HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wat Voor Vlees Is Mexicano?

Wat Voor Vlees Is Mexicano
Wat is een mexicano? – De Mexicano is een snack die uit een samenstelling van verschillende soorten gekruid gehakt bestaat. De traditionele inhoud bestaat uit gehakt van rundvlees, kip en varkensvlees. Voorheen zat er ook paardenvlees in verwerkt, maar dat is inmiddels uit het product gehaald.

Tegenwoordig heb je ook de halal variant, zonder varkensvlees. Daarnaast kun je kiezen tussen een extra kleine of een extra grote Mexicano, en zijn er in totaal maar liefst vijf verschillende soorten Mexicano’s beschikbaar die verschillen in grootte of samenstelling. De standaardversie heeft een kenmerkende geribbelde vorm en is gemiddeld 135 gram.

Daarbij heb je ook de vierkant Mexicano voor in een burger.

Wat zit er in een Mexicano halal?

Ingrediënten: 42% Rundvlees, 25% kipseparatorvlees, water, paneermeel (TARWE), kipcollageen, plantaardig eiwithydrolysaat (SOJA), paprika, zout, TARWEZETMEEL, ui, SOJA-EIWIT, kruiden, specerijen, stabilisator: E451, smaakversterker: E621, suiker, gistextract, aroma, zonnebloemolie, specerijenextract, antioxidant: E321,

Waar smaakt Mexicano naar?

De samenstelling is een pittig gekruid gehakt van rundvlees, kip en varkensvlees.

Wat lijkt op een Mexicano?

Geribbelde snack maakt geen inbreuk op vormmerk Mexicano; wel op het woordmerk ‘Mexicano’ Snacks zijn er in alle soorten en maten. Naast de kroket en de frikandel is ook de Mexicano in de meeste snackbar-vitrines te vinden. Maar mag je nu een snack op de markt brengen die qua vorm lijkt op de Mexicano en daarnaast een naam heeft waarin het woord ‘Mexicano’ voorkomt? De rechtbank oordeelde dat de rechthoekige, geribbelde snack die door Bakx op de markt werd gebracht, geen inbreuk maakte op het vormmerk van De Vries voor de Mexicano.

De naam waaronder Bakx de snack verkocht, was echter niet toegestaan wegens inbreuk op het woordmerk ‘Mexicano’. Deze uitspraak laat zien dat het lastig kan zijn om op grond van een vormmerk voor de vorm van een product, een concurrent te verbieden een product te verhandelen met een vergelijkbare vorm.

Daarvoor is in ieder geval vereist dat het publiek in staat is de vorm van het product te herkennen als merk.

 • Als een product niet dezelfde vorm heeft als het product van een concurrent, maar wel onder een naam wordt verhandeld die gelijk is aan of overeenstemt met een al geregistreerd woordmerk, kan dit onder omstandigheden inbreuk op dit woordmerk opleveren.
 • Indien u een product op de markt wilt brengen, is het dus raadzaam na te gaan welke woord- en vormmerken door uw concurrenten voor dit product worden gebruikt.
 • De casus

De Mexicano werd in 1984 door het Nederlandse bedrijf De Vries Snacks Dordrecht B.V. (‘De Vries’) ontwikkeld en wordt sindsdien door De Vries op de markt gebracht. De Vries levert met name aan snackbars. De Vries is houder van diverse merkrechten voor MEXICANO met gelding in de Benelux, waaronder een merk op de vorm van de snack, een zogenaamd vormmerk. Bakx Foods B.V. (‘Bakx’) uit Veldhoven brengt ook vleessnacks op de markt, waaronder snacks met de naam Brasero. Bakx maakt ook veel private label producten voor Nederlandse supermarkten en discountketens. De producten van Bakx zijn ook verkrijgbaar bij diverse Belgische, Franse en Engelse supermarkten. Een afbeelding van de Brasero snack van Bakx is hieronder opgenomen. In april 2016 trof De Vries in een supermarkt in Frankrijk een vleessnack aan die werd verkocht onder de naam ‘Mexicano Escalero’. Deze snack was geproduceerd door Bakx en werd uitsluitend in Frankrijk verkocht aan één klant die als tussenpersoon levert aan Franse supermarkten. Een afbeelding van de Mexicano Escalero snack is hieronder opgenomen.

 1. De Vries startte een kort geding tegen Bakx, waarin zij Bakx aansprak op grond van inbreuk op haar merkrechten wegens (1) de verhandeling van de Brasero, Brasero’s en Mexicano Escalero-snacks, die qua vorm volgens De Vries lijken op de Mexicano en (2) de verhandeling van de snack Mexicano Escalero, waarvan de naam inbreuk zou maken op de Mexicano-woordmerken van De Vries.
 2. Merkinbreuk
 3. Inbreuk op het Mexicano vormmerk?

De rechter oordeelt dat zowel de Mexicano als de snacks van Bakx een rechthoekige basis hebben met een geribbeld oppervlak, waarbij de ribben individueel dezelfde breedte hebben als de aan de ribben grenzende uitsparingen. Daarentegen verschilt het aantal ribben en is er een verschil in hoogte van de uiteinden van de betrokken producten, aldus de rechtbank.

 1. Ook verschillen het gewicht, de maatvoering en de dikte van de producten enigszins.
 2. Daarover zijn partijen het bovendien eens.
 3. De snacks van De Vries en Bakx zijn derhalve qua vorm niet identiek, maar er is wel een hoge mate van visuele overeenstemming tussen de snacks, aldus de rechtbank.
 4. Het gemiddelde publiek zal de verschillen tussen de snacks niet opmerken.

Ook de rechter zelf had kennelijk moeite de snacks uit elkaar te houden: tijdens de zitting had hij de hulp van partijen nodig en heeft hij op briefjes moeten spieken om te voorkomen dat hij de snacks door elkaar haalde, zo volgt uit de uitspraak. Toch was de rechtbank van oordeel dat de Brasero’s en de Mexicano Escalero geen inbreuk maakten op het vormmerk voor de Mexicano.

De Mexicano is al lange tijd verkrijgbaar in de snackbar en is daardoor ingeburgerd geraakt in de markt voor snacks. Er zijn daarnaast veel andere aanbieders van snacks met een vorm die lijkt op de Mexicano, zoals de Carrero van Mora en de Ribburger van Mekkafood. Het hoeft daarom niet zo te zijn dat het publiek dat de Brasero van Bakx waarneemt, meteen aan de Mexicano denkt.

Het publiek zou ook aan één van de andere genoemde snacks kunnen denken, aldus de rechter. De rechtbank voegt hieraan toe dat de vorm van de snack de gemiddelde snackbarhouder of de ‘naar een op vlees gelijkende substantie hongerende consument ‘ waarschijnlijk niets zal interesseren.

 • Dat geldt ook voor de vraag ‘ wie de betreffende langwerpige, van ribben en uitsparingen voorziene, guilty pleasures heeft geproduceerd,’ Als het maar lekker is, lijkt de boodschap te zijn.
 • Inbreuk op de Mexicano woordmerken? De rechtbank oordeelt dat Bakx wel inbreuk heeft gemaakt op de Mexicano woordmerken van De Vries.

De naam ‘Mexicano Escalero’ stemt verwarringwekkend overeen met ‘Mexicano’. Het woord ‘Mexicano’ is het in het oog springende woordelement in de naam ‘Mexicano Escalero’. De consument kan bij de waarneming van dit teken in de onjuiste veronderstelling verkeren dat de ‘Mexicano Escalero’ een snack is van De Vries.

 1. Dit verwarringsgevaar wordt volgens de rechter nog versterkt doordat de snacks qua vorm erg op elkaar lijken.
 2. Een leek ziet het verschil niet.
 3. Het verweer van Bakx dat ‘Mexicano’ beschrijvend zou zijn en bij het publiek de associatie op zou roepen met de Mexicaanse keuken omdat de snack is gemaakt van pittig vlees, wordt door de rechtbank verworpen.

Pittig vlees komt in veel buitenlandse keukens voor en is niet typisch Mexicaans. Ook het verweer van Bakx dat het publiek de Mexicano niet kan onderscheiden van andere snacks, omdat er veel snacks met een vergelijkbare vorm zijn, wordt verworpen. Andere aanbieders duiden hun snack namelijk niet aan met de naam Mexicano.

 • Bakx beroept zich er ook op dat haar niets te verwijten was, omdat zij de snack in Frankrijk onder de naam ‘Mexicano Escalero’ verhandelt op instructies van haar Franse afnemer.
 • De handelingen van Bakx zouden enkel bestaan uit het produceren van snacks conform de wensen van deze afnemer.
 • De rechter gaat daar niet in mee.

Bakx doet meer dan alleen het vullen van een door de afnemer aangeleverde verpakking met vleessnacks. De afnemer leverde enkel het ontwerp aan voor de verpakking. Bakx liet deze verpakking vervolgens door een derde vervaardigen, voorzien van het teken ‘Mexicano Escalero’.

 • Lees de volledige uitspraak,
 • Heeft u vragen?
 • Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met onze IE-advocaten en

: Geribbelde snack maakt geen inbreuk op vormmerk Mexicano; wel op het woordmerk ‘Mexicano’

See also:  Hoe Lang Kun Je Roomboter Buiten De Koelkast Bewaren?

Hoe lang is een Mexicano?

Na de Frikandel XXL en de Krokidel XXL is ook de Mexicano in XXL formaat beschikbaar. De Vries Snacks, de leverancier en bedenker van de Mexicano, heeft de 245 gram wegende en 26 centimeter lange snack in het assortiment opgenomen.

Hoe gezond is een Mexicano?

Patat met mayonaise het ongezondst, minste calorieën in frikandel – Als we bovenstaande vergelijking bekijken, kunnen we stellen dat de patat met mayonaise overduidelijk bovenaan staat wat betreft het aantal calorieën en de hoeveelheid (verzadigd) vet.

 1. De mayonaise draagt hier overigens flink aan bij, al staat de patat ook zonder mayonaise op nummer één qua calorie-aantal.
 2. De mexicano is daarna de snack met de meeste calorieën, met ook een flinke hoeveelheid vet, suiker en zout.
 3. De frikandel is de snack die in deze vergelijking het laagst scoort qua calorieën, maar dit zegt niet gelijk dat dit de minst ongezonde snack is.

De kroket en de bamischijf hebben namelijk iets meer calorieën, maar bevatten minder vet en zout. Wel krijg je met een kroket en een bamischijf wat meer suiker binnen dan bij een frikandel. Ter vergelijking: deze drie snacks bevatten ongeveer evenveel caloriëen als een wit bolletje met kaas of twee glazen cola.

Vet: 80 gram voor vrouwen, 100 gram voor mannen.Zout: 6 gram voor mannen en vrouwen.Suiker: Het Voedingscentrum geeft hier geen advies voor. Het Diabetes Fonds heeft het over een maximum van 50 gram toegevoegde suikers per dag voor vrouwen en 60 gram voor mannen.

Deze cijfers zijn gemiddelden. Wat je lichaam nodig heeft is voor een groot deel afhankelijk van je levensstijl.

Wat voor vlees zit er in een Viandel?

Algemene productinformatie – Bij Mora doen we er alles aan om te zorgen dat onze productinformatie zo accuraat mogelijk is. Echter, omdat producten regelmatig worden verbeterd, kan productinformatie zoals ingrediënten, voedingswaarden, dieet of allergie-informatie geregeld veranderen.

We raden u daarom aan om altijd eerst de verpakking te lezen alvorens u het product nuttigt. Zijn er vragen of opmerkingen, neem dan contact op met onze consumentenservice. Ingrediëntenlijst Mechanisch gesepareerd kippenvlees 30%, water, tarwe bloem, varkensvet, paneermeel ( tarwe bloem, water, gist, zout), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), ui, varkenscollageen, varkensvlees 2%, zout, maltodextrine, aroma ( tarwe ), glucosestroop, doorhaalmiddel (meel ( tarwe, rogge ), tarwe zetmeel, rijsmiddelen: E450 en E500, zout, palmolie, weipoeder ( melk ), melk eiwit, tarwe gluten), smaakversterkers: E621, E627 en E631, gemodificeerd zetmeel, specerijen ( tarwe ), gehydrolyseerd plantaardig eiwit ( soja, tarwe ), stabilisatoren: E450 en E451, plantaardige vezel, dextrose, kruiden ( selderij ), groentepoeder (ui, knoflook), gedroogde paprika, emulgator: E339, champignonpoeder, antioxidanten: extracten van rozemarijn, citroenzuur, zetmeel, kleurstof: E155.

Kan sporen van ei en sesam bevatten. “E”-nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen. Vetgedrukte ingrediënten kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Voedingswaarden

per 100g onbereid product
Energie 1026 kJ
246 kcal
Vetten 15 gram
waarvan verzadigde vetzuren 5.5 gram
Koolhydraten 17 gram
waarvan suikers 2.7 gram
Vezels 1.7 gram
Eiwitten 9.9 gram
Zout 2 gram

Bereidingswijzen Frituren Friteuse: Verhit vet of olie tot 175°C. Baktijden: ontdooid ± 3 minuten, bevroren ± 5 minuten. De genoemde maximum bereidingstijd en baktemperatuur niet overschrijden. Allergenen Z = Zonder M = Met K = Kan sporen bevatten

glutenbevattende granen M
tarwe M
rogge M
gerst Z
haver Z
spelt Z
khorasantarwe Z
schaaldieren Z
ei K
vis Z
pinda’s Z
soja M
melk M
noten Z
amandelen Z
hazelnoten Z
walnoten Z
cashewnoten Z
pecannoten Z
paranoten Z
pistachenoten Z
macadamianoten Z
selderij M
mosterd Z
sesam K
sulfiet (E220 – E228) Z
lupine Z
weekdieren Z

Bewaaradvies Product niet in de verpakking ontdooien. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.

Wat wordt er in Mexico gegeten?

Eten & Drinken Mexico « Reisinformatie Mexico « Royal Mexico Voor Maya’s en Azteken was maïs niet alleen een voedingsmiddel, maar ook een religie. Tegenwoordig hebben de Mexicanen honderden recepten om deze kalkrijke plant te bereiden. Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties De Mexicaanse keuken is van oorsprong een combinatie van Indiaanse en Spaanse tradities, de laatste eeuw aangevuld met Aziatische schotels en Amerikaans fastfood, De restaurants en eethuizen in de grote steden en badplaatsen hebben zich volledig aangepast aan de Europese en Amerikaanse eetgewoonten. Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties Maïs is het hoofdbestanddeel van iedere maaltijd en Mexicanen eten graag huevos rancheros : spiegeleieren op tortilla’s met chilisaus en gekookte bonen. Ze drinken daarbij sterke koffie met kaneel. Echte Mexicaanse specialiteiten zijn verder sopa de limas (een soep waarin limoenen zijn verwerkt) tamales (in maïsbladeren gestoomde maïskolven gevuld met vlees en Spaanse pepers), cabrito (gegrild of gebakken geitenvlees), carne asada (dunne plakjes gebraden rundvlees) en Huachinango a la Veracruzana (roodbaars in hete tomatensaus met kappertjes en olijven).

 • Veel van deze maaltijden worden zowel geserveerd in de traditionele als in de moderne cafés en op elke hoek van de straat staat wel een kraampje waar liefhebber van antojito (gekookte zoute snacks, meestal vlees of vis) zijn honger kan stillen.
 • Mexicanen eten doorgaans twee warme maaltijden per dag, de eerste rond twee uur in de middag.

Deze lunch is voor Mexicanen de belangrijkste maaltijd van de dag. Hun tweede warme maaltijd nuttigen zij ‘s avonds zeker niet voor acht uur. In de grote plaatsen en aan de kust kunnen toeristen gewoon de hele dag in de restaurants terecht. Wanneer u voor 19.00 uur aanschuift, bent u waarschijnlijk wel de eerste gast. Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties In Mexico zijn naast tientallen grote supermarkten in de toeristencentra ook de kleinere ‘Supers en minimarkten’ te vinden. Ze zijn goed gevuld met een verscheidenheid aan lokale en internationale producten. De dagelijkse boodschappen en, in wisselende mate, ook drogisterijartikelen, strand-, zwembenodigdheden en souvenirs zijn hier verkrijgbaar. Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties De sfeervolste plek om boodschappen te doen is de lokale mercado (markt) waar de verkopers meestal van Indiaanse origine zijn en waar levensmiddelen, souvenirs, textielproducten en huishoudelijke artikelen worden verkocht. Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties Mexico biedt een breed scala aan restaurants, cafés, bars en gezellige terrasjes aan pittoreske boulevards of dorpspleinen. Naast de autochtone visserskroegjes vindt u hier gewilde restaurants, met Mexicaanse, Amerikaanse en ook met de Europese keukens. Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties Het leidingwater in Mexico is niet geschikt voor consumptie. Na het te hebben gekookt kunt u het drinken, maar het is beter om flessen mineraalwater te kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in alle supermarkten en lokale winkeltjes verkrijgbaar. : Eten & Drinken Mexico « Reisinformatie Mexico « Royal Mexico

Wat kost een Mexicano?

Betaalt u weleens teveel in een snackbar? Waarschijnlijk heeft u geen idee. Want u kent de prijzen niet. De website prijslijsten.eu is uw snack- en geldvriend want hier vindt u alle actuele prijzen. Alle? Nou, in ieder geval prijzen van 110 snacks. Hier komen ze Dit artikel en de bijbehorende prijzen komen uit 2013. Mogelijk zijn ze dus niet (meer) actueel.

Patat
01. Patat zonder € 1,55
02. Patat mayonaise € 1,90
03. Patat speciaal € 2,10
04. Patat pindasaus € 2,10
05. Patat oorlog € 2,20
06. Groot patat stoofvlees € 4,95
07. Groot patat shoarma / gyros € 5,90
08. Groot patat warmvlees € 4,65
09. Meerprijs raspatat € 0,20
Snacks
20. Frikandel € 1,30
21. Frikandel speciaal € 1,80
22. Kroket € 1,30
23. Kalfskroket € 1,50
24. Kwekkeboom kroket € 1,60
25. Goulashkroket € 1,50
26. Satekroket € 1,50
27. Kaassouffle € 1,40
28. Ham kaassouffle € 1,30
29. Kip corn € 1,70
30. Kip fingers (6 stuks) € 2,30
31. Kip nuggets (6 stuks) € 2,30
32. Bamiblok € 1,40
33. Nasibal € 1,40
34. Shoarmarol € 2,05
35. Pikanto € 2,05
36. Shaslick € 2,15
37. Gehaktbal € 2,15
38. Lihanboutje € 1,30
39. Knakworst € 1,40
40. Braadworst € 1,80
41. Bereklauw € 1,90
42. Bereklauw pindasaus € 2,40
43. Loempia € 2,50
44. Loempia speciaal € 3,60
45. Schnitzel € 3,60
46. Halve kip € 3,80
47. Kip sate € 3,80
48. Varkenshaas sate € 4,25
49. Spare-ribs € 5,00
50. Masterslaatje € 1,90
51. Mexicano € 1,95
52. Viandel € 1,60
53. Bonita (vegetarische) € 1,60
54. Uitsmijter € 4,60
55. Tosti € 1,85
56. Bittergarnituur per 50stuks (met saus) € 19,50
Belegde broodjes
70. Broodje visburger € 2,50
71. Broodje groenteburger € 2,50
72. Broodje kroket € 1,80
73. Broodje kwekkeboomkrket € 2,10
74. Broodje frikandel € 1,80
75. broodje frikandel speciaal € 2,30
76. Broodje kipburger € 2,70
77. Broodje hamburger € 2,25
78. Broodje hamburger speciaal € 2,75
79. Broodje sterburger € 2,95
80. Broodje knakworst € 2,00
81. Broodje warmvlees € 2,85
82. Broodje shoarma € 3,95
83. Broodje gyros € 3,95
84. Broodje ei € 1,40
85. Broodje ei en tomaat € 1,75
86. broodje ham € 1,75
87. Broodje kaas € 1,75
88. Broodje tartaar € 1,90
89. Broodje tartaar speciaal € 2,50
Schotels
100. Plate kipburger € 5,90
101. Plate hamburger speciaal € 5,90
102. Plate halve kip € 6,90
103. Plate warm vlees € 6,50
104. Plate loempia speciaal € 6,50
105. Plate shaslick (2 stuks) € 7,10
106. Plate karbonade € 7,10
107. Plate schnitzel € 6,90
108. Plate shoarma € 6,90
109. Plate gyros € 6,90
110. Plate kipsate € 6,90
109. Plate varkenshaas sate € 6,95
110. Plate spare-ribs € 7,85

Staat uw favoriete snack erbij? En betaalt u de juiste prijs? Laat het ons weten.

Welke frituur snack is gezond?

Snacks – De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet.

 1. Natuurlijk wel zonder satésaus.
 2. Let op voor de hamburgers in de friettent, deze lijken vaak gezonder omdat er wat groenten bij zitten maar vergis je niet! Deze zijn zeer calorie- en koolhydraatrijk en bevatten ook een behoorlijke hoeveelheid vetten.
 3. Naast het feit dat maaltijden uit de frituur calorierijk zijn bevatten vooral frietjes vaak ook hoge gehaltes aan acrylamide,

Dit is een giftige stof die gevormd wordt tijdens het frituren van zetmeelrijke producten, zoals een aardappel. Meer informatie over acrylamide en het beste bereidingsvet om in te bakken kun je nalezen in een vorige column,

Waar worden Mexicanos van gemaakt?

Wat is een mexicano? – De Mexicano is een snack die uit een samenstelling van verschillende soorten gekruid gehakt bestaat. De traditionele inhoud bestaat uit gehakt van rundvlees, kip en varkensvlees. Voorheen zat er ook paardenvlees in verwerkt, maar dat is inmiddels uit het product gehaald.

Tegenwoordig heb je ook de halal variant, zonder varkensvlees. Daarnaast kun je kiezen tussen een extra kleine of een extra grote Mexicano, en zijn er in totaal maar liefst vijf verschillende soorten Mexicano’s beschikbaar die verschillen in grootte of samenstelling. De standaardversie heeft een kenmerkende geribbelde vorm en is gemiddeld 135 gram.

Daarbij heb je ook de vierkant Mexicano voor in een burger.

Hoeveel calorieën zitten er in een Mexicano?

De voedingswaarde van mexicano – Je weet nu hoeveel calorieën, vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels er in mexicano zitten. Wil je weten wat de voedingswaarde van dit product betekent binnen je hele eetpatroon? In de Eetmeter kun je langere tijd bijhouden wat je eet en drinkt. Dit online dagboek berekent dan hoeveel energie en voedingsstoffen je in totaal binnenkrijgt.

Wat is het meest haram?

Religieuze maaltijdgewoontes De islam legt moslims speciale richtlijnen op waaraan ze zich moeten houden. Twee termen zijn daarbij belangrijk: halal en haram, Halal (Arabisch voor ‘rein, toegestaan’) geeft aan wat voor moslims toegestaan is en haram (Arabisch voor ‘onrein, verboden’) wat verboden is.

vleesproducten uit ritueel geslachte geoorloofde of toegestane soorten etenalle groenten, fruit, brood en andere graansoorten etenvasten tijdens de ramadaneten delen met anderen

Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld:

varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproductenproducten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmergspecifieke soorten zeevruchten, afhankelijk van de islamitische leerschool die jouw klant volgt, voorbeelden van deze zeevruchten zijn: mosselen, garnalen, oesters, zeekreeften en krabbenvoedsel en drank tijdens de ramadan tussen zonsopgang en zonsondergang

Belangrijk om weten! Er is uiteraard een verschil tussen religieuze en culturele invloeden, Qua religieuze eetgewoonten kennen islamitische landen overeenkomsten in de do’s en dont’s (zie hierboven). Qua culturele eetgewoonten zijn er grote verschillen tussen bijvoorbeeld Turkije en Marokko omwille van o.a.

 1. Klimaat en geografie maar ook omwille van plaatselijke tradities.
 2. Zo worden in bepaalde streken van Turkije zeevruchten als onrein beschouwd en niet gegeten.
 3. Het kan dat landen in eenzelfde regio sterk overeenkomen qua culturele eetgewoonten maar niet qua religieuze invloeden.
 4. Zo eten ze in Israël gelijkaardige producten als in Libanon of Griekenland, maar volgens andere religieuze spijswetten klaargemaakt (halal of koosjer).

Tijdens de ramadan of islamitische vastenperiode onthouden moslims zich van eten, drinken en geslachtsgemeenschap van net vóór zonsopgang tot zonsondergang. De ramadan vindt plaats tijdens de negende maand van de islamitische kalender. Tijdens de nachten van de ramadan worden 2 tot 3 maaltijden geserveerd.

De ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest – dat 3 dagen duurt – waar moslims in groep uitgebreid en vooral zoet eten. Goed om te weten: deze tips zijn gericht op mensen die deelnemen aan de ramadan, maar ze geven jou als gezondheidsprofessional of medewerker van een sociale voedselvoorziening ook een beter inzicht in hoe je patiënten of klanten op een gezonde manier deze uitdaging kunnen aangaan.

Het is misschien een idee om deze tips ergens op te hangen in jouw voedselvoorziening, diëtistenpraktijk of wijkgezondheidscentrum tijdens de periode van de ramadan. Het concept van ‘halal’ roept soms vragen op. Voor gezondheidsprofessionals en medewerkers van sociale voedselvoorzieningen is het niet altijd even duidelijk wat precies halal is en wat niet.

Een belangrijke vraag is: hoe strikt moet je het concept ‘halal’ afbakenen, Dit kan sterk verschillen van patiënt tot patiënt of van klant tot klant. Kijk je ‘enkel’ naar de ingrediënten, bv. geen gelatine op basis van varkensbeenderen, geen varkensvlees, geen alcohol Of kijk je bv. ook naar het wel/niet halal zijn van de slachtingsmethode? Sommige moslims zullen rundvlees dat niet halal geslacht is wel eten, anderen niet.

Vegetarische voedingsmiddelen zijn vaak interessant, omdat alle groenten, fruit, brood en andere graansoorten halal zijn. (Specifieke soorten) zeevruchten zijn voor sommige moslims halal, voor anderen niet. Dat hangt af van welke leerschool binnen de islam zij volgen.

Wat is het minst slecht bij de snackbar?

Gezondste en ongezondste snack – Heb je zin in fastfood? Dan kun je het beste kiezen voor een loempia, Dit beeld lijkt een beetje vertekend te zijn omdat de loempia ook meteen de kleinste snack uit het rijtje is. Daarom heb ik het even voor je omgerekend.

 • Wanneer je een portie van 70 gram zou eten (vergelijkbaar met het gewicht van een frikandel of kroket), kom je uit op zo’n 127 kcal.
 • De loempia is dan nog steeds de gezondste keuze, al is het verschil met de rest wel wat minder groot.
 • Daarnaast bevat deze snack ook relatief weinig (verzadigd) vet en zout.

De snack die qua aantal calorieën als slechtste uit de test komt is de kaassoufflé, Met slechts 60 gram krijg je al zo’n 205 kcal binnen. Daarbij bevat deze lekkernij relatief gezien veel koolhydraten. Qua hoeveelheid zout en verzadigde vetten doet de frikandellen het erg slecht.

Wat is slechter kroket of frikandel?

Kijk mee: Calorieën: 176 calorieën in een frikandel en 205 calorieën in een kroket. Vet: 12,8 gram in een frikandel, 12,5 gram in een kroket. Koolhydraten: 4,9 gram in een frikandel en 15,8 in een kroket.

Wat is de meest ongezonde snack?

Beste en slechtste – Welke dan wel de ongezondste is? Dat is de berehap. De berehap weegt niet alleen twee keer zoveel dan de andere snacks (wat twee keer zoveel calorieën betekent), ook als de aan een stok geregen gehaktbal evenveel zou wegen als de andere snacks, krijg je alsnog 50% van de aanbevolen hoeveelheid zout per dag binnen.

Wat zijn de ingrediënten van een frikandel?

Wat zit er dan wél in? – De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja. heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.

Hoe herken je halal producten?

Stappen –

 1. Halal is Arabisch voor ‘rein’ en is een term om aan te duiden wat voor moslims toegestaan is. Haram betekent ‘onrein’ en is juist verboden. Anders dan ‘ koosjer ‘ in het joodse geloof, dat alleen betrekking heeft op voedselvoorschriften, gaan halal en haram ook over het gedrag van mensen. Toch kennen we het voornamelijk als een verzameling spijswetten waar moslims zich aan moeten houden. Die wetten zijn gebaseerd op de Koran (heilig boek van moslims), de Soenna (de traditie en levensloop van de profeet Mohammed) en de islamitische rechtspraak van erkende islamitische geleerden. Halal staat ook voor een bepaalde levensstijl, waarin moslims bewust bepaalde voedingsmiddelen consumeren, met respect voor cultuur en traditie. Soms denken mensen dat halal hetzelfde is als Arabisch eten, maar niet alle Arabieren zijn moslims en ook in niet-Arabische keukens zijn er moslims, zoals in Indonesië.
 2. Groente, fruit en noten Alle soorten groente, fruit en noten zijn halal. Vlees en vis Alle varkensvlees is per definitie onrei n en moslims mogen het dus niet eten. Ook producten van varkens (bloed, botten) zijn verboden. Voor veel andere veesoorten geldt dat het dier ritueel geslacht moet zijn om als halal beschouwd te worden. Lees meer over rituele slachting in de hoedoe: ‘ hoe vind ik een halal slager ‘. Wilde dieren die als jachtdier zijn gedood, zijn toegestaan mits ze van reine oorsprong zijn en de gezondheid niet kunnen schaden. Niet-toegestane dieren zijn wilde zwijnen en roofdieren met hoektanden, klauwtanden en slagtanden. De jacht moet overigens door een moslim worden uitgevoerd. De jager moet een hond bij zich hebben die de prooi niet doodbijt. De jager moet het dier zo snel mogelijk slachten en hierbij een gebed uitspreken. Vissen en zeedieren zijn toegestaan, mits ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Sommige zoetwaterdieren en zelfgekweekte paling zouden dat wel kunnen zijn en zijn dus niet toegestaan. Vis afkomstig uit stilstaand water wordt als onrein gezien. Melkproducten en eieren Eieren en melk zijn toegestaan. Het is onduidelijk of kaas is toegestaan omdat er soms stremsel afkomstig van een niet-halal geslacht rund of geit inzit. Veel moslims vermijden kaas als de herkomst onduidelijk is. In voedsel verwerkte ingrediënten Veel soorten snoep en chocolade zijn niet toegestaan omdat hier gelatine in verwerkt zit. Gelatine is een dierlijk product en wordt normaal gesproken niet gemaakt van geoorloofde en ritueel geslachte dieren. Er bestaat ook halal gelatine, maar agar-agar en gemodificeerd zetmeel zijn plantaardig en ook oké. Over E-nummers bestaat voor veel consumenten onduidelijkheid wat erin zit. HalalCorrect heeft een lijst welke E-nummers wel en niet als halal worden beschouwd.
 3. Wil je het glas heffen, dan doe je dat met een alcoholvrije drank, Alcohol en afleidingen daarvan zijn verboden voor moslims. Ook wijnazijn mag niet, en wijn door een stoofpot (ook al is de alcohol verdampt) is ook niet toegestaan.
 4. Halal koken is veel minder strikt dan koosjer als het om de bereiding van eten gaat. Maar oplette n is geboden! Bakken doe je in olie of margarine van plantaardige oorsprong. Maak je een saus, dan gebruik je een groentefond in plaats van een dierlijke fond als basis. Omdat alcohol en ook alle afleidingen verboden zijn, gebruik je natuurazijn in plaats van wijnazijn voor het aanmaken van de sla. Daarnaast moet het halal-eten strikt gescheiden worden van niet-halal eten, zowel bij het bewaren als bereiden.
 5. Sommige producenten zetten ‘halal’ op hun verpakking om moslimconsumenten aan te trekken. Maar een product is pas echt halal als er een certificaat op staat. Vooral moslims in westerse landen letten hier extra goed op, omdat halal niet bij wet geregeld is. Halal vlees en halal vleesproducten zijn te herkennen aan de certificeringen Tayyib en Halal Correct, Halal Tayyib wordt geregeld door de stichting Halal Voeding en Voedsel, die met een eigen keuringsdienst het ritueel slachten en verdere voedselverwerking controleert, onder toezicht van imams.

Wat is toegestaan bij halal?

Religieuze maaltijdgewoontes De islam legt moslims speciale richtlijnen op waaraan ze zich moeten houden. Twee termen zijn daarbij belangrijk: halal en haram, Halal (Arabisch voor ‘rein, toegestaan’) geeft aan wat voor moslims toegestaan is en haram (Arabisch voor ‘onrein, verboden’) wat verboden is.

vleesproducten uit ritueel geslachte geoorloofde of toegestane soorten etenalle groenten, fruit, brood en andere graansoorten etenvasten tijdens de ramadaneten delen met anderen

Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld:

varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproductenproducten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmergspecifieke soorten zeevruchten, afhankelijk van de islamitische leerschool die jouw klant volgt, voorbeelden van deze zeevruchten zijn: mosselen, garnalen, oesters, zeekreeften en krabbenvoedsel en drank tijdens de ramadan tussen zonsopgang en zonsondergang

Belangrijk om weten! Er is uiteraard een verschil tussen religieuze en culturele invloeden, Qua religieuze eetgewoonten kennen islamitische landen overeenkomsten in de do’s en dont’s (zie hierboven). Qua culturele eetgewoonten zijn er grote verschillen tussen bijvoorbeeld Turkije en Marokko omwille van o.a.

Klimaat en geografie maar ook omwille van plaatselijke tradities. Zo worden in bepaalde streken van Turkije zeevruchten als onrein beschouwd en niet gegeten. Het kan dat landen in eenzelfde regio sterk overeenkomen qua culturele eetgewoonten maar niet qua religieuze invloeden. Zo eten ze in Israël gelijkaardige producten als in Libanon of Griekenland, maar volgens andere religieuze spijswetten klaargemaakt (halal of koosjer).

Tijdens de ramadan of islamitische vastenperiode onthouden moslims zich van eten, drinken en geslachtsgemeenschap van net vóór zonsopgang tot zonsondergang. De ramadan vindt plaats tijdens de negende maand van de islamitische kalender. Tijdens de nachten van de ramadan worden 2 tot 3 maaltijden geserveerd.

 • De ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest – dat 3 dagen duurt – waar moslims in groep uitgebreid en vooral zoet eten.
 • Goed om te weten: deze tips zijn gericht op mensen die deelnemen aan de ramadan, maar ze geven jou als gezondheidsprofessional of medewerker van een sociale voedselvoorziening ook een beter inzicht in hoe je patiënten of klanten op een gezonde manier deze uitdaging kunnen aangaan.

Het is misschien een idee om deze tips ergens op te hangen in jouw voedselvoorziening, diëtistenpraktijk of wijkgezondheidscentrum tijdens de periode van de ramadan. Het concept van ‘halal’ roept soms vragen op. Voor gezondheidsprofessionals en medewerkers van sociale voedselvoorzieningen is het niet altijd even duidelijk wat precies halal is en wat niet.

 1. Een belangrijke vraag is: hoe strikt moet je het concept ‘halal’ afbakenen,
 2. Dit kan sterk verschillen van patiënt tot patiënt of van klant tot klant.
 3. Ijk je ‘enkel’ naar de ingrediënten, bv.
 4. Geen gelatine op basis van varkensbeenderen, geen varkensvlees, geen alcohol Of kijk je bv.
 5. Ook naar het wel/niet halal zijn van de slachtingsmethode? Sommige moslims zullen rundvlees dat niet halal geslacht is wel eten, anderen niet.

Vegetarische voedingsmiddelen zijn vaak interessant, omdat alle groenten, fruit, brood en andere graansoorten halal zijn. (Specifieke soorten) zeevruchten zijn voor sommige moslims halal, voor anderen niet. Dat hangt af van welke leerschool binnen de islam zij volgen.