HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wat Betekent Biologisch Vlees?

Wat Betekent Biologisch Vlees
Vlees: op welke keurmerken moet je letten? Wakker Dier Op welke keurmerken moet je letten? Biologisch vlees of scharrelvlees? Beter Leven keurmerk of EKO-keurmerk? Er zijn veel keurmerken in omloop. Waarop moet je letten als je onnodig lijden van kippen, varkens en koeien wilt voorkomen? Hieronder staan de meest bekende dierenwelzijnskeurmerken voor vlees. In alle supermarkten kun je het Beter Leven keurmerk vinden op vlees of op producten waarin vlees is verwerkt. De beste garantie op een goede behandeling van de dieren geeft het Beter Leven keurmerk met drie sterren: de dieren hebben veel ruimte, er is stro, ze kunnen naar buiten en pijnlijke ingrepen zijn verboden.

 1. Hieraan worden concessies gedaan bij het twee sterren Beter Leven keurmerk.
 2. Bij het Beter Leven keurmerk met één ster zijn de dieren beter af dan in de reguliere vee-industrie, maar blijft er nog veel te wensen over.
 3. Wil je precies weten wat één, twee of drie sterren betekenen voor het leven van een kip, varken of rund? Kijk dan op de van de Dierenbescherming.

Het verschil tussen gewoon vlees en biologisch vlees is groot. Scharrelvlees zit daar tussenin. De dieren krijgen meer ruimte, stro en vaak mogen ze naar buiten. Wettelijk is niet altijd vastgelegd wat ‘scharrel’ betekent als we over scharrelvlees spreken. Een van de belangrijkste keurmerken voor slagerijen is het scharrelkeurmerk van, Voor kippen, varkens en runderen hanteert PROduCERT verschillende logo’s. Biologisch vlees kan je altijd herkennen aan het logo met het ‘groene blaadje’; het Europese keurmerk dat streng wordt gecontroleerd. Ook draagt biologische vlees bijna altijd drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Biologisch vlees wordt geproduceerd met respect voor natuur, milieu en de dieren. Aanvullend bij biologisch vlees is het : dan heeft de boer extra zijn best gedaan om rekening te houden met het milieu bij het produceren van het vlees. Denk daarbij aan het gebruik van zonne-energie. Vlees met het vind je vooral in natuurwinkels. Dit vlees komt van kleinschalige, biologisch-dynamische boerderijen, waar de dieren nog natuurlijker worden gehouden dan op biologische boerderijen. Sommige verpakkingen zijn misleidend. Dus voor je het weet heb je vlees in je kar dat diervriendelijker lijkt dan het in werkelijkheid is.

Is biologisch eigenlijk wel gezonder?

In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten. Zowel reguliere als biologische producten zijn veilig in gebruik.

Hoe wordt biologisch vlees geslacht?

Hoe wordt biologisch vlees geslacht? • Vlees.nl In Nederland wordt er door de gehele vleesbranche gebruik gemaakt van meest diervriendelijke slachtmethode. Er zijn daarom geen aanvullende eisen voor het slachtproces van biologisch(dynamisch) gehouden dieren of dieren afkomstig uit het sterrensysteem van Beter Leven.

 • Bij het slachten wordt een dier buiten bewustzijn gebracht (verdoofd).
 • Direct aansluitend wordt een snee aangebracht in de halsslagader.
 • Het bloed verlaat het lichaam, wat direct leidt tot een pijnloze dood.
 • Bij wordt dezelfde methode gehanteerd.
 • Ijk verder op vlees.nl via link, om meer te weten te komen over het slachten van dieren.

: Hoe wordt biologisch vlees geslacht? • Vlees.nl

Is biologisch vlees ook scharrelvlees?

Aandacht voor milieu en dier – Net zoals bij biologisch, geldt ook voor scharrelvlees dat het welzijn van de dieren voorop staat en dat de dieren een fijn leven kunnen leiden. Denk bijvoorbeeld aan voldoende leefruimte zowel binnen als buiten. Dit zorgt ervoor dat de spieren goed ontwikkeld en gebruikt worden wat weer resulteert in steviger vlees.

Het verschil zit hem vaak in het voer. Biologisch vee krijgt uitsluitend biologisch voer. Hierdoor gaan de voerkosten omhoog, waardoor biologisch vlees doorgaans duurder is dan scharrelvlees. Al onze leveranciers van scharrelvlees werken op een duurzame wijze met aandacht voor milieu en dier. Een stukje vlees afkomstig van een dier dat natuurlijk is gevoerd, smaakt anders dan dat van dieren die speciaal commercieel voer hebben gehad.

De producten van Zorg & Natuur hebben een volle smaak. Puur natuur! Dit artikel geeft een onderzoek weer van het effect van een gras- en een concentraatvoedingssysteem (krachtvoer) op vleeskwaliteitskarakteristieken en vetzuursamenstelling van een van de diepe spieren van de rug (longissimus spier) in verschillende rundveestapels.

Het doel van dit onderzoek was om de effecten van het voersysteem te onderzoeken en te richten op het gehalte aan de nuttige omega 3 meervoudig onverzadigde vetzuren en geconjugeerde linolzuren (CLA) in de spieren/het vlees. Voor dit onderzoek werden 31 Duitse Simmental (GS) (n = 31) en 33 Duitse Holstein (GH) (n = 33) stieren gevoerd op een rantsoen met krachtvoer of op een gras gebaseerd rantsoen bestaande uit een periode van zomerweide gevolgd door een winterperiode op graskuil en een krachtvoer dat lijnzaad bevat.

Alle dieren werden met 620 kilo lichaamsgewicht geslacht. De op grasrantsoen gevoerde dieren hadden een verhoogde percentage omega 3 vetzuren in de diepe spieren van de rug (longissimus spier). De omega 6 vetzuurverhoudingen werden niet beïnvloed door het voersysteem in de lendenspier van de onderzoeksgroepen.

See also:  Hoe Lang Kan Je Rijst Bewaren In De Koelkast?

De verhouding omega 6 / omega 3 van de met gras gevoerde Duitse Simmental stieren was 2,0 en van Duitse Holstein 1,9. Dit in tegenstelling tot de verhouding van 8,3 en 6,5 voor op stal gevoerde stieren. Het grasrantsoen verhoogde het percentage C18: 1-transvetzuurisomeren in beide rassen. C18:1 transvetzuurisomeren zijn transvetten waarin minimaal een van de vetzuren met glycerol zijn veresterd en die één of meer dubbele bindingen in de transconfiguratie bevinden.

Bron: Nuernberg, K., Dannenberger, D., Nuernberg, G., Ender, K., Voigt, J., Scollan, N.D., & Richardson, R.I. (2005). Effect of a grass-based and a concentrate feeding system on meat quality characteristics and fatty acid composition of longissimus muscle in different cattle breeds. Bernie de Weerd is gecertificeerd voor beheer Natuurgrasland. We maaien bijvoorbeeld gebieden om fosfaat af te voeren. Het maaisel gebruiken we in de winter als strooisel in de stal en als natuur voeding voor de koeien. Zie ook bijgaand artikel over uitmijnen. Wij zijn 1 van de boeren die hier aan deelnemen. De vacuümzakken waarin al onze vleesproducten dieptrek worden ingevroren, zijn gegarandeerd vrij van BPA en weekmakers. Ditzelfde geldt voor de gebruikte kunstdarm bij een aantal van de droge Wilde Worsten. Wanneer wij het hebben over het rijpen van vlees, dan bedoelen wij eigenlijk dat ons vlees de tijd krijgt.

 • Tijd om malser te worden en beter op smaak te komen.
 • In plaats van het vlees direct te versnijden en te verpakken, laten wij het in het been eerst een aantal weken ‘in de wind’ hangen.
 • Dat doen we natuurlijk niet buiten ergens onder een afdakje.
 • Dat gebeurd in speciale koelcellen met luchtcirculatie, bij een gecontroleerde luchtvochtigheid en temperatuur (tussen 0°C en 1°C).

Tijdens de rijping treedt een natuurlijk proces in werking, waarbij aanwezige enzymen het bindweefsel afbreken en spiersuikers worden omgezet in melkzuur. Hierdoor veranderen zowel de smaak als de structuur van het vlees. Het wordt vlees zoals vlees bedoeld is; extra mals en lekker vol van smaak.

Gerijpt vlees verliest bovendien een deel van zijn vocht. Dat merk je goed bij de bereiding. Ons vlees zal bijvoorbeeld minder slinken dan ‘gewoon’ vlees. Je vraagt het je misschien af. Als het vlees zo veel baat heeft bij een aantal weken rijping, waarom wordt deze techniek dan bijna nooit meer gebruikt? Het antwoord zit vooral in het kostenplaatje.

Zo’n rijpingsproces kost niet alleen tijd en geld. Het vlees verliest ook flink wat vocht tijdens het rijpen. Dat scheelt in gewicht en dus in de opbrengst. Zorg & Natuur kiest er echter bewust voor om haar natuurvlees de behandeling te geven die het verdient.

Het vlees van onze runderen laten wij daarom minimaal drie weken rijpen. Lams- en schapenvlees heeft minder lang nodig en rijpt 1 a twee weken. We slachten bij de zelfslachtende meesterslagerij Ter Weele in Oene. We brengen de dieren daar zelf in eigen trailer met zo min mogelijk stress en door minimale reisafstand, met zo min mogelijk reistijd.

Zorg & Natuur gebruikt geen landbouwgrond voor de dieren en wij houden ze niet voor melk of vleesproductie. Onze grazers creëren biodiversiteit dmv begrazing van natuurgebieden! Dankzij de begrazing ontstaat meer variatie in vegetatie, komen er weer meer soorten dieren en verandert zelfs de structuur van het natuurlandschap.

See also:  Wat Is Een Sleepdeur Bij Een Koelkast?

En in ruil voor deze duurzame manier van onderhoud krijgen onze kuddes een mooi vrij leven. Wanneer een dier geslacht wordt, dan benutten wij alle bruikbare delen. Vandaar dat je bij ons ook de minder bekende stukken vlees kunt krijgen. Er wordt niets weggegooid. Met ons vlees heb je een Nederlands natuurproduct op tafel; biologisch gecertificeerd en op duurzame wijze uit de natuur verkregen.

Vroeger was er geen bio-industrie. Vlees was duur en beperkt voorradig. Het is dan ook niet zo vreemd dat onze voorouders het complete dier van kop tot staart op aten. Voedzaam vlees was veel te waardevol om niet te gebruiken. Voor alle organen en andere ‘incourante’ delen waren destijds ook volop smakelijke recepten en gerechten in omloop.

Inmiddels zijn we als gevolg van welvaart en overvloed veel van deze producten en gerechten vergeten. Toch is er sprake van een voorzichtige opleving van ‘het vergeten vlees’. Een aantal redenen daarvoor zijn makkelijk aan te voeren. Allereerst de in aanhang groeiende filosofie van de geestelijk vader van het ‘kop tot staart koken’ (nose to tail eating).

De bekende chef Fergus Henderson van restaurant St. John in Londen. Hij stelt dat wanneer je een dier doodmaakt om op te eten, het niet meer dan normaal is om daar vervolgens eerbiedig mee om te gaan. En dat doe je door zoveel mogelijk van dat dier te gebruiken.

Een andere positieve bijkomstigheid van het ‘van kop tot staart koken’ is dat koken en eten weer een avontuur wordt! Wat is er nou leuker dan jezelf uit te dagen om zo min mogelijk weg te gooien? Je ziet dat zowel de professionele chef als de thuiskok tegenwoordig volop experimenteert en daarbij iedere kruimel aan creativiteit aanwendt om tot mooie smaakverrassingen te komen.

En die smaakbeleving op zichzelf is ook weer een belangrijke reden. Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open. Nieuwe smaken en texturen prikkelen je zintuigen. Eenvoudige, eerlijke zaken die verrukkelijk zijn en zelfs opwindend. Soms een beetje eng en bovenal compleet anders dan al het voedsel dat je kent.

Geloof het of niet, maar ook onze gezondheid is gebaat bij het ‘van kop tot staart eten’. Of je nu bouillon trekt van de botten (bottenbouillon zit o.a. boordevol vitaminen en goede vetzuren), niertjes bakt (vitamine B2, B12 en D) of leverworst maakt (veel ijzer, vitamine A, B2, B12 & D). Regelmatig een portie orgaanvlees op het menu is hartstikke goed voor je.

Bij verspilling van vlees wordt tegenwoordig door steeds meer mensen een vraagteken gezet. Er zit tenslotte veel meer vlees aan een koe dan alleen biefstuk. Bovendien getuigt het op zijn minst van respect wanneer je een geslacht dier zo veel mogelijk benut.

En wanneer je dit met een beetje gezond verstand combineert met seizoensgebonden koken en het gebruik van lokale producten, dan is de consumptie van vlees ineens stukken duurzamer. Van kop tot staart koken is hopelijk meer dan een culinaire trend. Daarom gaan we voorzichtig beginnen om jullie (hernieuwd) kennis te laten maken met wat vergeten delen van het rund.

We gebruiken voor onze recepten het Biologische Natuurvlees van Zorg en Natuur. Duurzaam, gezond en bovendien heel lekker vlees van in het wild levende Schotse Hooglanders en Angus runderen. Gewoon uit de Nederlandse natuur. Ons biologische natuurvlees wordt conform de strengste normen versneden en verpakt in dieptrek (met vacumeer machine) en razendsnel ingevroren door een EEG gecertificeerd bedrijf.

Duinen SchoorlGeestmerambachtWaterlandse bosNoorderplassen Fochteloërveen MeindersveenVrouwenerveld

Hoe betrouwbaar is biologisch?

Keurmerk – Het woord ‘biologisch’ is wettelijk beschermd. Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Het mag niet gebruikt worden zonder dat een officiële controle-organisatie heeft vastgesteld dat aan de Europese eisen is voldaan.

Hoe diervriendelijk is biologisch?

Zowel voor boerderijdieren als wilde dieren – De Dierenbescherming vindt biologische landbouw de meest diervriendelijke vorm van landbouw, wat u kunt zien aan de 3 sterren op hun ‘Beter Leven’-label. Ook voor de wilde dieren zoals vlinders, vogels en kleine zoogdieren, is de biologische landbouw vriendelijker.

See also:  Hoe Lang Eten Bewaren In Koelkast?

Waarom is biologisch eten beter voor je?

De voordelen van biologisch eten Best beoordeeld: 4.8/5 ★★★★★ – 4000+ reviews Niet goed, geld-terug-garantie ♥︎ Gratis verzending: NL €25+, BE €50+ Ma-Vr voor 22:00 besteld, morgen in huis Achteraf betalen met Klarna Bestbewertet: 4.8/5 ★★★★★ Nicht gut, Geld-zurück-Garantie ♥︎ Kostenloser Versand ab 135 CHF Schnelle Lieferung: CH 2-3 Werktage Später bezahlen mit Klarna ♥︎ Free shipping to DK: 745 DKK+ Fast shipping to DK: 2-3 days ♥︎ Free shipping to UK from £85 UK fast delivery: 2-3 work days ♥︎ Free shipping from 780 SEK Fast shipping: Sweden 2-3 days Top rated: 4.8/5 ★★★★★ – 3000+ reviews ♥︎ US free shipping from $150 US fast delivery : 3-4 work days Tags De vraag naar biologische voeding is de laatste jaren flink gestegen. Er zijn ook aparte winkels die enkel biologisch geteelde producten verkopen. Bij het telen van biologisch voedsel wordt er rekening gehouden met de gezondheid van mens, dier en de natuur.

Maar is het eten van biologisch voedsel echt gezonder en beter dan het eten van ‘gewoon’ voedsel? We hebben de voordelen van biologisch eten op een rijtje gezet. Biologisch geteelde groenten en fruit bevatten 50 procent meer antioxidanten die bijdragen aan een goede gezondheid. Daarnaast bevat niet-biologisch fruit vaak twee keer zoveel cadmium, een giftig metaal aanwezig in meststoffen.

Smaak Biologisch eten is puurder. Dit komt omdat biologische producten de tijd krijgen om te groeien, te rijpen en op smaak te komen, en omdat er geen kunstmest gebruikt wordt. Ook de dieren krijgen de ruimte om in hun eigen tempo te groeien. Meer voedingsstoffen In en vlak onder de schil zitten vrijwel altijd de meeste voedingsstoffen.

Biologisch fruit kan je zonder te schillen opeten. Hierdoor krijg je meer vitaminen, mineralen, fytonutriënten en aminozuren binnen. Ook zijn er in sommige biologische producten hogere gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen. Kies voor biologisch melk Biologisch melk bevat gemiddeld gezien meer omega-3 en omega-6 vetzuren.

‘Gezonde’ vetten dus. Ook de hoeveelheid ijzer en vitamine E is wat hoger.80 procent van de Nederlandse koeien komt meer dan 120 dagen buiten. Voor biologische koeien is dit een eis. Niet genetisch gemanipuleerd Biologisch eten is niet genetisch gemanipuleerd.

Tegenwoordig worden gewassen er speciaal op gekweekt dat ze pesticiden nodig hebben om te groeien. Zonder pesticiden gaan ze dood. Pesticiden zijn chemische, natuurlijke of synthetische stoffen die in de landbouw worden gebruikt voor de bescherming van fruit en groente tegen insecten, schimmel, onkruid, knaagdieren ect.

Omdat ze als doel hebben deze te bestrijden, zijn deze stoffen ook giftig voor de mens.

Biologisch is milieuvriendelijker Geen gebruik van pesticiden, het levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit, er worden minder broeikasgassen uitgestoten en afval wordt vaak weer hergebruikt als bijvoorbeeld mest. Biologische voeding is in veel gevallen gezonder

Uit onderzoek blijkt dat er meer vitamines, anti-oxidanten, mineralen en vezels in biologische geteelde producten aanwezig zijn. Biologisch is puur natuur. Er worden geen geur-, kleur- en smaakstoffen aan het voedsel toegevoegd. Biologische producten zijn eerlijk en vaak ook lekkerder Niet alleen om bovenstaande redenen zijn het eerlijke producten.

Biologische boeren besteden veel meer aandacht aan de producten die ze verbouwen. Het gaat ze in de meeste gevallen om echte kwaliteitsproducten. We hopen dat je na het lezen van dit artikel iets meer weet over de voordelen van biologisch eten. De eiwitpoeder van Ekopura zijn om bovenstaande redenen gemaakt met biologische ingrediënten.

Ook bij onze andere producten gebruiken we zo veel mogelijk biologische, duurzame en gezonde ingrediënten. Bekijk hier ons gehele, Voor meer interessante artikelen kijk je op, En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox. : De voordelen van biologisch eten

Waarom het beter is om biologische producten te kopen?

Milieuvriendelijker – Biologische landbouw is milieuvriendelijker in vergelijking met reguliere landbouw. Producten bevatten minder (of geen) resten van bestrijdingsmiddelen en er wordt minder stikstof en fosfor in de vorm van kunstmest gebruikt. Daardoor is er minder verzuring van de bodem en minder watervervuiling.