HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Brood Is Gezond?

Welk Brood Is Gezond
Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.

Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer. Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.

Welk brood is gezond om af te vallen?

Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.

Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant. Vraag er naar bij je bakker, of kijk op de verpakking of er ‘volkoren’ of ‘VK’ op staat. Voor de variatie kun je ook volkoren roggebrood kiezen, dat bevat ook veel vezels.

Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham. Bekijk ook de ideeën van het Voedingscentrum over gezond en lekker broodbeleg,

Wat is gezonder spelt of volkoren brood?

Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst. Of het speltbrood of tarwebrood is maakt niet uit.

Is brood van de bakker gezonder?

Brood van de bakker gezonder? – In principe zit er geen verschil qua voedingswaarde tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker. Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.

Welk brood heeft de minste calorieën?

Wat valt er op in de tabel hierboven? –

Op de vezels na zit er weinig verschil tussen wit en bruin brood. Donker Fries roggebrood levert de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen. Zuurdesembrood levert veel calorieën/koolhydraten maar ook veel voedingsstoffen.

Wat is beter brood of crackers?

Veel mensen vervangen brood door crackers of rijstwafels als ze willen afvallen. Maar je kunt beter gewoon volkorenbrood eten, aldus het Voedingscentrum. Brood bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die niet of veel minder in crackers en rijstwafels zitten.

Wat doet speltbrood met je darmen?

Voordelen speltbrood – We kunnen natuurlijk wel zeggen dat speltbrood supergezond is. Maar wat zit er eigenlijk in en wat zijn de voordelen? Enkele voordelen van speltbrood:

Zorgt voor een gezonde uitstraling en een sterk lichaam. In speltbrood zitten 30 tot 60% meer mineralen dan in andere graansoorten. Het bevat zink (stimuleert een gezonde uitstraling van huid, haar en nagels), koper (helpt tegen osteoporose), magnesium (werkt ontstressend) en fosfor (voor sterke botten en tanden). Helpt bij afvallen door een sterk verzadigd gevoel. Heb je net speltbrood gegeten? Dan heb je voorlopig geen honger. Er zitten namelijk langzame koolhydraten in speltbrood. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en krijg je minder snel honger. Zo blijf je uit de buurt van ongezonde versnaperingen. Speltbrood maakt blij. Met het verkeerde been uit bed gestapt? Eet speltbrood! Spelt zit vol aminozuren. Het bevat 6 van de 8 aminozuren die nodig zijn om de productie te activeren van hormonen die zorgen voor een gelukkig en opgewekt gevoel. Makkelijker te verteren. Heb je gevoelige darmen of ben je overgevoelig voor tarwe? Dan is speltbrood een echte aanrader! De gluten die in speltbrood zitten zijn beter verteerbaar dan de gluten in andere broden. Daar is geen speld tussen te krijgen! Goed ter verlaging van het cholesterolgehalte. In speltbrood zitten meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze stoffen helpen om je cholesterolgehalte te verlagen. Heb je een goed cholesterolgehalte? Dan heb je ook weer minder kans op hart- en vaatziekten. Zo blijf je gezond!

Is speltbrood van AH goed?

Anders dan tarwebrood bevat speltbrood meer eiwitten en vetten. Daardoor krijg je eerder een vol gevoel en heb je aan minder genoeg. Daarnaast zorgen de eiwitten in speltbrood ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt waardoor je minder ‘lekkere’ trek hebt.

Waarom is spelt zo gezond?

2. Heeft speltbrood een betere voedingswaarde dan tarwebrood? – Ja, uit onderzoek blijkt dat spelt meer eiwitten en meervoudig, onverzadigde vetzuren bevat dan tarwe. Het is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen dan tarwe, zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink.

Het voordeel van spelt is dat het beduidend minder phytaatzuur bevat dan tarwe. Phytaatzuur komt voor in de meeste granen, noten en zaden. Het is een stofje wat de plant beschermt tegen parasieten en bacteriën. In onze darm heeft phytaatzuur de eigenschap om mineralen te binden, deze kunnen dan niet meer opgenomen worden en verlaten met de ontlasting het lichaam.

See also:  Hoe Snel Wordt Bier Koud In Koelkast?

Het weken of kiemen van granen en noten vermindert het gehalte aan phytaatzuur. In niet alles steekt spelt met kop en schouders boven tarwe uit, zo bevat tarwe meer vitamine E en heeft het meer vezels.

Welk brood is 100% volkoren?

FABEL: meergranenbrood is altijd gezonder dan volkorenbrood – Meergranenbrood kan, maar hoeft niet gezonder te zijn dan volkorenbrood. Gewoon volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel: meel van de héle graankorrel dus. Daarom bevat het veel vezels, vitamines en mineralen.

Wat is beter grof of fijn volkoren?

Is donker brood gezonder? Kun je beter grof of fijn volkoren eten? Volkorenbrood is gemaakt van tarwe of toch niet? Volkoren is het gezondste brood omdat het van de hele graankorrel gemaakt wordt. Lees snel verder voor allerlei feiten en fabels: FEIT: volkorenmeel bevat tot 20x meer vitamines en mineralen dan bloem Een graankorrel bestaat uit: binnenin de meelkern, onderin de kiem en het buitenste vlies, de zemel.

De meeste voedingstoffen zitten in de kiem en de zemel. Bij volkorenmeel wordt de hele kern vermalen. Bloem krijg je door graan te zeven en enkel de meelkern te vermalen. Je mist dan dus de vezels, vitaminen en mineralen uit de kiem en de zemel. Extra tip: let dus bij het lezen van etiketten vooral op het onderscheid tussen meel en bloem (meel is volkoren en bloem is gezeefd).

FABEL: hoe donkerder het brood, des te gezonder Vroeger klopte dit, maar door het gebruik van mout en gekarameliseerde suiker is dat tegenwoordig niet meer. Ook zijn er bijvoorbeeld nieuwe tarwesoorten die een lichte zemel hebben. Het brood is dan ook licht.

 • Enkel de ingrediënten zeggen iets over het gehalte vezels, vitaminen en mineralen.
 • Hoe meer volkorenmeel en eventueel zaden, vruchten en noten des te gezonder het brood.
 • FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren Beide broden zijn gemaakt van de hele graankorrel dus 100% volkoren.
 • Dat betekent dat ze beiden alle voedingsstoffen van die hele korrel bevatten.

Geen verschil dus. Het enige wat een klein voordeel zou kunnen zijn van grof volkoren is dat er nog hele korrels in het brood zitten. Dit dwingt je om beter te kauwen en rustiger te eten. Dit is goed voor de vertering en het is goed om bewust te eten. FEIT: meergranenbrood kan gezonder zijn volkoren brood Aan meergranenbrood zijn extra granen en zaden toegevoegd.

Als de basis dan ook nog volkorenmeel is dan is het inderdaad nog gezonder dan een gewoon fijn of grof volkoren. Is de basis echter bloem, dan is het niet gezonder. In bloem zitten namelijk niet meer alle vezels, vitaminen en mineralen van de hele graankorrel. FEIT: van alle graansoorten kun je volkoren maken Dit is lastig en blijft verwarrend voor mensen.

Volkoren zegt alleen iets over het gebruik van de hele graankorrel. Niet welke graankorrel. Dat kan dus tarwe zijn, maar ook spelt, rogge, haver, gerst of mais. Niet al deze graansoorten zijn even geschikt om brood van te bakken en worden daarom vaak in combinatie met tarwemeel of bloem gebakken.

 1. Let op; de naam volkoren is beschermd in de bakkerswereld.
 2. Een brood mag alleen als volkoren verkocht worden (volkorentarwe, volkorenspelt, volkorenhaver etc.) als het 100% volkoren is.
 3. Je kunt dit zien op het etiket of net als bij ons op de ‘ouwel’, het papieren plakkertje op het brood.
 4. FABEL: van volkorenbrood krijg je darmverstoppingen Juist niet! Maar je moet wel voldoende drinken.2 liter vocht per dag adviseert het Voedingscentrum.

In volkorenbrood zitten heel veel vezels. Deze voedingsvezels binden zich met vocht in darmen en zetten de darmen aan tot beweging. Dit zorgt voor een goede stoelgang waardoor afvalstoffen gemakkelijk het lichaam verlaten. FEIT: het is verstandig vaker volkoren te eten Dat is een feit, maar daarmee nog niet gemakkelijk.

 1. Zeker niet als je zo van je witte boterham houdt.
 2. En dan zijn de aanbevolen 6-7 sneetjes er best veel.
 3. Meer volkoren is altijd beter.
 4. Een tarwebrood is gemaakt van tarwebloem en tarwemeel.
 5. Daar zit dus ook al volkoren in.
 6. Bij ons is dit 50%; dat is al beter iets dan niets! Of je eet 5 volkorenboterhammen en 2 witte.

Bron: voedingscentrum, brood.net en volkorenisaltijdgoed.nl

Welke supermarkt heeft beste brood?

Jan Linders Beste supermarkt in brood Foto: Onderzoeksbureau GfK heeft Jan Linders Supermarkten uitgeroepen tot de Beste supermarkt in Brood. Consumenten beoordeelde de broodafdeling van de supermarkt met een 7,65. Het is de vijftiende keer dat de supermarktketen de ranglijst aanvoert. De beste broodafdeling is onderdeel van het het GfK Versrapport 2020.

Wat is gezonder kaas of pindakaas?

Zeven producten die niet zo (on)gezond zijn als je dacht Milo Rottinghuis/Art associates Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten. Verzadigd vet (per 100 gram) Oude kaas: 22 gram Pindakaas: 9 gram Milo Rottinghuis/Art associates

See also:  Wat Is Allinson Brood?

Is roggebrood beter dan gewoon brood?

You hate it, or you love it: roggebrood! Zeker in winterse tijden kunnen liefhebbers hun geluk niet op. Ontbijten met roggebrood en boerenkaas, met boter en jam, óf natuurlijk erwtensoep met roggebrood en katenspek. Maar anderen gruwelen alleen al bij de gedachte aan de structuur en de geur van roggebrood.

Ja, waar dat aan ligt? Roggebrood is eigenlijk gewoon compleet iets anders dan bijvoorbeeld tarwebrood. Het heeft een totaal andere geur, kleur, structuur én smaak. Het is compacter, stroperiger en heeft grovere korrels. En tja, daar moet je van houden. Allemaal redenen dat sommige mensen er van gruwelen en het bij anderen niet aan te slepen is.

De bereidingswijze van roggebrood is ook heel anders dan die van tarwebrood. Roggebrood wordt namelijk niet echt gebakken, maar meer gegaard. Dat proces kan tot zo’n twintig (!) uur duren. Bij de bakker gaat het roggebrood meestal na het gewone brood de oven in.

Als de temperatuur al aan het dalen is. De oven mag tijdens de bereiding ook niet meer worden opgestookt, omdat het roggebrood anders een harde korst krijgt. Qua voedingswaarde ben je met roggebrood goed bezig. Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels.

Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus. Wie niet per se van roggebrood houdt, maar wel z’n smaak wil verbreden en af en toe wil afwisselen: er zijn verschillende soorten roggebrood.

Zowel licht als donker. Dat verschil wordt bepaald door de plek waar het brood oorspronkelijk vandaan komt. In het noorden en oosten van ons land wordt roggebrood gebakken van gebroken roggekorrels. Het binnenste van dit roggebrood is vochtig, het is donker van kleur en wat zoeter van smaak. Je kent het wel, Fries of Gronings roggebrood.

Als je dit roggebrood te stroperig vindt, zou je ook eens Brabants of Limburgs roggebrood kunnen proberen. In het zuiden wordt roggebrood namelijk wat minder vochtig en minder zoet gemaakt. In Brabant en Limburg bakken de bakkers roggebrood van gemalen rogge en tarwemeel.

Het brood is lichter van kleur en vaster van structuur, met een hardere korst. Vaak wordt er zuurdesem gebruikt, waardoor het wat zuurder van smaak kan zijn en wat meer op ‘gewoon’ desembrood lijkt. Het proberen waard, als je het ons vraagt! Voor elke broodsoort, dus ook roggebrood, geldt dat per 1 juli 2022 moet worden aangegeven of het een wit, bruin of volkorenbrood is naar gelang het gebruik van bloem, meel of volkorenmeel.

Meer informatie over het Warenwetbesluit Meel en brood lees je hier !

Hoeveel sneetjes brood per dag?

Wat is het voedingsadvies voor brood? – Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten. Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.

De bovenkant van de range geldt voor mensen die groter zijn dan gemiddeld of veel bewegen. Om te profiteren van het gezondheidsvoordeel van graanproducten zoals volkorenbrood, en om genoeg vezels, jodium en andere voedingsstoffen binnen te krijgen geldt het advies om elke dag bruin- of volkorenbrood te eten.

Lees meer over brood en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.

Wat is beter rijstwafel of brood?

Ze zijn licht en luchtig en leveren daardoor weinig energie. Vervang je bijvoorbeeld 2 sneden volkorenbrood (160 kcal) door 3 rijstwafels (80 kcal), dan bespaar je de helft aan calorieën. Rijstwafels bevatten echter niet alleen minder calorieën, maar ook veel minder voedingsstoffen dan brood.

Is het erg als je geen brood eet?

Kun je genoeg jodium binnenkrijgen als je geen brood eet? – Als je brood weglaat, krijg je ook veel minder binnen van een belangrijke voedingsstof: jodium, Nederlandse voeding bevat namelijk van nature weinig jodium, en jodium komt ook relatief weinig voor in onze grond of drinkwater.

 • Maar omdat je lichaam het wel hard nodig heeft, wordt het sinds 1942 toegevoegd aan sommige vormen van zout.
 • Vooral aan bakkerszout, waarmee de meeste bakkers hun brood bakken en ook een beetje aan sommige speciale keukenzouten die je in de supermarkt kunt kopen.
 • Doordat jodium in brood zit, komt de ziekte struma (of krop) in Nederland niet of nauwelijks meer voor.

Door brood te eten, krijg je een aanzienlijk deel van de hoeveelheid jodium binnen die je nodig hebt. Veel biologisch brood en een deel van het thuisgebakken brood bevat geen bakkerszout, en dus geen extra jodium. Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort.

Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand, verminderd leervermogen en dwerggroei. We hebben berekend wat er gebeurt als je brood weglaat uit je voedingspatroon. Dan blijkt dat het heel lastig is om voldoende voedingsstoffen, zoals jodium, binnen te krijgen.

Voor vrouwen komt er geen passende oplossing uit die berekeningen. Als je als vrouw geen brood meer eet, zou je bijvoorbeeld dagelijks 220 gram peulvruchten en 70 gram noten moeten eten, en dan nog krijg je niet voldoende jodium binnen. Voor mannen leveren de berekeningen wel een ‘passende’ oplossing op: dagelijks 900 gram groenten, 1000 gram fruit, 500 gram aardappelen en veel water.

See also:  Hoe Gezond Is Brood?

Wat is een goed en gezond ontbijt?

De ingrediënten van een gezond ontbijt – De voedingsdriehoek kan je helpen om een gezond ontbijt samen te stellen. Met de verschillende ingrediënten en een beetje inspiratie kan je bovendien naar hartenlust variëren.

Een drank: bijvoorbeeld een glas water, een glas melk of karnemelk, een kop koffie of thee zonder suiker. Volkorenbrood of een volkoren graanproduct, Kies bij voorkeur voor bruin of volkorenbrood, havermout of ongesuikerde muesli. Een stuk vers fruit als geheel, als beleg, versneden in een kommetje yoghurt of plattekaas. Versgeperst fruitsap kan ook eens ter afwisseling maar beperk het tot één klein glas en neem het tijdens de maaltijd. En waarom geen groenten bij het ontbijt? Bijvoorbeeld schijfjes komkommer en radijsjes of in de vorm van een peulvruchten- of groentespread. Een melkproduct, Geef de voorkeur aan halfvolle melkproducten zonder toegevoegde suikers. Bijvoorbeeld een glas melk, een potje yoghurt natuur of plattekaas of een sneetje kaas. Kaas als toespijs kan je ter afwisseling ook eens vervangen door een eitje of wat vlees. Hou je totale vleesinname beperkt en verkies vers vlees boven bewerkte vleeswaren. Smeer een mespuntje vetstof per snede brood. Kies voor vetstoffen die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren. Je herkent ze doordat ze zacht en makkelijk smeerbaar zijn wanneer ze uit de koelkast komen en aan de vetzuursamenstelling (minstens twee derde onverzadigde vetzuren van de totale hoeveelheid vet).

Kan je afvallen door geen brood te eten?

Conclusie: Je kunt gewoon brood blijven eten, ook als je wilt afvallen – De ‘succesverhalen’ van mensen die zijn afgevallen nadat ze gestopt zijn met brood eten zijn berust op de negatieve energiebalans die daardoor ontstaat. Het is prima om die te creëren door minder of geen brood meer te eten, maar dit kan ook op andere manieren. Het is dus niet zo dat brood zelf de boosdoener is.

Hoeveel brood mag je eten als je wilt afvallen?

Welke brood is het gezondst? – Zonder enige twijfel is volkorenbrood het voedzaamste brood. In volkorenbrood wordt immers de volledige graankorrel gebruikt: van de kiem en meelkern tot de zemel. Dat betekent dat volkorenbrood maar liefst drie keer meer voedingsvezels bevat dan witbrood.

Wat is een goed ontbijt om af te vallen?

Gezond ontbijt afvallen – Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.

Is speltbrood goed om af te vallen?

Voordelen speltbrood – We kunnen natuurlijk wel zeggen dat speltbrood supergezond is. Maar wat zit er eigenlijk in en wat zijn de voordelen? Enkele voordelen van speltbrood:

Zorgt voor een gezonde uitstraling en een sterk lichaam. In speltbrood zitten 30 tot 60% meer mineralen dan in andere graansoorten. Het bevat zink (stimuleert een gezonde uitstraling van huid, haar en nagels), koper (helpt tegen osteoporose), magnesium (werkt ontstressend) en fosfor (voor sterke botten en tanden). Helpt bij afvallen door een sterk verzadigd gevoel. Heb je net speltbrood gegeten? Dan heb je voorlopig geen honger. Er zitten namelijk langzame koolhydraten in speltbrood. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en krijg je minder snel honger. Zo blijf je uit de buurt van ongezonde versnaperingen. Speltbrood maakt blij. Met het verkeerde been uit bed gestapt? Eet speltbrood! Spelt zit vol aminozuren. Het bevat 6 van de 8 aminozuren die nodig zijn om de productie te activeren van hormonen die zorgen voor een gelukkig en opgewekt gevoel. Makkelijker te verteren. Heb je gevoelige darmen of ben je overgevoelig voor tarwe? Dan is speltbrood een echte aanrader! De gluten die in speltbrood zitten zijn beter verteerbaar dan de gluten in andere broden. Daar is geen speld tussen te krijgen! Goed ter verlaging van het cholesterolgehalte. In speltbrood zitten meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze stoffen helpen om je cholesterolgehalte te verlagen. Heb je een goed cholesterolgehalte? Dan heb je ook weer minder kans op hart- en vaatziekten. Zo blijf je gezond!