Obesitas – Dezelfde stoffen die in hoge concentraties in dierlijke producten zijn te vinden en die uw kans op hart- en vaatziekten verhogen – vet en cholesterol – dragen zoals te verwachten ook bij aan het risico van obesitas. Veganistische voedingspatronen daarentegen bevatten weinig vet, wat betekent dat veganisten, gemiddeld gezien, slanker zijn dan hun vleesetende tegenhangers en een lagere body-mass index hebben.
Waarom vlees slecht voor je is?
4. Minder slechte cholesterol – Dierlijke producten bevatten veel verzadigde vetten. Deze vetten zorgen voor meer LDL-cholesterol in je bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Naast vlees zitten er ook veel verzadigde vetten in koek, gebak en andere vette snacks.
Wat is beter vlees of vis?
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Vlees eten brengt ook voordelen met zich mee zoals een hoge kwaliteit eiwit, veel B-vitamines en ijzer. Vlees eten is op zich niet ongezond, alleen als het te veel wordt gegeten. De aanbevolen hoeveelheid is maximaal 300 gram rood vlees per week, inclusief broodbeleg. Een gemiddelde Nederlander eet over het algemeen te veel vlees en te weinig vis.
Heeft een mens vlees nodig?
Je hebt het vet uit vis veel harder nodig dan de voedingsstoffen uit vlees.
Is vlees eten slecht voor je darmen?
Darmkanker – Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.