HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wat Is Een Energiezuinige Koelkast?

Wat Is Een Energiezuinige Koelkast
Inhoudsopgave –

Verbruik koelkast Koelkast vervangen

De kosten van stroom en gas gaan in 2019 fors omhoog. Het loont dus om eens kritisch naar je stroomverbruik te kijken. Wist je dat je koelkast en vriezer ongeveer 15% van je stroomgebruik uitmaken? En oude koelkasten verbruiken nog veel meer stroom dan een nieuwe zuinige koelkast! Maar ook tussen nieuwe koelkasten kunnen de verschillen groot zijn.

De zuinigste koel-vriescombinatie verbruikt jaarlijks ruim drie keer minder stroom per liter inhoud dan de minst zuinige. Jaarlijks scheelt dat voor een koel-vriescombinatie zo’n 70 euro aan stroomkosten. Oude koelkasten zijn per definitie niet zuinig: pas de laatste jaren is het energieverbruik van koelkasten flink gedaald.

Toch moet je opletten als je een nieuwe koelkast wilt gaan kopen: is de koelkast goedkoop, dan is de kans groot dat hij toch niet erg energiezuinig is. Dat levert je jaar op jaar een hoge energierekening op. Goedkoop kan dus duurkoop zijn. Je meet het stroomverbruik van een koelkast af aan het energielabel.

  • Let op, een energielabel a+ klinkt heel zuinig, maar in werkelijkheid is a+ juist de minst zuinige categorie bij nieuwe koelkasten.
  • Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten.
  • Ies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++.Deze gebruikt zo’n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh.

Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar. Dat is tientjes per jaar op de stroomrekening! De energie die je bespaart als je je koelkast vervangt, weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van het maken van de nieuwe koelkast. Handig om te weten: de zuinigste koelkasten worden gemaakt door de merken Bosch, Siemens en Liebherr.

See also:  Welk Fruit Verbrand Buikvet?

Wat is de meest energie zuinige koelkast?

1. Samsung RB38A7B6AB1/EF – De Samsung RB38A7B6AB1/EF is de meest energiezuinige koelkast met vriezer van 2023. Met zijn energieklasse A is die enorm zuinig in gebruik en goed voor het milieu. Het apparaat heeft verschillende handige functionaliteiten. Hij is geschikt voor de boodschappen van 5 of meer personen met zijn netto inhoud van 387 liter.

  • Hiervan is 273 liter koelgedeelte en 114 liter vriesgedeelte.
  • Deze duurzame koelkast van Samsung beschikt over diverse handige functionaliteiten, zoals no frost, energiebesparingsfuncties en een vershoudzone.
  • Daarnaast heeft het apparaat een extreem laag geluidsniveau, waardoor je hem bijna niet hoort.

Het maximale geluidsniveau is 35 dB. De energiezuinige koelvriescombinatie beschikt over een Convertible Zone functie, waardoor je eenvoudig van het vriesgedeelte een koelgedeelte kan maken. Daarnaast heeft hij een Metal Cool Plate, die ervoor zorgt dat koude lucht niet ontsnapt wanneer je de deur opent.

Welke klasse koelkast is het zuinigst?

Sinds 1 maart 2021 nieuw energielabel – Het energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 vernieuwd. Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen.

Welk label is energiezuinig?

Klassen A tot en met G – Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco’s, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten. Op energielabel.nl staat per apparaat wat de labels zijn,

See also:  Wat Is Kebab Voor Vlees?

Wat is energie label G?

Waarom energiebesparende aanpassingen doen bij energielabel G? – Heb je een huis met energielabel G? Dan doe je er goed aan om energiebesparende aanpassingen aan het huis te verrichten. Dit is niet alleen op de korte termijn goed voor je comfort en de portemonnee, maar ook op de lange termijn heeft dit voordelen.

Hoeveel zuiniger is nieuwe koelkast?

Een nieuwe koelkast met label C verbruikt jaarlijks gemiddeld 150 kWh en een koelkast met label A zelfs maar 110. Je kunt hiermee jaarlijks dus 45 tot 150 euro mee besparen. En dat tikt elk jaar aan.