HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Fruit Baby 4 Maanden?

Welk Fruit Baby 4 Maanden
Wat geef je als oefenhapje? – Geef bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente of fruit. Ook een lepeltje fijngemalen gaar gebakken vlees of gaar gebakken vis is mogelijk. Geef in het begin het liefst eten met een zachte smaak, dan is het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding niet zo groot.

Welke groente en fruit 4 maanden?

Eerste hapjes – Baby’s houden doorgaans van zachte smaken. De eerste hapjes kun je daarom het beste maken met groenten zoals: wortel, bloemkool, doperwten of pompoen. Als je met fruit gaat starten kun je denken aan banaan, perzik, peer of meloen. Uiteraard kun je rustig andere (zachte) smaken proberen.

Wel wordt aangeraden om eerst nog geen soorten groente en fruit door elkaar te mengen, maar je baby te laten wennen aan aparte smaken. Probeer een nieuwe smaak een paar dagen achter elkaar. Het is een kwestie van oefenen! Wat mag je je baby dan geven? Je kunt je baby vanaf 4 maanden eigenlijk alles geven wat gezond is, maar geen honing of rauwe melk, vlees, vis of ei.

Kijk hier voor recepten voor de eerste hapjes: Recepten voor eerste hapjes

Welk fruit welke leeftijd baby?

Kies voor zacht, vers en rijp seizoensfruit. Verwijder de steen en de pel bij steenvruchten en ontpit en ontvel druiven. Zorg voor afwisseling zodat je baby alle vitaminen binnen krijgt. Kies dus niet altijd de traditionele combinatie appel-sinaasappel-banaan, niet alle fruit bevat immers van alle vitamines evenveel.

Vanaf 4 maanden Appel, banaan, citroen, kiwi, sinaasappel, mango, peer, nectarine, pompelmoes, pruim, mandarijn, meloen, perzik
Vanaf 6 maanden Aardbei, abrikoos, braambes, framboos, lychee, sharonvrucht, rabarber, stervrucht, vijg, papaja, passievrucht
Vanaf 8 maanden Granaatappel
Vanaf 12 maanden Ananas, druif, kers, kruisbes, blauwe bes, rode bes, veenbes

Gedroogd fruit bevat veel suiker en heeft dus niet de dezelfde voedingswaarde als vers fruit. Blikfruit, fruit in glas of (gevitamineerde) vruchtensiropen bevatten ook veel suiker waardoor je baby teveel energie binnen krijgt, er meer kans is op tandbederf en hij aan een zoete smaak went.

Welk fruit vinden babys lekker?

Zelf fruithapje maken – Zelf een fruithapje maken is heel simpel, maar wat heb je ervoor nodig? Hoe bouw je het menu op? Hoe fijn moet je het fruithapje maken? En kun je een fruithapje eigenlijk bewaren? Met deze tips word jij een kei in zelf fruithapjes maken:

Meer smaken – Wennen aan vaste voeding gaat stapje voor stapje. Bevallen de enkelvoudige fruithapjes? Dan kun je het repertoire langzaam uitbreiden. Je kunt eindeloos variëren met meerdere smaken. Experimenteer en ontdek welke combi’s je kleintje lekker vindt. Probeer bijvoorbeeld eens banaan met appel, perzik met appel of aardbei met banaan. Ook zure smaken zoals sinaasappels en mandarijnen kun je geleidelijk toevoegen aan het menu. Met meer variatie in de fruithapjes wordt je baby een kleine alleseter! Grovere structuur – Net als de smaken kun je ook de structuur van de fruithapjes opbouwen. Begin met een gladde structuur, dus zonder stukjes. Een blender of staafmixer kan handig zijn. Maar ook met een simpele vork kun je het fruit goed fijn prakken. Is je baby toe aan een volgende stap? Prak dan het fruit iets grover. Gaat ook dat goed naar binnen? Geef je kindje dan in fijne stukjes gesneden fruit. Hygiëne – Net als bij flesvoeding is bij het klaarmaken van een fruithapje hygiëne erg belangrijk. Was vooraf dus altijd je handen en gebruik schone spullen. Fruithapjes bewaren – Olvarit fruithapjes en zelfgemaakte fruithapjes blijven in de koelkast nog twee dagen goed. Gebruik een plastic bewaarbakje of een speciaal babyvoeding bewaarbakje om zelfgemaakte fruithapjes te, Fruithapjes invriezen – Zelfgemaakte fruithapjes van appels, peren, mango, abrikozen, bramen, pruimen en cranberries kun je goed, Kook het fruit eerst tot moes en laat dit even afkoelen. Gebruik voor het invriezen plastic diepvriesbakjes of -zakjes, of een ijsblokbakje. Vermeld met een watervaste stift of pen de inhoud en de invriesdatum. Olvarit fruithapjes zijn niet geschikt om in te vriezen. Als je ze invriest, beïnvloedt dat de structuur van het product. Fruithapjes ontdooien – Laat de ingevroren fruithapjes in de koelkast ontdooien. Wil je ze snel gebruiken? Ontdooi ze dan in een pannetje met heet water (au bain-marie), in een flessenverwarmer of in de magnetron. Roer het fruithapje tijdens het ontdooien goed door. Vries een ontdooid fruithapje niet opnieuw in. Wecken – Heb je de smaak te pakken? Probeer dan eens om fruit te wecken. Wecken is een techniek om eten lang houdbaar te maken. Deze heerlijke kun je bijvoorbeeld wel een jaar bewaren!

Welke groenten niet baby 4 maanden?

Nitraatrijke groenten – Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel zijn nitraatrijke groenten. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.

Waarom pas met 4 maanden fruithapje?

Met deze tips maak jij de lekkerste fruithapjes voor je baby Door fruithapjes maakt je baby kennis met de smaak en structuur van vast voedsel. Ook krijgt hij er de nodige vitamines mee binnen. Wanneer kan je beginnen met het aanbieden van fruithapjes? En waar moet je op letten als je een fruithapje voor je baby maakt? Een fruithapje is een goede manier om je baby kennis te laten maken met vast voedsel.

De eerste maanden van zijn leven staat er alleen of op zijn menu. Wanneer je baby ongeveer oud is, kan je hem zijn eerste vaste hapjes geven. Dankzij deze oefenhapjes maakt hij kennis met nieuwe smaken en structuren. Zo help je jouw kleine fijnproever bij het uitbreiden van zijn menu. Het is het beste om je kindje in het begin zachte smaken aan te bieden.

Dit maakt de overgang van melk naar vast voedsel minder groot. Daarom is fruit geschikt als eerste hapje. Het is ook goed om je baby groente met een zachte smaak aanbieden, zoals pompoen, wortel, bloemkool of doperwtjes. Wissel fruithapjes en groentehapjes met elkaar af, zodat je kindje aan veel verschillende smaken went.

 • Je baby is toe aan zijn eerste fruithapje wanneer hij tussen de vier en zes maanden oud is.
 • Het ene kindje is hier sneller aan toe dan het andere.
 • Je kan beter niet voor 4 maanden beginnen met vast voedsel.
 • Het spijsverteringskanaal van je kindje is hier dan nog niet klaar voor.
 • Het moet zich nog wat verder ontwikkelen.
See also:  Welk Fruit Baby?

Later dan beginnen met oefenhapjes is ook minder verstandig. Het kan dan moeilijk zijn om je baby te laten wennen aan vast voedsel. Bovendien is de kans dan groter dat je kindje een voedselallergie ontwikkelt. Aan de volgende signalen kan je merken dat je baby toe is aan zijn eerste fruithapje:

 • Hij kwijlt minder, wat betekent dat hij beter kan slikken
 • Hij is geïnteresseerd in jouw eten
 • Je baby kan goed rechtop
 • Hij maakt smakgeluidjes
 • Je kindje lijkt na de voedingen nog hongerig te zijn
 • Hij je en maakt ook kauwbewegingen als jij eet

Is je kindje toe aan zijn eerste fruithapje? Dan kan je deze in kant-en-klare potjes in de winkel kopen, maar het is leuk, goedkoop en makkelijk om ze, Zo weet je precies wat er in het hapje zit. Ook kan je jouw kleine hierdoor makkelijker losse smaken aanbieden. Dit zorgt ervoor dat hij sneller aan verschillende smaken went. Om zelf een fruithapje te maken, heb je het volgende nodig:

 • Een snijplank
 • Een mesje om het fruit in stukjes te snijden
 • Iets om mee te prakken, bijvoorbeeld een vork of stamper
 • Eventueel een staafmixer of blender
 • Eventueel potjes of bakjes om het fruithapje in te vriezen

Zo maak je een fruithapje voor je baby:

 1. Kies welk fruit je wil gebruiken. Vrijwel alle soorten fruit zijn geschikt voor je kindje. Wel is het slim om te beginnen met zoet fruit, zoals banaan, peer of mango. Dit maakt de overgang van zoete melk naar vast voedsel minder groot.
 2. Was en schil het fruit. Zorg ervoor dat je het fruit goed schoon maakt. Verwijder vervolgens de schil, kroontjes en/of de pit. Let hierbij op een goede hygiëne: gebruik schoon keukengerei en was je handen voordat je het hapje klaarmaakt.
 3. Snijd het fruit in stukjes en maak het fijn. Hard fruit zoals appel kan je het beste eerst koken of stomen voor je het fijn prakt. Je kan het fruit fijn prakken met een vork, maar pureren of raspen is ook mogelijk.
 4. Zorg ervoor dat het hapje de juiste structuur heeft. Je kindje van 4 maanden is nog niet gewend aan vast voedsel. Geef hem dus een dun fruithapje zonder stukjes. Vanaf kan je het hapje wat minder vloeibaar maken en vanaf 6 maanden is je kindje klaar voor grovere hapjes met kleine stukjes fruit.

Hoe laat fruithapje baby 4 maanden?

Wanneer is je kindje klaar voor zijn eerste hapjes? Kijkt je baby al watertandend naar al het lekkers dat jij in je mond stopt? Misschien wordt het dan tijd om hem kennis te laten maken met zijn eerste hapjes vast voedsel. Wanneer begin je hiermee en wat staat er op het menu? Als je baby tussen de en oud is, kan je beginnen met de eerste hapjes.

Dit zijn eigenlijk niet meer dan een aantal lepels per dag van een geprakt papje groente of een, Dankzij deze hapjes went je baby aan andere texturen en smaken dan moedermelk. Ze zijn nog geen vervanging van of, Het is belangrijk dat je niet eerder of later begint met de eerste hapjes. Als je eerder dan 4 maanden begint, is het spijsverteringskanaal van je kleine nog niet klaar voor vast voedsel.

Dit kan zorgen voor voedselovergevoeligheid, zoals, Als je na 6 maanden begint, is het mogelijk dat je baby meer moeite heeft met het wennen aan verschillende smaken en texturen. Ook is het risico op een hoger als je na 6 maanden begint. Kijk daarom in de periode tussen de 4 en 6 maanden goed naar je kindje en begin wanneer hij eraan toe lijkt te zijn.

See also:  Welk Fruit Is Goed Voor Je Nieren?

Hoe zwaar is een baby van 4 maanden?

Gemiddelde lengte en gewicht baby

Maanden Lengte meisje Gewicht jongen
3 59,5 6,4
4 62,1 7,0
5 64,4 7,5
6 66,4 7,9

Hoe oud baby mango?

Vanaf 6 maanden – Als je met 6 maanden de eerste hapjes bij je baby introduceert, dan mag hij al best veel hebben. Het beste kun je beginnen met groenten koken en die vervolgens pureren. Geschikte groenten zijn bijvoorbeeld aardappel, wortel, broccoli en bloemkool. Ook kun je je baby gepureerd of geraspt fruit geven als banaan, peer, appel en mango.

Hoe oud baby aardbei?

Geef je aardbei aan je baby? – Met het aanbieden van potjes fruit, valt mij ook vaak op dat er geen aardbei in de potjes zit. Daarom begon ook mijn twijfel toen ik mijn baby van 11 maanden een aantal aardbeien gaf. Wat zegt het wereld wijde web over de leeftijd dat je een baby aardbeien mag aanbieden ? Vanaf 12 maanden mag je aardbei aan je kind aanbieden Vanwege mogelijke allergische reacties is het beter om vanaf de leeftijd van 12 maanden een baby aardbeien aan te bieden.

Als er geen allergieën in de familie voorkomen kun je eerder beginnen met het aanbieden van aardbeien. Aardbeien zijn minder goed verteerbaar voor een baby, dus het is wel belangrijk om niet te veel aardbei aan te bieden. Let ook op als je een moeder bent die borstvoeding geeft met het eten van (te veel) aardbeien,

Conclusie: ben ik een loedermoeder of valt het mee? Ik denk dat het wel meevalt. Hij was al 11 maanden toen ik hem aardbei gaf en in onze families komen geen allergieën voor. Ik denk dat je al het eten met mate moet geven en moet kijken hoe je kindje reageert op bepaald voedsel.

Hoeveel fruitpap eerste keer?

Kies altijd voor zacht, zoet, vers en rijp seizoensfruit zonder pitjes of velletjes. Begin met vruchten zoals banaan, appel, peer, meloen, perziken, pruimen,, Gaat dit goed, probeer dan gerust kiwi’s, citrusvruchten, mango,, Ga snel naar

 • Start met enkele koffielepels fruitpap, Geef in het begin na de fruitpap nog melkvoeding. Gaan de eerste hapjes goed, voer dan de hoeveelheid langzaam op tot gemiddeld 150 gram, Een kind geeft zelf aan als het genoeg gegeten heeft. Tegen de leeftijd van 1 jaar is dat 250 à 300 gram,
 • Vanaf 12 maanden geef je in een gezond voedingspatroon fruit als tussendoortje,
 1. Spoel het fruit in koud water tot het spoelwater zuiver is.
 2. Verwijder de pel, schil en/of pit(ten). Verwijder verlepte en dorre delen. Ontpitte en ontvelde druiven mogen ook.
 1. Snij het fruit in grote gelijke delen.
 2. Gebruik een pers voor citrusvruchten.
 3. Maak het fruit fijn met een rasp of met een vork. Ga vanaf 8 maanden geleidelijk aan van fijn (geplet) naar grover (geprakt) voedsel,
 4. De reden om koek of meel aan het fruit te voegen, is om ze in te dikken. Te vloeibare fruitpap is immers moeilijker om af te happen voor een baby. Maar een indikkingsmiddel hoeft niet altijd, een vastere fruitpap heeft dit niet nodig, banaan en mango dikken bijvoorbeeld van nature in. Is het nodig, dik dan in met ongezoete kindermelen, -vlokken, -granen of met een kinderkoek. Gebruik niet dagelijks kinderkoek, want dit leidt tot de gewoonte om op het moment dat je overgaat naar stukjes fruit, ook nog een koek aan je kind te geven. Dat hoeft niet.
 5. Geef het fruit zodra het klaar is, zo behoud je de vitamines en smaak. Hou geen restjes voor de volgende dag of vries het niet in.
 6. Moet je het fruit uitzonderlijk toch vooraf klaarmaken, bewaar het dan in een afgedekte glazen bokaal of plastic voedingspotje op een koele, donkere plaats zodat er zich geen ziekteverwekkende bacteriën kunnen vermenigvuldigen. Serveer het nog de dag zelf.
 7. Als je kind al goed kan kauwen, kan je vanaf 12 maanden proberen om fruitpap te vervangen door een portie fijngesneden fruit,
 • Door afwisseling ontwikkelt je baby zijn smaakzin en krijgt hij of zij verschillende vitamines binnen.
 • Geef ook eens een fruitsoort apart, Zo leert je baby die smaak beter kennen en is het snel duidelijk of hij of zij die fruitsoort lust.
 • Geef een nieuwe fruitsoort enkele dagen na elkaar, Wacht intussen met ander fruit. Zo is het snel duidelijk of hij of zij die fruitsoort lust.
 • Kies niet altijd de traditionele fruitcombinatie van appel, sinaasappel en banaan. Vers fruit is een bron van vitamine C, maar niet elke vrucht bevat er evenveel van. Kiwi’s, sinaasappelen en mandarijntjes zijn de toppers. Appelen, peren en pruimen bevatten bijna geen vitamine C. De teeltwijze en het seizoen kunnen ook voor schommelingen zorgen.
 • Voeg geen suiker of andere zoetmiddelen toe. Het is belangrijk dat je baby de smaak van verschillende fruitsoorten in hun ‘puurheid’ leert kennen. Het toevoegen van suiker kan er bovendien voor zorgen dat kinderen gewoon raken aan zoet en minder zullen openstaan voor andere smaken. Zo vergroot de kans op kieskeurig eetgedrag. Bovendien is suiker niet goed voor de tanden en zitten er geen vitamines of mineralen in.
 • Voeg geen yoghurt of plattekaas toe. Ze bevatten veel eiwitten. Die belasten de nieren van de baby. Dit geldt ook voor diverse kaasjes die speciaal voor kinderen aangeprezen worden. Borst- of flesvoeding levert genoeg eiwitten.
 • Blikfruit, fruit in glas of (gevitamineerde) vruchtensiropen zijn niet schadelijk voor de baby, maar vaak is aan deze producten veel suiker toegevoegd: je baby krijgt meer energie binnen dan nodig, de kans op tandbederf vergroot en je baby went aan een zoete smaak. Er zijn wel blikken of bokalen fruit te verkrijgen waaraan geen suiker is toegevoegd. Op het etiket staat dan ‘op eigen sap’. Vers fruit is toch te verkiezen vanwege het hogere gehalte aan vitamine C.
 • Gedroogd fruit heeft niet de dezelfde voedingswaarde als vers fruit. Het is vooral een bron van suiker.
 • Heeft je kind een afkeur voor het aanvaarden van fruit en blijft dit zo, kan je proberen fruit lichtjes te stoven of op te warmen,
See also:  Hoe Lang Stamppot Boerenkool Bewaren In Koelkast?

De wijzer Gezond eten geeft een mooi overzicht van welk fruit en welke groenten je op welke leeftijd mag geven,

Hoeveel Oefenhapjes per dag?

Hoeveel geef ik? – De oefenhapjes geef je naast de melkvoeding. Daarom is het beter niet te veel te geven, je wilt namelijk niet de trek in borst- of flesvoeding van je baby verminderen. Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 á 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes.

Waarom appel koken voor baby?

Appel – Appel is het hele jaar goed verkrijgbaar, een echt Nederlands product, hartstikke gezond en heel veelzijdig. Een goed product dus als een van de eerste hapjes. Appel heeft alleen wel een paar nadelen. Hij wordt bruin (maakt voor de smaak niet uit, maar ziet er niet zo lekker uit) en hij is wat hard en daarom moeilijk glad te pureren.

Wat mag een baby van 4 maanden drinken?

Melkvoedingen voor baby 4 maanden – Geef je borstvoeding?

 • Dan kun jij je baby van 4 maanden oud op verzoek blijven voeden.
 • Laat je baby per voeding goed je borst leegdrinken voordat je de andere borst aanbiedt.
 • Mocht je graag meer structuur willen hebben bij het geven van borstvoeding, dan kun je eventueel vaste tijden aanhouden om meer ritme te creëren.

Geef je flesvoeding?

 • Over het algemeen wordt 150 ml/cc per dag per kg lichaamsgewicht als richtlijn gehanteerd 2,
 • Weegt jouw baby 6,5 kg? Dan drinkt je kleintje zo’n 5 voedingen van (6,5 x 150 / 5 = ) 195 ml melk per voeding.
 • Dit is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau.

Welke producten zijn minder verstandig om aan je baby tussen de 6 en 12 maanden te geven?

Vanaf 6 maanden bouw je verder op wat je kindje de afgelopen maanden geleerd heeft met het eten van oefenhapjes, Met oefenhapjes heeft je kind kunnen wennen aan verschillende smaken en het happen van een lepel. Vanaf 6 maanden heeft je kindje vaste voeding ook echt nodig naast de borst- of flesvoeding.

Waarom mag een baby geen ananas?

Ananas | Smikkels.nl Ananas is heerlijk zoet en een tropische verrassing voor vele maar let op. Het veroorzaakt niet direct allergieën maar voor babyvoeding moet je wel rekening houden met de zuren die er in zitten. Ananas (en sap) kunnen luieruitslag veroorzaken maar ook uitslag rond de mond van de baby.

Zelfs volwassenen ervaren deze reactie soms (niet de luieruitslag ;)). Ananas is dus niet geschikt als eerste babyhapje. Introduceer het pas later, bijvoorbeeld na 8 maanden en in kleine beetjes, goed gemengd door ander eten. Pas als je er helemaal zeker van bent dat je baby niet reageert op de zuren kun je bijvoorbeeld een stukje geven.

Maar let op, ananas is heel vezelig en mogelijk verstikkingsgevaar opleveren.

Wat mag een kind tot 1 jaar niet eten?

Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor.