Enkele voorbeelden – Onder mager vlees verstaan we: vlees dat minder dan 10 gram vet per 100 gram vlees bevat. Voorbeelden? Een varkenshaasje is even mager als kippenvlees en als mager rund- en kalfsvlees (ongeveer 2 g vet per 100 g). Een varkenslapje, mager varkensstoofvlees en een magere varkenskotelet bevatten respectievelijk 4 g, 6 g en bijna 10 g vet per 100 g.
Wat valt onder magere vleeswaren?
Productgroep | Geschikt | Ongeschikt |
Brood en broodvariaties | Alle gewone broodsoorten zonder noten, pitten en zaden, beschuit, knäckebröd, Matze, ontbijtkoek (naturel, volkoren, vruchten, gember), Cracottes, rijstewafels, krenten- en rozijnenbrood zonder spijs, toast, cornflakes, muesli zonder noten, pap van ontbijtgranen, bereid met magere melk en karnemelksepap. | Alle luxe broodsoorten (met noten, pitten, zaden), suikerbrood, knäckebröd met sesam, cream crackers, mini crackers, snack cups, party crackers, croissant, brood met spijs, muesli met noten, cruesli, pap bereid met halfvolle of volle melk, Ontbijtgranen (producten) met chocolade, saucijzenbroodje, kaasbroodje en overige broodjes van bladerdeeg. |
Boter, margarine, halvarine, olie, bak- en braadvet | MCT-olie, MCT-margarine. | Halvarine, margarine, roomboter, olie, bak- en braadproducten, kokosolie, margarine met kokosvet. |
Hartig broodbeleg | Alle soorten 20+ kaas en 20+ smeerkaas, Zwitserse strooikaas, magere kwark, cottage cheese of hüttenkäse of magere kruidenkaas. Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong. Rauwkost: tomaat, komkommer, paprika, wortel, sla, tuinkers. Marmite ®. | Alle soorten (vol)vette kaas en roomkaas met een vetgehalte hoger dan 20+, roomkwark, kant- en klare kruidenkwark, geitenkaas, schapenkaas, vette buitenlandse kaassoorten, Parmezaanse kaas. Vette vleeswaren, zoals bacon, corned beef, gebraden gehakt, salami, leverkaas, luncheon meat, kalfspastei, alle worstsoorten, rauwe ham, paté, filet american, gelardeerde lever, spek, zure zult, hoofdkaas, kant en klare broodsalades (bijvoorbeeld met vlees, vis en ei). Sandwichspread, pindakaas, notenpasta, houmous en tahin (sesampasta). |
Zoet beleg | Jam, marmelade, vruchtenhagel, honing, schenkstroop, appel- en perenstroop, (basterd)suiker, (gestampte) muisjes, plakjes fruit. | Kokosbrood, chocoladehagelslag, chocoladevlokken, chocoladepasta, hazelnootpasta, chocoladeboter, Speculoos ®. |
Dranken | Thee en koffie (zwart of met magere melk(poeder)), magere melk, magere chocolademelk, karnemelk, magere yoghurt, magere drinkyoghurt, mineraalwater, tomatensap, groentesap, vruchtensap, limonade, frisdrank. | Halfvolle en volle melk, halfvolle en volle chocolademelk, halfvolle en volle yoghurt en drinkyoghurt, amandeldrink, sojadrink, rijstdrink, koffieroom en halfvolle en volle koffiemelk (poeder). |
Soep | Ontvette bouillon van mager vlees, vis, kip, bouillontabletten, bouillonkorrels, bouillon van groente, heldere soep uit pakjes. | Niet ontvette bouillon van vlees, vis, kip, soep uit glas / blik of diepvries, gebonden soep uit pakjes, zelfbereide soep met “ongeschikte” ingrediënten. |
Vlees en gevogelte | Mager kalfs-, rund-, paarden- of varkensvlees, bijvoorbeeld bieflap, biefstuk, ossenhaas, rosbief, tartaar, magere runder- of kalfslappen, runderrollade, runderlever, sukadelappen, haaskarbonade, fricandeau, varkenshaas, hamlappen, magere varkenslappen, varkensoester, varkensfilet, varkenslever, tong, nier, zwezerik, hersenen. Vlees van ree, paard, geit, konijn, haas, struisvogel. Gevogelte zonder vel, zoals: kipfilet, kiprollade, kalkoenfilet, kalkoenrollade. | Alle soorten vet kalfs-, rund-, varkens-, schapen- en lamsvlees, worstsoorten, alle soorten gehakt, spek, merg, kroketten, frikadellen, kipcorn, kipnuggets, loempia en dergelijke. Gevogelte met vel, zoals; kippenpoot, fazant, eend. |
Vis, schaal- en schelpdieren | Magere vissoorten bijvoorbeeld bot, schelvis, kabeljauw, wijting, rode poon, koolvis, schar, tong, schol, tarbot, rog, zeelt, zeewolf, forel, baars, krab, kreeft, inktvis, mosselen, oesters, garnalen, tonijn op water. | Vette vissoorten, bijvoorbeeld zoute en zure haring, bokking, zalm, makreel, heilbot, kaviaar, schelvislever, hom, kuit, paling, kant-en-klare vissalade, sprot, ansjovis, sardines, visconserven, vissticks, lekkerbek, gebakken en gefrituurde vis. |
Ei- en eiergerechten en vegetarische vleesvervangers | Wit van ei. Vetarme vleesvervangers met minder dan 10 gram vet/ 100 gram (inclusief tahoe, tempeh). | (Producten met) eidooier, eiersalade, omelet. Vettere vleesvervangers zoals: vegetarische burgers en kaasburger. |
Jus, sauzen en dressings | Juspoeder bereid met water, jus en saus bereid met MCT-olie, saus op tomatenbasis zoals tomatenketchup, curryketchup, barbecue-, pasta-, sjaslieksaus, mosterd, piccalilly, mango chutney, vruchtendessertsaus, kant-en-klare dressings zonder olie. | Jus en saus bereid met boter, margarine of olie, mayonaise, fritessaus, slasaus, cocktailsaus, kerriesaus, halvanaise, sauzen en dressings op oliebasis, satésaus, zure room (ook light), crème fraîche, jus op basis van een zakje met > 3% vet, chocolade dessertsaus, pesto. |
Groente, peulvruchten en fruit | Ale soorten groenten, fruit rauwkost en peulvruchten, behalve avocado. | Diepvriesgroenten à la crème, avocado, kant-en-klare salades, olijven, kokosnoot. |
Aardappelen, rijst en deegwaren | Gekookte aardappelen, aardappelpuree gemaakt met magere melk en MCT-margarine, in MCT-olie gebakken aardappelen, rijst, macaroni, spaghetti, vermicelli, mie, mihoen, couscous- zonder vet bereid. | Aardappelpuree bereid met halfvolle of volle melk, in boter, margarine of olie gebakken aardappelen, aardappelkroketten, -soesjes, rösti, patat frites, bami en nasi goreng bereid met boter, margarine of olie. Patat (ook ovenfrites en voorgebakken frites), kant-en-klare maaltijden zoals stamppot, lasagne, pizza, en huzarensalade. |
Nagerechten | Fruit, blikfruit, vruchtenmoes, alle soorten pap, vla of pudding bereid van magere melk of karnemelk, hangop, magere kwark en magere yoghurt (met vruchten), waterijs, sorbetijs, mager yoghurtijs. | Nagerechten bereid met volle of halfvolle melk, eidooier, boter of margarine, slagroom, zure room, caloriearme toppings, roomijs, volle yoghurtijs, halfvolle en volle yoghurt en vla (met vruchten). |
Bindmiddelen | Tarwevlokken, gerstvlokken, gierstvlokken, havervlokken, tarwekiemen, zemelen, gepofte rijst, bloem, maïzena, aardappelmeel, gelatine, agar-agar. | Kant-en-klare deegmengsels met boter of margarine, ei, chocolade, cakemix, korstmix, bladerdeeg en filodeeg, paneermeel. |
Kruiden, specerijen en smaakstoffen | Alle verse en geconserveerde kruiden en specerijen, kruidenmengsels, zout, citroensap, azijn, gistextract, kappertjes, sambal, ketjap, soeparoma, strooiaroma, gember, krenten, rozijnen, mixed pickles, gedroogde bami- en nasikruiden, Marmite ®. | Sauzen op oliebasis, kant-en-klare sauzen met uitzondering van de hiernaast genoemde, bouillonblokje/ -poeder. |
Versnaperingen | Zuurtje, drop, pepermunt, waterborstplaat, vruchtenkoekje, kauwgom, schuimpje, ontbijtkoek (naturel, volkoren, vruchten, gember), kaneelbiscuit, lange vinger, taai taai, eierkoek, vruchtenvlaai gemaakt van gistdeeg, koekjes en gebak bereid met MCT-olie / MCT-margarine. Soepstengels, rijstwafel, matig gebruik van zoutjes als pepsels, Japanse rijst zoutjes zonder pinda’s, blokjes 20+ kaas, popcorn. Rauwe groente, augurk, (zilver)ui. | Engelse drop, marsepein, roomboterborstplaat, chocolade, bonbon, koekjes en gebak bereid met boter of margarine, eieren, amandelspijs, crème au beurre of kokos zoals speculaas, sprits, gevulde koek, kano, kruidkoek, cake. Oliebol, appelbeignet, flensje, pannenkoek. Noten, pinda’s, zaden en pitten (zoals zonnebloempitten, sesamzaad), studentenhaver, olijven, chips en andere aardappelzoutjes (ook light), zoute koekjes, kaasstengels, snacks zoals bitterballen, kroketten, loempia’s, slaatjes. |
Alcoholische dranken | Bier, wijn, likeur zonder ei of room. | Advocaat en roomlikeur. |
Medische voedingen | Koolhydraatmodules zoals Fantomalt en Nutricial (Nutricia). Eiwitmodules zoals Protifar (Nutricia), Prosource (GLNP BV) of Whey Protein Powder. MCT-vetten
In poedervorm als MCTprocal (Vitaflo) In vetemulsie zoals Liquigen (Nutricia), Betaquick (Vitaflo) Kant-en-klare drinkvoeding Zonder vet (op sapbasis) zoals Nutridrink Juice Style (Nutricia), Provide Xtra (Fresenius), Enlive plus (Abbott), Resource fruit (Nestlé). Met voornamelijk MCT-vet (<10en% LCT) zoals Vital 1.5kcal (Abbott) Kant-en-klare sondevoeding Zonder vet zoals Intestamin (Fresenius Kabi) en Vivonex T.E.N. (Nestlé Health) Met voornamelijk MCT-vet (<10en% LCT) zoals Vital 1.5kcal (Abbott), Peptamen en Peptamen HN (Nestlé Health). |
Energierijke combinatiemodules met koolhydraten en vet, zoals Basecal (Vitaflo), DuoCal en Energivit (Nutricia). Energie en eiwitrijk poeder zoals Nutridrink Powder. Een vetemulsie op LCT basis, zoals Calogen (Nutricia), Carbzero (Vitaflo), Fresubin 5 kcal shot. Kant en klare energie- en eiwitrijke drinkvoeding en pudding (op melk- en yoghurtbasis). Kant-en-klare energie- en eiwitrijke sondevoeding (op melk en sojabasis). |
Met dank aan de afdeling Diëtetiek van het AmsterdamUMC.
Welk vlees als je wil afvallen?
Vlees eten staat niet gelijk aan vettig eten – Vlees is door de jaren heen een stuk vetarmer geworden dan vroeger. Toch is het aangewezen om bepaalde types vlees links te laten liggen. Denk maar aan gehakt, spek en salami, die bekendstaan voor hun hoog vetgehalte.
Voor wie graag vlees eet, zijn er gelukkig vetarme alternatieven zoals kalfslapje, magere biefstuk, rundsvlees (bijvoorbeeld rugspier), kalkoenham, Stukken vlees met alleen spieren zijn het magerst, maar een beetje vet kan geen kwaad. Rood vlees (varkens, rund- en lamsvlees) komt beter niet op je bord, aangezien het de kans op kanker en diabetes vergroot.
Vooral rood vlees (hamburgers, worst, ) is te mijden. Kies liever voor wit vlees : kip of kalkoen. Eet je toch rood vlees, ga dan voor de magere soorten zoals runderlap, entrecote, rosbief, hamlap en varkensfilet.
Wat is het gezondste stuk vlees?
1. Kip – Kip is een van de meest populaire vleessoorten wereldwijd. Door haar neutrale smaak is het ook het meest veelzijdige stukje vlees. En goed nieuws! Kippenvlees is zeer gezond. Allereerst is kip gevuld met eiwitten, die de bouwstenen zijn van spieren.
Wat is mager onbewerkt vlees?
Bewerkt en onbewerkt vlees, mager en vet vlees – Behalve een onderscheid tussen rood en wit vlees, kun je onderscheid maken tussen bewerkt en onbewerkt vlees.
Onbewerkt mager vlees: Vlees waaraan voorafgaand aan de verkoop geen verdere toevoegingen of bewerkingen zijn gedaan. Hieronder valt ook gesneden of gemalen vlees dat geen verdere toevoegingen of andere bewerking heeft ondergaan. Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees. Bewerkt vlees: Vlees dat voorafgaand aan de verkoop is bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door middel van roken, zouten, drogen en/of het toevoegen van conserveringsmiddelen zoals nitraat of nitriet. Het kan hierbij gaan om rood of wit vlees, maar het meeste bewerkte vlees is rood vlees. Alle vleeswaren, zoals worst, ham of paté en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees zijn bewerkt vlees. Vlees varieert in vetgehalte. Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade.Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
Wat is gezonde vleeswaren?
3. Magere, onbewerkte vleeswaren – Wilt u niet te veel verzadigde vetten en suiker binnen krijgen? Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief, kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
Wat is gezonder kip of gehakt?
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken.
Wat is gezonder kip of biefstuk?
MH’s eindoordeel – Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels. Sambal bij? Volg je Men’s Health al op en ? : Wat is gezonder: kipfilet of biefstuk?
Wat is mager om te eten?
Volgens het warenwetbesluit ‘Vlees, gehakt en vleesproducten’ mag vlees de vermelding ‘mager’ krijgen als het minder dan 20% vet bevat. Voor gehakt is dat 15%. Magere vleessoorten bevatten minder vet, en dus minder calorieën. Dit maakt mager vlees een geschikte keuze voor verschillende diëten.
Is entrecôte mager vlees?
Entrecote wordt uit de dunne lende gesneden, een deel in de rug van de koe. Het vlees is mager en heeft een dun randje vet dat extra smaak geeft tijdens het bakken of grillen.
Wat is beter kip of varken?
Als je kilootjes kwijt wilt of gezonder wilt leven – Artikel Wil je wat kilootjes kwijt of wil je gewoon gezonder gaan leven, dan is kip – samen met vis en groenten – je trouwe bondgenoot. Waarom dat zo is?
Kip is mager vlees, Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip. Natuurlijk speelt ook de bereidingswijze een rol: gefrituurde kip is minder gezond dan een gegrild filetje, maar dat had je zelf ook al bedacht. Ook kipbereidingen, zoals kippenworst, zijn vetter dan de pure stukjes vlees. Kip bevat veel eiwitten, Dat zorgt ervoor dat je door een stukje kip toe te voegen aan je salade, bijvoorbeeld, of aan een maaltijdsoep, langer verzadigd blijft. Daarnaast bevat ze ook veel vitaminen (vooral A en B) en mineralen (ijzer, selenium). Natuurlijk kies je voor een kip die een goed leven heeft gehad. Geen plofkip gevuld met water, maar een lekkere vlezige kip. Let op de labels zoals Label Rouge, een Frans label voor dierenwelzijn, en neem ook eens een kijkje bij www.koopeenkip.be : een ‘crowdbutchering’ platform waar je online duurzame kip kunt kopen, niet gemanipuleerd met water, E-nummers of andere producten die niet in vlees thuis horen. De kip wordt bij je thuis geleverd. Kies wel voor gezonde bereidingswijzen. Grillen, stomen en pocheren zijn gezonde bereidingswijzen die uitstekend toe te passen zijn op kip en waarbij je geen of niet veel vetstof nodig hebt. Ook wokken is een gezonde manier om kip te bereiden. Waar je bij kip goed op moet letten, is dat ze goed gaar wordt. In rauw kippenvlees en in dooivocht van kip kunnen salmonella en campylobacter voorkomen, bacteriën die je flink ziek kunnen maken. Let daarom op dat je bereide kip niet snijdt op de snijplank waar de rauwe kip op lag, en gebruik ook een ander mes. En controleer de gaarheid: wanneer je in de kip prikt, moet het sap dat er uit komt helder zijn. Of je kunt een thermometer gebruiken: als de kerntemperatuur van de kip 80°C bedraagt, is ze gaar.
Is gehakt onbewerkt?
Wat is bewerkt vlees? • Vlees.nl Er is een verschil tussen vers vlees en bewerkt vlees. Bewerkt vlees is vlees dat een verandering heeft ondergaan. Denk hierbij aan het pekelen, drogen, fermenteren of roken van vlees. Dit wordt gedaan om een specifiek vleesproduct te maken, de smaak te verbeteren of om het vlees beter houdbaar te maken.
Is vlees van de slager beter?
Is vlees van de slager beter? – Is vlees van de slager beter? Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop. Dat is een mager stukje vlees met relatief weinig vet en calorieën.
Wat is beter appelstroop of pindakaas?
Zoet beleg – Maar hartig of zoet, wat is nou gezond beleg? Om te beginnen bij zoet. Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder.
- Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
- In sommige diëten worden en vruchtenhagel gezien als ‘gezonder’ broodbeleg.
- Maar niets is minder waar.
- Beiden zitten bomvol suikers.
- Vruchtenhagel bevat per beleg ruim 14 gram suiker, dat is gelijk aan 3,5 suikerklontjes.
- Dit staat dus ook bovenaan de lijst met minst gezond zoet beleg.
Hieronder nog een paar voorbeelden per 15 tot 20 gram, dat is een gemiddeld broodbeleg.
Chocoladepasta: 114 kcal en 12,2 gram suiker Honing: 48 kcal en 12 gram suiker Appelstroop: 56 kcal en 11,6 gram suiker Vlokken: 68 kcal en 10,5 gram suiker Jam: 50 kcal en 10,2 gram suiker Hagelslag: 68 kcal 9,7 gram suiker
Wat is het gezondste brood om te eten?
Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.
- Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
- Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
- Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer.
- Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking.
- Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.
Hoe gezond is kipfilet?
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Wat is gezonder kaas of vleeswaren?
Wat zegt de gezonde meetlat? – Is achterham gezonder of toch kaas? Om dat te beantwoorden zetten we van beide de voedingswaarde op een rijtje: Energie: Er zitten 135 kcal in 100 gram achterham. In 100 gram jonge 48+ kaas zit 353 kcal aan energie. Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot.
Koolhydraten: Ham is goed voor 2.1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten! Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet. Dat is heel wat meer dan de 6 gram vet in achterham. Vezels: Het verschil in vezels is niet noemenswaardig te noemen. Achterham bevat 0.1 gram vezels, tegenover 0 gram vezels in kaas.
Winnaar: De verschillen tussen kaas en ham zijn niet erg groot, daarom is het lastig kiezen. Wat een feit is: kaas levert 2,5 keer zoveel energie, voornamelijk dankzij de vetten.
Wat zijn geen vette vleeswaren?
Magere vleessoorten – Het is om die reden nuttig om te weten welke vleessoorten weinig vet bevatten. Je kunt deze dan in grotere hoeveelheden in je eetpatroon verwerken, wat voorkomt dat je het gevoel hebt dat je maar heel weinig eet en dus honger krijgt.
- Gevogelte is over het algemeen een uitstekende magere keuze.
- Ipfilet en kalkoenfilet bevatten bijvoorbeeld nauwelijks vet.
- Dat wil echter niet zeggen dat andere diersoorten per definitie vet zijn.
- Biefstukken en kalfslapjes zijn bijvoorbeeld goede keuzes voor wie van rundvlees houdt.
- Zelfs varkensvlees liefhebbers kunnen prima voor varkenshaas kiezen.
De lijstjes hieronder helpen je om aan je eiwitten te komen zonder dat je overdreven veel extra calorieën binnenkrijgt!
Is ossenworst mager beleg?
Gezond broodbeleg In de reacties op de ‘vraag maar raak’-artikelen werd een aantal keer de vraag gesteld wat gezonde soorten broodbeleg zijn. Ik krijg deze vraag ook vaak van mijn cliënten. Ik vind het erg leuk om op deze manier te weten te komen waar jullie artikelen over zouden willen zien! Vandaag vertel ik je wat gezonde soorten broodbeleg zijn en met welke soorten je beter matig kunt zijn.
Het is altijd onwijs lastig om producten het stempel ‘gezond’ of ‘ongezond’ te geven, er is namelijk altijd wel een reden te vinden waarom een product tóch niet 100% gezond of ongezond is. Ik kijk in dit artikel vooral naar de 4 hoofdgroepen van voedingswaarde: energie, vetten, eiwitten en koolhydraten.
Ook neem ik mee hoeveel vitamines en mineralen een product bevat. Er zijn nog een heleboel andere factoren waar je naar zou kunnen kijken, onder andere of een product biologisch is, of het vegetarisch/veganistisch is, of het E-nummers bevat, in welke mate het een bewerkt product is, of het zoetstoffen bevat en of er bepaalde allergenen inzitten.
Om dit alles te kunnen behandelen, zou ik een boek moeten schrijven. Ik moet me daarom beperken tot de basis, maar naar mijn mening krijg je daardoor al een heel goed beeld over hoe je gezonde keuzes kunt maken. Vleeswaren Bij vleeswaren kijk ik vooral naar de hoeveelheid verzadigde vetten die de verschillende soorten bevatten.
Verzadigd vet heeft je lichaam niet nodig, het kan ervoor zorgen dat je aankomt en het kan je cholesterolgehalte verhogen. Kies daarom vooral voor magere vleeswaren!
Magere vleeswaren: rookvlees, ham (alle soorten), fricandeau, rosbief, kipfilet, kalkoenfilet, filet americain, casselerrib, gekookte lever, ossenworst. Vettere vleeswaren: alle soorten worst (behalve ossenworst), leverkaas, bacon, paté, boterhamworst, palingworst, chorizo, salami, snijworst, gebraden gehakt, zure zult, (katen)spek, cervelaatworst, snijworst, leverworst, berliner, leverpastei, smeerworst.
Zoet broodbeleg Zoete soorten broodbeleg bevatten vooral veel suiker. Ook dit is iets waar je gemakkelijk van aankomt en bovendien kan het ervoor zorgen dat je de rest van de dag ook zoete trek houdt. Sommige zoete soorten broodbeleg bevatten niet alleen veel suiker, maar ook verzadigde vetten.
(Relatief) weinig suiker : appelstroop, perenstroop, halvajam, jam, pindakaas*. Aanzienlijk meer suiker : vruchtenhagel, (gestampte) muisjes, suikerstroop, honing, anijshagel. Meer suiker én verzadigd vet : chocoladehagel, chocoladepasta, vlokken, bebogeen, kokosbrood, pindakaas light, speculoos.
Pindakaas is een verhaal apart, dit product bevat namelijk veel calorieën maar heeft wel goede voedingswaarden! Noten en pinda’s zijn gezond, maar calorierijk. Vooral natuurlijke pindakaas zie ik als een gezond product, maar wees wel matig met de hoeveelheid die je gebruikt.
- Meer over pindakaas lees je Kaas Dit vind ik de moeilijkste categorie, kaas bevat namelijk veel energie (calorieën) en relatief veel verzadigd vet.
- Niet zo gezond zou je zeggen.maar kaas bevat ook veel calcium en veel vitamine B12 en B2.
- Ik kies er daarom voor om wel regelmatig kaas te eten.
- Ik raad je aan om maximaal 3 kaasschaafplakken of 1 kant- en klare plak kaas per dag te eten.
Anders loopt de hoeveelheid verzadigd vet en de hoeveelheid calorieën snel op! (Iets) minder verzadigd vet : 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, 20+/30+ smeerkaas, schapenkaas, feta, light zuivelspread (bijv. Philadelphia light), geitenkaas, mozarella. Meer verzadigd vet: 48+ kaas, camembert, brie, zuivelspread, roomkaas, cheddar, gorgonzola, Gruyère, Parmezaanse kaas, Roquefort, Saint Paulin, schimmelkaas.
- Let bij ‘speciale’ kazen goed op de portie.
- Zo bevat een salade met geitenkaas al snel teveel geitenkaas, waardoor de salade vet- en calorierijk wordt.
- Houdt als portie maximaal 50g per persoon aan, ook als je het gebruikt als vleesvervanger.
- Overige soorten broodbeleg Natuurlijk zijn er nog ontzettend veel meer dingen die je op brood kunt doen.
Om de stempel ‘gezond’ te krijgen moet een product voor mij weinig suiker en weinig verzadigde vetten bevatten. Daarnaast is het natuurlijk een groot voordeel als het wél veel eiwitten, goede vetten, vezels, vitamines en/of mineralen bevat.
Gezond : Haring, zalm, tonijn, makreel, andere niet gebakken vissoorten, gekookt ei, avocado, sandwichspread, met groenten en/of mager vlees, tomaat, komkommer, sla, andere rauwkost, fruit (banaan op brood!), natuurlijke notenspreads, gebakken ei, zelfgemaakte magere salade (een voorbeeldrecept volgt binnenkort!). Minder gezond : knakworst, lekkerbekje of andere gebakken vis, hamburger, kroket of andere snacks, huzarensalade, eiersalade, kipkerriesalade of andere kant- en klare salades.
Combineer ook eens verschillende soorten beleg, bijvoorbeeld zoals ik eerder liet zien met gerookte ham, tomaat en sla. Zo is je boterham gezond, maar toch ontzettend lekker. Als je op deze manier je boterhammen belegd, heb je waarschijnlijk een boterham minder nodig dan normaal om verzadigd te zijn.
- Moet je nu altijd gezonde keuzes maken? Natuurlijk niet! Besmeer wel de meeste boterhammen met gezond beleg, maak desnoods afspraken met jezelf.
- Eet je bijvoorbeeld 5 boterhammen per dag? Spreek dan met jezelf af dat je er in ieder geval 4 gezond belegd.
- Nogmaals, een product is vrijwel nooit 100% gezond of 100% ongezond.
Discussies over de bovenstaande indeling zullen er altijd blijven. Gebruik het als indicatie, niet als absolute waarheid.
Ik hoop dat ik jullie wat wijzer heb kunnen maken over gezonde soorten broodbeleg!Groetjes, Marloes Wat is jouw favoriete soort broodbeleg?
: Gezond broodbeleg
Waar is mager vlees rijk aan?
Voedingsstoffen – Mager onbewerkt vlees staat in de Schijf van Vijf en past in een gezond voedingspatroon. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Lever is bovendien rijk aan vitamine A.
Vlees bevat van nature eiwit en vet. Er zitten geen koolhydraten in. De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband. Des te vetter het vlees des te lager het eiwit gehalte en andersom. De voedingswaarde van vleesproducten, zoals gehaktbal, vinken, burgers en worsten, hangt af van hoe en met welk vlees het gemaakt is.
Vaak zit er veel zout in. Dat geldt ook voor bewerkt vlees en vleeswaren zoals rollade, rookvlees, bacon en ham.