HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wat Voor Fruit Mogen Hamsters?

Wat Voor Fruit Mogen Hamsters
In de dierenwinkel en ook bij veel supermarkten kan je verschillende merken en soorten hamstervoer kopen. Waar je op moet letten is dat het voer niet te eenzijdig is. Alle hamstersoorten houden van diversiteit als het om voer gaat. Goed hamstervoer bestaat bijvoorbeeld uit graskorrels, rogge, pinda’s, graan, johannes-brood, haver, maïs, gedroogd brood (vaak gekleurd), zonnepitten en andere soorten pitten en noten.

Vaak voegt de fabrikant de benodigde vitaminen extra aan toe. Dit zit meestal in de graskorrels of gedroogd brood, toegevoegd op het moment dat ze het kleuren. Ook zijn er egale brokken geschikt voor hamsters te koop. Nadeel is dat het eenzijdig lijkt en dat de hamster altijd hetzelfde eet. Wel heeft het als voordeel dat bij het eten altijd alle benodigde vitaminen en eiwitten binnen krijgt en niet kieskeurig kan zijn.

Maar in de praktijk zie je dat een hamster bijna nooit kieskeurig is en altijd heel divers eet. Geef een hamster geen konijnenvoer. Dit is veel te eenzijdig en niet goed voor de hamster. Caviavoer kan wel omdat dit veelal hetzelfde voer is met extra vitaminen C. Hope Farms Witte Molen Een dwerghamster eet tussen de 5 en de 10 gram en een Syrische hamster eet ongeveer 8 tot 15 gram voer per dag. Hij regelt zelf zijn voedselopname en je hoeft dus niet elke dag te voeren. Beste is om de hamster om de dag een handje voer te geven.

Dit is gemiddeld zo’n 30 gram en is qua hoeveelheid beter te geven. De eerste dag eet hij de echte lekkere dingen op en volgende dag het restant. Wanneer je een hamster te veel voer geeft, dan zal hij niet overmatig eten en dik worden. Maar zal dit of laten liggen of gaan hamsteren en dus opslaan bij zijn voer voorraad.

Een hamster is dol op vers groente en fruit zoals wortel, sla, andijvie, appel, witlof, paprika, komkommer, tomaat, peer, banaan, etc. Geef dit wel in beperkte mate. Overmaat kan namelijk schadelijk zijn. Daarnaast hamsteren zij en wanneer ze vers groente of fruit hamsteren, kan dit gaan rotten.

Je kan je hamster nog meer verwennen door af en toe een lekker hapje te geven. In de dierenwinkel zijn diverse snoepjes zoals yochurtdrops, tarwe-aren en knabbelsticks te koop. Maar je kunt ook denken aan ongezoute nootjes, rozijnen of een stukje gedroogd brood. Roborovski dwerghamsters zijn van alle soorten het gekst op graszaden en je maakt ze blij met een beetje kippenvoer wat je door de kooi kunt strooien.

Natuurlijk moet een hamster beschikken over vers drinkwater. Het beste is om een nippelfles te gebruiken zodat het water niet vies wordt. Waterbakjes kan natuurlijk ook, maar dan moet je wel elke dag vers nieuw water geven.

Welk fruit mag een hamster niet eten?

Knaagspeeltjes en knaagsnacks – Zoals eerder in dit artikel besproken is het dus van enorm belang dat de tandjes van je hamster slijten omdat ze hun hele leven doorgroeien. Dit kun je doen door voldoende en aan te bieden! Hier worden veelal producten van wilgentakken voor gebruikt omdat deze veilig zijn voor consumptie, goedkoop zijn en bovendien smakelijk zijn voor je hamster! Naast wilgenproducten kun je ook standaard een pluk in het hok van je hamster doen! Je kunt je hamster ook af en toe eens iets extra aanbieden.

 • Hiervoor kun je bijvoorbeeld een voor gebruiken.
 • Deze zijn smakelijk en stimuleren een goede band tussen jij en je hamster! Naast hamstersnacks kun je ook gedroogde of levende voeren.
 • Hier zijn ze erg dol op en vaak worden ze helemaal gek wanneer je ze een wormpje aanbied! Bovendien bevatten gedroogde meelwormen veel eiwit en proteïne! Daarnaast kun je je hamster ook af en toe eens groente of fruit aanbieden.

Hamsters mogen bijna alle soorten groente en fruit hebben. Je kunt beter wel de pitten vermijden. : Hamstervoer: wat mag een hamster allemaal eten?

Wat vind een hamster het lekkerst?

Wat mogen hamsters wel eten? – Natuurlijk zijn er ook nog veel dingen die jouw hamster wél mag eten. In veel gevallen voldoet goede hamstervoeding aan alle benodigdheden voor het hamsterlichaam. Vanzelfsprekend is het wel leuk ( en lekker!) om jouw hamster zo nu en dan iets lekkers te geven.

 1. De meeste hamsters houden enorm van groente en fruit.
 2. Dit is dus handig als jij even aan het genieten bent van een gezonde groente of fruit snack mag jouw kleine vriend best een stukje mee knabbelen.
 3. Denk hierbij aan verse groenten en fruit, maar ook een gekookt ei vinden de hamster heel erg lekker.
 4. Probeer te variëren als het gaat om dit eten.

Ook voor hamsters kan het eten namelijk saai en eentonig worden. Dus wat mogen hamsters eten? Droogvoer Verse groenten en fruit Gekookt eiwit Vis (oa surimisticks) Vlees (oa rundergehakt)

Wat mag een hamster echt niet eten?

De Syrische hamster (ook wel goudhamster genoemd), Russische dwerghamster en de Chinese dwerghamster leven alleen, behalve tijdens de paartijd en als zogende moeder. De andere hamsters, zoals de Campbelli en Roborovski dwerghamster, leven in de natuur met elkaar, maar in ‘kleine’ kooien gedragen zij zich vaak agressief tegenover elkaar.

 1. Huisvesting Een hamster moet altijd binnenshuis worden gehouden in een goed afgesloten kooi van minimaal 70*40*40 cm.
 2. Richt de kooi in met etages, trappetjes, een molen, een huisje, een wilgentak, een WC rol en nestmateriaal om de hamster bezig te houden.
 3. Hamsterscaping is ook geweldig! Het zijn namelijk actieve dieren die in de natuur kilometers lopen om voedsel te zoeken.

Voeding Het voer kunt u het beste in een klein stenen bakje gegeven. Als er nog voer in het bakje zit of er ligt veel voer in het nest, dan moet de hamster minder voer krijgen. Bij te veel voeren zal de hamster alleen de lekkere zaden eten, waardoor het te eenzijdig eet.

Het geven van geëxtrudeerde brokjes helpt dit voorkomen. Specifiek hamstervoer is een gevarieerde en complete voeding afgestemd op de behoefte van uw hamster. Een Syrische hamster eet ongeveer 10-20 gram per dag, terwijl een dwerghamster 5-10 gram per dag eet. Dit zijn slechts twee theelepels vol. Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje groenten voor de vezels, gedroogde insecten voor de dierlijke eiwitten en af en toe een yoghurtdrop voor de darmen.

Fruit en groenten vindt een hamster lekker, maar mag dit slechts beperkt eten. Hamsters zijn van nature niet gewend aan vochtrijk eten. Bovendien slaat de hamster fruit of groenten op in het nest. Door rotting kan het groenvoer darminfecties veroorzaken.

Daarom moeten resten na een half uur uit de kooi worden verwijderd. U mag een hamster nooit snoep, chips, koekjes of suikerklontjes geven, omdat hier te veel vet, zout of suiker in zit. De tanden van een hamster groeien haar hele leven lang door. Om de tanden te slijten, moet de hamster veel knagen op bijvoorbeeld wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen bestemd voor hamsters.

Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht. Verzorging Het water moet dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Een hamster is heel schoon en zindelijk. Na een week lijkt de kooi nog heel schoon, maar moet toch worden schoongemaakt vanwege de bacteriën.

 • Als bodembedekking kunt u het beste een dikke laag papierbedding, katoenbedding of maïskernkorrel gebruiken, zodat de hamster kan graven in een stofvrije bodembedekking.
 • Hamsters maken altijd een nestje.
 • Behalve als slaapplaats gebruikt een hamster het nest ook als ‘voorraadkamer’.
 • Voor het maken van een nest heeft de hamster nestmateriaal nodig.

Gebruik geen synthetisch nestmateriaal of kranten, maar bijvoorbeeld natuurlijke katoen of papier. Tam maken De eerste dag heeft de hamster nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en de omgeving. Rust is dan ook heel belangrijk. Een washand met uw geur er aan versnelt het wennen.

 • De volgende dag kunt u beginnen met het tam maken.
 • Door de hamster iets lekkers uit de hand te geven, went het aan uw handen en geur.
 • Een hamster mag nooit van boven af worden gepakt.
 • In de natuur doen de vijanden dat.
 • Een logisch gevolg is dat de hamster gaat piepen, op zijn rug gaat liggen of zelfs gaat bijten.

Door verkeerde omgang (vb. veel wakker maken, verkeerd pakken, achter aanjagen, bang maken en pijn doen) blijft de hamster schuw. Leer het dier daarom om op uw platte hand te komen en beloon het vervolgens met een kleine lekkernij. Laat het dier nooit zonder toezicht op de tafel, bank e.d.

 1. Lopen, want de hamster kan zich zo laten vallen doordat zij geen diepte kan inschatten.
 2. Ziekten Goede huisvesting, voeding en verzorging houdt de hamster over het algemeen gezond.
 3. Controleer echter regelmatig de gezondheid van uw hamster aan de hand van de checklist.
 4. Mocht de hamster zich toch anders gaan gedragen, raadpleeg dan tijdig uw dierenarts.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de verschillende boeken over de dwerghamster en goudhamster die te verkrijgen zijn bij de bibliotheek en bij dierenspeciaalzaak Brokken & Zo. Wist u dat

hamsters hamsteren om hun voer mee naar het nest te nemen? Behalve het aanleggen van een voorraad, kan de hamster in het nest ongestoord eten. een hamster recht op de achterpoten staat en de tanden laat zien om groter en sterker te lijken en zo de vijand probeert te verjagen? hamsters het niet fijn vinden om wakker gemaakt te worden? een hamster op een vast tijdstip wakker wordt als het dagelijks op dat moment iets lekkers krijgt of uit de kooi mag? een hamster een echt nachtdier is? Overdag slapen ze en tegen de schemer worden ze wakker. hamsters goed kunnen klimmen? En dus ook kunnen ontsnappen? hamsters bijna alles kapot kunnen knagen? Accessoires van hout en ijzer zijn veiliger dan plastic. hamsters heel snel rennen? Denk hieraan als de hamster los loopt. een hamster geen knuffeldier is? Een konijn, rat en cavia vinden het over het algemeen wel leuk om geaaid te worden.

Wetenswaardigheden Gewicht: dwerghamster: 20-40 gram en Syrische hamster: 95-130 gram Geslachtsrijp: 8-12 weken Draagtijd: 20 dagen Aantal jongen: dwerghamster: 2-6 jongen en Syrische hamster: 7-10 jongen Zoogtijd: 28 dagen Gem. leeftijd: 1,5 -2,5 jaar Checklist

Gewicht: goed doorvoed en niet te dik Leeftijd: minimaal 4 weken Vacht: glanzend en zonder wonden Ogen: glanzend, helder en schoon Oren: geen kale plekken of korstjes Neus: schoon en droog Tanden: niet te lang en goede stand Poten: nagels compleet en niet te lang Achterwerk: droog en schoon Ademhaling: niet piepend of reutelend Ontlasting: harde en droge keutels Geslacht: man of vrouw

Wat mag een hamster eten?

Omdat hamsters omnivoren zijn, eten zij niet alleen granen, groenten en fruit, maar ook vlees. Hamsters zijn dus geen vegetariërs. Ze hebben dus dierlijk eiwit nodig, het liefst dagelijks. Je kunt hiervoor zorgen door dierlijk eiwitrijk voer te geven en tussendoortjes die veel dierlijk eiwit bevatten.

Is banaan goed voor een hamster?

Mogen hamsters verse groenten en fruit eten? – Een hamster mag bijna alle groente en fruit eten die mensen ook mogen eten, mits ze goed gewassen zijn. Hamsters vinden de meeste groenten en fruit heel lekker en regelmatig een klein beetje hiervan eten is ook gezond voor ze.

Zo krijgt jouw hamster voldoende vitaminen en mineralen binnen. Je kunt jouw hamster bijvoorbeeld om de dag een klein beetje groente of fruit te eten geven als afwisseling op hamstervoer. Pas wel goed op met boontjes en andere peulvruchten (sperziebonen, tuinbonen, sojabonen, bruine bonen, etc.). Door teveel peulvruchten te eten kunnen hamsters problemen krijgen met hun spijsvertering.

Ja, maar geef ze in kleine stukjes en geef ook hiervan niet teveel. Ja, hamsters mogen rauwe wortel met mate. Geef jouw hamsters voor de zekerheid geen gekookte wortels. Ja, maar niet te veel en niet te vaak. Hamsters mogen een klein beetje tomaat eten. Let alleen wel op dat jouw hamsters niet de groene blaadjes of het steeltje op eet.

 1. Deze zijn giftig voor een hamster.
 2. Ja, hamsters mogen een klein beetje paprika eten.
 3. Ja, hamsters mogen diverse soorten sla eten.
 4. Een aantal soorten sla worden vaak opgezocht: ijsbergsla, bladsla, romaine sla, rucola, veldsla, etc.
 5. Let op dat je ook van sla niet teveel geeft.
 6. Jouw kleine hamster kan namelijk niet zo heel veel vocht aan en dit kan al snel teveel worden, helemaal bij ijsbergsla.
See also:  Wanneer Is De Week Zonder Vlees?

Ja, hamsters mogen een klein beetje broccoli eten. Was jouw broccoli wel goed van tevoren of vermijd risico’s door de broccoli eerst even te koken en daarna te laten afkoelen. Ja, hamsters mogen een klein beetje bloemkool eten. Ook hierbij geldt dat je het beter niet teveel kunt geven, maar dat is een algemene regel bij alle groenten.

 1. Ja, mits je niet teveel geeft en de spinazie eerst goed schoonmaakt.
 2. Spinazie is zelfs een van de betere groenten die je kunt geven doordat spinazie erg voedzaam is.
 3. Ja, mits de andijvie goed gewassen is en niet is gekookt of gebakken.
 4. Andijvie bevat fosfor en ijzer waardoor je echt niet teveel moet geven.

Ja, hamsters kunnen prima een klein beetje witlof eten. Sperziebonen zijn één van de weinig groenten waar je echt mee moet uitkijken. Hamsters kunnen het wel eten, maar je moet hier echt niet teveel van geven. Ja, je kunt jouw hamster gerust een klein beetje courgette geven.

Ja, je kunt jouw hamster gerust een klein beetje mais geven. Ja, maar ook hierbij geldt weer dat je niet teveel moet geven. Ja, maar was ze vooraf wel even goed en geef ook hiervan niet teveel. Ja, maar niet te veel en niet te vaak. Hamsters mogen een klein beetje banaan (vers of gedroogd) wanneer er geen suikers of conserveringsmiddelen aan toe zijn gevoegd.

Ja, maar niet te veel en niet te vaak. Het liefst een nog net onrijpe peer. Sla rijpe peer liever helemaal over, aangezien daar heel veel suikers in zitten. Jouw hamster kan ziek worden van teveel fruitsuikers. Houd het bij 1 dun plakje peer. Ja, maar let goed op met de pitjes en geef niet te veel en niet te vaak.

Kan een hamster brood eten?

De hamster kan dit niet goed verteren. Het zal vocht onttrekken uit het lichaam en obstipatie veroorzaken. Problemen met het maagdarmstelsel leiden al snel tot de dood bij hamsters. Daarom kan je het brood beter hard laten worden zoals Rieneke zegt of toast, cracker of biscuit geven.

Wat is liever mannetje of vrouwtjes hamster?

VERSCHIL IN KARAKTER? – Ik denk dat veel mensen zich dit wel afvragen zou er verschil zitten tussen een mannetje en een vrouwtje qua karakter?Jammer genoeg kun je deze vraag niet beantwoorden met een simpel “ja” of “nee”. Als je een Russische Dwerghamster wilt houden als huisdier en je moet kiezen tussen een vrouwtje of een mannetje maakt het in principe niet uit voor welk geslacht je kiest er zit bijna geen verschil in.

Bijna? Ja, ik zeg bijna omdat het toch wel degelijk verschillende geslachten zijn dus om te zeggen dat er helemaal geen verschil in zit zou fout zijn, maar we weten niet met zekerheid wat de verschillen zijn. Het ene mannetje is het andere mannetje namelijk niet en precies hetzelfde geldt voor de vrouwtjes.

Men zegt dat de vrouwtjes wat bijteriger zijn en dat de mannetjes wat rustiger zijn maar dit hoeft helemaal niet. Ik vind persoonlijk de mannetjes iets rustiger en liever en ik heb gemerkt dat de mannetjes sneller en beter tam te maken zijn dan de vrouwtjes, maar nogmaals dit is mijn persoonlijke ervaring en mening! Vrouwtjes zijn in het algemeen iets dominanter, nieuwsgieriger en kunnen wat pittiger worden in de periode van de, maar dit is ook logisch en is in principe bij elk dier zo.

Hoe vaak moet je een hamsterkooi schoonmaken?

Hoe vaak moet je de volledige hamsterkooi verschonen? – Dit kan wekelijks, tenzij de kooi vol zit met urinevlekken en keutels. Omdat je iedere dag het vieze strooisel verwijdert zal de kooi minder snel gaan stinken. Je ruikt het meteen als je de kooi toch beter direct kunt schoonmaken! Hoe vaak je de hamsterkooi moet schoonmaken, kan dus per week verschillen.

Waar zet je een hamster neer?

Hamsters kunnen dingen horen die wij niet kunnen horen, zoals ultrasound – Licht Hamsters kunnen het beste in een ruimte worden gehouden waar ‘s avonds het licht ongeveer op hetzelfde moment uit gaat. Hamsters kunnen wennen aan een zekere hoeveelheid licht, maar wanneer ze in een ruimte staan waar het licht op onregelmatige tijdstippen aan en uit gaat, zullen ze hiervan in de war raken en dit zal hun slaapschema verstoren.

 • Temperatuur Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen.
 • Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
 • Een plaats die zeker niet geschikt is voor de hamsterkooi is de serre, omdat het hier snel erg warm kan worden.

De beste plaats om een hamsterkooi neer te zetten is een plaats waar de temperatuur constant is, een gang of garage is dus zeker geen geschikte plaats.

Hoe maak je een hamster rustig?

Hoe maak ik een hamster tam? – Dierenkliniek Broerdijk Hoe maak ik een hamster tam? De hamster is een heel geliefd dier. Vaak worden ze aangeschaft als huisdier in een gezin met kinderen. Met zijn bolle wangen en de koddige blik steelt hij menig hart. Vooral kinderen zullen het liefst de hele dag met dit lieve diertje willen spelen.

 1. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend: het tam maken van dit diertje is best lastig.
 2. De eerste dagen moet een hamster echt aan zijn nieuwe omgeving wennen.
 3. Het is zeker niet verstandig om hem in die eerste week zomaar op te pakken.
 4. Een hamster die zich nog niet op z’n gemak voelt, kan en zal flink bijten! Laat in die eerste week uw hamster heel voorzichtig aan uw hand ruiken en wennen.

Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.

 • Pas wel op: omdat een hamster snel schrikt, springt hij zomaar uit uw hand.
 • Til een hamster daarom nooit hoog boven de grond op.
 • Houd uw hand en hamster laag, het liefst boven z’n hok met zachte bodembedekking! Maak uw hamster eerst goed wakker voordat u hem oppakt.
 • Een hamster die schrikt zal uit angst snel bijten.

Het bijten zal vanzelf afnemen wanneer u uw hamster regelmatig een snoepje uit de hand laat eten. Doe rustig aan, het diertje heeft gewoon even tijd nodig. De beloning is er dan ook: tamme hamsters vinden het leuk en gezellig wanneer u ze optilt. Echte knuffelaars zijn het niet; urenlang knuffelen is er helaas niet bij.

Hoe lang kan je een hamster alleen laten?

VERZORGING TIJDENS DE VAKANTIE – Lekker twee weekjes weg, maar wat doen we met onze kleine vriend. Meenemen of thuislaten? Wat is beter? Een ding is zeker het is natuurlijk beter voor het dier om hem lekker thuis te laten in zijn vertrouwde omgeving. Maar als je toch vastbesloten bent om hem mee te nemen dan moet je het hem wel zo prettig mogelijk maken.

Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet. Nu de hamster alleen thuis is, is er ook niemand die even een raampje los zet in geval het te warm wordt of juist het raampje dicht doet als het een beetje gaat tochten. Denk eraan om de temperatuur van de ruimte waarin de hamster staat in de gaten te houden. Hij moet het niet te warm krijgen maar ook zeker niet in de tocht komen te staan en ook mag de kooi niet in de volle zon komen te staan. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de hamster bij zijn tijdelijke verzorger gaat wonen voor de tijd dat jij lekker van je vakantie zit te genieten. Dan zul je deze persoon op de hoogte moeten brengen van alle ‘do’s’ en ‘dont’s’ voornamelijk m.b.t. de plaatsing van de hamster, niet in de zon en niet in de tocht. Ook is het uitkijken met andere huisdieren.

Wil je graag een weekend of paar dagen weg en vind je het vertrouwd om je hamster alleen thuis te laten, zorg dan voor voldoende eten en drinken. Water en voer dispensers kunnen je hierbij helpen. Deze doseren het water en voer eenvoudig naar behoefte van je hamster. Het beste kun je ze op een plateau zetten zodat er geen bodembedekking in komt.

Kan een hamster tomaten eten?

Tomaat – groene delen niet, die zijn giftig!

Kan een hamster druiven eten?

Verrijking – Verrijking helpt tegen afwijkend gedrag en verveling. Door nieuwe prikkels te geven, stimuleer je het dier en doorbreek je zijn dagelijkse routine. Hamsters zijn erg onderzoekend. Zorg daarom voor voldoende ruimte en geschikte objecten om mee te spelen zoals kartonnen toiletrollen of dozen. Touwen kunnen door het dier uitgerafeld worden en gebruikt worden als nestmateriaal. In de dierenwinkel is speelgoed voor knaagdieren te koop.

Dit is gemaakt van hout of kokos en helpt bij het onderhoud van de tanden. Koop nooit plastic speelgoed, want de dieren knagen het kapot en het is onveilig. Door het voedsel zoals muesli met granen, zaden en noten te verspreiden over de kooi, hou je de dieren langere tijd bezig en stimuleer je het voedselzoekgedrag.

De meeste hamsters houden van het rollen in zand. Zeer fijn zand in een ondiepe en lage schaal geven, bijvoorbeeld chinchillazand, kan heel verrijkend zijn voor je dier. Verdiep je verder in de kenmerken van de natuurlijke omgeving van het dier om nog meer tegemoet te komen aan zijn behoeften en interesses. In het wild zijn hamsters alleseters. Geef als basisvoeding een compleet pelletvoer voor hamsters, daarin zitten alle voedingsstoffen die de hamster nodig heeft. Geef ook steeds hooi van een goede kwaliteit. Je kan dit aanvullen met muesli met noten en zaden, droge kattenbrokken, levende krekels en gewassen en versneden groenten en fruit,

Ook verse kruiden, grassen en bladeren kunnen een waardevolle toevoeging aan het dieet zijn. Geschikt zijn o.a. paardenbloemen en luzerne. Om maag- en darmproblemen te vermijden, moet je veranderingen in het dieet heel langzaam doorvoeren. Voeder alleen planten waarvan je zeker bent dat er geen pesticiden of meststoffen op gebruikt zijn.

Pluk geen planten die groeien naast een drukke weg, want deze kunnen vervuild zijn door uitlaatgassen. Voeder geen druiven of rabarber, want die kunnen giftig zijn voor de hamster. Wilgen- en fruitboomtakken zijn goed knaagmateriaal en helpen bij het gezond slijten van de tanden.

Controleer hoeveel er gegeten en gedronken is en of de hamster zich normaal gedraagt. Verwijder bederfbare voederresten zoals verse kruiden, groenten, fruit en insecten. Ververs het water. Reinig de mestplaats en vervang vochtige bodembedekking waar nodig. Geef vers hooi. Voeder het dier, bij voorkeur bij het vallen van de avond. Controleer of de inrichting van de kooi nog veilig en in orde is

Minstens eenmaal per week

Reinig de waterfles en de voerbak. Kijk de voedselverzamelplekken goed na: verstopt voedsel kan gaan schimmelen. Vervang versleten speelgoed en knaagmateriaal. Voorzie nieuwe voorwerpen, speelgoed, puzzels, nestmateriaal enz., zodat de dieren iets nieuws kunnen ontdekken. Vervang het zand

See also:  Waarom Is Bewerkt Vlees Slecht?

Elke twee weken

Verwijder het bodemmateriaal, reinig de kooi en accessoires met water en zeep en vul met een nieuwe laag bodembedekker. Leg na het kuisen steeds een klein deel van het gebruikte bodemmateriaal en nestmateriaal uit het schuilhuisje terug zodat de hamster zijn geur herkent. Controleer de nagels, pootkussens en tanden wanneer mogelijk.

Met een goede huisvesting, verzorging en gevarieerde voeding kunnen hamsters tot 4 jaar oud worden, maar gemiddeld worden ze tussen de 2 en 2,5 jaar oud, Controleer je hamster dagelijks op kwetsuren of ziekte. Als een hamster ziek wordt kan je dit merken aan het gedrag.

Zieke dieren zijn minder actief, futloos en eten minder. Een zieke hamster zit bijna altijd in elkaar gedoken. De ogen staan dof en liggen diep. Te vochtige mest of diarree, neus- en oogvloei, aanhoudend niezen of kuchen, moeilijk lopen en balans houden zijn duidelijke tekenen dat er iets mis is met je hamster.

Controleer regelmatig de tanden. De tanden van de hamster groeien voortdurend door en moeten mechanisch afgesleten worden door het knauwen aan hard materiaal zoals stro, hamsterpellets en twijgen. Als je denkt dat je hamster ziek is, moet je meteen contact opnemen met een dierenarts.

 • Hamsters laten liever niet zien dat ze ziek zijn.
 • Wanneer je merkt dat de hamster ziek is, is de situatie dus al ernstig.
 • De meest voorkomende problemen bij hamsters zijn: Symptomen: jeuk, kale plekken, veel krabben.
 • De hamster kan besmet worden met vlooien door honden of katten.
 • Hou er dus rekening mee ook de hamster te behandelen als andere huisdieren last hebben van vlooien.

Let op met overdosering en vraag raad aan je dierenarts! Symptomen: minder eten, vermageren, voer laten vallen uit de bek, te lange tanden. De tanden blijven doorgroeien. Als de tanden verkeerd groeien door een foute stand en niet afslijten, dan kan dit voor problemen zorgen.

 1. Een dierenarts kan dan de tanden inkorten.
 2. De tanden kunnen ook afbreken door overmatig bijten aan het traliewerk of door fout te bijten met te lange tanden.
 3. Je moet dan zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan.
 4. ​ Symptomen: niezen, hoesten, neusuitvloei, reutelende ademhaling.
 5. Hamsters kunnen slecht tegen een hoge luchtvochtigheid of tocht.

Ze worden dan gemakkelijk verkouden. Ga te rade bij de dierenarts.

Diarree en ‘natte staart’

Te veel vochtige voeding zoals verse planten, fruit en groenten kan diarree veroorzaken. Andere oorzaken zijn verkeerde antibiotica, een wormenbesmetting of bacteriële infectie. Jonge dieren zijn gevoelig voor een bacterie die de ‘natte staart’-ziekte veroorzaakt.

Ze hebben dan waterdunne ontlasting, waardoor de staart en anus nat zijn. Dit kan fataal zijn. Ga te rade bij de dierenarts. Symptomen: kortademig, blauwe huidtint, onregelmatige hartslag. Dit komt meer voor bij oudere vrouwelijke hamsters. Ga te rade bij de dierenarts. Symptomen: oogvloei, dikke ogen, korstige etter.

Door een te stoffige bodembedekker of als gevolg van bijtwonden kunnen oogontstekingen ontstaan. Verwijder de korsten met lauwwarm water en een doek en contacteer de dierenarts. : Hamster

Is appel goed voor een hamster?

Ja, je hamster mag stukjes appel eten. De wat zuurdere appels zijn het beste en als het kan: neem een appeltje van biologische afkomst dan weet je zeker dat er geen pesticiden zijn gebruikt. Toegevoegd na 2 minuten: Een appel werkt ook vaak eetlustopwekkend, mocht je hamstertje zich niet lekker voelen dan is het goed om hem een stukje appel aan te bieden.

Bij ziekte is het heel belangrijk om toch vocht binnen te krijgen en het happen in een stukje appel gaat dan vaak makkelijker dan drinken uit een drinkflesje. Daarnaast hebben hamstertjes vaak al snel een verminderde eetlust als ze zich niet lekker voelen, ze kunnen hamstervoer en drinken laten staan.

Een vers appeltje kan dankzij zijn lekkere geur en volle smaak het diertje toch overhalen iets te eten en wat vocht binnen te krijgen.

Wat geef je beter niet aan een hamster?

Wat mogen hamsters niet eten? – Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter niet kunt geven aan hamsters:

Grote hoeveelheden groenten en fruit met veel water: hamsters hebben een lage vochtinname nodig en kunnen diarree krijgen van groenten en fruit met veel water, zoals komkommers, watermeloenen en druiven. Je kunt best af en toe een klein beetje geven, maar grote hoeveelheden kunnen voor problemen zorgen. Groenten en fruit met hoge concentraties aan vitamine C: hoge concentraties aan vitamine C kunnen op langere termijn leiden tot gezondheidsproblemen bij hamsters. Bespreek daarom altijd met een dierenarts welke hoeveelheid vitamine C veilig is voor jouw hamster. Suiker : hamsters hebben suiker niet nodig in hun dieet en het kan leiden tot obesitas en andere gezondheidsproblemen. Geef daarom geen producten die grote hoeveelheden suiker bevatten. Zoute voeding : te veel zout is slecht voor hamsters, vermijd overmatig zoute voeding. Alcohol : klinkt misschien zo logisch, maar we willen het wel specifiek nog even benoemen. Alcohol is giftig voor hamsters en inname kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood. Specifieke planten : niet alles wat in de natuur groeit is goed voor je hamster, integendeel. Sommige planten en bloemen kunnen erg giftig zijn voor het diertje. Een aantal voorbeelden van planten die je echt moet vermijden: berenklauw, boterbloem, coniferen, gouden regen, taxus, zwarte nachtschade. Ook groenten als ui en rabarber zijn niet goed voor je hamster. Sierplanten zijn vaak ook slecht, houd deze uit de buurt van je hamster. Bewerkte voeding : Het best geef je alleen onbewerkte voeding. Geef sowieso geen voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor mensen. Melk en zuivelproducten : ook deze geef je niet aan een hamster.

Let op: bovenstaande voedingsmiddelen geef je sowieso niet aan je hamster. Dit zijn een aantal voedingsmiddelen waarvan vaak gevraagd wordt of ze veilig zijn voor hamsters. Buiten deze voedingsmiddelen zijn er nog vele andere die je hamster absoluut niet mag eten.

 1. De lijst is dus zeker niet volledig! Het is belangrijk om te onthouden dat hamsters een specifiek dieet nodig hebben dat is samengesteld uit specifiek knaagdierenvoer (gekleurde bix), wat groenten en een kleine hoeveelheid fruit.
 2. Overige voeding is in principe niet nodig.
 3. Geef zeker geen eten voor mensen.

Twijfel je over de voeding? Raadpleeg dan een dierenarts of vraag in een goede dierenwinkel om advies. : Wat mag een hamster niet eten? –

Is chocolade goed voor een hamster?

Hamsters | Heike Dierrijk Klinieken Aanschaf Hoe ziet een gezonde hamster eruit? Waar moet ik op letten? De volgende punten zijn van belang:

let erop dat de hamster rustig ademt en kijk of de ademhaling regelmatig is het neusje moet schoon zijn de hamster moet levendig en alert zijn en reageren op zijn omgeving de oogjes moeten helder staan en droog zijn de vacht ziet er mooi en glanzend uit, zonder kale plekken de nagels zijn niet te lang

Het hok Hamsters zijn meesters in het ontsnappen, ze knagen vanalles kapot!! Een goed uitgerust hok is dus noodzakelijk. Wanneer er iets kapot is geknaagd, is het zaak dit direct te vervangen. Het hok van de hamster mag niet in de tocht staan, mag ook niet op een te warme of vochtige plek staan.

 • Tijdens de zomer is het aangeraden om het hok te plaatsen in een koel gedeelte van het huis.Een hamster heeft behoefte aan beweging.
 • Om beweging van de hamster te stimuleren zijn er diverse speeltjes voorhanden.
 • Een voorbeeld hiervan zijn de buizen, ladders, tunnels, hangmatjes en natuurlijk de alom bekende radjes.

Pas wel op met de aanschaf van een rad: Een metalen rad kan herrie maken, terwijl de plastic versie ervan vaak juist heel geruisloos is. Dit is vooral van belang als de kooi op de slaapkamer staat. Let ook op hoe het rad is gemaakt, want een hamsterras met lange haren kan gemakkelijk verstrikt raken en vast komen te zitten aan de as.

 1. Er zijn diverse veilige radjes voorhanden, vraag ernaar bij de dierenwinkel.Om de hamster tot bewegen aan te zetten, kun je voedsel in het hok verstoppen of op een moeilijk bereikbare plaats leggen.
 2. Je kunt bijvoorbeeld een stukje wortel zo tussen de tralies klemmen dat de hamster erheen moet klimmen.Wanneer je hamster tam is, kun je hem los laten lopen in de kamer.

Wees dan wel voorzichtig en zorg dat er geen gevaarlijke voorwerpen of andere huisdieren in de buurt zijn! Er zijn ook plastic hamsterballen verkrijgbaar waar je je hamster in kan doen, dan is het misschien wat minder eng om hem los te laten en vind je hem ook snel weer terug.

Je kunt natuurlijk ook een hamsterren kopen.De voederbak is best van aardewerk, om kapot knagen ervan te voorkomen. In verband met de hygiëne moet het hok regelmatig schoongemaakt worden, liefst 1x per week. Alle spulletjes moeten dan gewassen worden. Vergeet het radje niet, vaak plast de hamster erin tijdens het rennen.

Voeding Droogvoer: het best is echt hamstervoer, dus geen algemeen knaagdierenvoer. Een halve tot een hele eetlepel is meestal voldoende. Let erop dat je in ieder geval genoeg geeft, liever teveel dan te weinig. Zo kan de hamster zijn natuurlijke gedrag uitoefenen en een voorraad aanleggen.

 1. Tijdens het schoonmaken van het hok “ontdek” je de voorraad die het diertje heeft aangelegd en kun je inschatten hoeveel minder je kunt geven.Groenvoer: Het is van belang om niet teveel groenvoer te geven, dus niet meer dan de hamster op kan.
 2. Anders blijft dit liggen rotten in het holletje en dat is niet fris.

Geef dus een kleine hoeveelheid en haal weg wat overblijft. Geef alleen gewassen groenvoer! Enkele tips: wortel, witlof, broccoli, andijvie, mais, spinazie, courgette, appel, peer, banaan, etc. Een hamster is geen vegetariër en heeft dus dierlijke eiwitten nodig! Ga na of er dierlijke eiwitten in het droogvoer zitten en zoniet: geef dan dierlijke eiwitten bij.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de vorm van meelwormen of stukjes gekookt ei. Geef geen zuivelproducten, dit is slecht verteerbaar voor de hamster!Wat de hamster niet mag krijgen: chips, chocolade etc, dus alles met veel zout en suiker. Ook geen zuivelproducten, dus ook geen kaas! Pas op met extraatjes, deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maar niet noodzakelijk.

Vaak bevatten ze teveel suiker of zout of bevatten ze zuivel. Hetzelfde geldt voor de vele knaagproducten die verkrijgbaar zijn. Liefst niet geven. Water: het water moet elke dag ververst worden. Een drinkflesje is het meest hygiënisch. Gewoon kraanwater is voldoende.

 • Hamsteren Een hamster legt van nature een voedselvoorraad aan in zijn holletje.
 • Dit heet hamsteren.
 • De hamster stopt het voedsel in zijn wangzakken, brengt het naar zijn holletje en haalt het voedsel er daar weer uit.
 • Een hamsterende hamster is altijd een grappig gezicht.
 • Soorten Hamsters zijn nachtdieren en er zijn verschillende soorten en kleuren.

Er bestaat ook een hamsterras met lange haren. De vacht van deze langharige hamster moet regelmatig geborsteld worden, in tegenstelling tot die van de kortharige hamsters. De meest als huisdier gehouden hamsters zijn de goudhamster en de dwerghamster. De dwerghamster is wat drukker dan de andere rassen en moeilijker in bedwang te houden of tam te maken.

Diarree Hamsters zijn erg stressgevoelig, waardoor stressafhankelijke ziekten regelmatig voorkomen. Een voorbeeld hiervan is diarree. Diarree kan ook ontstaan door een verandering van voer of door het geven van een verkeerde voeding. Ook te lange tanden kunnen de oorzaak zijn van diarree. De hamster kan hierdoor immers niet meer goed kauwen, waardoor het voedsel onvoldoende gekauwd in de maag en de darmen terecht komt. Hier wordt het dan moeilijker verteerd, waardoor diarree kan ontstaan. Ademhalingsproblemen/Verkoudheid Niezen, snotneus, moeilijk ademen. Vaak is tocht de boosdoener. Haaruitval Wanneer de hamster jeuk heeft door bijvoorbeeld vlooien of mijten, kan hij zichzelf gaan krabben of ergens tegenaan schuren, waardoor de haren op die plek verdwijnen. Tumoren Hamsters zijn erg gevoelig voor tumoren. Deze kunnen erg agressief zijn en snel groeien. Soms belemmeren ze de hamster in zijn bewegingen. Indien mogelijk en gewenst kan de tumor verwijderd worden, maar de narcose is een groot risico voor deze diertjes en er bestaat altijd de kans dat de tumor terug komt. Dit kan op dezelfde plaats of ergens anders het geval zijn. Oogproblemen Wangzakproblemen

See also:  In Welk Fruit Zit Veel Eiwit?

: Hamsters | Heike Dierrijk Klinieken

Hoe vaak moet je een hamster eten geven?

Hoeveelheid voer voor hamsters – Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet. Ze leggen van nature een voorraad aan voedsel aan. Het heet niet voor niets ‘hamsteren’.

Kan een hamster ook uit een bakje drinken?

Een Waterbakje voor knaagdieren – Het is ook mogelijk knaagdieren te voorzien van water door middel van een waterbakje. Hiervoor kan een voerbakje gebruikt worden, door deze te vullen met water. Een voordeel van een waterbakje is dat deze op een ergonomische wijze de dieren laat drinken, zoals ze dat in de natuur ook vaak doen.

Het water is echter heel moeilijk schoon te houden. De dieren gooien er veelal bodembedekking in en kunnen er zelfs in plassen. Het water hygiënisch schoon houden is in deze een echte uitdaging. Het waterbakje zal meerdere malen per dag ververst moeten worden. Zodra er bodembedekking in valt zuigt deze zich vol met vocht en bevat het waterbakje geen water meer.

✔ Ergonomisch Veel kleine knaagdieren lopen ook meerdere malen per dag door hun waterbakje heen. De dieren begrijpen natuurlijk niet dat dit niet handig is en het water zo vervuilt. Het is bij het gebruik van een waterbakje van zeer groot belang dat je als baasje consequent bent in het schoonhouden van het bakje.

Onhygiënisch ! Veel controle nodig ! Water inname niet controleerbaar ! Kan eenvoudig ingegraven worden Het waterbakje moet, bij voorkeur op een plateau of vaste plek worden geplaatst. Zodra het waterbakje op de bodembedekking geplaatst wordt, kan deze eenvoudig in worden gegraven, met als gevolg dat de dieren geen water meer hebben.

Dit geldt met name voor kleine knaagdieren.

Wat kun je hamsters te drinken geven?

Water – Hamsters drinken niet veel, soms lijkt het zelfs helemaal niets. Toch hebben ze het wel nodig, dus zorg altijd voor vers water in de kooi, liefst in een flesje (hygiënischer). Ververs het drinkwater om de paar dagen. Gewoon kraanwater is prima, tenzij je in een omgeving woont waar dat niet zo goed is.

Kan een hamster wortel eten?

Voeding voor hamsters Hamsters zijn van nature alleseters. Ze eten dus niet alleen plantaardig maar ook dierlijk voedsel, met name in de vorm van insecten. Het is dus bevorderlijk voor hamsters dat er dierlijk eiwit in hun voer zit, bijvoorbeeld gedroogde meelwormen of brokjes met dierlijk eiwit (bijvoorbeeld enkele honden- of kattenbrokjes).

 1. In een goed samengesteld hamstervoer is dit aanwezig, dit is terug te lezen op de verpakking.Daarnaast is een goed hamstervoer niet te vet (maximaal 6-7%), redelijk eiwitrijk (zo’n 14%) en bevat het veel verschillende ingrediënten.
 2. Er hoeven niet veel brokjes in te zitten, daarnaast kunnen er bijvoorbeeld verschillende zaden, een beperkte hoeveelheid granen, gedroogde vruchten (bv.

rozenbottels, gedroogde appel of besjes), gedroogde insecten en gedroogde groente (bv. worteltjes, erwtenvlokken) in verwerkt zijn.Kleine stukjes verse groente mogen ook zeker niet ontbreken in de dagelijkse voeding van de hamster, bijvoorbeeld een schijfje wortel, een stukje wortelloof, een stukje appel, etc.

 1. Als de hamster het niet gewend is moet zijn lichaam nog wennen aan de groente, geef dan hele kleine beetjes en bouw dit langzaam op.Syrische hamsters hebben ongeveer een klein handje voer per 2 dagen nodig, dwerghamsters nog minder.
 2. De meeste hamsters zullen hun voer in hun wangzakken meenemen naar hun nest om het daar te verzamelen (“hamsteren”).

Als de voerbak leeg is wil dat dus niet zeggen dat er geen voer meer aanwezig is. Een hamster die dagelijks verse groente krijgt heeft zelfs minder hardvoer nodig. In plaats van het voer in een bakje aan te bieden kan het natuurlijk ook door de kooi gestrooid worden zodat de hamster langer bezig is met voedsel zoeken.

Kan een hamster tomaten eten?

Tomaat – groene delen niet, die zijn giftig!

Kan een hamster aardbei eten?

Kan je aardbei aan je hamster geven? ja hoor hier eten ze alleen de kroontjes op.

Hoe maak je een hamster rustig?

Hoe maak ik een hamster tam? Hoe maak ik een hamster tam? De hamster is een heel geliefd dier. Vaak worden ze aangeschaft als huisdier in een gezin met kinderen. Met zijn bolle wangen en de koddige blik steelt hij menig hart. Vooral kinderen zullen het liefst de hele dag met dit lieve diertje willen spelen.

Maar dat is niet zo vanzelfsprekend: het tam maken van dit diertje is best lastig. De eerste dagen moet een hamster echt aan zijn nieuwe omgeving wennen. Het is zeker niet verstandig om hem in die eerste week zomaar op te pakken. Een hamster die zich nog niet op z’n gemak voelt, kan en zal flink bijten! Laat in die eerste week uw hamster heel voorzichtig aan uw hand ruiken en wennen.

Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.

Pas wel op: omdat een hamster snel schrikt, springt hij zomaar uit uw hand. Til een hamster daarom nooit hoog boven de grond op. Houd uw hand en hamster laag, het liefst boven z’n hok met zachte bodembedekking! Maak uw hamster eerst goed wakker voordat u hem oppakt. Een hamster die schrikt zal uit angst snel bijten.

Het bijten zal vanzelf afnemen wanneer u uw hamster regelmatig een snoepje uit de hand laat eten. Doe rustig aan, het diertje heeft gewoon even tijd nodig. De beloning is er dan ook: tamme hamsters vinden het leuk en gezellig wanneer u ze optilt. Echte knuffelaars zijn het niet; urenlang knuffelen is er helaas niet bij.

Kan een hamster druiven eten?

Verrijking – Verrijking helpt tegen afwijkend gedrag en verveling. Door nieuwe prikkels te geven, stimuleer je het dier en doorbreek je zijn dagelijkse routine. Hamsters zijn erg onderzoekend. Zorg daarom voor voldoende ruimte en geschikte objecten om mee te spelen zoals kartonnen toiletrollen of dozen. Touwen kunnen door het dier uitgerafeld worden en gebruikt worden als nestmateriaal. In de dierenwinkel is speelgoed voor knaagdieren te koop.

 • Dit is gemaakt van hout of kokos en helpt bij het onderhoud van de tanden.
 • Oop nooit plastic speelgoed, want de dieren knagen het kapot en het is onveilig.
 • Door het voedsel zoals muesli met granen, zaden en noten te verspreiden over de kooi, hou je de dieren langere tijd bezig en stimuleer je het voedselzoekgedrag.

De meeste hamsters houden van het rollen in zand. Zeer fijn zand in een ondiepe en lage schaal geven, bijvoorbeeld chinchillazand, kan heel verrijkend zijn voor je dier. Verdiep je verder in de kenmerken van de natuurlijke omgeving van het dier om nog meer tegemoet te komen aan zijn behoeften en interesses. In het wild zijn hamsters alleseters. Geef als basisvoeding een compleet pelletvoer voor hamsters, daarin zitten alle voedingsstoffen die de hamster nodig heeft. Geef ook steeds hooi van een goede kwaliteit. Je kan dit aanvullen met muesli met noten en zaden, droge kattenbrokken, levende krekels en gewassen en versneden groenten en fruit,

Ook verse kruiden, grassen en bladeren kunnen een waardevolle toevoeging aan het dieet zijn. Geschikt zijn o.a. paardenbloemen en luzerne. Om maag- en darmproblemen te vermijden, moet je veranderingen in het dieet heel langzaam doorvoeren. Voeder alleen planten waarvan je zeker bent dat er geen pesticiden of meststoffen op gebruikt zijn.

Pluk geen planten die groeien naast een drukke weg, want deze kunnen vervuild zijn door uitlaatgassen. Voeder geen druiven of rabarber, want die kunnen giftig zijn voor de hamster. Wilgen- en fruitboomtakken zijn goed knaagmateriaal en helpen bij het gezond slijten van de tanden.

Controleer hoeveel er gegeten en gedronken is en of de hamster zich normaal gedraagt. Verwijder bederfbare voederresten zoals verse kruiden, groenten, fruit en insecten. Ververs het water. Reinig de mestplaats en vervang vochtige bodembedekking waar nodig. Geef vers hooi. Voeder het dier, bij voorkeur bij het vallen van de avond. Controleer of de inrichting van de kooi nog veilig en in orde is

Minstens eenmaal per week

Reinig de waterfles en de voerbak. Kijk de voedselverzamelplekken goed na: verstopt voedsel kan gaan schimmelen. Vervang versleten speelgoed en knaagmateriaal. Voorzie nieuwe voorwerpen, speelgoed, puzzels, nestmateriaal enz., zodat de dieren iets nieuws kunnen ontdekken. Vervang het zand

Elke twee weken

Verwijder het bodemmateriaal, reinig de kooi en accessoires met water en zeep en vul met een nieuwe laag bodembedekker. Leg na het kuisen steeds een klein deel van het gebruikte bodemmateriaal en nestmateriaal uit het schuilhuisje terug zodat de hamster zijn geur herkent. Controleer de nagels, pootkussens en tanden wanneer mogelijk.

Met een goede huisvesting, verzorging en gevarieerde voeding kunnen hamsters tot 4 jaar oud worden, maar gemiddeld worden ze tussen de 2 en 2,5 jaar oud, Controleer je hamster dagelijks op kwetsuren of ziekte. Als een hamster ziek wordt kan je dit merken aan het gedrag.

Zieke dieren zijn minder actief, futloos en eten minder. Een zieke hamster zit bijna altijd in elkaar gedoken. De ogen staan dof en liggen diep. Te vochtige mest of diarree, neus- en oogvloei, aanhoudend niezen of kuchen, moeilijk lopen en balans houden zijn duidelijke tekenen dat er iets mis is met je hamster.

Controleer regelmatig de tanden. De tanden van de hamster groeien voortdurend door en moeten mechanisch afgesleten worden door het knauwen aan hard materiaal zoals stro, hamsterpellets en twijgen. Als je denkt dat je hamster ziek is, moet je meteen contact opnemen met een dierenarts.

Hamsters laten liever niet zien dat ze ziek zijn. Wanneer je merkt dat de hamster ziek is, is de situatie dus al ernstig. De meest voorkomende problemen bij hamsters zijn: Symptomen: jeuk, kale plekken, veel krabben. De hamster kan besmet worden met vlooien door honden of katten. Hou er dus rekening mee ook de hamster te behandelen als andere huisdieren last hebben van vlooien.

Let op met overdosering en vraag raad aan je dierenarts! Symptomen: minder eten, vermageren, voer laten vallen uit de bek, te lange tanden. De tanden blijven doorgroeien. Als de tanden verkeerd groeien door een foute stand en niet afslijten, dan kan dit voor problemen zorgen.

Een dierenarts kan dan de tanden inkorten. De tanden kunnen ook afbreken door overmatig bijten aan het traliewerk of door fout te bijten met te lange tanden. Je moet dan zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. ​ Symptomen: niezen, hoesten, neusuitvloei, reutelende ademhaling. Hamsters kunnen slecht tegen een hoge luchtvochtigheid of tocht.

Ze worden dan gemakkelijk verkouden. Ga te rade bij de dierenarts.

Diarree en ‘natte staart’

Te veel vochtige voeding zoals verse planten, fruit en groenten kan diarree veroorzaken. Andere oorzaken zijn verkeerde antibiotica, een wormenbesmetting of bacteriële infectie. Jonge dieren zijn gevoelig voor een bacterie die de ‘natte staart’-ziekte veroorzaakt.

Ze hebben dan waterdunne ontlasting, waardoor de staart en anus nat zijn. Dit kan fataal zijn. Ga te rade bij de dierenarts. Symptomen: kortademig, blauwe huidtint, onregelmatige hartslag. Dit komt meer voor bij oudere vrouwelijke hamsters. Ga te rade bij de dierenarts. Symptomen: oogvloei, dikke ogen, korstige etter.

Door een te stoffige bodembedekker of als gevolg van bijtwonden kunnen oogontstekingen ontstaan. Verwijder de korsten met lauwwarm water en een doek en contacteer de dierenarts. : Hamster