HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wanneer Is Vlees Bedorven?

Wanneer Is Vlees Bedorven
Vlees dat stinkt – Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter.

Is verkleurd vlees bedorven?

Dus is het veilig om te eten? – Ook al ziet de kleur van vlees er minder appetijtelijk uit, het betekent niet dat je het daarom moet weggooien. Zolang je het maar naar behoren bewaart, in de koelkast of diepvries, én het opeet binnen een veilige periode, dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Is bedorven vlees eten gevaarlijk?

Waarom worden gieren niet ziek van rot vlees? – Vroege Vogels • • • © Vale gier – Fotograaf: o.w.zijlstra Een verkeerd stukje vlees en je ligt zomaar met voedselvergiftiging op bed. Daar hebben gieren geen last van: zij eten zonder probleem rauw vlees dat al een paar dagen in de zon ligt te rotten. Hoe spelen ze dat klaar? De dode beesten waar gieren van eten, zijn vaak gestorven aan een bacterie of virus.

 • Deze leven soms nog als een gier van het karkas begint te peuzelen en het geïnfecteerde vlees zou ook gevaarlijk kunnen zijn voor de gier.
 • Maar de gier heeft een speciaal maagzuur dat extreem zuur is en alle virussen en bacteriën doodt.
 • Maar zelfs als alle bacteriën en virussen dood zijn, kunnen er nog andere bacteriële gifstoffen in het vlees zitten die ziekmakend kunnen zijn.

Denk maar aan een stukje bedorven vlees dat je door en door bakt. Ook al zijn alle bacteriën dan dood, je krijgt er toch voedselvergiftiging van. Daarom hebben gieren ook een uitstekend afweersysteem dat is aangepast om deze gifstoffen af te breken. Ook de urine van een gier heeft een desinfecterende functie.

 1. Daarom plassen gieren langs hun poten.
 2. Dat heeft niet alleen een verkoelende werking, maar zorgt er ook voor dat allerlei beestjes doodgaan, die ze hebben opgepikt toen zij in een rottend karkas stonden.
 3. Dankzij al deze aanpassingen kunnen gieren zelfs karkassen eten die geïnfecteerd zijn met antrax, varkenspest of botuline.

En als het vlees eenmaal door de spijsvertering heen is, is er in de uitwerpselen van een gier geen ziektemaker meer te bekennen. Zo helpen gieren om het verspreiden van ziektes te voorkomen. Bron: A Wildlife van Martin Hughes-Games Meer over:,, Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws. RSIN 8531 62 402 : Waarom worden gieren niet ziek van rot vlees? – Vroege Vogels

Hoe ruikt rauw vlees?

Dat vlees bederfelijk is, is algemeen bekend. Maar wanneer wordt het eten ervan gevaarlijk? Rauw vlees dat je bij de slager of in de supermarkt koopt, is bijna nooit afkomstig van een dier dat zojuist is geslacht. De meeste soorten vlees moeten eerst een tijd rijpen – besterven – voordat het mals is.

Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren. Het is dan niet meer aantrekkelijk en ook niet veilig om te eten. Mochten deze vieze luchtjes nog subtiel zijn en aan je aandacht ontsnappen, dan merk je het gelukkig vrijwel meteen zodra je het vlees gaat verhitten; dat stinkt verschrikkelijk.

Is vlees gekookt of gezouten, dan verloopt het bederf anders. Gekookt vlees zonder zout kan heel gevaarlijk bederven door bacteriën zonder dat er vieze luchtjes te ruiken zijn. Boven een zoutgehalte van 1 procent merk je dat bederf veel beter, aan vieze smaak, een groenige uitslag of slijmerigheid: je moet het dan weggooien.

Dat vleeswaren zelden een gevaar opleveren voor de volksgezondheid, komt dan ook doordat hierin behoorlijk wat zout of nitriet verwerkt wordt. Vlees dat echt wemelt van de bederfbacteriën zorgt in de praktijk zelden voor gezondheidsproblemen. Voedselinfecties door vlees worden meestal veroorzaakt door gevaarlijke bacteriën die in kleinere aantallen aanwezig zijn en daardoor onopgemerkt blijven.

En dat geldt dan nog alleen voor rauwe of onvoldoende verhitte vleesproducten zoals filet americain of niet goed doorbakken tartaar, want bacteriën gaan dood bij verhitting. Ook ‘kruisbesmetting’ kan een probleem zijn: keukengerei gebruikt voor rauw vlees kan bacteriën overbrengen op andere voedingsmiddelen.

Snijd rauw vlees daarom met aparte messen op een apart plankje Om de kans op een voedselinfectie zo klein mogelijk te maken, moet vlees zo veel mogelijk koel blijven. Neem op een warme dag eventueel een koeltas mee bij het boodschappen doen en doe het vlees meteen bij thuiskomst in de koelkast (maximaal 7 graden, maar liever 4 graden).

Snel invriezen kan ook. Vers bevroren vlees wordt niet gevaarlijk, maar de structuur wordt wel slechter. Bij de bereiding is het belangrijk om vlees door en door te verhitten. Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, mag van binnen nog rosé zijn, omdat de meeste bacteriën aan de buitenkant van het vlees zitten.

 1. Gemalen vlees zoals gehakt moet echter altijd goed doorbakken zijn.
 2. Doe restjes bereid vlees, na afkoeling, meteen in de koelkast en eet ze binnen enkele dagen op.
 3. Toch bedorven vlees in huis? Als je sportvisser bent, goed tegen stank kunt en een hekel hebt aan je buren zou je kunnen overwegen om zelf maden te gaan kweken.

Andere toepassingen zijn ons niet bekend, maar we staan open voor suggesties.

Wat als je vervallen vlees eet?

Als je vlees hebt liggen met een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën,

Wat moet je doen als je bedorven vlees hebt gegeten?

Voedselvergiftiging: wat te doen, symptomen en tips Heb je iets verkeerds gegeten waardoor je buikpijn of buikkrampen hebt? Je kan een voedselvergiftiging hebben. Ontzettend vervelend en je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Zeker weten of je last hebt van een voedselvergiftiging? Hieronder lees je wat de symptomen zijn en wat je kan doen.

 1. Spring snel naar: Een voedselinfectie wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet in je maag of darmen.
 2. De meeste voedselvergiftigingen komen door bacteriën.
 3. Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken.
 4. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën.

De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Maar van sommige bacteriën kan je ziek worden. Een voedselvergiftiging begint vaak met buikpijn of buikkrampen. Andere symptomen zijn:

 • misselijkheid
 • braken
 • diarree

Soms krijg je ook last van symptomen als:

 • draaierig of je licht in het hoofd voelen
 • hoofdpijn
 • bloed of slijm in de ontlasting

De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

 • Wacht rustig af Soms is het er na één of twee keer overgeven weer uit. Wacht dus eerst even rustig af hoe je je voelt, want misschien gaat het snel al beter.
 • Blijf water drinken Als je veel moet overgeven en ook diarree hebt, dan verliest je lichaam veel vocht. Probeer daarom elke vijf of tien minuten een klein slokje water of lepeltje thee te nemen.
 • Luister naar je lichaam Merk je dat je weer honger of dorst krijgt? Probeer dan gewoon wat te eten. In principe raden huisartsen aan om alles te eten waar je trek in hebt. Heb je langer dan een week diarree of heb je er vaker last van? Probeer dan vet voedsel en producten als melk, appelsap, frisdranken te vermijden. Dit is niet altijd even goed voor je darmen. Light-varianten kan wel.
 • Eet kleine porties Je darmen zijn tijdens een voedselinfectie behoorlijk van slag. Als je weer begint met eten, dan kun je snel buikkrampen krijgen; dat is normaal en hoort erbij. Zorg daarom dat je altijd begint met kleine porties, zodat je maag en darmen kunnen wennen.
 • Let op je medicijngebruik Gebruik je medicijnen op het moment van je voedselvergiftiging, bijvoorbeeld de anticonceptiepil? Door de diarree en het overgeven kan het zijn dat je lichaam de medicijnen niet goed opneemt. Neem contact op met je huisarts om te weten wat je het beste kan doen.
See also:  Hoe Lang Wortels Bewaren In Koelkast?

Er bestaan geen medicijnen om voedselvergiftiging te verhelpen. Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen.

 • ORS Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen. In dit drankje zitten speciale suikers en zouten die je vochtbalans op peil houden. Probeer elke vijf of tien minuten een eetlepel te drinken. Je kan het drankje kant-en-klaar of als oplospoeder kopen bij de apotheek of drogist.
 • Stopmiddelen Eventueel kun je gebruikmaken van het stopmiddel loperamide, als je last hebt van diarree. Loperamide zorgt ervoor dat de ontlasting minder frequent wordt. Let op, dit kan wel verstopping veroorzaken en het versnelt de genezing niet. Gebruik het middel niet als je koorts of bloederige diarree hebt. Loperamide mag je niet gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Geef geen loperamide aan kinderen jonger dan acht jaar.
 • Medicijnen tegen misselijkheid Tegen erge misselijkheid wordt wel domperidon of metoclopramide gebruikt. Vaak geven deze medicijnen wel bijwerkingen, zoals hartkloppingen of spiertrekkingen, vooral bij kinderen.
 • Antibiotica Bij een voedselvergiftiging wordt zelden antibiotica gebruikt. Alleen bij sommige bacteriën, zoals de campylobacter, wordt antibiotica gegeven als iemand erg ziek is en/of hoge koorts met bloederige diarree heeft.

Zeker tijdens warme dagen, ligt een voedselinfectie op de loer; mensen nemen de hygiëne met het warme weer helaas niet zo nauw. Houd je een voedselvergiftiging liever buiten de deur? Hier lees je handige tips!

 1. Was je handen En niet maar één keer per dag! Was je handen altijd na een toiletbezoek, voordat je begint met koken en voordat je begint met eten. Vergeet ook niet je handen te wassen als je tijdens het koken rauw vlees of rauwe vis hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het uit de verpakking te halen, te snijden of in de pan te leggen.
 2. Was al je groente en fruit Jij wilt toch ook dat alles wat je in je mond stopt, lekker schoon is? Was daarom rauwe groente en fruit dat je eet af onder de (hete) kraan.
 3. Gebruik aparte snijplanken en messen De meeste voedselinfecties komen door bacteriën van rauw vlees en rauwe vis. Zorg dat deze bacteriën tijdens het koken dus niet ander eten besmetten. Gebruik aparte snijplanken voor vlees, voor vis en voor groenten.
 4. Bak goed Dit klinkt logisch, maar wordt vaak niet goed gedaan. Na een lange werkdag heb je vaak zo’n honger dat je de hamburger al nét iets eerder van het vuur haalt dan eigenlijk zou moeten. Weet dat bacteriën waar je ziek van kan worden in vlees, vis of schelpdieren pas echt dood zijn als het helemaal gaar is. Geduld is een schone zaak!
 5. Bewaar etenswaren niet te lang Wil je van het weekend lekker sushi of carpaccio eten? Zorg dat je vlees, vis of schelpdieren die je rauw eet niet langer dan één dag in de koelkast bewaart. Haal je vlees en vis dus niet al op je vrije woensdagmiddag in huis, maar pas op de dag dat je het eet.
 6. Check de houdbaarheidsdatum Die staat er niet voor niets! Vis, vlees en schelpdieren zijn niet meer veilig na de houdbaarheidsdatum, ook al is het product pas één dag over de datum. Twijfel je of je iets nog kan eten? Neem altijd het zekere voor het onzekere en gooi het weg.
 7. Ruim je boodschappen gelijk op Soms ben je blij dat je eindelijk thuis bent en even op de bank kan zitten. Die boodschappentas komt zo wel, denk je. Dat kan gevaarlijk zijn, zeker op warme dagen. Zet spullen die koel moeten blijven daarom gewoon gelijk in de koelkast.
 8. Neem een koeltas mee naar je BBQ Net als bij gekoelde biertjes is het erg belangrijk om je vlees van de barbecue gekoeld te houden. Stop daarom alles wat bederfelijk is in een goede koeltas. Is de barbecue lekker in je achtertuin? Laat alles dan in de koelkast staan.
 9. Bewaar alleen eten dat je kán bewaren Is niet al het eten opgegaan? Maak een bakje met het overgebleven eten en zet dit direct in de koelkast. Zorg dat je het binnen twee dagen opeet, langer is niet meer verantwoord. Maaltijden met rauw vlees of rauwe vis, zoals carpaccio, kan je sowieso niet bewaren.

In de volgende situaties is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts:

 • Je begint je suf te voelen, in de war te raken of je voelt dat je gaat flauwvallen;
 • de waterdunne diarree (zes keer of meer per dag) duurt drie dagen of langer;
 • je blijft braken of braakt heftig;
 • je hebt voortdurend buikpijn;
 • er zit bloed of slijm bij de ontlasting;
 • de diarree is na een week niet minder geworden;
 • je drinkt weinig;
 • je hebt erge dorst;
 • je hebt al een dag niet meer geplast;
 • als je plastabletten of medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruikt. De huisarts raadt soms af om deze te gebruiken tijdens een voedselvergiftiging.

Bent u ouder dan 70 jaar en heeft u een voedselvergiftiging? Neem dan contact op als:

 • U na een dag nog diarree heeft;
 • als u al langer dan acht uur niet geplast heeft.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? jouw dichtstbijzijnde locatie. : Voedselvergiftiging: wat te doen, symptomen en tips

Hoe snel last van bedorven eten?

Hoe kun je het herkennen? – Als je na het eten van voedsel klachten krijgt zoals braken, diarree of hevige buikpijn, dan is de kans groot dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen. De symptomen ontstaan doorgaans plots. De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie.

Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt.Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts,Soms kun je je algemeen ziek voelen,Bij bepaalde ziekteverwekkers kan er bloed of slijm in de ontlasting gemengd zijn.

Een voedselvergiftiging kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden, afhankelijk van de verwekker van de infectie. In de meeste gevallen duren de symptomen niet langer dan 24 uur.

Hoe weet je of eten bedorven is?

Eten dat er bedorven uitziet, of vreemd ruikt of smaakt, hoeft niet te leiden tot ziekte. Het gevaar schuilt vaak juist in producten waar je niks aan ziet, ruikt of proeft. Schadelijke micro-organismen op producten kun je namelijk niet altijd zien, ruiken of proeven maar je kunt er wel ziek van worden.

See also:  Wat Betekent Fruit De Ui?

Waarom stinkt rottend vlees?

De voornaamste gassen die zorgen voor de ‘geur van de dood’ – Alhoewel er tientallen verschillen gassen worden vrijgelaten tijdens het ontbindingsproces van een menselijk lichaam, zijn er acht gassen in het bijzonder die bijdragen aan de sterke geur van de dood die een overleden lichaam omringt.

 1. Deze acht gassen creëren de eerder genoemde zes distinctieve geuren die worden geassocieerd met een lichaam in ontbinding.
 2. Deze gassen zijn: Cadaverine, putrescine, scatool, indool, waterstofsulfide, methaanthiol, dimethyldisulfide, dimethylsulfide.
 3. Cadaverine Tezamen met putrescine, is cadaverine een van de twee meest dominante gassen die worden geassocieerd met het menselijke ontbindingsproces.

Een flinke hoeveelheid cadaverine kan toxisch zijn. Cadaverine komt ook in kleine hoeveelheden voor in sperma en urine. Het is tevens gedeeltelijk verantwoordelijk voor de geur van sperma en urine. Cadaverine heeft een rotte vis geur. Putrescine Putrescine is de andere dominante gas die geassocieerd wordt met het menselijke ontbindingsproces.

Extensieve blootstelling aan putrescine kan toxisch zijn. Ook putrescine komt in kleine hoeveelheden voor in sperma en kan tevens gerelateerd zijn aan de geur van een slechte adem. Putrescine heeft een rotte vis geur. Scatool Scatool is een ander onaangenaam ruikend gas dat wordt geassocieerd met de ontbinding van menselijke restanten.

Scatool kan gedetecteerd worden tijdens het menselijke ontbindingsproces omdat wanneer het lichaam gaat rotten, de inhoud van het spijsverteringssysteem vrijkomt, waaronder ontlasting. Scatool ruikt naar ontlasting. Indool Indool kan overal om ons heen gevonden worden. Lichaamsafdruk achtergelaten door een lichaam dat 3 maanden op de vloer had gelegen. Waterstofsulfide Waterstofsulfide is een brandbaar, potentieel explosief, giftig gas. Waterstofsulfide ontstaat bij de omzetting van organisch materiaal door anaerobe en sulfaatreducerende bacteriën in een zuurstofarme omgeving, wat het geval is tijdens het menselijke ontbindingsproces.

Waterstofsulfide zal je ook vaak aantreffen in moerassen, waterputten, en riolen. Waterstofsulfide ruikt naar rotte eieren. Methaanthiol Methaanthiol is een kleurloos en onaangenaam ruikend gas dat voortkomt van het brein en bloed van mensen en dieren. Methaanthiol is aanwezig in het brein en bloed van levende mensen.

Het lichaam laat methaanthiol vrij gedurende het ontbindingsproces. Methaanthiol ruikt naar zweetvoeten en rotte witte kool. Dimethyldisulfide Dimethyldisulfide is een stinkend gas dat voortkomt via vele bronnen, zoals bacteriën, schimmels, planten, en dieren.

Rottend vlees geeft dit gas af. Het is de geur die wordt geassocieerd met dimethyldisulfide dat vliegen aantrekt naar een ontbindend lichaam. Dimethyldisulfide ruikt naar stinkende knoflook. Dimethylsulfide Dimethylsulfide is een stinkend gas dat voornamelijk wordt vrijgegeven door uien, prei, broccoli, en kool.

Het is ook te ruiken wanneer een lichaam begint te ontbinden. Dimethylsulfide ruikt naar stinkende knoflook.  Lijkvinding na 3 maanden met extreme lijklucht.

Waarom stinkt rundvlees?

Bij Vlees.nl zijn afgelopen jaren veel vragen binnengekomen over ‘wanneer vlees nog goed is’: vaak twijfelen mensen omdat het ‘nét over de datum’ is of bijvoorbeeld wat langer in de vriezer heeft gelegen of voor een tweede keer ontdooid is, of de stroom is een tijdje uitgevallen.

 • Van die dingen.
 • Vanuit Vlees.nl kunnen wij de conditie van het betreffende vlees uiteraard niet beoordelen.
 • Wij wijzen er in onze antwoorden dan onder meer op, dat mensen ook een beetje (meer) op hun ogen en hun neus moeten kunnen en durven vertrouwen.
 • Vlees moet er goed uitzien.
 • Dat lijkt een open deur, maar de kwaliteit van vlees is prima op het oog waar te nemen.

Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet ‘zweten’ door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet ‘stroperig’ zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.

 1. Ook dat ziet er al niet zo fraai uit (zweterig).
 2. Als vlees nog ‘aan het been’ zit, is dat op zich heel mooi, maar het kan iets sneller bederven.
 3. Dat is op zich geen enkel probleem, maar gewoon goed om even te weten.
 4. Vlees kan een dag of drie in de koelkast worden bewaard en nog een stuk langer als het goed wordt ingevroren.

Zie ook onze infographic over ‘ kopen & bewaren ‘ en die over ‘ invriezen & ontdooien ‘. Voor het thuis gekoeld bewaren is het van belang dat de koelkast een temperatuur heeft onder de vijf graden. Dan hebben de melkzuurbacterieën, die verantwoordelijk zijn voor het bederf, het minste kans om zich snel te ontwikkelen en de kwaliteit van het vlees aan te tasten.

Zie onze speciale rubrieken. Rundvlees Rundvlees hoeft niet kakelvers te zijn en mag wat gerijpt zijn. Het wordt daar zelfs beter van. Door de invloed van licht en zuurstof kan het daardoor wel wat donkerder van kleur zijn. Bij wat te lang wachten, treedt echter verlies van vocht op en gaat rundvlees wat muffiger ruiken.

Dat gebeurt overigens niet als het rijpen in speciale kasten plaats vindt, onder gecontroleerde condities, bij een lagere temperatuur dan in de vitrine van de winkel of in veel koelkasten thuis. Als rundvlees vacuum verpakt is, rijpt het langzaam door.

 • Alfsvlees Kalfsvlees is er in twee soorten: kalfsvlees en rosé,
 • Het verschil heeft te maken met de voeding en met de leeftijd van het dier.
 • Alfsvlees is afkomstig van kalveren tot 8 maanden.
 • De kalveren worden gevoerd met kalvermelk en ruime hoeveelheden ruwvoer.
 • Het kalfsvlees heeft een rose kleur.
 • Rosé kalfsvlees is afkomstig van kalveren tussen de 8 en 12 maanden.

Deze kalveren worden gevoerd met ruwvoer. Het jonge rund (kalf) maakt nog maar weinig myoglobine aan. Daarom is kalfsvlees wat lichter van kleur dan rosé kalfsvlees of van rundvlees van het wat oudere, volwassen rund, dat wel veel van deze stof aanmaakt.

 1. Uiteraard gaat ook kalfsvlees naar verloop van tijd verkleuren onder invloed van licht en zuurstof.
 2. Het wordt dan wat donkerder en plakkeriger en ziet er dan ook direct wat minder aantrekkelijk uit.
 3. Lamsvlees Lamsvlees hoort een frisse, maar tegelijk ook donkere gloed te hebben.
 4. Ook voor lamsvlees geldt: hoe jonger het dier, des te lichter de kleur van het vlees.

Lamsvlees bevat relatief veel myoglobine, wat van invloed is op een langere houdbaarheid en een wat donkerder kleur. Vers lamsvlees, wat naar verloop van tijd ook aan het onvermijdelijke bederf onderhevig is, ontwikkelt dan een vrij sterke geur, wat er op duidt, dat het beter is om het niet meer te verwerken, te bereiden en te consumeren.

Varkensvlees Waar rund-, kalfs en lamsvlees wat langer (een weekje na de slacht) kan besterven dan wel rijpen en dus houdbaar is, is dat niet het geval bij rauw varkensvlees, Dat dient zo vers mogelijk (een dag na de slacht) te worden verwerkt. Het is gewoon wat gevoeliger voor licht en zuurstof en kan dus sneller bederven.

Het wordt dan dof van kleur en soms zelfs wat groenig en is dan ook niet meer aantrekkelijk om te verwerken. Het ontwikkelt ook een wat zuurdere, indringende lucht, dan de andere vleessoorten doen. Voor de goed orde: het rijpen van varkensvlees is een ‘no go’, varkensvlees is ‘ vers’ dus op z’n best.

Wat als verpakking vlees bol staat?

Let op de houdbaarheidsdatum – Bedenk bij het kiezen van een product wanneer je het wilt opeten en of het dan nog houdbaar is. De houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat, geldt alleen zolang de verpakking nog dicht is. Vooral erg bederfelijke producten, zoals vers vlees, verse vis of gesneden groente hebben vaak een korte houdbaarheidsdatum.

Na deze ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) zijn deze producten ook niet meer veilig om te eten. Let daarom bij de aankoop goed op deze datum. Zo voorkom je dat je eten weg moet gooien. Door het voedsel kort na aankoop in te vriezen kun je de houdbaarheid verlengen tot na de TGT-datum. Op producten die niet zo snel bederven staat vaak een ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT).

Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruit gaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT-datum een smaakvol en veilig product. Soms staat er geen houdbaarheidsdatum op een product.

See also:  Wat Is Het Verschil Tussen Groente En Fruit?

Denk aan groente, fruit, vlees en kaas van de versafdeling of markt. Daarop staat soms alleen de verpakkingsdatum aangeven. Vraag de verkoper hoe lang het product houdbaar is. Kies gave verpakkingen, want die beschermen het eten tegen bederf. Staat een blik of potdeksel bol, dan is het product dat erin zit bedorven.

Kies groente en fruit zonder plekjes, want die blijven langer goed.

Kan ik gehakt 1 dag over datum?

Op gehakt en veel ander vers vlees staat een ‘te gebruiken tot’ datum (TGT). Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, mits de verpakking nog dicht is. Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten.

 • Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden.
 • Goed doorbakken van het gehakt zorgt weliswaar dat de bacteriën worden gedood, maar de kans is groter dat tijdens het bereiden van het gehakt keukenoppervlakken en gebruikte materialen besmet worden.
 • Hierdoor kun je alsnog ziek worden.

Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg. Tips om veilig om te gaan met vlees. Door vers vlees en verse vis kort na aankoop in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum. Het is in de vriezer nog maximaal 3 maanden houdbaar.

Hoeveel dagen kun je vlees bewaren?

Bewaartabel

Koelkast Diepvries
lamsvlees 1 – 2 dagen 3 maanden
Gehakt 1 dag 2 maanden
Gaar vlees 3 – 4 dagen 2 – 3 maanden
Vers gesneden vleeswaren 2 – 4 dagen 1 – 3 maanden

Kan je ziek worden van vlees eten?

Beestjes – Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen. Of je kunt zelfs gaan overgeven.

Is Cola goed bij voedselvergiftiging?

Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken. De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen.

Hoe weet je of eten bedorven is?

Eten dat er bedorven uitziet, of vreemd ruikt of smaakt, hoeft niet te leiden tot ziekte. Het gevaar schuilt vaak juist in producten waar je niks aan ziet, ruikt of proeft. Schadelijke micro-organismen op producten kun je namelijk niet altijd zien, ruiken of proeven maar je kunt er wel ziek van worden.

Waarom kleurt vlees donker?

Geen bloed, maar myoglobine – Ogenschijnlijk lijkt het ‘bloed’ nog uit het vlees te lopen, maar niets is minder waar. Het vocht dat lijkt op bloed is gewoon vocht. De kleur van vlees wordt namelijk niet bepaald door bloed, maar door het eiwit myoglobine.

Wat als biefstuk verkleurd is?

Waarom kleurt vlees bruin wanneer het te lang ligt? Verkleuring (van rood naar bruin) De kleurencyclus van vers vlees is omkeerbaar en dynamisch. De drie pigmenten in vlees (oxymyoglobine voor rood, myoglobine voor paars en metmyoglobine voor bruin) wisselen elkaar voortdurend af.

Bruine metmyoglobine (de geoxideerde of ijzerhoudende vorm van het pigment) kan geen zuurstof binden, ook al is het pigment geoxideerd door dezelfde zuurstof die het paarse myoglobine omzet in rode oxymyoglobine (door oxygenatie). In de aanwezigheid van zuurstof kan de paarse myoglobine door oxygenatie worden omgezet in het helderrode (van zuurstof voorziene) pigment oxymyoglobine, wat vers vlees dat frisse uiterlijk geeft.

Ook oxidatie tot metmyoglobine is mogelijk, waarbij de ongewenste bruine kleur van minder appetijtelijk ogend vlees ontstaat. In zuurstofrijke gasverpakkingen wordt de omzetting van myoglobine in oxymyoglobine bevorderd, zodat de rode kleur van vers vlees langer blijft behouden.

In zuurstofarme gasverpakkingen oxideert de resterende myoglobine en ontstaat het ongewenste bruine pigment metmyoglobine. In vlees zit bloed en net zoals bij een mens zal het dierlijk bloed “stollen” en van kleur veranderen. Als je zelf een wondje hebt, komt daar ook een bruin korstje op. Dat is de reden dat vlees kan verkleuren (als er tenminste geen conserveringsmiddelen in zit).

Bedorven vlees is altijd verkleurd, maar verkleurd vlees is niet altijd bedorven. De geur zegt vaak meer over de versheid van vlees, dan de kleur. Het vlees wordt door gebrek aan zuurstof stijf. (Te vergelijken met een zware inspanning waarbij je buiten adem raakt, je spieren te weinig zuurstof krijgen en vervolgens “verzuren” en stijf worden).

 1. De buitenkant droogt uit en het vlees verkleurt naar donderrood tot bruin, waardoor het er minder smakelijk uit ziet.
 2. Ook de bacteriën zitten niet stil en vermenigvuldigen zich.
 3. Verwijderde gebruiker 10 jaar, 10 maanden geleden Met alle respect Amadea, maar ik vind je antwoord een beetje onduidelijk door wat ongelukkig geknip-en-geplak-werk uit de site die je citeert.

Ik ben ook niet zo gecharmeerd van die site, overigens. De rood-roze kleur van rauwe- en gekookte of gerookte vleesproducten is niet stabiel in lucht en licht.Onder invloed van lucht en licht ontbindt de stikstofoxide in de vleespigmenten, wat in grijs/roodbruine verkleuring resulteert.Ook als vleesplakjes op elkaar liggen gaat het vlees dat niet direct meer met zuurstof in aanraking komt donkerrood verkleuren.

 1. Deze verkleuring trekt echter vrijwel meteen weer weg als er weer zuurstof bijkomt.
 2. De verkleuring heeft geen effect op de kwaliteit en de houdbaarheid.
 3. Dit vlees kan zonder problemen gegeten worden.
 4. Wist je dat de slager vaak ervoor zorgt dat rauw vlees er aantrekkelijk uitziet door ze met nitrietpekelzoud te bewerken als hij ze in de vitrine legt? Hij noemt het zelf ‘kleurzout’ en daardoor blijft het vlees er mooi rood uitzien.

Dit is altijd het geval bij het roze vlees van tongenworst en pekelvlees. Verwijderde gebruiker 10 jaar, 10 maanden geleden Het ‘weetje’ in je laatste regel komt niet zo vaak voor als je denkt, omdat zo’n praktijk verboden is. De consument wordt namelijk misleid, en bij controle door de NVWA leidt dit direct tot een fikse boete.

Al is de pakkans relatief klein vanwege het zeer klein aantal controleurs van de NVWA. Bezuinigingen, noemen ze dat. 🙁 amc 10 jaar, 10 maanden geleden Het komt vaker voor dan je denkt. Zelfs op het internet komen er slagers voor uit dat de verleuring van pekelvlees of het roze van de tong dat verkleurd is in de tongenworst het resultaat is als er niet genoeg nitrietpekelzout geïnjecteerd is!!Ik las het ooit eens op een site van een keurslager en wist niet wat ik las!Ik weet helaas de site niet meer, maar heb het wel onthouden.

Tja. : Waarom kleurt vlees bruin wanneer het te lang ligt?