HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wat Is Bavette Voor Vlees?

Wat Is Bavette Voor Vlees
Wat voor vlees is bavette? – De bavette is de dikke rand vlees uit de flank (vang) van het rund. Het wordt ook ‘vanglap’, flank steak’ of ‘vinkelap’ genoemd, hoewel dat laatste een ander stukje is met een fijnere structuur. De bavette van een melkkoe is ‘mager werkvlees’ dat veel beweging heeft gehad, met een grove, lange draad, maar met een echte ‘bite’ en veel eigen smaak.

Wat is het verschil tussen bavette en biefstuk?

Beschrijving – Bavette (ook wel genoemd: halve maan) is een relatief lang en plat stuk biefstukvlees en komt uit de buikspier van het rund. Het is werkvlees en is daarom iets steviger dan normale biefstuk. Het heeft een stevige bite, is erg smakelijk, met een volle vette smaak door de royaal aanwezige vetdooradering.

Bereiden als een steak en medium rare opdienen. Dun snijden tegen de draad en genieten maar.In Frankrijk is bavette een zeer populaire steak en wordt vaak geserveerd in Parijse bistro’s met sjalotjes – “Bavette en l’échalotte”.Net als de onglet (longhaas), vlees met een grove, lange draad, maar iets minder dooraderd.

Aan het stuk of geportioneerd bestelbaar.

Is bavette ossenhaas?

Wat is een bavette steak? – De bavette is afkomstig van de ‘flank’ van een koe, vandaar ook de benaming flank steak, Dit gedeelte bevindt zich in het dikste gedeelte van de buikwand. Dit vlees is tijdens het leven van de koe vrijwel constant in beweging en helpt om de buikwand te beschermen.

Is bavette duur?

Beschrijving – Een (nog) onbekende snit in Nederland, maar erg bekend in Frankrijk. Bavette is daar zelfs prijziger dan ossenhaas. Het is een snit wat veel werk nodig heeft en haalt daarom de toonbank van menig slager niet. Zo jammer, want de bavette heeft een onderscheidende vlezige smaak en een delicate textuur.

Er zal iets meer op gekauwd moeten worden. Het is hierdoor heel belangrijk dat het met een scherp mes ‘op de draad’ wordt gesneden. Serveer hem op z’n Frans: “Bleu of Saignant” (bijna rauw, alleen aan de buitenkant gebruind). De bavette wordt ook wel het “best bewaarde geheim van de slager” genoemd, omdat het een relatief goedkoop stukje vlees is.

Engels Flank Steak | Flap Meat | Halve Maan Bereiden Bereidingswijze voor in de koekenpan: Haal de bavette 1 uur voordat het vlees de koekenpan in gaat uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Zorg dat de koekenpan goed heet is. Smeer de bavette aan beide kanten in met een beetje olijfolie.

Ongeveer 1 minuut rondom bruin bakken. Vervolgens ongeveer 3 minuten, op laag vuur rustig laten braden. Bereidingswijze voor op de barbecue: Haal de bavette 1 uur voordat het vlees de barbecue op gaat uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.1 minuut kort roosteren boven heet vuur in het midden van de barbecue.

Vervolgens ongeveer 3 minuten rustig laten garen aan de zijkant van de barbecue. Draai de bavette regelmatig om. Bewaren Rauw rundvlees bederft snel. Rauw rundvlees kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4 ?. Bereid rundvlees is 2 tot 3 dagen te bewaren in de koelkast bij een temperatuur van 4 ?.

Rundvlees kan 6 tot 12 maanden in de diepvries bewaard worden bij een temperatuur van -18 ?. Vries het rundvlees in op de dag van bezorging wanneer u wenst het rundvlees langer dan 2 dagen te bewaren. Bewaar uit voorzorg liever geen bereid vlees dat is overgebleven van de barbecue. Dit vlees heeft meestal te lang buiten de koelkast gestaan.

Ontdooien Bevroren rundvlees afgedekt laten ontdooien in de koelkast. Bacteriën krijgen zo geen kans en het rundvlees blijft sappig. Rundvlees niet laten ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water. Kleine stukken rundvlees kunnen ontdooid worden in de magnetron op de ontdooistand.

Bij te grote stukken rundvlees zal de buitenkant gaar worden terwijl de binnenkant nog bevroren is. Rundvlees wat reeds ontdooit is geen tweede keer invriezen. Recepten Recept: Een Bavette gevuld met spinazie, blauwe kaas en rode paprika. Een indrukwekkend hoofdgerecht! Ingrediënten: 1 kg bavette 125 gr.

blauwe kaas 2 rode paprika’s, fijngesneden 2 el. paneermeel 1 ei, eidooier gebruiken 1 teen knoflook, fijngeperst 2 tl. zout 2 tl. gemalen zwarte peper 2 el. olijfolie Rolladetouw Bereidingswijze: Haal de bavette 60 minuten voordat het vlees de oven in gaat uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Verwarm de oven voor op 160 ºC. Snijd de steak door de helft, zonder de steak van elkaar los te snijden. Open de steak als een boek. Sla plat voor een gelijkmatige dikte. Kook de spinazie. Doe de spinazie in een kom en voeg de blauwe kaas, paprika, paneermeel en eidooier toe. Voeg de helft van de knoflook, zout en peper toe.

Meng het geheel door elkaar. Kruid de steak met de overgebleven knoflook, zout en peper. Verspreid het spinaziemengsel over de lap vlees. Rol op en bind vast met rolladetouw. Leg het braadstuk in een braadslede en plaats vervolgens in de oven. Na circa 50 minuten is de gevulde bavette gaar.

Is bavette draadjesvlees?

Details De Bavette wordt gesneden uit de flank van het rund en heeft vele verschillende namen zoals; vinkelap, vanglap of maanvlees. Het is te herkennen aan de grove structuur en een goede vet-dooradering. Dit zorgt voor de kenmerkende textuur en malsheid. Je kunt de bavette op twee verschillende manieren klaarmaken: Bakken als een biefstuk of langzaam garen zodat het uit elkaar valt als draadjesvlees.

Is bavette mals vlees?

Wat voor vlees is bavette? – De bavette is de dikke rand vlees uit de flank (vang) van het rund. Het wordt ook ‘vanglap’, flank steak’ of ‘vinkelap’ genoemd, hoewel dat laatste een ander stukje is met een fijnere structuur. De bavette van een melkkoe is ‘mager werkvlees’ dat veel beweging heeft gehad, met een grove, lange draad, maar met een echte ‘bite’ en veel eigen smaak.

Wat kost een kilo bavette?

Prijs Bavette – De prijs van een bavette verschilt natuurlijk per (online) winkel. Onze bavette komt van het simentaller ras en daarvoor rekenen we per kilo € 26,60. Een hele Bavette weegt gemiddeld 1500 gram (1,5 kilo) en kost bij ons € 39,89. Je kunt er ook voor kiezen om een halve bavette (750 gram) te bestellen.

Is bavette taai?

Bereidingswijze bavette / Bavette bereiden Bij vleesrassen zoals de Limousin en de Blonde d’Aquitaine raden wij aan de bavette kort te bakken om vervolgens het vlees op de draad dun snijden. De bavette is te vergelijken met biefstuk, maar dan met een stevige byte.

Enmerkend voor de bavette van de Limousin is dat je deze zowel kunt je stoven als kort bakken. Let er wel echt op dat je dit stukje vlees maar kort bakt, vanwege haar stevige structuur wordt de bavette al snel taai. Heb je de bavette toch te lang gebakken? Geen zorgen, dan kun je het nog altijd stoven.

Over het algemeen raden wij aan om de bavette vooral maar kort te bakken, in dit geval kun je kiezen voor: bijna rauw, rosé en medium. De mogelijkheid bestaat ook om bavette op de barbecue te bereiden. Volg onderstaande stappen voor onze bavette bereidingswijze.

 • Bavette in de pan bereiden Stap 1 Laat de bavette minstens een half uur op kamertemperatuur komen voor je het vlees gaat bakken Stap 2 Doe de (room)boter of olie in de pan en zet het vuur hoog Stap 3 Zodra de (room)boter gaat schuimen of de olie heet genoeg is, doe je de bavette in de pan.
 • Is het vlees lekker bruin aan een kant, draai hem dan om.

Ideaal is het om dit met een vleestang te doen, zodat de vleessappen (de smaakmakers) blijven behouden Stap 4 Draai de warmtebron terug naar laag en bak het vlees nog zo’n 2 tot 3 minuten aan elke kant Stap 5 Neem vervolgens de bavette uit de pan en leg het vlees op een verward bord.

Hoe mals is bavette?

De Bavette is een overheerlijke en malse delicatesse. Dit magere rundvlees uit de flank van de koe is een van de meest gewilde keuzes onder de liefhebbers. Dit komt door de geweldige eigenschappen. Het vlees is namelijk super mals en vol van smaak.

Is bavette gezond?

Werkvlees, maar erg lekker! – De vang waaruit de bavette wordt gesneden is een stuk werkvlees van het dier. De structuur is vrij grof en het vlees is eigenlijk wat hard en stug, maar dit betekent niet dat de bavette geen lekker vlees is, integendeel, het is namelijk is een heerlijk stukje biefstuk, met een lekkere bite! Let er wel op met het snijden dat je tegendraads snijdt.

Kun je bavette rauw eten?

Pure bereidingen met rauw rundvlees Schaarste maakt begeerlijk. Die wet is zo oud als de wereld. Producten die we niet zo vaak eten zijn dan ook extra aantrekkelijk en feestelijk. Mooie voorbeelden zijn carpaccio en steak tartaar. Zelden proef je de smaak van rundvlees zo puur en intens als wanneer je het rauw eet.

Met de feestmaand december in aantocht neemt de aandacht voor rauwe vleesbereidingen toe. Klassiekers als carpaccio en steak tartaar zijn onverminderd populair. De Ierse levensmiddelenorganisatie Bord Bia speelde hier op in met de organisatie van het culinaire persevent Rundvlees, we lusten het wel rauw! In kookstudio Heat in Amsterdam lieten top-koks Jeroen Granneman (Parkheuvel, Rotterdam), Wilco Berends (De Nederlanden, Vreeland), Michel van der Kroft (‘t Nonnetje, Harderwijk) en Gerrit Greveling de aanwezige journalisten genieten van creatieve bereidingen van de genoemde klassiekers en vleesspecialist Gertjan Kiers van Fontijn Vlees gaf een leerzame workshop over het werken met rauw vlees.

Authentieke rundvleesbeleving “In principe kan elk deel van het rund rauw gegeten worden”, zei Kiers. “De zachte snitten met een fijne structuur zijn het meest populair, want die zijn van nature zeer mals. Denk aan ossenhaas en in mindere mate biefstuk en rosbief.

See also:  Wanneer Mag Een Baby Vlees?

Maar ook een bavette is zeer geschikt voor rauwe consumptie. Het heeft een wat grovere draad, maar tegelijk meer bite, daar houd ik persoonlijk van. Je kunt er bijvoorbeeld erg mooie ossenworst of steak tartaar van maken.” Kiers is bijzonder gecharmeerd van Iers rundvlees. “Het is gegarandeerd van hoge kwaliteit, wat natuurlijk erg belangrijk is als je met rauw vlees werkt.

Door de kwaliteitswaarborgsystemen die de Ieren hanteren, zoals BQAS, weet je zeker dat je een goed stuk vlees koopt. Van Ierse runderen weet je bovendien dat ze een goed leven hebben gehad.” Chef-kok Jeroen Granneman van restaurant Parkheuvel (2 Michelinsterren) bereidde steak tartaar van runderlende.

 1. Hij deelt het enthousiasme van Gertjan Kiers: “De echte rundvleessmaak krijg je als runderen, zoals in Ierland, lekker buiten leven en zo hun natuurlijke kostje bij elkaar scharrelen.
 2. De combinatie van een menu van gras en veel beweging zorgt voor de authentieke rundvleesbeleving.” Aandachtspunten voor de thuiskok Kwaliteit is dus van groot belang, óók voor wie thuis aan de slag wil met rauw vlees.

Daarnaast is versheid vanzelfsprekend een aandachtspunt. Behalve aan de THT-sticker op het etiket is dit te controleren aan de kleur en geur. Ruikt het vlees muf, dan is rauwe consumptie geen goed idee – vers rundvlees heeft een vitale, wat zoete en ijzerachtige geur.

 1. De kleur moet levendig rood zijn, krijgt het vlees een wat groene of bruine zweem, dan is het gedaan met de versheid.
 2. Is het een groot stuk vlees, kan het zo zijn dat de kern nog fris rood en geschikt voor consumptie is.
 3. Is het vlees daarentegen al voorgesneden of gemalen, dan is het risico op bederf het grootst en moeten bovenstaande criteria goed worden gecheckt.

Wie werkt met rauw vlees moet altijd bedenken: zo snel mogelijk na aankoop verwerken en (rauw) opdienen! Iers rundvlees, groot op de Nederlandse markt In haar welkomstwoord vertelde Margaret McCarthy, manager van Bord Bia Amsterdam, over de vooraanstaande plaats die Ierland als producent van hoogkwalitatief rundvlees in Nederland inneemt.

 • Ierland is goed voor elf procent van het rundvleesaanbod op de Nederlandse markt en Iers rundvlees ligt bij twaalf supermarktketens in de schappen”, zei ze.
 • In de Ierse rundvleesproductie spelen dierenwelzijn en duurzaamheid sleutelrollen.
 • Beide zijn er al eeuwen vanzelfsprekend, dierenwelzijn en duurzaamheid zitten diep geworteld in de Ierse cultuur.” Als grootste rundvleesproducent land van het noordelijk halfrond ziet Bord Bia het als haar taak om de beschikbare kennis met de consument te delen, vertelde Margaret McCarthy.

Ze verwees hierbij naar het receptenmagazine Mooi & Mals, dat onlangs door Bord Bia in een oplage van 500.000 op de Nederlandse markt is gebracht en waarin recepten hand in hand gaan met achtergrondartikelen over bijvoorbeeld de Ierse rundvleesproductie.

Hoe heette bavette vroeger?

Rundvlees – Wat is vlees Vlees moet goed zijn, dat is onze belofte aan onze klanten. Daarom vertellen we ook graag over vlees en willen we graag dat je leert wanneer vlees goed is en wanneer het niet zo goed is. We kennen verschillende rassen van rund, varken, kip, maar je hebt nog veel meer factoren die belangrijk zijn.

De voeding bijvoorbeeld maakt een groot verschil en de wijze waarop een dier wordt gehouden ook. Zo heb je grasgevoede runderen maar ook graangevoed of ‘grain- fed’. Verschillende rassen kunnen een heel verschillende genetische aanleg hebben voor zogenaamde ‘marmering’. Marmering wordt ook wel ‘marbling’ genoemd en het gaat dan om de fijn verdeelde streepje vet door het spiervlees heen.

Dit wordt ‘intramusculair vet’ genoemd. De marmering zorgt voor smaak omdat de smaakelementen in vlees bijna uitsluitend in het vet zijn opgesloten. Doordat het gemarmerde vet door het spiervlees heen smelt, worden de smaken ook verdeeld en heb je veel meer smaak dan bij een volledig mager stuk vlees. Welk ras De steak op de foto is een Wagyu rib-eye steak. Wagyu kent van nature een goede marmering, net als de Black Angus, Hereford en Chianina. In iets mindere mate vind je een mooie marmering terug in rassen als Blonde d’aquitaine, Charolais, Simmentaler en Oudhollandse rassen als Lakenvelder en Blaarkop. Vlees wordt gesneden per spier zeg maar. Het vlees dat we eten is spiervlees. Die kun je opdelen op verschillende manieren en dat heeft ook te maken met verschillende bereidingen en verschillende culturen. Als je in Engeland een ‘roast’ ziet, is die nog steeds afkomstig van de koe maar dan anders gesneden. Wij kennen vooral de biefstuk, ossenhaastournedos, rosbief, entrecôte en rib-eye. Verder zien we nog stoofvlees als riblap en sucade en daarnaast runderreepjes en gehakt. Veel van de stukken die bij ons door het gehakt gaan worden in andere landen juist als steak beschouwd of als specialiteit voor de barbecue. De Brazilianen en Portugezen hebben een voorkeur voor een braadstukje dat bij ons “staartstuk” wordt genoemd. Die bevat een laagje vet en daar houden de Nederlandse klanten niet van. Dus snijdt de slager er een rosbiefje van of biefstuk. Een slager mag zelf weten van welk stuk hij biefstuk snijdt. Als je in Frankrijk bij de slager staat kijk je je ogen uit. Allemaal stukken die we hier in Nederland niet kennen. Toch zijn ze gesneden van het rund, aleen anders gesneden en anders bereid. Een mooi voorbeeld daarvan is de Bavette. Een bavette wordt gesneden van de vang (flank).

Het vlees van de vang heeft een hele grove draad en is daarom lange tijd bij ons niet populair geweest. De Fransen vinden de bavette wel heerlijk, om gewoon te grillen. Weet je wat nou het leuke is? Vroeger werd deze ‘bavette de flanchet’ ook bij ons verkocht en heette die ‘vinkenlap’. De Amerikanen hebben hem ook ontdekt en noemen dit stuk ‘flank steak’.

Mag rood gegeten worden, gewoon op de grill bereiden. Bavette de flanchet In Frankrijk beschouwen ze de spier achter de long als echte delicatesse. Bij ons heet het stuk longhaas, de Fransen zeggen ‘Onglet”. Longhaas is zeer diep van smaak, met wat ijzertonen en aardse smaken. De één is er dol op, de ander vindt hem wat te sterk van smaak. Mals is ie zeker, zolang je het vlees maar dwars op de ‘draad’ (zichtbare spiervezel) snijdt. Longhaas Vlees met bot Vlees met bot maakt alles lekkerder. “The closer to the bone, the sweeter the meat” zegt het Amerikaanse gezegde. We kennen natuurkijk de t-bone steak met aan de ene kant de entrecôte en aan de andere kant de ossenhaas. Maar je hebt meer. De rib-eye en de lende (entrecôte) kun je ook snijden aan de rib.

Dan heb je een grote steak of een klein braadstukje met bot. Het heet dan Côte de boeuf voor de rib eye en Côte a l’os voor de entrecôte. Spareribs heb je niet echt van het rund maar wel flat ribs of jacobsladder. Dat is een bijna vierkant stuk met bot en een mooi laagje vlees van de onderrib. Ideaal om langzaam door-en-door te garen op de barbecue.

Supermals! Tomahawk steak Beef ribs, jacobsladder Dry aging Om rundvlees nog meer smaak te geven kun je het ‘afhangen’. zoals je dat met wild doet. Het afhangen van rundvlees gebeurt in een rijpingskast of een rijpingskamer. Het geheim is dat de temperatuur en de luchtvochtigheid precies kloppen, anders zou je schimmelvorming krijgen.

Vlees wordt in grote stukken, bijvoorbeeld hele lendes met been, afgehangen voor een week of drie. Met het ‘agen’ verliest het vlees veel vocht en onder invloed van enzymen worden eiwitten afgebroken. Het vlees wordt malser en ontwikkelt extra smaken. het vlees wordt ook donkerder met aan de buitenkant zelfs een zwart laagje.

Schrik daar niet van, dat hoort erbij. De foto van de Tomahawk betreft een ‘dry aged’ stuk van drie weken rijping.

Wat is malser bavette of Picanha?

Wat is malser bavette of Picanha? – Een Bavette is minder mals dan een Picanha. Een bavette heeft een intense biefstuksmaak, maar kan soms moeilijk te kauwen zijn door zijn dikte en de nerf waartegen hij gesneden is. : Wat Is Vlees Vlinderen? – HOME | Lots & More

Welke bavette is het beste?

Meer Bavette gerelateerde vragen – Het bereiden van de bavette op de barbecue is eenvoudig, maar kan een leuke en smakelijke ervaring zijn. Vet eerst uw handen in met plantaardige olie voordat u ze over beide kanten van uw vlees veegt, om er zeker van te zijn dat er geen stukjes zijn die later kunnen blijven plakken als u het gaat bakken.

 • Bestrooi elke kant met wat kruiden, verhit dan een indirecte grill op 120°C gedurende twee minuten per pond rundvlees, tot de kern 50ºF (12¼°C) is.
 • Grill snel boven hete kolen nadat u de ene kant even heeft laten sissen, om die perfecte knapperige randen te krijgen waar we allemaal zo van houden! Een bavette is een soort biefstuk die het lekkerst smaakt als hij gegrild wordt.

De manier om dit rundvlees te grillen varieert naargelang de dikte, maar gewoonlijk wordt het 3 minuten per kant op hoog vuur gebakken, met wat olijfolie en zout erdoor gemengd, voordat het gegrild wordt. U kunt een Bavette het beste afgedekt in de koelkast bewaren, maar het verdient de voorkeur om hem meteen klaar te maken of vanaf twee dagen te bewaren.

 1. Het vlees kan natuurlijk ook ingevroren worden en blijft dan negen maanden goed als het gevriesdroogd wordt.
 2. Een Bavette Rollade op de BBQ is een populair gerecht in veel restaurants.
 3. Nadat hij door en door gaar is, zult u de gaarheid willen testen met een instant-thermometer, zodat u uw barbecue kunt afsluiten (en al die heerlijke sappen kunt bewaren).
See also:  Wat Voor Brood Baby 6 Maanden?

Ongeveer 45 minuten in totaal is voldoende. Snijd een bavette met een scherp mes tegen de nerf van het vlees in. Snijd er dan dunne plakjes van. De flanksteak wordt meestal van verder op de koe afgesneden, waardoor de spieren langer zijn en er meer bindweefsel is dan bij andere stukken, zoals rok- of hangersteaks die u in uw kruidenierswinkel vindt; dat betekent dat deze spieren met lange nerven tijdens het koken moeilijk te doorkauwen zijn zonder eerst veel gemakkelijker af te breken door ze op een hoog vuur te grillen om ze snel dicht te schroeien, voordat u ze in hartige sauzen doopt, zoals chimichurri of sabayonsaus gemaakt van eieren en room (in Frankrijk), die een anders moeilijk door te slikken hap zal helpen malser te maken.

 • Het rijpingsproces van vlees duurt ongeveer twee weken tot een maand, hoewel de benodigde tijd kan variëren naargelang het gewicht en het stuk vlees.
 • Wanneer vlees gerijpt is, zal er een hoge activiteit zijn in de enzymen en eiwitten, die het bindweefsel zullen afbreken, waardoor het malser wordt en beter smaakt.

Bavette is geen draderig vlees. Het wordt meestal kort gebakken zoals biefstuk, maar als je het lang genoeg stooft wordt het rundvlees zo zacht dat het met een vork uit elkaar getrokken kan worden. Een bavette is niet taai. Sterker nog, de structuur van een bavette heeft hard moeten werken en kan wat grover zijn omdat het des te meer smaak geeft als je er net iets langer op kauwt dan bij ander vlees nodig zou zijn.

 • Bavette is gemaakt van(ook bekend als flank, of gans) een mooi stuk vlees gesneden van het dikste deel aan de onderzijde.
 • Het beste rundvlees om voor dit gerecht te gebruiken is rundvlees met een zware marmering, waardoor je die rijke en malse textuur krijgt.
 • De beste Bavette komt van de achterkant van de buik van een koe.

Dit deel staat erom bekend grover en intenser van smaak te zijn, omdat het hard heeft moeten werken, wat dit deel des te lekkerder maakt! Gewoonlijk heeft hij geen zout of peper nodig als hij bereid wordt zoals een biefstuk; in plaats daarvan doet u er gewoon wat boter of knoflook in voor het bakken.nHet lijkt misschien tegenstrijdig dat bavette – wat lendestuk betekent – van zo’n weinig veelbelovende plaats als de koe komt, maar u kunt er zeker van zijn dat u versteld zult staan van hoe lekker ze zijn.

Is bavette hetzelfde als rosbief?

Rosbief is een groot stuk rundvlees, afkomsting van een mager spierdeel van het rund, bijvoorbeeld de dunne of dikke lende, het staartstuk, de bovenbil, de platte bil, het bloemstuk of de muis. Hier geven we je een bereiding van rosbief van bavette (een deel van de flank).

Is flank steak hetzelfde als bavette?

Wat is een bavette of flank steak? – Bavette is een andere benaming voor de flank steak, Er zijn verschillende bavettes, deze heet bavette de flanchet. In Frankrijk en in België is de bavette al heel lang een delicatesse, bij ons is de bavette nog vrij onbekend.

Wat is het meest malse vlees?

Wat is steak eigenlijk? – Van het woord beefsteak komt het woord biefstuk. Een steak of stuk van een rund dus. Biefstuk is de algemene benaming voor malse stukken vlees welke afkomstig zijn van verschillende delen van een rund. Elk deel heeft zijn eigen mate van malsheid, smaak en prijs.

 • Hoe mals het vlees is, wordt bepaald door de hoeveelheid bindweefsel.
 • Minder bindweefsel betekent malser vlees.
 • Dit bevindt zich vooral in de bil en de rug van het rund.
 • Er zijn heel veel verschillende rassen met allemaal hun eigen bijzondere smaak.
 • De kwaliteit en prijs worden niet alleen bepaald uit welk deel van het rund de biefstuk gesneden wordt.

Het ras, de mestwijze, de voeding, de leeftijd en kwaliteit van leven van het rund zijn ook medebepalend. Het wordt wel een heel lang artikel als we alle delen van het rund nader gaan beschrijven, daarom hierbij een greep uit de meest voorkomende stukken beef die grotendeels in ons assortiment terug te vinden zijn en uitermate goed te bereiden zijn op de grill, de BBQ of in de pan.

In bovenstaande afbeelding kun je terugvinden waar het betreffende stuk vlees zich bevindt. Ossenhaas De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.

Delen van de ossenhaas zijn: chateaubriand (het begin van het stuk), de tournedos (de stukken uit het middelste deel) en de ossenstaartpuntjes (de laatste stukjes van de punt). Ossenhaas heeft geen zenen en is daarom geschikt om er mooie ronde biefstukken van te snijden.

In Nederland is de ossenhaas favoriet. Dit vanwege de malsheid en omdat het vlees mager is. In andere landen is de ossenhaas minder geliefd omdat de ossenhaas weinig marmering heeft. Marmering van vlees wil zeggen dat er in het spiervlees sprake is van dooradering van streepjes vet. Vet is een belangrijke drager van smaak.

Weinig marmering betekent weinig smaak. Dat het vlees toch tot de favorieten behoort, heeft dus vooral te maken met de malsheid niet met de smaak. Entrecote Entrecote (striploin) komt uit de dunne lende van het rund. Een lange eenvormige spier met een randje vet en een beetje vetmarmering.

Dat randje vet is belangrijk omdat het meer smaak geeft met het bakken. Na het bakken kun je overwegen om het eraf te halen. Het is mals vlees, wel iets steviger dan de ossenhaas maar meer smaak door de vetdooradering. T-Bone steak De T-bone steak is afkomstig van de dunne lende én de ossenhaas, waarbij het bot is mee gesneden.

De steak kenmerkt zich door het T-vormige bot waaraan het zijn naam te danken heeft. Tomahawk De Tomahawk is een “Côte de boeuf” met het bot er nog aan. De Tomahawk wordt gesneden uit de dikke en fijne rib in het ribstuk van een rund. Ribeye De ribeye steak zit aan de voorkant van de rug en zit vast aan de lende.

 1. Het vlees is zachter dan dat van de lende, omdat de voorkant van het rund minder gespierd is en daardoor malser.
 2. Enmerkend voor de ribeye is een vetader die door het vlees loopt.
 3. Met een klein beetje fantasie lijkt het op een oog.
 4. Vandaar de naam ribeye.
 5. Côte de boeuf De côte de boeuf is een ribeye met het been er nog aan.

Het vlees heeft een fijne draad, is zeer mals en bevat slechts een dun laagje vet. Kogelbiefstuk Kogelbiefstuk wordt gesneden van de kogel van de bovenbil van het rund of van de kogel van het spierstuk. Dit vlees wordt zo genoemd omdat het bij het kogelgewricht zit.

Door de mindere spieren is de kogelbiefstuk malser dan de “gewone” oftewel Hollandse biefstuk. (Hollandse) biefstuk De Hollandse of gewone biefstuk wordt gesneden van de dikke delen van de bovenbil. Deze steak is vetloos, mals en sappig. Vaak is deze biefstuk aan de bovenkant met een ruitpatroon ingekerfd als versiering.

Vergeten biefstuk Dat zijn stukken beef die vroeger veel gebruikt werden voor gehakt of filet americain, maar steeds vaker als één stuk bij de slager worden aangeboden. Zoals bijvoorbeeld bavette, longhaas en diamanthaas. – Bavette Bavette (flank steak of ook wel halvemaan vlees) is bezig met een opmars.

Dit “vergeten” stuk vlees komt uit de zogenaamde vang (stuk werkvlees aan de onderkant van de koe) en wordt daarom ook wel vanglap genoemd. De bavette is “mager werkvlees” dat veel beweging heeft gehad. Daarom heeft het een wat grovere structuur, hierdoor een echte bite maar veel meer smaak. – Longhaas Ook de longhaas (onglet) wordt steeds bekender.

Dit stuk vlees is een plat, langwerpig stuk dat wordt uitgesneden ter hoogte van heet ribstuk achter de schouder. Het heeft de naam longhaas omdat het vlakbij de longen ligt. Longhaas lijkt een beetje op ossenhaas, maar is meer gemarmerd en heeft daarom veel meer smaak.

Welke koe geeft het lekkerste vlees?

De haas – Bij elke koe is de haas – ook wel de ossenhaas – het meest malse en meest geprezen onderdeel. Dit is omdat de haas een spier is die de koe niet gebruikt. Het vlees heeft daardoor vrijwel geen zogenaamd bindweefsel en een heel fijne structuur wat het zeer mals maakt. De haas zit aan de binnenkant van de ribbenkast en is aan de nieren bevestigd. Het is bij een mens te vergelijken met een spier die vanaf de nieren voorlangs de ruggengraat loopt. De haas is omgeven door een heel dun laagje vet. Een zilverwit velletje dat grotendeels met de handen te verwijderen is. De haas bestaat uit 3 delen: 1 – Een plat uiteinde dat vaak in stukjes gesneden wordt. Het is net wat minder mals en daarom niet zo geschikt als hele stukken biefstuk.2 – Een kop of groot hoofd, een dik deel waar een lekkere chateaubriand van bereid kan worden.3 – Het middeldeel, dat overblijft, is het meest malse stuk vlees. Hier worden de haasbiefstukken en carpaccio van gesneden Er is ook nog een stuk vlees dat de zogenaamde ‘jodenhaas’ genoemd wordt. Dit is een stuk vlees dat zich tussen de schouders aan de voorkant van de koe bevindt. Dit stukje vlees van slechts 300 gram is het meest malse stukje vlees uit de schouders. Het heeft zijn naam gekregen doordat orthodoxe joden door hun spijswetten geen rundvlees van een achterbout mogen eten. Vlees van de voorkant van een koe mag wel. De naam haas komt voort uit een verbastering uit het Duitse woord Harst (wat lijkt op haas), en heeft dus niets met een in het wild lopende langoor te maken. Kijk ook eens hier > voor een filmpje over de ossenhaas

See also:  Diamanthaas Wat Is Dat Voor Vlees?

Wat is de zachtste biefstuk?

Biefstuk met rodekoolrisotto en hazelnoten – Hoofdgerecht Rund Vlees 4 personen 20-40 minuten Bakken Nederlands Biefstuk van de haas staat ook bekend als ossenhaas of haasbiefstuk. Het is het meest delicate stuk rundvlees. Het is sappig, mals en mager en heeft een volle, pure vleessmaak.

Châteaubriand wordt uit de kop van een ontvliesde ossenhaas gesneden. Het vlees is geplet tot ± 3 cm dikte. In restaurants wordt châteaubriand altijd geserveerd voor twee personen. Tournedos komt uit het middenstuk en het (dunnere) uiteinde van de ossenhaas. Het is een eenpersoons stuk vlees van ± 150 gram. De Keurslager kan hem snijden als torentje of als platter stuk. Ossenhaaspuntjes komen uit de laatste stukjes van de staart van de ossenhaas. Daarmee wordt de gehele ossenhaas benut. De Keurslager snijdt ze alvast in kleinere stukjes en verkoopt ze als ossenhaaspuntjes of biefstukpuntjes.

Wil je lekker snel aan tafel? Kies dan voor een Duitse biefstuk. Dit is gemalen biefstuk dat de Keurslager al voor je op smaak heeft gebracht. Over het algemeen gebruikt hij bieslook en fijn gesneden ui. En wat ei voor de binding. Je bakt een Duitse biefstuk net als een ‘gewone’ biefstuk: na ongeveer 5 minuten bakken is het vlees nog mooi rood van binnen. Deze ‘wilde’ biefstuk komt niet van een rund, maar van een hert. Hertenbiefstuk heeft een fijne structuur, een donkerrode kleur en een meer uitgesproken smaak dan gewone biefstuk. Vergeleken met andere wildsoorten heeft hertenvlees een milde smaak. En het is licht verteerbaar.

De meeste delen van het hert kun je rosé eten. Rood zelfs! Dat gaat zeker op voor hertenbiefstuk. Door de fijne structuur hoef je hertenbiefstuk maar even om en om te bakken. Een klassieke begeleider is cranberrysaus. Deze website plaatst functionele en analytische cookies. Daarmee maken wij onze website gebruiksvriendelijker.

Je blijft anoniem, omdat in deze cookies geen persoonsgegevens worden opgeslagen. Voor meer informatie verwijzen wij je naar onze privacy- en cookiepolicy. Meer informatie Akkoord

Wat is de meest malse biefstuk?

Biefstuk met rodekoolrisotto en hazelnoten – Hoofdgerecht Rund Vlees 4 personen 20-40 minuten Bakken Nederlands Biefstuk van de haas staat ook bekend als ossenhaas of haasbiefstuk. Het is het meest delicate stuk rundvlees. Het is sappig, mals en mager en heeft een volle, pure vleessmaak.

Châteaubriand wordt uit de kop van een ontvliesde ossenhaas gesneden. Het vlees is geplet tot ± 3 cm dikte. In restaurants wordt châteaubriand altijd geserveerd voor twee personen. Tournedos komt uit het middenstuk en het (dunnere) uiteinde van de ossenhaas. Het is een eenpersoons stuk vlees van ± 150 gram. De Keurslager kan hem snijden als torentje of als platter stuk. Ossenhaaspuntjes komen uit de laatste stukjes van de staart van de ossenhaas. Daarmee wordt de gehele ossenhaas benut. De Keurslager snijdt ze alvast in kleinere stukjes en verkoopt ze als ossenhaaspuntjes of biefstukpuntjes.

Wil je lekker snel aan tafel? Kies dan voor een Duitse biefstuk. Dit is gemalen biefstuk dat de Keurslager al voor je op smaak heeft gebracht. Over het algemeen gebruikt hij bieslook en fijn gesneden ui. En wat ei voor de binding. Je bakt een Duitse biefstuk net als een ‘gewone’ biefstuk: na ongeveer 5 minuten bakken is het vlees nog mooi rood van binnen. Deze ‘wilde’ biefstuk komt niet van een rund, maar van een hert. Hertenbiefstuk heeft een fijne structuur, een donkerrode kleur en een meer uitgesproken smaak dan gewone biefstuk. Vergeleken met andere wildsoorten heeft hertenvlees een milde smaak. En het is licht verteerbaar.

 • De meeste delen van het hert kun je rosé eten.
 • Rood zelfs! Dat gaat zeker op voor hertenbiefstuk.
 • Door de fijne structuur hoef je hertenbiefstuk maar even om en om te bakken.
 • Een klassieke begeleider is cranberrysaus.
 • Deze website plaatst functionele en analytische cookies.
 • Daarmee maken wij onze website gebruiksvriendelijker.

Je blijft anoniem, omdat in deze cookies geen persoonsgegevens worden opgeslagen. Voor meer informatie verwijzen wij je naar onze privacy- en cookiepolicy. Meer informatie Akkoord

Hoe mals is bavette?

De Bavette is een overheerlijke en malse delicatesse. Dit magere rundvlees uit de flank van de koe is een van de meest gewilde keuzes onder de liefhebbers. Dit komt door de geweldige eigenschappen. Het vlees is namelijk super mals en vol van smaak.

Hoe heette bavette vroeger?

Rundvlees – Wat is vlees Vlees moet goed zijn, dat is onze belofte aan onze klanten. Daarom vertellen we ook graag over vlees en willen we graag dat je leert wanneer vlees goed is en wanneer het niet zo goed is. We kennen verschillende rassen van rund, varken, kip, maar je hebt nog veel meer factoren die belangrijk zijn.

De voeding bijvoorbeeld maakt een groot verschil en de wijze waarop een dier wordt gehouden ook. Zo heb je grasgevoede runderen maar ook graangevoed of ‘grain- fed’. Verschillende rassen kunnen een heel verschillende genetische aanleg hebben voor zogenaamde ‘marmering’. Marmering wordt ook wel ‘marbling’ genoemd en het gaat dan om de fijn verdeelde streepje vet door het spiervlees heen.

Dit wordt ‘intramusculair vet’ genoemd. De marmering zorgt voor smaak omdat de smaakelementen in vlees bijna uitsluitend in het vet zijn opgesloten. Doordat het gemarmerde vet door het spiervlees heen smelt, worden de smaken ook verdeeld en heb je veel meer smaak dan bij een volledig mager stuk vlees. Welk ras De steak op de foto is een Wagyu rib-eye steak. Wagyu kent van nature een goede marmering, net als de Black Angus, Hereford en Chianina. In iets mindere mate vind je een mooie marmering terug in rassen als Blonde d’aquitaine, Charolais, Simmentaler en Oudhollandse rassen als Lakenvelder en Blaarkop. Vlees wordt gesneden per spier zeg maar. Het vlees dat we eten is spiervlees. Die kun je opdelen op verschillende manieren en dat heeft ook te maken met verschillende bereidingen en verschillende culturen. Als je in Engeland een ‘roast’ ziet, is die nog steeds afkomstig van de koe maar dan anders gesneden. Wij kennen vooral de biefstuk, ossenhaastournedos, rosbief, entrecôte en rib-eye. Verder zien we nog stoofvlees als riblap en sucade en daarnaast runderreepjes en gehakt. Veel van de stukken die bij ons door het gehakt gaan worden in andere landen juist als steak beschouwd of als specialiteit voor de barbecue. De Brazilianen en Portugezen hebben een voorkeur voor een braadstukje dat bij ons “staartstuk” wordt genoemd. Die bevat een laagje vet en daar houden de Nederlandse klanten niet van. Dus snijdt de slager er een rosbiefje van of biefstuk. Een slager mag zelf weten van welk stuk hij biefstuk snijdt. Als je in Frankrijk bij de slager staat kijk je je ogen uit. Allemaal stukken die we hier in Nederland niet kennen. Toch zijn ze gesneden van het rund, aleen anders gesneden en anders bereid. Een mooi voorbeeld daarvan is de Bavette. Een bavette wordt gesneden van de vang (flank).

Het vlees van de vang heeft een hele grove draad en is daarom lange tijd bij ons niet populair geweest. De Fransen vinden de bavette wel heerlijk, om gewoon te grillen. Weet je wat nou het leuke is? Vroeger werd deze ‘bavette de flanchet’ ook bij ons verkocht en heette die ‘vinkenlap’. De Amerikanen hebben hem ook ontdekt en noemen dit stuk ‘flank steak’.

Mag rood gegeten worden, gewoon op de grill bereiden. Bavette de flanchet In Frankrijk beschouwen ze de spier achter de long als echte delicatesse. Bij ons heet het stuk longhaas, de Fransen zeggen ‘Onglet”. Longhaas is zeer diep van smaak, met wat ijzertonen en aardse smaken. De één is er dol op, de ander vindt hem wat te sterk van smaak. Mals is ie zeker, zolang je het vlees maar dwars op de ‘draad’ (zichtbare spiervezel) snijdt. Longhaas Vlees met bot Vlees met bot maakt alles lekkerder. “The closer to the bone, the sweeter the meat” zegt het Amerikaanse gezegde. We kennen natuurkijk de t-bone steak met aan de ene kant de entrecôte en aan de andere kant de ossenhaas. Maar je hebt meer. De rib-eye en de lende (entrecôte) kun je ook snijden aan de rib.

Dan heb je een grote steak of een klein braadstukje met bot. Het heet dan Côte de boeuf voor de rib eye en Côte a l’os voor de entrecôte. Spareribs heb je niet echt van het rund maar wel flat ribs of jacobsladder. Dat is een bijna vierkant stuk met bot en een mooi laagje vlees van de onderrib. Ideaal om langzaam door-en-door te garen op de barbecue.

Supermals! Tomahawk steak Beef ribs, jacobsladder Dry aging Om rundvlees nog meer smaak te geven kun je het ‘afhangen’. zoals je dat met wild doet. Het afhangen van rundvlees gebeurt in een rijpingskast of een rijpingskamer. Het geheim is dat de temperatuur en de luchtvochtigheid precies kloppen, anders zou je schimmelvorming krijgen.

Vlees wordt in grote stukken, bijvoorbeeld hele lendes met been, afgehangen voor een week of drie. Met het ‘agen’ verliest het vlees veel vocht en onder invloed van enzymen worden eiwitten afgebroken. Het vlees wordt malser en ontwikkelt extra smaken. het vlees wordt ook donkerder met aan de buitenkant zelfs een zwart laagje.

Schrik daar niet van, dat hoort erbij. De foto van de Tomahawk betreft een ‘dry aged’ stuk van drie weken rijping.