HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Waarom Is Fruit Gezond?

Waarom Is Fruit Gezond
Fruit is een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat fruit een positief effect heeft op je gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine en inuline). Zo beschermt fruit tegen hart- en vaatziekten.

Waarom moet je elke dag fruit eten?

Hoe moet je dit nieuws interpreteren? – Wetenschappelijk onderzoek bevestigt de voordelen van groenten en fruit. Het verlengt de levensverwachting, vermindert het risico op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en overgewicht. Deze voordelen zijn aantoonbaar voor wie zich aan de voorgestelde porties houdt.

Ze verminderen wanneer je minder fruit en groenten eet en er zijn aanwijzingen dat de voordelen iets groter zijn wanneer je tot zeven porties fruit en groenten per dag eet. De combinatie fruit en groenten is belangrijk, omdat beide verschillende hoeveelheden van verschillende soorten bioactieve bestanddelen bevatten.

Wat fruit betreft, zijn de gezondheidseffecten het grootst voor vers en gedroogd fruit, terwijl diepvries- en blikfruit minder goed scoren. Wanneer je gedroogd fruit kiest, dan komt een portie overeen met 30 gram: bijvoorbeeld 2 eetlepels rozijnen of 2 gedroogde vijgen.

 • Eén portie vers fruit komt daarentegen overeen met 80 tot 100 gram.
 • Je mag één portie fruit per dag vervangen door 150 ml fruitsap (en één portie groenten door 150 ml groentesap).
 • Op de website van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) kan je gratis een fruittest doen, die je meer vertelt over je fruitconsumptie, met nuttige tips over hoe je die kan opdrijven (2).

Op de site van het Voedingsinformatiecentrum (NICE) staat een handige tabel met maten en gewichten van fruit (3).

Wat gebeurt er als je te weinig fruit eet?

We weten allemaal dat we veel groenten en fruit moeten eten, maar lang niet iedereen komt eraan. Het is door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen om minstens 400 gram groenten en fruit per dag te eten. Als je dit niet redt, kunnen de gevolgen behoorlijk groot zijn! Zouden we het merken als groente en fruit uit beeld verdwijnt? Het is geschat dat maar liefst 86% van de Nederlanders niet aan de dagelijkse behoefte van vijf porties groente en fruit komt.

 • De campagne ‘Dutch Masterjuices’ van Philips en het Rijksmuseum wil op een leuke manier aandacht vestigen op het voldoende eten van groente en fruit.
 • Zouden we het merken als deze letterlijk uit beeld verdwijnen? Door de fruitschaal uit het schilderij Stilleven met bloemen en vruchten van Jan van Huysum uit 1728 te laten verdwijnen, en te vervangen voor een glas sap, willen ze mensen bewust maken van een makkelijke manier om meer groente en fruit binnen te krijgen.

De reacties zijn verrassend! Bekijk hier het experiment. Gevolgen Minder dan 400 gram groenten en fruit (250 gram om 150 gram) per dag eten kan het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht vergroten. Best heftig! We hebben de gevolgen voor je op een rijtje gezet:

Dagelijks groenten en fruit eten vermindert het risico op bepaalde niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen en sommige soorten kanker. Te weinig groente en fruit eten is de oorzaak van circa 14% van de sterfgevallen aan maag- en darmkanker. Ook is het voor ongeveer 11% de oorzaak van de sterfgevallen aan ischemische hartziekten en ongeveer 9% van alle sterfgevallen aan beroertes, over de hele wereld. Veel groenten en fruit kan de bloeddruk verlagen, het risico op een beroerte verminderen, het risico op oog- en spijsverteringsproblemen verminderen en een positief effect hebben op het bloedsuikergehalte. Dit kan ook bijdragen aan beheersing van de eetlust! Zelfgemaakte sappen met verse ingrediënten zijn een prima manier om je dagelijkse dosis binnen te krijgen! De sappen kunnen tot wel 90% van de voedingsstoffen in groenten en fruit bevatten.

See also:  Welk Vlees Koolhydraatarm?

Vijf juice recepten Om voldoende groente en fruit te eten is een blender, sapcentrifuge of slowjuicer dus de ideale manier om via soep of sap je dagelijkste behoefte binnen te krijgen. Met deze vijf recepten zit je goed! Wat doe jij om je dagelijkse portie groente en fruit binnen te krijgen? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. Article Name Wow – dit is wat te weinig groente en fruit eten met je doet Description We weten allemaal dat we veel groenten en fruit moeten eten, maar lang niet iedereen komt eraan. Het is door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen om minstens 400 gram groenten en fruit per dag te eten. Als je dit niet redt, kunnen de gevolgen behoorlijk groot zijn! Author Isabel Boerdam

About Latest Posts

Waarom zijn fruit en groente gezond?

In groente en fruit zit vooral veel vitamine C en foliumzuur. Vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand. Foliumzuur voorkomt bloedarmoede en is belangrijk bij de groei. Daarnaast zitten er mineralen in zoals kalium (helpt om je bloeddruk te verlagen), en spoorelementen zoals ijzer (dat voorkomt bloedarmoede).

Is 3 stukken fruit per dag teveel?

Hoeveel fruit per dag? – Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond. Maar eet je meer porties? Dan moet je even uitkijken. Zoals bij elke voedingsmiddel is te veel namelijk niet gezond voor je

Wat is beter groente of fruit?

Nee, als je weinig groente eet, kun je niet ‘in plaats daarvan’ extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit. Genoeg groente en fruit eten vermindert de kans op sommige ziekten zoals hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes type 2. Dat geldt voor zowel groente als fruit.

Kan je leven op alleen fruit?

Afvallen – Wetenschappelijk bewijs voor de vele voordelen die het koppel opsomt is er echter niet. Kees de Graaf (hoogleraar Sensoriek en eetgedrag aan de universiteit van Wageningen) kan niet anders dan concluderen dat honderd procent fruit eten heel ongezond is.

Daar leef je niet lang op. Je krijgt onder meer een eiwittentekort, waardoor je spieren afbreken. Fruit bestaat bijna helemaal uit koolhydraten, een vorm van suiker. Daar zitten geen vetten of eiwitten in. Die mis je dan, dat kan al snel desastreus zijn. Ook moet je best veel fruit eten om je energielevel op peil te houden.” Hoewel fruit vol suikers zit, snapt De Graaf wel dat Tina van haar overgewicht afkwam.

“Suiker maakt niet per se dik. Probeer maar eens een kilo appels te eten. Dat is gewoon moeilijk. Of een kilo druiven. Na een pond wordt het een lijdensweg om de rest naar binnen te werken. Je raakt al snel verzadigd, maar je krijgt er niet veel energie van.” Dat de op Bali wonende Poolse claimt dat ze ‘high’ wordt van alleen maar fruit eten, draagt volgens De Graaf nou niet bepaald bij aan een goede gezondheid.

See also:  Wanneer Kun Je Het Beste Fruit Eten?

Hoe noem je iemand die geen fruit eet?

Van carnivoor tot veganist – Al die verschillende keuzes hebben geleid tot deze en nog meer (niet zo sexy) labels. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende labels. Conclusie tabel Veganisten en carnivoren zijn de twee uitersten en daarom het makkelijkst te definiëren.

 1. Het lijkt erop dat hiertussen in een spectrum ligt van meerdere labels die in elkaar overlopen, waarbij niet elk label duidelijk afgebakend is.De vraagtekens in de tabel laten de onduidelijk zien.
 2. Deze verwarring is het gevolg van de producten bovenin de tabel, waarbij het per product niet altijd duidelijk is of: 1.

Het dier gedood is (denk aan kaas met dierlijk stremsel) 2. Er dierlijke producten in verwerkt zijn (denk aan de bespoten citroen). Ben je benieuwd hoe dit precies zit en tot welke instinkers dit kan leiden? Lees het vorige artikel hier, Waarom is dit een probleem? De verschillende producten zijn dus niet altijd in te delen in de labels die er gecreëerd zijn.

 1. Ook verschillen de definities.
 2. Misschien maken de labels een bepaald onderscheid dat alleen maar meer verwarring brengt.
 3. Want als een restaurant beweert dat een gerecht op de menukaart vegetarisch is, welke ‘tariër’ spreken ze dan precies aan? Daarnaast kijken de meeste definities naar alleen voedsel en niet naar andere consumptiegoederen.

Omdenken Wat vind jij? Brengen de labels duidelijkheid of verwarring? Hoe kunnen we dit probleem omdenken? In het volgende artikel laat ik jou aan het woord!

Hoeveel stukken fruit per dag is gezond?

Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, en hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker.

 1. Fruit kan altijd en overal.
 2. Denk aan plakjes appel of banaan op brood, stukjes fruit door de yoghurt, gewoon los tussendoor, een fruitsalade bij de lunch of fruit door het avondeten, zoals appel bij de spruitjes of sinaasappel door de rijst.
 3. Sap telt niet mee als fruit.
 4. Sap bevat namelijk vaak minder vezels en voedingsstoffen.

Ook bevatten sappen veel suiker waardoor je ongemerkt te veel calorieën kunt binnenkrijgen. Bekijk meer tips hoe je genoeg fruit kunt eten.

Welke fruit is goed voor je?

7. Appels – Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. ‘An apple a day keeps the doctor away’. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.

Wat gebeurd er als je de hele dag fruit eet?

Te veel fruit kan tot darmproblemen leiden – Daarbij kan te veel fruit op je darmen werken, waarschuwt de voedingsdeskundige, Fruit bevat fructose, ook wel fruitsuikers genoemd. Die fructose kan bij een te hoge inname zorgen voor buikpijn, een opgeblazen gevoel of zelfs diarree.

 1. Ook kan je tandglazuur beschadigd raken bij het overmatig eten van fruit.
 2. De zuren in fruit tasten het glazuur aan en wanneer deze geen rust krijgt om te herstellen door de continue inname van fruitzuren, ontstaan er gaatjes (cariës).
 3. Het beste advies is volgens Schutte daarom dus om dagelijks ongeveer 200 gram fruit en 250 gram groente te nemen en dit aan te vullen met alle andere benodigde voedingsstoffen zoals die bijvoorbeeld in de Schijf van Vijf staan vermeld.
See also:  Welk Fruit Past Bij Elkaar?

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Is een mandarijn goed voor je?

2010-12-01 14:57 – Mandarijnen of zoals veel mensen zeggen en schrijven manderijnen zijn erg gezond, net zoals alle andere citrusvruchten. Mandarijnen bevatten erg veel vitamine C en anti-oxidanten, ze bevatten nauwelijks vet en geen cholesterol, maar wel weer vezels, die belangrijk zijn voor de stoelgang.

Per 100 gram bevatten ze ongeveer 50 calorieën en ze bestaan voor 86% uit water. Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.

De belangrijkste oorzaak hiervoor is het vitamine A wat erin zit, deze vitamine geeft de mandarijn ook zijn oranje kleur. Er zit zoveel vitamine C in een mandarijn dat je met 1 stuk per dag al genoeg binnenkrijgt, teveel vitamine C is niet erg, die scheidt je vanzelf weer uit via de urine, het lichaam slaat dit niet op, daarom is het wel belangrijk elke dag genoeg binnen te krijgen.

Wat gebeurd er als je de hele dag fruit eet?

Te veel fruit kan tot darmproblemen leiden – Daarbij kan te veel fruit op je darmen werken, waarschuwt de voedingsdeskundige, Fruit bevat fructose, ook wel fruitsuikers genoemd. Die fructose kan bij een te hoge inname zorgen voor buikpijn, een opgeblazen gevoel of zelfs diarree.

 • Ook kan je tandglazuur beschadigd raken bij het overmatig eten van fruit.
 • De zuren in fruit tasten het glazuur aan en wanneer deze geen rust krijgt om te herstellen door de continue inname van fruitzuren, ontstaan er gaatjes (cariës).
 • Het beste advies is volgens Schutte daarom dus om dagelijks ongeveer 200 gram fruit en 250 gram groente te nemen en dit aan te vullen met alle andere benodigde voedingsstoffen zoals die bijvoorbeeld in de Schijf van Vijf staan vermeld.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Is 5 stukken fruit gezond?

5-a-day keeps the doctor away – Volgens de onderzoekers van de American Heart Association heeft het eten van 5 stuks groente of fruit al aanzienlijke invloed op je gezondheid. Het beste is om twee stuks fruit en drie stuks groente te eten. Deze aanbevolen hoeveelheid wordt geassocieerd met het laagste sterfterisico.

 • De deelnemers aan het onderzoek die deze hoeveelheid groente en fruit dagelijks aten, leefden het langst.
 • Opvallend: meer groente of fruit eten dan deze hoeveelheid had volgens het onderzoek geen extra voordelen.
 • Twee stuks groente of fruit halen de meeste mensen makkelijker.
 • Daarom vergeleken de onderzoekers de gezondheidsvoordelen van vijf stuks ten opzichte van twee.

Mensen die meer groente en fruit aten, liepen 12% minder kans op hart- en vaatziekten, 10% minder risico op sterfte door kanker en een indrukwekkende 35% minder kans op sterfte door een luchtwegziekte.

Waarom s avonds geen fruit eten?

Fruit gaat niet rotten in je maag – Dat fruit na het avondeten ongezond is, is een hardnekkig fabeltje. Gelukkig werkt ons lichaam een stuk efficiënter dan dat. Koolhydraten, eiwitten en vetten, ze kunnen allemaal tegelijkertijd verteerd worden. Het maag darmstelsel is zo ingericht dat voedsel niet gaat rotten en dat het lichaam alles uit je voeding kan halen wat het nodig heeft.