Gezond broodbeleg – Dit zijn gezonde belegkeuzes uit de Schijf van Vijf :
Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas Ei Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda’s of noten, zonder toegevoegd zout of suiker Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel en aardbei
Is hummus gezond broodbeleg?
Fan van hummus? Maar is hummus ook gezond? Wij vertellen je meer en delen het traditionele recept met je. – Hummus is een puree van onder andere kikkererwten. Kikkererwten vallen onder peulvruchten en zijn goed voor je gezondheid, Ze verlagen onder andere je cholesterolgehalte, wat helpt om de bloedvaten gezond te houden.
Daarnaast bevatten kikkererwten goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, B-vitamines en mineralen, onder andere ijzer en calcium. Niet te vergeten bevatten kikkererwten veel vezels, waardoor je langdurig een verzadigd gevoel hebt. Meer weten over de voordelen van vezels? Hummus staat bekend als een gezond broodbeleg of om te dippen.
Toch is het opletten met voorverpakte hummus, daar zit namelijk vaak veel zout in. Kijk maar eens op het etiket. Zit er minder dan 0,5 gram per portie in? Dan kun je het gerust gebruiken. Het is nog gezonder om zelf hummus te maken, Zo weet je precies wat erin gaat en het is gemakkelijk om zelf te maken.
Wat moet je niet van je brood laten eten?
Zich de kaas niet van het brood laten eten definitie Spreekwoorden: (1914) Zich de kaas niet van het brood laten eten, d.w.z. zich goed kunnen verdedigen, geen stumperd zijn, haar op de tanden nemen, zich het gras niet van onder de voeten laten maaien; zijn pottagie niet laten nemen, zooals vroeger ook gezegd werd1).
Wat op je brood om af te vallen?
Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.
- Volkorenbrood bevat veel vezels.
- Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
- Vraag er naar bij je bakker, of kijk op de verpakking of er ‘volkoren’ of ‘VK’ op staat.
- Voor de variatie kun je ook volkoren roggebrood kiezen, dat bevat ook veel vezels.
Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham. Bekijk ook de ideeën van het Voedingscentrum over gezond en lekker broodbeleg,
Is kipfilet op brood gezond?
Ook kipfilet is niet gezond Maar ook het eten van dit vleeswaar, is niet geheel zonder risico. Ook aan een plakje kipfilet is namelijk veel bewerking vooraf gegaan. De laatste jaren tonen steeds meer onderzoeken aan dat deze vormen van bewerkt vlees een groot risico vormen voor onze gezondheid.
Wat is de meest gezonde kaas?
Kaas Er zijn héél wat soorten kazen. Ze verschillen van elkaar door:
Melktype (koe, geit, schaap ) Productieproces (verhoudingen toegevoegd stremsel, zuursel, zout en eventuele schimmels) Rijpingsproces (jong, belegen, oud )
Zo krijg je een heel divers aanbod van kazen. We onderscheiden volgende kaassoorten:
Harde kazen – hoe langer gerijpt, hoe harder. Bijvoorbeeld jonge of belegen gouda, emmentaler, gruyère, parmezaan, pecorino en abdijkazen. Schimmelkazen – meestal zachte kazen waaraan schimmelsporen werden toegevoegd tijdens de productie. Bijvoorbeeld camembert, brie en roquefort. Verse kazen en smeerkazen
Kaas staat in de lichtgroene zone, maar er vallen wel betere en minder goede keuzes te maken binnen het aanbod. In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas,
Magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricottaMagere zachte kaas, verse lightkaas, zachte verse geitenkaas, harde kaas 30+, mozzarella
Kaas > 21 gram vet per 100 gram kaas
Brusselse kaas (1) Franse zachte kazen, feta, zachte geitenkaas, verse kaas, leerdammer, emmentaler, parmezaan, abdijkazen Vette smeerkaas, harde kaas 40+ en hoger, verse roomkaas, kruidenkaas, mascarpone
Snacks met kaas(smaak)
Kaaskroket Zoute snacks met kaas/kaassmaak (bv. chips en borrelhapjes)Dipsaus met kaas
(1) Brusselse kaas behoort tot de grijze zone omwille van het hoge zoutgehalte. : Kaas
Wat kun je het beste in de ochtend eten?
Wat is gezond broodbeleg? – Als je ontbijt met bruin of volkorenbrood, kun je daar het beste gezond beleg op doen. Door je brood te besmeren met halvarine of margarine uit een kuipje, krijg je goede vetten en vitamine A, D en E binnen. Heb je ‘s ochtends weinig tijd? Voorbeelden van makkelijk en gezond broodbeleg zijn 100% pindakaas of een andere notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout, 30+ kaas, hüttenkäse of zuivelspread.
Wat moet je niet van je brood laten eten?
Zich de kaas niet van het brood laten eten definitie Spreekwoorden: (1914) Zich de kaas niet van het brood laten eten, d.w.z. zich goed kunnen verdedigen, geen stumperd zijn, haar op de tanden nemen, zich het gras niet van onder de voeten laten maaien; zijn pottagie niet laten nemen, zooals vroeger ook gezegd werd1).