HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wat Zit Er In Fruit?

Wat Zit Er In Fruit
Wat is de voedingswaarde van fruit? – Fruit levert weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Daarnaast bevat fruit een groot aantal bioactieve stoffen, zoals carotenoïden, lycopenen en flavonoïden. Fruit levert ook koolhydraten, voornamelijk in de vorm van suiker.

 1. Daarnaast bevat fruit fruitzuren.
 2. De hoeveelheden voedingsstoffen verschillen erg tussen de verschillende fruitsoorten.
 3. Ook binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan.
 4. Afhankelijk van het ras, het seizoen, de bodem, de bemesting en het klimaat kunnen de hoeveelheden voedingsstoffen variëren.
 5. Er zijn geen aanwijzingen dat biologisch geteeld fruit meer voedingsstoffen bevat.

Er zijn aanwijzingen dat sommige fruitsoorten nu minder mineralen bevatten dan vroeger. Dit verschil kan deels verklaard worden door het verschil in meetmethodes. De verschillen tussen vroeger en nu vallen vrijwel in het niet bij de verschillen in variatie tussen fruit van dezelfde soort.

 • Vitamine C zit vooral in zwarte bessen, papaja, kiwi, citrusfruit en aardbeien. Appels bevatten weinig vitamine C. Gedroogd fruit bevat geen vitamine C. Vitamine C gaat namelijk verloren bij het drogen. Gedroogd fruit bevat wel de andere voedingsstoffen uit fruit, maar ook veel suiker.
 • Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Het zit vooral in banaan, meloen, kiwi en gedroogd fruit, zoals krenten en rozijnen. In appel zit niet zo veel kalium, maar omdat we deze vrucht veel eten, is het toch een belangrijke kaliumbron.
 • Koolhydraten leveren energie. Fruit levert dit vooral in de vorm van suiker. Daarnaast bevatten sommige fruitsoorten wat zetmeel, zoals bananen. Ongeveer 5 tot 15% van het gewicht van fruit bestaat uit suiker. Er zijn uitzonderingen. Zo bevat citroen circa 2 gram suiker per 100 gram en de dadel meer dan 30 gram per 100 gram. Gedroogd fruit bevat 45 tot 75 gram suiker per 100 gram. Uitgelekt fruit op sap uit blik of glas levert weinig extra suiker. Uitgelekt fruit op siroop uit blik of glas levert over het algemeen wel extra suiker.
 • Fruit is een goede bron van voedingsvezels, Deze zijn belangrijk voor een goede darmwerking.
 • Fruit bevat een groot aantal bioactieve stoffen, In principe kan ons lichaam zonder deze stoffen, maar mogelijk spelen ze wel een rol bij de gezondheidseffecten van groente en fruit.
 • De meeste fruitsoorten bevatten weinig of geen vetten, Olijven bevatten veel onverzadigd vet en kokosnoot veel verzadigd vet.
See also:  Wat Is Konfijten Van Vlees?

Wat is er goed aan fruit?

Fruit is een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat fruit een positief effect heeft op je gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine en inuline). Zo beschermt fruit tegen hart- en vaatziekten.

Wat is gezonder fruit of groente?

Nederland 2 april 2014 13:26 Aangepast 4 april 2014 06:05 We moeten allemaal veel meer groente en fruit eten, stelt Brits onderzoek. Maar worden we daar nou echt gezonder van? Zes vragen en antwoorden.1. Wat zegt het Voedingscentrum? Twee ons groente en twee stuks fruit, is het advies van het Voedingscentrum.

Vers, pot, blik: het is net zo gezond”, benadrukt professor Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Vers is duur en diepvriesgroente of groente uit een pot is ook te betalen voor mensen die niet zo in de slappe was zitten.” Eet fruit liever niet als puree, smoothie of sap, die glijden te gemakkelijk naar binnen en dan word je er dik van.

Het Voedingscentrum maakt geen onderscheid in de verschillende groentes en fruit. In groente en sommige soorten fruit zitten vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium.2. Wat doen die stoffen? Die vitamines krijgen we al genoeg binnen, stelt de hooglereaar.

Vezel is goed voor de stoelgang en kalium voor de bloeddruk, maar die zitten ook in ander eten.3. Dat moet nu veel meer worden, is dat haalbaar? Het huidige eetadvies, op basis van de Gezondheidsraad, stamt uit 2006. In 2015 komen er nieuwe richtlijnen. Volgens het Voedingscentrum is de huidige richtlijn haalbaar.

“Op alleen groente en fruit kan je niet leven”, zegt Katan. “Dan mis je essentiële voedingsstoffen. Je moet oppassen dat sommige mensen niet doorslaan als ze denken dat ze nooit genoeg groente en fruit kunnen eten. Een richtlijn werkt alleen als ‘wortel voor de neus’: het moet net iets meer zijn dan de mensen nu eten.

 • Als het fors meer wordt – zeven porties per dag – denken mensen ‘dat is wel erg veel’.” 4.
 • Welke waarde heeft het onderzoek dan? Katan: “Uit het onderzoek blijkt dat groente gezonder is dan fruit.
 • Daar valt wel wat voor te zeggen.
 • In fruit zit veel suiker.
 • Als je fruit perst, dan hou je een soort cola over maar dan zonder de cafeïne.
See also:  Hoe Lang Kun Je Paprika In De Koelkast Bewaren?

In groente zit veel minder suiker.” 5. Is de ene groente nog gezonder dan de andere? Dat is volgens Katan niet het belangrijkste. “Het is belangrijker dat je groente kiest die je lekker vindt en dat je wat varieert.” 6. Het onderzoek, is dat betrouwbaar? Katan twijfelt daaraan.

“Wetenschappelijk onderzoek is verschrikkelijk moeilijk. Tussen de 90 en 99 procent ervan blijkt – na een jaar of tien aan vervolgonderzoek – uiteindelijk fout te zijn. Ik denk dat dit onderzoek bij die 99 procent hoort.” Katan bestudeerde de Britse studie en constateerde dat mensen in dit onderzoek die veel groente en fruit eten ook weinig roken en veel sporten.

“Zou extra groente en fruit dan het verschil maken? Als je concludeert dat hoog opgeleide mensen die in een Volvo rijden minder vaak een hartaanval krijgen dan laag opgeleide mensen die in een Opel Astra rijden, ligt dat dan aan de auto? Of aan de volle asbak in die Opel?”

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met suiker?

Wat zijn de afkickverschijnselen van suiker? – Wanneer je plotseling stopt met suiker eten, krijg je waarschijnlijk enorme trek in zoetigheid (cravings). Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn.

Welk fruit heeft de meeste suiker?

Vergeet niet: fruit is gezond! – Er zijn vruchten die relatief veel suiker bevatten in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Voorbeelden van zoete vruchten zijn dadels, vijgen, lychee en banaan. Het feit dat er suiker in fruit zit betekent echter niet dat je het fruitschap moet overslaan! Van fruit is bewezen dat het goed is voor je gezondheid.