijn dit ook goede voedingsmiddelen.

  1. Ze geven je namelijk veel energie en bevatten vrijwel geen koolhydraten.
  2. Check altijd de verpakking van vlees en vis, vooral als je deze in de supermarkt koopt, om er zeker van te zijn dat ze absoluut suikervrij zijn.
  3. Veel vlees van de supermarkt is ingespoten met water en suiker om het product goedkoper en langer houdbaar te maken en de smaak te verbeteren.

Ook gedroogd vlees en producten als salami bevatten vrijwel altijd toegevoegde suikers. Vis wordt daarentegen soms verkocht in of met een saus of dressing die suiker bevat. Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.

Wat kun je eten als je geen suiker mag?

Wat is suikervrij? – Volledig suikervrij eten en drinken is niet mogelijk, want suiker zit ook in producten die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven, denk hierbij aan groenten, fruit en zuivel. Dit zijn voedingsmiddelen die naast suikers de nodige gezonde voedingsstoffen zoals vezels en vitaminen bevatten.