Vlees is een belangrijke bron van kwaliteitseiwitten, B-vitaminen (B1, B3, B6 en vooral B12) en mineralen zoals ijzer en zink. Je hebt deze voedingstoffen nodig voor de groei, de goede werking en het onderhoud van je lichaam.
Eiwitten
Na water zijn eiwitten het belangrijkste bestanddeel in vlees.100 gram vers vlees bevat ongeveer 20 gram eiwitten. Eiwitten in vlees hebben het voordeel dat ze goed verteerbaar zijn en een hoge biologische waarde hebben. Vlees brengt met andere woorden alle essentiële aminozuren aan in een goede verhouding wat bijdraagt tot een goede opbouw en het onderhoud van onder meer de spieren.
- Plantaardige eiwitten, met uitzondering van soja-eiwitten, bevatten te weinig van één of meerdere essentiële aminozuren.
- Vandaar dat vegetariërs erop moeten letten om verschillende plantaardige eiwitbronnen te combineren of ze samen met melkproducten of ei te gebruiken.
- Alleen zo krijgen zij voldoende van alle essentiële aminozuren binnen.
Omdat plantaardige eiwitbronnen bovendien minder vlot verteerbaar zijn, blijkt de eiwitbehoefte van vegetariërs en veganisten 20 tot 30 % hoger te zijn dan van mensen met een gemengde voeding. Doorgaans krijgen we voldoende eiwitten binnen, maar wie te weinig of te eenzijdig eet en te veel voedingsmiddelen uit zijn voeding schrapt, riskeert ook hier tekorten.
Vitamine B12
Vitamine B12 zit van nature enkel in dierlijke producten en draagt bij tot de vorming van rode bloedcellen en de normale werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Wie geen vlees of andere dierlijke producten zoals zuivel eet, riskeert te weinig vitamine B12 binnen te krijgen en moet beroep doen op verrijkte voedingsmiddelen of voedingssupplementen.
Ijzer en zink
Vlees levert een belangrijke bijdrage aan de inname van verschillende mineralen, en in het bijzonder van ijzer en zink. Bovendien biedt vlees deze mineralen van nature aan in een gemakkelijk opneembare vorm. De ijzerabsorptie bedraagt gemiddeld 25 % uit vlees en maar 5 tot 15 % uit plantaardige voedingsmiddelen.
Door de aanwezigheid van complexvormende fytaten in granen, zaden, noten en peulvruchten, polyfenolen in thee en koffie en oxalaten in bijvoorbeeld spinazie wordt ijzer minder goed opgenomen uit plantaardige voedingsmiddelen. Vitamine C in groenten en fruit bevordert de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen.
Een kleine hoeveelheid vlees (50 g) toevoegen aan een groente- of granenschotel kan eveneens de opname van ijzer van plantaardige oorsprong (niet-heemijzer) verbeteren. Een ijzer- en zinktekort kan in alle leeftijdsgroepen optreden. Jonge kinderen, jonge en zwangere vrouwen, vegetariërs en veganisten lopen meer kans.
78 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag; 44 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag; 43 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag; 41 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag; 33 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag; 25 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag; 16 % van de benodigde hoeveelheid kalium per dag; 15 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag; 6 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte.
100 g mager varkensvlees levert gemiddeld ongeveer:
75 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B1 per dag; 41 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag; 40 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag; 38 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag; 30 % van de benodigde hoeveelheid fosfor per dag; 26 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag; 24 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag; 23 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag; 18 % van de benodigde hoeveelheid kalium per dag; 7 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag; 5 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte (*); 3 % van de gemiddelde dagelijkse toegestane hoeveelheid vet (*); 4 % van de gemiddelde dagelijkse toegestane hoeveelheid verzadigde vetzuren (*).
(*) Halfvet en vet varkensvlees brengen meer energie, vetten en verzadigde vetzuren aan:
respectievelijk 8 en 13 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte; respectievelijk 14 en 29 % van de dagelijkse toegestane hoeveelheid vet; respectievelijk 16 en 36 % van de gemiddelde dagelijkse toegestane hoeveelheid verzadigde vetzuren
100 g mager kalfsvlees levert gemiddeld ongeveer
72 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag; 43 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag; 39 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag; 24 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag; 22 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag; 17 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag; 8 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag; 5 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte
Referenties:
Belgische voedingsmiddelentabel. www.internubel.be Verordening (EU) Nr.1924/2006 van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen en Verordening (EU) Nr.1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België- 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr.9285
Bekijk alle veelgestelde vragen
Welke stoffen zitten er in vlees?
Alles wat je moet weten over vlees Vlees heeft goede en slechte kantjes. Positief? Het is een bron van eiwitten, vitaminen (zoals B1, B2, B6 en B12) en mineralen (zoals zink, ijzer, fosfor en seleen). Orgaanvlees zoals lever is rijk aan vitamine A. Maar vlees bevat ook vet en nogal wat vleessoorten hebben een relatief hoog gehalte aan verzadigd vet,
Wat is slecht aan vlees?
Vlees en gezondheid Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het eten van veel rood vlees (100 tot 120 gram per dag) hangt samen met een: 10% hoger risico op beroerte.10% hoger risico op darmkanker.
Wat als je geen vlees eet?
Minder vlees eten verlaagt je bloeddruk – Groenenberg benadrukt dat zowel een vegetarisch eetpatroon, als een eetpatroon met minder vlees, goede effecten heeft voor de gezondheid. “Geen vlees eten verlaagt je bloeddruk en vermindert daarmee de kans op hart- en vaatziektes, maar minder vlees eten helpt ook al aanzienlijk.”
Is het eten van vlees gezond?
Voedingsstoffen – Mager onbewerkt vlees staat in de Schijf van Vijf en past in een gezond voedingspatroon. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Lever is bovendien rijk aan vitamine A.
- Vlees bevat van nature eiwit en vet.
- Er zitten geen koolhydraten in.
- De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband.
- Des te vetter het vlees des te lager het eiwit gehalte en andersom.
- De voedingswaarde van vleesproducten, zoals gehaktbal, vinken, burgers en worsten, hangt af van hoe en met welk vlees het gemaakt is.
Vaak zit er veel zout in. Dat geldt ook voor bewerkt vlees en vleeswaren zoals rollade, rookvlees, bacon en ham.
Wat gebeurt er als iedereen stopt met vlees eten?
Inname van eiwitten – Wanneer je stopt met het eten van vlees kan het gevaar optreden dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt. Gelukkig komt eiwit niet alleen voor in vlees en heb je ook geen enorme hoeveelheden eiwit nodig om gezond te blijven, maar je kunt ook niet zonder.
- Goede plantaardige eiwitten kun je bijvoorbeeld vinden in linzen, biologische sojabonen, noten, quinoa, bonen, kikkererwten en spinazie.
- En ook het gebruik van plantaardig eiwitpoeder en chia zaden kunnen je dagelijkse eiwit inname verhogen.
- Hoeveel eiwit je nodig hebt, hangt af van je gewicht: ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht.
Dit vind je vast ook interessant: Zo kun je mensen overtuigen minder vlees te eten (zonder belerend vingertje)
Wat gebeurt er met je lichaam als je vlees eet?
Obesitas – Dezelfde stoffen die in hoge concentraties in dierlijke producten zijn te vinden en die uw kans op hart- en vaatziekten verhogen – vet en cholesterol – dragen zoals te verwachten ook bij aan het risico van obesitas. Veganistische voedingspatronen daarentegen bevatten weinig vet, wat betekent dat veganisten, gemiddeld gezien, slanker zijn dan hun vleesetende tegenhangers en een lagere body-mass index hebben.
Wat zit er in biologisch vlees?
Vlees: op welke keurmerken moet je letten? Wakker Dier Op welke keurmerken moet je letten? Biologisch vlees of scharrelvlees? Beter Leven keurmerk of EKO-keurmerk? Er zijn veel keurmerken in omloop. Waarop moet je letten als je onnodig lijden van kippen, varkens en koeien wilt voorkomen? Hieronder staan de meest bekende dierenwelzijnskeurmerken voor vlees. In alle supermarkten kun je het Beter Leven keurmerk vinden op vlees of op producten waarin vlees is verwerkt. De beste garantie op een goede behandeling van de dieren geeft het Beter Leven keurmerk met drie sterren: de dieren hebben veel ruimte, er is stro, ze kunnen naar buiten en pijnlijke ingrepen zijn verboden.
Hieraan worden concessies gedaan bij het twee sterren Beter Leven keurmerk. Bij het Beter Leven keurmerk met één ster zijn de dieren beter af dan in de reguliere vee-industrie, maar blijft er nog veel te wensen over. Wil je precies weten wat één, twee of drie sterren betekenen voor het leven van een kip, varken of rund? Kijk dan op de van de Dierenbescherming.
Het verschil tussen gewoon vlees en biologisch vlees is groot. Scharrelvlees zit daar tussenin. De dieren krijgen meer ruimte, stro en vaak mogen ze naar buiten. Wettelijk is niet altijd vastgelegd wat ‘scharrel’ betekent als we over scharrelvlees spreken. Een van de belangrijkste keurmerken voor slagerijen is het scharrelkeurmerk van, Voor kippen, varkens en runderen hanteert PROduCERT verschillende logo’s. Biologisch vlees kan je altijd herkennen aan het logo met het ‘groene blaadje’; het Europese keurmerk dat streng wordt gecontroleerd. Ook draagt biologische vlees bijna altijd drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Biologisch vlees wordt geproduceerd met respect voor natuur, milieu en de dieren. Aanvullend bij biologisch vlees is het : dan heeft de boer extra zijn best gedaan om rekening te houden met het milieu bij het produceren van het vlees. Denk daarbij aan het gebruik van zonne-energie. Vlees met het vind je vooral in natuurwinkels. Dit vlees komt van kleinschalige, biologisch-dynamische boerderijen, waar de dieren nog natuurlijker worden gehouden dan op biologische boerderijen. Sommige verpakkingen zijn misleidend. Dus voor je het weet heb je vlees in je kar dat diervriendelijker lijkt dan het in werkelijkheid is.