HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wat Is Konfijten Van Vlees?

Wat Is Konfijten Van Vlees
Oude culinaire truck – Vroeger, toen er nog geen koelkasten en vriezers waren, was konfijten een populaire manier om vlees langer houdbaar te maken. Maar waarom gebeurt het hedendaags dan nog steeds? Het antwoord is eigenijk heel logisch: vlees konfijten maakt het vlees namelijk heerlijk mals en zacht.

Wat houdt konfijten in?

Konfijten is het op lage temperatuur garen van producten in vet of suiker. Zo kennen we allemaal gekonfijte gember (heel lekker in deze gevulde anijskoekjes) en confit de canard. Om eten langer te bewaren hoeven we het niet meer te doen, voor de lekkere smaak wél.

Hoe wordt fruit gekonfijt?

Konfijten is het verduurzamen van vruchten, schillen of andere delen van planten door middel van een suikeroplossing. Door langdurig onderdompeling, wordt het droge stofgehalte in de vrucht opgevoerd tot 60-80%, waardoor bederf door bacteriën en gisten wordt tegengegaan.

Wat betekent gekonfijte schil?

Het inleggen van stukjes vrucht of vruchtschil (citroenschil of limoenschil) in suiker.

Is gekonfijte citroen hetzelfde als ingelegde citroen?

Gekonfijte Citroen Gekonfijte, of ingemaakte citroen is een smaakmaker uit Noord-Afrika. Citroenen werden vroeger ingemaakt in zout om ze langer te kunnen bewaren. Dat hoeft nu niet meer, maar dat gebeurt nog wel voor die specifieke smaak en structuur.

De smaak van de fris-zure citroen verandert door het pekelen. De schil wordt zacht en kr ijgt een zoetere intense citroensmaak. Gekonfijte citroen smaakt fruitig, zilt-zoet en heeft een licht bittertje van de schil. Meestal gebruik je alleen de schil en snijd je het vruchtvlees ervan af. Maar kookfenomeen Ottolenghi liet zien dat je in sommige gerechten ook het vruchtvlees kunt gebruiken.

Dankzij hem is dit ingrediënt ook een stuk populairder geworden. Je koopt gekonfijte citroenen bij de toko, Arabische buurtsuper maar tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt. Als je ze niet kunt vinden, kun je ze ook heel makkelijk zelf maken. Het enige dat je nodig hebt is een weckpot, 6 biologische citroenen en 200 gram grof zeezout.

 • Bereiding: Snijd de citroenen kruislings in, alsof je vier parten maakt, maar snijd ze niet helemaal door.
 • Wrijf de citroenen aan alle kanten goed in met het zout en stop ze in een gesteriliseerde weckpot.
 • Duw de citroenen goed aan, zodat alles met zout is bedekt.
 • Bewaar de pot op een koele, donkere plek.

Het enige dat je nu nog nodig hebt is geduld. De citroenen zijn zeker twee jaar houdbaar, zolang je de pot na gebruik weer goed afsluit. Gebruik: Haal een citroen uit de weckpot met een schone lepel en spoel af zodat er geen zout meer aan zit. Snijd de schil ervan af.

Deze kun je nu in ragfijne reepjes snijden en gebruiken in een gerecht. Gekonfijte citroen vind je veel terug in klassieke Noord-Afrikaanse gerechten zoals tajine met kip en olijven en tajine met lamsvlees en groenten. Je kunt ze ook in een salsa gebruiken, fijnmalen in een dressing of saus of meebakken met vis of vlees.

: Gekonfijte Citroen

Wat als je geen Geleisuiker hebt?

Waarom zoveel suiker? – Suiker is een conserveermiddel voor de jam. Door de het fruit met de suiker te verwerken kun je het dus lang(er) bewaren. Daarnaast zorgt suiker voor structuur. Als je geen suiker toe zou voegen, zit je al snel met een fruitmoes en voor jam heb je toch een bepaalde stevigheid nodig. Suiker zorgt dus, naast de pectine, voor een mooie stevige jam. Geleisuiker gaat uit van 1 kilo suiker op 1 kilo fruit. Tegenwoordig zijn er ook andere soorten geleisuiker op de markt, waaronder Geleisuiker Speciaal van Van Gilse, Hierbij gebruik je ca 1250 gr fruit op 500 gr suiker. Mocht je ook wel eens in Duitsland komen dan zijn daar ook nog de volgende soorten geleisuiker (Gelierzucker) te krijgen: Geleisuiker 2:1 voor 1000 gram fruit op 500 gram suiker en zelfs geleisuiker 3:1, waarbij je 1500 gram fruit op 500 gram suiker gebruikt. Helemaal zonder suiker? Indien je geen suiker gebruikt heet het eigenlijk geen jam maar een fruitspread. Je kunt een zoetstof gebruiken, maar als je ook die niet wil dan kan het ook zonder. Gebruik dan bv Van Gilse Geleipoeder voor het geleren of Marmello, een geleermiddel op basis van citruspectine.

 1. Omdat er geen suiker in zit moet je dus een andere manier vinden om het houdbaar te maken.
 2. Hiervoor kun je de potten fruitspread wecken.
 3. Je weckt ze dan 30 minuten op 90C.
 4. Let op: in Geleipoeder van Van Gilse zit wel fructose (vruchtensuiker).
 5. Ook wordt er wel ‘jam’ gemaakt met chiazaad, wat ook een verdikkende werking heeft.

Let op: Wanneer jam minder/geen suiker bevat is het ook korter houdbaar. Zorg er altijd voor dat jam in goed gesteriliseerde flessen zit en dat de potten goed vacuüm zijn. Stelregel is dat jam gemaakt met gewone (gelei)suiker ongeveer een jaar houdbaar is, met 2:1 ongeveer 6 maanden en met de 3:1.

Is gekonfijt fruit gezond?

Er is veel tegenstrijdige informatie over gedroogd fruit. Sommigen zeggen dat het een voedzame, gezonde snack is, terwijl anderen beweren dat het niet beter is dan snoep. Dit is een uitgebreid artikel over gedroogd fruit en hoe dit je gezondheid kan beïnvloeden.

 1. Wat is gedroogd fruit? Gedroogde vruchten zijn vruchten waaruit bijna al het water is verwijderd door middel van droogmethoden.
 2. De vrucht krimpt tijdens dit proces, waardoor een klein, energierijk droog stukje fruit achterblijft.
 3. Rozijnen zijn de bekendste soort, gevolgd door dadels, pruimen, vijgen en abrikozen.

Er zijn ook andere soorten gedroogd fruit verkrijgbaar, soms in gekonfijte vorm (met toegevoegde suiker). Het gaat onder meer om mango, ananas, cranberry’s, bananen en appels. Gedroogd fruit kan veel langer worden bewaard dan vers fruit; het kan daarom een handige snack zijn, vooral op lange reizen waar koeling niet beschikbaar is.

Kortom: Uit gedroogd fruit is het meeste water verwijderd. De meest voorkomende soorten zijn rozijnen, dadels, pruimen, vijgen en abrikozen. Gedroogd fruit zit boordevol micronutriënten, vezels en antioxidanten Gedroogd fruit is zeer voedzaam. Een stukje gedroogd fruit bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als het verse fruit, maar dan samengepakt in een veel kleiner omhulsel.

Per gewicht bevat gedroogd fruit tot 3,5 keer zoveel vezels, vitamines en mineralen als vers fruit. Daarom kan één portie een groot deel van de dagelijks aanbevolen inname van veel vitamines en mineralen leveren, zoals foliumzuur ( 1 ). Er zijn echter enkele uitzonderingen.

 • Het vitamine C-gehalte wordt bijvoorbeeld aanzienlijk lager bij het drogen van het fruit ( 2 ).
 • Gedroogd fruit bevat over het algemeen veel vezels en is een geweldige bron van antioxidanten, vooral polyfenolen ( 3 ).
 • Polyfenolen worden in verband gebracht met gezondheidsvoordelen zoals een betere doorbloeding, een betere spijsvertering, en afname van oxidatieve schade en van het risico op vele ziekten ( 4 ).

Kortom: Gedroogd fruit is rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Het bevat ook veel polyfenolen, antioxidanten met tal van gunstige gezondheidseffecten. Gezondheidseffecten van gedroogd fruit Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die gedroogd fruit eten vaak minder wegen en meer voedingsstoffen binnenkrijgen dan mensen die geen gedroogd fruit eten ( 5, 6, 7 ).

 • Deze onderzoeken waren echter observationeel van aard, dus daarmee kan niet worden bewezen dat het gedroogde fruit de verbeteringen veroorzaakte.
 • Gedroogd fruit is ook een goede bron van veel plantaardige stoffen, waaronder krachtige antioxidanten ( 8, 9, 10, 11 ).
 • Ortom: Het eten van gedroogd fruit is in verband gebracht met een verhoogde opname van voedingsstoffen en een verminderd risico op obesitas.

Rozijnen kunnen het risico op bepaalde ziekten verminderen Rozijnen zijn gedroogde druiven. Ze zitten boordevol vezels, kalium en verschillende gezondheidsbevorderende plantaardige stoffen. Ze hebben een lage tot gemiddelde glycemische indexwaarde en een lage insuline-index ( 12, 13 ).

Verlaging van de bloeddruk, Verbetering van de bloedsuikerspiegel, Verlaging van ontstekingsmarkers en cholesterol in het bloed, Een groter gevoel van verzadiging.

Al deze factoren kunnen mogelijk het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hartaandoeningen verkleinen. Kortom: Rozijnen bevatten veel vezels, kalium en andere plantaardige stoffen. Het eten van rozijnen kan de bloedsuikerspiegel verbeteren, de bloeddruk verlagen en het cholesterolgehalte verlagen, en ook ontstekingen remmen.

Gedroogde pruimen zijn natuurlijke laxeermiddelen en kunnen ziekten helpen bestrijden Gedroogde pruimen zijn zeer voedzaam en bevatten veel vezels, kalium, bètacaroteen (vitamine A) en vitamine K. Ze staan ​​bekend om hun natuurlijke laxerende effecten. Dit wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan vezels en een suikeralcohol genaamd sorbitol, die van nature in sommige soorten fruit voorkomt.

Het is aangetoond dat het eten van pruimen zorgt voor een betere stoelgang qua frequentie en consistentie. Gedroogde pruimen worden beschouwd als nog effectiever bij het verlichten van obstipatie dan psyllium, een ander veelgebruikt middel ( 18 ). Als prima bron van antioxidanten kunnen gedroogde pruimen ook de oxidatie van LDL-cholesterol remmen en hartaandoeningen en kanker helpen voorkomen ( 19, 20 ).

 • Ze zijn ook rijk aan een mineraal genaamd boor of borium, dat kan helpen bij het bestrijden van osteoporose ( 21 ).
 • Bovendien zijn pruimen erg vullend, waardoor ze waarschijnlijk niet snel een bloedsuikerpiek zullen veroorzaken ( 19 ).
 • Ortom: Pruimen hebben een natuurlijk laxerend effect vanwege hun vezel- en sorbitolgehalte.

Ze zijn ook erg vullend en kunnen oxidatieve schade in het lichaam helpen bestrijden. Dadels eten kan goed zijn bij zwangerschap en bijdragen aan preventie van sommige ziekten Dadels zijn enorm zoet. Ze vormen een zeer goede bron van vezels, kalium, ijzer en verschillende plantenstoffen.

 • Van alle vruchten zijn dadels een van de rijkste bronnen van antioxidanten, waardoor ze bijdragen aan afname van oxidatieve schade in het lichaam ( 3, 22 ).
 • Dadels hebben een lage glycemische index, wat betekent dat het eten ervan geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel zouden moeten veroorzaken ( 23 ).

Het eten van dadels is ook onderzocht in relatie tot zwangerschap en weeën. Regelmatig dadels eten tijdens de laatste paar weken van de zwangerschap kan de ontsluiting bevorderen en de behoefte aan weeënopwekkers verminderen ( 24 ). Voor een onderzoek aten vrouwen tijdens de laatste paar weken van de zwangerschap dadels.

Bij slechts 4% van de vrouwen die dat deden waren weeënopwekkers nodig, vergeleken met 21% van degenen die geen dadels aten ( 25 ). In dier- en reageerbuisstudies hebben dadels ook veelbelovende resultaten opgeleverd als remedie tegen mannelijke onvruchtbaarheid, maar studies bij mensen ontbreken op dit moment ( 22 ).

Kortom: Dadels zijn rijk aan antioxidanten, kalium, ijzer en vezels. Het eten van dadels kan oxidatieve schade helpen verminderen, de bloedsuikerspiegel matigen en bijdragen aan een vlottere bevalling bij zwangere vrouwen. Gedroogd fruit bevat veel natuurlijke suikers en calorieën Fruit bevat meestal aanzienlijke hoeveelheden natuurlijke suikers.

Rozijnen: 59%. Dadels: 64-66%. Gedroogde pruimen: 38%. Abrikozen: 53%. Vijgen: 48%.

Ongeveer 22-51% van deze suiker is fructose. Veel fructose eten kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, waaronder een verhoogd risico op gewichtstoename, diabetes type 2 en hartaandoeningen ( 27 ). Een kleine portie rozijnen van 30 gram bevat 84 calorieën, bijna uitsluitend uit suiker.

 • Omdat gedroogd fruit zoet en calorierijk is, is het gemakkelijk om grote hoeveelheden tegelijk te eten, wat kan resulteren in overmatige suiker- en calorie-inname.
 • Ortom: Gedroogd fruit bevat relatief veel calorieën en suiker.
 • Gangbare soorten gedroogd fruit bevatten 38-66% suiker; daarvan te veel eten kan bijdragen aan gewichtstoename en verschillende gezondheidsproblemen.
See also:  Welk Fruit Bevat Veel Eiwitten?

Vermijd gedroogd fruit met toegevoegde suiker (gekonfijt fruit) Om sommige gedroogde vruchten nog zoeter en aantrekkelijker te maken, worden ze bedekt met toegevoegde suiker of siroop voordat ze worden gedroogd. Gedroogd fruit met toegevoegde suiker wordt ook wel ‘gekonfijt’ fruit genoemd.

 1. Van toegevoegde suiker is herhaaldelijk aangetoond dat het schadelijke effecten heeft op de gezondheid, waardoor het risico op obesitas, hartaandoeningen en zelfs kanker toeneemt ( 28, 29 ).
 2. Om gedroogd fruit met toegevoegde suikers te vermijden, is het erg belangrijk om de ingrediëntenlijst en voedingswaarde-informatie op de verpakking te lezen.

Kortom: Sommige vruchten worden bedekt met suiker of siroop voordat ze worden gedroogd. Lees altijd de etiketten als je gedroogd fruit koopt en vermijd producten met toegevoegde suikers. Gedroogd fruit kan sulfieten bevatten en besmet zijn met schimmels en toxines Sommige producenten voegen conserveermiddelen, sulfieten genaamd, toe aan hun gedroogd fruit.

 • Hierdoor ziet het gedroogde fruit er aantrekkelijker uit, omdat het zo beter behouden blijft en verkleuring wordt voorkomen.
 • Dit geldt vooral voor felgekleurd fruit, zoals abrikozen en rozijnen.
 • Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor sulfieten en na inname ervan last krijgen van buikkramp, huiduitslag en astma-aanvallen ( 30, 31 ).

Je kan sulfieten vermijden door gedroogd fruit te kiezen dat bruin of grijsachtig is in plaats van felgekleurd ( 32 ). Gedroogd fruit dat niet op de juiste manier wordt bewaard en behandeld, kan ook besmet zijn met schimmels zoals aflatoxine en andere giftige stoffen ( 33, 34, 35 ).

Ortom: Sulfieten worden aan sommige gedroogde vruchten toegevoegd om de kleur te behouden, wat nadelige effecten kan hebben bij mensen die er gevoelig voor zijn. Gedroogd fruit dat niet op de juiste manier wordt bewaard en behandeld, kan ook besmet zijn met schimmels en toxines. Conclusie Net als bij veel andere voedingsmiddelen, zitten er goede en slechte kanten aan gedroogd fruit.

Gedroogd fruit kan de opname van vezels en voedingsstoffen bevorderen en je lichaam voorzien van grote hoeveelheden antioxidanten. Het bevat echter ook veel suiker en calorieën en kan problemen veroorzaken als je er te veel van eet. Om deze reden dien je gedroogde vruchten alleen in kleine hoeveelheden te eten, bij voorkeur samen met ander voedzaam eten.

Is chutney hetzelfde als Konfijt?

Konfijten, soms ook verkeerdelijk konfituren of chutneys genoemd, zijn de ideale bondgenoot om van uw gerechten een gastronomisch moment te maken. Van aperitief tot dessert, ze geven een verfijnde en creatieve toets aan uw gerechten. Als specialist en bedenker van konfijten, deelt Didden u zijn knowhow en biedt u zijn grote gamma van creaties voor een eenvoudige en verfijnde keuken.

Om als laatste noot aan uw gerechten toe te voegen of om rechtstreeks in de bereidingen op te nemen, zullen de konfijten de smaak van uw culinaire creaties subtiel verbeteren en tegelijk uw keuken verder personaliseren. Geniet ervan! Stel de meest verbazingwekkende smaakcombinaties voor! Ontdek het in de koelafdeling en kruidenier afdeling van uw supermarkt of bij uw slager.

Bestseller Bestseller Bestseller Bestseller Bio Bio

Is een appel een citrusvrucht?

Onderverdeling in groepen –

 1. Citrusvruchten: sinaasappel, citroen, limoen, mandarijn, grapefruit, minneola.
 2. Fruit met pit in het midden: appel, peer, kers, pruim, nectarine, perzik.
 3. Bessen en druiven: aardbei, framboos, bosbes, braam, rode bes, kiwi.
 4. Tropisch fruit (uit verre landen) banaan, lychee, ananas, mango, passievrucht, watermeloen

Fruit wordt ook wel eens verdeeld in hard en zacht fruit. Maar dit levert problemen op: sommige soorten zijn eerst hard en worden daarna zacht, zoals peren, kiwi’s en bananen.

Hoe heet een gekonfijte schil?

Sinassnippers, ook wel oranjesnippers genoemd, zijn gekonfijte sinaasappelschillen. De schil van de sinaasappel is vrij bitter, maar door deze een aantal keren te koken en uiteindelijk ook in een suikersiroop te laten inkoken, kan de schil heerlijk zoet en zacht worden.

Waar koop ik gekonfijte eendenbout?

Gekonfijte eendenbout | | | | Gekonfijte eendenbout Exclusief verkrijgbaar in de webwinkel. Deze tamme gekonfijte eendenbout uit Frankrijk is een prachtige Franse klassieker. De eendenbouten zijn langzaam gegaard op 90 graden – hierdoor behoud het zijn smaak en malsheid.

Verwarm de eendenbout au bain-marie of uitgepakt in de oven of bak krokant in de pan. Het vlees is ook heerlijk te plukken voor in een salade. Bewaar het overgebleven ganzenvet – dit is heerlijk om bijvoorbeeld aardappelen in te bakken. Pieter van Meel groeide op in de polder ten noorden van Amsterdam, dat in de jaren ‘60 bekend stond om de vele poeliers die er waren gevestigd.

Van Meel werd al jong gegrepen door het ambacht en leerde alles over kippen houden, fokken, vangen, slachten en panklaar maken. Ook ging hij graag mee op jacht in de polder. Hij opende op twintigjarige leeftijd een eigen poelierswinkel met producten van hoge kwaliteit. : Gekonfijte eendenbout

Wat betekent schil?

de schil – zelfst.naamw. (m./v.)

Uitspraak:
Verbuigingen: schillen (meerv.)

buitenkant van een vrucht of knol

Voorbeelden: `in de schil gekookte aardappels`, `citroenschil`

Kernerman Dictionaries, Synoniemen bast bolster dop huisschil huisschilderes korst peul schaal vel verver 5 definities op Encyclo •(meestal makkelijk te vervormen) buitenlaag van bepaalde vruchten of knollen. •shell •elektronenschil. huid of bast van een vrucht of knol vb: hij kan in één keer de schil van een appel halen een peulenschil (o.

Is limoen of citroen beter?

De limoen heeft een hogere zuurgraad dan de citroen, maar zo proeft hij niet. Dit komt door het hogere suikergehalte dat het zuur uitbalanceert. De combinatie van het zoete en zure in een limoen is ook de reden dat de vrucht zo goed werkt in spicy gerechten.

Waar kan je ingemaakte Citroen kopen?

Yotam Ottolenghi is de afgelopen jaren de hottest chef geworden. Door zijn restaurants en deli’s, maar vooral door zijn heerlijke kookboeken. “Zullen we Ottolenghi eten vanavond?” werd een doodnormale zin. En dat terwijl hij en zijn partner Sami Tamimi best veel ingrediënten gebruiken die je niet bij elke supermarkt vindt.

 1. Vandaag is het tijd voor een handig overzicht.1.
 2. Za’atar Za’atar is de naam van een supersmaakvol kruidenmengsel uit het Midden-Oosten.
 3. Het basisingrediënt van za’atar is een soort wilde oregano met de smaak van tijm én oregano.
 4. Na het drogen van de kruiden wordt het fijngemalen en vermengd met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad.

Za’atar is trouwens niet alleen de naam van de kruidenmix maar ook van het kruid zelf. Je koopt za’atar bij Arabische supermarkten of online hier of hier, 2. Granaatappelsiroop of granaatappelmelasse In Ottolenghi’s recepten kom je het regelmatig tegen: pomegranate molasses, oftewel granaatappelsiroop of granaatappelmelasse. Een heerlijke dikke siroop van ingekookt granaatappelsap. Je vindt het bij Turkse en Marokkaanse winkels, en tegenwoordig ook bij Oil & Vinegar, voor €5,95 voor een flesje van 250 ml.

 • Als vervanger kun je eventueel balsamico-stroop gebruiken.3.
 • Labneh Labneh is een zachte kaas, gemaakt van met zout gemengde uitgelekte yoghurt.
 • Dik, romig en perfect zowel zoete als hartige gerechten.
 • Je kunt deze het beste zelf maken,
 • Ook hier nog een goed recept.4.
 • Tamarindepasta Tamarindepasta, ook wel asem genoemd, is te koop bij elke toko.

Heerlijk voor in marinades.5. Freekeh Freekeh is niet freaky, maar een oeroud Midden-Oosterse graansoort. Een harde tarwe die onrijp wordt geoogst en met kaf en al in de zon wordt gedroogd. Het graan wordt vervolgens in de brand gestoken (wat het de geroosterde smaak geeft), tegen elkaar gewreven en vervolgens in hele kleine stukjes gebroken. 6. Sumac Sumac is een pittige, citroenachtige specerij die vaak wordt gebruikt in het Middellandse zeegebied en uiteraard in het Midden-Oosten. De zure besjes, vaak tot poeder vermalen, zijn soms te koop in Turkse en Marokkaanse winkels en op sommige marktjes.7. 8. Ras el hanout Ras el hanout is een goddelijke kruidenmix, goed te gebruiken met kip, vis of lamsvlees. Ook geweldig in de couscous of andere tajinegerechten. Je koopt het in kruidenwinkels, Dille & Kamille, grote supermarkten, Arabische supermarkten en uiteraard online, 9. Rozenwater Rozenwater is een destillaat van etherische rozenolie, dat gemaakt wordt van rozenblaadjes. Verwar het niet met rozensiroop, want dat is suikerwater waar rode kleurstof in zit en maar een heel klein beetje rozenwater. En verwar het ook zeker niet met cosmetisch rozenwater: dit is niet eetbaar! Te koop bij goed gesorteerde toko’s. 11. Ingelegde citroenen Oh, ingelegde citroenen, en dan uiteraard vooral de schil daarvan, zijn een enorme smaakmaker. Niet zo gek dat Ottolenghi er dol op is. Als je geluk hebt, vind je ze in grote (weck)potten in de toko, maar je kunt het ook zelf maken,12. Reageer op artikel: Waar koop je de speciale ingrediënten die Yotam Ottolenghi gebruikt? We love bowls! Ze zien er niet alleen vrolijk uit, maar zijn ook nog eens vullend en snel klaar. Deze keer een burrito bowl met kip, limoen-korianderrijst en drie (!) verschillende salsa’s. Drie verschillende salsa’s in één burrito bowl? Ja dat leest je goed.

Waarom citroen in de thee?

Groene thee met citroensap is een verzachtende drank waar je op elk moment van de dag kunt van genieten. Het is vol van smaak, lekker en gemakkelijk te bereiden. Het is ook zeer voedzaam en onderzoek heeft uitgewezen dat het in verband wordt gebracht met een lange lijst van potentiële gezondheidsvoordelen.

Hier zijn 10 van de top gezondheidsvoordelen van groene thee met citroen.1. Rijk aan antioxidanten Groene thee en citroenen zijn beide rijk aan antioxidanten, verbindingen die helpen beschermen tegen ontstekingen en celbeschadiging door oxidatie. Met name groene thee is rijk aan antioxidanten zoals epigallocatechine gallaat (EGCG), quercetine, chlorogeenzuur en theogalline ( 1 ).

Citroenen zijn een goede bron van de antioxidanten ascorbinezuur, hesperidine, naringine en ferulinezuur ( 2 ). Onderzoek wijst uit dat antioxidanten een sleutelrol spelen bij gezondheid en ziekte en kunnen beschermen tegen chronische aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, diabetes, kanker en obesitas ( 3 ).

Kortom: groene thee en citroenen zijn rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen beschermen tegen ontstekingen en chronische aandoeningen.2. Bevordert gewichtsverlies Groene thee met citroen kan een geweldige aanvulling zijn op een gezond dieet om af te vallen. Verschillende studies hebben aangetoond dat groene thee kan bijdragen tot gewichtsverlies en de vetverbranding kan stimuleren.

Volgens een overzicht van 15 studies werd het drinken van groene thee met een hoger EGCG-gehalte gedurende ten minste 12 weken in verband gebracht met een afname van het lichaamsgewicht en het lichaamsvet ( 4 ). Uit een onderzoek bij 115 vrouwen bleek ook dat het innemen van groene thee-extract gedurende 12 weken leidde tot een aanzienlijke vermindering van het lichaamsgewicht, de body mass index (BMI), en het buikvet ( 5 ).

 1. Hoewel wetenschappers meer onderzoek bij mensen moeten doen, suggereren sommige studies dat citroenen ook gewichtsverlies kunnen bevorderen.
 2. Uit een dierstudie bleek dat wanneer muizen werden behandeld met citrus flavonoïden, de omvang van hun vetcellen afnam.
 3. De citrus flavonoïden verhoogden ook de stofwisseling bij muizen die een vetrijk dieet kregen ( 6 ).
See also:  Wat Is Het Lekkerste Vlees?

Uit een andere dierstudie uit 2008 bleek dat het voeren van citroenpolyfenolen aan muizen op een vetrijk dieet hielp voorkomen dat ze aankwamen en vet ophoopten ( 7 ). Kortom: studies suggereren dat het drinken van groene thee kan helpen het lichaamsgewicht en lichaamsvet te verminderen.

Sommige dierstudies hebben aangetoond dat bepaalde bestanddelen in citroenen ook gewichtstoename kunnen helpen voorkomen.3. Beschermt tegen diabetes Interessant is dat sommige onderzoeken suggereren dat groene thee zou kunnen helpen de bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden en te beschermen tegen diabetes type 2.

Volgens één onderzoek is er een verband tussen het drinken van thee en een lager risico op diabetes type 2 en diabetesgerelateerde complicaties ( 8 ). Regelmatig thee drinken kan ook de ontsteking verminderen en het vermogen van het lichaam om insuline efficiënt te gebruiken, vergroten.

 1. Insuline is het hormoon dat suiker vanuit de bloedbaan in de cellen brengt ( 8 ).
 2. Uit een onderzoek bij 92 mensen met diabetes type 2 bleek ook dat inname van groene thee-extract gedurende 16 weken de insulineresistentie verminderde.
 3. Dit kan helpen om de bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden ( 9 ).

Andere studies hebben echter gemengde resultaten gevonden, en wetenschappers moeten meer onderzoek doen naar groene thee en diabetes ( 10, 11, 12 ). Kortom: sommige studies hebben het drinken van groene thee in verband gebracht met een lager risico op diabetes type 2 en insulineresistentie.4.

 1. An de gezondheid van het hart verbeteren Uit onderzoek is gebleken dat zowel groene thee als citroenen in verband worden gebracht met verschillende voordelen voor de gezondheid van het hart.
 2. In een onderzoek werd zelfs gemeld dat citrus flavonoïden, waaronder die in citroenen, ontstekingen kunnen verminderen, de functie van de bloedvaten kunnen verbeteren en een gezond cholesterolgehalte kunnen bewerkstelligen ( 13 ).

Uit een andere studie bleek dat mensen die dagelijks citroenen consumeerden een lagere bloeddruk hadden, vooral wanneer ze ook regelmatig wandelden ( 14 ). Evenzo bleek uit een analyse van negen studies dat mensen die regelmatig groene thee dronken een lager risico hadden op hartziekten, een hartaanval en een beroerte dan degenen die geen groene thee dronken ( 15 ).

 • Bovendien bleek uit een recent onderzoek van 24 studies dat het drinken van groene thee kan helpen bij het verlagen van een hoge systolische en diastolische bloeddruk, die beide risicofactoren zijn voor hartaandoeningen ( 16 ).
 • Ortom: studies hebben aangetoond dat de consumptie van zowel groene thee als citroenen in verband wordt gebracht met een betere gezondheid van het hart en een vermindering van verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen.5.

Ondersteunt de gezondheid van de hersenen Hoewel verder onderzoek bij mensen nodig is, suggereren sommige studies dat groene thee en citroen verschillende potentiële voordelen bieden voor de gezondheid van de hersenen. Zo bleek uit een review van acht studies dat het drinken van groene thee in sommige studies geassocieerd werd met een verminderd risico op dementie en cognitieve stoornissen ( 17 ).

In een andere studie werd vastgesteld dat de frequente consumptie van groene thee het metabolisme van bepaalde eiwitten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kan verbeteren ( 18 ). Uit sommige reageerbuis- en dierstudies is ook gebleken dat bepaalde verbindingen in citrusvruchten ontstekingen kunnen verminderen, de hersenfunctie kunnen beschermen en de opbouw van plaque in de hersenen kunnen voorkomen, wat zou kunnen bijdragen aan de ziekte van Alzheimer ( 19 ).

Kortom: het drinken van groene thee wordt in verband gebracht met een lager risico op dementie, verminderde hersenfunctie en de ziekte van Alzheimer. Reageerbuis- en dierstudies wijzen er ook op dat verbindingen in citroenen de hersenfunctie kunnen verbeteren en beschermen tegen de ziekte van Alzheimer.6.

Kan de immuniteit versterken Citroenen zijn een uitstekende bron van vitamine C, een wateroplosbaar micronutriënt met krachtige antioxidant eigenschappen ( 20 ). Vitamine C speelt een centrale rol in het immuunsysteem door ontstekingen te verminderen en de functie van immuuncellen te verbeteren ( 21 ).

Het verhogen van je inname van vitamine C kan ook helpen bij de behandeling en preventie van veel soorten luchtweginfecties en systemische infecties ( 21 ). Bovendien hebben sommige dierstudies aangetoond dat bepaalde verbindingen in groene thee, zoals EGCG, de immuunfunctie kunnen verbeteren en bescherming kunnen bieden tegen auto-immuunziekten, waaronder multiple sclerose ( 22 ).

Zowel groene thee als citroenen zijn ook rijk aan antioxidanten, die een gezond immuunsysteem helpen ondersteunen ( 23 ). Kortom: citroenen bevatten veel vitamine C, dat ontstekingen kan verminderen en infecties kan helpen behandelen en voorkomen. Bepaalde bestanddelen van groene thee, zoals EGCG, kunnen ook de immuunfunctie verbeteren.7.

Verhoogt het energieniveau Groene thee is een natuurlijke bron van cafeïne, een stimulerend middel voor het centrale zenuwstelsel dat mensen vaak gebruiken om hun energieniveau te verhogen ( 24 ). Studies suggereren dat cafeïne niet alleen vermoeidheid bestrijdt, maar ook de alertheid kan vergroten en het cognitieve en fysieke functioneren kan verbeteren ( 25, 26 ).

 • Sommige studies hebben ook aangetoond dat cafeïne de atletische prestaties kan verbeteren en het uithoudingsvermogen kan vergroten ( 27, 28 ).
 • Omdat groene thee met citroen minder cafeïne bevat dan koffie of energiedranken, kan het een goede optie zijn voor mensen die gevoelig zijn voor de effecten van hoge doses cafeïne ( 29 ).

Kortom: groene thee bevat cafeïne, dat vermoeidheid kan verminderen, de alertheid kan verhogen en het cognitieve en fysieke functioneren kan verbeteren.8. Kan nierstenen helpen voorkomen Nierstenen zijn harde minerale afzettingen die zich in de nieren kunnen vormen en symptomen veroorzaken zoals pijn, misselijkheid en veelvuldig urineren ( 30 ).

Het drinken van groene thee met citroen is een goede manier om de vorming van nierstenen te helpen voorkomen. Uit een groot onderzoek bleek zelfs dat het drinken van groene thee verband hield met een lager risico op het ontwikkelen van nierstenen, vooral bij mannen ( 31 ). Het citroenzuur in citroenen kan ook helpen nierstenen te voorkomen door het urinevolume te vergroten en zich te binden aan calciumoxalaat.

Dit voorkomt de ophoping van kristallen die leidt tot niersteenvorming ( 32 ). Volgens een onderzoek zou het consumeren van slechts 118 ml citroensap per dag gunstig kunnen zijn voor de behandeling van nierstenen ( 32 ). Kortom: het drinken van groene thee kan in verband worden gebracht met een lager risico op nierstenen.

 1. Citroensap bevat ook citroenzuur, dat ook nierstenen zou kunnen helpen voorkomen.9.
 2. An helpen beschermen tegen kanker Groene thee en citroenen kunnen beide krachtige kankerbestrijdende eigenschappen bezitten.
 3. Verschillende reageerbuisstudies suggereren dat bepaalde uit citroenen geëxtraheerde verbindingen de groei en de verspreiding van kankercellen zouden kunnen helpen voorkomen ( 33, 34, 35 ).

Sommige studies hebben ook aangetoond dat het eten van meer citrusvruchten in verband kan worden gebracht met een lager risico op verschillende soorten kanker, waaronder long-, maag-, slokdarm- en borstkanker ( 36, 37, 38, 39 ). Onderzoek heeft ook een verband gelegd tussen groene thee en een verminderd risico op kanker.

In het bijzonder suggereren studies dat groene thee kan helpen beschermen tegen blaas-, borst-, colorectale-, en prostaatkankercellen ( 40, 41, 42, 43 ). Kortom: sommige studies suggereren dat citroenen en groene thee de groei en verspreiding van verschillende soorten kankercellen zouden kunnen verminderen.10.

Houdt je gehydrateerd Het drinken van groene thee met citroen kan een geweldige manier zijn om gehydrateerd te blijven. Hydratatie is essentieel voor bijna elk aspect van de gezondheid. In het bijzonder is het essentieel voor de gezondheid van de huid, gewichtsbeheersing, hersenfunctie, spijsvertering en nierfunctie ( 44 ).

Elke dag voldoende vocht drinken kan zelfs een aantal aandoeningen helpen voorkomen, waaronder nierstenen, hoofdpijn en constipatie ( 44 ). Kortom: het drinken van groene thee met citroen kan je helpen gehydrateerd te blijven, wat vele aspecten van de gezondheid kan helpen ondersteunen. Hoe maak je het? Thuis groene thee met citroen maken is heel eenvoudig.

Breng om te beginnen ongeveer 240 ml water aan de kook, neem het van het vuur en laat het 2 – 3 minuten afkoelen alvorens het in een kopje te gieten. Voeg vervolgens een zakje groene thee toe en laat het 1 – 3 minuten trekken. Als je losse thee gebruikt, voeg dan ongeveer 1 eetlepel (=2 gram) toe met behulp van een thee-ei of theezeef.

Voeg tot slot wat vers citroensap toe door tot de helft van een citroen direct in de thee uit te knijpen. Je kunt de smaak nog versterken met ingrediënten als honing, kaneel, gember of verse munt. Geniet van 3 – 5 kopjes per dag om gehydrateerd te blijven en de potentiële gezondheidsvoordelen van groene thee met citroen te maximaliseren.

Kortom: groene thee met citroen is gemakkelijk thuis te maken door groene thee te zetten en er vers geperst citroensap aan toe te voegen. Om te onthouden Groene thee met citroen kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben. In het bijzonder kan het gewichtsverlies bevorderen, helpen gehydrateerd te blijven, het energieniveau verhogen en de gezondheid van je hersenen, hart en immuunsysteem ondersteunen.

Is geleisuiker hetzelfde als gelatine?

Deze ingrediënten bevatten geen gelatine –

Gelatinering: Bij verhitting ondergaat zetmeel een chemische verandering die verstijfselen of gelatineren wordt genoemd. Het is geen gelatine.

Geleisuiker: De naam doet denken dat in deze suiker gelatine zit. Dit is gelukkig niet het geval. Geleisuiker is fijne kristalsuiker gemengd met citroenzuur en pectine. Geleisuiker kan onder andere gebruikt worden om jams op te stijven.

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans. Page load link

Wat maakt jam dik?

Pectine en geleisuiker – Jam is dik door de pectine die in vruchten voorkomt. Pectine komt vrij als het fruit wordt gekookt. Niet alle fruitsoorten zijn rijk aan pectine. Aardbeien, frambozen en perziken bevatten weinig pectine. Om toch een dikke jam te krijgen, kan je geleisuiker gebruiken.

Geleisuiker bestaat uit suiker en appelpectine. Het is heel handig in gebruik. Gebruik voor 1 kilogram schoongemaakt fruit 1 kilogram geleisuiker. Je kunt ook geleisuiker speciaal kopen, daar zit minder suiker in. Tip: je kunt ook pectine-arm fruit combineren met pectinerijk fruit zoals bessen of appel.

Dan wordt je jam vanzelf wat dikker.

Is gekonfijt fruit gezond?

Er is veel tegenstrijdige informatie over gedroogd fruit. Sommigen zeggen dat het een voedzame, gezonde snack is, terwijl anderen beweren dat het niet beter is dan snoep. Dit is een uitgebreid artikel over gedroogd fruit en hoe dit je gezondheid kan beïnvloeden.

See also:  In Welk Fruit Zit Het Meeste Suiker?

Wat is gedroogd fruit? Gedroogde vruchten zijn vruchten waaruit bijna al het water is verwijderd door middel van droogmethoden. De vrucht krimpt tijdens dit proces, waardoor een klein, energierijk droog stukje fruit achterblijft. Rozijnen zijn de bekendste soort, gevolgd door dadels, pruimen, vijgen en abrikozen.

Er zijn ook andere soorten gedroogd fruit verkrijgbaar, soms in gekonfijte vorm (met toegevoegde suiker). Het gaat onder meer om mango, ananas, cranberry’s, bananen en appels. Gedroogd fruit kan veel langer worden bewaard dan vers fruit; het kan daarom een handige snack zijn, vooral op lange reizen waar koeling niet beschikbaar is.

 1. Ortom: Uit gedroogd fruit is het meeste water verwijderd.
 2. De meest voorkomende soorten zijn rozijnen, dadels, pruimen, vijgen en abrikozen.
 3. Gedroogd fruit zit boordevol micronutriënten, vezels en antioxidanten Gedroogd fruit is zeer voedzaam.
 4. Een stukje gedroogd fruit bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als het verse fruit, maar dan samengepakt in een veel kleiner omhulsel.

Per gewicht bevat gedroogd fruit tot 3,5 keer zoveel vezels, vitamines en mineralen als vers fruit. Daarom kan één portie een groot deel van de dagelijks aanbevolen inname van veel vitamines en mineralen leveren, zoals foliumzuur ( 1 ). Er zijn echter enkele uitzonderingen.

 1. Het vitamine C-gehalte wordt bijvoorbeeld aanzienlijk lager bij het drogen van het fruit ( 2 ).
 2. Gedroogd fruit bevat over het algemeen veel vezels en is een geweldige bron van antioxidanten, vooral polyfenolen ( 3 ).
 3. Polyfenolen worden in verband gebracht met gezondheidsvoordelen zoals een betere doorbloeding, een betere spijsvertering, en afname van oxidatieve schade en van het risico op vele ziekten ( 4 ).

Kortom: Gedroogd fruit is rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Het bevat ook veel polyfenolen, antioxidanten met tal van gunstige gezondheidseffecten. Gezondheidseffecten van gedroogd fruit Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die gedroogd fruit eten vaak minder wegen en meer voedingsstoffen binnenkrijgen dan mensen die geen gedroogd fruit eten ( 5, 6, 7 ).

 • Deze onderzoeken waren echter observationeel van aard, dus daarmee kan niet worden bewezen dat het gedroogde fruit de verbeteringen veroorzaakte.
 • Gedroogd fruit is ook een goede bron van veel plantaardige stoffen, waaronder krachtige antioxidanten ( 8, 9, 10, 11 ).
 • Ortom: Het eten van gedroogd fruit is in verband gebracht met een verhoogde opname van voedingsstoffen en een verminderd risico op obesitas.

Rozijnen kunnen het risico op bepaalde ziekten verminderen Rozijnen zijn gedroogde druiven. Ze zitten boordevol vezels, kalium en verschillende gezondheidsbevorderende plantaardige stoffen. Ze hebben een lage tot gemiddelde glycemische indexwaarde en een lage insuline-index ( 12, 13 ).

Verlaging van de bloeddruk, Verbetering van de bloedsuikerspiegel, Verlaging van ontstekingsmarkers en cholesterol in het bloed, Een groter gevoel van verzadiging.

Al deze factoren kunnen mogelijk het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hartaandoeningen verkleinen. Kortom: Rozijnen bevatten veel vezels, kalium en andere plantaardige stoffen. Het eten van rozijnen kan de bloedsuikerspiegel verbeteren, de bloeddruk verlagen en het cholesterolgehalte verlagen, en ook ontstekingen remmen.

Gedroogde pruimen zijn natuurlijke laxeermiddelen en kunnen ziekten helpen bestrijden Gedroogde pruimen zijn zeer voedzaam en bevatten veel vezels, kalium, bètacaroteen (vitamine A) en vitamine K. Ze staan ​​bekend om hun natuurlijke laxerende effecten. Dit wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan vezels en een suikeralcohol genaamd sorbitol, die van nature in sommige soorten fruit voorkomt.

Het is aangetoond dat het eten van pruimen zorgt voor een betere stoelgang qua frequentie en consistentie. Gedroogde pruimen worden beschouwd als nog effectiever bij het verlichten van obstipatie dan psyllium, een ander veelgebruikt middel ( 18 ). Als prima bron van antioxidanten kunnen gedroogde pruimen ook de oxidatie van LDL-cholesterol remmen en hartaandoeningen en kanker helpen voorkomen ( 19, 20 ).

 • Ze zijn ook rijk aan een mineraal genaamd boor of borium, dat kan helpen bij het bestrijden van osteoporose ( 21 ).
 • Bovendien zijn pruimen erg vullend, waardoor ze waarschijnlijk niet snel een bloedsuikerpiek zullen veroorzaken ( 19 ).
 • Ortom: Pruimen hebben een natuurlijk laxerend effect vanwege hun vezel- en sorbitolgehalte.

Ze zijn ook erg vullend en kunnen oxidatieve schade in het lichaam helpen bestrijden. Dadels eten kan goed zijn bij zwangerschap en bijdragen aan preventie van sommige ziekten Dadels zijn enorm zoet. Ze vormen een zeer goede bron van vezels, kalium, ijzer en verschillende plantenstoffen.

 1. Van alle vruchten zijn dadels een van de rijkste bronnen van antioxidanten, waardoor ze bijdragen aan afname van oxidatieve schade in het lichaam ( 3, 22 ).
 2. Dadels hebben een lage glycemische index, wat betekent dat het eten ervan geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel zouden moeten veroorzaken ( 23 ).

Het eten van dadels is ook onderzocht in relatie tot zwangerschap en weeën. Regelmatig dadels eten tijdens de laatste paar weken van de zwangerschap kan de ontsluiting bevorderen en de behoefte aan weeënopwekkers verminderen ( 24 ). Voor een onderzoek aten vrouwen tijdens de laatste paar weken van de zwangerschap dadels.

 1. Bij slechts 4% van de vrouwen die dat deden waren weeënopwekkers nodig, vergeleken met 21% van degenen die geen dadels aten ( 25 ).
 2. In dier- en reageerbuisstudies hebben dadels ook veelbelovende resultaten opgeleverd als remedie tegen mannelijke onvruchtbaarheid, maar studies bij mensen ontbreken op dit moment ( 22 ).

Kortom: Dadels zijn rijk aan antioxidanten, kalium, ijzer en vezels. Het eten van dadels kan oxidatieve schade helpen verminderen, de bloedsuikerspiegel matigen en bijdragen aan een vlottere bevalling bij zwangere vrouwen. Gedroogd fruit bevat veel natuurlijke suikers en calorieën Fruit bevat meestal aanzienlijke hoeveelheden natuurlijke suikers.

Rozijnen: 59%. Dadels: 64-66%. Gedroogde pruimen: 38%. Abrikozen: 53%. Vijgen: 48%.

Ongeveer 22-51% van deze suiker is fructose. Veel fructose eten kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, waaronder een verhoogd risico op gewichtstoename, diabetes type 2 en hartaandoeningen ( 27 ). Een kleine portie rozijnen van 30 gram bevat 84 calorieën, bijna uitsluitend uit suiker.

Omdat gedroogd fruit zoet en calorierijk is, is het gemakkelijk om grote hoeveelheden tegelijk te eten, wat kan resulteren in overmatige suiker- en calorie-inname. Kortom: Gedroogd fruit bevat relatief veel calorieën en suiker. Gangbare soorten gedroogd fruit bevatten 38-66% suiker; daarvan te veel eten kan bijdragen aan gewichtstoename en verschillende gezondheidsproblemen.

Vermijd gedroogd fruit met toegevoegde suiker (gekonfijt fruit) Om sommige gedroogde vruchten nog zoeter en aantrekkelijker te maken, worden ze bedekt met toegevoegde suiker of siroop voordat ze worden gedroogd. Gedroogd fruit met toegevoegde suiker wordt ook wel ‘gekonfijt’ fruit genoemd.

 • Van toegevoegde suiker is herhaaldelijk aangetoond dat het schadelijke effecten heeft op de gezondheid, waardoor het risico op obesitas, hartaandoeningen en zelfs kanker toeneemt ( 28, 29 ).
 • Om gedroogd fruit met toegevoegde suikers te vermijden, is het erg belangrijk om de ingrediëntenlijst en voedingswaarde-informatie op de verpakking te lezen.

Kortom: Sommige vruchten worden bedekt met suiker of siroop voordat ze worden gedroogd. Lees altijd de etiketten als je gedroogd fruit koopt en vermijd producten met toegevoegde suikers. Gedroogd fruit kan sulfieten bevatten en besmet zijn met schimmels en toxines Sommige producenten voegen conserveermiddelen, sulfieten genaamd, toe aan hun gedroogd fruit.

 • Hierdoor ziet het gedroogde fruit er aantrekkelijker uit, omdat het zo beter behouden blijft en verkleuring wordt voorkomen.
 • Dit geldt vooral voor felgekleurd fruit, zoals abrikozen en rozijnen.
 • Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor sulfieten en na inname ervan last krijgen van buikkramp, huiduitslag en astma-aanvallen ( 30, 31 ).

Je kan sulfieten vermijden door gedroogd fruit te kiezen dat bruin of grijsachtig is in plaats van felgekleurd ( 32 ). Gedroogd fruit dat niet op de juiste manier wordt bewaard en behandeld, kan ook besmet zijn met schimmels zoals aflatoxine en andere giftige stoffen ( 33, 34, 35 ).

 • Ortom: Sulfieten worden aan sommige gedroogde vruchten toegevoegd om de kleur te behouden, wat nadelige effecten kan hebben bij mensen die er gevoelig voor zijn.
 • Gedroogd fruit dat niet op de juiste manier wordt bewaard en behandeld, kan ook besmet zijn met schimmels en toxines.
 • Conclusie Net als bij veel andere voedingsmiddelen, zitten er goede en slechte kanten aan gedroogd fruit.

Gedroogd fruit kan de opname van vezels en voedingsstoffen bevorderen en je lichaam voorzien van grote hoeveelheden antioxidanten. Het bevat echter ook veel suiker en calorieën en kan problemen veroorzaken als je er te veel van eet. Om deze reden dien je gedroogde vruchten alleen in kleine hoeveelheden te eten, bij voorkeur samen met ander voedzaam eten.

Hoe maak je gekonfijte kersen?

bereiding – Breng in een steelpannetje water aan de kook. De kersen wassen en ontdoen van pitten. Doe de vruchten in het kokend water en kook de kersen 2 minuten. Giet de vruchten af. Breng in een aparte pan 1 dl water aan de kook. Voeg al roerend de likeur en 250 gram suiker toe.

 • Blijf roeren tot de suiker geheel is opgelost.
 • Haal de pan van het vuur en voeg de kersen toe aan het suikermengsel.
 • Laat het mengsel afkoelen tot 40ºC.
 • Haal de vruchten uit de suiker en laat ze uitlekken.
 • Leg de uitgelekte kersen op een met suiker bestrooid bord en bedek ze met een dikke laag suiker.
 • Zet het bord op een koele plaats en laat de vruchten tenminste 48 uur in de suiker staan.

Neem de kersen van het bord, schud de overtollige suiker eraf en doe de vruchten in een luchtdicht gesloten pot of trommel. : Kersen konfijten – Welkom bij Van Gilse

Waar koop je gekonfijte eendenbout?

Gekonfijte eendenbout – Lindenhoff | | | | Gekonfijte eendenbout Exclusief verkrijgbaar in de webwinkel. Deze tamme gekonfijte eendenbout uit Frankrijk is een prachtige Franse klassieker. De eendenbouten zijn langzaam gegaard op 90 graden – hierdoor behoud het zijn smaak en malsheid.

Verwarm de eendenbout au bain-marie of uitgepakt in de oven of bak krokant in de pan. Het vlees is ook heerlijk te plukken voor in een salade. Bewaar het overgebleven ganzenvet – dit is heerlijk om bijvoorbeeld aardappelen in te bakken. Pieter van Meel groeide op in de polder ten noorden van Amsterdam, dat in de jaren ‘60 bekend stond om de vele poeliers die er waren gevestigd.

Van Meel werd al jong gegrepen door het ambacht en leerde alles over kippen houden, fokken, vangen, slachten en panklaar maken. Ook ging hij graag mee op jacht in de polder. Hij opende op twintigjarige leeftijd een eigen poelierswinkel met producten van hoge kwaliteit. : Gekonfijte eendenbout – Lindenhoff

Hoe bewaar je gekonfijt fruit?

Je kan de producten afgesloten bewaren op een koele en droge plaats, gedroogd, of onder siroop. Culinair gekend is sukade, de gesuikerde schil van de vrucht van de sukadeboom (Citrus medica).