HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wat Voor Vlees Is Salami?

Wat Voor Vlees Is Salami
Wat voor vlees is salami? • Vlees.nl Salami is in de meeste gevallen bewerkt en gerijpt vlees dat van een varken komt. De meeste soorten salami bestaan uit een combinatie van varkensvlees en zout, maar er is ook een enkele soort die gemaakt wordt van rundvlees of een combinatie van varkensvlees en rundvlees.

Salami komt oorspronkelijk uit Italië, het is dan ook de meervoudsvorm van ‘salame’. Salame betekent gezouten vlees. Een product dat vrijwel in alle salami soorten verwerkt wordt, is knoflook. Dit zorgt dan ook voor de sterke geur van salami. Cervelaat salami is salami waar geen knoflook in gebruikt wordt, waardoor de geur van cervelaat minder sterk is.

Salami wordt gedroogd in de lucht, gerookt of gekookt en wordt op verschillende manieren gegeten. Zo wordt salami als vleeswaren op de boterham gebruikt, als beleg op een pizza of als vleesproduct voor in een pasta of salade. vind je bijvoorbeeld een lekker gerecht voor een mediterrane salade met rauwe ham, mortadella en salami.

Is salami paardenvlees?

Gastropedia Herzsalami Salami is inmiddels over de -gehele wereld een begrip geworden. Het product is van Italiaanse oorsprong. Vroeger werd het bereid van ezel- of muildiervlees, maar tegenwoordig bestaat het uit een mengsel van paardenvlees, rundvlees, varkensvlees en, op smaak gebracht meten en een aantal,

 1. Omdat salami, zoals zoveel traditionele harde worstsoorten uit vroegere -tijden, een plattelandsproduct was verschilde de samenstelling ervan aanvankelijk per streek of zelfs per dorp.
 2. Dat (vaak minieme) onderscheid is in de Italiaanse salami-soorten nog altijd terug te vinden.
 3. Ook al worden ze tegenwoordig allang niet meer op de boerderij gemaakt.

Maar inmiddels wordt salami ook gemaakt door grote vleeswarenfabrieken elders in de wereld. En die hebben hun receptuur aangepast aan de smaak in hun gebied. Het verschil tussen de ‘echte’ salamisoorten onderling is niet zo erg groot. Doorgaans gaat het om kleine verschillen in de samenstelling of de wijze van opmaken.

De geschiedenis van salami begon in Italië: ons land, in feite sinds de Romeinse tijd de plaats was waar een groot aantal worstproducten werd geproduceerd (hetzelfde woord salume is afgeleid van het laat-oude Latijnse “salumen”. Om het gebruik van zout om voedsel in te bewaren). In de middeleeuwen, dankzij de politieke fragmentatie van Italië in veel autonome gemeenschappen, begon de kunst van vleeswaren zich te specialiseren, wat resulteerde in de productie van vele soorten salami en verschillende productietechnieken. Al in de Lombardische periode was er een productie van vleeswaren op het Lombardische grondgebied, Terwijl het eerste bewijs van de productie van salami in Brianza dateert uit de 13e-14e eeuw, onder druk van kloosters en kloosterkloosters. Aan de andere kant werd in deze regio het moderne woord ” salami ” geboren rond de 16e eeuw,Een van de plaatsen in Italië die de oudste charcuterietraditie in stand houdt, is Brianza, Hier overleeft de boerencultuur, gevormd door eeuwenlang hard werken door boeren en fokkers, die gebruik maakten van de bijzondere klimatologische omstandigheden in het gebied. Om unieke kruidentechnieken van de varkensvlees wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt bij de bereiding van prestigieus vleeswaren, De verdediging van oude conserveringstechnieken en boerenmethoden is het hart van de productiestrategie van het Salame Brianza DOP Consortium, Deze gemeenschap, die de geheimen van de traditionele kunst van Brianza’s vleeswaren erft. Blijft kwaliteitsvlees produceren zoals Salame Brianza vera en zijn eigen lokale uitmuntendheid.

Gastropedia

Welk deel van varken is salami?

Vleessoort – Echte cervelaat is een variant op de cervelas en maak je van rundvlees, varkensvlees en varkenshersenen. Al zitten die hersenen echt niet meer in de moderne supermarktcervelaat. De worst dankt er nog wel steeds haar naam aan: cervelaat komt van van het Italiaanse woord cervallata, dat hersenen betekent.

Wat voor vlees is cervelaat?

Het vlees van cervelaat bestaat uit rundvlees en spek. Het vlees wordt heel sterk verkleind tot blokjes van een paar millimeter. De massa wordt bijna bevroren vermengd met peper en zout en daarna in een poreuze kunstdarm gestopt zodat het aanwezige vocht tijdens het drogen kan uittreden.

De worsten worden te drogen gehangen totdat ze voldoende stevig zijn om op de machine te snijden. Vroeger duurde dit drogen tot wel twee maanden. Tegenwoordig wordt het drogen* versneld door aan het deeg bepaalde bacteriën toe te voegen. Daardoor is de smaak wat zuurder, maar dat wordt door de consumenten als prettig ervaren.

De kwaliteit van een snijworst wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid aanwezig vlees. Prijs per stuk. ingredienten: zout,koriander,peper,foeli,gember,nootmuskaat,kardemon,chillies,majoraan. Allergenen: Geen

Wat betekent salami?

Geen knoflook! – De naam salami komt uit het Italiaans. Salami is meervoud van ‘salame’ wat gezouten vlees betekent. Het is eigenlijk een algemene term om gezouten varkensworst aan te duiden. Geregeld worden er allerlei kruiden en specerijen aan toegevoegd, maar de echte hardcore salami wordt volgens de Italiaanse worstenmaker gemaakt met enkel zout en wat peper.

 1. Jawel: ook zonder knoflook.
 2. Nee, zegt de Italiaanse slager: dan proef je de smaak van het vlees niet meer.
 3. En dat terwijl wij hier toch denken dat het de knoflook is die de salami maakt.
 4. Alhoewel er bij ons ook veel cervelaat te koop is, waar knoflook in zit.
 5. Bovendien maken veel Nederlandse slagers hun salami of cervelaat niet eens alleen van varken, maar ook van koe.

Knap ingewikkeld, zo’n worst.

Is frikandel van paard gemaakt?

Wat zit er dan wél in? – De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja. heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.

See also:  Wat Kost Een Brood In Noorwegen?

Is salami goed voor je?

De voedingswaarde van salami – aHealthylife.nl

Per 100 g / ml Salami ADH*
kcal 375 18.75%
Kj 1554 18.50%
Water (g) 46.5 2.33%
Eiwit (g) 19.5 34.82%
Koolhydraten (g) 0.1 0.04%
Suiker (g)
Vet (g) 33 47.14%
Verzadigd (g) 13.3
E.O.V. (g) 15.4
M.O.V. (g) 2.8
Omega 6 (g) 3.2
Omega 3 (g) 0.4
Cholesterol (mg) 32
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg) 0.18 16.36%
B2 (mg) 0.2 13.33%
B3 (mg) 2.6 16.25%
B5 (mg) 1.2 24.00%
B6 (mg) 0.1 6.67%
B11 / Foliumzuur (ug) 2 0.67%
B12 (ug) 1.4 50.00%
C (mg)
D (ug) 0.3 3.00%
E (mg) 0.2 2.00%
Vitamine K (ug) 11.3 9.42%
Natrium (mg) 1400 140.00%
Kalium (mg) 300 8.57%
Calcium (mg) 40 4.00%
Fosfor (mg) 150 18.75%
IJzer (mg) 1.5 18.75%
Jodium (ug) 4.1 2.73%
Magnesium (mg) 10 3.33%
Koper (mg) 0.1 11.11%
Selenium (ug) 31.3 56.91%
Zink (mg) 1.7 11.33%

Bron:,,, * Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Over salami Salami is een worstsoort en valt onder de vleeswaren. Het vlees is traditioneel afkomstig van het varken. Van oorsprong komt salami uit Italië. Tegenwoordig is het één van de populairste vleeswaren in Nederland en wordt als sinds de jaren twintig verkocht.

 1. Het basisrecept voor salami was vroeger vrij eenvoudig.
 2. Varkensvlees en zout worden gemengd en aan de lucht gedroogd.
 3. Later werden er kruiden en specerijen aan toegevoegd en ontstonden er verschillende soorten en smaken.
 4. Vooral het gebruik van knoflook is een standaard ingrediënt geworden.
 5. Om het productieproces te versnellen wordt (vooral industriële) salami niet altijd meer gedroogd maar ook gerookt of gekookt.

Ook zijn er varianten waarin varkensvlees wordt vervangen door rundvlees of beide soorten worden gemengd. In diverse landen worden allerlei varianten gemaakt op salami, zoals fuet, chorizo en de Amerikaanse pepperoni. Ook cervelaat doet sterk denken aan salami, maar aan cervelaat worden slechts peper en zout toegevoegd en salami bevat knoflook.

 • Verkrijgbaar Salami is in iedere supermarkt en bij elke slager te koop.
 • Ook biologische salami is over het algemeen goed verkrijgbaar.
 • Je kunt salami zowel als worst kopen als in dunne plakjes gesneden op de vleeswarenafdeling.
 • Toepassing Salami wordt vaak gegeten als broodbeleg, als borrelhapje of verwerkt in schotels of hartige taarten zoals quiches.

Salami is vaak erg zout en bevat daarnaast de nodige toevoegingen zoals kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers. Het kan dus geen gezond stukje vlees worden genoemd. Desondanks zijn er sterke kwaliteitsverschillen, wat de ene salami minder ongezond maakt dan de ander.

Kan je salami rauw eten?

Waarom kan je geen salami eten? – Salami en gerookte ham behoren tot de categorie rauwe worsten. Het eten van rauwe worst brengt het risico met zich mee dat u tijdens de zwangerschap toxoplasmose oploopt. Er bestaat ook een risico op listeriose bij het eten van gerookte ham.

Toxoplasmose is over het algemeen een milde infectie voor een volwassene. Besmetting met deze ziekte tijdens de zwangerschap is echter gevaarlijk voor de goede ontwikkeling en zelfs de levensvatbaarheid van de foetus. Het is dus geen infectie die lichtvaardig moet worden opgevat, ook al wordt slechts 30% van de foetussen besmet nadat de moeder is besmet.

Aan het begin van de zwangerschap wordt een serologische test uitgevoerd.

Wat is het verschil tussen salami en pepperoni?

Pepperoni – Deze gedroogde worst zou stiekem onder de salami kunnen vallen. Pepperoni is echter afgeleid van salami en van oorsprong niet Italiaans. Dit relatief nieuwe vleeswaar is rijker, dieper van kleur en heeft het een zachte textuur. Qua smaak is het iets kruidiger en pittiger dan de standaard salami.

Is Saucijs varkensvlees?

Scharrelvarken Saucijs – 2 stuks – Vlees van Ons 100% Natuur Een scharrelvarken saucijs is een heerlijke verse worst dat gemalen is van verschillende soorten varkensvlees. Deze saucijzen worden ook wel gezien als braadworsten en worden verpakt per 2 saucijzen.

Wat voor vlees is smeerworst?

Smeerleverworst – ingrediënten – Laat ik beginnen met smeerleverworst. Veelvoorkomende ingrediënten van smeerleverworst zijn: varkenslever, varkensspek, varkenscollageen, roomboter, zout, volle melkpoeder, olie, ei, suiker, specerijen, conserveermiddelen en antioxidanten (E-nummers).

 1. Smeerleverworst (ookwel smeerworst, paté, leverpastei) is dus meestal gemaakt van varkenslever.
 2. En varkenslever is orgaanvlees.
 3. De functie van de lever is onder andere het ontgiften (= onschadelijk maken) en afbreken van toxische stoffen.
 4. De vraag is; in hoeverre bevat smeerleverworst deze afbraakstoffen? De lever van een baby/kind functioneert nog niet optimaal en kan afvalstoffen nog niet optimaal verwerken.

Daarnaast bevat lever veel vitamine A, en een hoge inname van vitamine A kan schadelijk zijn, en leiden tot verschijnselen zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Wel belangrijk om hier bij te vermelden dat het gaat om vitamine A uit dierlijke producten, en dus niet om provitamine A uit groenten en fruit.

Het voedingscentrum adviseert daarom niet meer dan 2 keer per week een boterham te beleggen met smeerleverworst (tot 1 jaar), maximaal 3x per week tot 4 jaar. Vanaf 4 jaar mag het wel dagelijks (1). Maar goed, je kindje is 6 maanden, toe aan een boterham, kan nog niet kauwen en dus lijkt iets smeerbaars een logische keus.

Zou je met bovenstaande informatie dagelijks een boterham met smeerleverworst geven?

See also:  Wat Voor Vlees Is Rosbief?

Wat is beter salami of cervelaat?

Verschil salami en cervelaat – Het verschil tussen salami en cervelaat zit ‘m in de ingrediënten. Salami bevat, naast een rits andere ingrediënten, altijd knoflook. Cervelaat is enkel op smaak gebracht met peper en zout en is daardoor milder van smaak. Ook het vlees verschilt: salami is altijd gemaakt van 100% varkensvlees. Cervelaat bestaat uit een combinatie van rund- en varkensvlees.

Wat is de beste salami?

Salame – Italië Salame, wie kent het niet. Deze Italiaanse specialità wordt in heel Italia geproduceerd. Iedere regione heeft haar eigen salami met speciale ingredienti, maar de basis is bijna altijd puur varkensvlees. Verder kan de maling variëren van grof tot fijn en maken de italiani onderscheid tussen verse, gekookte en gedroogde salame.

De variant die in de macelleria, slager, te drogen hangt, kan na aankoop meteen gesneden en gegeten worden. Verse salame dien je echter eerst nog te koken voordat je hem op kunt peuzelen! Een van de beste salami is toch wel de salame di Felino uit de provincia di Parma. Deze gedroogde salame wordt al meer dan 200 jaar geproduceerd en is te herkennen aan zijn ongelijke vorm.

Voordat de salame in productie wordt genomen, gaat er een strenge keuring aan vooraf. De inwoners van Felino zijn zelfs zo trots op hun salame dat ze een museo over de geschiedenis van de salame hebben geopend! Het maken van deze worst wordt binnen la famiglia generatie op generatie doorgegeven.

Wat zijn de witte puntjes in salami?

Wat is dat mysterieuze witte laagje op droge worst? Je ziet het steeds vaker in de supermarkt of bij de slager: witte droge worsten. Maar wat is die witte uitslag op de worst precies? En waarom hebben andere droge worsten dat dan niet? Het lijkt een soort wit poeder dat op de worsten zit.

 1. Je kan het zonder gevaar in je mond stoppen, maar wat eet je dan eigenlijk? Niet schrikken: je eet namelijk schimmel.
 2. Maar hoewel we bij schimmel vaak denken aan bedorven eten, is dit een schimmel die geen kwaad kan.
 3. De desbetreffende schimmel heet Penicillium nalgiovense.
 4. Dat eerste woord kan je bekend in de oren klinken.

Deze schimmel komt namelijk ook voor in antibiotica, ofwel penicilline. Daarnaast kan de oplettende consument het witte laagje ook herkennen van verschillende kazen als camembert en brie. Maar waarom zit die schimmel erop? De worst krijgt namelijk niet snel van nature zijn witte jasje.

Toch willen fabrikanten deze schimmel er per se op hebben en dat heeft meerdere redenen. Ten eerste beschermt het de worst. De gedachte is dat als de worst een goede laag schimmel aan de buitenkant heeft, het moeilijker wordt voor slechte schimmels en bacteriën om de worst aan te tasten. Een soort beschermend jasje dus.

Daarnaast kun je een worst ook veel langer conserveren met schimmel erop. De fabrikanten beweren dat dit nodig is om de worst lange tijd te kunnen drogen zonder het te laten bederven. Een laatste (niet zo toevallige) bijkomstigheid van de schimmel is dat het een paddenstoelachtige smaak heeft, voor de liefhebbers. Maar hoe meten ze de worst dit witte laagje aan als het deze niet van nature krijgt? De worsten ondergaan een schimmelbad met starterculturen voordat aan het droogproces begonnen kan worden. De eerste stap van dit proces bestaat uit fermentatie. Tijdens dit proces van een week krijgen schimmelculturende kans om hun werk te doen en de worst optimaal te fermenteren.Vervolgens wordt de worst nog een week gerijpt om tot het eindproduct te komen.

 1. In totaal neemt dit proces bijna twee weken in om van een normale worst een droge worst te maken, en verliest de worst tot wel veertig procent van het originele gewicht.
 2. Toch liggen er genoeg droge worsten in de supermarkt die geen witte schimmel bevatten.
 3. De witte schimmel blijkt vooral iets wat in de mediterrane gebieden op de worst gedaan wordt.

De Nederlandse worstenmakers doen dat niet. Ons klimaat is hier minder geschikt voor door de hoge luchtvochtigheid. De worst zou dan in een klimaatkamer moeten. En naast dat dit meer moeite kost, verlengt dit ook het productieproces. En bij fabrikanten geldt nou eenmaal vaak: tijd is geld.

 • Zij beweren dat de consument er liever niet te veel voor wil betalen.
 • Dus worden de worsten versneld gedroogd binnen vijf dagen.
 • Om het helemaal bont te maken zit er soms nepschimmel op de worsten.
 • Die is dan versneld gedroogd, maar krijgt met rijstebloem toch een ambachtelijk uiterlijk, alsof ie langzaam gedroogd is.

Schimmel of rijstebloem, de droge worst die je koopt heeft een facelift gekregen. Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. : Wat is dat mysterieuze witte laagje op droge worst?

Welke soorten salami zijn er?

Salami Salami is de benaming voor gedroogde van oorsprong. Het Italiaanse woord is de meervoudsvorm van salame, dat ‘gezouten vlees’ betekent. In Nederland en België wordt salami sinds de van de twintigste eeuw door slagers aangeboden. Oorspronkelijk werd salami gemaakt van een mengsel van en, dat in de lucht werd gedroogd.

Geleidelijk zijn er vele soorten salami met elk een eigen mengsel van kruiden en zout ontstaan. Salami wordt bovendien niet meer alleen gedroogd door de lucht, maar ook gerookt of gekookt. Sommige variaties worden van gemaakt, terwijl bij andere typen rundvlees en varkensvlees worden gemengd. Salami kan bevatten, maar bij de meeste origineel Italiaanse soorten is dat niet het geval.

In veel landen buiten Italië wordt salami gemaakt, maar vaak uiteraard onder andere namen, of met de naam van de streek erbij. Zo bestaat er Salami Milano, Salami Sorrento, maar ook saucisson sec, en, Een Amerikaanse vorm van de Italiaanse salami heet,

See also:  Hoe Lang Blijft Broccoli Goed In De Koelkast?

Waar eet men paard?

Tradities – Joden die de spijswetten eerbiedigen, mogen geen paardenvlees eten, het is niet, Vroeger was in tijden van oorlog het slachten van paarden strikt verboden omdat het paard een essentieel deel was van de oorlogsuitrusting. Ook mogen het niet vanwege een decreet van paus in,

 1. Voor geldt de consumptie van paardenvlees als ; het is niet, maar het wordt afgeraden.
 2. In, en de wordt het eten van paardenvlees maatschappelijk niet aanvaard; de laatste paardenslachterijen worden door politieke en milieuactivisten bestookt.
 3. Dit noopte de laatste van de drie Belgische paardenslachterijen in de Verenigde Staten in 2007 het bedrijf te sluiten.

In Nederland waren er lange tijd aparte paardenslachterijen, er zijn daar nog maar heel weinig van over. Ook in en in het noorden van Frankrijk zijn de specifieke paardenbeenhouwerijen aan het verdwijnen. Paardenrookvlees en paardenbiefstuk is echter bij de meeste Belgische slagers en supermarkten verkrijgbaar.

en de Baksteenkaai aan de (Frans: Place Sainte Catherine ) in Brussel waren ooit beroemd om hun restaurants waar een paardenbiefstuk gegeten kon worden. In zijn er thans nog een tweetal restaurants gespecialiseerd in paardenbiefstuk. In wordt paardenvlees wel als sashimi gegeten: rauw en dun gesneden met sojasaus.

In de landen zoals, en, waar het paard tot het dagelijks leven behoort, is het eten van paardenvlees niet ongewoon.

Is een konijn halal om te eten?

Halal wild – Een aantal wilde dieren zijn toegestaan en een aantal niet. Niet toegestaan wilde jachtdieren zijn wilde zwijnen, roofdieren met hoektanden, klauwtanden en slagtanden. De overige wilde jachtdieren dienen van reine oorsprong te zijn en geen schade te kunnen brengen aan de gezondheid van de mens.

Welke producten bevatten paardenvlees?

Om wat voor producten gaat het? – In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.

Is paardenvlees kosjer?

Tradities – Joden die de spijswetten eerbiedigen, mogen geen paardenvlees eten, het is niet, Vroeger was in tijden van oorlog het slachten van paarden strikt verboden omdat het paard een essentieel deel was van de oorlogsuitrusting. Ook mogen het niet vanwege een decreet van paus in,

 • Voor geldt de consumptie van paardenvlees als ; het is niet, maar het wordt afgeraden.
 • In, en de wordt het eten van paardenvlees maatschappelijk niet aanvaard; de laatste paardenslachterijen worden door politieke en milieuactivisten bestookt.
 • Dit noopte de laatste van de drie Belgische paardenslachterijen in de Verenigde Staten in 2007 het bedrijf te sluiten.

In Nederland waren er lange tijd aparte paardenslachterijen, er zijn daar nog maar heel weinig van over. Ook in en in het noorden van Frankrijk zijn de specifieke paardenbeenhouwerijen aan het verdwijnen. Paardenrookvlees en paardenbiefstuk is echter bij de meeste Belgische slagers en supermarkten verkrijgbaar.

en de Baksteenkaai aan de (Frans: Place Sainte Catherine ) in Brussel waren ooit beroemd om hun restaurants waar een paardenbiefstuk gegeten kon worden. In zijn er thans nog een tweetal restaurants gespecialiseerd in paardenbiefstuk. In wordt paardenvlees wel als sashimi gegeten: rauw en dun gesneden met sojasaus.

In de landen zoals, en, waar het paard tot het dagelijks leven behoort, is het eten van paardenvlees niet ongewoon.

Heb je paardenvlees gegeten?

paardenvlees gegeten hebben – de betekenis volgens Woordenboek van Populair Taalgebruik (19e eeuw) (ook: paardenvlees gegapt) (Amsterdam) erg onrustig, druk worden. Kijk ook onder: hortbonk* gegeten hebben. Wie ‘hazenvlees gegeten heeft’ is volgens het oude volksgeloof dan weer een bangerik.

Opmerkelijk is, dat de folklore het volk laat vragen aan iemand, die erg bewegelijk is, of hij soms paardevlees gegeten heeft. Aangenomen wordt dan dat met het die eigenschap van het overgenomen is. (Theosophia, 1940/04) • De kinderen zijn zo wild! Het lijkt wel of paardevlees gegeten hebben. (; practisch tijdschrift voor de vrouw in het gezin.1959/02) • Péérdevlees, 0., (vroeger: Péérdefleis) paardenvlees.

‘ Liekt wel of jullie péérdevlees eete hèèwwe, wordt gezegd als een gezelschap erg opgewonden is. (S. Keyser: Het Tessels. Inleiding, vocabulaire en teksten.1951) • Op school deed ik die dag wel een beetje overdreven mijn best mij te concentreren op wat er gedaan en gezegd werd, maar toch vroeg de meester mij enkele keren wat mij toch mankeerde en of ik paardevlees gegeten had en wat ik eigenlijk in mijn schild voerde.

 • R.J. Peskens alias G.A.
 • Van Oorschot: Twee vorstinnen en een vorst.1984) • (T.
 • Van Veen: Taal en leven in de Utrechtse Vechtstreek.1989) • Sporen van paardenvlees duiken momenteel op in de meest onverwachte producten (nooit geweten dat er voldoende paarden waren om zoveel vlees te leveren), maar in onze taal is de oogst mager te noemen.

Mooiste vondst: de Grote Van Dale vermeldt de uitdrukking paardenvlees gegeten hebben voor ‘druk, wild zijn, niet kunnen stilzitten’. Ik kende die uitdrukking niet, maar je ziet het meteen voor je: een dartel veulen in de wei. Ik heb overigens niet het idee dat deze uitdrukking, die dateert uit het midden van de 19de eeuw, vaak wordt gebruikt.