HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Fruit Bevat Veel Kalium?

Welk Fruit Bevat Veel Kalium
Fruit – Fruit hoort thuis in het dagmenu van een nierpatiënt, ook al is het een kaliumrijk voedingsmiddel. Wissel de fruitsoorten af. De ene soort bevat andere vitamines en mineralen dan de andere.

Kaliumrijke fruitsoorten zijn: suikermeloen, banaan, kersen, avocado, kiwi, abrikozen en rode bessen. Eet hier dus een kleinere portie van. Ook gedroogd fruit is erg kaliumrijk. Eén glas vruchtensap bevat evenveel kalium als één stuk fruit. Als het woord ‘sap’ op een pak staat, betekent dit dat er geperst fruit in zit. Vruchtendrank of dubbeldrank bestaan voor een deel uit vruchtensap, verder is het aangevuld met water en suiker. Hier zit dus ook kalium in.

Voor één portie fruit kun je nemen: Gebruik maximaal _ portie(s) fruit of vruchtensap per dag.

Welke groenten veel kalium?

In een portie groente van ongeveer 150 gram zit gemiddeld 450 mg kalium. Groenten waar veel kalium in zit zijn in het algemeen groene bladgroentes zoals spinazie en postelein. Verder ook onder andere bleekselderij, koolrabi, spruitjes, tomaat, tuinbonen, venkel en prei.

Wat moet je eten als je kalium te laag is?

Hoe krijg je genoeg kalium binnen? – Een kaliumtekort vul je aan door voldoende gezonde voeding te eten. Wat moet je eten bij een kaliumtekort? Voldoende fruit, groente, volkoren graanproducten, zuivel, peulvruchten, noten en pinda’s. Ook in vlees en vis zit kalium.

Je hebt meestal geen kaliumsupplement nodig. Raadpleeg van tevoren een arts als je denkt dat je een kaliumtekort hebt. Overleg dan of en welke supplementen er eventueel nodig zijn. Kalium kun je als supplement, als capsules, of tabletten vinden bij de drogist of apotheek. Als je langdurig 3 gram kaliumchloride per dag inneemt, is er meestal niet snel iets aan de hand.

Gebruik je dagelijks kaliumsupplementen die 5 tot 7 gram kalium bevatten? Dit kan een negatieve werking hebben op je hart. Een kaliumoverschot kan ontstaan wanneer je per dag plotseling 18.000 milligram kalium inneemt en dit niet voldoende uitplast. Bij zo’n overschot aan kalium kun je een hartaanval krijgen.

Hoeveel kalium zit er in een tomaat?

Wat is de voedingswaarde van tomaat? – Tomaat heeft een hoge voedingswaarde. Uit 80 gram tomaat haal je gemiddeld 64,8 KJ energie. Deze energie haalt je lichaam uit de eiwitten en koolhydraten in tomaat. Daarnaast bevatten tomaten geen verzadigde vetten, waardoor het weinig calorieën bevat. De hoge voedingswaarde van tomaat komt vooral door het hoge gehalte kalium. Per 80 gram tomaten krijgt je lichaam bijna 100 milligram kalium binnen. Kalium zorgt voor een goede werking van de spieren, het zenuwstelsel en voorkomt een hoge bloeddruk. Doordat tomaten rijk zijn aan kalium staat de voedingswaarde van tomaat buiten kijf.

Welke producten zitten veel kalium?

Kalium – Kalium is een mineraal, dat in ons lichaam vooral in de spiercellen voorkomt. Kalium speelt een belangrijke rol bij de geleiding van zenuwprikkels en het zorgt samen met natrium voor een goede waterhuishouding in het lichaam. Omdat uw nieren minder goed functioneren, blijft er te veel kalium in het lichaam achter.

Zeker bij het gebruik van bepaalde medicijnen voor de bloeddruk of plasmedicatie. Een hoog kalium kan tot hartklachten leiden (hartritmestoornissen), kan spierkramp veroorzaken en als het kalium in uw bloed veel te hoog wordt, is er zelfs kans op een hartstilstand. Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor.

Veel kalium zit vooral in aardappelen (en alles wat daarvan gemaakt is, vooral friet), groente, fruit, vruchtensap, gedroogde vruchten, koffie, tomaat, melkproducten, chocolade, noten, peulvruchten en natriumarme dieetproducten met toegevoegd dieetzout.

Weinig tot geen kalium zit in thee, rijst, deegwaren (zoals macaroni en spaghetti), frisdrank, kaas, boter/margarine, olie, suiker, jam en honing. De hoeveelheid kalium die u kunt nemen, hangt af van uw bloedwaarden en medicatie, en is afhankelijk van uw voedingspatroon. Samen met uw diëtist kunt u kijken hoe u de hoeveelheid kalium in uw voeding kunt beperken en toch zo gezond mogelijk kunt eten.

In de volgende tabel ziet u van een aantal voedingsmiddelen de hoeveelheid kalium.

Gewicht mg Kalium
1 stuk fruit, gemiddeld 125 gr 250
1 glas vruchtensap, gemiddeld 150 ml 200
3 gedroogde abrikozen 9 gr 150
3 gedroogde pruimen 15 gr 120
1 schijf suikermeloen 150 gr 530
1 schaaltje kersen 160 gr 400
1 banaan 100 gr 370
1 schaaltje rabarbermoes 200 ml 420
1 glas frisdrank 150 ml
1 opscheplepel groente, gemiddeld 50 gr 110
2 gekookte aardappelen 100 gr 340
1 zakje friet 150 gr 640
1 opscheplepel gare rijst 55 gr 10
1 opscheplepel gare pasta 45 gr 20
1 groentelepel gare peulvruchten 60 gr 230
1 kopje koffie 125 ml 100
1 kopje thee 125 ml 10
1 tomaat 70 gr 170
1 eetlepel tomatenpuree 20 gr 230
1 glas melk 150 m 240
1 glas chocolademelk 150 ml 310
1 schaaltje vla 150 ml 220
1 beleg appelstroop 15 gr 110
1 stuk chocolade 45 gr 180
1 eetlepel pinda’s 20 gr 150
1 gram dieetzout 1 gr 250

Heeft banaan veel kalium?

Fruit – Fruit hoort thuis in het dagmenu van een nierpatiënt, ook al is het een kaliumrijk voedingsmiddel. Wissel de fruitsoorten af. De ene soort bevat andere vitamines en mineralen dan de andere.

Kaliumrijke fruitsoorten zijn: suikermeloen, banaan, kersen, avocado, kiwi, abrikozen en rode bessen. Eet hier dus een kleinere portie van. Ook gedroogd fruit is erg kaliumrijk. Eén glas vruchtensap bevat evenveel kalium als één stuk fruit. Als het woord ‘sap’ op een pak staat, betekent dit dat er geperst fruit in zit. Vruchtendrank of dubbeldrank bestaan voor een deel uit vruchtensap, verder is het aangevuld met water en suiker. Hier zit dus ook kalium in.

See also:  Van Welk Fruit Word Je Dik?

Voor één portie fruit kun je nemen: Gebruik maximaal _ portie(s) fruit of vruchtensap per dag.

Hoeveel bananen per dag kalium?

‘Onmogelijk voor gezond persoon’ – Volgens Collins is het voor een gezond persoon,onmogelijk een overdosis aan bananen binnen te krijgen”.,Je moet echt zo’n 400 bananen per dag eten om een kaliumgehalte op te bouwen die tot een hartstilstand kan leiden”, legt ze uit aan BBC,

Bananen zijn niet gevaarlijk, in feite zijn ze juist heel goed voor je.” Er zijn overigens wel mensen die beter van producten die rijk zijn aan kalium af kunnen blijven. Volgens Collins betreft dit vooral mensen met een nierziekte.,Een zeer lage nierfunctie kan in potentie leiden tot het opbouwen van een schadelijke hoeveelheid kalium in het bloed.

Zij kunnen zich namelijk niet ontdoen van de mineralen wanneer ze plassen. In theorie is het mogelijk dat iemand met een nierziekte overlijdt aan een hoog kaliumgehalte in het bloed, doordat ze teveel voeding dat rijk is aan kalium hebben geconsumeerd.” Voor gezonde mensen geldt dat echter niet.

Hoe krijg ik meer kalium binnen?

Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten en brood. Een kaliumtekort kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen.

Hoeveel kalium zit er in een kop koffie?

Kaliumbeperkt dieet

Product Kaliumgehalte per stuk / portie (in mg)
Melk (200 ml) 320
Chocolade (50 gram) 200
Noten ( 1 eetlepel, 20 gram) 140
Koffie ( 1 kopje, 150 ml) 120

Wat doet kalium met je bloeddruk?

Kalium is een belangrijk mineraal in je lichaam. Het speelt samen met chloride en natrium een rol bij het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en dat spieren kunnen samentrekken.

Hoeveel kalium zit er in een komkommer?

Wat is de voedingswaarde van komkommer? – Komkommer heeft een hoge voedingswaarde. Gemiddeld haal je uit 80 gram komkommer ongeveer 50 kilojoule energie. Je lichaam haalt deze energie vooral uit de aanwezige koolhydraten. Snackkomkommers bevatten geen verzadigde vetten en cholesterol, dit draagt ook bij aan de hoge voedingswaarde. De voedingswaarde van komkommer komt voor een groot deel voort uit de aanwezige voedingstof kalium. Snackkomkommers bevatten per portie van 80 gram 212,8 milligram kalium. Kalium is een belangrijke voedingstof voor een gezonde bloeddruk, de geleiding van ons zenuwstelsel en een goede werking van de spieren.

Hoeveel kalium in snoeptomaatjes?

Vitamines en mineralen

Mineralen Hoevelheid /64g % ADH /64g
Magnesium 7,040 Hoeveelheid 2,35 %
Natrium 3,200 Hoeveelheid 0,16 %
Phosphorus 15,360 Hoeveelheid 1,92 %
Potassium 151,680 Hoeveelheid 4,89 %

Hoeveel kalium zit in witlof?

Witlof is een lekkere en soms ietwat bittere groente die je zowel rauw, gekookt of gestoomd kunt eten. Door de soms bittere smaak geeft niet iedereen de voorkeur aan deze groente. Tegenwoordig is de bittere smaak uit de meeste rassen voor een groot deel verdwenen, waardoor de groente door de jaren heen veel toegankelijker is geworden.

Er kan gezegd worden dat witlof erg gezond is. Witlof bevat namelijk veel vitaminen, waaronder vitamine A, B en C. In witlof zit een hoge hoeveelheid B11. Hierdoor is witlof rijk aan foliumzuur. Foliumzuur heeft een positief effect op de darmflora en heeft daarnaast tijdens een zwangerschap positieve effecten voor zowel de baby als de moeder.

Ook zit er een hoge hoeveelheid vitamine C in witlof. Circa 10 mg per 100 gram. Witlof bestaat voor een groot deel uit water en is daardoor laag in calorieën. Ideaal dus voor een evenwichtig voedingspatroon. Deze groente is ook rijk is aan de mineralen ijzer, kalium, magnesium, calcium en natrium. Geschreven door Alyssa Blok, Voedingsdeskundige & Eigenaar Food with Alyss BSc Media, informatie en communicatie, HBO niveau Voedingsdeskundige

Waar zit kalium in banaan?

Fruit

Hoeveelheid Milligram kalium
1 grote banaan 487
Kiwi (100 gram) 312
1 middelgrote sinaasappel 237
Aardbeien (100 gram) 153

Wat doet kalium voor het hart?

Hoe kun je het herkennen? – Een verhoogde bloedkaliumspiegel kan spierzwakte veroorzaken. Verder ontstaan er vooral afwijkingen op het elektrocardiogram (hartfilmpje). Bij ernstige hyperkaliëmie (kalium > 7,5 mmol/liter) kunnen er gevaarlijke hartritmestoornissen ontstaan die mogelijk tot een hartstilstand kunnen leiden.

Welke noten hebben kalium?

Zo kan je kiezen voor amandelschaafsel, geroosterde bruine amandelen, rauwe bruine amandelen, geroosterde blanke amandelen, rauwe blanke amandelen en/of amandelmeel. Amandelen bevatten in alle variaties 850 mg kalium per 100 gram.

Wat gebeurt er als je elke dag een banaan eet?

Is het slecht om elke dag een banaan te eten? – Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen. Meer over fruit lees je hier,

See also:  Welk Fruit Is Goed Voor Je Nieren?

Wat is het gezondste fruit om te eten?

Wat is de top 10 meest gezonde fruit? – Al het fruit kan als gezond worden bestempeld. Om die reden is het moeilijk om het gezondste fruit aan te wijzen. We hebben het fruit met de meeste gezonde voedingsstoffen voor je op een rijtje gezet.

Kersen: er zitten veel verschillende vitamines in kersen. Deze fruitsoort bevat vitamines A, E, K, B & C. Vitamine C is de meest voorkomende vitamine in kersen. Deze vitamine draagt onder andere bij aan een gezonde en stralende huid. Meloen (Cantaloupe): de Cantaloupe meloen bevat veel soorten mineralen en vitaminen. De meest voorkomende zijn vitamines A en C. Ook is deze fruitsoort een goede bron van Kalium. Kalium is essentieel voor het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Papaja: in papaja zit betacaroteen (dat wordt omgezet in ons lichaam naar vitamine A), vitamine C en vitamine E. Ook bevat deze vrucht een paar B-vitamines, die belangrijk zijn voor het zenuwstelsel en de botten. Kiwi: kiwi’s staan bekend als vitamine C bommen! Door het eten van 1 kiwi zit je al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Daarnaast krijg je bij het eten van een kiwi ook vitamine E en K binnen. Een kiwi bevat relatief veel vezels. Vezels verlagen het risico op darmkanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ook helpen vezels bij een goede darmwerking. Cranberry: er zitten veel verschillende vitamines in cranberries. Ze zijn rijk aan vitamine C, vitamine E, B-vitamines en vitamine K. Samen zorgen ze voor een supersterke weerstand. Ook bevat de cranberry koper, mangaan, ijzer, kalium, fosfor, magnesium en zink. Aardbeien: deze fruitsoort bevat veel Ellaginezuur en vitamine C. Ellaginezuur is een antioxidant die helpt bij het mooi houden van de huid. Het voorkomt rimpels en helpt pigmentvlekken te verminderen. Bosbessen: blauwe bessen zitten vol met antioxidanten. Deze powerhouses bevatten daarnaast de mineralen calcium, magnesium en ijzer, die bijdragen aan sterkere botten. Door de vitamine K in bosbessen wordt het calcium gemakkelijker opgenomen. Avocado: avocado’s zijn rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium. Ook bevat de avocado veel gezonde vetten, wat de cholesterol in het lichaam verlaagd. Dit verlaagt de kans op ernstige hart- en vaatziekten. Frambozen: frambozen barsten van de vitamine C en antioxidanten! Die laatste gaan het gevecht aan met vrije radicalen in het lichaam. Ze staan hoog in dit lijstje vanwege het ongekende gehalte gezonde voedingsstoffen. Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort. Bramen boosten de weerstand, zijn goed voor de hersenfuncties en kunnen de kans op kanker verminderen.

Waarom mag je geen bananen eten?

Suikerbommetje – Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje, Je kunt uit een banaan nooit voldoende energie halen om de lunch te halen.

Waarom een banaan voor het slapen gaan?

5. Eet een banaan – Kun je de slaap niet vatten? Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert.

Wat is gezonder een appel of een banaan?

Een banaan is eigenlijk heel gezond. Vergeleken met een appel heeft een banaan vier keer zoveel proteïnen, tweemaal de hoeveel koolhydraten, driemaal de hoeveel phosphorus, vijfmaal zoveel vitamine A en ijzer en tweemaal zoveel van alle andere vitamine en mineralen.

 • Zie bron 1) Zelfs als je wilt afvallen is een banaan per dag niet ongezond.
 • Er zitten 125 calorieën in één banaan, maar als tussendoortje is een banaan uitermate geschikt.
 • De banaan heeft heel veel gezonde voordelen.
 • In een banaan zitten namelijk drie soorten suikers: fructose, glucose en sucrose, gecombineerd met veel vezels.

En juist die combinatie maakt de banaan gezond: je krijgt de energie van de suikers, maar de suikers worden niet zo snel als vet opgeslagen door de vezels. Je lichaam moet ook veel moeite doen om de vezels te verteren. Daardoor verhoog je jouw stofwisseling die vervolgens de vetverbranding stimuleert.

 1. Zie bron 2) Maar wat binnen een gezond voedingspatroon in zijn algemeenheid geldt, geldt ook voor fruit.
 2. Het is niet dan de ene fruitsoort gezond is en de andere ongezond.
 3. Ze zijn verschillend en vullen elkaar aan.
 4. Dus varieer met fruit.
 5. Op die manier profiteer je zoveel mogelijk van de gezonde voedingsstoffen van fruit.

(zie bron 3)

Hoeveel kalium zit in komkommer?

Wat is de voedingswaarde van komkommer? – Komkommer heeft een hoge voedingswaarde. Gemiddeld haal je uit 80 gram komkommer ongeveer 50 kilojoule energie. Je lichaam haalt deze energie vooral uit de aanwezige koolhydraten. Snackkomkommers bevatten geen verzadigde vetten en cholesterol, dit draagt ook bij aan de hoge voedingswaarde. De voedingswaarde van komkommer komt voor een groot deel voort uit de aanwezige voedingstof kalium. Snackkomkommers bevatten per portie van 80 gram 212,8 milligram kalium. Kalium is een belangrijke voedingstof voor een gezonde bloeddruk, de geleiding van ons zenuwstelsel en een goede werking van de spieren.

See also:  Welk Meel Voor Brood?

Hoeveel kalium zit er in een kop koffie?

Overige voeding

Hoeveelheid Milligram kalium
Halvolle melk (200 milliliter) 320
Ongezouten pinda’s (25 gram) 190
Volkorenbrood (1 snee) 88
Koffie (180 milliliter) 87

Hoe kom je aan te veel kalium?

Wat is het? – Kalium is een mineraal met een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Het is onder meer betrokken bij de regeling van de bloeddruk en bij de overdracht van zenuwprikkels. De hoeveelheid kalium in het lichaam wordt geregeld door de nieren,

 • Bij een tekort of een teveel aan kalium kunnen er klachten ontstaan.
 • Te veel kalium in het bloed noemen we hyperkaliëmie.
 • Normale waarden bevinden zich tussen 3,5 en 5,1 mmol/liter.
 • Een teveel aan kalium komt zelden voor bij gezonde personen.
 • Het is vrijwel onmogelijk om via je eten of drinken te veel kalium in je lichaam te krijgen.

Je nieren zorgen ervoor dat je het teveel weer uitplast. Een overschot aan kalium kan ontstaan wanneer de nieren niet optimaal functioneren.

Is kalium slecht voor je nieren?

Op zoek naar betere zoutvervangers 15 juli 2022 Te veel keukenzout draagt bij aan méér nierschade. Natrium in zout is de bekende boosdoener. Verrassend genoeg doet chloride ook kwaad, blijkt uit onderzoek. Voldoende kalium eten kan nierpatiënten juist goed doen.

 1. Nieuw onderzoek moet nu laten zien hoe dat zit.
 2. En betere zoutvervangers aanwijzen.
 3. Zoutvervangers zijn aan een opmars bezig.
 4. Hard nodig, want te veel keukenzout veroorzaakt nierschade en verhoogt de bloeddruk, met hart- en vaatziekten tot gevolg.
 5. Studies laten zien dat voldoende kalium eten een bloeddrukverlagend effect heeft.

En dat de meeste mensen onvoldoende kalium binnenkrijgen. Daarom wordt in zoutvervangers kaliumchloride gebruikt om een deel van het natriumchloride (keukenzout) te vervangen.

Vruchten plukken Verrassende ontdekking Noodzakelijk ‘Gezondheidswinst gigantisch’

‘Maar de vraag is of kalium wel veilig is voor nierpatiënten’, vertelt prof. dr. Ewout Hoorn (Erasmus MC). Nierpatiënten kunnen kalium minder goed uitscheiden. En te veel kalium in het bloed kan gevaarlijke hartritmestoornissen veroorzaken. Tegelijk zouden juist mensen met chronische nierschade de vruchten kunnen plukken van kalium.

 1. Hoorn: ‘Nierpatiënten hebben vaak een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
 2. Bovendien zijn er aanwijzingen dat voldoende kalium ook de nieren beschermt.’ Hoorn startte daarom met steun van de Nierstichting een paar jaar geleden de zogeheten kaliumstudie, met collega’s van drie andere UMC’s.
 3. Of kalium de nieren beschermt, is nog niet zeker: de studie loopt nog.

Andere antwoorden kwamen er al wel. ‘Wij hebben aangetoond dat het geven van kalium, tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, veilig is voor de meeste nierpatiënten.’Ook ontdekte Hoorn iets verrassends. De effecten van natrium in keukenzout zijn breed onderzocht, maar chloride is weinig bestudeerd.

 • Hoorn deed dat wel.
 • Toen ontdekten we iets nieuws.
 • Namelijk dat chloride bij nierpatiënten leidt tot verzuring van het bloed.
 • En dat kan weer nierschade veroorzaken.
 • Ook nam het bloeddrukverlagende effect van kalium af.’Onduidelijk is nog hoe dit werkt.
 • Wat doet chloride precies in de nierbuisjes? Hoe zet het de nieren aan tot verzuring van het bloed? Dat gaat Hoorn nu onderzoeken in een vervolgstudie, wederom met steun van de Nierstichting.

Om precies te zijn in nierbuisjes in het laboratorium. Ook gaat hij dit bestuderen in microscopisch kleine blaasjes, afkomstig uit de urine van patiënten. ‘Niercellen scheiden dit soort blaasjes uit. En die geven uniek inzicht in wat zich in de nier afspeelt.’Daarnaast gaat Hoorn op zoek naar betere keukenzoutvervangers.

Mogelijk is kaliumbicarbonaat of kaliumcitraat beter voor nierpatiënten dan kaliumchloride. Je hebt dan wel de voordelen van kalium, maar niet de nadelen van chloride.’ Hij gaat bij mensen met nierschade onderzoeken wat het effect is van verschillende keukenzoutvervangers, om de beste vervanger aan te wijzen.

‘Zo’n studie is noodzakelijk. In alle studies naar zoutvervangers worden nierpatiënten namelijk uitgesloten.’ Daarom steunt de Nierstichting ook dit vervolg op de kaliumstudie.Met de resultaten hoopt Hoorn het voedingsadvies aan nierpatiënten te verbeteren.

 1. Zo kunnen zij zelf beter bijdragen aan hun gezondheid, anders dan met medicijnen.
 2. Naast zoutvervangers kan het gaan om een kaliumrijk dieet.
 3. Dit bevat kaliumcitraat; het lichaam zet dat om naar kaliumbicarbonaat.
 4. Dat biedt het gunstige effect van kalium, zonder de nadelige effecten van chloride.’Hoorn hoopt dat ook de voedingsmiddelenindustrie aan de slag gaat met de resultaten: ‘Tachtig procent van het zout dat we binnenkrijgen, is al verwerkt door de voedingsmiddelenindustrie.

Als zij dit voor een deel vervangen door kaliumzouten, is de gezondheidswinst voor de hele bevolking gigantisch.’ : Op zoek naar betere zoutvervangers