HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wat Voor Vlees Is Spareribs?

Wat Voor Vlees Is Spareribs
Herkomst van de Sparerib – Waar denk je dat de naam spareribs vandaan komt? Het heeft niets te maken met het Engelse woord ‘spare’, wat reserve of overtollig betekent. De naam ‘spareribs’ komt juist van een plek dichter bij huis. Het is afkomstig van het Oudnederlandse of Nederduitse woord ribbesper, ofwel ‘rib aan het spit’.

De Engelsen namen het over, husselden de woorden een beetje en zo ontstond het woord spareribs. Dat woord waaide de Noordzee over. Ironisch genoeg gebruiken we nu een Engels woord dat hier ontstond. Uit welk gedeelte van het dier komen de spareribs? De naam zegt het al: het zijn de ribben van een varken.

Om precies te zijn van de flank van het varken, namelijk het vlees dat onder de borst, schouders en maag zit. Het middelste deel van de ribben dus. Dit zijn de “klassieke” spareribs. Daarnaast kennen we ook de baby back ribs of vleesribben, die komen van het gedeelte dat tegen de ruggengraat aan ligt.

Heb je spareribs van een koe?

De lekkerste short ribs – Beef short ribs zijn een prachtige zachte variatie op de bekende spareribs en u kunt ze gemakkelijk online kopen. Iedereen kent spareribs, maar meestal alleen van het varken. Minder bekend zijn de spareribs van het rund. Er zijn twee bekende soorten beef ribs: de chuck ribs en de short rib.

Is sparerib koe of varken?

Spareribs (En: spare ribs, magere ribbetjes) is een vleesgerecht van geroosterd vlees aan varkensribben.

Waar is een spareribs van gemaakt?

Vlees informatie – Spareribs ofwel ‘magere ribbetjes’. Dit is een gerecht dat over de hele wereld gegeten wordt. Het zijn de delen van de varkensribben, afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders. Het vlees zit op en tussen de botjes, afhankelijk van de grootte. Spareribs zijn vaak al gemarineerd en voor gegaard. ‘Pure’ ribbetjes worden veel gebruikt in erwtensoep.

Waarom is spareribs zo duur?

blast from the past | Smulweb Blog (onderdeel Jumbo)

 • ik las een oud artikel uit het NRC, en dacht huhh, dat lag vroeger bij ons op de,
 • uit de tijd dat krabbetjes, want daar gaat dit over nog geen heten, en naar nu blijkt ( daarom waren die dingen altijd zo zwart en taai ) op een verschrikkelijke manier mishandeld zijn door mijn pa, maar dat terzijde.
 • een goede slager weet het verschil schijnbaar tussen krabbetjes en spareribs, ik nu ook
 • quote NRC “

Die legde uit dat vroeger de voorste drie ribben van het met omhullend, die bij het uitsnijden op de schouder achterbleven, werden ‘afgelicht’. Dat waren de krabbetjes van mijn moeder. De rest van de ribben werd meestal uitgebeend, maar sinds de opmars van de spareribs worden de ronde(re) buikribben met tussen- en onderliggend vlees als spareribs verkocht en de plattere delen van de ribben als krabbetjes.

 1. unquote NRC “
 2. feit : krabbetjes bevatten meer vlees, feit krabbetjes zijn taaier en verdienen een langzame garing.
 3. feit: spareribs zijn belachelijk duur voor wat het eigenlijk is, het vlees bot gehalte is natuurlijk helemaal scheef en ik gok dat diverse marinades bij de slagers qua ingrediënten duurder is dan de inkoop prijs van het vlees.
 4. krabben zijn dus uitermate geschikt voor stoofpotten, en dat soort zaken.
 5. mijn eerst volgende project zal dan ook pulled krab zijn, heel lang, en heel langzaam gesudderd,
 6. kunt u iets met deze informatie? geen idee,
 7. online ff zoeken naar diverse slagers, levert wel wat op namelijk echte krabbetjes zijn goedkoper, dan ribs, laat je dus niet neppen !

gemiddeld kosten ze zo,n 9 euro per kilo, ribs naturel 11.- en ribs voorgegaard en gemarineerd 14.- das 5 euro voor meer vlees, minder bot, maar ook iets meer werk, en dat ga ik je besparen.

 • door te koken, 1 liter water met een runder blokje, 15 minuten op laag vuur, en voilla, 30 minuten grill tijd besparing, afdeppen, marinade, in je gril pan of op je winter/herfst bbq,
 • serveer met een goede bock of bok
 • een ander heerlijk krabbetjes recept vindt u op smul

: blast from the past | Smulweb Blog (onderdeel Jumbo)

Is spareribs goed voor je?

De voedingswaarde van spareribs – aHealthylife.nl » » De voedingswaarde van spareribs

Per 100 g Bereid ADH*
kcal 249 12,45%
Kj 1039 12,37%
Water (g) 54,8 2,74%
Eiwit (g) 29,5 52,68%
Koolhydraten (g) 0,1 0,04%
Suiker (g) 0,1
Vet (g) 14,5 20,71%
Verzadigd (g) 5
E.O.V. (g) 5,9
M.O.V. (g) 2,4
Omega 6 (g) 2,2
Omega 3 (g) 0,2
Cholesterol (mg) 87,4
Transvet (g)
Vezels (g) 0,1 0,29%
A (mg) 0,024 2,67%
B1 (mg) 0,7 63,64%
B2 (mg) 0,22 14,67%
B3 (mg) 7,9 49,38%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,47 31,33%
B11 / Foliumzuur (ug) 3 1,00%
B12 (ug) 0,71 25,36%
C (mg) 1 1,33%
D (ug) 0,2 2,00%
E (mg) 1,9 19,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 114 11,40%
Kalium (mg) 484 13,83%
Calcium (mg) 33 3,30%
Fosfor (mg) 253 31,63%
IJzer (mg) 1,2 15,00%
Jodium (ug) 1,2 0,80%
Magnesium (mg) 29 9,67%
Koper (mg) 0,1 11,11%
Selenium (ug) 21 38,18%
Zink (mg) 4,1 27,33%

Bron:,,, * Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Over spareribs Spareribs zijn de geroosterde ribben gesneden uit de buik en het borstbeen van het varken. Deze bestaan uit 11 tot 13 cm lange ribben met een klein laagje vlees aan de bovenzijde en tussen de ribben.

Spareribs worden in verschillende keukens over de hele wereld bereid en gegeten. Ze zijn vooral populair in de Chinese en de Amerikaanse keuken. In Nederland zijn er veel restaurants en afhaalrestaurants gespecialiseerd in spareribs. Spareribs worden zonder bestek gegeten, dus met de vingers. Daarom leveren de meeste restaurants een bakje citroenwater of een vochtig doekje bij de maaltijd.

Zijn spareribs gezond? Spareribs zijn populair bij aanhangers van het koolhydraatarme dieet. Spareribs zijn namelijk van nature vrij van koolhydraten. De calorieën komen voornamelijk uit eiwit en vet. Het vet in spareribs is merendeels van het type enkelvoudig onverzadigd, dat wordt gezien als ‘gezond vetzuur’.

Ze bevatten echter ook veel verzadigd vet. Spareribs bevatten veel mineralen, waaronder flinke hoeveelheden ijzer en zink. Beide mineralen spelen een belangrijke rol bij immuniteit en bovendien helpt ijzer ook je cellen en weefsels van zuurstof te voorzien door zuurstof in je bloedbaan te transporteren.

Een portie spareribs bevat ongeveer 40% van je dagelijkse zinkbehoefte en al gauw 10% van je ijzerbehoefte. Daarnaast zijn spareribs ook rijk aan de vitamines B12 en D. Vitamine D is een hormoonachtige vitamine die je lichaam helpt calcium op te nemen, wat cruciaal is voor sterke botten en tanden.

 1. Vitamine B12 houdt je zenuwstelsel gezond en het speelt ook een rol bij de zuurstofvoorziening.
 2. Elke portie spareribs van 3 ons levert 30% van je dagelijkse vitamine B12 en 7% van je vitamine D-behoefte.
 3. Vanwege het hoge gehalte aan eiwitten en de flinke hoeveelheid ijzer, zijn spareribs populair onder bodybuilders en mensen die aan krachtsport doen.

Zo nu en dan spareribs eten hoeft niet ongezond te zijn, maar houd er wel rekening mee dat ze vaak op smaak zijn gebracht met een marinade die rijk is aan suiker en zout. Daarom is het beter de spareribs thuis te bereiden, zodat je de hoeveelheid zout en suiker in de marinade zelf kan bepalen.

Biologische spareribs zijn te verkiezen boven de gangbare, omdat deze niet alleen hoger scoren op dierenwelzijn, maar ook meer nutriënten zoals omega 3 kunnen bevatten. Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

: De voedingswaarde van spareribs – aHealthylife.nl

Waarom cola bij spareribs?

Onze BBQ cola spareribs – Wij hebben eerst de spareribs een nachtje laten marineren in de cola. Het idee erachter is dat cola, ondanks de zoete smaak, een hoge zuurwaarde heeft. Het zuur zorgt ervoor dat het vlees malser wordt. Daarnaast hebben we tijdens de ‘folie’ fase een beetje cola en cola barbecuesaus toegevoegd.

Als laatste hebben we nog de ribs afgelakt met de cola barbecuesaus. En je raadt het nooit. waanzinnig lekkere spareribs. Volgens mijn broertje zelfs de lekkerste spareribs die hij ooit gegeten heeft! Het vlees viel letterlijk van het bot af en je proefde ook nog een vleugje cola. Heerlijk! We hebben de baby back ribs eerst 2 uur gerookt, daarna 2 uur in de folie gegaard en als laatste een klein uur afgelakt.

In vijf uur heb je dus deze heerlijke cola spareribs op tafel staan.

Wat zijn de beste spare ribs?

Welke ribs kies je? – Als je bij de slager vraagt om spareribs, zal zijn vraag zijn welke spareribs je wilt. De ribs die wij in Nederland het meest gebruiken, zijn gesneden van het gedeelte tegen de lende en vlakbij de ruggengraat. Deze spareribs zijn klein en daardoor lekker handzaam, terwijl ze tegelijkertijd lekker mals vlees hebben.

In de Verenigde Staten worden ze “baby back ribs” of “loin ribs” genoemd. De spareribs die wij adviseren zijn de ribs van de buikzijde. Deze zijn een stuk groter en het vlees heeft een stevigere structuur, maar is tegelijkertijd veel smaakvoller. Dat betekent overigens wel dat de bereidingstijd langer is, maar dat is het meer dan waard.

Tot slot zijn er ook krabbetjes, het gedeelte van de ribben dat tegen het borstbeen aan ligt. Deze ribbetjes bevatten het minste vlees, maar zijn wel bijzonder smaakvol. Als je voldoende tijd hebt voor een langere bereidingstijd, dan kunnen we de spareribs van de buikzijde echt van harte aanbevelen.

Wat is het verschil tussen spareribs en short ribs?

Voor iedere vleesliefhebber zal een short ribs bekend in de oren klinken. Short ribs hebben qua uiterlijk veel weg van spareribs. Het enige verschil is dat deze ribben korter zijn; vandaar dat we dan ook de naam ‘short ribs’ gebruiken om dit vlees aan te duiden.

 • Hoewel dit vlees zeker nog niet de populariteit van de welbekende spareribs heeft vergaard, kunnen we wel concluderen dat dit vlees de laatste jaren door steeds meer mensen ontdekt wordt.
 • Ook bij LeJean VleesAtelier merken we dan ook dat steeds meer mensen ervoor kiezen om deze ribben aan te schaffen.
See also:  Welk Fruit Baby 8 Maanden?

Is dit nu ook hetgeen wat jij wenst te doen? Dan kan dit op een bijzonder eenvoudige wijze via onze webwinkel.

Hoeveel spareribs zitten er in een varken?

Spareribs of ‘magere ribben’ bestaan meestal uit 11 tot 13 ribbetjes van het varken (12 €/kg). Spareribs of ‘magere ribben’ bestaan meestal uit 11 tot 13 ribbetjes van het varken.

Hoeveel vlees zit er aan spareribs?

Zo doe je dat: thuis spareribs bereiden 11 maart 2019 Laten we even voorop stellen: spareribs zoals je ze bij ons eetdat gaat em thuis nooit worden natuurlijk ;-). Maar zelf bereiden is lang niet zo intimiderend als het lijkt. Lees hier hoe je te werk gaat, van spareribs kopen tot je tanden erin zettenen gewoon in de oven!

 • Waar moet je op letten bij het kopen van spareribs?
 • Er is geen twijfel over mogelijk, spareribs zijn populair en om heel goede redenen: ribvlees mag dan wel de reputatie hebben dat het taai en soms vet is, als het de tijd krijgt om mooi te garen verandert het in bijzonder mals en smaakvol vlees waar je je vingers bij af likt.

Alhoewel iedereen het heeft over spareribs in het algemeen moet je onderscheid maken tussen wat feitelijk de spareribs zijn en de baby back ribs. Spareribs worden gesneden van het onderste deel van de ribben en het borstbeen, de zogeheten baby back ribs komen dan weer van het bovenste deel.

 • Spareribs hebben langere en krommere botten, baby back ribs hebben kortere en rechtere botten.
 • Als je ribs koopt bij de slager of supermarkt zie je dat deze verkocht worden aan één stuk.
 • Ga uit van een gewicht van ongeveer 1,5 kg met minimaal 11 botten per stuk, dit moet voldoende zijn voor twee personen (tenzij je met HEEL hongerige mensen te maken hebt).

Een heel stuk ribben kan veel lijken maar onthoud dat minstens de helft van dat gewicht (als het niet meer is) bestaat uit bot. Om er zeker van te zijn dat je een mooi stuk mee naar huis neemt let je op de kleur van het vlees: mooie ribs zijn roze-rood van kleur met een subtiele vetadering (vet zorgt voor smaak dus maak niet de fout om voor mager te gaan).

 • Oop vooral geen ribs die heel bleek van kleur zijn of donkere plekjes in het vet hebben.
 • Het beste is om de ribs te gebruiken op de dag van aankoop, maar ze blijven in ieder geval 2 tot 3 dagen goed in de koelkast.
 • Als je van plan bent om ze pas na 3 dagen of langer te bereiden kan je ze het beste invriezen: in de vriezer kan je ze tot wel 6 maanden bewaren.

Neem ruim de tijd om de ribs te ontdooien (in de koelkast natuurlijk) voor je ze bereidt: ga uit van zo’n 12 tot 14 uur. En nu aan de slag! Meteen een filmpje bekijken? Scroll dan naar beneden. Of lees eerst hier de gouden tips! Begin 1 dag van tevoren met een ‘dry rub, of marinade Vanuit smaak oogpunt is het sowieso heel belangrijk om de ribs te coaten met een dry rub of een marinade, maar het moment waaróp bepaalt het uiteindelijke smaakresultaat.

 1. Hoe meer tijd de smaak van de rub of marinade heeft om in het vlees door te dringen, hoe intenser de smaak zal uitpakken – vooral omdat de meeste rubs en marinades genoeg zout bevatten om het vlees mals te maken.
 2. Het beste is om deze smaakmakers dan ook al een dag van te voren op het vlees aan te brengen.

Bereid de ribs niet als ze net uit de koelkast komen In plaats van de ribs klaar te maken direct vanuit de koelkast adviseren wij om ze eerst 30 minuten in kamertemperatuur te laten rusten. De iets hogere temperatuur van het vlees zorgt ervoor dat het gelijkmatiger zal garen.

Voeg een barbecuesaus pas toe tegen het einde van de kooktijd Als je van plan bent om de ribs tijdens de bereiding ook nog te bedekken met een barbecuesaus, wacht dan tot het eind. De saus pas aan het einde toevoegen zorgt ervoor dat je opschietende vlammetjes in de oven en verbrande stukken voorkomt.

Een beetje roze is okay Echt waar, een heel klein beetje roze binnenin is niet om van te schrikken: de kerntemperatuur, en niet de kleur, is de beste indicatie van gaarheid. Houdt een kerntemperatuur aan van minimaal 63-65 °C De beste manier om de garing van de ribs in de gaten te houden is door te meten met een vleesthermometer.

 • Varkensvlees moet gegaard worden tot een minimale kerntemperatuur van 63-65 °C.
 • Door de relatief hogere taaiheid van ribs en de langere bereidingstijd echter zal de uiteindelijke temperatuur van het vlees meestal nog hoger uitpakken.
 • Spareribs uit de oven Spareribs kun je het beste bereiden op een lage temperatuur (ongeveer 149 °C) en er ruim de tijd voor nemen.

De oven is dan ook, zeker voor thuis, eigenlijk de perfecte methode. Je begint met een paar minuten direct onder de ovengrill om het vlees eerst aan te laten bruinen, daarna worden de ribs in de oven meerdere uren gebakken op een lage temperatuur (149 °C) totdat ze super mals zijn.

 1. (Let op: de genoemde temperatuur in dit filmpje is in Fahrenheit, houdt daarom 149 °C aan)
 2. Photos courtesy of TheKitchn
 3. Door Sevi Rutgrink

: Zo doe je dat: thuis spareribs bereiden

Wat is de prijs van spareribs?

Spareribs rauw/vers (650 gr)

Unieke productcode (UPC) 7438212095034
Prijs (excl. btw) € 7,57
Prijs (incl. btw) € 8,25
BTW laag (9%) € 0,68
Beschikbaarheid Beschikbaar

Wat is een Vleesrib?

Waar komt de naam vleesribbetjes vandaan? – Deze spareribs wordt gesneden van het gedeelte tegen de lende, vlakbij de ruggengraat. Omdat deze spareribs zo klein, en lekker handzaam en mals zijn worden ze ook wel baby-ribs of vleesribben genoemd. Ondanks dat ze klein zijn hebben ze wel een flink stuk bot, met daaraan een dikke laag vlees.

Is 1 kilo spareribs veel?

All-meat BBQ – Vrees niet, lieve vleestariërs. We slaan jullie niet over. Er zijn ook zeker genoeg bbq’ers die alleen maar focussen op vleesch. Bijgerechten, voorgerechten, stokbroodjes? Zonde van de ruimte in je maag. Hoewel het misschien angstaanjagend klinkt, kan je bij een goede all-meat bbq prima rekenen op 1 kilo vlees per persoon.

Hoe voorkom je dat spareribs droog worden?

Spare ribs 3-2-1 net iets te droog

1 jaar geleden Dag mede bbq-ers, ik ben nieuw in deze wereld en verwonder me nog dagelijks. Sinds een week in het bezit van een weber moutain smoker en mijn eerste echte low and slow gedaan. Ik heb spareribs gemaakt met 3-2-1 methode.107-110, Rub/ piggy spray / bbq sauce. 1 jaar geleden mag ik vragen uit welke delen je 3 2 1 methode bestond? zijn dit uren, of halve uren? 1 jaar geleden Uren. Dus 3 uur garen, 2 uur in folie met ondermeer scheutje appelsap, en nog een uurtje. 1 jaar geleden ik heb ook een wsm, en de allereerste keer ook de 3 2 1 methode op die manier benadert. De 321 methode blijkt anders te werken. je moet denken in delen. dus bijvoorbeeld 3x drie kwartier, 2x drie kwartier 1x drie kwartier. je moet een beetje met die tijden spelen, afhankelijk ook van de dikte van het vlees. 1 jaar geleden Dus je stelt dat met het aanpassen van de tijden het vlees sappiger kan worden. Ik besproei het met appelsap/whiskey en doe een scheut bij het inpakken. En dan gelijk alle tijden aanpassen en mee spelen of bijvoorbeeld alleen het laatste deel. Ik dacht dat het midden deel juist zorgt voor de sappigheid! 1 jaar geleden ik denk dat je alles gewoon goed doet, maar ik heb geleerd van alle toppers die ik volg op youtube, dat de 321 methode zeker niet gebaseerd is op uren, dus probeer het eens in delen van 40 minuten, en check in blok 5 of de malsheid voldoende is, anders laat je ze nog effe liggen. 1 jaar geleden er zijn veel invloeden op het droog of mals zijn van vlees. Dat kan te maken hebben met de kwaliteit van het vlees zelf, dikte, hoe deze is geslacht, ouderdom. Zelf heb je de meeste invloed op de kerntemperatuur. Vlees wordt droger wanneer je temperatuur te hoog is – of teveel hoge pieken heeft gehad. 1 jaar geleden Zoals voorgesteld ben ik aan het spelen met de tijden. In twee weken tijd al 5 stuks gemaakt. Verschillende tijden/rubs/saus en spray met appelsap/whiskey. Qua tijden lijkt 2/2/0,5 goed voor me te werken. Mijn vrouw wilt dat ze zo van het bot vallen. Ik blijf oefenen. Zondag weer doen. Oefening baart kunst. 1 jaar geleden En lekbak plaatsen met water er in misschien helpt dat 1 jaar geleden Ik heb een WSM. Die heeft standaard grote bak voor het water. Ik ben nog steeds aan het fine tunen. Zit nu op 2,5/1,5/0,75 Ieder keer worden ze steeds beter. Morgen ga ik drie stuks van het livar varken proberen. Zit iets meer vlees aan.

Je moet of om een reactie te plaatsen. : Spare ribs 3-2-1 net iets te droog

Hoeveel spareribs voor 1 persoon?

Een kijkje nemen in de onderbuik van een varken, Ontstaan van spare ribs `T woord Spare ribs is afkomstig van de Duitse woord Rippespeer wat “speer ribben” in Nedederlands betekend as jij dit letterlijk vertaal. In Engels werd het ribspare en uiteindelijk spareribs Wat zijn spare ribs Spare ribs komen van de buikgedeelte van de varken net boven de buikspek,

Ze zijn afgesneden van het onderste gedeelte van de ribben en het borstbeen. Ze zijn magerder en langer dan de krabbetjes die van de ruggedeelte komen. Spare ribs zijn ook smaakvoller dan het krabbetjes van de rug gedeelte die weer meer in stoofpotten gebruikt worden bijvoorbeeld en door een vleessmaak aan de stoofpot te geven en zelf ook smaken opnemen.

Spare ribs heeft vlees bovenop en tussen de ribben. Bereiding van Spare Ribs (In deze artikel behandel ik alleen de BBQ en Grill in oven metode van bereiding van spare ribs.) Spare ribs kan ook vooraf voor verdere bereiding, gekookt worden door ze in kokend water tedoen en erna voor 10-20 min.

 • Zacht te koken en erna goed droog te deppen en af te koelen.
 • Vooraf koken van spare ribs versnel de garingsproces tijden roosteren.
 • Spare ribs kan op twee manieren bereid worden.
 • Of een “natte” bereiding of een “droge” bereiding.
 • Spare ribs wat in een saus gemarineerd word en bedruip word met deze saus tijdens BBQ word een natte bereiding genoemd.
See also:  Hoe Lang Mag Melk Buiten De Koelkast?

Spare ribs die gekruid word met kruiden en specerijen zonder vocht, word een droge bereiding van Spare ribs genoemd. Kopen van Spare Ribs Selecteer vlees met vet dat roze met wit is en niet grijs of geel. Vermijd ontdooid, eerder bevroren spare ribs. Of anders, mag de spare ribs niet langer dan 3 maanden ingevroren zijn vanwege de hoge vetgehalte van het vlees.

(als ze langer ingevroren worden, worden ze ranzig. Hoeveel per portie? 400 -500 g per persoon. HIER ZIJN EEN AANTAL RECEPTEN VOOR DE LIEFHEBBERS VAN SPARE RIBS: OOSTERSE SPARE RIBS OP DE BBQ: ******* KOREAANSE SPARE RIBS Ingrediënten: 1 kopje sojasaus 1 t sesamolie 1 t knoflook 2 lente-uitjes 1 kop bruine suiker 1500g krabbetjes voor 20 min.

voorgekookt en afgekoeld Bereidingswijse: 1. Maak een saus in de keukenmachine van de sojasaus, sesamolie, knoflook, lente-ui en bruine suiker.2. Doen spare ribs in een schaal en verdeel saus over krabbetjes. (meng goed door) 3. Laat krabbetjes voor zo 8 uur marineren.4.

Rooster Spare ribs op zacht vuur op BBQ tot mooi bruin en goed gaar terwijl je het bedruipen met overgebleven marinade. Deze marinade zou voor die doel aangelengd kunnen worden met een beetje water. SPARE RIBS UIT PEKING Ingrediënten: 1/2 kop hoisinsaus 1/2 kop sojasaus 2 teentjes knoflook, fijn 2 e droge sherry 2 e honing 1/2 t five-spice poeder 1500 g varkenskrabbetjes voor 20 min.

voorgekookt en afgekoeld Bereidingswijse: 1. Meng alle ingrediënten goed en meng dan doorvarkenskrabbetjes.2. Laat voor tenminste zes uur marineren.3. Rooster spare ribs op zacht vuur op BBQ tot mooi van kleur en tot het vlees zacht is. SPARE RIBS MET OESTERSAUS Ingrediënten: 1500 g varkenskrabbetjes 20 min gekookt en afgekoeld VOOR MARINADE: 100 ml honing 4 1/2 e sojasaus 4 e oestersaus 1 vol e bruine suiker 2 e geraspt verse gemberwortel 3 teentjes knoflook, fijn 1 e tomatenpuree 1 e olie 1/4 t kaneelpoeder 1/4 t cayennepeper 2 t zout Bereidingswijse: 1.

 • Meng alle ingrediënten voor marinade en marineer varkenskrabbetjes erin voor tenminste 8 uur.2.
 • Braad spare ribs over matig kolen tot zacht en mooi van kleur terwijl je het bedruipen met overgebleven marinade.
 • SPARE RIBS MET EEN BIJT Ingrediënten: VOOR VARKENSKRABBETJES: 2 kilo varkenskrabbetjes 700 ml kippenbouillon 2 uien, in halve ringen gesneden 5 teentjes knoflook, fijn 250 ml sojasaus 1 t zout 2 laurierbladeren 1 1/2 t komijnpoeder 1 1/2 t gemberpoeder VOOR MARINADE 200 ml sojasaus (manis) 5 e bruine suiker 40 g tomatenpuree 1-2 t sambal 3 1/2 t gemberpoeder 3 e vloeibaar honing Bereidingswijse: VOOR MAKEN VAN SPARE RIBS: Kook varkenskrabbetjes voor 30 min in ingrediënten en laat in eigen vocht afkoelen.

VERDER: 1. Meng alle ingrediënten voor de marinade.2. Bestrijk spare ribs steeds met marinade en rooster ze op een matig vuur tot zacht en mooi van kleur. WESTERSE SPARE RIBS OP BBQ: ******* SPARE RIBS GEGRILLEERD OP BBQ Ingrediënten: 2 kilo varkenskrabbetjes in handzame stukken verdeeld en 20 min voorgekookt in kippenbouillon VOOR MARINADE VAN BBQ SAUS: 1 t zwarte peper 2 t mosterdpoeder 2 t komijnpoeder 2 t korianderpoeder 1 1/2 t steranijspoeder 2 t zout 2 t knoflookpoeder 50 g bruine suiker 2 e honing 4 e Worcestersaus 4 e olijfolie Bereidingswijse: 1.

 • Meng ingrediënten voor marinade en laat krabbetjes voor ten minste zes uur erin marineren.2.
 • Rooster spare ribs op matig kolen tot zacht en mooi van kleur.
 • SPARE RIB SAUS UIT ENGELAND Ingrediënten: 3 teentjes knoflook, fijn 1 kleine ui, fijn 1 rode peper, fijn 50 ml olijfolie 50 ml sojasaus (manis) 1 t grof gemalen venkelzaden 300 ml tomaten ketchup 55 g bruine suiker zout peper Bereidingswijse: 1.

Fruit ui en knoflook tot glazig in olijfolie.2. Voeg venkelzaden, rode peper en suiker eraan toe.3. Meng dan de sojasaus en ketchup met zout en peper door de uienmengsel.4. Kook zachtjes voor zo vijf tot tien minuten en laat afkoelen.5. Marineer varkenskrabbetjes in saus voor zo zes uur en rooster over kolen.

SPARE RIB SAUS UIT ZUID AFRIKA Ook geschikt om als saus bij spare ribs over maïsbrood bijv. te eten Ingrediënten: 3-4 teentjes knoflook, heel fijn 2 uien, heel fijn 1 groene paprika, heel fijn in blokjes gesneden 50 ml azijn 1 e olie 1 blik tomaten, fijn 40 g tomaten puree 2 e Worcestersaus 1/4 t Tabasco of cayennepeper 2 1/2 e bruine suiker 1 t mosterd 2 e vruchtenchutney Bereidingswijse: 1.

Fruit uien, knoflook en groene paprika in olie tot glazig.2. Voeg overige ingrediënten eraan toe een kook zacht voor dertig minuten.3. Laat saus afkoelen, maak glad met keukenmachine en gebruik als BBQ marinade en saus bij serveren. SPARE RIBS MET CHUTNEY Recept uit Zuid-Afrika Ingrediënten: 2 kilo varkenskrabbetjes in twee ribben per stuk verdeeld en 15 min in kippenbouillon voorgekookt VOOR CHUTNEYSAUS: 2 uien, fijn 3 teentjes knoflook, fijn olie 500ml kippenbouillon 100g bruine suiker 250ml chutney 2 e honing 3 1/2 e tomatenketchup 3 1/2 e citroensap 1 e Worcestersaus 1/2 t gemberpoeder 1 t zout 1/4 t kruidnagelpoeder Bereidingswijse: VOOR MARINADE VAN CHUTNEYSAUS: 1.

 • Fruit ui en knoflook in olie tot gaar.2.
 • Voeg overige saus ingrediënten eraan toe en kook zachtjes voor 15 tot 20 min tot saus redelijk verdikt is.3.
 • Laat saus nu afkoelen.4.
 • Meng saus door varkensribbetjes en laat tenminste voor 6 uren marineren. VERDER 5.
 • Bak krabbetjes voor driekwart uur in oven bij 160*C tot goed gaar.

Als het dreig aan te branden kan jij aluminiumfolie eroverheen doen.6. Rooster spare ribs verder krokant over kolen of onder grill in oven terwijl je het met overgebleven cutneysaus insmeren. SPARE RIBS OP BBQ MET ROODBOSTHEE MARINADE Ingrediënten: 2-3 kilo varkenskrabbetjes in grote stukken verdeeld 2 uien, fijn 3 teentjes knoflook, fijn 500 ml roodbosthee 200 ml olie 200 ml tomatenketchup 200 g vruchten chutney 75 ml Worcestersaus 100 ml witte wijnazijn 1 vol t mosterd Bereidingswijse: 1.

Meng marinade ingrediënten en kook op zacht vuur voor een paar minuten.2. Laat marinade afkoelen.3. Meng marinade door varkenskrabbetjes en laat 8uur marineren.4. Haal krabbetjes uit marinade en haal overtollige marinade van krabbetjes.5. Rooster voor dertig tot veertig minuten tot gaar en mooi van kleur.6.

Geur spare ribs aan`t einde van roostertijd met zout en peper. SPARE RIBS MET PERZIKENSAUS Ingrediënten: 1500 g varkenskrabbetjes 1/2 kop bruine suiker 1/4 kop ketchup 1/4 kop witte wijnazijn 1 teentje knoflook, fijn 1 vol t zout 3/4 t peper 2 e sojasaus 3 e perziken of abrikozenjam Bereidingswijse: 1.

 1. Plaats krabbetjes in slow cooker.2.
 2. Meng alle ander ingrediënten en verdeel over krabbetjes.3.
 3. Ook in slow cooker op hoog stand voor 4-5 uur.4.
 4. Braad op BBQ verder tot mooi bruin.
 5. ZOUTE VARKENSKRABBETJES OP BBQ Spare ribs op een Zuid Afrikaanse manier bereid.
 6. Ingrediënten: 1500 g varkenskrabbetjes 2 liter kippenbouillon 2 e zeezout 1 rode peper, zonder zaden 2 teentjes knoflook 1 ui, fijn 3 cm gemberwortel of gemberbolletjes op stroom, fijn 1/2 t chillipoeder 1 t paprikapoeder 1 t kaneelpoeder 1 e citroensap of witte wijnazijn 2 e rum of cognac of vieux 1 e bruine suiker 3 e zonnebloemolie Bereidingswijse: 1.

Kook krabbetjes zachtjes voor twintig minuten in kippenbouillon en laat afkoelen.2. Dep ze droog en leg ze naast elkaar op een schaal.3. Bestrijk ze met zeezout aan bijde kanten en laat zout voor vijftien minuten intrekken.4. Pureer met keukenmachine de ui, rode peper, knoflook, gember, kaneelpoeder, chillipoeder, citroensap, rum en bruine suiker tot een gladde pasta.5.

 1. Dep krabbetjes nu goed droog en verwijder zout.6.
 2. Meng helft van pasta door krabbetjes en laat het voor een paar uur marineren.
 3. 4-6 uur) 7.
 4. Meng overgebleven pasta met olie en bestrijk er de krabbetjes tijdens roosteren op lage hitte mee.
 5. Tot knapperig en goed gaar.
 6. Lekker met gepofte zoete aardappelen met boter.

(sweet potatoes/pataat) Gepofte zoete aardappelen (bij toko te kopen), maak jij door zoete aardappelen metschil te bakken in oven tot gaar (kan je controleren met scherppuntige groentemesje erin te steken en als het glad erdoor gaan zijn ze gaar). Of op rooster te bakken in aluminiumfolie.

 • Serveer er ook geroosterde knoflook bij.
 • Verpak een hele bol knoflook, die een beetje open gedrukt is en besprenkel is met olijfolie, in aluminiumfolie.
 • Leg pakjes zo vijf en veertig minuten tussen de kolen tot ze zacht zijn.
 • Pak de knoflook uit en knijp deze uit over vlees of over brood.
 • SPARE RIBS UIT AMERIKA Ingrediënten: VOOR VARKENSKRABBETJES MARINADE: 3 e grove zout 2 e paprikapoeder 1 1/2 e komijnpoeder 1 e oregano 2 t uienpoeder 1 t knoflookpoeder 1 t peper 1/2 t pimentpoeder 1/2 t kaneelpoeder 2 kilo varkenskrabbetjes, voor 20 min.

voorgekookt en afgekoeld. VOOR SAUS: 1/2 kop selderij, in kleine blokjes 1 kleine ui, fijn 2 e boter 1 kop tomaten ketchup 1/4 kopje citroensap 2 e bruine suiker 2 e azijn 1 e Worcestersaus 1 vol t mosterdpoeder 1/4 t peper Bereidingswijse: MAKEN VAN BBQ SAUS: Fruit uien met overige ingrediënten en laat voor twintig minuten zachtjes doorkoken.

 1. Laat afkoelen.
 2. Dit zou ook in een keukenmachine fijn gemaakt kunnen worden voor een gladde saus.
 3. VERDER: 1.
 4. Meng alle ingrediënten van marinade en marineer krabbetjes erin voor zes uur.2.
 5. Rooster krabbetjes op lage hitte tot zacht en mooi van kleur terwijl jij de krabbetjes steeds met marinade bedruipen.3.

Verdeel spare ribs in hanteerbare stukken en serveer met BBQ saus, SPARE RIBS MET MOSTERD WIJN EN RUM Ingrediënten: VOOR SPARE RIBS: 1500 g varkenskrabbetjes 3 e azijn 200 ml witte wijn 4 e donker rum 5 e rietsuiker 3/4 rode peper 50 g gemberwortel, in plakjes 400 ml water Bereidingswijse: Een dag van te voren kook varkenskrabbetjes in 40 min gaar met ingrediënten en laat in eigen vocht afkoelen.

Waarom appelsap bij spareribs?

Als je spareribs maakt doe je dat bij voorkeur met ongegaard vlees. Laat de voorgekookte spareribs maar liggen. Doe het volgens de low&slow methode`en de meest bekende variant is de 3-2-1 methode en die duurt zes uur. Deze methode leent zich prima voor de extra bevleesde spareribs.

See also:  Moedermelk Uit Koelkast Hoe Lang Houdbaar?

De getallen staan voor de uren dat een onderdeel van de bereiding duurt.3 is dus drie uur, en dat is de garing van de spareribs, onbedekt. De temperatuur van je barbecue is dan constant 110 graden. De twee staat voor twee uur garing, maar dan ingepakt in aluminiumfolie. Daarmee voorkom je uitdroging en zorg je voor de gewenste malsheid van het vlees.

Één staat voor het laatste uur garing, weer onbedekt, deze keer om een knapperige korst (bark), een mooie kleur en een mooie glans van de saus te krijgen. Om te beginnen haal je van iedere streng het vlies af, Dat doe je door met de achterkant van een vork een beginnetje te maken onder het vlies, waarna je met je vinger het vlies lostrekt.

Zodra er voldoende ruimte is vier vingers onder het vlies steken en het naar beide kanten lostrekken. Nu ga je de ribs rubben. Je hebt een heleboel keuze in rubs, bijvoorbeeld de Beef&Steak Dust 2 Dust rub, Deze gerubte spareribs mogen op de smoker of bbq, maar dan wel indirect. Het vlees mag niet boven het vuur liggen.

De temperatuur hou je weer constant op 110 graden Celsius. Je kunt ook rookhout gebruiken voor extra rooksmaak. We bevelen aan om appel chunks te gebruiken. Dit is de stap waarbij de ribs drie uur lang onbedekt mogen garen. Nu haal je de ribs van de smoker en je pakt ze in in aluminiumfolie.

Sommigen gebruiken een beetje appelsap over de spareribs. Appelsap werkt een beetje als vermalser, het voegt wat appelsmaak toe en zorgt voor wat extra vocht in deze stap van de bereiding. Je kunt de appelsap opwarmen om het vlees niet teveel te laten schrikken van koelkastkoude appelsap. Pak de spareribs nu in en gebruik extra dikke aluminiumfolie.

De ribben mogen nu lekker stomen in hun eigen vocht. Na deze twee uur pak je de spareribs weer uit (pas op het is erg heet) en gebruik opnieuw wat rub. Vervolgend smeer je de ribs in met een saus (basting). Je hebt diverse sauzen, zelf houden we van een saus die ook een mooie glans geeft zoals Smokey Sweet,

 1. Nog steeds op 110 graden celsius gaar je de ribs af en smeert waar nodig nog wat saus bij.
 2. De breektest vertelt je wanneer ze gaar zijn.
 3. Oefen met twee vingers een lichte draaiende druk uit op een botje aan het einde.
 4. Als de rib ‘breekt’ is deze gaar.
 5. Liefhebbers houden van spareribs met een beetje een bite, dus niet dat het vlees letterlijk van het bot valt.

Dan zijn ze eigenlijk te gaar. De hebt nu de 3-2-1 methode voor spareribs onder de knie!

Waar komt spareribs vandaan land?

Wat zijn spareribs? – Spareribs (Amerikaans: spare ribs, spreek uit: ‘ spèhr wribs ‘) is een Amerikaans barbecuegerecht bestaande uit gemarineerde varkensribbetjes die zijn geroosterd op een barbecue, open vuur of in de oven. Goede spareribs zijn mals, roodbruin van kleur, het vlees valt van het bot en de buitenkant is knapperig en gekaramelliseerd.

 • De naam is afkomstig van het Duitse woord Rippenspeer, oftewel ‘speerribben’.
 • De naam verwijst naar het feit dat het gerecht vroeger meestal aan het spit (de ‘speer’) werd geroosterd.
 • Hoewel spareribs over de hele wereld worden gegeten, zijn het de Amerikanen die zich het gerecht, als vroege fans van de BBQ, hebben toegeëigend.

In de negentiende eeuw hadden de VS varkensribben te over, als bijproduct van de opkomende vleesindustrie, maar niemand die ze wilde. Bij gebrek aan koelkasten (die werden pas in 1916 uitgevonden), werden ze weggegeven of zelfs weggegooid, als slachtafval.

 • Toen men in de jaren 1870 ontdekte hoe je ijs kon maken, konden de ribben eindelijk – zij het tegen een bodemprijs – worden verkocht aan winkeliers.
 • Slimme chefs begonnen barbecuestalletjes in grote steden waar ze geroosterde ribbetjes aan voorbijgangers verkochten.
 • Ook nachtclubs deden mee aan de trend en voedden zo hun (vooral Afro-Amerikaanse) klandizie.

In het midden van de jaren 1950 werd het barbecueën in eigen tuin populair onder Amerikanen, en ribbetjes waren al gauw een grill-favoriet. Waar slachthuizen een eeuw eerder hun ribben aan de straatstenen niet kwijt konden, betaalde men nu opeens goud geld voor het vlees.

Waarom spareribs in aluminiumfolie?

Wat is de 3-2-1 methode – De 3-2-1 methode is uitgevonden om spareribs te bereiden tijdens bbq kampioenschappen. Door het gebruik van deze methode waren de resultaten elke keer redelijk gelijk en kon de pitmaster tijdens de competitie, die de hele zomer duurde, zijn recept met kleine stappen tweaken om tot het perfecte resultaat te komen.

3-2-1 staat voor 3 uur roken waarbij de spareribs alle hitte en rook oppikt waardoor je de smaak opbouwt die je verwacht van barbecue. Daarna wordt het vlees 2 uur ingepakt in aluminiumfolie. In dit deel wordt het vlees malser door de opbouw van stoom in de verpakking. Het bindweefsel in het vlees breekt af waardoor het vlees loskomt van het bot en malser wordt. Als laatste stap worden de spareribs weer uitgepakt en ingesmeert met barbecuesaus. Deze laatste stap is er om de zogenaamde bark te vomen en extra smaak aan te brengen.

Het belangrijkste onderdeel van bovenstaande methode wordt vaak niet begrepen en dat is het woordje spareribs. In Amerika zijn spareribs de buikribben van het varken en dan worden tijdens bbq kampioenschappen nog het liefst de zogenaamde St. Louis Style spareribs gebruikt die bijna rechthoekig van vorm zijn en dik bevleesd.

 1. Het vlees tussen en op buikribben is vaak taaier dan de het vlees spareribs die wij kennen.
 2. Als je bij de Nederlandse lager spareribs bestelt dan krijg je de kleinere lenderibben.
 3. Ze zijn goed te herkennen omdat de ribben krommer lopen dan die van de buik.
 4. In Amerika noemen ze deze ribben de baby back ribs,

Het zijn de ribben die je ziet als je wel eens een karbonade met bot hebt gekocht. Dit vlees is al een stuk malser dan het vlees van buikribben. Daarna heb je nog het verschil tussen dunne en dikbevleesde baby back ribs. Links zie je de kleinere dunbevleesde baby back ribs zoals menig slager heeft liggen.

Hoeveel is een streng spareribs?

Spareribs is vlees voor de echte liefhebber! Een heerlijk stukje vlees die u per botje af kunt kluiven en tevens met de handen mag eten. Deze spare-ribs kunt u thuis marineren (of naturel laten) naar wens. Nadat de marinade is ingetrokken mogen ze worden afgegrild in de oven.

Ingredienten Bereidingswijze

Waar komt de naam spareribs vandaan?

Herkomst: Amerika. Hoofdbestanddelen: varkensribben met vlees.

Welk dier is spareribs?

Herkomst van de Sparerib – Waar denk je dat de naam spareribs vandaan komt? Het heeft niets te maken met het Engelse woord ‘spare’, wat reserve of overtollig betekent. De naam ‘spareribs’ komt juist van een plek dichter bij huis. Het is afkomstig van het Oudnederlandse of Nederduitse woord ribbesper, ofwel ‘rib aan het spit’.

De Engelsen namen het over, husselden de woorden een beetje en zo ontstond het woord spareribs. Dat woord waaide de Noordzee over. Ironisch genoeg gebruiken we nu een Engels woord dat hier ontstond. Uit welk gedeelte van het dier komen de spareribs? De naam zegt het al: het zijn de ribben van een varken.

Om precies te zijn van de flank van het varken, namelijk het vlees dat onder de borst, schouders en maag zit. Het middelste deel van de ribben dus. Dit zijn de “klassieke” spareribs. Daarnaast kennen we ook de baby back ribs of vleesribben, die komen van het gedeelte dat tegen de ruggengraat aan ligt.

Hoeveel spareribs uit een koe?

Antwoorden (1) Een typische koe heeft 13 rib paren, dat maakt 26 ribben in totaal

Hoe veel ribben heeft een koe?

Ribstuk – Ribstuk is een zacht en smaakvol stuk vlees dat wordt gesneden uit de ribben van een rund. In totaal heeft het rund 13 paar ribben. Een compleet ribstuk, zonder de hals, bestaat uit 7 ribben en wordt gesneden tot aan de lende. Hiervan zijn de voorste delen zijn het dikst en de achterste het dunst.

Waar komt spareribs vandaan land?

Wat zijn spareribs? – Spareribs (Amerikaans: spare ribs, spreek uit: ‘ spèhr wribs ‘) is een Amerikaans barbecuegerecht bestaande uit gemarineerde varkensribbetjes die zijn geroosterd op een barbecue, open vuur of in de oven. Goede spareribs zijn mals, roodbruin van kleur, het vlees valt van het bot en de buitenkant is knapperig en gekaramelliseerd.

De naam is afkomstig van het Duitse woord Rippenspeer, oftewel ‘speerribben’. De naam verwijst naar het feit dat het gerecht vroeger meestal aan het spit (de ‘speer’) werd geroosterd. Hoewel spareribs over de hele wereld worden gegeten, zijn het de Amerikanen die zich het gerecht, als vroege fans van de BBQ, hebben toegeëigend.

In de negentiende eeuw hadden de VS varkensribben te over, als bijproduct van de opkomende vleesindustrie, maar niemand die ze wilde. Bij gebrek aan koelkasten (die werden pas in 1916 uitgevonden), werden ze weggegeven of zelfs weggegooid, als slachtafval.

Toen men in de jaren 1870 ontdekte hoe je ijs kon maken, konden de ribben eindelijk – zij het tegen een bodemprijs – worden verkocht aan winkeliers. Slimme chefs begonnen barbecuestalletjes in grote steden waar ze geroosterde ribbetjes aan voorbijgangers verkochten. Ook nachtclubs deden mee aan de trend en voedden zo hun (vooral Afro-Amerikaanse) klandizie.

In het midden van de jaren 1950 werd het barbecueën in eigen tuin populair onder Amerikanen, en ribbetjes waren al gauw een grill-favoriet. Waar slachthuizen een eeuw eerder hun ribben aan de straatstenen niet kwijt konden, betaalde men nu opeens goud geld voor het vlees.