HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Brood Meeste Vezels?

Welk Brood Meeste Vezels
Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.

Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer. Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.

Heeft Maisbrood veel vezels?

Is maïsbrood echt zo gezond? – Om op deze vraag te antwoorden, kunnen we niet beter doen dan naar de voedingswaardes van dit brood te kijken en dit te vergelijken met de voedingswaardes van andere broden. Enkel zo kunnen we deze vraag op gepaste en correcte wijze beantwoorden.

 1. Als we dit doen, zien we echter weinig verschil tussen onder meer maïsbrood en bruinbrood.
 2. Het aantal calorieën van bijvoorbeeld 45 gram brood is voor beide broden 188.
 3. Daarnaast zien we ook weinig verschil in de hoeveelheid vezels en eiwitten.
 4. Maïsbrood bevat iets meer vezels en iets minder koolhydraten maar het verschil is verwaarloosbaar.

Ook met witbrood is het verschil miniem. Enkel het aantal vezels 2,1 gram vs 1,2 gram telt het dubbele. Maar dat geldt ook voor witbrood vs bruinbrood. We kunnen dus stellen dat maïsbrood niet gezonder is dan je klassieke bruinbrood. Hiermee hebben we natuurlijk niet gezegd dat het niet lekkerder kan zijn.

Is Waldkorn brood vezelrijk?

‘ SOMA Waldkorn is een bron van eiwit en vezelrijk waardoor het een brood is dat goed verzadigt!’

Wat kun je beter niet eten met een prikkelbare darm?

PDS en voeding Jouw donatie maakt het verschil Wij bieden betrouwbare informatie en maken onderzoek mogelijk. Steun ons werk. Jouw donatie maakt het verschil Steun betrouwbare informatie en onderzoek. Experts zoeken hard naar dé oplossing voor Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

De eerste stappen zijn gezet, maar er is nog altijd veel onduidelijk. Veel patiënten leggen een persoonlijke zoektocht af om te ontdekken hoe ze het beste met PDS om kunnen gaan. In deze blogreeks over PDS delen we inzichten en tips van experts met je. Voedingswetenschapper en diëtist Marianne Rook van de MLDS vertelt over wat je beter wel en niet kunt eten als je PDS hebt.

Marianne: ‘Voeding kan een grote rol spelen bij darmaandoeningen. Voeding kan klachten veroorzaken óf juist verminderen. Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. ‘De eerste impuls van PDS-patiënten is: dan eet ik toch geen knoflook, ui, zuivel, enzovoorts? Begrijpelijk, maar niet verstandig. Ieder mens heeft voedingsstoffen nodig en eten zomaar uitbannen kan leiden tot tekorten. Wees daarom voorzichtig met experimenteren.

Wil je echt goed uitzoeken wat je wel en niet kunt eten? Je huisarts kan je doorverwijzen naar een diëtist. De diëtist zal samen met je naar je voedingspatroon kijken en proberen klachten en voedingsmiddelen aan elkaar te koppelen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een voedingsdagboek bijhouden. Kleine aanpassingen in je voedingspatroon kunnen al helpen klachten te verminderen.’ ‘Als je de diagnose PDS hebt gekregen speelt soms de gedachte ‘is er niet meer aan de hand?’ Vaak is er alleen sprake van PDS.

Wel kan PDS samen voorkomen met andere gevoeligheden voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals een gevoeligheid voor gluten, lactose of andere suikers. Uit een test kan bijvoorbeeld blijken dat je geen lactose intolerantie hebt, maar dat er wel sprake is van een gevoeligheid.

Een gevoeligheid betekent dat je een bepaalde hoeveelheid op een dag tolereert. Eet je daar meer van, dan kun je klachten krijgen. Samen met een diëtist kun je er achter komen of er bij jou ook sprake is van een gevoeligheid voor een bepaalde voedingsstof. Het FODMAP-beperkte dieet kan een vervolg stap zijn.

Dit tijdelijke dieet draait om zes soorten koolhydraten, elke letter in FODMAP staat voor één. Het zijn koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terecht komen. In de dikke darm gaan bacteriën deze koolhydraten fermenteren (opeten) en dit kan gasvorming en klachten veroorzaken.

 1. Deze koolhydraten zitten onder andere in bepaalde fruitsoorten, groente of melkproducten.
 2. Je ontdekt of het dieet voor je werkt door deze koolhydraten zes weken lang niet te eten.
 3. Ben je op dat moment buikpijnvrij, dan voeg je stap voor stap elke koolhydraat weer toe.
 4. Zo ontdek je van welke soort je pijn krijgt en welke niet.
See also:  Welk Vlees Voor Schnitzel?

En daarnaast leer je van hoeveel je van deze koolhydraten tolereert op een dag. Echter, het is nog onduidelijk of dit dieet op langere termijn beter is dan andere behandelingen voor PDS. Hier is meer onderzoek voor nodig.’Ook hier geldt: wees voorzichtig met experimenteren – het is belangrijk dat je dit dieet volgt onder begeleiding van een diëtist.’ ‘Een simpel antwoord op de vraag wat je wel of niet kunt eten met PDS? Dat is er helaas niet, omdat de klachten per persoon zo verschillen.

 1. Het is en blijft jouw persoonlijke zoektocht.
 2. Zorgt dit voor een moeilijke relatie met eten? Praat erover met je diëtist of huisarts.
 3. Om toch af te sluiten met een positieve noot: er zijn genoeg voedingsmiddelen waarvan je geen klachten krijgt.
 4. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer lactose- of glutenvrije producten te vinden in schappen van de supermarkt.

Met andere woorden: Ook met PDS is het mogelijk om lekker en gezond te eten.’ Let op: Wil jij wat doen aan je PDS? Laat je dan altijd eerst informeren door een expert (huisarts, arts en/of diëtist) Let op: Wil jij wat doen aan je PDS? Laat je dan altijd eerst adviseren door een expert (huisarts, arts en/of diëtist).

Welke voeding stopt de stoelgang?

Dieetadviezen bij een vezelverrijkte voeding | Amphia Ziekenhuis Inleiding Voldoende vezels in de voeding zorgen voor een goede darmwerking en stoelgang. Klachten als obstipatie en diarree kunnen o.a. optreden wanneer er te weinig vezels en vocht in de voeding zitten.

In deze brochure kunt u lezen waardoor obstipatie en diarree worden veroorzaakt en wat de richtlijnen zijn voor vezelverrijkte voeding. Obstipatie Verstopping of obstipatie komt vrij vaak voor. Iedereen kan verstopping krijgen, maar ouderen hebben er meer last van dan jongeren. Ook bij zwangere vrouwen komt het regelmatig voor.

Het is een misverstand dat er sprake is van obstipatie als men niet elke dag ontlasting heeft. Een normale ontlastingsfrequentie varieert van 3 maal per dag tot 2 à 3 maal per week. Klachten bij obstipatie kunnen zijn: harde ontlasting, pijn bij de defecatie (krijgen van ontlasting) door ontstaan van scheurtjes of kloofjes in en rond de anus, gevoel van niet complete lediging, buikpijn, opgezet gevoel, overloopdiarree (dunne ontlasting lekt langs de harde ontlasting) en aambeien.

Diarree Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld acuut optreden bij een infectie of het gebruik van bepaalde medicijnen. Diarree kan ook langdurig aanwezig zijn, we spreken dan van chronische diarree. Mensen met een prikkelbare of spastische darm hebben vaak diarree afgewisseld met perioden van obstipatie.

Klachten bij diarree kunnen zijn: dringende aandrang om naar het toilet te gaan (ophouden lukt meestal niet), de ontlasting is waterdun en heeft vaak een andere kleur en geur, buikkrampen, misselijkheid, braken en een algeheel gevoel van ziek zijn. Divertikels Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand die onder andere kunnen ontstaan als gevolg van obstipatie en harde ontlasting.

 1. Hierdoor ontstaat er in de darm een hogere druk, waardoor de darmwand op den duur uitrekt op de plaatsen die van nature zwakker zijn.
 2. Deze aandoening heet diverticulose.
 3. Als deze uitstulpingen gaan ontsteken heet dit diverticulitis.
 4. Lachten bij divertikels kunnen zijn: Meestal geven divertikels geen klachten.

Sommige mensen hebben wel klachten, zoals een vage buikpijn, buikkrampen en soms wat verstopping en/of diarree en wat slijm uit de anus. Soms geven divertikels bloed bij de ontlasting. Klachten treden vooral op als divertikels gaan ontsteken. Diverticulitis geven vaak:

Buikpijn en buikkrampen. De pijn kan direct hevig zijn of eerst wat zeurend en na een paar dagen hevig; Koorts; Een opgezette buik; Een veranderd ontlastingspatroon: Hevige diarree of ernstige obstipatie; Misselijkheid, soms met braken; Soms bloedverlies en slijmverlies uit de anus.

Wat zijn voedingsvezels? Voedingsvezels zijn de onverteerbare delen die van nature in veel plantaardige voedingsmiddelen voorkomen. Variatie in verschillende vezels is van belang omdat elke soort weer een eigen werking heeft op de darm. We kunnen vezels verdelen in twee groepen: de ‘oplosbare’ vezels en de ‘nietoplosbare’ vezels.

De oplosbare vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht waar de darmbacteriën ze bewerken. Hierbij komen stoffen vrij die de darmwerking stimuleren/prikkelen, waardoor de stoelgang verbetert en sneller kan verlopen. Oplosbare vezels zitten met name in voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en peulvruchten. De niet-oplosbare vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht. Ze werken als een soort spons en nemen veel vocht op. Op deze manier zorgen ze voor een groter volume en zachtere ontlasting. Niet-oplosbare vezels zitten met name in volkorenbrood, muesli, havermout en andere graanproducten.

Een voedingsvezel verrijkte voeding wordt dus niet alleen geadviseerd bij obstipatie, maar ook bij diarree. De niet-oplosbare vezels kunnen namelijk vocht binden, waardoor de diarree afneemt. Aangezien de verschillende vezels een andere werking hebben, is het belangrijk dat u voldoende van beide soorten vezels gebruikt.

See also:  Wat Maakt Vlees Halal?

Roggebrood, volkoren- en bruinbrood, muesli-, krenten- en rozijnenbrood. Volkoren producten zoals havermout, boekweitgrutten, muesli, tarwevlokken, volkoren biscuits, volkoren ontbijtkoek. Groenten; bij voorkeur rauw of niet te gaar gekookt. Vers fruit met schil, gedroogde zuidvruchten (pruimen, abrikozen, tutti frutti, rozijnen, dadels, vijgen). Aardappelen of vervangers voor aardappelen zoals zilvervliesrijst, volkoren macaroni enspaghetti. Peulvruchten zoals bruine en witte bonen, kapucijners, erwten en linzen. Noten, pinda’s, sesamzaad, lijnzaad.

Adviezen: Hoeveel voedingsvezel is nodig per dag? Hoeveel voedingsvezel iemand moet gebruiken om een goede stoelgang te krijgen, verschilt per persoon. Daar moet iedereen zijn evenwicht in zien te vinden.Een volwassene heeft voor een gezonde spijsvertering minimaal 25 gram voedingsvezel per dag nodig; hoe meer calorieën u eet, des te meer voedingsvezel heeft u nodig.

 • Bij een voedingsvezelverrijkte voeding is het goed om te streven naar 30-40 gram voedingsvezel per dag.
 • Wanneer geeft een vezelverrijkte voeding resultaat? Starten met een vezelverrijkte voeding heeft over het algemeen niet direct resultaat.
 • Het kan wel één tot twee weken of zelf langer duren voordat de darmen aan een vezelverrijkte voeding zijn gewend.

In de eerste periode kunnen klachten als winderigheid, gasvorming en krampen ontstaan. Dit komt doordat de bacteriën in de dikke darm bij het verwerken van de vezels extra gas vormen. Deze klachten verdwijnen wanneer de darmen gewend zijn aan een vezelverrijkte voeding.

In sommige gevallen is een voeding met vezelrijke voedingsmiddelen alleen niet voldoende om de problemen te verhelpen. Winderigheid of gasvorming Door de spijsvertering ontstaan er altijd gassen, geuren en verschillende kleuren in de ontlasting. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen extra winderigheid of gasvorming veroorzaken.

Welke producten dit zijn, verschilt van persoon tot persoon en hangt ook af van de hoeveelheid die ervan wordt gegeten. Voedingsmiddelen die voor extra gasvorming kunnen zorgen zijn: koolsoorten, spruiten, paprika, peulvruchten, prei, uien, knoflook, producten die veel suiker of sorbitol (zoetstof) bevatten zoals kauwgom en snoep, bier en koolzuurhoudende dranken.

het tijdens het eten veel lucht mee naar binnen happen; het kauwen van kauwgom; drinken met een rietje; het eten wegspoelen met iets te drinken; praten tijdens de maaltijd; ​roken; snurken met open mond; slecht passend gebit waardoor extra lucht wordt ingeslikt.

Werken sommige voedingsmiddelen “stoppend”? Zogenaamde stoppende voedingsmiddelen bestaan niet. Vaak wordt gedacht dat voedingsmiddelen als beschuit, witte rijst, wit brood en bananen “stoppend” werken. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. Wel is het zo dat producten met veel voedingsvezels de darm meer stimuleren en dus sneller ontlasting geven. Producten zoals beschuit en wit brood bevatten weinig tot geen voedingsvezels. Vochtadvies Bij een normale, gezonde voeding moet een volwassene dagelijks minimaal 1,5 liter drinken en een oudere > 65 jaar, 1,7 liter per dag, Bij een vezelverrijkte voeding is extra vocht erg belangrijk, omdat de extra vezels anders niet genoeg vocht aangeboden krijgen om de werking als spons te voltooien. Wanneer de vezels niet voldoende vocht op kunnen nemen, kunnen ze averechts werken en juist obstipatie veroorzaken. Bij een vezelverrijkte voeding wordt minimaal 2 liter vocht per dag aanbevolen zoals water, thee, melkproducten, soep, bouillon of vruchtensap. Dit komt neer op 16 kopjes van 125 ml of 13 glazen van 150 ml per dag. Gebruik niet meer dan 4 koppen koffie verdeeld over de dag omdat dit darmkrampen kan veroorzaken. Beperk het gebruik van grote hoeveelheden koolzuurhoudende dranken, aangezien deze een vol gevoel en/of gasvorming kunnen geven. Algemene adviezen

Zorg voor een regelmatig voedingspatroon – Gebruik 3 hoofdmaaltijden en sla geen maaltijden over. – Neem kleine tussendoortjes met meer vezels zoals fruit. – Maak bij voorkeur gebruik van een stevig ontbijt wat de darmmotoriek extra stimuleert. – Neem rustig de tijd voor de maaltijden en kauw goed. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging Beweging heeft een gunstige invloed op het voorkomen en verhelpen van obstipatie. Te weinig lichaamsbeweging heeft mogelijk een vermindering van samentrekkingen in de dikke darm tot gevolg, waardoor de ontlasting langer in de dikke darm blijft en obstipatie kan ontstaan. Het advies is om minimaal 5 dagen per week 30 minuten matig intensief te bewegen. Matig intensief bewegen is bijvoorbeeld wandelen, rustig fietsen of zwemmen waarbij je nog kunt praten. Geef gehoor aan “aandrang” om naar het toilet te gaan. Als hier geen gehoor aan wordt gegeven zullen de aandranggevoelens verdwijnen en droogt de ontlasting extra in. Drink een glas lauw water op nuchtere maag. Neem geen laxeermiddelen of vezelpreparaten zonder uw arts te raadplegen. Op de lange duur verminderen zij de darmmotoriek waardoor de obstipatie kan verergeren of blijft bestaan.

See also:  Wanneer Mogen Pups Vlees?

Tabel vezelverrijkte voeding Met onderstaande tabel kunt u zelf een vezelverrijkte voeding samenstellen : Dieetadviezen bij een vezelverrijkte voeding | Amphia Ziekenhuis

Wat kun je beter niet eten met een prikkelbare darm?

PDS en voeding Jouw donatie maakt het verschil Wij bieden betrouwbare informatie en maken onderzoek mogelijk. Steun ons werk. Jouw donatie maakt het verschil Steun betrouwbare informatie en onderzoek. Experts zoeken hard naar dé oplossing voor Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

 • De eerste stappen zijn gezet, maar er is nog altijd veel onduidelijk.
 • Veel patiënten leggen een persoonlijke zoektocht af om te ontdekken hoe ze het beste met PDS om kunnen gaan.
 • In deze blogreeks over PDS delen we inzichten en tips van experts met je.
 • Voedingswetenschapper en diëtist Marianne Rook van de MLDS vertelt over wat je beter wel en niet kunt eten als je PDS hebt.

Marianne: ‘Voeding kan een grote rol spelen bij darmaandoeningen. Voeding kan klachten veroorzaken óf juist verminderen. Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. ‘De eerste impuls van PDS-patiënten is: dan eet ik toch geen knoflook, ui, zuivel, enzovoorts? Begrijpelijk, maar niet verstandig. Ieder mens heeft voedingsstoffen nodig en eten zomaar uitbannen kan leiden tot tekorten. Wees daarom voorzichtig met experimenteren.

Wil je echt goed uitzoeken wat je wel en niet kunt eten? Je huisarts kan je doorverwijzen naar een diëtist. De diëtist zal samen met je naar je voedingspatroon kijken en proberen klachten en voedingsmiddelen aan elkaar te koppelen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een voedingsdagboek bijhouden. Kleine aanpassingen in je voedingspatroon kunnen al helpen klachten te verminderen.’ ‘Als je de diagnose PDS hebt gekregen speelt soms de gedachte ‘is er niet meer aan de hand?’ Vaak is er alleen sprake van PDS.

Wel kan PDS samen voorkomen met andere gevoeligheden voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals een gevoeligheid voor gluten, lactose of andere suikers. Uit een test kan bijvoorbeeld blijken dat je geen lactose intolerantie hebt, maar dat er wel sprake is van een gevoeligheid.

 1. Een gevoeligheid betekent dat je een bepaalde hoeveelheid op een dag tolereert.
 2. Eet je daar meer van, dan kun je klachten krijgen.
 3. Samen met een diëtist kun je er achter komen of er bij jou ook sprake is van een gevoeligheid voor een bepaalde voedingsstof.
 4. Het FODMAP-beperkte dieet kan een vervolg stap zijn.

Dit tijdelijke dieet draait om zes soorten koolhydraten, elke letter in FODMAP staat voor één. Het zijn koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terecht komen. In de dikke darm gaan bacteriën deze koolhydraten fermenteren (opeten) en dit kan gasvorming en klachten veroorzaken.

Deze koolhydraten zitten onder andere in bepaalde fruitsoorten, groente of melkproducten. Je ontdekt of het dieet voor je werkt door deze koolhydraten zes weken lang niet te eten. Ben je op dat moment buikpijnvrij, dan voeg je stap voor stap elke koolhydraat weer toe. Zo ontdek je van welke soort je pijn krijgt en welke niet.

En daarnaast leer je van hoeveel je van deze koolhydraten tolereert op een dag. Echter, het is nog onduidelijk of dit dieet op langere termijn beter is dan andere behandelingen voor PDS. Hier is meer onderzoek voor nodig.’Ook hier geldt: wees voorzichtig met experimenteren – het is belangrijk dat je dit dieet volgt onder begeleiding van een diëtist.’ ‘Een simpel antwoord op de vraag wat je wel of niet kunt eten met PDS? Dat is er helaas niet, omdat de klachten per persoon zo verschillen.

 1. Het is en blijft jouw persoonlijke zoektocht.
 2. Zorgt dit voor een moeilijke relatie met eten? Praat erover met je diëtist of huisarts.
 3. Om toch af te sluiten met een positieve noot: er zijn genoeg voedingsmiddelen waarvan je geen klachten krijgt.
 4. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer lactose- of glutenvrije producten te vinden in schappen van de supermarkt.

Met andere woorden: Ook met PDS is het mogelijk om lekker en gezond te eten.’ Let op: Wil jij wat doen aan je PDS? Laat je dan altijd eerst informeren door een expert (huisarts, arts en/of diëtist) Let op: Wil jij wat doen aan je PDS? Laat je dan altijd eerst adviseren door een expert (huisarts, arts en/of diëtist).

Is geroosterd brood beter voor je darmen?

Niet zo lekker? Eet een sneetje geroosterd brood – Geroosterd brood is dus niet gezonder dan gewoon brood, maar slecht is het ook niet. Naast dat het soms gewoon lekker is om een geroosterd broodje te eten, is het ook een goed voedingsmiddel voor wanneer u zich niet zo lekker voelt.