HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wat Mogen Konijnen Eten Van Fruit?

Wat Mogen Konijnen Eten Van Fruit
Soorten fruit die je konijn of cavia mag eten

  • Aardbeien.
  • Ananas.
  • Appel (alleen het vruchtvlees)
  • Banaan.
  • Bosbessen.
  • Bramen.
  • Druiven.
  • Frambozen.

Meer items

Wat mag een konijn eten van groenten en fruit?

Groente – Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.

Bieslook, prei, uien, maar ook andere groenten zoals aardappelen, sjalotjes en rabarber zijn giftig en dodelijk voor uw konijn. Verder zijn champignons ook erg gevaarlijk voor uw konijn. Ze blijven namelijk achter als stukjes rubber in de darm. Ook zijn nat gras en gemaaid gras niet goed voor uw konijn.

Gemaaid gras moet eerst worden gedroogd. Ook moet u oppassen met wortels. Deze mogen konijnen wel eten, maar niet te veel. Wortelen bevatten veel suiker. Van deze dikmakers gaan konijnen aan de diarree. Ook is het zo dat u rustig moet starten met het geven van groente.

Waar zijn konijnen dol op?

Wilt u voor het eerst konijnen gaan houden, maar weet u niet precies waar u rekening mee moet houden? Dan is dit een zeer geschikt artikel voor u! In dit artikel wordt duidelijk waar u als beginner rekening mee moet houden. Als u als beginner konijnen gaat houden, moet u natuurlijk wel tijd vrijmaken voor deze beestjes. Aanschaf van het konijn Als u als beginner een konijntje aanschaft is het belangrijk dat het beestje oud genoeg is om bij de moeder weg te mogen. Het beste is om het konijntje zes tot acht weken bij de moeder te houden zodat het beestje nog moedermelk kan drinken.

  • Na zes weken kan het beestje droogvoer en groenten gaan eten.
  • Onijntjes die te jong aangeschaft worden, kunnen kort na aankoop ziek worden en kunnen heftige diarree krijgen.
  • Het konijntje kan hier zelfs aan overlijden! De eerste dagen dat u het konijntje heeft, is het belangrijk dat u het zelfde voer geeft.

De darmen van een konijn kunnen snel in de war raken, daarom mag u het beestje de eerste twee weken geen groenvoer, wortels en snoepjes geven. Als u een konijn, met name van jongs af aan, vaak vasthoudt en aait wordt hij al snel tam. Op deze manier zijn konijnen ook zeer kindvriendelijk.

Buiten of binnen Een konijn kan op drie manieren gehouden worden, namelijk: binnen, buiten en binnen met een uitloop naar buiten. Hoe dichter het konijn bij jou is, hoe hechter de band. Als het konijn binnenloopt, moet u wel een paar aanpassingen in het huis doen, bijvoorbeeld kabels wegwerken. Als u ervoor kiest om een konijn binnen te houden met een uitloop naar buiten, moet u oppassen dat de temperatuurverschillen niet te groot zijn.

Het contact tussen jou en het konijn wordt wel wat oppervlakkiger als het konijn buiten leeft. Ook kan het beestje zich snel gaan vervelen buiten. Een maatje voor het konijn is dan een must. Bij mooi weer kunt u het konijn ook in de ren buiten zetten. Omdat konijnen uitstekende gravers zijn, is het slim om kippengaas op de bodem van de ren te plaatsen. Konijnenhok Als u als beginner konijnen gaat houden beschikt u vaak nog niet over een konijnenhok. In deze alinea zullen wij een aantal tips geven met betrekking tot een konijnenhok. U kunt konijnen zowel binnenshuis als buitenshuis houden. Wel is het belangrijk dat het hok groot genoeg is.

Het konijn moet namelijk wel op zijn achterpoten kunnen staan. Op de bodem van de kooi of het hok moet stro of houtmot liggen. Als u ervoor kiest om het konijn buiten te houden, moet het buitenhok een goede beschutting bieden, en waterdicht zijn. Ook moet u er voor waken dat het hok niet in de felle zon of in de wind staat.

In de winter moet het konijn zich kunnen ingraven in het stro. Een konijnenhok met een la is het meest ideaal. Dit hok is namelijk makkelijk schoon te maken. GrootPlezier.nl heeft een ruim aanbod aan konijnenhokken, Deze konijnenhokken zijn in te delen in zes categorieën:

Konijnenhok met ren Konijnenhok zonder ren Konijnenhok isolatie Konijnenhok accessoires Konijnenrennen Konijnenhokonderdelen

Verzorging De tanden bij een konijn blijven hun hele leven doorgroeien. Soms kan het konijn last hebben van tanden die te ver zijn doorgegroeid. Dit heeft olifantstanden. Dit kan gebeuren doordat tanden niet goed tegenover elkaar staan of er een tand mist.

Een speciaalzaak of dierenarts kan deze tanden knippen. Met een speciaal tangetje is het ook mogelijk om dit zelf te doen. Controleer dus regelmatig de tanden van het konijn. Net als de tanden van het konijn, moeten ook de nagels van het konijn regelmatig gecontroleerd worden. Konijnen die binnen leven, slijten amper hun nagels.

Het beste is om elke maand de nageltjes te controleren en deze zonodig bij te knippen. Konijnen die buiten leven slijten hun nagels meestal op tegels. Toch is het belangrijk om ook deze nageltjes regelmatig te controleren. Het hok van een konijn moet eens per week verschoond worden.

  1. Er wordt altijd een hoek gekozen waar konijnen hun behoefte in doen, dit kan het beste twee keer per week schoongemaakt worden.
  2. Een goed verzorgd konijn kan wel tien jaar worden! Voedsel Het belangrijkste is dat het konijn 24 uur per dag hooi kan eten en vers water kan drinken.
  3. Daarnaast eten konijnen ook speciaal konijnenvoer.

U moet wel goed opletten dat het konijn niet alleen de lekkere dingen eruit vist. Konijnen zijn ook dol op groenten en fruit. Ook hierbij moet u opletten wat u geeft, een konijn kan namelijk niet tegen alle groenten en fruit. Het konijn kan snel gas in de darmen krijgen wat zich resulteert in buikpijn.

Witlof Broccoli Andijvie Wortels Boerenkool Veldsla Waterkers

Konijnen zijn dol op de bladeren en stengels van paardenbloemen. Dit kunt u zelf buiten plukken om uw konijn lekker te verwennen. Ook gras valt goed in de smaak bij konijnen. Een gezond dieet voor konijnen bestaat uit weinig droogvoer, voldoende groenvoer, onbeperkt hooi en af en toe fruit.

  • Onijnen drinken vrij veel, het is daarom belangrijk dat u het waterflesje goed in de gaten houdt.
  • Een waterflesje is overigens beter voor het konijn dan een waterbakje.
  • Waterbakjes worden namelijk vaak omgegooid door konijnen.
  • Meerdere konijnen? Konijnen kunnen heel goed alleen worden gehouden.
  • Wel vinden konijnen het vaak fijn als ze een maatje hebben.

Het is alleen niet verstandig om twee mannetjes bij elkaar te houden. Als de twee mannetjes al vanaf hun geboorte bij elkaar zitten, ontstaan er vaak weinig problemen. Twee vrouwtjes bij elkaar gaat ook prima, deze zijn vaak toch wat vriendelijker tegen elkaar. Ras Konijnen zijn over het algemeen kindvriendelijk. De kleine konijnenrassen, zoals een dwergkonijn, hebben vaak een wat pittiger karakter. Hierdoor zijn ze soms wat moeilijker handelbaar. Ondanks dit, is het toch één van de populairste rassen. Als u kiest voor een groot ras betekent dit ook dat u een groter hok nodig heeft en het beestje meer eten moet geven.

Groot konijnenras: de Vlaamse Reus, de Franse Hangoor en de Lotharinger (minstens 65 centimeter en ongeveer zes tot zeven kilo) Middelgroot konijnenras: de Wener, de Japanner en de Nieuw Zeelander Klein konijnras: Dwergrassen (ongeveer één kilo)

Wilt u beginnen met het houden van konijnen? Dan zijn de bovenstaande tips belangrijk. Als u toch nog vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wat voor fruit eten konijnen?

Het dieet voor je konijn bestaat uit een combinatie van hooi, biks, groente/kruiden en natuurlijk vers water. Fruit en snoepjes zijn een lekkernij voor je konijn en dat mogen ze maar in kleine mate krijgen. Naast het voer dat jij aan je konijn geeft, moet hij ook de blindedarmkeutels die hij produceert, opeten.

Blindedarmkeutels ( caecotrofen) zijn niet de droge, ronde keutels die je in het hok ziet liggen, maar zachte, kleverige keutels. Als het goed is, zie je die nooit in het hok liggen, want je konijn eet die rechtstreeks uit de anus op. Vindt je ze wel, dan klopt er iets niet. Waarschijnlijk krijgt je konijn dan teveel biks of fruit/snoepjes en zit hij te vol om de belangrijke keutels op te eten.

Deze keutels gaan dan vastplakken aan zijn billen, wat risico geeft op vliegen en hun eitjes op je konijn. Ook mist je konijn dan belangrijke voedingsstoffen uit deze keutels. Zie je die keutels in het hokken liggen ( dus zacht en kleverig en ze lijken op een druiventrosje), neem dan contact met ons op voor overleg.

  • Geef je konijn elke dag minimaal zoveel hooi als dat je konijn groot is.
  • Meer mag altijd.
  • De vezels in het hooi zijn ongelooflijk belangrijk voor de darmen van je konijn.
  • Geef je konijn daarnaast ook biks, voor de benodigde vitaminen en mineralen.
  • Geef liever geen gemengd voer: je konijn zal hiervan alleen het lekkere snoepen en de gezonde dingen laten liggen.

Zo zal hij voedingsstoffen tekort komen. Je konijn mag 20 gram biks per kg lichaamsgewicht, Dat is vaak minder dan je denkt, weeg het maar eens op de keukenweegschaal! Van groenten is het belangrijk dat je meerdere soorten in combinatie geeft, liefst 3 groenten per dag.

Geef maximaal 50-100 gram per kg lichaamsgewicht en bouw het rustig op, niet teveel in een keer, dan is er kans op gasvorming of diarree. Geef fruit met mate, omdat de suikers in het fruit je konijn dik kunnen maken en konijnen diarree kunnen krijgen van teveel fruit. Een korstje brood mag ook, maar niet teveel.

En geef liever geen snoepjes of knaagstengels uit de dierenwinkel, je konijn wordt er te dik van. Verwen je konijn dan liever met wat fruit of groente. Lik- en knaagstenen kunnen blaasproblemen geven, dus zijn niet geschikt voor je konijn. Hieronder zie je een lijstje met groenten en fruit die geschikt of niet geschikt zijn voor je konijn Geschikte Groenten aardpeer-alfalfa-andijvie-biet-bleekselderij-bloemkool-boerenkool-broccoli-chinese kool cichorei-courgette-ijsbergsla-knolselderij-komkommer-koolrabi-koolraap-luzerne mais (alleen de bladeren en stengels, oppassen met de kolven!) paksoi-paprika (niet de plant, alleen de rijpe vrucht)-pastinaak-pompoen (met mate) radijs-ruccola-selderie-sla (met mate)-spinazie-spruiten-spruitkool-spurrie-taugee tomaat (alleen rijpe tomaten, geen tomaten die niet goed rijp zijn en ook de plant niet) veldsla-venkel-waterkers-witlof-wortel (ook het loof!)-zonnebloem Groenten die je niet mag geven Bieslook Prei Ui Knoflook Rabarber Kool Aardappel(schillen) Geschikt Fruit aardbeien-ananas-appel*-banaan-bosbes-bramen-druiven*-druivenstruik (bladeren en takken) frambozen (ook de takken en bladeren van de struik)-grapefruit kersen* (Alleen de rijpe kersen, zonder pit.

  1. Bomen, bladeren en bloesems zijn giftig).
  2. Mandarijn*-meidoorn (bessen)-meloen-nectarine (niet te veel)-papaja-peer*-rode bessenstruik sinaasappel*-veenbes-watermeloen-zwarte bessenstruik De meeste fruitbomen zijn veilig, met één belangrijke uitzondering: Let op dat je geen vruchten, pitten of takken geeft van steenvruchten (oa.

pruimen, perziken, abrikozen, avocado’s, olijven, dadels, walnoten en mango’s.) De enige uitzondering hierop zijn rijpe kersen, die mogen konijnen wel (met mate). * Het is ook aan te raden voorzichtig te zijn met het voeren van fruit met pitten er in.

Appelpitjes, perenpitjes, druivenpitten, ze bevatten allemaal grondstoffen voor blauwzuur (cyanide). En dat is giftig. In kleine hoeveelheden kan een konijnenlijfje het wel afbreken, maar konijnen zijn niet zo groot, het is dus lastig te zeggen waar de veilige grens is. Wij raden dus aan om pitten te verwijderen voor je fruit aan konijnen voert.

Kruiden Kruiden kunnen invloed hebben op de werking van medicijnen die de dierenarts voorschrijft. Voorbeelden van kruiden die invloed hebben zijn bijvoorbeeld weegbree, valeriaan, kruidenpreparaten met groene thee, sint janskruid, echinacea, mariadistel, knoflook en rode salie.

Geef jij kruiden en krijgt jouw huisdier ook medicatie van de dierenarts? Geef dat dan altijd aan bij de dierenarts en vraag of het kwaad kan. Je wil niet dat de kruiden de werking van de medicijnen versterken of verzwakken. Geschikte kruiden aardbeiblad-basilicum-berkenblad-brandnetel (alleen gedroogd of heel jong)-braam (takken, bladeren en vruchten zijn veilig)-citroenmelisse-dille-dovenetel-duizendblad-echinacea-gierst (hiervan wordt stro gemaakt)-goudsbloem haver (hiervan wordt hooi en stro gemaakt)-hazelaar-herderstasje-kamille-korenbloem-komkommerkruid (bernagie) marjolein-munt-paardebloemblad-peterselie-pepermunt-roos (niet uit bloemenwinkel ivm pesticiden)-rozemarijn salie-tarwe (hiervan wordt stro gemaakt)-tijm-valeriaan-viooltje-wilgenblad-zonnebloembladeren Bomen Van onderstaande boomsoorten is het veilig om takken en bladeren als knaagmateriaal te geven.

Geef alles wel met mate, te veel van hetzelfde is niet goed. Ook is het niet de bedoeling dat ze bijv. minder hooi gaan eten door een grote hoeveelheid knaaghout. Zorg er voor dat het altijd onbespoten takken en bladeren zijn! Was de takken ook altijd goed en geef liever geen takken waar vogelpoep op zit.

Er zitten giftige stoffen in de planten en vruchten van steenvruchten waar konijnen niet tegen kunnen. Cyanogene glycosiden, deze stoffen worden omgezet in het konijnenlijfje naar oa cyanide. In de meeste gevallen merk je het pas nadat ze er meerdere keren of echt grote hoeveelheden van gegeten hebben.

See also:  Hoe Lang Kan Biefstuk Buiten De Koelkast?

Het veroorzaakt ademhalingsproblemen, hartstilstand, kreupelheid, en schildklierproblemen. De enige uitzondering wat betreft steenvruchten zijn rijpe kersen, die mogen konijnen wel (maar wel met mate). Verder zitten deze stoffen ook in vlierbessen, onbewerkt lijnzaad, amandelen en cassave en in de pitten van appels en peren.

Wat vinden konijnen lekker om te eten?

Basisbehoefte – De belangrijkste voedingsbron voor konijnen is hooi, hier halen ze de meeste vezels uit die ze nodig hebben. Als aanvulling op het hooi wordt er vaak droogvoer en groenten gegeven. Hooi dient ten alle tijden beschikbaar te zijn voor je konijnen in hun verblijf.

Het gewone hooi is hiervoor uitermate geschikt maar soms kan het voor het konijn ook lekker zijn om een keer af te wisselen en bijvoorbeeld hooi met kruiden te geven. Denk hierbij aan kruidenhooi met kamille, wortel of paardenbloem, En goede en veelgebruikte aanvulling op het hooi is droogvoer. Droogvoer voor konijnen is er in twee varianten: Biks en gemengd voer,

Gemengd voer ziet er vaak erg kleurrijk en gezond uit terwijl dit juist het tegenovergestelde effect kan geven. Wanneer je konijnen alles opeten van het gemengde voer kan het weinig kwaad, ze krijgen dan alle voedingsstoffen binnen. Toch zien we vaak dat ze selectief eten en alleen het lekkere er tussenuit halen.

Wanneer je konijnen selectief eten kan het zijn dan ze bepaalde voedingsstoffen tekort gaan komen of juist te snel te dik worden omdat ze alleen de ongezonde, lekkere dingen opeten. Onze voorkeur gaat in dit soort gevallen dan ook uit naar biks, Biks is een korrel waar alle nodige voedingsstoffen in 1 korrel geperst zijn.

Ze zijn er in veel vormen, merken en maten en ze verschillen ook nog wel iets in voedingswaarde maar doordat alle brokjes uit de verpakking hetzelfde zijn weet je zeker dat je konijnen alle stoffen en vezels binnen krijgen. Waar je vooral op moet letten bij het kiezen van brokjes is de hoeveelheid ruwe vezels, een hoger gehalte levert een kwalitatief beter brokje.

Op de meeste verpakkingen staat vermeld hoeveel gram voer je per konijn of per kg lichaamsgewicht kunt geven. Mocht dit ontbreken of onduidelijk zijn dan kun je als basisregel gebruiken: 20 gram voer per kg lichaamsgewicht. De hoeveelheden op de verpakkingen zijn altijd een indicatie en het kan zijn dat jou konijn misschien iets meer of juist iets minder nodig heeft afhankelijk van zijn leeftijd, conditie en hoeveelheid beweging.

Het is daarom belangrijk om je de conditie van je konijn in de gaten te houden en hem regelmatig te wegen zodat je weet dat hij niet te dik of te mager wordt. Konijnen zijn erg gevoelig voor overgewicht en dit kan ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

Welk fruit mag konijn niet?

Altijd met mate – Voordat we beginnen aan de lijst met groenvoer dat konijnen en cavia’s mogen eten, is het belangrijk om dit altijd in beperkte hoeveelheden aan te bieden. Te grote porties kunnen namelijk gemakkelijk diarree veroorzaken. Het maagdarmstelsel van konijnen en veel knaagdieren is erg gevoelig.

Stress en stilstaande darmen veroorzaken gas. Het is daarom belangrijk dat je dier regelmatig blijft eten om de darmen te laten werken. Stopt je dier met eten? Dat kan verschillende oorzaken hebben, het is dan verstandig om een expert of in te schakelen. Houd altijd de ontlasting van je huisdier in de gaten.

Zijn de keutels zacht en nattig (niet verwarren met blindedarmkeutels) of is er zelfs sprake van diarree? Dan kan dit te maken hebben met de of een wisseling hierin. Het probleem kan ook een andere oorzaak hebben. In dat geval kan je ook beter naar voor hulp.

Alfalfa Andijvie Bieten Bleekselderij Bloemkool (zeer beperkt geven) Boerenkool (zeer beperkt geven) Broccoli topjes en bladeren (de stelen zeer beperkt geven) Chinese kool (zeer beperkt geven) Courgette (zeer beperkt geven) IJsbergsla Knolselderij Komkommer Koolrabi Luzerne Mais Mosterdblad Paksoi Paprika Peterselie Pompoen (niet de pitten) Radijs Rucola Selderie Sla Spinazie (zeer beperkt geven) Spruiten (zeer beperkt geven) Taugee Tomaat (alleen rijp vruchtvlees) Veldsla Venkel Waterkers Witlof Wortel (zeer beperkt) Zonnebloem

Hieronder de lijst met fruitsoorten die je konijn of knaagdier in beperkte mate mag eten:

Aardbeien Ananas Appel (alleen het vruchtvlees) Banaan Bosbessen Bramen Druiven Frambozen Grapefruit Kersen (alleen rijpe kersen, niet de pitten) Mandarijn Meloen Papaja Peer Sinaasappel Watermeloen

Voer je konijn of knaagdier nooit vruchten, bladeren of takken van steenvruchten zoals pruimen, perziken, nectarines, abrikozen, avocado’s, olijven, dadels, walnoten en mango’s!

Is komkommer goed voor een konijn?

Mogen konijnen komkommer? Ja, komkommers vallen onder wat konijnen mogen eten. Geef deze – zoals dat met alle groenten voor konijnen geldt – wel met mate. Te veel vocht kan diarree bij je knabbelaar veroorzaken.

Wat doen konijnen in de nacht?

Konijnen zijn crepusculaire (schemeractieve) dieren, die gedurende de dag vaak slapen – Konijnen zijn over het algemeen crepusculair/schemeractief – wat inhoudt dat ze het actiefst zijn rond zonsondergang en zonsopgang. Als u uw konijnen vaak slapend aantreft terwijl u met ze wilt spelen, dan is het beter om dit vroeger op de dag te doen of juist ‘s avonds.

Onijnen kunnen schattige slaapposities aannemen. Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht. Konijnen in warme gebieden zullen deze houding om hun warmte bij zich te houden niet snel aannemen.

Als het ‘s nachts warm is zullen ze juist wat ruimte tussen hun lichaam en dat van een soortgenoot houden en zich uitstrekken, om zo de lucht rond hen te laten circuleren en te voorkomen dat een lichaamsdeel de warmte vasthoudt. : Hoe slapen konijnen?

Wat is giftig voor een konijn?

Steenvruchten – Steenvruchten zijn vruchten met een harde pit in de kern van de vrucht. Voorbeelden hiervan zijn kersen, perziken, nectarines, abrikozen, pruimen, avocado’s en olijven. Ook vallen walnoten en bramen hieronder. De hele vrucht is in principe giftig, maar zorg er zeker voor dat je beestje de pit niet te pakken krijgt.

Kan een konijn alleen hooi eten?

Voeding Goede voeding is erg belangrijk voor konijnen en heeft veel invloed op de gezondheid van uw konijn. Het hoofdbestanddeel van de voeding bestaat uit hooi. In principe kan een konijn overleven op alleen hooi. De voeding wordt aangevuld met verschillende soorten groente en een beperkte hoeveelheid konijnenvoer.

Kan een konijn paprika eten?

Mag je konijn paprika? Veel mensen vragen zich af of je paprika aan je konijn mag geven. Paprika valt onder de groentes die konijnen mogen hebben, maar er zijn wel wat punten waar je op moet letten. Konijnen houden van groentes, maar er zijn groentes die konijnen niet mogen hebben.

Veel mensen vragen zich af of je konijn paprika mag. Het antwoord op die vraag is: Dat mag! Paprika kan je zonder zorgen aan je konijn geven. Zowel de rode, groene en de gele zijn goed voor je konijn. Let er wel bij op dat je de pitjes en het takje eruit haalt, dit is wel slecht voor het konijn! Net als veel andere soorten groentes heeft paprika geen nadelig effect op je konijn.

Paprika is rijk aan vezels en andere voedingsstoffen waardoor het amper calorieën bevat. Hierdoor is het voor je konijn een verantwoordelijke snack. Dit betekent alleen niet dat je veel paprika kan geven! Bij teveel paprika kan je konijn diarree krijgen, maar hoeveel is dit? Een klein handje met reepjes paprika kan niet kwaad.

Probeer het bij een halve paprika per dag te houden voor een volwassen konijn. De rode en de gele paprika’s bevatten veel suikers, probeer dus vaak af te wisselen met de oranje. Toch kunnen konijnen ook al van een klein stukje paprika diarree krijgen. Dit is een teken dat het diertje niet tegen paprika kan.

Begin daarom met kleine stukjes van dezelfde kleur om te zien of hij ervoor allergisch. Als er geen diarree ontstaat dan kan je rustig de hoeveelheid verhogen, doe dit alleen niet te snel. Let op! De paprikaplant is wel slecht voor konijnen. Deze plant bevat de stof solanine wat heel slecht is voor dieren waaronder konijnen.

Wat mag je konijn niet eten?

Wat mag een konijn niet eten? – Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.

Is brood goed voor een konijn?

Wat eten konijnen? Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden. Daarnaast zijn er ook nog een aantal slechte groenten voor uw konijn.

Kan een konijn spinazie eten?

Spinazie is rijk aan vitamines en mineralen en bevat hieronder veel vitamine C. Wij mogen dit eten: Konijnen, cavia’s en gerbils. Hamsters, muizen, ratjes en schildpadden mogen in kleine hoeveelheden spinaziebladeren eten.

Kan konijn aardbeien eten?

Voeding Konijnen zijn pure planteneters, ofwel herbivoren. Hun lange darmstelsel is gemaakt om grote hoeveelheden vezelig voedsel te verteren. Voedsel voor konijnen bestaat uit een verteerbaar en een onverteerbaar deel. Verteerbaar voedsel bevat alle nodige voedingsstoffen. Het gaat langzaam door het spijsverteringsstelsel zodat de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Het andere deel bestaat uit grote hoeveelheden onverteerbare vezels, die zorgen voor een snelle darmbeweging. Eet een konijn te weinig vezels dan zal de darmwerking trager gaan, waardoor het verteerbare voedsel niet goed verteerd wordt en darmproblemen kunnen ontstaan. Voedsel met zoveel mogelijk vezels is dus het belangrijkste onderdeel van de dagelijkse voeding van een konijn. Goede vezels worden geleverd door hooi, stro, takken en groenvoer zoals wilde planten en kruiden maar ook groenten. Fruit bevat ook vezels maar mag slechts zeer beperkt gegeven worden omdat het veel suiker bevat. Hooi is de belangrijkste vezelleverancier. Het is structuurrijk dus je konijn moet er intensief en lang op kauwen. Hierdoor slijten de kiezen, die bij een konijn altijd doorgroeien, goed af. Hooi bevat verder alle vitaminen en mineralen die een konijn nodig heeft. Een konijn dient daarom dag en nacht hooi tot zijn beschikking te hebben. Stro is ook een goede vezelleverancier maar bevat niet zoveel voedingsstoffen als hooi. Als een konijn erg veel stro eet, loopt hij het risico op verstoppingen. Stro kan daarom wel gegeten worden door een konijn maar het mag nooit het hooi vervangen. HOOI, HOOI EN NOG EENS HOOI Het basisvoedsel van konijnen is hooi, hooi moet er altijd zijn. Hooi is om verschillende redenen het belangrijkste voedsel voor een konijn: 1. Het bevat vrijwel alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft en zorgt voor een gezonde darmflora.2. Hooi wordt snel door de darmen gevoerd, dat is belangrijk voor een konijn want hierdoor krijgt hij een goede darmwerking, met weinig kans op verstoppingen.3. Doordat een konijn de hele dag op hooi kauwt, slijten de kiezen goed af en is er minder kans op haken aan de kiezen. Doordat de kiezen goed afslijten, slijten ook de voortanden goed af.4. Het kauwen op hooi geeft een konijn wat te doen. Ook stress reageert een konijn af door op hooi te kauwen. Een handje hooi per dag is dus niet genoeg, hooi moet dagelijks in ruime mate gegeven worden. Een konijn moet 24 uur per etmaal hooi kunnen kauwen. Is het hooi allemaal opgegeten, dan moet het direct weer aangevuld worden met een nieuwe pluk hooi, ook al is de dag nog niet om. Wees met hooi nooit zuinig! Je kunt beter niet kiezen voor de pakjes stijf geperste hooi die bijv. bij supermarkten te koop zijn. Dit hooi is droog en dor en bestaat uit kleingesneden sprietjes. In dierenspeciaalzaken wordt los hooi in plastic zakken verkocht. Dit hooi is langstelig en heel smakelijk en aantrekkelijk voor een konijn. WATER Water mag nooit ontbreken. Nog steeds gaat de fabel rond dat konijnen geen water nodig hebben. Dit verhaal stamt uit de tijd dat konijnen voornamelijk gras gevoerd werden. Gras bevat enorm veel vocht, waardoor de waterbehoefte van een konijn sterk vermindert. De waterbehoefte is ca.50 ml. per kg. lichaamsgewicht per 24 uur. Het ene konijn drinkt meer dan het andere, dit is ook afhankelijk van hoeveel groenvoer een konijn dagelijks krijgt. Hoe meer groenvoer gegeten wordt, hoe minder de waterbehoefte zal zijn, dit regelt een konijn zelf. Een konijn mag dus nooit zonder water zitten, als een konijn 24 uur niets te drinken heeft, dan komt hij in de problemen omdat vochttekort ontstaat. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag. Zorg er dus altijd voor dat de waterbak of waterfles dagelijks gevuld wordt met fris, schoon water. In oud water ontstaat bacterie-groei, waardoor een konijn ziek kan worden. DROOGVOER Droogvoer werd oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont. Deze konijnen moeten snel groot en op gewicht zijn en het droogvoer werd hierop afgestemd. Als je in de natuur kijkt, eten de konijnen geen droogvoer. Tegenwoordig is het droogvoer gelukkig beter op huiskonijnen afgestemd, met minder eiwitten en vetten en meer vezels. Maar weinig droogvoer laten eten en veel hooi blijft het beste dieet voor een konijn. Biks (groene korrels) geniet de voorkeur boven gemengd voer. Reden hiervoor is dat konijnen bij gemengd voer snel geneigd zijn om de lekkere gekleurde dingen uit het voer te eten, en de groene korrels uit dat voer te laten liggen. Maar hier zitten juist de waardevolle voedingsstoffen in, die een konijn nodig heeft. – Nog een reden is dat gemengd voer veel koolhydraten bevat, en het geven van te veel van dit voer kan leiden tot blindedarmproblemen, met als gevolg de bekende kwaal van aangekoekte ontlasting. Eet een konijn zijn gemengde voer binnen een kwartier allemaal op en eet hij daarnaast veel hooi, dan is het geen bezwaar om gemengd voer te geven. In alle andere gevallen is het beter om over te schakelen op biks. Van biks zijn verschillende kwaliteiten te koop, niet elk merk biks is goed. Meer info hierover is te vinden bij de voeranalyse. HOEVEELHEID DROOGVOER De maximale hoeveelheid droogvoer voor een konijn zou niet meer dan 25 gram per kg. lichaamsgewicht per dag mogen bedragen. In sommige gevallen is het voor een konijn zelfs beter om nog minder droogvoer te krijgen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6 maanden, mag meer krijgen, zolang hij goed hooi blijft eten. Een konijn van 6 jaar of ouder dat mager wordt, mag ook meer krijgen. Maatstaf voor de hoeveelheid te geven droogvoer is altijd de mate van hooi eten. Laat een konijn het hooi staan of gaat het er minder van eten, dan krijgt het te veel droogvoer. NB Een konijn dat geen hooi kan eten, moet natuurlijk voldoende hardvoer gegeven worden. In dit geval kun je het beste kiezen voor Supreme Science Selective dat heel veel vezels bevat. VOER WENNEN De eerste dagen moet een nieuw konijn precies hetzelfde eten als wat het gewend was! Dus dat kun je het beste even goed navragen bij fokker, dierenwinkel of asiel waar het konijn vandaan komt. Vraag wat voer wat het dier gewend was te eten mee voor de eerste dagen. Zeker de eerste dagen doorgaan met dit voer te geven. Als het konijn geen hooi gewend was, dan dit wel gelijk gaan geven, Als je je konijn aan ander voer wilt wennen, moet dat heel geleidelijk gebeuren. Dus na een paar dagen een heel klein beetje nieuw voer bij het oude. Verder dan iedere volgende dag wat meer nieuw voer, en wat minder oud voer. Omschakelen moet in ongeveer 4 dagen gebeuren, mag langer duren, niet korter. Als er een nieuwe zak biks aangebroken wordt kan de samenstelling van de nieuwe biks iets verschillen van de vorige zak, en sommige konijnen kunnen hier heftig op reageren met diarree. Daarom kan door het laatste beetje oude biks het best een beetje nieuwe biks gemengd worden, zodat het maagdarmstelstel van het konijn kan wennen. NB. Houd zoveel mogelijk vaste tijden aan om te voeren. Of je nou 1x per dag, 2x per dag of 3x per dag voert, probeer het op ongeveer dezelfde tijd te doen. Regelmaat is erg belangrijk. GROENTE OPBOUWEN! Als je een jong konijn na een paar dagen (of weken) groente wilt gaan geven moet dat opgebouwd worden. Opbouwen is heel belangrijk om diarree te voorkomen. Het opbouwen van groenvoer gaat als volgt: de eerste dag 1 stukje (bijvoorbeeld) andijvieblad ter grootte van een postzegel. De keutels van de volgende dag afwachten. Als die rond en stevig zijn, kan die dag een stuk andijvieblad ter grootte van twee postzegels gegeven worden. Weer de keutels van de volgende dag afwachten, als die goedblijven de groente verdubbelen. Als de keutels goed blijven kunnen nieuwe groenten toegevoegd worden, op dezelfde manier, n voor n introduceren en de keutels afwachten. Zodra de keutels zacht worden is dat een teken dat de laatst toegevoegde groente (nog) niet verdragen wordt, die groente niet meer geven. Na verloop van tijd kun je opnieuw uitproberen of je konijn een heel klein stukje van deze groente verdraagt. Worden de keutels opnieuw zacht, dan deze groente nooit meer geven, je konijn verdraagt het niet. Als je groenvoer niet op deze manier opbouwt, maar je geeft het ineens en in te grote hoeveelheid, dan kan je konijn heel erg aan de diarree raken. Vooral jonge konijntjes kunnen hier razendsnel aan sterven. LET OP: Het opbouwen van groenvoer is ook belangrijk voor een oud(er) konijn dat geen groenvoer gewend was, Variatie Het is af te raden om maaltijden te geven die bestaan uit grote hoeveelheden van slechts 1 soort groente. Het beste kun je van ca 5 verschillende soorten groenten een klein beetje geven. Zo eet een konijn gevarieerd net zoals in de natuur, en is er minder kans op gasbuik. Meer soorten groenten en kruiden per voerbeurt dan 5 mag natuurlijk ook, als de hoeveelheid per soort maar klein blijft. Geen maaltijd basilicum, maar 1 takje. Geen bossen selderie, maar 1 takje. Geen maaltijd andijvie, geen maaltijd venkel. Enz. enz. Alle kleine hoeveelheden bij elkaar is toch een bak vol. GOEDE GROENTEN Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn: andijvie, broccoli, venkel(heel weinig), bleekselderij(3 cm), selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoy, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes, paardebloemblad, wortel en het loof van wortelen. Voor erbij een takje peterselie, takje selderie. Er zijn in de natuur nog veel meer kruiden en planten die goed zijn voor konijnen. Jonge toppen van brandnetels bijvoorbeeld, een dag laten liggen om de brand eruit te laten gaan, zijn heel erg gezond voor konijnen. Wilde achillea is heel goed voor de spijsvertering, ook voor stoornissen. Wat wilde achillea iedere dag bij het groenvoer is geen slechte zaak. Weegbree kan met mate toegevoegd worden, (is erg eiwitrijk) omdat dit plantje een goede uitwerking heeft op de darmbeweging. Brandnetels zijn ook geschikt om gedroogd als hooi te geven, gemengd door het gewone hooi. Wortel Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende. Geef liever winterwortel dan bospeen of waspeen. Paardenbloemen Pluk nooit paardenbloembladeren aan de kant van een weg, die zijn bevuild door uitlaatgassen. Let op dat er geen uitwerpselen van andere dieren liggen, dit kan bij je konijn(en) een wormbesmetting veroozaken. Let op dat niet in de buurt met gif gespoten is! SLECHTE GROENTEN Groenten die niet gegeven mogen worden: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes. Veel klaver geeft ook problemen, net zoals veel nat gras. Met de grasmaaier afgemaaid gras mag nooit gegeven worden in verband met gistingsgevaar (trommelzucht), geplukt, met de hand gesneden of geknipt lang gras mag wel gegeven worden. Voorzichtig met kool Met koolsoorten moet je altijd voorzichtig zijn, daar kan een konijn heel snel gasvorming van krijgen. Dus van de koolsoorten beter alleen broccoli ( heel weinig!), bloemkool ( heel weinig!) en ‘s winters boerenkool geven. Op boerenkool zijn de meeste konijnen erg gek. Nogmaals: zoveel mogelijk gevarieerde groenten tegelijk geven, dus boerenkool enz. erbij en niet alléén maar. REGELMAAT Groenvoer kun je beter niet de ene keer wel en de andere keer niet geven. Beter òf helemaal niet, òf elke dag groenvoer geven. Als een bepaalde groentesoort een keer niet voorradig is, en het konijn heeft bijvoorbeeld een week zonder moeten doen, begin dan weer met matig geven, om het maagdarmstelsel opnieuw te wennen. TUSSENDOORTJES Fruit Fruit mag alleen zeer matig gegeven worden i.v.m. met de suikers die het bevat. Teveel suiker kan grote darmproblemen geven. Dus per dag niet meer dan 1 aardbei of 1 kers, een partje appel enz. Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig. Banaan bevat veel kalium, een overmaat aan kalium kan hartproblemen geven. Slechts een paar keer per week een plakje banaan is dan ook meer dan genoeg. Brood Oud hard brood, wat konijnen heel lekker vinden, mag slechts met mate gegeven worden. Ik geef mijn konijnen iedere dag als ochtendbegroeting een stukje hardgeworden brood van ongeveer 2 vierkante centimeter. Snoep Klik hier voor informatie over (on)verantwoord snoep.
See also:  Hoe Lang Kan Zuivel Buiten De Koelkast?

Wat mag een konijn drinken?

Drinkwater – Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht. Dit verschil heeft een aantal oorzaken. Het ene konijn krijgt meer groenvoer dan het andere konijn.

Ook de temperatuur heeft veel invloed. Het drinkwater moet elke dag vers zijn. Ook al is de drinkbak of waterfles nog niet leeg. Veel mensen vragen zich af wat beter is; een drinkbak of een waterfles. Drinken uit een waterbak is natuurlijker dan uit een waterfles. Nadelen van een waterbak is dat het gauw vuil wordt, het konijn door het water heen loopt of dat het bakje omgegooid wordt.

Een fles is veel hygiënischer, maar wel weer onnatuurlijk en sommige konijnen snappen de werking van de waterfles niet. Kies je voor een waterbak, koop dan bijvoorbeeld en hele zware of een van metaal die je aan de rand van de kooi kan bevestigen. Verander nooit zomaar van een waterbak naar een waterfles.

  1. Sommige konijnen snappen de werking niet van een waterfles en zullen niet meer drinken.
  2. Houd de waterbak nog een tijdje in de kooi en houd de waterfles regelmatig voor zijn bekje en knijp er een beetje in.
  3. Op een gegeven moment snapt het konijn hoe hij/zij uit de waterfles moet drinken en dan pas het waterbakje weghalen.

In de winter kan het drinkwater van buitenkonijnen bevriezen. Controleer regelmatig of het niet bevroren is. Doe geen zout door het drinkwater, dit is zeer slecht voor een konijn. : Voeding

Kan een konijn chocola eten?

Opletten met chocolade – Chocolade bevat theobromine, theobromine is een bittersmakend alkaloïde behorend tot de methylxanthinefamilie, waartoe ook theofylline en cafeïne behoren. De naam is afkomstig van Theobroma wat het geslacht is van de cacaoboom.

  • Het stofje theobromine dat in chocolade zit, is giftig voor alle (huis) dieren waaronder ook konijnen.
  • De reden dat dit stofje giftig is, is omdat dit veel te langzaam wordt afgebroken in het lichaam van dieren vergeleken bij mensen.
  • Met de feestdagen zijn de chocoladeletters, chocolade kruidnoten en chocoladeversieringen in de kerstboom niet aan te slepen in de winkels en dus betekent dit automatisch ook bij mensen thuis.

In de verschillende soorten chocolade zitten verschillende hoeveelheden theobromine; in witte chocolade zit vrijwel niets, maar hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine er in zit en logischerwijs worden huisdieren dus sneller en ernstiger ziek van donkere chocolade (melk en zeker puur).

Indien een konijn of ander huisdier chocolade heeft gegeten, kunnen verschijnselen gaan optreden binnen 24 uur, maar meestal zelfs al na 4 uur. Verschijnselen kunnen zijn: braken (soms met bloed), buikpijnlijkheid, veel drinken, rusteloosheid tot zelfs hyperactiviteit, kwijlen, veel plassen, wankel lopen en een versnelde hartslag.

In hele ernstige gevallen kunnen er problemen met hart (ritmestoornissen) en longen (moeizaam ademen) en/of verschijnselen van epilepsie optreden. Het eten van chocolade kan leiden tot de dood (dit is van verschillende factoren afhankelijk zoals het soort chocolade, de hoeveelheid, het huisdier etc.) Tegen theobromine bestaat geen antigif.

See also:  Hoe Lang Blijven Wortels Goed In De Koelkast?

Hoeveel banaan mag een konijn?

Konijnen zijn pure planteneters, ofwel herbivoren. Hun lange darmstelsel is gemaakt om grote hoeveelheden vezelig voedsel te verteren. Goede vezels worden geleverd door hooi, stro, takken en groenvoer zoals wilde planten en kruiden, maar ook groenten. Fruit bevat ook vezels maar mag slechts zeer beperkt gegeven worden omdat het veel suiker bevat.

  1. Het basisvoedsel van konijnen is hooi, hooi moet er altijd zijn.
  2. Het bevat alle vitaminen en mineralen die een konijn nodig heeft.
  3. Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn: andijvie, broccoli, venkel(heel weinig), bleekselderij (3 cm), selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoy, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes, paardebloemblad, wortel en het loof van wortelen.

Voor erbij een takje peterselie, takje selderie. Het is af te raden om maaltijden te geven die bestaan uit grote hoeveelheden van slechts 1 soort groente. Het beste kun je van een paar groenten een klein beetje geven. Zo eet een konijn gevarieerd net zoals in de natuur, en is er minder kans op gasbuik.

  • Groenten die niet gegeven mogen worden: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes.
  • Veel klaver geeft ook problemen, net zoals veel nat gras.
  • Met de grasmaaier afgemaaid gras mag nooit gegeven worden in verband met gistingsgevaar (trommelzucht).
  • Tussendoortjes: Fruit mag dus alleen zeer matig gegeven worden.

Want teveel suiker kan grote darmproblemen geven. Dus per dag niet meer dan 1 aardbei of 1 kers, een partje appel enz. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigenlijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar alleen kleine stukjes. Geen appelpitjes, die zijn giftig.

Is wortel goed voor een konijn?

Voeding – Een konijn is een herbivoor (planteneter) en heeft daardoor een maag- darmkanaal wat de hele dag vezels nodig heeft. De vezels zitten vooral in ruwvoer zoals hooi. Geef uw konijn daarom elke dag onbeperkt vers hooi. Ook in gras en groenten zitten vezels, wen uw konijn hier langzaam aan om diarree te voorkomen.

Niet elke groente is geschikt, sommige groenten (zoals kolen en prei) zorgen voor veel gasvorming in de darmen, waardoor het konijn erg ziek kan worden. Andere groeten als witlof, andijvie, wortelloof (alleen het groen, niet de wortel zelf) of radijsblad zijn, mits langzaam aangewend, prima groenten voor uw konijnen.

Fruit, wortel en droog brood zijn weliswaar lekker, maar zijn echte dikmakers. Daarnaast bevatten ze veel suikers die niet goed door het maag-darmkanaal verwerkt kunnen worden. Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, is het aan te raden om naast het hooi, ook hardvoer te geven.

  • In de dierenwinkels zijn verschillende soorten hardvoer te koop, biks (brokjes) of gemengd konijnenvoer.
  • Het is aan te raden om te kiezen voor biks, omdat uw konijnen dan alle voedingsstoffen in de juiste verhouding binnenkrijgen, doordat ze niet alleen de lekkerste stukjes er uit kunnen pikken.
  • Bovendien bestaat er het vermoeden dat gemengd konijnenvoer kan leiden tot gebitsproblemen.

Het hooi moet het hoofdvoedsel zijn, biks is alleen voor erbij. Geef een volwassen konijn niet meer dan 20 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht per dag, zodat uw konijn niet te dik wordt. Houdt het gewicht van uw konijnen in de gaten en pas de hoeveelheid voeding daarop aan, een actief buitenkonijn heeft nu eenmaal meer voeding nodig dan een rustig binnenkonijn.

  • Onijnen eten een deel van hun keutels, de zogenaamde blindedarmkeutels of nachtkeutels, direct uit de anus op.
  • In deze ontlasting zitten onmisbare voedingsstoffen.
  • Vindt u deze zachte, glimmende trosjes keutels vaak terug in het hok, dan is de kans groot dat uw konijn teveel voer krijgt.
  • Onijnen vinden het lekker om op takken te knagen, bijvoorbeeld van wilgen.

Dit geeft ze wat te doen, het is goed voor de tanden en het levert extra vezels op. Geef uw konijn geen knaagsteen, deze bevat teveel kalk en kan daardoor blaasstenen veroorzaken. Een konijn moet onbeperkt vers water kunnen drinken. U kunt dit geven in een drinkflesje of in een stevige stenen bak.

Is witlof goed voor konijnen?

konijn en voeding Brokken. Het is erg belangrijk is dat konijnen goed uitgebalanceerd voer krijgen. Gemengd voer is een slechte keuze, want hiervan gaat een konijn selectief eten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld calcium tekort krijgen, waardoor er bot- en kiesproblemen ontstaan.

Er zijn verschillende goede geperste brokken, zoals Surpreme Science Selective en Trovet. Geef het konijn niet te veel brokken, want dan wordt hij te dik. Een dik konijn is niet gezond. Richtlijn 20 gram brokken per kg lichaamsgewicht per dag. Groente en fruit. Ook hiervoor geldt altijd met mate. Een konijn mag best 3 soorten groenvoer, maar niet te veel in een keer en in totaal maximaal 50-100m gram per kg lichaamsgewicht per dag.

Soorten groenten die een konijn mag eten zijn: broccoli, basilicum, boerenkool, waterkers, paksoi, wortel+loof, andijvie, witlof. Paardenbloemen en geplukt gras is goed, maar pas op waar het groeit. Liever niet langs de kant van een drukke weg of waar wilde konijnen komen.

Fruit maar zeer beperkt, omdat de suikers in fruit weer echte dikmakers zijn. Een konijn mag het volgende niet krijgen: bieslook, prei, ui, knoflook, rabarber, kool, aardappel(schillen). Hooi. Geef onbeperkt hooi van goede kwaliteit. De ruwe vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Krijgt een konijn te weinig hooi (bijvoorbeeld omdat er te veel brokken wordt aangeboden) dan kan de darm stil komen te liggen.

Dit is levensgevaarlijk. Blindedarmkeutels. Een konijn produceert twee soorten keutels: normale keutels die je in het hok terugvindt en blindedarmkeutels die hij elke ochtend zelf op eet. Hierin zitten namelijk belangrijke voedingsstoffen, die pas tijdens de tweede ronde goed opgenomen worden.

Als een konijn te veel brokken krijgt zal hij deze keutels minder goed eten, waarna ze aan zijn kontje blijven plakken en vliegen aantrekken. Vliegen leggen maar al te graag eitjes op deze plaats, waarna de uitgekomen larven zich te goed doen aan het konijn. Voldoende vers drinkwater. Zet elke dag schoon water neer.

Als het bakje snel vervuilt is een drinkflesje handig. Ook deze moet elke dag ververst worden. : konijn en voeding

Welk groente mag een konijn niet?

Konijnen eten graag groenvoer, het is daarom een heerlijke en zelfs belangrijke variatie in het dieet van je konijn. Groenvoer kan bestaan uit verschillende groente, fruit of kruiden. Welk groenvoer je ook geeft aan je konijn: begin met kleine beetjes als hij dit nog niet gewend is.

  • In dit artikel laten we weten welke soorten groenvoer wel én welke niet gegeven mogen worden.
  • De darmen van een konijn zijn supergevoelig, dus alle veranderingen in zijn voedingspatroon moet je geleidelijk doorvoeren.
  • Geef je konijn nooit groenten die je zelf niet meer zou eten: beschimmeld, bruin of (erg) verlept.

Daar kan hij last van zijn darmen van krijgen. Dat geldt ook voor suikerrijke groenten zoals wortel en voor koolsoorten. Geef dat soort groenvoer vooral in het begin met mate en in stukjes.

Kan een konijn bloemkool eten?

Voeding van konijnen Konijnen zijn echte herbivoren. Dat wil zeggen dat ze alleen plantaardig materiaal eten. In planten zit veel minder energie dan in vlees. Daarom moet een konijn de hele dag door eten om voldoende energie binnen te krijgen. Het belangrijkste onderdeel van de voeding van het konijn is hooi of vers gras.

  1. In principe kan een konijn hierop leven.
  2. Daarnaast kunnen er onbeperkt groene groenten gegeven worden.
  3. Het is alleen wel belangrijk dat als u groenten gaat geven, u uw konijn langzaam laat wennen (dus dat de hoeveelheid langzaam opgevoerd wordt), anders zou uw konijn tijdelijk wat diarree kunnen krijgen.

Naast hooi of gras en groenten mag u konijn ook kleine beetjes fruit en krachtvoer (bix). Bix is alleen een aanvulling op de voeding en moet zeker niet het hoofdbestanddeel van de voeding zijn. Vaak wordt door dierenwinkels gemengd voer voor konijnen verkocht.

De meeste konijnen vinden het heel erg lekker, maar het is over het algemeen niet gezond. U zou het kunnen vergelijken met snoepgoed voor uw konijn. Ze halen er geen bouwstoffen zoals vitamines en mineralen uit, maar ze worden er wel dik van. In gemengd voer zitten ook goede bestanddelen, maar de meeste konijnen eten alleen de dingen eruit die ze lekker vinden en deze zijn juist minder goed voor hen.

Daarnaast is de verhouding van calcium en fosfor verstoort, wat onder andere voor gebitsproblemen kan zorgen. Als u krachtvoer aan uw konijn geeft, is het beste om dus alleen bix (pellets/brokjes) te geven en geen gemengd voer. Richtlijnen voor de voeding:

Onbeperkt hooi of vers gras Onbeperkt groene groentes, zoals broccoli, bloemkoolbladeren, wortelloof, lof, andijvie, paardebloem, alleen geen koolsoorten. Koolsoorten kunnen leiden tot gasvorming in de buik en dit kan weer tot problemen zoals niet willen eten leiden. Kleine beetjes vochtige groenten zoals sla en tomaat Kleine beetjes fruit zoals appel, druif. Teveel fruit en daardoor teveel fruitsuikers is niet goed voor konijnen. Bix (pellets) 20-30g per kg konijn per dag. De hoeveelheid bix is genoeg als uw konijn het binnen een paar uur op heeft. Er hoeft dus niet de hele dag door bix te staan.

: Voeding van konijnen

Welke groenten niet aan konijn geven?

Groenten –

aardpeer alfalfa andijvie augurk (niet ingemaakt, alleen vers van de plant) bleekselderij bloemkool* boerenkool* broccoli* chinese kool* cichorei courgette eikenbladsla* groenlof knolselderij komkommer koolrabi koolraap luzerne mais (alleen de bladeren en stengels, oppassen met de korrels en kolven!!) paksoi paprika (niet de plant, alleen de rijpe vrucht! ) pastinaak peen pompoen (met mate, ook de pitten mogen met mate) radijs (ook het loof) rode biet (met mate ivm suikers en oxaalzuur, loof mag ook, urine kan verkleuren) roodlof rucola selderie sla* spinazie spruiten* spruitkool* taugee tuinkers tomaat (alleen rijpe tomaten, geen tomaten die niet goed rijp zijn en ook de plant niet!) veldsla* venkel waterkers witlof wortel (ook het loof!)

* Met sla en koolsoorten moet je wat voorzichtig zijn. Soms staan koolsoorten zelfs op lijstjes met giftige planten. Ze zijn echter niet giftig. Sommige konijnen zijn echter best gevoelig voor koolsoorten en krijgen er diarree of gas in de darmen van. Je mag het wel geven, maar test eerst met een klein beetje uit of de konijnen er tegen kunnen, en geef het altijd met mate en in combinatie met veilige groenten.

  • Let goed op de keutels van je konijn, zolang die er goed uit zien, kun je gerust groenvoer blijven voeren.
  • Vooral van de koolsoorten met een vaste krop zoals ijsbergsla, witte kool en rode kool enz.
  • Krijgen konijnen snel last.
  • Die soorten kun je dus beter niet geven aan konijnen die een gevoelige spijsvertering hebben.

Tegen broccoli en boerenkool kunnen konijnen vaak wel prima, en dat zijn ook groenvoersoorten die veel vitamine bevatten. Maar voor alle koolsoorten geldt wel dat je het met mate en in de mix moet geven. In ijsbergsla zit ook nog een stofje wat niet makkelijk te verteren is voor konijnen, wat dus ook de reden is dat dat niet op de lijst staat.

Wat mag een konijn niet eten van groenten?

Konijnen eten graag groenvoer, het is daarom een heerlijke en zelfs belangrijke variatie in het dieet van je konijn. Groenvoer kan bestaan uit verschillende groente, fruit of kruiden. Welk groenvoer je ook geeft aan je konijn: begin met kleine beetjes als hij dit nog niet gewend is.

In dit artikel laten we weten welke soorten groenvoer wel én welke niet gegeven mogen worden. De darmen van een konijn zijn supergevoelig, dus alle veranderingen in zijn voedingspatroon moet je geleidelijk doorvoeren. Geef je konijn nooit groenten die je zelf niet meer zou eten: beschimmeld, bruin of (erg) verlept.

Daar kan hij last van zijn darmen van krijgen. Dat geldt ook voor suikerrijke groenten zoals wortel en voor koolsoorten. Geef dat soort groenvoer vooral in het begin met mate en in stukjes.

Is brood goed voor een konijn?

Wat eten konijnen? Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden. Daarnaast zijn er ook nog een aantal slechte groenten voor uw konijn.