HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Waarom Is Vlees Zo Duur Geworden?

Waarom Is Vlees Zo Duur Geworden
11-05-2022 Als je biefstuk of een stukje kip op tafel wilt zetten, dan ben je nu flink duurder uit dan vorig jaar. Zo steeg de prijs van rund- en kalfsvlees met bijna 18 procent. Dat komt vooral doordat veevoer duurder is geworden. Niet alleen rundvlees werd duurder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor varkensvlees betaal je nu 12 procent meer dan een jaar geleden en voor pluimveevlees, zoals kip, 9,4 procent. Slager Niels Brouwer uit Utrecht spreekt zelfs van 25 procent meer dat hij kwijt is als hij vlees inkoopt.

  1. Dat durf ik niet helemaal door te berekenen aan de klanten, daar worden ze niet blij van.” “Voorheen werd de prijs die ik moest betalen voor kip eens in de vier weken aangepast, maar nu gebeurt dat wekelijks en de prijs gaat alleen maar omhoog, het is echt bizar”, aldus Brouwer.
  2. De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING.

Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders. De prijzen voor onder meer granen en mais, die in veevoer zitten, begonnen te stijgen na corona. En daar kwam de Russische inval in Oekraïne, een belangrijke producent van onder meer graan, nog eens bovenop.

Waarom wordt vlees zo duur?

Bij het inkopen doen zullen consumenten vooral merken dat de prijzen van vlees, melk, kaas en eieren met ruim 15 procent zijn gestegen. Dit komt onder andere doordat de veevoederprijzen omhoogschieten sinds de oorlog in Oekraïne, waar normaal veel maïs vandaan komt. Die prijsstijging is nu ook in de supermarkt te zien.

Hoeveel duurder is vlees geworden?

In inflatiejaar 2022 werden vooral brood, melk, kaas, eieren en vlees duurder ANP Kaasafdeling NOS Nieuws • dinsdag 10 januari, 07:32 Behalve oliën en vetten zijn in de supermarkt afgelopen jaar vooral melk, kaas en eieren enorm in prijs gestegen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat die laatste producten in december meer dan 28 procent duurder waren dan een jaar eerder.

Ook vlees en vis werden een stuk duurder, die stegen rond de 18 procent in prijs. Brood werd 16 procent duurder, groenten bijna 14 procent. Gas en elektra bleven de grootste aanjager van de inflatie, al zijn de prijzen daarvan de laatste tijd wat aan het dalen. Het CBS heeft de inflatie over heel 2022 vastgesteld op 10,0 procent.

Sinds 1975 was de inflatie niet zo hoog. Ter vergelijking, in 2021 was de inflatie nog 2,7 procent. Dat percentage is van belang voor bedrijven en verhuurders die dit jaar hun prijzen gaan verhogen. Daarvoor gebruiken ze doorgaans het inflatiecijfer dat het CBS heeft vastgesteld.

  • In de vrije huursector wordt dat cijfer niet gebruikt voor huurverhogingen.
  • Daar is een maximum opgelegd van 4,1 procent.
  • De prijzen van gas en elektra zijn dus de laatste maanden aan het zakken, maar nog altijd is energie een stuk duurder dan een jaar geleden.
  • In december was gas 60 procent duurder en elektriciteit bijna 45 procent.

Brandstof was 7 procent goedkoper dan een jaar eerder. De hoge energieprijzen werken door in steeds meer andere producten. Voeding was in december 17 procent duurder dan een jaar eerder. Deel artikel: : In inflatiejaar 2022 werden vooral brood, melk, kaas, eieren en vlees duurder

Waarom is kipfilet zo duur geworden?

Analyse Vlees & Eiwit – 21 December 2022 – Matthijs Bremer De pluimveemarkt staat nog altijd onder druk. Door vogelgriep blijft het aanbod van pluimveevlees achter. Ondertussen blijft de vraag groot waardoor pluimveehouders hun hogere kosten voor voer- en energie tot nu toe goed wisten door te berekenen.

  • Of dit ook in 2023 lukt is nog maar de vraag.
  • Volgens de Rabobank wordt prijs naar mate de hoge inflatie voortduurt namelijk een steeds belangrijkere factor.
  • Vooral het afzetten van luxere onderdelen zou volgend jaar wel eens lastiger kunnen worden.
  • De pluimveeprijs blijft voor de vijfde week op rij stabiel.

Met €1,20 is de vleeskuikenprijs nog altijd historisch hoog. Slechts vier weken lang lag de prijs boven het huidige niveau en voor 2022 kwamen prijzen van boven de €1 zelden voor. De voornaamste reden voor de hoge prijzen op de pluimveevleesmarkt is het krappe aanbod.

  • Met name het aanbod op de Europese markt staat onder druk.
  • Door de vogelgriep zijn er in totaal 50 miljoen stuks pluimvee in Europa van de markt verdwenen, blijkt uit een van de Europese organisatie voor Voedselveiligheid (EFSA) en de Europese Gezondheidsorganisatie voor dieren (ECDC).
  • In het derde kwartaal van 2022 lag de productie van pluimveevlees 2% lager dan in 2019.
See also:  Waar Zit Foliumzuur In Fruit?

Vooralsnog lijkt de ziekte nog lang niet uit te doven. Ruimingen zijn nog altijd aan de orde van de dag en het aantal landen dat met de ziekte te maken krijgt groeit nog altijd. Met name uitbraken in Zuid-Amerika zouden het internationale aanbod van kippenvlees op korte termijn wel eens verder onder druk kunnen zetten.

  • Om de druk op de pluimveemarkt wat te verlichten importeert de EU veel meer pluimveevlees.
  • De import vanuit Brazilië steeg met 65.000 ton ofwel 39%.
  • Omdat de Europese Unie de importtarieven naar Oekraïne heeft losgelaten steeg de import vanuit het land met zelfs 45.000 ton, ofwel 65%.
  • De branche rekent de hogere kostprijs door Mede door de krapte op de markt lukt het de pluimveebranche nog altijd goed om de hogere kosten voor voer, energie en arbeid aan klanten door te berekenen, zo concludeert de Rabobank in een sector-update.

In november lag de Nederlandse prijs van pluimveeprijs 32% hoger dan in de zelfde maand van 2021. De belangrijkste kostenpost voor pluimveehouders (de voerkosten) stegen in dezelfde periode met 29%. Tot nu toe lijkt de hogere prijs van kippenvlees nog niet ten koste te gaan van de vraag.

  • Ondanks de hogere prijs van pluimveevlees wordt met name kip door consumenten nog altijd gezien als een betaalbaar alternatief voor rund- en varkensvlees.
  • Consumenten kiezen volgens de Rabobank namelijk steeds vaker voor kippenvlees als alternatief voor rund- en varkensvlees.2023 wordt een uitdagend jaar Het is echter maar de vraag of pluimveehouders ook volgend jaar hun kosten zo makkelijk kunnen doorberekenen.

Volgens de Rabobank is de kans groot dat er in op de pluimveevleesmarkt in 2023 hoofdzakelijk op het gebied van prijs geconcurreerd wordt. Daarom zal vooral een efficiënt productieproces het succes van bedrijven bepalen. Bedrijven die hun de kosten van onder meer voer en energie goed managen, hebben in 2023 een grote voorsprong.

Inmiddels herkent de sector dit voordeel. Om de kostprijs permanent te verlagen zet een groot deel van de pluimvee-industrie in op elektrificatie van onder meer stalverwarming. Daarnaast kiezen pluimveehouders steeds vaker voor zonnepanelen op hun dak. Overigens is er één markt waar concurreren op prijs lastig wordt en dat is in de Nederlandse Retail.

Vanaf 2023 is er in de Nederlandse supermarkten alleen nog pluimveevlees met minimaal 1 ster Beter Leven te koop. Het is nog maar de vraag of consumenten de hogere prijzen blijven accepteren. Slagers verkopen ook volgend jaar nog altijd gangbare kip. Ondanks het risico verwacht dat de Rabobank dat kip ook in de supermarkt zijn gunstige positie in de markt niet verliest.

  1. Luxe onderdelen afzetten wordt een uitdaging Een risico voor de pluimveemarkt is dat het door inflatie steeds moeilijker wordt om luxe onderdelen af te zetten.
  2. Een consument die weinig geld te besteden heeft, kiest waarschijnlijk eerder voor een kipburger dan voor kippendij of -filet, schrijft de bank in haar rapport.

De hoge prijs van kippenvlees versterkt dit risico. Want door de schaarste kruipt de prijs van kippenvlees richting de prijs van varkens- en rundvlees. Daardoor moeten de luxe onderdelen van kip steeds vaker concurreren met biefstuk en varkenshaas. In het meest luxe segment neemt dit risico al concrete vormen aan. Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten. © DCA MultiMedia. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA MultiMedia.

Welke producten worden duurder in 2023?

Brood, vlees, vis en groenten – Bakkerijen hebben het ook niet makkelijk gehad in 2022, mede door die oplopende energieprijzen. De algehele inflatie over 2022 bedraagt liefst 10 procent, maar meerdere voedingsmiddelen zitten zelfs boven dat percentage.

Is vlees goedkoper bij slager?

6. Goedkoper dan vlees uit de supermarkt – Dat klinkt heel tegenstrijdig, want als je naar de gemiddelde prijzen kijkt van een slager dan liggen deze hoger dan bij de supermarkt. Toch is het voordeliger om vlees bij de slager te kopen. Dat komt omdat je na bereiding veel meer vlees overhoudt als je kiest voor slagerskwaliteit.

Juist omdat er geen water toegevoegd wordt blijft de hoeveelheid en het gewicht hetzelfde. Bak je 500 gram vlees van de supermarkt, dan is de kans groot dat je aan het einde nog maar 350 gram overhoudt. De rest van het gewicht is letterlijk verdampt, omdat het niets anders was dan water. En dan blijkt ineens dat het vlees van de slager eigenlijk goedkoper is.

See also:  Wat Kost Procureur Vlees?

Al met al redenen genoeg om voortaan te kiezen voor vers vlees van de slager. En zoals gezegd: je hoeft hiervoor niet meer de deur uit, want er zijn genoeg online slagers te vinden die kwalitatief goed vlees aanbieden, dat ook nog eens verantwoord is.

Waarom stijgt de prijs van kip?

Piek lag op 2,41 euro per kg – In december 2021 piekte de mondiale kippenvleesprijs op 2,41 euro per kg, een stijging van 17 procent ten opzichte van een maand eerder. De gemiddelde wereldwijde jaarprijs voor kippenvlees zal naar verwachting stijgen van 1,99 euro per kg vorig jaar naar 2,02 euro per kg in 2022.

Is de slager duurder dan supermarkt?

Wat met de prijs? – Naast een verschil in smaak is er ook een duidelijk verschil in prijs. “Vlees bij de slager kost gemiddeld 5 euro per kilo meer dan bij de supermarkt. Bij de biosupermarkt is het vlees vaak nog duurder,” Biovlees is dus het duurste.

Wat kosten boodschappen in 2023?

Economie • 9 jan ’23 18:24 De gemiddelde boodschappenkar is het afgelopen jaar flink duurder geworden, en het lijkt erop dat die prijsstijging in 2023 doorzet. Momenteel zijn de prijzen zo’n 14 procent hoger dan aan het einde van 2021, en veel goedkoper gaat het niet worden denkt hoogleraar Marketing en Retailing Kitty Koelemeijer van Nyenrode. De gemiddelde boodschappenkar is het afgelopen jaar flink duurder geworden, en het lijkt erop dat die prijsstijging in 2023 doorzet. ( Peter Hilz ) Dat komt door de inflatie, zo denkt ze. ‘Ook al neemt de mate van inflatiestijging af, dan nog zijn we niet af van de prijsstijgingen zoals we die gezien hebben.

  1. Dus ik denk dat de prijzen nog wel even stijgen.’ Lees ook | Onderzoeker Rabobank: supermarktprijzen stabiliseren over halfjaar En dat lijkt een raar gegeven.
  2. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat neemt de inflatie af, maar lopen de voedselprijzen op.
  3. Precies wat je niet verwacht.
  4. Oelemeijer krijgt daarin bijval van medeoprichter Joris Beckers van online supermarkt Picnic.

‘De stijging van 14 procent is zorgelijk om te zien en als het zo doorgaat kan er nog flink wat bij komen. Voor je het weet betalen we gewoon 25 procent meer voor voedsel.’

Waar haal je het goedkoopst vlees?

6. Kies voor een goedkopere supermarkt – Er zijn diverse supermarkten die goedkoop vlees aanbieden. Zo kun je voor goedkoop vlees terecht bij de Aldi, Lidl, Plus en Albert Heijn. Zitten deze supermarkten bij jou in de buurt? Ga alle supermarkten langs en kijk wat de prijzen zijn voor de producten die jij graag wil kopen.

Wat kost vlees bij de slager?

Prijslijst Rundvlees

(H) eerlijk Drents rundvlees Verpakt per Prijs per kilo in Euro
Haasbiefstuk Per stuk +/- 140 gr. per kilo 59,99
Hamburgers (Glutenvrij) Per 1, 2, 3 of 4 +/- 125 gr. p/st. per kilo 12,95
Hart in pakjes 300 gram per kilo 7,75
Holl. biefstuk 1 of 2 +/- 150 gr. p/st per kilo 20,95

Kan je kipfilet 1 dag over datum eten?

Zintuigen gebruiken – Bij producten met een ‘ten minste houdbaar tot’-datum kun je vaak je zintuigen gebruiken. Ziet het product er nog goed uit? Heeft het geen klonten, schimmel of rotte plekken? Als dat wel zo is, gooi het dan weg. Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet.

Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening Gerookte zalm: 2 dagen na opening Melk: 3 tot 5 dagen na opening Sinaasappelsap: 3 tot 7 dagen na opening

In de online Bewaarwijzer kun je opzoeken hoe lang je een product kunt bewaren en krijg je handige tips.

Wat gebeurt er als je oude kip eet?

Is besmetting met campylobacter gevaarlijk? – De meeste mensen worden niet ernstig ziek door een besmetting met campylobacter. Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting.

Wat is nou echt de goedkoopste supermarkt?

Markt duurst, Lidl goedkoopst – De markt viel meteen af, die was de duurste! De Lidl bleek voor de meeste producten de goedkoopste supermarkt te zijn. Voor biologisch vlees en kaas bleek de boer de goedkoopste (en duidelijk de lekkerste). Het bleek dat voor ons boodschappenbriefje de over het algemeen goedkope supermarkt Lidl niet altijd goedkoper was dan de Albert Heijn. Het loont dus per product te kijken welke supermarkt het goedkoopst is.

See also:  Welk Fruit Is Goed Voor Je Darmflora?

Welk land is het goedkoopst met boodschappen?

De goedkoopste boodschappen doe je hier – Wie echt goedkoop boodschappen wil doen, slaat de populairste vakantielanden beter over. De goedkoopste boodschappen doe je in Oost-Europa. In Noord-Macedonië liggen de prijzen veertig procent lager dan gemiddeld in de EU. Andere landen waar de boodschappen goedkoop zijn, zijn Roemenië, Polen, Turkije en Bulgarije.

Wat wordt per 1 januari 2023 duurder?

Boodschappen en sigaretten duurder – Vanaf 2023 worden frisdrank en (speciaal)bier duurder. Per liter betaal je zo’n 9 cent meer dan in dit jaar. De prijs voor sigaretten blijft in januari nog hetzelfde, maar vanaf 1 april 2023 en 2024 wordt er in twee stappen een accijnsverhoging doorgevoerd. De gemiddelde prijs voor 20 sigaretten komt dan op 10 euro te liggen.

Hoeveel kost 1 hele kip?

Hele Kip | Hollandse kip | €6.92 – www.DeVleesboerderij.nl.

Zullen de prijzen nog stijgen?

Hoe zullen de energieprijzen in 2022 evolueren? – Hoe ernstig zijn de prijsstijgingen en wat is de verwachting voor de energieprijzen in 2022? Een overzicht:

Eerdere bekendmaking van tarieven van energieleveranciers in 2022 : om ervoor te zorgen dat mensen op tijd hun keuze voor een leverancier kunnen maken zullen de tarieven eerder bekend zijn dan normaal. Capaciteitstarief : vanaf midden 2022 betaal je een deel van je nettarieven op basis van je piekverbruik in plaats van je afname van het net in kWh. Kortom, hoe meer je je stroompieken afvlakt, hoe minder nettarieven je betaalt. Je gebruikt dus best niet te veel energieverslindende apparaten op hetzelfde moment. Maatregelen van de overheid : de federale overheid reikt een verwarmingspremie van € 100 uit aan alle huishoudens (ongeacht het type verwarming). Daarnaast geldt een tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% op zowel gas als elektriciteit. Die geldt tot 30 september 2022, maar kan worden verlengd als de energieprijzen zo hoog blijven. Die maatregelen wegen echter slechts deels op tegen de torenhoge energiekosten op dit moment. Stijging van prijzen zet zich door : gezien de schaarste van gas waarschijnlijk zal aanhouden, zullen de energieprijzen in 2022 blijven stijgen. Een zachte winter zou de prijsstijging wat beperken, maar dit is natuurlijk niet te voorspellen. Hoe hoog je energierekening zal zijn, weten we pas als energieleveranciers begin volgend jaar hun tarieven bekend maken. Tegemoetkoming energiebesparende maatregelen : Europese lidstaten zullen volgend jaar extra geld stoppen in subsidies en premies voor energiebesparende maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn zonnepanelen, isolatie, Dit zijn ideale methoden voor consumenten om hun kosten zélf te drukken.

Hoe kan ik actie ondernemen? Als consument tref je best zelf energiebesparende maatregelen om de energiekosten te drukken. Isoleren (meer info hieronder) is en blijft daarbij de meest interessante investering. Let op, aangezien de energieprijzen naar verwachting zullen blijven stijgen, isoleer je dus beter nu dan later.

Hoe duur is kipfilet bij de slager?

Onze kip halen we zoveel mogelijk uit ons eigen Nederland.

Product Bestel
Crispy kiphaasjes Kip Min: 1 Step: 1 Gewicht: Gewicht 250 gram 500 gram Wissen Crispy kiphaasjes aantal Toevoegen aan winkelwagen €3.75 – €7.50 Bestel
Hele kip Kip Min: 1 Step: 1 Hele kip aantal Toevoegen aan winkelwagen €7.75 Bestel

Waarom is het eten zo duur geworden?

Oekraïne – Prijsstijgingen van voeding komen mede door aanvoerproblemen van onder meer kunstmest en belangrijke agrarische grondstoffen, zoals graan en zonnebloemolie, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Lees ook: ‘Over de datum’-supermarkt in trek door inflatie Verder kampen boeren met hogere energieprijzen. Ook die willen ze zoveel mogelijk doorberekenen aan producenten van voeding. Die proberen vervolgens de rekening neer te leggen bij supermarkten en uiteindelijk komt (in ieder geval een deel van) de hogere rekening bij consumenten terecht.

Is beter leven vlees duurder?

– Veehouders moeten investeringen doen en hogere kosten maken om te kunnen voldoen aan de dierenwelzijnseisen die het Beter Leven keurmerk stelt. Die hogere kosten worden doorberekend aan de consument. Uit diverse onderzoeken blijkt dat grote groepen consumenten bereid zijn 5 tot 25% meer te betalen voor een hoger dierenwelzijn.

Welk voedsel is duurder geworden?

Koffie, thee, melk, eieren en vlees zijn 17 tot 19 procent duurder op jaarbasis, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van dinsdag. De totale prijsstijging kwam in augustus uit op 12 procent, het hoogste niveau sinds de jaren zeventig.