HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Welk Brood Bij Afvallen?

Welk Brood Bij Afvallen
Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.

 1. Volkorenbrood bevat veel vezels.
 2. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
 3. Vraag er naar bij je bakker, of kijk op de verpakking of er ‘volkoren’ of ‘VK’ op staat.
 4. Voor de variatie kun je ook volkoren roggebrood kiezen, dat bevat ook veel vezels.

Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham. Bekijk ook de ideeën van het Voedingscentrum over gezond en lekker broodbeleg,

Is geroosterd brood goed om af te vallen?

Dat een geroosterde boterham minder calorieën bevat dan een gewone snee brood is een fabel. De hoeveelheid calorieën per snee is namelijk gelijk: circa 83 kcal. Tijdens het roosteren verbranden er geen calorieën.

Wat is beter spelt of volkorenbrood?

Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst. Of het speltbrood of tarwebrood is maakt niet uit.

Hoeveel sneetjes brood mag een vrouw per dag?

Hoeveel boterhammen eet jij per dag? En denk je dat dat te veel of te weinig is? De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die denken dat ze maar beter minder brood kunnen eten. Gek, vinden wij dat. Zéker als we de cijfers en de aanbevelingen van het Voedingscentrum erbij pakken.

See also:  Hoe Lang Rauwe Kip Bewaren In Koelkast?

Nederlanders staan bekend als fanatieke broodeters. Al generaties lang eten we twee broodmaaltijden per dag. Een boterham met kaas, pindakaas of hagelslag is bijna symbolisch voor onze cultuur. Maar wist je dat, als puntje bij paaltje komt, Nederlanders gemiddeld te weinig brood eten? Gemiddeld eten we namelijk zo’n 134 gram brood per dag.

Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo’n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo’n 4 tot 5.

Leeftijd Man Vrouw
1 tot 3 jaar 2 – 3 2 – 3
4 tot 8 jaar 2 – 4 2 – 4
9 tot 13 jaar 5 – 6 4 – 5
14 tot 18 jaar 6 – 8 4 – 5
19 tot 50 jaar 6 – 8 4 – 5
51 tot 69 jaar 6 – 7 3 – 4
70+ jaar 4 – 6 3 – 4

Op zich geen grote ramp en vrij makkelijk (en lekker) op te vangen met 1 à 2 extra boterhammen per dag. Maar wat we eigenlijk steeds vaker zien, is de trend dat mensen niet meer maar juist mínder brood gaan eten. Een ongezonde ontwikkeling. Want zo’n advies geldt natuurlijk niet voor niets.

 1. Natuurlijk kun je brood best af en toe door andere producten vervangen.
 2. Maar veel mensen vergissen zich in de waarde van brood.
 3. Het bevat namelijk een aantal specifieke voedingsstoffen die niet per se in andere producten voorkomen.
 4. Vooral voldoende vezels en jodium zijn erg lastig uit andere voedingsmiddelen te halen.

Wie brood schrapt uit z’n voedingspatroon, moet vezels en jodium uit andere producten halen om het weer in balans te krijgen. En dat is niet zo simpel als het lijkt. Voor genoeg vezels zijn bijvoorbeeld grote aantallen groenten (560 gram), zilvervliesrijst (670 gram) of havermoutpap (7 borden) nodig.

 1. En om evenveel jodium binnen te krijgen als uit 6 boterhammen, zou je ongeveer een kilo kaas, 14 glazen melk of 8 eieren moeten eten.
 2. Ortom, brood levert in verhouding veel belangrijke voedingsstoffen op en dat in relatief weinig calorieën.
 3. En precies dat is de reden dat er voor volwassenen zo’n 4 tot 8 sneetjes per dag wordt aanbevolen.
See also:  Hoe Groot Is Een Brood?

We zijn benieuwd hoe je nu over jouw broodconsumptie denkt.

Hoeveel brood moet je per dag eten?

Wat is het voedingsadvies voor brood? – Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten. Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.

 • De bovenkant van de range geldt voor mensen die groter zijn dan gemiddeld of veel bewegen.
 • Om te profiteren van het gezondheidsvoordeel van graanproducten zoals volkorenbrood, en om genoeg vezels, jodium en andere voedingsstoffen binnen te krijgen geldt het advies om elke dag bruin- of volkorenbrood te eten.

Lees meer over brood en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.