HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wat Voor Vlees Voor Stoofvlees?

Wat Voor Vlees Voor Stoofvlees
2. Tips voor het stoofvlees – Zorg voor de juiste kwaliteit vlees Het begint allemaal bij de basis en dus bij dat je de juiste ingrediënten in huis haalt. Ga bij je slager langs en vraag om lokaal rundvlees wat zich goed laat stoven. Kies het juiste soort vlees Nu je weet waar je de beste kwaliteit vandaan kunt halen, is het belangrijk het juiste stukje vlees te kiezen.

 • Volgens topslager Barry van Leeuwen is hierin een veelgemaakte fout dat er vaak voor mager vlees gekozen wordt.
 • Voor stoofvlees is een beetje vet lekkerder, want dat geeft meer smaak af.
 • Riblappen, runderlappen en sukadelappen zijn ideaal.
 • Die hebben namelijk veel beweging gehad en hebben genoeg vet, die worden tijdens het stoven erg mals.

Snijd het vlees op de juiste manier Doordat riblappen een wat grovere, draadjesachtige structuur hebben zijn deze goed geschikt om in stukken te snijden. Runderlappen kun je ook het beste in stukjes snijden, dat wordt ook vaak hacheevlees genoemd. Sukadelappen hebben een fijne structuur en een zeen in het midden, dat is een mooi stuk vlees om in z’n geheel te stoven.

Welk vlees gebruiken voor stoofvlees?

Rusten – Ook is het belangrijk om stoofvlees te laten rusten. Het samentrekkende collageen duwt immers het vocht uit het vlees tijdens de verhitting. Maar tijdens het afkoelen in de jus neemt vlees als een spons weer vloeistof op, met gemak 40 procent! Dat is ook de reden dat veel mensen stoofvlees een dag later op z’n lekkerst vinden.

 • Welk vlees gebruik je voor suddervlees of stoofvlees? Goed nieuws: bijna ieder stuk rundvlees kun je stoven en het wordt uiteindelijk lekker.
 • Al is het een beetje zonde van een stuk ossenhaas of entrecote Riblappen, sukadelappen, runderlappen, braadlappen, klapstuk, het kan allemaal.
 • De stooftijd kan wel wat verschillen, natuurlijk.

Meer bindweefsel kost meer tijd maar is ook lekkerder en meer vet geeft ook meer smaak. De kwaliteit van je vlees zal ook terug te proeven zijn in je gerecht: bezuinig dus niet op je vlees!

Welk stuk van de koe voor stoofvlees?

Gesponsord — Past er iets beters bij de herfst dan hartverwarmende stoofpotjes? Oma’s draadjesvlees, smakelijke hachee, Franse boeuf bourguignon, Vlaamse stoverij met dikke frieten; je mag mij er diep in de nacht voor wakker maken! Maar hoe maak je zo’n verrukkelijke stoofpot? Welk vlees kun je het best gebruiken? Wat is het geheim achter mals en boterzacht stoofvlees, dat prachtig uiteenvalt zodra je er teder op drukt? Tijdens een speciale workshop in Amsterdam werden alle stoofpotgeheimen ontrafeld.

Hier leerde ik samen met andere foodbloggers onder meer wat Irish Beef-runderen zo speciaal maakt, en waarom juist dat vlees zo geschikt is om te stoven. Welke delen van het rund daarvoor ideaal zijn, liet slager Barry zien van slagerij Hesseling Vlees uit Purmerend. En chef-kok Andrés Delpeut van restaurant Anna trakteerde ons op een heuse stoofvleesproeverij! Wat is stoven? Stoven is het garen van vlees in een (braad)pan.

Het bakproces begint met het dichtschroeien van het vlees en het aanbakken van het zogeheten bouguet (mengsel van groenten, harde kruiden en specerijen). Het baksel wordt afgeblust met wijn, bier of een zachte azijn als balsamico. Om het stoofproces te starten wordt het baksel verrijkt met een geurige vloeistof; bijvoorbeeld wijn, bier, fond, bouillon, kokosmelk of zelfs jus d’ orange! De stoofgeheimen Geheim 1: goed vlees Het grootste geheim van een werkelijk lekkere stoofpot is het vlees zelf.

 • Tijdens de workshop ontdekte ik dat Iers rundvlees ideaal is om te stoven.
 • Wat maakt Iers rundvlees zo geschikt om te stoven? Ierse koeien leven vrijwel het hele jaar buiten in groepen op uitgestrekte landerijen.
 • Ze bewegen dus veel en hun dieet bestaat voor meer dan 95% uit mals, sappig gras.
 • Dat zorgt voor smakelijk en mooi gemarmerd vlees voorzien van een goede vetbedekking.

Ideaal stoofvlees, want juist het vet houdt het vlees mals en sappig. Ierse boeren houden er een kleinschalige, extensieve veeteelt op na. Gemiddeld slechts 32 koeien per boer en een ruime hoeveelheid land maken dat het grasland de gelegenheid krijgt om na begrazing te herstellen.

De koeienmest wordt in de winter verzameld en is samen met – de in Ierland weelderig groeiende – klaver de perfecte combinatie tegen het gebruik van kunstmest. Welk deel van de koe is het meest geschikt? Delen van de koe die veel bewogen hebben, zoals de nek, de borst of de schouder, zijn het meest geschikt om te stoven.

Dit vlees bevat veel spieren en bindweefsel, dat tijdens het stoven langzaam oplost en het vlees lekker mals maakt. Veelgebruikte delen uit de hals en de borst om te stoven zijn:

Runderriblap – Riblappen komen uit de hals van de koe. Ze hebben een wat grovere draadjesachtige structuur en worden vaak in kleinere stukken gesneden.

(Magere) runderlap – Dit stuk komt uit de borst van de koe en is magerder dan een riblap. Gesneden runderlap wordt vaak hacheevlees genoemd. Veel Nederlanders stoven met mager vlees, maar eigenlijk is het lekkerder om wat vetter vlees te gebruiken. Vet houdt het vlees mals en sappig en geeft veel smaak af. Het meeste vet smelt tijdens de bereiding en proef je dus niet als zodanig terug.

Sukadelappen – Dé stoofvleesfavoriet van slager Barry en chef-kok Andrés is sukade, afkomstig uit de schouder van het rund. Het heeft een fijne structuur en is bekend om de zeen in het midden. Ook deze lost tijdens het stoven grotendeels op. Sukade is een mooi stukje vlees om in z’n geheel te stoven.

Stooftijden In het algemeen geldt: hoe langer je stooft, hoe zachter en dus lekkerder het vlees wordt. Als je het vlees in zijn geheel gaat stoven – bijvoorbeeld sukadelapjes – trek er dan wat extra tijd voor uit. Vlees is een natuurproduct en uit eigen ervaring weet ik dat de stooftijd van hetzelfde stukje vlees toch steeds kan verschillen. (Lees ook de tips en tricks bij geheim 3.)

Magere runderlappen: 1,5-2 uur (in blokjes) Riblappen: 2-3 uur (in blokjes) Sukadelappen: 3-4 uur (in blokjes)

Geheim 2: smaakmakers — de smaakgeheimen va n chef-kok Andrés Delpeut Groenten en kruidenbouquet Bak het rundvlees aan met ui, knoflook, wortel, selderij, prei en een kruidenbouquet van rozemarijn, tijm en/of oregano. Andere kruiden en specerijen die goed passen bij een runderstoof zijn die met een stevige smaak: salie, mosterd, paprika, (cayenne)peper.

Afblussen met vocht Daarna afblussen met vocht: bouillon, wijn, bier of voor een verrassende twist kokosmelk of sinaasappelsap. Kruiden Gebruik ook harde kruiden in een stoofpot. Bijvoorbeeld kruidnagel of laurierblad. Andere smaakmakers zijn een kaneelstokje, citroengras of steranijs. Zuurtje Vroeger werd er altijd een zuur ingrediënt toegevoegd om het vlees malser te maken en het langer te kunnen bewaren.

Iers rundvlees is van nature erg mals waardoor een zuurtje niet nodig is. Maar het kan natuurlijk wel lekker zijn. Denk aan een scheutje balsamico-azijn, tomatenpuree, wijn, of limoen of citroensap. Geheim 3: tips en tricks van chef-kok Andrés Delpeut

Gebruik een speciale braadpan met dikke bodem, bij voorkeur van gietijzer. Stoven mag niet te snel gaan. Breng het toegevoegde kookvocht eerst aan de kook en zet het vuur dan laag. Het vocht mag gedurende de stooftijd niet meer koken, slechts héél zachtjes pruttelen. Zet de pan op de kleinste pit, eventueel met een vlamverdeler eronder en leg het deksel een beetje schuin, zodat de hitte weg kan. Bereid het stoofvlees desnoods verder in de oven als het met de vlamverdeler toch nog te snel gaat. Breng in dat geval eerst het stoofvocht aan de kook en zet de pan dan met deksel erop in een voorverwarmde oven van 90 graden. Controleer af en toe of het vocht niet kookt. Zet de temperatuur eventueel iets hoger of lager, maar houd de temperatuur wel tussen de 90 en 100 graden. Hoe langer je stooft, hoe zachter en lekkerder het vlees wordt. Het vlees is goed als je met de vingers gemakkelijk de vezels uit elkaar kunt duwen. Om de smaak van de saus nog sterker te maken of er een lekkere jus van te maken, haal je het vlees uit de pan (warm houden onder alufolie) en laat je het vocht op hoog vuur zonder deksel inkoken. Als de saus de gewenste dikte heeft kan het vlees weer terug in de pan.

See also:  Hoe Lang Moedermelk Bewaren Buiten Koelkast?

De tips en tricks van Andrés voor stoofvleesbereiding kun je ook bekijken in dit filmpje op KoeTube. Irish Beef Challenge – wie maakt het lekkerste stoofvleesgerecht? Op KeukenLiefde vind je meerdere stoofvleesgerechten. Maar geïnspireerd door Irish Beef, chef-kok Andrés en slager Barry duik ik binnenkort opnieuw mijn keuken in voor het lekkerste stoofvleesgerecht.

Wat is het verschil tussen draadjesvlees en stoofvlees?

Gastropedia Het eindresultaat is altijd het resultaat van je keuzes, Bij slowcooking van vlees draait het om de verhouding tussen spierweefsel en bindweefsel. Vet is dan even minder belangrijk. Voor de smaak wel, want vet is natuurlijk lekker. Vet heb je altijd nodig in je stoofpotten om je aroma’s vast te houden.

 1. Een scheutje olie of een lik boter bij mager vlees is dus geen slecht idee.
 2. Spierweefsel is belangrijk: het moet mals en zacht worden.
 3. Bij slowcooking wordt het eerst taai en pas daarna weer mals bij het stoven.
 4. En dan komt hamvraag : wil je dat het uit elkaar valt en iets droger is (zoals als ouderwets draadjesvlees) of dat het een zacht en mals stukje met een smeuïge jus wordt zoals in een restaurant? Even vooruit lopen: lang (3 à 4 uur) en heet (tussen 91 en 98 °C) geeft draadjesvlees, langer (6 à 7 uur) maar minder heet (tussen 72 en 91 °C) geeft stoofvlees.

Spieren die vaak gebruikt worden bevatten vaak veel bindweefsel. De beweging die het dier gehad heeft en de leeftijd wegen echt wel mee in de bereidingstijd. Bereidingstijden zijn dus niet altijd hetzelfde, maar de richtlijnen wel. Temperatuur is ook belangrijk: je moet minstens de 72 °C passeren voor sappig vlees.

 1. Dan heb je echter nog wel veel tijd nodig: hoe lager de temperatuur, hoe langer de bereidingstijd.
 2. Bij langdurige verhitting boven de tussen de 75 °C en 91 °C verandert collageen in zachte, gelatine.
 3. Dat is lekker smeuïg en het vlees wordt zacht.
 4. Ook blijft je jus wat binding houden.
 5. Om liever niet boven de 91 °C, dan wordt gelatine weer afgebroken.

Dat duurt wel even, 5 minuten op iets te hoog vuur maakt echt niet zoveel uit. Zuren uit bijvoorbeeld wijn of tomaten laten het vlees ook uitdrogen. Daarnaast zorgen ze dat de Maillard-reactie minder sterk wordt. Dat is die heerlijk diepe smaak van gebakken of gestoofd vlees.

Beter is het om de hoeveel zuren te beperken of aan het eind pas toe te voegen. En heb je dat toch gedaan of is je jus niet mooi dik geworden? Eén of 2 blaadjes geweekte gelatine toevoegen mag best. #smokkelen Ook is het belangrijk om stoofvlees te laten rusten. Het samentrekkende collageen duwt immers het vocht uit het vlees tijdens de verhitting.

Maar tijdens het afkoelen IN de jus neemt vlees als een spons weer vloeistof op, met gemak 30 à 40 procent! Dat is ook de reden dat veel mensen stoofvlees een dag later op z’n lekkerst vinden: het is weer sappig. Wanneer gebruik je welk vlees Maar welk vlees gebruik je voor suddervlees of stoofvlees ? Goed nieuws: bijna ieder stuk rundvlees kun je stoven en het wordt uiteindelijk lekker.

 • Al is het een beetje zonde van een stuk ossenhaas of entrecote Riblappen, klapstuk, sukadelappen, runderlappen, braadlappen, het kan allemaal.
 • De stooftijd kan wel wat verschillen.
 • Meer bindweefsel kost meer tijd maar is ook lekkerder en meer vet geeft ook meer smaak.
 • De kwaliteit van je vlees zal ook terug te proeven zijn in je gerecht: bezuinig dus nooit op je vlees! Vlees langzaam garen kan in de pan met deksel, in de niet te warme oven, in de, op de en natuurlijk,

Vandaag beperk ik me tot de pan, die je natuurlijk wel in de oven kunt zetten. Hang dan je kernthermometer in de pan en speel met je oven tot de vloeistof de gewenste temperatuur krijgt. Grappig: waarschijnlijk moet je de oven 30 à 40 °C hoger zetten, houdt dit goed in de gaten.

 • Mijn favo recept: dikke riblappen stevig aanbakken in de pan met een beetje op het vlees.
 • Dat geeft direct een volle baksmaak en de jus krijgt een lekkere, lichte binding.
 • Het aanbakken doe ik in, want erbrandt op te hoge temperatuur.
 • Dan haal ik het vlees uit de pan en bak ik de overige ingrediënten zoals uien, knoflook, wortelen of bleekselderij.

Net wat er in de koelkast ligt of in de kruidentuin staat. Dan blus ik de pan af met heet water of hete bouillon. Als alles weer heet is geworden op hoog vuur voeg ik het vlees weer toe met daarbij een klont boter. Koude vloeistoffen bij warm vlees gooien zorgt immers ook voor tijdelijke doch langere taaiheid.

Tijdens het stoven gaat het deksel erop. Het proces gaat dan sneller en kost minder energie. Mocht het gaan koken zet ik het deksel wat schuin en zet ik de vlamverdeler onder de pan. En het vuur lekker laag natuurlijk. Op het eind voeg ik wat rode wijn of donker bier toe en kruiden. Rode wijn kun je ook apart wat inkoken.

Verse kruiden als en doe ik op een kwartiertje voor het einde, alleen laurier kan wat vroeger. Specerijen als, en mogen wat langer: 1 of 2 uur is geen probleem. Het geheel laat ik zo’n 4 uur rond de 85 °C tot het vlees lekker zacht is. Het vuur mag dan uit en ik laat het zeker zo’n 2 uur staan.

 • Vlak voor het eten zet ik het vuur nog even aan om het stoofvlees op te warmen.
 • Dat is voor mij het ultieme stoofvlees.
 • En ook lekker de volgende dag.
 • Voeg nooit koude vloeistof toe aan heet vlees.
 • Blokjes en dunne plakjes vlees zijn sneller klaar dan dikke plakken.
 • Op het einde gelatine toevoegen is een beetje vals spelen, maar dat mag.
See also:  Waar Wordt Glutenvrij Brood Van Gemaakt?

• Controleer de temperatuur ieder uur en gebruik zo nodig een vlamverdeler. • Laat stoofvlees altijd even rusten zodat het smeuïger wordt. • Voeg zuren en vluchtige aroma’s pas op het laatst toe. • Gebruikt een goede kwaliteit vlees, liefst wat dikkere stukken met een randje vet. : Gastropedia

Wat ipv hamlappen?

Gebruik in plaats van hamlappen een iets vettere vleessoort, zoals schouderlappen of speklapjes. De marinade in dit recept kan ook gebruikt worden voor spareribs/krabbetjes.

Welke kruiden doe je bij stoofvlees?

Stoofvleeskruiden zijn over het algemeen een mengeling van mosterdzaad, peper, kruidnagel, nootmuskaat, foelie, piment en laurierblad.

Hoe krijg je hachee vlees mals?

Hachee Home Made || SEKK Recepten 1 Bestrooi het vlees met bloem, zout en peper. Bak de helft van het vlees in 2 eetlepels olie in de stoofpan rondom bruin en haal na een paar minuten uit de pan. Herhaal dit met de rest van het vlees.2 Smelt de boter in de stoofpan en fruit de uien glazig.

 1. Voeg het vlees toe evenals laurier, kruid- nagels* en warme bouillon.
 2. Breng tegen de kook aan, zet de pan op de laagste pit en stoof 2 uur met het deksel voor vier vijfde op de pan.3 Controleer na 2 uur of de hachee nog vochtig genoeg is en voeg zo nodig wat bouillon toe.
 3. Roer ook de appelstroop door de hachee.4 Laat nog 1 uur stoven, verwijder laurier en kruid- nagel, controleer de garing én de smaak en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Binding Om met het hachee maken een mooie binding te krijgen, bestrooi je het vlees met bloem, voordat je het gaat bakken. “Doordat je warme bouillon toevoegt, wordt het vlees heel mals. Er gaat behoorlijk wat bouillon bij, dus als je de bloem niet gebruikt, krijg je een vrij natte hachee.” Olie en boter Ook is het slim om het vlees eerst in olie te bakken en vervolgens pas boter toe te voegen.

Boter verbrandt namelijk heel snel als je erin gaat bakken. “Ik bak alles in olie. Bij biefstuk bijvoorbeeld bak ik het in olie en als het aan één kant is dichtgeschroeid voeg ik pas de boter toe en zet ik het vuur lager, puur voor de smaak die boter. Zo ook bij hachee bak ik het vlees aan in olie. Als het eenmaal is dichtgeschroeid en ik ga verder met de opbouw van het gerecht en de andere ingrediënten, dan pas voeg ik de boter toe.

Vooral als smaakmaker.” Pure/rode kool torentje: Maak een rondje puree op het bord, hierop een rondje rode kool, dan weer een rondje puree ect. dit smaakt niet alleen lekker maar ziet er ook origineel uit. Variatie: Dit gerecht kan ook met rode wijn worden klaargemaakt.

Vervang bouillon voor de helft door wijn. Houdt u van een meer zoetige hachee, bindt dan het braadvocht als het vlees door en door gaar is met twee verkruimelde plakken ontbijtkoek. Vervang de grote uien door 250 gram gepelde, hele sjalotjes. Voeg aan de hachee tegelijk met de ui, peperkorrels et cetera een stuk of 8 gedroogde pruimen zonder pit toe.

Hachee variaties Een bekende variatie met hachee is natuurlijk hachee met rode kool of hachee met aardappelpuree. Liever vegetarisch? Maak dan eens de paddenstoelenhachee Al het benodigde vlees in onze recepten is te vinden in onze vleespakketten. Deze kunt u hieronder bestellen.

Is stoofvlees vettig?

2. Tips voor het stoofvlees – Zorg voor de juiste kwaliteit vlees Het begint allemaal bij de basis en dus bij dat je de juiste ingrediënten in huis haalt. Ga bij je slager langs en vraag om lokaal rundvlees wat zich goed laat stoven. Kies het juiste soort vlees Nu je weet waar je de beste kwaliteit vandaan kunt halen, is het belangrijk het juiste stukje vlees te kiezen.

Volgens topslager Barry van Leeuwen is hierin een veelgemaakte fout dat er vaak voor mager vlees gekozen wordt. Voor stoofvlees is een beetje vet lekkerder, want dat geeft meer smaak af. Riblappen, runderlappen en sukadelappen zijn ideaal. Die hebben namelijk veel beweging gehad en hebben genoeg vet, die worden tijdens het stoven erg mals.

Snijd het vlees op de juiste manier Doordat riblappen een wat grovere, draadjesachtige structuur hebben zijn deze goed geschikt om in stukken te snijden. Runderlappen kun je ook het beste in stukjes snijden, dat wordt ook vaak hacheevlees genoemd. Sukadelappen hebben een fijne structuur en een zeen in het midden, dat is een mooi stuk vlees om in z’n geheel te stoven.

Is ribeye geschikt om te stoven?

Meer Ribeye gerelateerde vragen – Een Ribeye wordt gekruid met olie, zout en peper. Smeer de biefstuk in met olijfolie voordat je hem aan beide kanten bakt. Het is het beste om een ribeye kort voor het bakken te kruiden, omdat het zout tijdens dat proces vocht aan het vlees onttrekt, waardoor de smaakintensiteit van dit gerecht afneemt doordat de smaakbronnen verdund worden.

 1. Een Ribeye is het meest malse stuk rundvlees dat je kunt vinden.
 2. Zijn beroemde dikke vetlaag zorgt voor een rijke, boterachtige smaak en fluweelzachte textuur die bij elke hap in uw mond smelt.
 3. Een Ribeye is het perfecte vlees, ongeacht wat je lekker vindt.
 4. Als een kleine eter 180 gram van dit smaakvolle en sappige stuk rundvlees wenst, dan is voor zware eters of echte vleesliefhebbers 250 beter geschikt! Een Ribeye is een stuk rundvlees uit het ribstuk.

Een portie van 100 gram bevat 9,4 gram vet, waarvan 4,5 gram verzadigde vetten zijn, die als ongezond voor hart en bloedvaten worden beschouwd omdat ze bij sommige mensen het cholesterolgehalte kunnen verhogen (1). Onverzadigde vetten zoals olijfolie of avocado bevatten minder dan de helft van de hoeveelheid die in een Ribeye steak zit en bieden dus meer gezondheidsvoordelen als je ze gebruikt om vlees in te bakken Een Ribeye is een biefstuk waarvan het bot is weggesneden, maar het wordt als een biefstuk beschouwd omdat er vaak stukjes en beetjes vet in zitten.

 1. Soms betekent dit dat je meer smaakrijk vlees voor je geld krijgt dan wanneer de hele rib-eye alleen uit spiervlees zou bestaan.
 2. Een Ribeye is een soort biefstuk die je kunt stoven.
 3. Als het vlees te lang gekookt heeft, is het geschikter voor deze manier van bereiden dan voor andere, zoals braden of grillen, die meestal minder tijd vergen en hogere temperaturen hebben.

Een Ribeye is een soort biefstuk die medium gebakken moet worden geserveerd. Wat betekent dat? Medium rare betekent dat het vlees minder dan minuten is gegaard en nog steeds roze is in het midden, dus sappig en heerlijk! Kun je dus rauwe ribeyes eten? Ja, maar je kunt ze het beste koken omdat koken alle bacteriën op je voedseloppervlakten of binnenin doodt.

Een Ribeye is een stuk vlees dat afkomstig is van het hart van de fijne rib en de lende. De naam “Ribeye” is ook afgeleid van de vetrand die erdoorheen loopt, vetweefsel genaamd, of kortweg “rib-eye pad”. Een Ribeye, of ribsteak, is een stuk rundvlees zonder bot, met een oogvormige plak vet die rond de rand loopt.

See also:  Wat Is Mals Vlees?

De beste manier om dit mooie stuk vlees te bereiden? Op de grill! Bereid het wel eerst voor, zodat de smaak wordt versterkt door de rokerige smaak van het grillen en barbecueën. Ribeye is een van de meest populaire stukken rundvlees. Het is een deel van de rug dat je bij koeien vindt net voor ze hun welbekende Ribeyes krijgen, en het kan eigenlijk op veel verschillende manieren worden gebruikt omdat ribsteakvlees een uitermate geschikte textuur heeft om pulled beef mee te maken.

Wat is het verschil tussen draadjesvlees en stoofvlees?

Gastropedia Het eindresultaat is altijd het resultaat van je keuzes, Bij slowcooking van vlees draait het om de verhouding tussen spierweefsel en bindweefsel. Vet is dan even minder belangrijk. Voor de smaak wel, want vet is natuurlijk lekker. Vet heb je altijd nodig in je stoofpotten om je aroma’s vast te houden.

 • Een scheutje olie of een lik boter bij mager vlees is dus geen slecht idee.
 • Spierweefsel is belangrijk: het moet mals en zacht worden.
 • Bij slowcooking wordt het eerst taai en pas daarna weer mals bij het stoven.
 • En dan komt hamvraag : wil je dat het uit elkaar valt en iets droger is (zoals als ouderwets draadjesvlees) of dat het een zacht en mals stukje met een smeuïge jus wordt zoals in een restaurant? Even vooruit lopen: lang (3 à 4 uur) en heet (tussen 91 en 98 °C) geeft draadjesvlees, langer (6 à 7 uur) maar minder heet (tussen 72 en 91 °C) geeft stoofvlees.

Spieren die vaak gebruikt worden bevatten vaak veel bindweefsel. De beweging die het dier gehad heeft en de leeftijd wegen echt wel mee in de bereidingstijd. Bereidingstijden zijn dus niet altijd hetzelfde, maar de richtlijnen wel. Temperatuur is ook belangrijk: je moet minstens de 72 °C passeren voor sappig vlees.

 1. Dan heb je echter nog wel veel tijd nodig: hoe lager de temperatuur, hoe langer de bereidingstijd.
 2. Bij langdurige verhitting boven de tussen de 75 °C en 91 °C verandert collageen in zachte, gelatine.
 3. Dat is lekker smeuïg en het vlees wordt zacht.
 4. Ook blijft je jus wat binding houden.
 5. Om liever niet boven de 91 °C, dan wordt gelatine weer afgebroken.

Dat duurt wel even, 5 minuten op iets te hoog vuur maakt echt niet zoveel uit. Zuren uit bijvoorbeeld wijn of tomaten laten het vlees ook uitdrogen. Daarnaast zorgen ze dat de Maillard-reactie minder sterk wordt. Dat is die heerlijk diepe smaak van gebakken of gestoofd vlees.

 • Beter is het om de hoeveel zuren te beperken of aan het eind pas toe te voegen.
 • En heb je dat toch gedaan of is je jus niet mooi dik geworden? Eén of 2 blaadjes geweekte gelatine toevoegen mag best.
 • Smokkelen Ook is het belangrijk om stoofvlees te laten rusten.
 • Het samentrekkende collageen duwt immers het vocht uit het vlees tijdens de verhitting.

Maar tijdens het afkoelen IN de jus neemt vlees als een spons weer vloeistof op, met gemak 30 à 40 procent! Dat is ook de reden dat veel mensen stoofvlees een dag later op z’n lekkerst vinden: het is weer sappig. Wanneer gebruik je welk vlees Maar welk vlees gebruik je voor suddervlees of stoofvlees ? Goed nieuws: bijna ieder stuk rundvlees kun je stoven en het wordt uiteindelijk lekker.

Al is het een beetje zonde van een stuk ossenhaas of entrecote Riblappen, klapstuk, sukadelappen, runderlappen, braadlappen, het kan allemaal. De stooftijd kan wel wat verschillen. Meer bindweefsel kost meer tijd maar is ook lekkerder en meer vet geeft ook meer smaak. De kwaliteit van je vlees zal ook terug te proeven zijn in je gerecht: bezuinig dus nooit op je vlees! Vlees langzaam garen kan in de pan met deksel, in de niet te warme oven, in de, op de en natuurlijk,

Vandaag beperk ik me tot de pan, die je natuurlijk wel in de oven kunt zetten. Hang dan je kernthermometer in de pan en speel met je oven tot de vloeistof de gewenste temperatuur krijgt. Grappig: waarschijnlijk moet je de oven 30 à 40 °C hoger zetten, houdt dit goed in de gaten.

Mijn favo recept: dikke riblappen stevig aanbakken in de pan met een beetje op het vlees. Dat geeft direct een volle baksmaak en de jus krijgt een lekkere, lichte binding. Het aanbakken doe ik in, want erbrandt op te hoge temperatuur. Dan haal ik het vlees uit de pan en bak ik de overige ingrediënten zoals uien, knoflook, wortelen of bleekselderij.

Net wat er in de koelkast ligt of in de kruidentuin staat. Dan blus ik de pan af met heet water of hete bouillon. Als alles weer heet is geworden op hoog vuur voeg ik het vlees weer toe met daarbij een klont boter. Koude vloeistoffen bij warm vlees gooien zorgt immers ook voor tijdelijke doch langere taaiheid.

Tijdens het stoven gaat het deksel erop. Het proces gaat dan sneller en kost minder energie. Mocht het gaan koken zet ik het deksel wat schuin en zet ik de vlamverdeler onder de pan. En het vuur lekker laag natuurlijk. Op het eind voeg ik wat rode wijn of donker bier toe en kruiden. Rode wijn kun je ook apart wat inkoken.

Verse kruiden als en doe ik op een kwartiertje voor het einde, alleen laurier kan wat vroeger. Specerijen als, en mogen wat langer: 1 of 2 uur is geen probleem. Het geheel laat ik zo’n 4 uur rond de 85 °C tot het vlees lekker zacht is. Het vuur mag dan uit en ik laat het zeker zo’n 2 uur staan.

 1. Vlak voor het eten zet ik het vuur nog even aan om het stoofvlees op te warmen.
 2. Dat is voor mij het ultieme stoofvlees.
 3. En ook lekker de volgende dag.
 4. Voeg nooit koude vloeistof toe aan heet vlees.
 5. Blokjes en dunne plakjes vlees zijn sneller klaar dan dikke plakken.
 6. Op het einde gelatine toevoegen is een beetje vals spelen, maar dat mag.

• Controleer de temperatuur ieder uur en gebruik zo nodig een vlamverdeler. • Laat stoofvlees altijd even rusten zodat het smeuïger wordt. • Voeg zuren en vluchtige aroma’s pas op het laatst toe. • Gebruikt een goede kwaliteit vlees, liefst wat dikkere stukken met een randje vet. : Gastropedia

Wat zijn de draadjes in draadjesvlees?

Typische ingrediënten van stoofvlees Stoofvlees (of suddervlees of hachee ) is vlees dat op laag vuur gedurende lange tijd gegaard is ( gestoofd ) om het mals te maken. Tijdens het sudderen worden stoffen als collageen en elastine afgebroken die het vlees stug houden.

Doordat de structuur van rundvlees uit vezels bestaat, valt het na het sudderen in draden uit elkaar. Het vlees wordt gewoonlijk eerst aangebraden en kan dan met water gestoofd worden, maar ook met andere vloeistoffen die een eigen smaak hebben, zoals wijn of bier, Vaak moet tijdens het sudderen het vocht af en toe bijgevuld worden.

Soms worden er andere ingrediënten met het vlees meegestoofd voor de smaak of om het vlees mals te maken, zoals uien, een tomaat, laurierblaadjes of kruidnagels,