Appels – Het is misschien waar wat ze zeggen over een appel per dag. Appels zitten boordevol flavonoïden, die het risico op hartaandoeningen, kanker en diabetes kunnen helpen verminderen. Studies hebben ook aangetoond dat het eten van een appel kan helpen om je immuunsysteem te versterken, vooral als je gestresst bent.
- Leuk weetje! Wist u
- Appels, perziken en frambozen behoren tot de rozenfamilieAppels drijven in water omdat ze voor 25% uit lucht bestaan!
-
Wat eten als je grieperig bent?
Wat eet je als je ziek bent? – Wie ziek is, heeft vaak niet veel trek. Probeer toch altijd wat te eten zodat je lichaam kan aansterken. Begin gewoon met kleine porties en eet steeds een beetje meer. Het is daarbij aan te raden om te kiezen voor lichte maaltijden en juist zware (en vette) maaltijden te vermijden.
- Gezonde maaltijden met veel groenten en fruit zijn altijd goed.
- Groente en fruit zitten namelijk boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten en helpen daarmee bij het bestrijden van infecties en het herstellen van het lichaam.
- Ies bij voorkeur voor rijp fruit en gekookte groenten, die zijn het makkelijkst te verteren.
Je kan de groenten zo eten of verwerken in een puree of soep. Op die manier krijg je vaak wat extra vitamines binnen en bij soep zelfs wat vocht. Win-win! Daarnaast is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten als je ziek bent. Eiwitrijke producten zorgen namelijk voor voldoende energie en helpen bij het herstellen van spieren en weefsels.
Is chips goed voor je als je ziek bent?
Misselijkheid – Als je misselijk bent, is gember the good old helper, Je kunt het toevoegen aan een smoothie, groene thee of diner, zowel vers als geraspt. Het helpt tegen het ‘braakgevoel’ en ook om eventuele maagpijn te verlichten. Volgens een Engels onderzoek maakt gember ook een enorm verschil bij het afweren van diarree, verstopte neus, zeeziekte en zelfs als je een chemotherapie ondergaat.
Welk fruit is goed tegen verkoudheid?
Zo is het goed om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Het helpt bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Vitamine C komt voor in fruit, groente en aardappelen. Vooral koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien zitten er vol mee.
Wat te eten bij griep en koorts?
Geen trek tijdens griep – Heb je helemaal geen trek nu je de griep hebt? Maak je daar geen zorgen over. Probeer dan dingen te eten die goed aanvoelen. Al is het een droog beschuitje, een cracker, een soepje of misschien alleen een bouillon. Blijf luisteren naar je lichaam en ga niets forceren.
Hoelang rusten griep?
Griep gaat meestal vanzelf weer over. Het kan 1 tot 3 weken duren voordat iemand zich weer helemaal beter voelt. Je kunt neusdruppels en hoestdrank gebruiken om minder last te hebben van de klachten. Je kunt paracetamol nemen om de pijn te verminderen en de koorts kan lager worden.
Is banaan goed voor je als je ziek bent?
Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig – Als je ziek bent is eten het laatste waar je aan wilt denken. Toch heeft je lichaam nu juist voedingsstoffen nodig. Het beste is om meerdere keren een kleine hoeveelheid te eten in plaats van een grote maaltijd.
- Maar wat kun je dan het beste eten als je je ziek voelt? Op het internet zie je allemaal adviezen.
- Vooral kippensoep zou je snel beter maken.
- Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs van voedingsmiddelen die helpen om snel beter te worden.
- Mijn tip is dan ook vooral: kijk waar jij je het beste bij voelt.
De een kan prima een banaantje eten als ie ziek is, terwijl de andere waarschijnlijk direct naar het toilet moet rennen. Kies bij voorkeur voor licht verteerbare producten. Ook hierbij is het vooral een kwestie van uitproberen wat voor jou goed voelt. Toch zijn er zeker producten in te delen in licht verteerbare en zwaar verteerbare voeding.
Producten die veel vezels bevatten. Kies dus liever voor bruin of witbrood in plaats van volkoren brood. Ook een wit beschuitje of crackertje is licht verteerbaar. Hard gebakken of gefrituurde gerechten. Vermijd deze liever als je ziek bent. Zeer koude of zeer hete gerechten of dranken. Laat je drinken of soep dus even afkoelen, Scherp gekruide voeding. Ook al ga je hiervan snotteren en komt de boel meer los, het kan wel de maag van streek brengen. Neem dit dus liever niet als je misselijk bent, Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet, deze vallen zwaar op de maag, Koolzuurhoudende dranken en gasvormende producten zoals koolgroenten. Zuivel bevat veel eiwitten, wat belangrijk is voor herstel. Toch kan zuivel zorgen voor klachten, Over het algemeen worden zure producten zoals yoghurt en kwark beter verdragen dan zoete producten zoals melk. Kies qua fruit vooral voor rijp fruit, Bananen kunnen zeker voordelen hebben vanwege de grote hoeveelheid kalium. Echter, kunnen ze door de vezels ook voor klachten zorgen. Zure fruitsoorten bevatten veel vitamine C maar kunnen de maag flink van streek brengen,
Waarom moet je fastfood eten als je ziek bent?
Huh?! – Volgens de deskundige heeft het alles te maken dat het, als je ziek bent, belangrijk is om anders te eten dan dat je gewend bent. Voor een beperkte periode ongezond eten is in dit licht bezien dus juist goed. Waarom een hamburger goed werkt is omdat hier drie essentiële voedingsstoffen inzitten: eiwitten die nodig zijn om vezels op te bouwen, suikers voor de broodnodige brandstof (heel belangrijk als je koorts hebt of een strijd tegen een ziekte moet aangaan) en vetten voor de energie, brandstof en essentiële vetzuren.
Hoeveel kilo val je af met griep?
Als je ziek bent verandert de stofwisseling in je lichaam, waardoor niet alleen het vet, maar ook een deel van je spieren en organen verbruikt worden. Als je ziek bent en je dan een kilo gewicht verliest, verlies je een halve kilo vet en een halve kilo spiermassa en orgaanmassa.
Is kip goed tegen griep?
Heilzame stoffen – Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben.
Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten. De onderzoekers stelde vast dat dit te maken heeft met bepaalde aromatische componenten in de soep. Daar staat wel tegenover, dat nagenoeg hetzelfde effect werd behaald met heet water. De universiteit van Nebraska heeft nog altijd het recept van de vrouw van hoogleraar geneeskunde Stephan Rennard op de site staan.
De soep vertraagt volgens Rennard de bewegingen van neutrofielen, een type witte bloedcellen dat wordt aangetrokken na een infectie. Hoe minder van die cellen hoe beter we ons voelen. Maar wetenschappelijk bewezen is de werking van deze soep niet.
Waarom heb je geen honger als je ziek bent?
Energiebesparing door het lichaam – Het is heel normaal om weinig tot geen eetlust te hebben als u zich niet fit voelt. Dit wordt veroorzaakt door cytokines. Wanneer u ziek bent, worden deze stoffen afgeven in de hersenen waardoor uw immuunsysteem en afweer worden geactiveerd.
Is tomaten soep goed als je ziek bent?
Paprika-tomaat en basilicumsoep – Tomaten zitten vol goede stoffen zoals zink, ijzer en vitamine C. Maar helpen ook de witte bloedcellen in ons lichaam te beschermen. Dit komt door de antioxidant ‘lycopeen’. Het schijnt ook dat, hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen er in zit.
Welke groente goed bij griep?
Hoesten, hoofdpijn en koorts: ieder jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Vooral in de wintermaanden snotteren we heel wat af. We nemen dan vaak onze toevlucht tot allerlei zelfzorgmiddelen en paracetamolletjes. Maar waarom laten we de natuur/ voeding & leefstijl niet een handje laten helpen? Gewoon ouderwets uitzieken met oude huismiddeltjes als vlierbes, botten-bouillon of kippensoep hebben ons eeuwen geholpen om de klachten wat te verlichten.
Niet voor niets kennen we het credo: “Met medicijnen is griep meestal binnen een week over, zonder medicijnen meestal binnen zeven dagen.” Uitzieken en echt je bed inkruipen zonder de griep te onderdrukken met paracetamol of iets dergelijks blijft natuurlijk de perfecte manier om te herstellen van griep.
Je lichaam verhoogt immers de temperatuur om van het virus af te komen. Medicijnen als aspirine en paracetamol verlagen de temperatuur en onderdrukken de griepverschijnselen, waardoor je je even beter voelt, maar je mogelijk het natuurlijke herstelproces onderdrukt.
In de apotheken en drogisterijen zijn heel wat natuurlijke middelen om de griepverschijnselen wat aan banden te leggen. Voor wie de natuur een handje wil helpen (zonder het proces te onderdrukken) zijn er natuurlijk nog altijd heel wat oude kruiden, huis- en voedingsmiddelen die we daar eeuwen voor hebben gebruikt.
Dit artikel gaat over natuurlijke remedies op basis van voeding. Ik beperk me even tot een paar waarmee ik vanuit mijn ervaring goede ervaringen heb. Met stip op één staat altijd nog vlierbessensap. Een zeer effectief huismiddel dat voorkomt dat het (griep)virus zich razendsnel vermenigvuldigt.
Als je sap koopt let er dan op dat je een (liefst biologische) variant zonder suiker kiest. Suiker verhindert een krachtige werking van je immuunsysteem*. Mocht je het sap echt niet lusten zonder iets zoets, dan kun je er een beetje biologische (Manuka-) honing in doen. Echte honing (dus niet verhit en ook niet aangelengd met suikers) heeft, in tegenstelling tot suiker, wél immuunversterkende eigenschappen ( hier lees je meer over honing ).
Ook omdat het de darmbacteriehuishouding in je darm ondersteunt. Een gezonde darm is dé basis van je immuunsysteem. Zie mijn artikel + video; e en optimaal werkend immuunsysteem, je beste vriend. Ik vind het altijd leuk om in het najaar zelf vlierbessen te plukken en er sap van te maken.
- Het is even zoeken om de groene (onrijpe) eruit te halen, het te koken en om de pitjes te verwijderen maar dan heb je wel een mooi EHBO middel voor de griepperiode in huis! En helemaal gratis van Moeder Natuur.
- Grieptip van Rineke : Tijdens griep met keelklachten/hoest/slijm etc.
- Zie je dat veel mensen aan allerlei suikerhoudende snoepjes, drankjes en zuigtabletjes gaan.
Overweeg eens propolis-druppels, -blokjes of -spray zonder toegevoegde suiker. Lees de etiketten dan goed. Of gebruik een paar keer een theelepeltje (Manuka-) honing. Vlier bloesem thee heeft een geheel andere werking dan de vlier bes, Het is prima inzetbaar bij griep met koorts. Het is een zogenaamd ‘koortsdrijvend kruid’. Andere ondersteunende theeën bij griep zijn gemberthee, thee met rode zonnehoed, heemst, lindebloesem, weegbree, eucalyptus, tijm, salie etc.
Stomen met deze kruiden kan natuurlijk ook. Andere kruiden die je in je eten kunt verwerken met een ondersteunende werking bij griep/virale infecties zijn bijvoorbeeld mierikswortel, kaneel en natuurlijk knoflook (en andere leden van de lookfamilie als ui, daslook, bieslook etc). Zeker voor de griepvormen met veel slijmvorming is dit een aanrader.
Eén van de aminozuren uit kippenbotten/-karkas (cysteïne) is een slijmoplosser. Dit is ook verkrijgbaar als medicijn maar dan mis je natuurlijk de versterkende werking van de bouillon of soep met zijn vele mineralen. Kies wel voor een ‘gezond’ en biologisch bouillonblokje en een biologisch (dynamische) kip. Tijdens een griep tegen je zin in eten (omdat we in de veronderstelling leven dat we moeten eten om op te knappen) heeft niet zoveel zin. Niet voor niets heb je minder trek: als je minder energie hoeft te steken in de vertering van voedsel dan kan er meer energie worden gebruikt om het virus de baas te worden.
Als je wel trek hebt zijn groente en fruit ideaal. Wellicht denk je ‘uiteraard, daar zit vitamine C in’ maar dat is niet de reden: vitamine C kan wel erg goede diensten bewijzen om griep te voorkomen, maar als je eenmaal door de griep geveld bent heeft het niet veel effect meer. De stoffen in groenten en fruit die bij griep ondersteuning bieden zijn de bioflavonoïden erin.
Specifieke bioflavonoïden of andere stoffen om de griep te baas te worden zijn:
Quercetine : zit vooral in appel, rode ui, broccoli, frambozen, tomaat, boerenkool en broccoli Salvestrolen : deze komen met name voor in biologische onbespoten groente, fruit, kruiden en specerijen. Oude rassen en bittere soorten bevatten het meest van deze immuunversterkende stoffen. Nog echt bittere spruitjes en witlof bijvoorbeeld, zoals in biologische groente, is een prima idee Ellaginezuur en anthocyanen : vind je in rood fruit als zwarte bessen, cranberries, frambozen, granaatappels, blauwe bessen en bramen. Rood ongezoet fruit kun je, in tegenstelling tot veel andere vruchtensappen, wel prima drinken als sap. Deze hebben namelijk veel minder effect op je bloedsuikerspiegel. Kijk wel op het etiket en vergewis je er an dat je echt met een (bij voorkeur biologisch) ongesuikerd product te maken hebt. Alliine : zit in knoflook. Niet voor niets moesten de pyramidebouwers in Egypte dagelijks knoflook en uien eten: met zoveel mensen bij elkaar was de ziektedruk hoog. Met name alliine in knoflook is een sterke virusremmer. Voor de beste werking eet je ze rauw.
Het uitgebreide overzicht van nog meer van deze beschermende stoffen lees je in mijn artikel ‘ Antioxidanten, kleurrijke beschermers’. Extra grieptip van Rineke : Kies voor gemakkelijk/licht te verteren bereidingen als groentesoep, geraspt of fijngesneden fruit of gestoomde groenten.
Gebruik zeker geen zware vetten in tijden van griep. Zink is een belangrijk sporenelement voor onder andere ons immuunsysteem. Zinkzuigtabletten zouden de duur van de griep flink verkorten omdat zink het binnendringen van het virus, in onze cellen, zou verhinderen. Aangezien dergelijke onderzoeken vaak gedaan worden met zinktabletten mag dit niet automatisch vertaald worden naar voeding.
Maar het lijkt wel aannemelijk om aan te nemen dat voeding met zink een positieve bijdrage levert. Zeer goede zinkbronnen in tijden van griep zijn bijvoorbeeld: zeewieren, agar agar, edelgist, haver, ei (noten, zaden en granen zijn ook goede bronnen maar in tijden van griep niet de meest aangewezen, zie verderop bij arginine). De bloemkool Kombu soep op de foto hiernaast zou een prima soepje kunnen zijn in tijden van griep. Kombu is niet alleen een goede bron van zink maar ook van Jodium. Als we aan jodium denken, denken we vaak aan onze schildklier, Maar wist je dat ons immuunsysteem jodium nodig heeft om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te kunnen gaan? Omdat je immuunsysteem, dat met het virus moet afrekenen, voor het grootste deel afhankelijk is van de gezondheid van je micro-organismen in je darmen en de slijmvliezen in je lichaam, is goed voor je darmen zorgen ten tijde van griep een logische stap als het gaat om preventie of herstel.
Een optimaal gezond immuunsysteem je beste vriend 1 Een optimaal gezond immuunsysteem je beste vriend 2
Extra grieptips van Rineke :
Specifieke vezels die onze darmen nodig hebben zijn de vezels uit groente, fruit, lijnzaad, kokosmeel, pectine (uit citrusschil, geraspte appel etc.) inuline en psyllium. Zie dit uitgebreide schema over specifieke vezels en hun werking. Ook gefermenteerd voedsel als zuurkool en biologische zure zuivel is van groot belang. Koop bij voorkeur biologisch (dynamische) yoghurt. Hoewel het nemen van melkproducten bij een griep met slijmvorming geen handige keuze is (omdat zuivel slijmvorming stimuleert), kan met mate de langdurig gefermenteerde biologische (zoals bijvoorbeeld biologisch dynamische en rauwmelkse) zuivel dat wel zijn. Een hele specifieke bacteriestam bifidobacterium bifidum is met name bekend om zijn preventieve werking tegen griep. Deze bacterie gedijt alleen in onze darmen als we ruim voldoende vezels (uit groente, fruit etc) eten en de pH in onze darm op orde is. Je kunt ook heel eenvoudig je eigen probiotische zure zuivel maken met rauwe biologische melk, het recept daarvan lees je in mijn boek ‘ Alles draait om je hormonen ‘ (op blz.104). Rauwe zuivel bevat een aantal zeer immuunversterkende stoffen als lactoferrine en lactoglobulines. Bovendien zou je daar een zakje of een paar capsules probiotica, die de Bacteriestam Bifidobacterium bifidum bevat, erdoor kunnen doen. Let altijd op als je probiotica koopt dat er een nummer achter de stam staat. Zoals bijvoorbeeld Bifidobacterium bifidum W23. De onderzoeken die gedaan zijn met probiotica zijn altijd gedaan met specifieke stammen. Alleen de vermelding van Lactobacillus Acidopihilus of voornoemde bacterie zegt niets over de werkzaamheid van de gebruikte stam.
Wanneer er sprake is van een griepepidemie is stressbeheersing nog belangrijker: mensen met flinke stress zijn vatbaarder voor griep dan mensen met minder stress, Goede darmbacteriën spelen zelfs in je stressbeheersing een belangrijke rol. Dus ook daarom is het bovenstaande van belang.
Tips om via voeding iets aan stressbeheersing te doen vind je in mijn boek ‘ Alles draait om je hormonen ‘ Hoewel eiwitten belangrijk zijn om je immuunsysteem een virusinfectie te laten overwinnen lijkt het aminozuur arginine niet zo’n handige voedingskeuze bij virale infecties. Of dit voor elk virus geldt is niet helemaal duidelijk.
Bij herpes virussen lijkt het verstandig om arginine te reduceren ten tijde van een uitbraak. Arginine zit vooral in chocola, pinda’s, noten, zaden en volle granen. Een ander aminozuur (lysine) is daarentegen juist heel belangrijk bij griep/virussen. Dit aminozuur zit vooral in groente, zuivel, ei en avocado.
- Zeker vegetariërs en veganisten kunnen gemakkelijk een tekort aan dit aminozuur hebben.
- Lees hier meer over eiwitten en aminozuren,
- Hoewel gezonde spiegels hiervan niet echt te bereiken zij.
- Via voeding speelt een gezond vitamine D-gehalte een belangrijke rol als lichaamseigen antibioticum/virusremmer.
Ben je in de herfst/winter erg vatbaar voor virussen, dan kan het zinvol zijn om je vitamine D te laten bepalen bij je huisarts of een laboratorium. In voeding zijn vis, roomboter en ei de belangrijkste bronnen, maar dit is lang niet genoeg om je in de Hollandse winters van voldoende vitamine D te voorzien.
Waarom geen eetlust bij griep?
Minder honger is niet gek – Dat je eetlust bij griep op een lager pitje komt te staan, is niet voor niets. Het is zelfs een hele bewuste keuze van je lichaam. Als je ziek bent focust je lichaam zich op maar één ding: het bestrijden van de bacterie of het virus.
Wat eten als je ziek bent van Corona?
Adviezen eiwitrijke voeding –
Neem bij de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger zoals ei of peulvruchten. Eet liever hartig broodbeleg in plaats van zoet: (smeer)kaas, vleeswaar, paté, vis, salades, pindakaas, notenpasta, humus of ei. Plan uw lichamelijke activiteit vóór het nuttigen van een (eiwitrijke) maaltijd. Bijvoorbeeld: boodschappen doen, tuinieren, stevig wandelen, trainen of fietsen. Gebruik eiwitrijke producten voor het slapen gaan, zoals een schaaltje (vruchten)kwark of yoghurt, bordje pap, vleeswaren of blokjes kaas, een beker (karne)melk, milkshake, smoothie of chocolademelk, of een handje pinda’s of noten. Gebruik een melkproduct bij elke maaltijd, zoals een glas (soja)melk, karnemelk of yoghurt bij het brood en een schaaltje (soja)vla, yoghurt of kwark bij de warme maaltijd. Kies voor producten waaraan extra eiwit is toegevoegd, zoals kwark, yoghurt, pudding, shakes en repen. U kunt ze online en in de supermarkt vinden.