HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Waarom Minder Vlees Eten?

Waarom Minder Vlees Eten
3x waarom minder vlees echt beter is –

Vlees eten en het klimaat. Minder vlees eten is echt een van de beste dingen die je kunt doen voor onze planeet. De impact van vlees eten is buitensporig groot. Dierlijke producten zijn verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de voedsel gerelateerde uitstoot van broeikasgassen, Vlees en zuivelproducten zijn de onderdelen van ons dieet die het meest schadelijk zijn voor ons klimaat, en in het algemeen voor het milieu. Natuurgebieden in Brazilië worden vernietigd voor veevoer,

  • Vlees eten en je eigen gezondheid Hoge consumptie van rood vlees wordt in verband gebracht met kanker, hartaandoeningen, obesitas en diabetes. Industriële veeteelt is een belangrijke bron van door voedsel overgedragen ziekteverwekkers. Als mensen betere toegang hadden tot een plantaardiger dieet, dan zou dat miljoenen levens per jaar redden. Beeld: Varkens in Nood
  • Vlees eten en dierenleed. Om zoveel dieren te kunnen ‘produceren’ en ‘verwerken’, heb je veefabrieken nodig. En hoewel we in Nederland minder vlees zijn gaan eten, worden er steeds meer dieren geslacht. De vee-industrie heeft bovendien een hele slechte naam als het gaat om dierenwelzijn. Het aantal stalbranden, waarbij honderdduizenden dieren omkomen, maar ook dierenziektes, stress en constante pijn door te krappe hokjes zijn de norm in de veefabriek.

We kunnen dus wel objectief stellen: minder vlees is (veel) beter voor het klimaat, (veel) beter voor je gezondheid en (veel) beter voor de dieren. Maar hoe hou je het vol om minder vlees te eten?

  1. Weet waarom je het doet. Begin aan deze reis met een open geest en een positieve houding. Probeer de verandering in je dieet niet te zien als een beperking, maar als pure winst. Zoals je hierboven leest: j e bijdrage aan een veilig klimaat, je eigen gezondheid en het welzijn van de dieren is enorm.
  2. Bereid je voor! Zorg ervoor dat je een manier vindt om informatie tot je te nemen die voor jou goed werkt. Ben je een lezer? Superhandig. Er zijn ontelbaar veel goede blogs die je kunnen ondersteunen. Lees als je dat lastig vindt, of bekijk bijvoorbeeld voor lekkere flexi- en vega-receptentips. Kun jij je aandacht beter bij een video houden? Check dan eens dit met lekkere recepten.

Nog niet overtuigd? Lees dan eens dit artikel, over Wel overtuigd? Help mee aan de omslag naar duurzame landbouw met minder dieren en,

Waarom is minder vlees eten beter voor het milieu?

Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo’n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.

See also:  Waar Zit Foliumzuur In Fruit?

Waarom is minder vlees beter voor je gezondheid?

Wat doet minder vlees eten met je lichaam? – Mensen die af en toe geen vlees eten, zijn over het algemeen lichter, hebben een lagere bloeddruk en minder kans op hartafwijkingen, diabetes, prostaatkanker en darmkanker. Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram aan rood vlees.

Is het gezond om minder vlees te eten?

Beter voor je gezondheid – Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12. Maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Je kunt dus prima met minder of zonder vlees, als je het goed vervangt.

Wat is het probleem van vlees eten?

Obesitas – Dezelfde stoffen die in hoge concentraties in dierlijke producten zijn te vinden en die uw kans op hart- en vaatziekten verhogen – vet en cholesterol – dragen zoals te verwachten ook bij aan het risico van obesitas. Veganistische voedingspatronen daarentegen bevatten weinig vet, wat betekent dat veganisten, gemiddeld gezien, slanker zijn dan hun vleesetende tegenhangers en een lagere body-mass index hebben.

Wat gebeurt er als we stoppen met vlees eten?

5. Vermoeidheid – Wanneer je geen vlees meer eet, kun je makkelijk een tekort aan ijzer krijgen. Vervang je vlees niet met ander ijzerrijk eten, dan kun je last krijgen van vermoeidheid, spierzwakte en duizeligheid.

Waarom zijn er Vleesvervangers?

Goed alternatief – De meeste vleesvervangers zijn een goed alternatief voor vleesproducten. Vooral de soorten die op basis van soja gemaakt zijn. Vleesvervangers bevatten vaak veel eiwitten. Ook zijn de belangrijkste vitaminen en mineralen, die je normaal gesproken via vlees binnenkrijgt, in veel gevallen toegevoegd.

Kan je lichaam zonder vlees?

Echte vleesvervangers en vleesvervangers die vlees nadoen – Het enige waar je voor moet zorgen, is dat je het op een volwaardige manier vervangt. “Eet je geen vlees dan kun je kiezen voor producten zoals peulvruchten, ei en noten, die veel van dezelfde voedingsstoffen bevatten.

  • Er zijn ook vleesvervangers die echt vlees imiteren.” Denk bijvoorbeeld aan een vegaburger.
  • Die zijn niet altijd een volwaardige vervanger.
  • Ze zijn vaak heel zout, en je moet goed kijken naar de ingrediënten.
  • Zit er voldoende eiwit in? Wordt er ijzer toegevoegd en vitamine B12?” De vitamine B12 is speciaal, want deze vitamine is alleen in dierlijke producten te vinden.
See also:  Hoe Ver Moet Een Koelkast Van De Muur Staan?

“Maar het kan wel worden toegevoegd aan vlees- en zuivelvervangers.” Toch adviseert het Voedingcentrum om een supplement te slikken als je heel weinig of geen dierlijke producten eet. “Vooral als je veganist bent – vegetariërs kunnen het ook uit zuivel en eieren halen”, zegt Seves.

  1. Ook vitamine D vraagt extra aandacht: “Dat is een stof die ons lichaam zelf maakt onder de invloed van zonlicht, maar we halen het ook uit voeding, zoals vette vis, vlees en eieren.” Daar moet je een vervanger voor hebben.
  2. Seves: “Vitamine D wordt ook aan sommige plantaardige zuivelvervangers, aan bak- en braadproducten en aan halvarine en margarine toegevoegd.

Maar als je dat ook weinig eet kan een supplement zinvol zijn.” Sommige diëtisten zeggen zelfs dat 100 gram vlees per week voldoende is. Marleen Onwezen, psycholoog Wageningen University & Research De mens kan dus, zeker in deze tijd, prima leven van plantaardig voedsel.

  1. Waarom zien veel mensen vlees dan toch als noodzakelijk? Dat is één van de vragen die psycholoog Marleen Onwezen onderzoekt aan de Wageningen University & Research.
  2. Vlees is een intrigerend voorbeeld, omdat er een grote groep mensen is die het gevoel heeft dat het echt onderdeel van ons dieet is en noodzakelijk voor een goede voedingswaarde.” Opvallend, vindt Onwezen.

“Omdat we vanuit de wetenschap weten dat we juist te veel dierlijke eiwitten binnenkrijgen. Om over de milieudruk nog maar te zwijgen.” De gemiddelde Nederlander consumeert rond de 110 gram vlees per dag. “Terwijl we volgens het voedingsadvies maar een derde daarvan nodig hebben: rond de 60 gram.

Waar is vlees eten slecht voor het milieu?

Biefstuk en het klimaat – Bij de teelt van landbouwgewassen en het houden van dieren komen CO2, methaan en lachgas vrij. Deze broeikasgassen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Vlees en zuivel zijn de grootste boosdoeners. Bij de spijsvertering van koeien en andere herkauwers ontstaat methaan, een krachtig broeikasgas.

Wat is slechter voor milieu vis of vlees?

Zowel de visserijsector als de veehouderij hebben invloed op het milieu. Denk bijvoorbeeld aan het energieverbruik van tractoren en schepen, de uitstoot van broeikasgassen door koeien en schapen of het uit de balans brengen van ecosystemen door overbevissing.

See also:  Hoe Lang Monchoutaart In Koelkast Bewaren?

Voor de productie of vangst van vis is gemiddeld minder water en land nodig dan voor vlees. Voornamelijk rood vlees heeft een zeer grote milieubelasting. Voor de teelt van rood vlees wordt veel land, water en energie verbruikt. Bij vis is dat meestal minder, enkele uitzonderingen daargelaten. Maar vis eten heeft ook gevolgen voor het milieu.

Probeer daarom vaker te kiezen voor vegetarische opties zoals peulvruchten en te variëren tussen vlees en vis.

Waarom is biologisch vlees beter voor het milieu?

Milieuvriendelijker – Biologische landbouw is milieuvriendelijker in vergelijking met reguliere landbouw. Producten bevatten minder (of geen) resten van bestrijdingsmiddelen en er wordt minder stikstof en fosfor in de vorm van kunstmest gebruikt. Daardoor is er minder verzuring van de bodem en minder watervervuiling.

Waarom is gezond eten beter voor het milieu?

DEN HAAG – Met gezond eten doe je niet alleen je eigen lichaam een plezier, maar ook het milieu. Gezonde voeding levert minder CO2-uitstoot op, zo becijferde het Voedingscentrum. Een stukje vlees of vis ligt niet zomaar op je bord, dat kost grond en energie.

En het levert broeikasgassen en afvalstoffen op. Nederlanders stoten dagelijks gemiddeld 11 kilogram CO2 uit. Ongeveer een derde daarvan komt door onze voeding. Mannen vervuilen meer Mannen produceren zo’n 3,5 kilogram CO2-uitstoot door hun dagelijkse kost, vrouwen bijna 2,8 kilo. Dat komt voor een deel omdat mannen meer eten dan vrouwen, maar ook omdat zij meer (rund)vlees eten.

De vleesproductie – en vooral rundvlees – zorgt voor de hoogste milieubelasting van ons eten. Als een man een keer per week een portie rundvlees vervangt door een plantaardige vleesvervanger zoals een sojaburger, groenteburger, falafal of tofu, dan scheelt dat 8 procent in zijn wekelijkse uitstoot van broeikasgassen.

  • Voor vrouwen scheelt het 10 procent.
  • Limaatbelasting verlagen Al die broeikasgassen hebben een behoorlijke impact op het milieu.
  • Door bewust te kiezen wat je eet, kun je jouw klimaatbelasting per dag omlaag brengen.
  • Bijvoorbeeld door vlees te vervangen door haring, een eiergerecht of een plantaardige vleesvervanger en een gebakje te laten staan.

Het meest valt te besparen bij vlees, zuivel, dranken en extra’s zoals snoep en snacks. Milieuvoordeel en gezondheidsvoordeel gaan hier vaak hand in hand. De resultaten zijn te vinden in het rapport Milieudruk van het voedingspatroon in Nederland,