HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wat Is Het Gezondste Brood?

Wat Is Het Gezondste Brood
Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.

 1. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
 2. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
 3. Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer.
 4. Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking.
 5. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.

Welk brood is het beste om af te vallen?

Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.

Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant. Vraag er naar bij je bakker, of kijk op de verpakking of er ‘volkoren’ of ‘VK’ op staat. Voor de variatie kun je ook volkoren roggebrood kiezen, dat bevat ook veel vezels.

Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham. Bekijk ook de ideeën van het Voedingscentrum over gezond en lekker broodbeleg,

Welke volkorenbrood is het gezondst?

Broodsoorten als spelt-, desem- en meergranenbrood worden steeds populairder. Want: minder gluten (?), lichter verteerbaar (?) en gezonder (?). Tenminste dat lijken we zomaar aan te nemen. Maar als je wil kiezen voor de meest gezonde broodvariant, selecteer je die heel anders.

Eerst even een paar fabels uit de wereld helpen. Om gezond te eten hoef je écht niet per se te kiezen voor glutenvrij brood van hippe graancombinaties met een verlaagd koolhydraatgehalte, Of brood nou gemaakt is van tarwe, spelt, rogge, een ander graan of een combinatie daarvan Maakt eigenlijk niets uit.

Mensen denken tegenwoordig vaak dat ze beter bezig zijn door te kiezen voor spelt, maar dat hoeft niet zo te zijn. En ook aan de kleur van het brood kun je niet zien of je het meest gezonde koopt. Hoe donkerder het brood, des te meer vezels het bevat, dachten mensen vroeger.

Maar dat gaat nu niet meer op. Je kunt diep donkerbruin uitziend brood kopen, dat minder vezels bevat dan een volkorenbrood. Want de meest gezonde keuze? Dat is volkoren. Altijd. Volkorenbrood is namelijk gemaakt van volkorenmeel, wat betekent dat de zetmeelrijke kern, kiem en zemel van de hele graankorrel in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn.

Volkorenbrood bevat dus alle voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Witbrood wordt gemaakt van bloem dat uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel (de meelkern) bevat. Bruinbrood wordt gemaakt van meel, een combinatie van bloem en volkorenmeel.

See also:  Hoe Lang Kippenpoten Bewaren In Koelkast?

Voor volkorenbrood wordt dus die hele korrel gebruikt. Het grootste deel van alle voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag (de zemel) van die graankorrel. Een ander belangrijk onderdeel van de graankorrel is de kiem. Deze bevat vooral goede vetten, veel vitamines en mineralen.

Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.

Welk brood van AH is gezond?

Volkorenbrood is een van de gezondste soorten brood. Deze gezonde soort heeft enorm veel vormen brood. Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood.

Welke supermarkt heeft het beste volkorenbrood?

#1 | Jumbo : Goudeerlijk fijn volkoren Enige supermarktbrood dat kan concurreren met een volkorenbrood van een echte bakker.

Is volkorenbrood 100% volkoren?

NBC heeft al een aantal jaren geleden een certificeringsprotocol opgesteld waarin richtlijnen staan om te voldoen aan de 100% volkoren eis van volkorentarwemeel en -brood. De bijbehorende certificerings-inspectie op volkorentarwemeel wordt uitgevoerd door stichting Voedselveiligheidsinspecties Wageningen (SVVW).

 • Molens die de inspectie met positief resultaat hebben afgesloten worden vermeld op de site van SVVW,
 • Deze molens kunnen het 100% volkorenlogo op gecertificeerde volkorenproducten voeren.
 • Als u dit volkorentarwemeel afneemt, dan bent u er zeker van dat het om gecertificeerd volkorenmeel gaat.
 • Sinds 1 juli 2020 is het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood in werking getreden.

Het wordt daarmee verplicht om volkorenmeel, maar ook volkorenbrood als zodanig te kenmerken. Een volkorenbrood mag dus alleen volkoren heten als het meelbestanddeel voor 100% uit volkorenmeel bestaat. Daarmee heeft een 100% volkorenlogo voor brood (als eindproduct) geen toegevoegde waarde meer.

 • Om deze reden wordt het logo (kenmerk) vanaf 1 augustus 2020 niet langer ondersteund om volkorenbrood (gaat dus om het eindproduct) te waarmerken.
 • Dit staat echter los van het gebruik bij gecertificeerd volkorentarwemeel.
 • Mocht u als bakker gebruiksmaterialen in uw bezit hebben waarop het kenmerk is aangegeven en deze gebruiken (bv, broodzakken), dan blijven de huidige gebruiksvoorwaarden gehandhaafd.

Wij adviseren u bij de ontwikkeling van nieuwe gebruiksmaterialen of bij nabestellingen van bestaande gebruiksmaterialen voorzien van het kenmerk, het kenmerk niet langer te gebruiken. Dit omdat het WBMB al garandeert dat een volkorenbrood bestaat uit 100% volkorenmeel en gebruik van het logo de suggestie kan wekken dat er ook volkorenproducten op de markt zijn die niet bestaan uit 100% volkorenmeel.

Het kenmerk is alleen toegestaan op broodproducten waarvan het meelbestanddeel voor 100% uit volkorenmeel bestaat.Het gebruik van meerdere graansoorten is daarbij toegestaan, mits is voldaan aan artikel 16 van het Warenwetbesluit Meel en Brood.Het gebruik van een mix of mengsel is toegestaan wanneer alle daarin gebruikte granen volkoren zijn.

U bent als bakker zelf verantwoordelijk voor het gebruik van het kenmerk conform bovenstaande voorwaarden. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) heeft het 100% volkoren kenmerk als merk gedeponeerd in het Benelux Merkenregister.

See also:  Welk Fruit Drijft Vocht Af?

Wat is gezonder brood van de bakker of supermarkt?

Brood van de bakker gezonder? – In principe zit er geen verschil qua voedingswaarde tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker. Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.

Welk brood is 100 volkoren?

FABEL: meergranenbrood is altijd gezonder dan volkorenbrood – Meergranenbrood kan, maar hoeft niet gezonder te zijn dan volkorenbrood. Gewoon volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel: meel van de héle graankorrel dus. Daarom bevat het veel vezels, vitamines en mineralen.

Welke Wasa is het gezondst?

Calorieën – We beginnen met de hoeveelheid calorieën. De waarden wijken van elkaar af, maar er is zeker geen sprake van een groot verschil. Wasa Vezelrijk (328 kcal), Wasa Volkoren (330 kcal) en Leksand Original blauw (350 kcal) zijn de 3 soorten met de minste calorieën per 100 gram.

Welk brood heeft weinig kcal?

Al eeuwenlang wordt het overal ter wereld gegeten, maar toch was het de afgelopen tijd een trend om het niet te eten: brood. Wij genieten regelmatig van een verse boterham, maar vroegen ons wel af hoe het nu precies zit met wit en bruin brood? En wat is het verschil tussen al die verschillende broodsoorten? Bruin, volkoren of wit Volkorenbrood en bruinbrood staan in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en zijn dus aanbevolen om dagelijks te eten.

 • Dit brood is voedzaam en gezond.
 • Het is een bron van koolhydraten en jodium, en met name dit laatste krijgen mensen die geen brood eten veel te weinig binnen.
 • Witbrood daarentegen is minder voedzaam en is niet voordelig voor je gezondheid.
 • Wat is dan het verschil? Witbrood wordt gemaakt van bloem, waarbij alleen het binnenste van de tarwekorrel wordt gebruikt.

Alle kiemen en zaden zijn hier uit gezeefd. Bruinbrood en volkorenbrood worden van meel gemaakt, en niet van bloem. Bij meel wordt niet alleen het binnenste van de tarwekorrel gebruikt, maar ook het buitenste waar nu juist de meeste vezels in zitten. Bij bruinbrood wordt er een deel van de zemelen en kiemen gebruikt, bij volkorenbrood wordt de hele graankorrel gebruikt.

 • Voornamelijk volkorenbrood bevat dus veel vezels en vitamines en mineralen, die het risico op bepaalde ziekten ook verkleinen.
 • Trucje van de fabrikant Bruinbrood en volkorenbrood zijn dus gezonder: er zitten meer vezels, vitamines en mineralen in de buitenkant van de graankorrel.
 • Volkoren- en bruinbrood bevatten hierdoor meer voedingsstoffen en zijn een betere keuze dan wit brood.

Bruin heeft dus terecht het gezondste imago. Helaas weten broodfabrikanten dit ook en wordt er dan ook misbruik van gemaakt. Zo worden sommige witte broden bruin gekleurd met gebrande mout, waardoor het gezond lijkt maar dus niet is! Let dus altijd op of het hoofdingrediënt volkorenmeel of bloem is.

Verschillende soorten broden Volkorenbrood is dus de beste keuze, maar tegenwoordig kan je flinke keuzestress hebben als je voor het broodschap staat. Daarom help ik je met een overzicht van de voedingswaarden van verschillende soorten brood! De voedingswaarden worden voor bij iedere broodsoort gegeven per 100 gram, een snee brood is ongeveer 35 gram.

See also:  Hoe Lang Blijven Asperges Goed In De Koelkast?

Bruinbrood bevat 307 calorieën, 7 gram eiwitten, 45,6 gram koolhydraten, 2,9 gram suiker, 3,7 gram vet en 5,7 gram vezels. Volkorenbrood bevat 246 calorieën, 8,4 gram eiwitten, 43,5 gram koolhydraten, 1,5 gram suiker, 2,6 gram vet en 6,9 gram vezels. Witbrood (met melk) bevat 255 calorieën, 9,2 gram eiwitten, 45 gram koolhydraten, 4,5 gram suiker, 3,5 gram vet en 2,5 gram vezels.

Meergranenbrood bevat 262 calorieën, 9,5 gram eiwitten, 45 gram koolhydraten, 2 gram suiker, 2,4 gram vet en 5,9 gram vezels. Zuurdesembrood bevat 206 calorieën, 7,5 gram eiwitten, 35,4 gram koolhydraten, 0 gram suiker, 2 gram vet en 7,7 gram vezels. Speltbrood bevat 250 calorieën, 8,5 gram eiwitten, 48 gram koolhydraten, 0,7 gram suiker, 2 gram vet en 2,5 gram vezels.

Brood – Welke je het beste kan kiezen

Waldkornbrood bevat 247 calorieën, 14,4 gram eiwitten, 34,7 gram koolhydraten, 1 gram suiker, 3,9 gram vet en 2,8 gram vezels. Maïsbrood bevat 262 calorieën, 10.9 gram eiwitten, 44.2 gram koolhydraten, 0,9 gram suiker, 3.5 gram vet en 4.7 gram vezels.

 • Roggebrood (gewoon) bevat 242 calorieën, 6,2 gram eiwitten, 44,5 gram koolhydraten, 6,4 gram suiker, 3 gram vet en 5,5 gram vezels.
 • Roggebrood (donker) bevat 198 calorieën, 5,5 gram eiwitten, 36 gram koolhydraten, 12,5 gram suiker, 1,5 gram vet en 9 gram vezels.
 • Wit kadetje (per 100 g) bevat 282 calorieën, 8,5 gram eiwitten, 50 gram koolhydraten, 3 gram suiker, 4,5 gram vet en 2,6 gram vezels.

Bruin bolletje (per 100 gram) bevat 225 calorieën, 9,5 gram eiwitten, 39 gram koolhydraten, 3 gram suiker, 3 gram vet en 3,5 vezels. Krentenbol (per 100 g) bevat 283 calorieën, 7,5 gram eiwitten, 54 gram koolhydraten, 14 gram suiker, 3,2 gram vet en 3 gram vezels.

Stokbrood bevat 283 calorieën, 8,4 gram eiwitten, 58 gram koolhydraten, 2 gram suiker, 1,9 gram vet en 3,5 gram vezels. Croissant (per 100 g) bevat 478 calorieën, 9,2 gram eiwitten, 50,2 gram koolhydraten, 2,7 gram suiker, 26,3 gram vet en 2,3 gram vezels. Ciabatta (per 100 g) bevat 265 calorieën, 7,5 gram eiwitten, 52 gram koolhydraten, 0,9 gram suiker, 3 gram vet en 2 gram vezels.

Wat valt ons op? Opvallend is dat de meeste broden wel ongeveer dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen hebben. Een uitspringer is het donkere roggebrood, met weinig calorieën, redelijk weinig koolhydraten en veel vezels. Echter, zit er dan wel weer relatief veel suiker in! Een betere optie is speltbrood en helemaal top is zuurdesembrood.

Heel weinig calorieën, weinig vet en geen suiker, maar wel weer heel veel vezels die zorgen voor een goede spijsvertering en een voldaan gevoel. Een hele verantwoorde keuze dus! Wat eet jij altijd? En waarop baseer jij je keuze? Laat het ons weten in een reactie op de website of via een berichtje op Facebook of Twitter.

We zijn benieuwd! Summary Article Name Brood: wit, bruin of volkoren?