2. Compressor koelkast – Een compressor koelkast is een compacte koelkast die je eigenlijk kunt vergelijken met de koelkast thuis. Hij werkt op stroom en koelt door middel van een koelmiddel dat door een gesloten kringloopsysteem stroomt. Dit koelmiddel neemt warmte op en zodoende blijft jouw koelkast lekker koud.
Wat doet een compressor in een koelkast?
De werking van een compressorkoelkast –
- De compressor verplaatst het koelmiddel naar de verdamper. Daar verdampt het koelmiddel door warmte aan de omgeving te onttrekken.
- Vervolgens verplaatst het verdampte gas, onder invloed van de door de compressor opgebouwde druk, vanuit de verdamper naar de condensor.
- Hier koelt/condenseert het verdampte gas en wordt vloeibaar.
- Het vloeibare koelmiddel voert vervolgens weer naar de verdamper. Op deze wijze wordt de cyclus van verdampen en condenseren van het koudemiddel in stand gehouden. Er is een koelcapaciteit van -18°C mogelijk.
Wat gebruikt een compressor koelkast?
Compressor koelkast of Absorptie koelkast? – Er zijn twee typen koelkasten die vaak in campers worden gebruikt: absorptie koelkasten en compressie koelkasten. Bij de aankoop van een camper koelkast zijn er verschillende belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden.
- Daartoe behoren de grootte en capaciteit van de camper koelkast, het verbruik en het klimaat waarin je de koelkast gaat gebruiken.
- Het verbruik is een andere belangrijke factor, aangezien absorptie koelkasten doorgaans een andere verbruik hebben dan compressor koelkasten.
- Absorptie koelkasten kunnen worden aangedreven door propaangas of elektriciteit, terwijl compressor koelkasten alleen elektriciteit nodig hebben.
Het klimaat is ook een andere belangrijke factor bij de keuze van een camper koelkast. Bij warm weer kan een compressor koelkast effectiever zijn om je eten en drinken koel te houden, terwijl een absorptie koelkast een betere keuze is in een koeler klimaat.
Hoe werkt een koelkast zonder compressor?
ABSORPTIE KOELKAST CAMPER – Een absorptie koelkast werkt anders dan een compressor koelkast. Met behulp van warmte (opgewekt door een gasbrander of door elektriciteit) ontstaat een natuurkundige reactie tussen ammoniak en waterstof (de koelvloeistof).
- Als gevolg hiervan wordt via het koelelement warmte uit de koelkast onttrokken.
- Vaak komt hierbij veel warmte vrij waardoor je een rooster in de buitenwand van je camper moet maken en eventueel extra (pc)ventilatoren moet plaatsen voor het uitlaat rooster zodat de absorptie koelkast zijn warmte goed kwijt kan.
Met name bij hoge buitentemperaturen ontkom je er eigenlijk niet aan om extra ventilatoren te plaatsen.
Hoe herken je een compressor koelkast?
Hoe kun je een defecte compressor herkennen? – De compressor bevindt zich achterin uw koelkast en is voorzien van een eenfasige motor die door het startrelais op gang gebracht wordt. De goede werking van dit onderdeel hangt sterk af van de omgeving waarin de koelkast zich bevindt.
- Hoe lager de temperatuur, hoe slechter de compressor zal beginnen werken.
- Het wordt, zodoende, aangeraden, om de compressor te plaatsen in een omgeving waar de temperatuur zich rond minimum 10°C bevindt.
- Indien de temperatuur lager zit, dan loopt u het risico dat de compressor stopt met werken.
- Een defecte compressor is meestal op te merken wanneer de koelkast geen koelte meer produceert.
De motor maakt geen geluid meer, maar het toestel staat nog wel degelijk onder stroom (u ziet de verschillende lampjes in de koelkast nog branden). Het kan dus gewoon dat door een te koude locatie of een ander defect, de compressor geen stroom meer krijgt.
U kan, zelf, de werking van de compressor controleren. De eenfasige motor van dit onderdeel is voorzien van een hoofd-en hulpwikkeling. Om de goede werking van de compressor na te kijken, dient u een schakelaar op de aansluiting van de hoofdwikkeling te installeren en een drukknop op de aansluiting van de hulpwikkeling.
Schakel, vervolgens, de schakelaar tegelijkertijd in met de drukknop. Start de compressor niet, dan is deze waarschijnlijk defect en dient ze vervangen te worden. Als één van de belangrijkste onderdelen in uw koelkast, is het van belang dat deze, in geval van defect, zo snel mogelijk vervangen wordt.
Wat is het doel van compressor?
De compressor heeft als functie om buitenlucht te comprimeren tot geperste lucht. Deze perslucht wordt voor diverse werkzaamheden gebruikt, denkend aan verfspuiten of bandenoppompen. De perslucht bestaat uit allemaal luchtmoleculen, welke bij het samenpersen sneller gaan bewegen.
Waar zit de compressor van een koelkast?
De compressor is bolvormig, aan de buitenzijde en onderaan achter de koelkast.
Welke koelkast op zonnepanelen?
Iemand ervaring met koelkast op zonnepanelen? Accessoires als alarm, omvormer, zonnepaneel, satelliet-TV, camera’s etc. Berichten: Lid geworden op: zo 06 mei 2007, 22:27 Locatie: Roemenie Contacteer: door » ma 23 jul 2007, 22:12 Hoi, ik heb een Waeco HDC190 compressor koelkast gekocht (12-230V), verkoper vertelde mij dat ie zeer geschikt is voor zonnepanelen.
Het is een 185 liter koel-vrieskast met max 60 Watt. Nu ga ik ervan uit dat hij alleen 60 watt vraagt als ie aanslaat en de temperatuur naar beneden moet brengen, echter staat ie natuurlijk niet de hele dag te voluit te werken, hoe moet ik nu berekenen hoeveel watt zonnepanelen ik nodig heb, als ie 24 uur per dag volop staat te loeien heb ik volgens mijn berekening zo’n 450 watt panelen nodig, lijkt me beetje veel.
Dus heeft iemand ervaring met dit probleem ? of weet iemand voor mij een rekenmethode ? groetjes, Gerard en Roxana.P.S. wil deze koelkast op zonnepanelen laten draaien, dus graag uw ervaring Groeten Gerard. Mercedes 1017 4×4 en Ducato camperbus. Berichten: Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41 Locatie: beemster door » ma 23 jul 2007, 22:42 ik heb een waeco mdc90,is een 90liter koelkast,deze draait gemiddeld 1/3 vd tijd.
De compressor is 45 watt dus het stroomgebruik is +- 1.4 amp/uur. dus in jouw geval+-2 amp/uur,=24 watt/uur ik heb op het dak vd camper 4 panelen van 80 watt liggen met 2 accus van 230 amp/u. koelkast staat 24 uur per dag aan 365 dgn per jaar. draait al 4jaar zonder problemen. camper staat meestal geparkeerd onder een paar bomen,dus niet in de volle zon,en ook s,winters geen enkel probleem.
is echt een goede keus geweest. succes groet jos jos het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, hoeft niet onderhouden te worden, verbruikt niets, word nooit gestolen, en geeft dus nooit problemen, ja 1, word misschien eens gemist.
Too old to worry about anything Berichten: Lid geworden op: do 29 jun 2006, 20:20 door » di 24 jul 2007, 9:36 Gerard Exis schreef: Hoi, ik heb een Waeco HDC190 compressor koelkast gekocht (12-230V), verkoper vertelde mij dat ie zeer geschikt is voor zonnepanelen. Het is een 185 liter koel-vrieskast met max 60 Watt.
Nu ga ik ervan uit dat hij alleen 60 watt vraagt als ie aanslaat en de temperatuur naar beneden moet brengen, echter staat ie natuurlijk niet de hele dag te voluit te werken, hoe moet ik nu berekenen hoeveel watt zonnepanelen ik nodig heb, als ie 24 uur per dag volop staat te loeien heb ik volgens mijn berekening zo’n 450 watt panelen nodig, lijkt me beetje veel.
- Dus heeft iemand ervaring met dit probleem ? of weet iemand voor mij een rekenmethode ? groetjes, Gerard en Roxana.P.S.
- Wil deze koelkast op zonnepanelen laten draaien, dus graag uw ervaring Hoi, Je haalt 2 dingen door elkaar.
- De koelkast is 60 W dus dat is zijn aansluitvermogen.
- Als hij aanslaat vraagt hij dus 60 W per uur.
Een zonnepaneel heeft bijv 75W maar dat is dan weer onder ideale omstandigheden. Voor Nederland is hiervan maximaal 40% beschikbaar door minder zonlicht en mindere kracht van de zon, maar ook de stand van het paneel tov de zon. Haaks op de zonnestralen geeft hij een grotere opbrengst maar moet je hem ook de hele dag bijdraaien.
Wil je je koelkast dus koel houden zal je een opbrengst van MINIMAAL 60 Watt moeten hebben dus zonnepanelen van 120 W.pp (piek-piek) is geen luxe. Voor de avonden heb je vanzelfsprekend een accu nodig om stroom op te slaan. Bij 60W verbruik op 12 Volt is dit 5 Amp. Watt= spanning x stroom. Voor een nacht van ca.10 uurtjes heb je dan dus 5 x 10 = 50 Ah accu nodig minimaal.
Ampere/uur = ampere x tijd(uur) Accu’s worden ouder en dan loopt de capaciteit terug, ook bij minder zon zal hij leger en leger raken. Kies dus 100 of 120Ah accu hiervoor zou ik zeggen. Kun je er ook nog LED verlichting op laten branden want die verbruiken erg weinig.
- Gewone lampen kom je denk ik stroom te kort voor.
- Denk dus dat je een paneel van ca 120Wpp en een accu van 120Ah moet kiezen wil je het zaakje koel houden, meer vermogen is overigens nooit weg.
- Un je ook nog een TV kijken e.d.
- Ijk maar naar de reactie van Jos, die hoeft ook een flink oververmogen maar zit nooit zonder stroom.
Hij schrijft overigens dat het 1/3 van de tijd is die stroom nodig is, dat kan wel kloppen maar er is ook niet altijd zon dus stroom voor je accu. Ga je dus precies uitmikken zal je merken dat je te veel onbekende factoren hebt om dit precies uit te mikken.
Bij warm weer zal hij meer koelen dan bij koud weer en dus ook meer stroom vragen. Overdag geeft je zonnepaneel ook stroom af die de koelkast meteen opgebruikt, wat over is gaat in de accu voor de nacht. Je dag opbrengst aan stroom moet dus zeker 2x zo groot zijn als de koeling verbruikt. Vandaar die 120Wpp.
Met dit voorbeeld zal je net genoeg stroom hebben om e.e.a. draaiende te houden. Jos heeft daarvoor een groter vermogen gekozen en houdt de zaak dan ook prima koel. Aan jouw de keuze hoeveel je precies wil inbouwen aan vermogen. groet. Laatst gewijzigd door op di 24 jul 2007, 9:45, 1 keer totaal gewijzigd.
Van geld dat we niet hebben kopen we dingen die we niet nodig hebben om indruk te maken op mensen die we niet mogen. Loesje Berichten: Lid geworden op: zo 06 mei 2007, 22:27 Locatie: Roemenie Contacteer: door » di 24 jul 2007, 9:40 bedankt, had zelf ook al zoiets begrepen, mijn plan is om MINIMAAL 250 watt panelen te installeren en 2 hele zware accu’s, moet meer verbruikers aansluiten, dus wil absoluut extra capaciteit hebben, ik weet dat het dus een extra investering wordt, maar voor mijn gevoel dubbel en dwars waard !! Groeten Gerard.
Mercedes 1017 4×4 en Ducato camperbus. Moderator Berichten: Lid geworden op: wo 14 mei 2003, 8:56 Locatie: Noord Brabant Contacteer: door » di 24 jul 2007, 10:09 gerard praat eens met aloys (als die terug is van vakantie) Die heeft ook een compressor koelkast en 2 accu’s van totaal 200 amp/u (uit mijn hoofd).
- Hij heeft geen zonnepanelen maar kan toch makkelijk een dag of 3 a 4 vrij staan zonder elektra aansluiting, met draaiende koelkast.
- Greetzzzz, Marius Bezoek ook eens: Berichten: Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 19:08 Locatie: Best (NBr) Contacteer: door » di 24 jul 2007, 10:26 Wij hebben een compressorkoelkast in onze VW bus (orginele van westfalia) en een zonnepaneel van 55W op het dak en 2 HH-accu`s van 95Amp ieder en met de koelkast aan bewolkt of zonneschijn nog nooit accu`s leeg gehad.
Sàvonds gebruiken wij de binnenverlichting en een omvormer voor de laptop, Met vriendelijke groeten / مع تحياتي /With best regards / Mit herzlichen Grüßen, / 敬具, Peter Kijk eens op onze Web-Site ook voor: Nu met Volkswagen T Roc 1.5 met Hobby 495 UL Excellent TomTom Europe TRUCK 1045 10005 ( thanks Bob) Berichten: Lid geworden op: zo 06 mei 2007, 22:27 Locatie: Roemenie Contacteer: door » di 24 jul 2007, 10:27 Hee Marius, bedankt voor de tip, zal zeker contact met hem opnemen.
Gezien zonnepanelen een kostbare zaak is wil ik geen foute aankoop doen, dus direct een goed set erin bouwen, heb met mijn budget hier ook direct rekening mee gehouden toen ik mijn plan om een 508 om te bouwen op papier heb gezet (na de uitwerking van de campervirus, enne nog steeds geen inenting tegen kunnen vinden).
Echter het hele ombouwen kijk ik met plezier naar uit, maar electriciteit, weet alleen wat plus en min is, de rest Dit zal mijn grootste obstakel worden, maar met deze site heb ik er toch vertrouwen in dat het goed kom. Gezien ik de camper wil gebruiken zonder externe 230 (i.v.m.
- Toekomstige vakantie bestemmingen) ben ik aangewezen op de zonnepanelen en de dynamo van de auto.
- Groeten Gerard.
- Mercedes 1017 4×4 en Ducato camperbus.
- Moderator Berichten: Lid geworden op: wo 14 mei 2003, 8:56 Locatie: Noord Brabant Contacteer: door » di 24 jul 2007, 11:18 er zijn hier vast mensen die je kunnen helpen met de elektra als je dat nodig hebt.
Oftewel ga je bouwen en je hebt een gerichte vraag stel hem en er volgt vast een schemaatje of iets dergelijks. Wil je echt helemaal zonder stroom kunnen staan is het inderdaad waarschijnlijk nodig om zonnepanelen op het dak te leggen. Maar als je zonder panelen en 200 amp/u aan accus al een dag of 3 vrij kunt staan, lijkt mij dat je met een 120 watt paneel toch makkelijk de tijd tussen het rijden (herladen via dynamo) moet kunnen overbruggen.
Greetzzzz, Marius Bezoek ook eens: Berichten: Lid geworden op: do 20 nov 2003, 19:49 Locatie: dinteloord door » di 24 jul 2007, 14:03 Er staat bij mij ook een compressor koelkast in en die verbruikt per dag +/- 30 a 35 Ah. Aan accus heb ik 2 X 105 Ah staan en 2 X50 Wh aan zonnepanelen op het dak. Ik kan probleemloos een week ergens staan.
Bij optimale lading pak ik 7Ah, dus 4 a5 uur voor je koelkastje en derest is voor wat je verder gebruikt. Meestal ruim voldoende om een uur of wat TV te kijken. Alleen tijdens de wintersport met korte dagen wordt het wat moeilijker, dan moet het generatortje af en toe bijspringen.
Het lijkt mij dat je met 120W aan zonnepanelen en 200Ah aan accu’s geen problemen gaat krijgen. Vriendelijke groet Piet. de flair is vervangen door een Concorde concerto 780H Berichten: Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41 Locatie: beemster door » di 24 jul 2007, 18:50 als je nog zonnepanelen en een regelaar moet kopen en je koopt nu een :begin set: met een kleiner aantal panelen die je later uit wilt breiden,let dan op dat je de capaciteit van de regelaar in het begin groot genoeg kiest voor het totale vermogen wat je uiteindelijk wilt,anders moet je naderhand weer een andere regelaar kopen,een grote regelaar kan wel een klein vermogen regelen maar een kleine geen groot.
succes jos jos het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, hoeft niet onderhouden te worden, verbruikt niets, word nooit gestolen, en geeft dus nooit problemen, ja 1, word misschien eens gemist.
too old to worry about anything Berichten: Lid geworden op: za 17 apr 2004, 8:28 Locatie: Bavel door » di 24 jul 2007, 19:23 Gerard Exis schreef: Hoi, ik heb een Waeco HDC190 compressor koelkast gekocht (12-230V), Het is een 185 liter koel-vrieskast Is deze niet erg groot voor een camper ? Daar kunnen heel wat biertjes in Wij gebruiken een 90 liter Weaco en kunnen op een 100 amp/h maximaal 48 uur zonder de paal.
Berichten: Lid geworden op: di 15 jun 2004, 23:37 Locatie: Noord Brabant Contacteer: door » wo 25 jul 2007, 0:30 Wij hebben 2 x 85 Wp zonnepanelen op dak liggen, een 200 W MPP regelaar en een huishoudaccu van 95 Ah. Zijn er mee naar de Noordkaap geweest en hebben nooit zonder stroom gezeten.
- De koelkast (90 L WAECO compressorkoelkast) staat altijd aan en ‘s avonds wordt er TV gekeken of een DVD-tje gedraaid (samen ± 80 Watt).
- De lagere laadstroom wordt gecompenseerd doordat het 24 uur licht is.
- Geen probleem dus om de koelkast op zonnepanelen te laten draaien.
- Groeten, Gerard Peugeot Boxer 435 L4H2 3.0 HDI, 116 kW, 400 nm,
bwjr: 2008 Tom Tom Go 750 Live De Camper is weer een TRAVELBUG : Iemand ervaring met koelkast op zonnepanelen?
Hoe vaak slaat een compressor koelkast aan?
Het beste antwoord. Een normale koelkast slaat een paar keer per uur aan. Gemiddeld draait de koelkast dan zo’n vijf minuten. Dit hangt natuurlijk onder meer af van de buitentemperatuur, hoe vaak je ‘m opent en de ingestelde koelkasttemperatuur.
Wat voor koelkast op de camping?
Een goede camping koelkast maakt kamperen, zeker als het warm is, zoveel aangenamer! Als de buitentemperatuur boven de 25 ºC kruipt, is een gewone koelbox niet meer genoeg. Je hebt dan een absorptie- of compressor campingkoelkast nodig. Maar welke koelt goed? Maakt niet te veel lawaai en is handig in het gebruik? Wij hebben voor onze camping koelkasten test 7 verschillende getest.
Welke accu voor compressor koelkast?
Compressor-koelkast – Compressor technologie wordt in bijna elke koelkast gebruikt, identiek hetzelfde zoals deze die in jouw keuken staat. Het koelsysteem bestaat uit een compressor, een verdamper en een condensor. De verdamper bevindt zich binnenin de koelruimte. Die neemt warme lucht weg uit deze ruimte.
- Hij doet dit door een gas (vroeger: freon) te laten verdampen.
- De compressor duwt dit gas dan naar de condensor waar het zijn warmte kan afgeven aan de buitenwereld.
- Op deze manier neemt een compressor motor warmte weg uit uw koelbox.
- Afbeelding van Wikipedia) Aangezien compressor koelkasten vooral op 230V netspanning werken worden deze vaak van een energielabel voorzien.
Op 12V kan echter ook en wel rechtstreeks uit de accu. Een compressor-koelkast vraagt ongeveer 18 W per uur en dat is per 24 uur dus ongeveer 36 Ah. Ga je uit van een deep-cycle loodzuur accu (die voor maximaal 30% mag ontladen), dan trekt een compressor-koelkast aldus een 120 Ah accu in één dag leeg.
Wat kost vervangen van de compressor?
De airco werkt niet goed – Als er te weinig koelmiddel in het aircosysteem zit, dan wordt de druk verminderd. Een te lage druk kan er ervoor zorgen dat de airco niet meer zo koud wordt als normaal. Een veel te lage druk kan er voor zorgen dat de compressor niet meer ingeschakeld wordt.
Dan koelt de airco helemaal niet meer. De oplossing is eenvoudig: koelmiddel bijvullen. Als je de juiste middelen hebt dan kan dit zelf gedaan worden, maar het is aan te raden om dit uit te laten voeren door een specialist. Te veel druk kan schade brengen aan het systeem, bijvoorbeeld de compressor. Ook ben je er zeker van dat eventuele schadelijke afval goed wordt afgevoerd.
De airco doet helemaal niets meer Een bezoek aan een garage of specialist is vrijwel voor iedereen nodig wanneer de airco helemaal niets meer doet. Dit kan komen doordat de compressor stuk is. Het vervangen van de compressor is een dure reparatie, het kan je wel €1000,- gaan kosten.
- Dit komt omdat ook het complete aircosysteem doorgespoeld moet worden.
- Een andere reden van een defecte airco kan de verdamper zijn.
- Ook het vervangen van dit onderdeel kost je redelijk wat geld, namelijk rond de €800,-.
- Om de verdamper te vervangen moet het (afhankelijk van merk en type auto) dashboard gedemonteerd worden.
Dit is een hoop werk, wat veel tijd kost. Kun je dan helemaal niets zelf doen om de airco te repareren? Natuurlijk wel, als je handig bent met auto’s en je sleutelt graag dan kun je natuurlijk de reparaties zelf uitvoeren. Voor de mensen onder ons die minder handig zijn is het altijd verstandig om meer te leren over de techniek van de auto.
Hoeveel stroom verbruikt een compressor koelkast?
Watt – Zodra het 12 volt-net is geactiveerd en alle vaste verlichting aan is, stijgt het verbruik met zo’n 100 watt. Een compressorkoelkast verbruikt, afhankelijk van de grootte, tussen de 40 en 65 watt. Een absorptiekoelkast verbruikt weliswaar zo’n 250 watt, maar enkel tijdens het rijden, verder is het een stuk voordeliger om een absorber op gas te laten werken.
- Een rondvraag onder camperaars wijst uit dat ze minstens vier dagen onafhankelijk willen kunnen doorbrengen – ideaal voor een korte trip en voldoende voor een lang weekend.
- Als je nog niet weet hoe lang de stroomvoorraad effectief meegaat, test je dat gewoon een keer.
- In het ideale geval met een 230 volt-stroomaansluiting in de buurt, zodat je de accu meteen weer kunt opladen zodra die leeg is.
Gebruik alle elektrische apparaten zoals je dat normaal ook zou doen en hou steeds de aanduiding op het display in de gaten.
Wat is het verschil tussen inverter en compressor?
Wat is de bouwkwaliteit van een koelkast? Geschreven door Marijn 14 maart 2023 14.48 De bouwkwaliteit van een koelkast zegt iets over de levensduur. Hoe hoger de klasse, hoe langer jij plezier hebt van de ijskast. We maken onderscheid tussen 3 klassen: topklasse, middenklasse en basisklasse. Bij het beoordelen van de bouwkwaliteit van een koelkast letten we op de volgende specificaties:
Afgedekte condensor (niet bij inbouw koelkasten): zonder een laagje stof op de condensor kan de koelkast zijn warmte goed kwijt. Materiaal deur en behuizing: rvs blijft langer mooi dan kunststof, omdat er minder snel krassen op komen. Minimale omgevingstemperatuur: de afname van koelcapaciteit uit zich sneller bij een hoge minimale omgevingstemperatuur. Maximale omgevingstemperatuur: de afname van koelcapaciteit uit zich sneller bij een lage maximale omgevingstemperatuur. Display: hiermee stel je de koelkast geheel naar wens in. Inverter compressor: heeft minder frictiepunten, hierdoor slijt hij minder snel dan een conventionele compressor. Indrukbaar deurrubber: de deurrubbers vervang je eenvoudig als de deur niet meer goed sluit door slijtage. Anti-ijsvorming: voorkomt dat de compressor overuren maakt door ijsvorming. Bewaartijd bij stroomuitval: een hoge bewaartijd geeft aan dat de koelkast goed geïsoleerd is. Soft closing deur: hierdoor gaat de deur langer mee, omdat deze niet dicht knalt. Binnenverlichting (bij tafelmodellen): hiermee zie je in één oogopslag wat er in je koelkast ligt.
Een topklasse koelkast beschikt over ten minste 70% van de belangrijkste specificaties voor bouwkwaliteit. Hierdoor heb je jarenlang plezier van je aankoop. Een topklasse koelkast is opgebouwd uit hoogwaardige materialen en maakt gebruik van de nieuwste technieken. Middenklasse koelkasten beschikken over ten minste 50% van de relevante specificaties voor bouwkwaliteit. Een middenklasse koelkast met vriesvak heeft altijd een vorm van anti-ijsvorming: Low Frost of No Frost. Geen of minder ijsvorming in het vriesgedeelte spaart de compressor, omdat hij minder hard hoeft te werken. Een koelkast heeft een basisklasse bouwkwaliteit als hij over minder dan 50% van de belangrijke specificaties beschikt. Een basisklasse koelkast is over het algemeen goedkoper in aanschaf, maar gaat minder lang mee dan een topklasse of middenklasse koelkast.
Is een compressor gevaarlijk?
Bij veel industriële processen is perslucht een even krachtige als onmisbare energiebron. Het aantal toepassingen is niet op de vingers van één hand te tellen. Samengeperste lucht zorgt bijvoorbeeld voor de aandrijving van motoren, cilinders, machines en gereedschappen.
Hoe lang gaat een compressor mee?
Economische- en praktijk levensduur
- Wat is de levensduur van een warmtepomp ?
- Een makkelijke vraag, maar een erg lastig antwoord.
- Laten we eens ‘n vergelijking maken met auto’s, dat is voor de meeste mensen wat makkelijker te begrijpen:
- Een Mercedes gaat normaal gezien langer mee dan een Dacia
- Een auto die 80.000 km per jaar rijdt gaat minder lang mee dan een auto die maar 10.000 km per jaar rijdt
- Een auto zou zo’n 15 jaar mee moeten kunnen. Er zijn er echter ook die na 5 jaar de geest geven en er zijn er die na 40 jaar nog rond rijden.
- De auto’s die steeds het juiste onderhoud krijgen gaan het langst mee
- Het belangrijkste onderdeel is de motor.
Eens? Waarschijnlijk wel ! Eigenlijk werkt het bij een warmtepomp net zo : de ‘motor’ van de warmtepomp is de compressor samen met verdamper en condensor, samen ook het duurste gedeelte uit de warmtepomp net zoals de motor dat bij de auto is. Jaarlijks inspectie en onderhoud aan uw warmtepomp verlengt de levensduur ! Bij jaarlijks inspectie en onderhoud, een juiste installatie en goed gebruik:
- is de te verwachte levensduur van een warmtepomp 15 jaar.
- een warmtepomp heeft een economische levensduur van 10 jaar. De economische levensduur is het getal waarbij we rekening moeten houden bij afschrijving en het aanschaffen van een nieuw toestel, dit is ook het reken-getal wat vaak wordt gebruikt bij garantie conflicten ofwel de reëel te verwachten levensduur bij goed gebruik en geen installatiefouten.
- Bovenstaand is wat we over het algemeen te horen krijgen van warmtepomp fabrikanten.
- Wij zochten ook contact met een compressor-fabrikant en ‘off the record’ kregen wij onderstaand te horen:
- Bij goed gebruik, jaarlijks onderhoud en geen installatie fouten gaat normaal gesproken een warmtepomp compressor, bedoeld voor gebouwverwarming tussen 5 en 20 kW:
van een aan/uit warmtepomp 60.000 draaiuren mee van een aan/uit warmtepomp 150.000 starts mee van een modulerende warmtepomp 100.000 draaiuren mee van een modulerende warmtepomp 150.000 starts mee Bij goed gebruik, jaarlijks onderhoud en geen installatie fouten gaat normaal gesproken de compressor van een warmtepompboiler (tot 3 kW) 100.000 draaiuren mee.
Uitdrukkelijk werd ook gesteld dat de compressor deel uitmaakt van een toestel (warmtepomp) dat samengesteld is door derde (warmtepomp fabrikant). De werkelijke levensduur van de compressor hangt af van alle componenten en omstandigheden in de ‘kring’. Verdamper, condensor, expansieventiel, droogfilter, pompen, softstart-print, inverter-print, relais, aansturing, enz.
Allen zijn van invloed op de levensduur van de compressor, alsook de installatie die achter het toestel zit. Even terug komend op de vergelijking met een auto, in sommige auto’s moet de distributieriem worden vervangen na 100.000 km, in andere eerder, later of niet.
- Een softstart-print begrenst de aanloopstroom tijdens de start van de compressor bij een aan/uit machine.
- Een inverter-print, in een modulerende warmtepomp, zorgt ervoor dat de compressor ook op een lager toerental kan lopen en starten.
Onze redenatie bij een aan/uit compressor (na het horen van deze getallen) : Een aan/uit warmtepomp die bivalent wordt ingezet maakt meer draaiuren dan een die op 100% wordt ingezet. Als we als voorbeeld Bètafactor,5 (50% inzet) nemen dan doet die warmtepomp inclusief tapwater circa 3500 draaiuren per jaar.
Als we uitgaan van de opgegeven levensduur van 60.000 draaiuren kan deze dus (60.000 : 3500) 17 jaar mee. In Nederland wordt een bodem warmtepomp veelal ingezet met bètafactor,8 tot,7 de te verwachten draaiuren zijn dan per jaar incl. tapwater: 2750 uur. Deze zou dus theoretisch (60.00 : 2750) 21 jaar meegaan (indien ze ook binnen de 150.000 starts blijven),
Onze redenatie bij een modulerende warmtepomp: Een modulerende machine wordt bij voorkeur ingezet op 100% dekking. (Bètafactor 1) maar stel dat we die toch nog meer uren laten draaien en inzetten op 70% (Bètafactor.7) Een aan/uit machine zou dan voor verwarming 2250 uur doen en tapwater 500 uur.
Voor verwarming kan de ‘modulerende machine’ gaan moduleren, uitgaande dat deze gemiddeld gezien op 40% vermogen draait worden de verwarmingsuren 2250 : 0,4 = 5600 uur per jaar. Daar komen dan de 500 uren tapwater bij is 6100 draaiuren per jaar. Met de gestelde 100.000 draaiuren gaat deze dus (100.000 : 6100) 16 jaar mee.
Conclusie: je ziet dus min of meer dat de compressor met marge is ontwikkeld op de te verwachten levensduur van 15 jaar bij normaal en goed gebruik. Natuurlijk zijn er compressors te maken die langer meegaan, maar die worden dan veel duurder. Net als overal is de ontwikkeling van een toestel altijd een overweging van kosten en baten.
En om weer te eindigen met de auto: Er zijn auto’s waarvan de motor ontwikkeld is op 500.000 km en er zijn auto’s waarbij de motor is ontwikkeld op 250.000 km. Toch zijn er motoren, in beide categorieën die bij 100.000 km al moeilijkheden kennen en zijn er motoren die 1.000.000 km halen. Het heeft heel vaak met de manier van auto rijden en onderhoud te maken.
Dat zelfde geld dus ook voor de compressor, hoewel de invloed van de consument daar natuurlijk minder is dan in de auto. De totale installatie kun je dan zien als ‘rijgedrag’. Wat is goed gebruik ? Stel dat u een installatie heeft die geheel is na-geregeld met thermostatische afsluiters en u heeft geen buffervat.
Dan kan het afgifte systeem dichtlopen waardoor de warmtepomp haar warmte niet goed meer kwijt kan, deze zal dan meer starts en stops gaan maken dan nodig en dus een kortere levensduur krijgen. (Een auto die steeds vol gas vertrekt naar het volgende stoplicht en daar moet remmen gaat minder lang mee dan een auto die rustig met de ‘groene golf’ mee rijdt).
Een warmtepomp is gemaakt voor laagtemperatuur verwarming, bij lage temperatuur is het rendement het best en draait de warmtepomp op haar gemak. Als de warmtepomp altijd met relatief hoge temperatuur (55 graden Celsius) moet draaien gaat deze minder lang mee.
Ook weer te vergelijken met een auto die altijd vol gas op hoog toerental rijdt of een auto die rustig rijdt. Daarnaast is er voor de levensduur altijd nog een ‘geluks factor’, als je dat zo zou mogen noemen. Er zijn warmtepomp compressoren die inmiddels al 25 jaar draaien ! Er zijn er ook die na 7 jaar stuk zijn gegaan.
Dit heeft vaak ook ‘n beetje te maken met het ‘Mercedes’ of ‘Dacia’ kiezen. Feit is dat een goed gemaakte installatie die rustig wordt gebruikt, het langst meegaat. : Economische- en praktijk levensduur
Waar moet je op letten bij een compressor?
Compressors kopen: Waar moet je op letten? | Kieskeurig.nl Een compressor is een elektrisch apparaat dat lucht aanzuigt, het samenperst en daarna onder hoge druk kan uitblazen voor allerlei doeleinden. Pas als er een slang op de compressor wordt aangesloten kan er lucht uitstromen.
- Gereedschap sluit je aan op de luchtslang.
- Er zijn heel veel verschillende soorten gereedschappen die je er op aan kunt sluiten zoals een nietpistool, luchthamer, schuurmachine, ratelsleutels en beitels.
- Maar ook kun je er autobanden mee op pompen, voorwerpen onder hoge druk schoonblazen en verf spuiten.
Als je compressors vergelijkt zal je zien dat er aardig wat verschillen zijn. Een professional zal heel wat hogere eisen hebben dan een doe-het-zelver. Waar je op moet letten bij de aanschaf van een compressor is de grootte van de tank, het vermogen, de luchtdruk en de hoeveelheid lucht (liter per minuut) die uitgeblazen wordt.
- Vooral de laatste twee, de luchtdruk en de hoeveelheid lucht verschilt sterk per compressor.
- Om te bepalen welke compressor het meest geschikt is, ga je kijken wat voor gereedschap je het meest gebruikt.
- Ieder gereedschap heeft namelijk weer andere eisen.
- Zo heb je voor een niettang weinig lucht nodig.
Ga je verf spuiten dan heb je juist een groot volume en lage druk nodig. Bij de aanschaf van een compressor geldt dus dat het gereedschap dat je erop aan gaat sluiten, bepaalt welk apparaat de beste keus is. Er zijn compressors met aluminium cilinders en met gietijzeren cilinders. : Compressors kopen: Waar moet je op letten? | Kieskeurig.nl
Hoeveel stroom verbruikt een compressor koelkast?
Watt – Zodra het 12 volt-net is geactiveerd en alle vaste verlichting aan is, stijgt het verbruik met zo’n 100 watt. Een compressorkoelkast verbruikt, afhankelijk van de grootte, tussen de 40 en 65 watt. Een absorptiekoelkast verbruikt weliswaar zo’n 250 watt, maar enkel tijdens het rijden, verder is het een stuk voordeliger om een absorber op gas te laten werken.
- Een rondvraag onder camperaars wijst uit dat ze minstens vier dagen onafhankelijk willen kunnen doorbrengen – ideaal voor een korte trip en voldoende voor een lang weekend.
- Als je nog niet weet hoe lang de stroomvoorraad effectief meegaat, test je dat gewoon een keer.
- In het ideale geval met een 230 volt-stroomaansluiting in de buurt, zodat je de accu meteen weer kunt opladen zodra die leeg is.
Gebruik alle elektrische apparaten zoals je dat normaal ook zou doen en hou steeds de aanduiding op het display in de gaten.
Waar moet je op letten bij een compressor?
Compressors kopen: Waar moet je op letten? Een compressor is een elektrisch apparaat dat lucht aanzuigt, het samenperst en daarna onder hoge druk kan uitblazen voor allerlei doeleinden. Pas als er een slang op de compressor wordt aangesloten kan er lucht uitstromen.
Gereedschap sluit je aan op de luchtslang. Er zijn heel veel verschillende soorten gereedschappen die je er op aan kunt sluiten zoals een nietpistool, luchthamer, schuurmachine, ratelsleutels en beitels. Maar ook kun je er autobanden mee op pompen, voorwerpen onder hoge druk schoonblazen en verf spuiten.
Als je compressors vergelijkt zal je zien dat er aardig wat verschillen zijn. Een professional zal heel wat hogere eisen hebben dan een doe-het-zelver. Waar je op moet letten bij de aanschaf van een compressor is de grootte van de tank, het vermogen, de luchtdruk en de hoeveelheid lucht (liter per minuut) die uitgeblazen wordt.
- Vooral de laatste twee, de luchtdruk en de hoeveelheid lucht verschilt sterk per compressor.
- Om te bepalen welke compressor het meest geschikt is, ga je kijken wat voor gereedschap je het meest gebruikt.
- Ieder gereedschap heeft namelijk weer andere eisen.
- Zo heb je voor een niettang weinig lucht nodig.
Ga je verf spuiten dan heb je juist een groot volume en lage druk nodig. Bij de aanschaf van een compressor geldt dus dat het gereedschap dat je erop aan gaat sluiten, bepaalt welk apparaat de beste keus is. Er zijn compressors met aluminium cilinders en met gietijzeren cilinders. : Compressors kopen: Waar moet je op letten?
Waar zit compressor koelkast?
De compressor. De compressor is bolvormig, aan de buitenzijde en onderaan achter de koelkast.