HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Energielabel Koelkast?

Welk Energielabel Koelkast
Sinds 1 maart 2021 nieuw energielabel – Het energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 vernieuwd. Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen.

Wat is zuiniger A of F?

Alle koelkasten in de winkel zijn voorzien van een energielabel. Aan het energielabel kun je zien hoe het zit met het energiegebruik van een koelkast. Een koelkast met energieklasse A is het zuinigst, G is het minst zuinig.

Wat betekent energielabel F bij koelkast?

Energielabel – Uitleg energieklasse koelkast A t/m G

 • Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
 • Scherpe prijzen
 • 3 échte winkels
 • Klantwaardering 9.1 uit 10

Een A+++ koelkast kan op het nieuwe label zomaar energieklasse C worden Het energielabel voor en krijgt vanwege nieuwe richtlijnen in maart 2021 een nieuw jasje. Een koelkast met energielabel A+++ of A+++-30% behoort hierdoor tot het verleden. Voortaan zal de energieklasse lopen van A tot en met G.

Hierdoor blijft een A+++ koel vries combinatie net zo energiezuinig, maar kan deze op het nieuwe energielabel energieklasse C krijgen. Daarnaast zullen nieuwe methodes worden gebruikt om het stroomverbruik te meten en de klasse te bepalen. Om ruimte te reserveren voor nieuwe, zeer zuinige koelkasten, blijft de zuinigste klasse (A) zoveel mogelijk leeg.

Hierdoor zal een nieuwe A-label koelkast nog even op zich laten wachten. Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koelkast betrof.

 1. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen.
 2. Naar verloop van tijd is het energielabel aangepast door de toevoeging A+, A++ en A+++ labels.
 3. Het gevolg was dat consument door de bomen het bos niet meer zag.
 4. Dit is de reden deze A+, A++ en A+++ labels bij koelkasten, wasautomaten, was-droogcombinaties en een aantal andere productgroepen verdwijnen.

Het nieuwe systeem zal de energieklasse A t/m G hanteren. De nieuwe regelgeving is voor Europese consumenten en zal ook toegepast worden in landen die geen lid zijn van de Europese Unie (bijvoorbeeld Noorwegen, Zwitserland). Hoe moet ik het nieuwe energielabel van de koelkast lezen? De procedure om te bepalen tot welke energieklasse een koelkast behoort is nu uitgebreider.

 • Er wordt rekening gehouden met het type apparaat, de werking, de kamertemperatuur en het aantal en de grootte van de compartimenten.
 • De rest van de elementen op het nieuwe energielabel voor koel- en vriesapparatuur blijven grotendeels hetzelfde.
 • Het energieverbruik wordt nog steeds aangegeven in kWh per jaar (‘annum’).

Het label geeft ook informatie over de totale inhoud van alle koelcompartimenten en, indien aanwezig, alle vriescompartimenten, alsmede over het geluidsniveau en de bijbehorende klasse.

Wat is beter energieklasse E of F?

Wat betekent het energielabel van je koelkast? Geschreven door Marijn 3 april 2023 15.32 Bij je nieuwe koelkast krijg je standaard een energielabel. Hierop staat belangrijke informatie over het energieverbruik van de koelkast, die is opgesteld vanuit de Europese Unie.

QR-code Energieklasse Energieverbruik Inhoud vriesgedeelte Inhoud koelgedeelte Geluidsniveau

We lichten de onderdelen in dit artikel verder uit. Rechtsboven het energielabel staat de QR-code. Zodra je deze code scant met je telefoon, kom je in de database van de Europese Unie terecht. Je ziet dan direct alle eigenschappen van de koelkast. De energieklasse geeft de energie efficiëntie aan met de klassen A tot en met G. Hoe dichter bij de A, hoe beter het apparaat voor het milieu is. Je betaalt dan weinig energiekosten per jaar. Heeft de koelkast een energieklasse van F of lager? Dan is de koelkast niet energiezuinig. Naast de energieklasse staat ook het energieverbruik van de koelkast op het label. Dit staat aangegeven in kilowattuur (kWh). Doe je dit getal keer € 0,40, dan krijg je de jaarlijkse energiekosten. Heeft de koelkast een vriesgedeelte? Dan zie je ook de netto inhoud hiervan op het energielabel. Hoe hoger de inhoud, des te meer etenswaren je in het vriesgedeelte bewaart. We adviseren de volgende capaciteit:

See also:  Wat Voor Vlees Is Pepperoni?

Klein: minder dan 110 liter – 1 tot 2 personen Normaal: 110 tot 250 liter – 2 tot 3 personen Groot: 250 tot 350 liter – 3 tot 4 personen Zeer groot: 350 liter of meer – 4 personen of meer

Ook bij de netto inhoud van het koelgedeelte geldt: hoe groter de inhoud, hoe meer boodschappen je bewaart. We adviseren het volgende voor het koelgedeelte:

Klein: minder dan 150 liter – 1 tot 2 personen Normaal: 150 tot 250 liter – 3 tot 4 personen Groot: 250 liter of meer – 5 personen of meer

Onderaan staat het geluidsniveau van de koelkast. Hoe lager het geluidsniveau, hoe relatief stiller het apparaat is. Elke 3 decibel is een verdubbeling van het geluid. Wil je geen last hebben van harde geluiden? Kies dan een koelkast met een geluidsniveau van 35 decibel of lager.

Stil: 35 decibel of lager Gemiddeld: 36 tot en met 38 decibel Luid: 39 decibel of hoger

: Wat betekent het energielabel van je koelkast?

Wat is energieklasse E voor een koelkast?

Een koelvries-combinatie verbruikt gemiddeld 225 kWh per jaar. Vaak heeft dit type koelkast energieklasse E.

Is koelkast F zuinig?

Om snel te kunnen zien hoe energiezuinig een koelkast is, kijk je naar de energieklasse op het energielabel. De meest zuinige koelkasten hebben energieklasse A en de minst zuinige apparaten hebben klasse F.

Is energielabel F goed?

Energielabel F is het op een na minst energiezuinige label voor huizen. Het energielabel is roodgekleurd en staat voor ‘hoog energieverbruik’. In deze energie klasse F zijn nog weinig energiebesparende maatregelen genomen. Met enkele energiebesparende maatregelen bespaar je op je energierekening. En verbeter je je leefomgeving.

Is energieklasse E koelkast zuinig?

Sinds 1 maart 2021 nieuw energielabel – Het energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 vernieuwd. Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen.

Hoeveel verbruikt koelkast F?

Hoeveel stroom verbruikt een koelkast? – Bovenaan het energielabel van een koelkast zie je de energieklasse, in het zwarte labeltje staat die aangeven. Daaronder toont het energielabel in kWh wat de koelkast gemiddeld verbruikt per jaar. Hoe groener het label, hoe minder kWh per jaar.

De onzuinigste F-categorie koelkast verbruikt gemiddeld zo’n 250 kWh per jaar. De zuinigste A maar 110 kWh. Je kan een aanschaf van een duurder en zuiniger koelkast dus terugverdienen. Hoe lang je daarover doet, hangt wel van de prijs en het echte verbruik af. De plaats van een koelkast heeft daar invloed op.

De ‘gemiddelde’ koelkast verbruikt jaarlijks 150 kWh. Dat betekent 150 kWh x,

Wat is beter energieklasse D of E?

Energielabel D zit tussen goed en slecht in – Eigenlijk kunnen we energielabel D in de middenmoot plaatsen. Alleen de energielabels A en B worden gezien als zogenaamde groene labels. Dit betekent dat de woning energiezuinig is en de energiekosten laag zijn.

De energielabels E, F en G noemen we rode labels. Dat betekent dat een woning met één van deze energielabels veel energie verbruikt, waardoor de energiekosten hoog zijn. Energielabels C en D zijn oranje labels en vallen er dus eigenlijk precies tussenin. De energierekening zal relatief hoog zijn, maar daar kunt u zelf verandering in brengen.

U kunt de woning zelf namelijk energiezuiniger maken.

Is energieklasse E goed?

Wat betekent energielabel E? – Een huis met energielabel E kost je over het algemeen meer aan energiekosten dan een huis met een hoger energielabel. In een huis met energielabel E verbruik je namelijk relatief veel energie. Dat is dus slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Is energieklasse A goed?

Klassen A tot en met G – Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco’s, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten. Op energielabel.nl staat per apparaat wat de labels zijn,

See also:  Wat Kost Zelf Brood Bakken 2022?

Wat verbruikt een koelkast met energielabel C?

Verbruik Amerikaanse koelkast

Energielabel Verbruik koelkast kWh per jaar Kosten per jaar*
C 225 kWh € 90,-
D 269 kWh € 107,60
E 337 kWh € 134,80
F 406 kWh € 162,40

Hoe weet je of een koelkast energiezuinig is?

Tips koelkast en vriezer kopen –

 1. 01 Let op het energielabel : ga voor een koelkast of vriezer met een (donker)groen label.
 2. 02 Let ook op het stroomverbruik in kWh per jaar, dit vind je op het energielabel. Hoe lager, hoe beter.
 3. 03 Een Amerikaanse koelkast (‘side-by-side’) is erg groot en daarom voor het milieu én je portemonnee een echte afrader : hij is duur in aanschaf en gebruikt ongeveer 35% meer stroom dan een koelvriescombinatie.
 4. 04 Meet het stroomverbruik van je koelkast eens door, dan zie je hoeveel stroom hij gebruikt. Vooral bij oudere koelkasten is het verschil met een nieuwe zuinige koelkast groot: vervangen is dan goed voor het milieu en vaak ook voor je portemonnee.
 5. 05 Lees ook tips om je koelkast,

Bedenk voordat je op zoek gaat naar nieuwe koelkast hoe groot die moet zijn. Een te grote koelkast gebruikt onnodig veel stroom, met een te kleine koelkast is het verleidelijk om er een tweede koelkast bij te nemen. Weet je welk model je wilt? Kies dan het zuinigste exemplaar dat je kunt vinden.

 1. Het stroomverbruik kun je aflezen op het energielabel (in kWh per jaar).
 2. Hoe lager, hoe beter.
 3. De zuinigste modellen zijn meestal wel duurder, maar daar staat tegenover dat je ook lagere stroomkosten hebt.
 4. Bij aankoop van een nieuwe keuken doet de verkoper vaak een voorstel voor jouw koelkast en andere apparaten.

Het lijkt misschien alsof je dan geen andere keuze hebt. Maar dat is niet zo: vraag gerust naar het energielabel en een zuinigere koelkast. Een Amerikaanse koelkast (‘side by side’, met 2 deuren naast elkaar) ziet er mooi uit, maar is erg groot en verbruikt daardoor veel energie: zo’n 35 procent meer dan een koelvriescombinatie.

Een te grote koelkast is een afrader voor het milieu en voor jouw portemonnee. De meeste huishoudens hebben helemaal niet zo’n grote koelkast nodig: daar staat hij dus onnodig veel energie te gebruiken. Handige extra’s als een luikje in de grote deur besparen wel wat energie, maar maken van de Amerikaan geen zuinige koelkast.

Nieuwe koelkasten en vriezers hebben soms handigheidjes zoals no frost of een aparte vershoudlade voor vlees en vis. Die hebben voordelen, maar kunnen ook voor extra stroomverbruik zorgen. No frost zorgt ervoor dat je geen ijsafzetting krijgt in je vriesgedeelte.

Je hoeft je vriezer daardoor niet meer te ontdooien. Bij een zuinige koelkast kost no-frost ongeveer evenveel energie als handmatig ontdooien, maar het is wel veel makkelijker. In een speciale vershoudlade voor vlees en vis is de temperatuur lager (net boven de nul graden), waardoor dit voedsel minder snel bederft.

Als dit betekent dat je minder vaak vlees, kip of vis weg hoeft te gooien, is dit een goede aanvulling. Bovendien kun je de temperatuur in de rest van de koelkast hierdoor misschien minder koud zetten, wat energie bespaart. Meer informatie Op het energielabel kun je het stroomverbruik van de koelkast zien.

 1. Hoe zuiniger de koelkast is, hoe beter voor het milieu.
 2. Ontdek wat er op het energielabel staat.
 3. Meestal is het goed om lang met spullen en apparaten te doen.
 4. Maar dat geldt niet voor oude koelkasten.
 5. Moderne koelkasten zijn namelijk veel zuiniger dan de koelkasten die 10 jaar of langer geleden werden gemaakt.

Voor het milieu (en meestal ook voor je portemonnee!) is het daarom altijd goed om je oude koelkast of vriezer te vervangen door een superzuinig exemplaar. Ook als je koelkast of vriezer nog niet stuk is! En hoe ouder jouw koelkast, hoe meer stroom je bespaart met een nieuwe, en hoe beter het dus is om hem te vervangen.

Het maken van een nieuwe koelkast kost weliswaar energie en materialen, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt doordat een nieuwe superzuinige koelkast jaar in jaar uit véél minder stroom gebruikt. Tip: Meet het verbruik van je oude koelkast met een, Dat is een slimme stekker die je tussen het stopcontact en het apparaat plaatst.

See also:  Hoe Slecht Is Vlees Voor Het Milieu?

Je ziet dan precies hoeveel je met een nieuwe koelkast kunt besparen. Energiestekkers zijn te koop bij elektronicawinkels, bouwmarkten en webwinkels. Belangrijk: breng je oude koelkast of vriezer niet naar de kringloop en geef hem niet weg, maar lever hem gescheiden in zodat hij kan worden.

 1. Tip Met een energiestekker kan je het stroomverbruik van de koelkast meten.
 2. Handig om te vergelijken met een nieuwe! Hoeveel bespaar je als je een oude koelvriescombi vervangt door een nieuwe? We zetten het op een rij voor koelvriescombinaties van 10, 15, 20 en 25 jaar oud.
 3. Hoe ouder het apparaat, hoe hoger het stroomverbruik.

Het nieuwe apparaat in dit voorbeeld heeft energielabel C en verbruikt 150 kWh per jaar. Zoals je ziet ga je bij de huidige hoge stroomprijzen meteen flink besparen!

Leeftijd koelvriescombi Jaarlijks verbruik van die koelvriescombi Jaarlijks verbruik nieuwe koelvriescombi Jaarlijkse besparing stroomkosten bij stroomprijs 25 cent en 70 cent per kWh
10 jaar 280 kWh 150 kWh € 35 / € 90
15 jaar 360 kWh 150 kWh € 45 / € 145
20 jaar 370 kWh 150 kWh € 55 / € 155
25 jaar 480 kWh 150 kWh € 85 / € 230

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 25 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting:,

IS F label zuinig?

Waarom energiebesparende aanpassingen doen bij energielabel F? – Een huis met energielabel F is zeer onzuinig, waardoor het zeker slim is om energiebesparende aanpassingen te verrichten. Dit heeft op korte termijn voordelen voor je op het gebied van comfort, want je hebt minder last van tocht.

 1. Maar je zal dit ook zeker merken in de portemonnee, aangezien je energierekening een stuk lager zal uitvallen.
 2. Daarnaast profiteer je op de lange termijn ook van de voordelen van een hoger energielabel.
 3. Je huis is met een hoger energielabel namelijk meer waard op de huizenmarkt dan met een laag energielabel, zoals energielabel F of G.

Ook zal je huis met een hoger energielabel sneller verkocht zijn.

Waarom LED lamp energielabel F?

Waarom heeft een LED lamp energielabel F of G? – Sinds 1 September 2021 is de schaalverdeling van het energielabel voor LED lampen veranderd, deze loopt nu van A tot G. Over de jaren zijn er steeds zuinigere lampen ontwikkeld wat heeft geleid tot de labels A+, A++ en A+++. Omdat de meeste lampen tegenwoordi gebruik maken van LED (filament) techniek heeft de EU de nieuwe labels van LED lampen veranderd naar F of G. Dit doen ze om fabrikanten te stimuleren om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn. LED lampen zijn dus nog steeds wel heel zuinig en veel zuiniger dan bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen,

Welk label is het zuinigst?

Klassen A tot en met G – Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco’s, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten. Op energielabel.nl staat per apparaat wat de labels zijn,

Is energielabel F zuinig koelkast?

Sinds 1 maart 2021 nieuw energielabel – Het energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 vernieuwd. Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen.